فهرست مطالب

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 15 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرور پرویزی، فروغ ناصری، نعیمه سیدفاطمی، فرزانه قاسم زاده کاکرودی صفحه 6
    مقدمه

    زنان، نیمی از جمعیت را تشکیل می دهند و سلامت آنان زیربنای سلامت خانواده ها و جوامع است. مشکلات آنان، بر سلامت جسمی و به وی‍ژه سلامت روان خانواده، جامعه و حتی نسل های بعدی نیز موثر خواهد بود. هدف این پژوهش تبیین عوامل اجتماعی تعیین کننده درسلامت زنان بوده است.

    روش

    این تحقیق با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوا و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار با بیست و دو خانم بیست تا پنجاه ساله ی ساکن تهران که به روش نمونه گیری مبتنی برهدف انتخاب شده بوده اند تا رسیدن به اشباع داده ها انجام شده است. مکالمات ضبط، دست نویس، و تجزیه و تحلیل شده است.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها منجر به ظهور شش مضمون: تبعیض جنسیتی، تلاش طاقت فرسا، مشکلات اقتصادی، اشتغال مناسب، ورزش بانوان، رشد فرهنگی و تحصیلات که بیانگر معنای عوامل اجتماعی موثر بر سلامت زنان می باشد شده است.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که زنان هنوز از بی عدالتی در رنج اند و برای تامین سلامت، به رفاه اجتماعی، ورزش، اشتغال و تحصیل مطلوب نیازمند هستند. براساس این شناخت و پرستاران می توانند در راستای تامین سلامت زنان و سلامت خانواده ها بعنوان کارکنان و حافطان عرصه سلامت در جهت فرهنگ سازی مشارکت مردان در امور منزل و همچنین برای برقراری عدالت جنسی تلاش کنند.

  • میرمحمد سید عباس زاده، علیرضا نیکبخت نصر آبادی، خورشید وسکویی اشکوری صفحه 16
    مقدمه

    برنامه های آموزشی به منظور تامین نیازهای آموزشی فراگیران طراحی می شوند. لذا شناسایی نیاز، اولین گام در برنامه ریزی آموزشی است و موجب افزایش مشارکت فراگیران در طراحی برنامه های آموزشی و ارتقای سطح کیفی برنامه ها می گردد. در زمان گسترش سریع مرزهای علم، پرستاران نیز نیازمند مهارت های جدید هستند و در این میان شناخت نیازهای آموزشی مدیران پرستاری گامی موثر در راه افزایش توانمندی آنان می باشد. هدف از این پژوهش تعیین نیازهای آموزشی مدیران پرستاری بیمارستان های دولتی از دیدگاه شغل با روش های دلفی و تجزیه و تحلیل شغل می باشد.

    روش

    این پژوهش با استفاد از تلفیق دو روش دلفی و تجزیه و تحلیل شغل جهت تعیین نیازهای شغلی مدیران پرستاری انجام شده است. واحدهای پژوهش، در روش دلفی شامل 20 نفر از مدیران پرستاری دانشگاه های علوم پزشکی و در بخش تجزیه و تحلیل شغل نیز با توجه به شرح وظایف مدیران پرستاری که مصوب وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی می باشد، نیازهای آموزشی بر اساس ایزو 10015 توسط وزارت متبوع جهت کلیه رسته های شغلی استخراج گردیده و در این تحقیق از آن ها استفاده گردید.

    یافته ها

    نیازهای آموزشی مدیران پرستاری از دیدگاه شغل در دو دسته فردی و سازمانی قرار گرفتند. که نیازهای فردی به طور مثال شامل مهارت های سخنرانی، مقاله نویسی، مکالمه و ترجمه زبان و فن اداره جلسات بودند و نیازهای سازمانی شامل مواردی همچون IT، اخلاق و قانون در پرستاری، ارزیابی کیفی بخش ها، بهبود کیفیت خدمات پرستاری، آشنایی با استانداردهای ساختار، تجهیزات و نیروی انسانی، مدیریت بحران آموزش سلامت، سیستم، HIS کنترل عفونت های بیمارستانی، آشنایی با روش های انجام کار و مراقبت ها، اصول و مبانی مدیریت، مدیریت نیروی انسانی، فنون مصاحبه، روش تحقیق آمار- نرم افزار SPSS، مکاتبات اداری، اقتصاد بهداشت و درمان، تفکر تیمی و تیم سازی، روش تدریس، آموزش احکام شرع مقدس و انطباق، نیازسنجی آموزشی، سنجش و ارزشیابی فراگیر و مدیریت تغییر، مدیریت تفکر انتقادی، مدیریت استرس، مهارت های ارتباطی، روش های تصمیم گیری و حل مساله و مدیریت زمان بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان می دهد که نیازهای مهم و تعیین کننده در انجام وظایف حرفه ای مدیران پرستاری بدون پاسخ مانده و تامین نشده است. لذا از این یافته ها این می تواند در تدوین دوره های آموزشی مدیران پرستاری بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه های علوم پزشکی استفاده نمود. همچنین از سویی دیگر از ترکیب روش و الگوی نیازسنجی آموزشی معرفی شده در این مطالعه می تواند برای نیازسنجی آموزشی سایر مدیران نیز استفاده نمود.

  • محمود شمشیری، عقیل حبیبی، شهین سالاروند، علی محمدپور صفحه 25

    مقایسه دو روش ترمومتری تمپانیک و رکتال

    مقدمه

    کنترل دمای بدن بیماران، یکی از وظایف پرستاری بالینی میباشد. در بالین، درمان صحیح بیماران با کنترل صحیح دمای بدن امکان پذیر است. محلهای مختلفی برای کنترل دمای بدن وجود دارد، که شامل رکتال، دهان، زیربغل و تمپانیک میباشد. از دیر باز دمای رکتال به عنوان دمای مرکزی کمتر تهاجمی در نظر گرفته میشود. این پژوهش با هدف مقایسه دو روش ترمومتری تمپانیک و رکتال انجام گردید.

    روش

    این پژوهش از نوع مقایسه ای بود. تعداد نمونه های تحت مطالعه 336 نفر بود که به روش آسان انتخاب شدند. بیماران تحت مطالعه 85-16 ساله بودند. برای اندازهگیری دمای تمپانیک از دماسنج ترمواسکن براون مدل 6020 و برای اندازهگیری دمای رکتال از دماسنج دیجیتالی سامسونگ استفاده شد. برای تعیین پایایی دماسنج ها از روش کالیبراسیون استفاده گردید؛ علاوه بر آن طبق گزارش شرکت های سازنده، هر دو دماسنج از خطای درونی 1/0 درجه سانتی گراد برخوردار بوند. داده ها وارد نرم افزار SPSS و Medcalc شد و با استفاده از آمار توصیفی، آزمون تی زوج، همبستگی پیرسون، آنالیز «بلند و آلتمن»، تست های حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. p-value کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    آزمون تی زوج نشان داد، میانگین دمای تمپانیک در مقایسه با میانگین دمای رکتال از نظر آماری معنادار است (0001/0=p). آنالیز «بلند و آلتمن» نشان داد که میانگین دمای رکتال °C23/0 بیش از میانگین دمای تمپانیک می باشد؛ اما حدود توافق اختلاف 95% برای دمای تمپانیک راست و دمای رکتال،91 /0- الی51/0بود. همچنین حدود توافق اختلاف 95% برای دمای تمپانیک چپ و دمای رکتال در گستره 88/0- الی41/0 قرار داشت. همبستگی بین دمای رکتال با دمای تمپانیک راست (88/0 r=) و دمای تمپانیک چپ (89/0=r) نیز بالا بود.

    نتیجه گیری

    علی رغم وجود همبستگی بالا بین دمای رکتال و دمای تمپانیک، اختلاف این دو از لحاظ آماری و بالینی معنادار بود، پس می توان نتیجه گیری کرد که دمای تمپانیک نمی تواند دمای رکتال را با توافق بالا منعکس کند. در نهایت، بر اساس نتایج پژوهش حاضر نمی توان با یقین بالا روش تمپانیک را جایگزین روش رکتال نمود. در عین حال هر کدام از روش های مذکور در بالین کارایی، مزایا و معایب خاص خود را دارا هستند.

  • منصوره عزیززاده فروزی، سکینه محمدعلیزاده، علی اکبر حقدوست، خانم بهشید گروسی، ناهید شمس الدین سعید صفحه 33
    مقدمه

    نوجوانان معمولا دارای مشکلات ویژه‎ای هستند که در دوره کودکی کمتر با آن مواجه می‎باشند. در این دوره تصویر ذهنی که به دلیل تغییرات جسمی تحت تاثیر قرار می‎گیرد ممکن است منجر به اختلال خوردن گردد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط تصویر ذهنی از بدن با اختلالات خوردن در دانش‎آموزان دختر دبیرستان‎های شهر کرمان انجام شد.

    روش

    در این مطالعه توصیفی - همبستگی650 دانش آموز دختر شرکت کردند. گردآوری داده‎ها به وسیله پرسشنامه‎های اطلاعات فردی، اختلالات خوردن و تصویر ذهنی از بدن در سال 1386 صورت گرفت. از شاخص‎های مرکزی، پراکندگی و آزمون‎های t، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی و لجستیک با استفاده از نرم افزار SPSS v.15 جهت تجزیه و تحلیل استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین نمره کل تصویر ذهنی از بدن 02/64% بود. بیشترین میانگین به (مو، گوش‎ها، دست‎ها، قفسه‎سینه) تعلق گرفت. 3/6% دانش‎آموزان به اختلال خوردن مبتلا بودند که 7/1% به بی‎اشتهایی عصبی، 7/1% به پراشتهایی عصبی و 9/2% به اختلال خوردن تصریح نشده مبتلا بودند. مقایسه نمره تصویرذهنی با نوع اختلال خوردن به جزء بی‎اشتهایی عصبی در سایر موارد نتیجه معناداری را نشان داد. نتایج تاثیر متقابل متغیرهای اختلال خوردن و نمره تصویرذهنی را نشان داد. تنها شاخص توده بدنی عامل پیش بینی کننده ابتلا به خوردن بود (02/0 p =).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان دادکه ارتباط بین دو متغیر تصویرذهنی و اختلال خوردن متقابل است. بنابراین با وجود نشانه‎های یکی از اختلالات، احتمال وجود آشکار یا پنهان دیگری نیز وجود دارد. بنابراین آموزش کلیه افرادی چون والدین و آموزگاران و مراقبین بهداشتی توسط پرستاران بهداشت جامعه در زمینه مشکلات تغذیه ای می تواند در تشخیص و شناسایی زودرس اختلالات موثر باشد.

  • زهره خداکرمی، فاطمه پاشایی ثابت*، علیرضا نیکبخت نصر آبادی صفحه 44
    مقدمه

    بدون شک اکثر افراد جوان خاطراتی از بستری در بیمارستان در دوران کودکی خود دارند. بستری شدن از طرفی می تواند رویداد آزاردهنده برای کودکان محسوب شود و از طرف دیگر، در صورتی که کودک از طریق تدابیر پرستاری ویژه به خوبی آماده بستری شود، می تواند تجربه مثبت روانی در بر داشته باشد. ساعات اولیه بستری از اهمیت به سزایی برخوردار است. بنابراین آشناسازی کودک با فرایند بستری و مقابله با ترس ناشی از آن در نهایت موجب افزایش اعتماد به نفس وی می شود. در نتیجه کودک با موقعیت های بالقوه تنش زای آتی سازش می یابد. هدف از این مطالعه تعیین عملکرد پرستاران در پذیرش کودکان 6-3 ساله است.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی - تحلیلی است. نمونه پژوهش شامل20 نفر از کارشناسان پرستاری که حداقل یک سال سابقه کار در بخش کودکان داشته باشند را تشکیل داد که به صورت سرشماری نمونه گیری شد. جهت جمع آوری داده ها از چک لیست مشاهده ای استفاده شد. بدین صورت که عملکرد پرستاران به صورت تصادفی سه بار در شیفت های صبح و عصر که میزان بستری بیشتر است مورد بررسی قرار گرفت و در طیف مربوط به خود علامت گذاری و در نهایت امتیازهای تخصیص یافته جمع بندی شد. برای این که مشخص شود آیا عملکرد پرستاران به دلیل وجود یا نبود امکانات کافی بوده است، محیط فیزیکی، امکانات و تجهیزات بیمارستان ها نیز هم زمان به وسیله یک چک لیست دیگر سه بار در روزهای متفاوت مشاهده و ثبت گردید. جهت تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS v.15 از آمار توصیفی (جداول توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (مجذور کای 05/0p>) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد 95% پرستاران هنگام پذیرش کودکان از عملکرد ضعیفی برخوردارند (461 امتیاز از حداکثر 960). در این مطالعه محیط فیزیکی بخش های کودکان نسبتا مناسب بوده و امکانات و تجهیزات مطلوبی داشته اند. به لحاظ آماری بین امکانات موجود و عملکرد پرستاران ارتباط معناداری وجود نداشته است (21/0=p). همچنین بین مشخصات دموگرافیگ واحدهای مورد پژوهش با عملکرد پرستاران در پذیرش کودکان ارتباط معنادار وجود نداشت (05/0p>).

    نتیجه گیری

    در این پژوهش مشخص گردید: محیط فیزیکی، امکانات و تجهیزات بخش های کودکان بیمارستان های آموزشی شهر همدان مناسب است، اما کارشناسان پرستاری در پذیرش کودکان از عملکرد خوبی برخوردار نبودند. یعنی محیط فیزیکی، امکانات و تجهیزات تاثیری بر روی عملکرد پرستاران نداشته است. بنابراین لزوم آموزش به پرستاران در رابطه با نحوه پذیرش کودک و این که چگونه از شرایط موجود در بخش می توانند در جهت ارتقای عملکرد خود استفاده نمایند، ضروری به نظر می رسد.

  • منصوره تجویدی، ماندانا آرش، میترا پارسی نیا، غلامرضا بابایی صفحه 53
    مقدمه

    بیماری های انسدادی ریه چهارمین علت مرگ و میر در دنیا بوده و شیوع آن در حال افزایش است. مشکلات تغذیه ای یکی از مشکلات شایع در بیماران مبتلا به COPD می باشد. که باعث دریافت نامتعادل انرژی بین جذب کمتر و بیشتر از نیاز آنان می شود. این مساله خود می تواند منجر به افزایش شدت بیماری و مرگ و میر در آنان گردد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر به کارگیری راهنمای تغذیه ای بر شاخص های اسپیرومتریک (FEV1،FVC،FEV1/FVC) در بیماران مبتلا به COPD انجام شد.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با طرح قبل و بعد است. نمونه گیری به صورت غیر تصادفی بر روی 30 بیمار مبتلا به COPD بستری در بیمارستان البرز شهرستان کرج انجام شد. در ابتدا پس از پر کردن پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک توسط بیماران بستری یک بررسی اسپیرومتریک در آن ها صورت گرفت و سپس اصول تغذیه صحیح به تمام بیماران به صورت چهره به چهره و تک به تک طی 4 جلسه 15 دقیقه ای و طی 4 روز متوالی همراه با جزوه آموزشی به آنان آموزش داده شد و سپس یک ماه و سه ماه پس از آموزش مجددا شاخص های اسپیرومتریک در آنان بررسی شد. ضمنا بیماران پس از ترخیص از طریق مراجعه به منزل و تماس تلفنی پیگیری شدند. سپس شاخص ها با یکدیگر مقایسه گردید.

    یافته ها

    میانگین شاخص FEV1 یک ماه پس از آموزش (49/66) نسبت به قبل از آموزش (96/50) افزایش معناداری را نشان داد (004/0= p). و پس از 3 ماه آموزش (7/77) نیز افزایش این شاخص از نظر آماری معنادار بود (01/0= p). همچنین میانگین شاخص FVC بعد از یک ماه آموزش (72/66) نسبت به قبل از آموزش (68/46) به طور معناداری افزایش نشان داد (015/0= p). و پس از 3 ماه آموزش (36/70) نیز این افزایش از نظر آماری معنادار بود (000/0= p). بهبود شاخص FEV1/FVC با وزن نمونه ها رابطه معکوس داشت که ضریب همبستگی پیرسون این ارتباط معکوس را معنادار نشان داد. (426/0-= r، 034/0= p) شاخص FEV1/FVC سه ماه پس از آموزش با سن رابطه مستقیم داشت، یعنی افرادی که سن بالاتری داشتند افزایش شاخص FEV1/FVC در آن ها بیشتر بوده و ضریب همبستگی پیرسون این ارتباط را معنادار نشان داد (399/0= r، 029/0= p).

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق پیشنهاد می کند بیماران مبتلا به COPD باید در مورد فاکتورهای موثر بر شرایط تنفسی مانند فاکتورهای تغذیه ای آگاه باشند و باید در مورد غذاهایی که بر تنفس آن ها اثر مثبت یا منفی دارند، راهنمایی شوند.

  • حمیدرضا خانکه، وحید انجمنیان، فضل الله احمدی، مسعود فلاحی خشکناب، مهدی رهگذر، مریم رنجبر صفحه 60
    مقدمه

    با توجه به ماهیت مزمن بیماری اسکیزوفرنی و ناکامی برنامه های موجود، وجود یک الگوی مراقبتی پیگیر و موثر برای بهبودکیفیت زندگی این بیماران لازم است. یکی از راه های ارتقای کیفیت زندگی، استفاده از مدل مراقبت پرستاری پیگیر است. که با پیگیری مستمر بیمار بر اساس یک برنامه منظم، بر کیفیت زندگی او تاثیر می گذارد.

    روش

    این پژوهش، یک مطالعه نیمه تجربی با هدف بررسی تاثیر مدل مراقبت پیگیر بر کیفیت زندگی بیماران اسکیزوفرنیک در شهر همدان 1386 انجام شد. از 89 بیماری که در بایگانی بیمارستان سینا دارای تشخیص اختلال اسکیزوفرنیا بودند، 36 بیمار دارای معیارهای ورود، به صورت تمام شماری انتخاب و به طور تصادفی ساده در دو گروه 18 نفری شاهد و مداخله قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه کیفیت زندگی هاینریچ و چک لیست خود کنترلی بود. مدل مراقبت پیگیر، در گروه آزمون در قالب مراحل آشناسازی و حساس سازی (6 جلسه آموزش هفته ای دو بار به مدت سه هفته) در بیمارستان و سپس کنترل و ارزشیابی (6 جلسه ویزیت دو هفته یک بار به مدت سه ماه) در منزل بیماران به اجرا درآمد. داده ها با آزمون های آماری تی مستقل، زوجی و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    یافته نشان داد که بین میانگین های امتیاز کل کیفیت زندگی و ابعاد آن قبل از مداخله در گروه مداخله و شاهد اختلاف معناداری وجود نداشت (05/0p>). پس از اجرای مدل در گروه مداخله بین میانگین های امتیاز کیفیت زندگی در بعد روابط بین فردی اختلاف معنادار آماری مشاهده شد (03/0=p) اما با وجود افزایش امتیاز کل کیفیت زندگی و سایر ابعاد آن در گروه مداخله آزمون آماری تی مستقل اختلاف معنادار آماری را نشان نداد (05/0p>).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که اجرای مدل مراقبت پیگیر بر بعد روابط بین فردی تاثیر داشته است. از آنجایی که مهم ترین هدف مراقبتی در بیماران مزمن روانی بهبود روابط بین فردی است و تاثیرگذاری این بعد بر ابعاد دیگر کیفیت زندگی درصورت تداوم مراقبت بر اساس این مدل می توان انتظار داشت روی کیفیت زندگی کل و سایر ابعاد آن نیز تاثیرگذار باشد. در حقیقت نتایج این تحقیق و سایر مطالعات مشابه معرف لزوم پیگیری خدمات پرستاری پس از ترخیص در بیماران مزمن روانی است. این امر می تواند ضمن نتایج مفید بر کیفیت زندگی مددجویان میزان عود و بستری را نیز کاهش دهد.

  • محسن ادیب حاج باقری، محمد عباسی نیا صفحه 71
    مقدمه

    مطالعات کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در ایران عمدتا با استفاده از پرسشنامه SF36 انجام شده اند. اگر چه کارایی این ابزار در مطالعات مختلف تایید شده است اما استفاده از ابزارهایی که کوتاه تر بوده و کاربرد ساده تری داشته باشند به ویژه در سالمندان مناسب تر خواهد بود. تحقیق حاضر با هدف مقایسه کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به شکستگی گردن ران با استفاده از دو ابزار EQ5D و SF36 انجام شد.

    روش

    مطالعه بر روی یک گروه 70 نفره از سالمند مبتلا به شکستگی گردن ران در سال 1387 انجام شد. از دو پرسشنامه EQ5D و SF36 برای بررسی کیفیت زندگی استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کای دو، تی، آنالیز واریانس و ضرایب همبستگی پیرسون و اسپیرمن استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع 70 نفر با میانگین سن 15/73 سال، از حداقل 60 سال تا حداکثر 90 سال، بررسی شدند. نمره کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به شکستگی گردن ران بر اساس پرسشنامه EQ5D 76/15±58/43 و بر اساس پرسشنامه SF3650/12±15/35 بود. ضریب همبستگی پیرسون بین دو نمره 76/0 بود (000/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به همبستگی نمرات کیفیت زندگی برآورد شده حاصل از هر دو ابزار و کوتاه تر و ساده تر بودن ابزار EQ5D پیشنهاد می گردد از آن برای بررسی کیفیت زندگی سالمندان مبتلا شکستگی گردن ران استفاده نمود. در عین حال میانگین های کیفیت زندگی بر اساس هر دو ابزار نشان می دهد سطح کیفیت زندگی سالمندان مبتلا شکستگی گردن ران نامطلوب است. لذا نیاز به توجه بیشتر متصدیان امر سلامت سالمندان در برنامه ریزی جهت ارتقای آن می باشد.

|
  • Soroor Parvizy, Forough Naseri, Naeemeh Seyed Fatemi, Farzaneh Ghasem Zadeh Kakroudi Page 6
    Introduction

    Women constitute half of the population and their health is the keystone of family and society’s health. Women’s problems could adversely affect physical health and in particular mental health of the family, society, and future generations. The present study aimed at determining the social predisposing factors on women's health in Iran.

    Methods

    Using qualitative method (content analysis), semi-structured interactional interviews were conducted with a purposeful sample of 22 women aged 20 to 50 years who were living in Tehran. Interviewing the participants were continued to reach data saturation. All the interviews were recorded and transcribed. They were analyzed through a qualitative content analysis method.

    Results

    Six themes were identified in data analysis: gender disparities, burden, economical problems, appropriate occupation, women sport and cultural and educational growth which reflect effective social factors on women’s health.

    Conclusion

    The study revealed that women are still suffering from disparities. They need appropriate social welfare, sport, job and education to be healthy. Knowing these, nurses could make an effort to acculturate men participation in house chores and to develop gender equalities in order to provide health for women and families.

  • Page 16
    Introduction

    Educational programmes are designed to meet educational needs of learners. Therefore, need identification is the first step in educational planning. Nurses need new skills considering how rapidly the science borders are expanding. Identifying educational needs of nurse managers could be an effective way to empower them. This survey aimed at determining the educational needs of nurse managers of state hospitals, through Delphi method and job analysis.

    Methods

    The study utilized mixed method by combing Delphi method and job analysis to determine educational needs of nurse managers. 20 nurse managers drawn from universities of medical sciences were recruited to the study. With reference to nurse managers’ task description –approved by Ministry of Health and Medical Education- educational needs were discovered based on ISO 10015 (launched by Ministry of Health for all job categories).

    Results

    Educational needs of nurse managers were categorized in two groups of personal and organizational needs. Personal needs included skills in lecturing, article writing, English conversation and translation as well as running meetings. Organizational needs consisted of IT, Nursing ethic and law, quality assessment of wards, quality improvement in nursing care, standards of structure, equipments and human resources, crisis management, health education, HIS system, hospital infection control, nursing care procedure, management principles, human resource management, interview technique, research methods, statistics, SPSS software, health economics, teamwork and teambuilding, educational methods, religious practices and adjustments, educational need assessment, comprehensive evaluation, change management, critical thinking, stress management, communication skills, decision making techniques, problem solving and time management.

    Conclusion

    Since the study revealed that significant needs in performing professional tasks of nurse managers have not been met, the results could be applied in developing educational programmes for nurse managers of university hospitals. The mixed method and educational need assessment model used in this study, could be used in assessing educational needs of other managers.

  • Mr Mahmood Shamshiri, Mr Aghil Habibi, Miss Shahin Salarvand, Dr Ali Mohammadpour Page 25
    Introduction

    Monitoring of patient's temperature is an important clinical nursing task. Proper treatment of patients is possible by controlling the body temperature accurately. Body temperature is usually taken at different sites like rectum, month, axillaries and tympanic. Rectal temperature measurement as a less invasive method has been used for a long time. This study was untaken to compare two methods of tympanic and rectal temperature measurement.

    Methods

    A comparative study design was used to recruit a convenient sample of 336 patients in study. They ranged in age from 16 to 85. The tympanic temperatures were measured using the Braun ThermoScan type 6020 and the rectal temperatures were measured by Samsung digital. The measurement accuracy of both thermometers was 0.1ºC, according to those manufactures. Collected data were inserted to SPSS and Medcalc sofwares and analyzed through descriptive statistics, paired t-test, Pearson coefficient, Bland-Altman's analysis, sensitivity, specificity, positive and negative predictive values. P-value less than 0.05 considered significant.

    Results

    Using Paired t-test, it was revealed that tympanic and rectal mean temperatures were significantly different (P<0.0001). The Bland-Altman analysis demonstrated that the mean rectal temperatures were 0.23ºC more than the mean of tympanic temperatures, with ranges of agreement between -0.98ºC to 0.51ºC for right tympanic temperatures and the limits of agreement between -0.88ºC to 0.41ºC for left tympanic temperatures. There was also high correlation between right (r=0.88) and left (r= 0.89) tympanic temperatures (P<0.0001).

    Conclusion

    Despite high correlation between rectal and tympanic temperature, their differences were significant both statistically and clinically. It could be concluded that tympanic temperature cant reflect the rectal temperature with high agreement. Based on the study’s result, tympanic method couldn’t be an excellent alternative for rectal method. However, each of them has special performances, advantages and disadvantages in clinical practice.

  • Mrs Mansoorhe Forozy, Mohamm Page 33
    Introduction

    Adolescents face special problems which are less common during childhood. Their self image that is influenced by their body changes during this period could cause eating disorders. The present study was undertaken to asses the relationship between body image and eating disorders among female students in Kerman’s high schools.

    Methods

    Using a correlational study design, 650 female students drawn from high schools were selected. Data were collected through demographic, eating disorders and body image questionnaires. Data was analyzed using Central and distributional indices, T-test, one-way analysis of variance, linear and logistic regression.

    Results

    Total mean score of body image was 64.02%. The highest scores belonged to the upper part of body such as hair, ears, hands and chest. 6.3% of students had eating disorder, consisting of 1.7% anorexia nervosa, 1.7% bulimia nervosa and 2.9% eating disorder not otherwise specified. Comparison of body image score and type of eating disorders showed significant differences except for anorexia nervosa. Linear regression and logistic regression showed a two-directional relationship between eating disorder variables and body image score. Only BMI was predictive factor for probability of eating disorders (P=0.02).

    Conclusion

    The relationship between body image and eating disorder is two-directional. Therefore, observing the symptoms of one disorder suggests the probability of the presence of the other one. So educating people like parents and teachers and caregivers by community health nurse regarding nutritional problems can be effective in early diagnosing and identifying such disorders.

  • Zohreh Khodakarami, Fatemeh Pashaii Sabet, Alireza Nikbakht Nasr Abadi Page 44
    Introduction

    Many Adults remember their hospital admission during childhood. Hospitalization could be terrifying for children. In the other hand, it could be a positive experience, if they get well prepared for hospitalization by nursing plans. First hours of hospitalization are the most important. Therefore, orienting the child to hospitalization process and copying with fears could increase child’s self esteem. It would furthermore help the child to adjust with potentially stressful situation in future. The purpose of this study was to identify nursing performances regarding hospital admission of children aged 3-6 years.

    Methods

    Using descriptive- analytic study method, 20 nurses who have worked in pediatric wards for at least one year, were selected through census sampling. The data were collected through an observational checklist. Nurses’ performance was assessed randomly three times a day during morning and evening shifts when the most hospitalization takes place. To know whether nurses’ performance was influenced by availability of facilities, another checklist was used to assess physical environment, facilities and equipments of hospital, three times within different days. All statistics were computed by the SPSS software (version 15).

    Results

    The results revealed that 95 percent of nurses had weak performance at admission time (461 scores of 960). Physical environment and equipments of pediatric wards were found appropriate. No significant correlations were found between nursing performance and physical environment or equipments (P=0.21). There was no significant correlations between demographic of participants and nursing performance as well (P>0.05).

    Conclusion

    The study found that physical environment, facilities and equipments of pediatric wards in educational hospitals of Hamadan city is appropriate, eve though nurses’ performance weren’t good enough in admitting children. It meant physical environment, facilities and equipments didn’t had any impact on nursing performance. Therefore, training nurses regarding children admission and how to use the available resources to promote their performance is needed.

  • Mansooreh Tajvidi, Mandana Arash, Mitra Parsinia, Gholamreza Babaee Page 53
    Introduction

    Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is the fourth leading cause of death, and its prevalence is increasing. Nutritional depletion is a common problem among chronic obstructive pulmonary disease (COPD) patients. It is caused, to a large extent, by an imbalance between low- energy intake and high- energy requirements. This problem adversely affects morbidity and mortality. The present study aimed to assess the effects of nutritional guideline education on spirometric tests (FEV1, FVC, FEV1/FVC) among patients with COPD.

    Methods

    A quasi-experimental study was conducted through a before and after design. Thirty hospitalized COPD patients drawn from Alborz hospital in Karaj were recruited to the study by random sampling. After filling the demographic questionnaire out, spirometric assessment was undertaken. Individual face to face education concerning proper nutrition was carried out during four sessions. Each session last 15 minutes and was given in four consequent days. Spirometric tests were measured again one and three months after education. They were followed up after discharge through home visits and telephone calls. Then, the indexes were compared.

    Results

    Significant differences were found among mean FEV1 before intervention, one month (P=0.004) and three months after intervention (P=0.001). There were significant differences between mean FVC after one month (0.015) and three months after the intervention (P=0.000). Increased FEV1/FVC Indexes were reversely correlated with samples’ weight (P=0.034, r=0.426). FEV1/FVC Indexes three months after intervention were correlated with age (P=0.029, r=0.399). That meant older patients had higher FEV1/FVC values and Pearson coefficient test demonstrated the difference significant.

    Conclusion

    The study suggests that patients with COPD should be aware of effectual factors on respiratory conditions. They need to be instructed regarding the foods have negative or positive impacts on their respiratory function

  • Page 60
    Introduction

    Nowadays, quality of life is an important aspect in caring of schizophrenic patients. A continuous and regulated model of follow up care such as the nursing ones, considering the chronicity of the disease and unsuccessfulness of the existing plans, is necessary to improve the quality of life in these patients.

    Method

    This is a qusi-experimental study, determining the effect of applying the continuous care model on the quality of life in discharged schizophrenic patients. 36 patients have been selected based on inclusion criteria, and divided randomly into control and interventional groups of research. The data gathered from demographic, Heinrich Quality of Life (QLS: α=0.81) questionnaires and control check list (α=0.92). Test-retest, alfa chronbach and content validity methods were used to check the validity and reliability. The orientation and sensitivisation phases of the model applied on the interventional group in the hospital (6 sessions of education, twice a week for three weeks) and the control and evaluation phases carried out at their homes (6 visits, once every other week for three months).

    Findings

    Independent and paired T tests and ANOVA used to analyze data in this study. The findings showed that there was no significant difference between the control and interventional groups in the whole quality of life and its dimensions (p>0.05) but a significant difference in the interpersonal relationship of the interventional group (p=0.003) after applying the care model and no significant difference in the whole quality of life and its other dimensions despite their raised scores (p>0.05).

    Discussion

    This study results showed that applying the continuous care model will positively affect the interpersonal relationship and if prolonged, we can expect the effectiveness on the whole quality of life and its other dimensions. In fact this research and similar studies stated the necessity of nursing services for chronic psychiatric patients after discharge. So the useful outcomes can decrease the hospitalization and relapse rates beside the patients’ quality of lives.

  • Mohsen Adib, Hajbaghery *, Mohammad Abasinia Page 71
    Introduction

    Most of studies on quality of life in Iran have been conducted using SF36 questionnaire. Even though its efficiency has been demonstrated in different studies, but using shorter instruments with easier application, particularly for elders could be more suitable. The present study therefore was conducted to assess and compare quality of life of patients with femoral neck fractures, measured by two questionnaires of SF36 and EQ5D.

    Methods

    A cross-sectional study was conducted with 70 elders with femoral neck fracture. EQ5D and FS36 questionnaires were used to assess the general health related quality of life. Data were analyzed using statistical tests like Chi square, T-test, analysis of variance, Pearson and Spearman correlation coefficient.

    Results

    Totally, 70 elders with a mean age of 73.15 years (ranging in age from 60 to 90 years) were participated in the study. The mean score of quality of life was 43.58±15.76 measured by EQ5D and 35.15±12.50 for SF36. The Spearman correlation coefficient was 0.76 (P=0.000).

    Conclusion

    Considering the results which showed quality of life scores measured by two instruments were correlated, it is suggested to use EQ5D in accessing quality of life of elders with femoral neck fractures, in view of being shorter and simpler. Meanwhile, the study revealed the low quality of life scores in elders with femoral neck fractures, which calls healthcare workers to plan for improving the situation.