فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی اراک - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1388)

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حمیدرضا ابراهیمی فخار صفحه 1
    مقدمه
    اطلاعات موجود در رابطه با ناتوانی های جسمی، اختلالات روانی و نیز شیوه زندگی در مرحله بازتوانی و احیانا مرگ ناشی از صدمات شدید مغزی در مرحله حاد ضعیف و در مواردی هیچ گونه اطلاعاتی از آنها در دست نمی باشد. هدف از این مطالعه تعیین پیامد این بیماران در بیمارستان ولی عصر(عج) شهر اراک براساس معیار پیامد گلاسکو می باشد.
    روش کار
    دراین مطالعه توصیفی – مقطعی گذشته نگر با استفاده ازپرونده های موجود در بیمارستان ولی عصر(عج) اراک، تمامی بیمارانی را که طی سال های1384 و 1385 در این مرکز با تشخیص ضربه مغزی شدید بستری بودند مشخص و با مراجعه به اطلاعات پرونده و نیز مراجعه به منازل بیماران و معاینه آنها، عملکردهای جسمی و ذهنی آنها پس از گذشت 24 ماه از زمان ترخیص از بیمارستان براساس معیار پیآمد گلاسکو مورد ارزیابی و مقایسه با زمان ترخیص از بیمارستان قرار گرفتند.
    نتایج
    از130بیمار مبتلا با ضربه مغزی شدید، 4/55 درصد بیماران از زمان بستری تا 2 سال بعد فوت نموده اند. از موارد فوت شده 32 درصد در 24 ساعت اول بستری، 6/44 درصد پس از 24 ساعت اول تا قبل از ترخیص و 6/23 درصد پس از ترخیص فوت نموده اند. میانگین امتیاز گلاسکو بیماران از زمان ترخیص تا 2 سال بعد از 7/2 به 3/3 ارتقاء داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که بیش از نیمی از بیماران پس از رسیدن به بیمارستان چه در مرحله حاد و چه بازتوانی فوت نموده اند نیاز به بازنگری در برنامه های مراقبت از بیماران در مراحل مختلف دوران درمان آنها احساس می گردد.
    کلیدواژگان: معیار پیآمد گلاسکو، صدمه مغزی، پیآمد، بازتوانی
  • جواد بهارارا، کاظم پریور، علیرضا اشرف، رویا رستمی صفحه 10
    مقدمه
    با توجه به گسترش روزافزون دستگاه های مولد میدان های الکترومغناطیسی در زندگی انسان بررسی اثرات زیستی این امواج مورد توجه وسیع پژوهش گران قرار گرفته است. ویتامین A نیز در دوران بارداری برای رشد و نمو طبیعی جنین بسیار ضروری است و کمبود یا مصرف بیش از حد آن سبب ایجاد ناهنجاری می شود. در پژوهش حاضر اثرات توام میدان های الکترومغناطیسی با فرکانس کم و ویتامین A بر تکوین پوست جنین موش نژاد بالب سی بررسی شده است.
    روش کار
    این مطالعه آزمایشگاهی تجربی است. 18 موش باردار به صورت تصادفی در 3 گروه کنترل، شاهد آزمایشگاهی و تجربی تقسیم بندی شدند. در موش های تجربی در روز 5/10 حاملگی ویتامین A به میزان 15000 واحد بر کیلوگرم تزریق درون صفاقی شد. هم چنین در روزهای 12-10 بارداری در معرض میدان الکترومغناطیسی با شدت 100 گاوس قرار گرفتند. کلیه نمونه ها در روز 5/17 بارداری تشریح و بررسی های ریخت شناسی و بافت شناسی انجام گردید.
    نتایج
    متوسط اندازه وزن جنین های تجربی نسبت به شاهد آزمایشگاهی افزایش یافت(05/0>p). طول فرق سری نشیمنگاهی جنین های تجربی نیز نسبت به شاهد آزمایشگاهی افزایش نشان داد(001/0>p). هم چنین ضخامت اپی درم پوست نمونه های تجربی نسبت به شاهد آزمایشگاهی افزایش یافت(05/0>p)؛ در حالی که متوسط تعداد سلول های بازال و خاردار و نیز متوسط تعداد فولیکول های مو در اپی درم پوست در جنین های تجربی در مقایسه با شاهد آزمایشگاهی کاهش نشان داد(001/0>p).
    نتیجه گیری
    در معرض قرار گیری توام میدان الکترومغناطیسی با فرکانس کم و ویتامین A برتکوین جنین موش کوچک آزمایشگاهی و رشد و نمو اپی درم پوست آن اثرات عمیق می گذارد.
    کلیدواژگان: بالب سی، تکوین، میدان الکترومغناطیسی، پوست، ویتامین A
  • ولی الله خدیر شربیانی، سعید اورعی صفحه 19
    مقدمه
    از آنجائیکه جراحان قلب در رابطه با پیشرفت های تکنولوژی تعبیه پیس میکر به روز نمی باشند، تمایل برای حذف تعبیه پیس میکر توسط جراحان به وجود آمد. این مطالعه دو دوره درمان با پیس میکر شامل تعبیه پیس میکر توسط جراحان قلب و ایجاد سرویس پیس میکر توسط گروهی از متخصصان قلب را در بیمارستان شهید رجایی تهران مورد مقایسه قرار می دهد.
    روش کار
    در این مطالعه تحلیلی- مقطعی ما تمام اطلاعات موجود از تمام پیس میکرهای تعبیه شده در نیمه اول سال 1999(دوره جراحی، دوره اول) را با نیمه اول سال 2001 (دوره متخصصان قلب، دوره دوم) مقایسه کردیم.
    نتایج
    مجموعا 114 پیس میکر در دوره اول (55 درصد مذکر، سن متوسط 4/18± 7/63) و 299 مورد در دوره دوم (46 درصد مذکر، سن متوسط 2/18± 3/63) تعبیه شده بود. اندیکاسیون تعبیه پیس میکر تقریبا مشابه بوده و بلوک گره دهلیزی- بطنی به عنوان شایع ترین علت در 6/74 درصد دوره اول و 2/73 درصد دوره دوم بود. پیس میکر تک حفره ای 86 درصد موارد گروه اول را در مقایسه با 54 درصد در گروه دوم شامل می شد(01/0>p). زمان متوسط پذیرش در دوره اول 18 روز و در دوره دوم 10 روز بود. اختلال کار پیس میکر در پی گیری بیماران در 9/7 درصد بیماران دوره اول و 7/0 درصد بیماران گروه دوم دیده شد(01/0>p). عمل مجدد در 9/2 درصد موارد گروه اول و 7/0 درصد گروه دوم انجام شد(01/0>p).
    نتیجه گیری
    تعبیه پیس میکر توسط یک سرویس هماهنگ با سرپرستی متخصص قلب آموزش دیده در این رشته بهتر انجام شد.
    کلیدواژگان: بلوک AV، جراح قلب و عروق، متخصص قلب و عروق، پیس میکر تک حفره ای
  • شهناز شهرجردی، نادر شوندی، رحمان شیخ حسینی صفحه 25
    مقدمه
    دیابت شیرین گروهی هتروژن از بیماری های متابولیک است که مشخصه آنها افزایش مزمن قند خون و اختلال متابولیسم کربوهیدرات، چربی و پروتئین می باشد. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر 8 هفته تمرینات هوازی بر فاکتورهای متابولیک، کیفیت زندگی و سلامت روان زنان دیابتی نوع 2 می باشد.
    روش کار
    در این تحقیق نیمه تجربی از بین زنان مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک شرکت نفت اراک، تعداد 18 نفر انتخاب و در دو گروه هوازی (10 نفر) و کنترل (8 نفر) قرار گرفتند. گروه تمرینات هوازی به مدت 8 هفته (3 جلسه در هفته و هر جلسه 50-30 دقیقه) تمرینات را اجرا نمودند. در این پژوهش از فاکتور های متابولیک (کلسترول کل، تری گلیسیرید، کلسترول باچگالی بالا، لیپوپروتئین با چگالی خیلی پایین، لیپوپروتئین با چگالی پایین، قند خون ناشتا، هموگلوبین A1c و انسولین سرم)، پرسش نامه های کیفیت زندگی SF-36 و سلامت روان GHQ استفاده گردید. 05/0>p معنی دار در نظر گرفته شد.
    نتایج
    بین میانگین داده های پیش آزمون و پس آزمون قند خون ناشتا، هموگلوبین A1c، انسولین سرم، کیفیت زندگی و سلامت روان گروه هوازی اختلاف معنی داری وجود دارد. بین میانگین داده های پیش آزمون و پس آزمون کلسترول کل، لیپوپروتئین باچگالی بالا، لیپوپروتئین با چگالی پایین، لیپوپروتئین با چگالی خیلی پایین و تری گلیسرید در گروه هوازی و همه فاکتورها در گروه کنترل اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تمرینات هوازی بر فاکتورهای متابولیک، کیفیت زندگی و سلامت روان بیماران دیابتی نوع 2 تاثیر دارد و باعث بهبود آنها می شود.
    کلیدواژگان: تمرینات هوازی، دیابت شیرین، سلامت روان، مشخصات متابولیک، کیفیت زندگی
  • مریم طهرانی پور، جینا خیاط زاده، زهرا قربانی صفحه 36
    مقدمه
    دیابت مادری در ارتباط با افزایش خطر چندین عارضه در نوزادان مثل افزایش اختلالات و ناهنجاری های مادرزادی می باشد. در مطالعه اخیر اثرات هیپرگلیسمی مادر را بر حجم مغز و بطن های جانبی نوزادان موش ویستار آزمایش کردیم.
    روش کار
    در این پژوهش تجربی- آزمایشگاهی در روز هفتم بارداری هیپرگلیسمی به وسیله تزریق استرپتوزوتوسین القا و به حیوانات گروه کنترل حجم برابری از بافر سیترات داده شد. بعد از زایمان در روز اول تولد از هر مادر یک نوزاد به طور تصادفی انتخاب گردیدند (6 نوزاد در هر گروه کنترل و دیابتی). سپس مغزهایشان تشریح، در فرمالین 10 درصد ثابت و در ضخامت 7 میکرون قطعه بندی شد. رنگ آمیزی به روش هماتوکسیلین- ائوزین انجام گردید و با آزمایش تکنیک های استریولوژی و طرح نمونه برداری تصادفی اصولی، حجم مغز و بطن های جانبی تخمین زده شد.
    نتایج
    در مقایسه با گروه کنترل آنالیز آماری اختلاف معنی داری را در حجم مغز و بطن های جانبی نشان داد(05/0>p).
    نتیجه گیری
    دیابت مادری با اثر روی نفوذپذیری سد خونی مغزی در نوزادان رت باعث تولید مقدار زیادی مایع مغزی نخاعی می شود. این اثرات می تواند بی نظمی های مغزی مثل هیدروسفالی را ایجاد کند.
    کلیدواژگان: هیدروسفالی، دیابت مادری، بطن های جانبی
  • شعبانعلی علیزاده، کامران مشفقی، معصومه کلانتری، خدیجه ابراهیمی صفحه 44
    مقدمه
    وجود گیرنده استروژن و پروژسترون، P53، گیرنده 2 فاکتور رشد اپیدرمی انسانی و کاتپسین D از جمله نشانگرهای پیش آگهی سرطان پستان هستند. در این مطالعه ارتباط عوامل فوق را با درگیری غدد لنفاوی زیر بغل بررسی کرده ایم.
    روش کار
    در این مطالعه تحلیلی مورد – شاهدی، 105 بیمار مبتلا به سرطان پستان مورد بررسی قرار گرفتند. بعد از تشخیص توده پستان نمونه برداری از طریق جراحی انجام می گرفت و وضعیت گیرنده استروژن و پروژسترون، P53، گیرنده 2 فاکتور رشد اپیدرمی انسانی و کاتپسین D بررسی می شد. اطلاعات در چک لیست ثبت می گردید و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    بین درگیری غدد لنفاوی زیر بغل با گیرنده استروژن و پروژسترون، P53، گیرنده 2 فاکتور رشد اپیدرمی انسانی و کاتپسین D ارتباطی وجود نداشت اما بین سابقه مصرف OCP و کلسترول و تری گلیسرید خون در بیماران با درگیری غدد لنفاوی ارتباط معناداری وجود داشت. بحث: مطالعه حاضر نشان می دهد که هیپر لیپدمی و مصرف OCP قدرت تهاجمی سرطان پستان را افزایش می دهند،اما برای نتیجه گیری در مورد گیرنده های هورمونی، P53، گیرنده 2 فاکتور رشد اپیدرمی انسانی و کاتپسین D، تحقیق
    کلیدواژگان: سرطان پستان، کاتپسین D، گیرنده استروژن و پروژسترون، گیرنده 2 فاکتور رشد اپی درمی انسانی، غدد لنفاوی، پیش آگهی، پروتئین P53
  • فیروزه غلامپور، سید مصطفی شید موسوی، سید محمد اوجی، سهراب حاجی زاده صفحه 51
    مقدمه
    آسیب حاد کلیوی القاء شده توسط ایسکمی/خونرسانی مجدد باعث ایجاد اختلالات در عملکرد دفعی نفرون ها می شود. این آسیب بیان نیتریک اکساید سنتاز قابل القاء در بافت کلیه را افزایش می دهد. مهار بیان و فعالیت این فاکتور می تواند آسیب کلیوی ناشی از ایسکمی/خونرسانی مجدد را بهبود بخشد. هدف از این مطالعه بررسی نقش نیتریک اکساید سنتتاز قابل القاء در پیشرفت اختلالات عملکردی کلیه طی دوره خونرسانی مجدد پس از ایسکمی بود.
    روش کار
    در این پژوهش تجربی عملکرد همودینامیک و دفعی کلیه در 30 رت نر اسپراگ-داولی بررسی شد. یک دوره کلیرانس 30 دقیقه ای صورت پذیرفت. متعاقب 30 دقیقه کلمپ کردن هر دو شریان کلیوی، چهار دوره کلیرانس 30 دقیقه ای متوالی طی خونرسانی مجدد انجام شدند در حالی که حیوانات سالین یا ممانعت کننده انتخابی نیتریک اکساید سنتتاز قابل القاء (ال- نیل) وریدی به میزان 3 میلی گرم بر کیلوگرم دریافت می کردند. در نمونه های پلاسما و ادرار، غلظت کراتینین و سدیم اندازه گیری شد.
    نتایج
    ایسکمی کلیوی به مدت 30 دقیقه میزان فیلتراسیون گلومرولی و اسمولالیته ادرار را طی خونرسانی مجدد کاهش داد اما میزان جریان ادرار و دفع سدیم افزایش یافت. ال - نیل قبل از ایسکمی، میزان فیلتراسیون گلومرولی و اسمولالیته ادرار را تغییر نداد اما طی خونرسانی مجدد آنها را بهبود بخشید و موجب افزایش میزان جریان ادرار شد. هم چنین افزایش دفع سدیم ناشی از ایسکمی را کاهش داد.
    نتیجه گیری
    آنزیم نیتریک اکساید سنتتاز قابل القاء در برقراری و پیشبرد اختلالات در عملکردهای همودینامیک و دفعی کلیه در ساعات اولیه بعد از ایسکمی نقش مهمی دارد.
    کلیدواژگان: فیلتراسیون گلومرولی، نیتریک اکساید سنتتاز قابل القاء، ایسکمی، ال، نیل، خونرسانی مجدد
  • علی حکمت نیا، ایمان فانی، علی فانی، مسعود فاضلی، جواد مرعشی صفحه 61
    مقدمه
    استفاده از مواد کنتراست مناسب در بهبود کیفیت تصاویر تشخیصی، از اقدامات مفید است. در این مطالعه، به بررسی اثر آب توت سیاه در PH بالا به کمک امپرازول در کاهش آرتیفکت ناشی از آب موجود در دستگاه گوارش فوقانی در تصاویر کلانژیو پانکراتوگرافی مغناطیسی پرداخته ایم.
    روش کار
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی یک سو کور قبل و بعد، با 34 بیمار انجام گرفت. پس از جلب رضایت کتبی و اعمال معیارهای ورود و خروج، هر بیمار روز قبل از مطالعه دو عدد کپسول امپرازول 20 میلی گرمی مصرف کرده و با ناشتایی کامل، روز بعد مورد کلانژیو پانکراتوگرافی قرار گرفتند. 15 دقیقه پس از مصرف 300 سی سی آب توت سیاه، از بیمار مجددا گرافی به عمل آمد و کلیشه های مربوطه چاپ شد. سه رادیولوژیست به طور جداگانه به ارزیابی کاهش آرتیفکت و کیفیت وضوح تصاویر پرداختند. در پایان میانگین کاهش آرتیفکت در تصاویر قبل و بعد از مصرف آب توت سیاه و میزان وضوح تصاویر با هم مقایسه شد.
    نتایج
    کاهش امتیاز آرتیفکت ناشی از ترشحات گوارشی، قبل از مصرف آب توت سیاه (37/0±97/2) و بعد از مصرف (78/0±89/2) تفاوت معنی دار آماری نشان نداد. همچنین وضوح تصاویر کیسه صفرا، آمپول واتر، مجرای مشترک کبدی، مجرای داخل کبدی و سر پانکراس تغییر معنی دار نداشت. افت وضوح تصویر در مجرای مشترک صفراوی وجود داشت(01/0=p). در مورد تنه و دم مجرای پانکراس بهبود کیفیت مشاهده گردید (به ترتیب 04/0=p و 03/0=p).
    نتیجه گیری
    به نظر نمی رسد آب توت سیاه حاوی فلزات پارامگنتیگ کافی بوده و به عنوان کنتراست، باعث بهبود کیفیت تصاویر کلانژیوپانکراتوگرافی گردد.
    کلیدواژگان: آرتیفکت، عصاره توت سیاه، کلانژیو پانکراتوگرافی با تشدید مغناطیسی، ماده حاجب خوراکی
  • کیوان قسامی، فرشته نارنجی، بابک عشرتی صفحه 69
    مقدمه
    سردردهای تنشی از اصلی ترین علل مراجعه به پزشکان در سراسر جهان هستند، آنمی فقر آهن نیز شایع ترین اختلال خونی در سطح جهان بالاخص در زنان در سنین باروری می باشد. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط سردردهای عروقی و آنمی فقر آهن و تاثیر تجویز قرص آهن بر درمان این سردردها در زنان سنین باروری انجام گردیده است.
    روش کار
    در طی این کارآزمایی بالینی، 50 زن در سنین باروری مبتلا به آنمی فقر آهن و سردردهای عروقی، از بین مراجعه کنندگان به کلینیک مغز و اعصاب بیمارستان ولی عصر شهر اراک انتخاب گردیده و تحت درمان با قرص فروسولفات به مدت سه ماه قرار داده شدند. جهت تایید درمان پس از یک ماه هموگلوبین بیماران کنترل گردیده و در صورت افزایش معنی دار هموگلوبین، بیماران مجاز به ادامه شرکت در تحقیق بودند. تعداد حملات سردرد و تعداد مسکن مصرفی توسط بیماران قبل از شروع درمان، در طی مصرف فروسولفات و در نهایت پس از اتمام سه ماه تجویز فروسولفات ثبت گردیدند.
    نتایج
    میانگین تعداد حملات سردرد در ماه قبل از شروع درمان در بیماران 8/12±6/19، در طی درمان 2/11±2/14 (0001/0p=) و یک ماه بعد از قطع درمان سه ماهه 8/11±3/13 (0001/0p=) بود. میانگین تعداد مسکن مصرفی نیز در ماه قبل از شروع درمان 1/14±1/30، در طی درمان 2/11±3/14 (0001/0p=) و یک ماه بعد از قطع درمان سه ماهه 1/13±1/16((0001/0p=) به دست آمد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد مصرف قرص آهن بتواند در درمان سردردهای عروقی موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: آنمی فقر آهن، میگرن، سردردهای تنشی، سردردهای عروقی
  • فرامرز فلاحی، مهرداد روغنی، مجید خلیلی زاده صفحه 70
    مقدمه
    با توجه به وجود شواهدی مبنی بر اثر ضد دیابتی سیر وحشی، اثر مصرف خوراکی این گیاه بر پاسخ انقباضی آئورت سینه ای در موش دیابتی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی 40 موش صحرایی نر به 5 گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با سیر وحشی، دیابتی، دیابتی تحت درمان با گیاه و تحت تیمار با گلیبن کلامید تقسیم بندی شدند. برای دیابتی کردن موش ها از استرپتوزوتوسین به میزان 60 میلی گرم بر کیلوگرم استفاده شد. دو گروه تحت تیمار با گیاه نیز پودر این گیاه مخلوط شده با غذای استاندارد موش را با نسبت وزنی 1 درصد دریافت نمودند. میزان گلوکز سرم قبل از انجام کار و در هفته های 4 و 8 اندازه گیری شد. در پایان، پاسخ انقباضی حلقه های آئورت سینه ای به کلرور پتاسیم و نور آدرنالین مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی تحت تیمار با گیاه در هفته های 4 و 8 به طور معنی دار کمتر از گروه دیابتی بود (به ترتیب 01/0p< و 005/0p<). به علاوه حداکثر پاسخ انقباضی آئورت سینه ای به نورآدرنالین در گروه دیابتی تحت درمان با سیر وحشی به طور معنی دار کمتر از گروه دیابتی درمان نشده بود(05/0p<) و چنین کاهش معنی داری در مورد پاسخ انقباضی به کلرور پتاسیم مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مصرف خوراکی سیر وحشی به مدت 2 ماه دارای اثر هیپوگلیسمیک در حد متوسط بوده و در کاهش دادن پاسخ انقباضی سیستم عروقی در موش های دیابتی موثر است.
    کلیدواژگان: سیر وحشی، آئورت، پاسخ انقباضی، دیابت قندی
  • جمال فلاحتی، مرضیه نور بخش، رحمت الله جدیدی صفحه 79
    مقدمه
    نزدیک بینی (میوپی) شایع ترین عیب انکساری است و نزدیک بینی دژنراتیو یکی از 5 علل کوری در جهان است. هدف این مطالعه بررسی نزدیک بینی دژنراتیو و عوامل خطر همراه با آن می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه تحلیلی- مقطعی ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه بود و از دستگاه اتورفرکشن برای تعیین درجه میوپی استفاده شد. شرط ورود به مطالعه سن بالای 10 سال، بیماری میوپ یا میوپیک آستیگمات، مدیای شفاف (در حد معاینه فوندوس) و عدم وجود بیماری چشمی شبکیه ای دژنراتیو وابسته به سن بود.
    نتایج
    100 نفر در مطالعه شرکت کردند. 51 درصد از کل افراد دچار نزدیک بینی دژنراتیو بودند. نئوواسکولاریزاسیون کوروئید در 65/17 درصد بیماران دیده شد. بین فشار خون، دیابت و گلوکوم با نزدیک بینی دژنراتیو و ساده اختلاف معنی داری وجود داشت(001/0p<) ولی بین کاتاراکت و میوپی این اختلاف مشاهده نشد. ضریب همبستگی بین فشار خون و دیابت با نزدیک بینی دژنراتیو به ترتیب 28/0 و 22/0 بود. این همبستگی در مورد گلوکوم بسیار کوچک بود. بیشترین ضریب همبستگی بین کرسنت میوپیک و فشار خون بود(295/0). در تمامی موارد بین دیابت و عوارض نزدیک بینی ضریب همبستگی مثبت بود ولی تمام این همبستگی ها زیر 4/0 بود.
    نتیجه گیری
    اکثریت بیماران نزدیک بین از نوع دژنراتیو بودند. فشار خون و دیابت شایع ترین بیماری همراه بود. با توجه به ضریب همبستگی بین فشار خون با نزدیک بینی، لزوم کنترل فشار خون و دیابت جهت جلوگیری از عوارض شبکیه ای تاکید می شود و جهت جلوگیری از عوارض شبکیه ای نزدیک بینی دژنراتیو باید گلوکوم را نیز کنترل کرد.
    کلیدواژگان: نزدیک بینی دژنراتیو، کراتومتری، کاهش دید
  • ایرج کریمی، آزیتا سالاریان، زهره عنبری صفحه 92
    مقدمه
    تمام افراد جامعه بایستی دسترسی برابر و یکسان به خدمات بهداشتی و درمانی لازم داشته باشند. هدف کلی این پژوهش تعیین چگونگی برخورداری عادلانه از خدمات بهداشتی و درمانی در 8 کشور منتخب و ارایه الگویی برای کشور ایران بود.
    روش کار
    این پژوهش به صورت تطبیقی در 8 کشور انجام شد. جهت تعیین چارچوب تقسیم بندی جامعه پژوهش از روش تقسیم بندی جردن استفاده شد که در آن کشورها را در چهار گروه بر اساس نوع بیمه درمانی قرار می دهد و از هر گروه دو کشور انتخاب شدند. یافته های به دست آمده از هر کشور در جداول تطبیقی قرار گرفتند. برای ارایه الگوی نهایی از تکنیک دلفی طی دو مرحله استفاده شد.
    نتایج
    تمامی کشورهای مورد مطالعه به منظور برخورداری عادلانه از خدمات بهداشتی و درمانی از استراتژی هایی چون پوشش همگانی بیمه، وجود بسته های تعریف شده خدمات بهداشتی درمانی، تعداد مناسب پرسنل پزشکی و پیراپزشکی، وجود پزشک خانواده و سیستم ارجاع به همراه سهم بالای بهداشت و درمان از تولید ناخالص ملی و سرانه بالا برای بهداشت و درمان بهره برده اند؛ هم چنین پایین بودن سهم پرداخت های مستقیم توسط بیماران، گسترش تعهدات بیمه ای و بالاخره وجود سقف پرداخت در خدمات دارویی و درمانی بسیار کمک کننده بوده است. این سیاست ها به شکلی تدوین شده است که وضعیت درآمد افراد، در برخورداری از این خدمات تاثیر گذار نمی باشد.
    نتیجه گیری
    برخورداری عادلانه از خدمات بهداشتی و درمانی در ایران مستلزم ایجاد نظام ملی بیمه درمان با هدف حذف بیمه گری موازی، پوشش بیمه ای کلیه خدمات ضروری پزشکی به خصوص مراقبت از سالمندان و بیماران مزمن روانی می باشد.
    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، عدالت، خدمات بهداشتی درمانی، الگو
  • انتظار محرابی نسب، مظفر خزاعی، صابر خزاعی صفحه 105
    هدف
    صرع نوعی اختلال در عملکرد نورون های مغزی می باشد. مطالعات بالینی بین صرع و هیپوگنادیسم،وابستگی پیشنهاد می کنند. هدف از تحقیق حاضر شناسایی اثرات صرع ناشی از کیندلینگ با پنتیلن تترازول (PTZ) بر هورمون ها و برخی پارامترهای تولید مثلی در موش صحرایی نر می باشد.
    مواد و روش ها
    موش های صحرایی نر بالغ از نژاد NMRI در دو گروه کنترل و کیندلینگ قرار گرفتند. جهت ایجاد کیندلینگ، PTZ با دوز mg/kg 40 با فواصل 48 ساعته به روش تزریق داخل صفاقی تجویز شد در مجموع هر حیوان 13 دوز دریافت کرد. در پایان دوز سیزدهم حیوانات توزین و با اتر بیهوش شده و خونگیری از قلب انجام و سطح سرمی تستوسترون، پرولاکتین، FSH و LH اندازه گیری شد. جهت بررسی تحرک و مورفولوژی اسپرم ها نمونه بافتی از اپیدیدیم جدا و در محیط کشت DMEM/F12 خرد و به مدت 15 دقیقه در انکوباتور قرار داده شد و سپس لام های تهیه شده از آن با میکروسکوپ برررسی شد. بیضه ها نیز جدا و وزن آنها بین دو گروه مقایسه شد. همچنین وزن دو گروه حیوانات با هم مقایسه و داده ها با روش T-Test تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    کیندلینگ با PTZ باعث کاهش معنی دار سطح سرمی تستوسترون و LH و افزایش پرولاکتین شد.اما سطح سرمی FSH در بین دو گروه تفاوتی نداشت.در بررسی حرکات اسپرم در گروه کیندلینگ حرکات اسپرم کاهش معنی داری نسبت به گروه کنترل داشت. وزن بیضه ها بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت اما میزان وزن گیری حیوانات گروه کیندلینگ کمتر از گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    صرع ناشی از کیندلینگ با ptz با تغییر سطح سرمی هورمون های جنسی و کاهش تحرک اسپرم می تواند بر فرایند تولید مثل اثر منفی بگذارد.
    کلیدواژگان: صرع، پنتیلن تترازول، موش صحرایی، هورمون های جنسی، پارامترهای اسپرم
  • حمید مؤمنی، اشرف صالحی، ابوالفضل سراجی صفحه 113
    مقدمه
    یکی از پیامدها و نتایج استرس شغلی، فرسودگی شغلی است که تاثیرات مخربی بر مراقبت از بیمار، سلامت جسمی- روحی پرستار و هزینه های درمانی دارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه فرسودگی شغلی در پرستاران استان مرکزی، می تواند راهکارهایی را در جهت کاهش فرسودگی شغلی و افزایش اعتماد به نفس در پرستاران ارایه دهد.
    روش کار
    در این پژوهش تحلیلی- مقطعی در سال 1387 به روش نمونه گیری طبقه ای 66 نفر از پرستاران شاغل در بخش درمان بیمارستان های دولتی شهرهای اراک، خمین و ساوه و کلیه مربیان پرستاری دارای مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد پرستاری و عضو هیات علمی دانشکده پرستاری اراک و دانشکده های خمین و ساوه، به تعداد 33 نفر و کلا 99 نفر انتخاب شده و پرسش نامه استاندارد فرسودگی شغلی مازلاک برای آنها تکمیل شد.
    نتایج
    میانگین فرسودگی شغلی در این پژوهش از سایر مطالعات مشابه بالاتر است(84/40). میانگین نمره خستگی هیجانی 38/28، مسخ شخصیت 41/9 و کفایت شخصی31/29 بود. تفاوت فرسودگی شغلی در گروه پرستاران بخش درمان و آموزش فقط در بعد مسخ شخصیت معنی دار بود و در سایر ابعاد تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    فرسودگی شغلی در پرستاران استان مرکزی به طور کلی بالاست که با تمهیدات خاص از قبیل افزایش ثبات کاری و حیطه عملکردی، شفاف سازی نحوه پاسخگویی فرد در مقابل کارهای انجام شده و تقسیم کار بین افراد به منظور کاهش بار کاری باید این میزان را کاهش داد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، پرسش نامه فرسودگی شغلی مازلاک، پرستار
  • خلیل الله ناظم، ارسلان محمودیان صفحه 124
    مقدمه
    تاثیر آماده سازی محل عمل جراحی با مواد آنتی سپتیک بر روی کاهش عفونت بعد از عمل نامشخص است و درمورد بهترین روش انجام این کار نیز اختلاف نظر وجود دارد. هدف از این مطالعه مقایسه روش سنتی دو مرحله ای یعنی شستشوی موضع با بتادین اسکراب و سپس رنگ کردن با بتادین، با شستشوی تنها با بتادین اسکراب است.
    روش کار
    این پژوهش گذشته نگر بیمارانی را که در دو بیمارستان مختلف توسط یک جراح، تحت آرتروسکوپی زانو قرار گرفته بودند، از نظر میزان بروز عفونت پس از عمل جراحی مورد مقایسه قرار داده است. در یک بیمارستان پیش از عمل اندام فقط با بتادین اسکراب شستشو می گردید و در دیگری علاوه بر این، پس از آن اندام با بتادین نیز رنگ می شد. هدف اصلی مشخص کردن افرادی بود که طی یک ماه بعد از عمل جراحی علایم بالینی و آزمایشگاهی عفونت سطحی یا عمقی و مفصلی زانو را بروز دهند.
    نتایج
    در مجموع 300 بیمار در دو گروه 150 نفری مطالعه شدند. همه این بیماران فقط تحت اعمال جراحی غیر استخوانی تشخیصی و درمانی قرار گرفته بودند. در هیچ یک از بیماران دو گروه عفونت سطحی یا عمقی و مفصلی زانو مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    آماده سازی محل عمل جراحی آرتروسکوپی زانو به وسیله شستشوی محل عمل با بتادین اسکراب روش مطمئنی برای پیشگیری از عفونت است و می تواند جایگزین روش مرسوم دو مرحله ای شستشو با بتادین اسکراب به علاوه رنگ کردن با بتادین باشد چرا که هم زمان عمل جراحی و هم هزینه عمل را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: آتروسکوپی زانو، رنگ کردن، بتادین، آماده سازی موضع عمل قبل از عمل
  • ملیحه نوری سیستانی صفحه 129
    مقدمه
    نوجوانان به عنوان بخش عظیمی از جمعیت جهان، در دوران بلوغ با بسیاری از مشکلات جسمی، روانی و اجتماعی مواجه هستند. آموزش بهداشت متناسب با نیازهای آنان و با شیوه های نوین آموزشی از اهمیت بسیاری برخوردار است. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر آموزش با رویکرد گروه همسالان بر عملکرد جسمی دختران پیرامون سلامت بلوغ است.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی 100 نفر از دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی شهر تهران در دو گروه 50 تایی آزمایش و شاهد مورد بررسی قرار گرفتند. روش نمونه گیری به صورت خوشه ایتصادفی بود. مداخله طراحی بسته آموزشی مبتنی بر رویکرد گروه همسالان بود و بعد از گذشت یک ماه و نیم میزان عملکرد از طریق پس آزمون سنجیده و با پیش آزمون در دو گروه مقایسه گردید. مبنای تقسیم بندی نمرات عملکرد 100 بود؛ نمرات زیر 50 درصد عملکرد ضعیف، بین 50 تا 75 درصد متوسط و بالای 75 درصد عملکرد خوب در نظر گرفته شد.
    نتایج
    شیوه های آموزشی با رویکرد گروه همسالان باعث ارتقاء سلامت جسمی دختران نوجوان شد، آزمون های آماری نیز اختلاف معنی داری را در میانگین نمرات آگاهی و عملکرد افراد نشان داد(001/0p<).
    نتیجه گیری
    رویکرد گروه همسالان باعث توانمند ساختن نوجوانان و ارایه فرصت هایی به آنان جهت مشارکت در فعالیت ها و بهبود ارتباطات بین مادران و دختران می شود.
    کلیدواژگان: شیوه های آموزشی، دختران، همسالان، بهداشت بلوغ
|
  • Hamid Reza Ebrahimi Fakhar * Page 1
    Background
    Information on patient's physical and mental disabilities, their lifestyle during rehabilitation period and probably their death due to severe head injury in acute phases is too insufficient and in some cases, it does not exist at all. The aim of this study is to determine the outcome of patients who were hospitalized in Vali-asr Hospital of Arak according to Glascow Coma Scale (GOS).
    Materials And Methods
    In this cross-sectional retrospective study, using the patient's files in Vali-asr Hospital which is situated in Arak, the patients, who had been hospitalized with severe head injury during 2005-06, were identified. Based on the information existing in their files or visiting them individually in their place of living, 24 months after their release from hospital, their physical and mental performances were examined according to Glascow Outcome Scale (GOS) and were compared to the time of their release from the hospital.
    Results
    Out of 130 patients, 55.4% died within 2 years after the hospitalization period. Among those dead, 32% died in the first 24 hours of hospitalization, 44.4% after the first 24 hours and before release from the hospital and 23.6% after being released from the hospital. The mean of GOS score, from the time of release until 2 years after that, improved from 2.7 to 3.3.
    Conclusion
    Noticing the fact that more than half of the patients died after getting to hospital either in acute level or during rehabilitation, the need is felt for making revisions in the programs for taking care of these patients in different phases of treatment
  • Javad Baharara *, Kazem Parivar, Alireza Ashraf, Roya Rostami Page 10
    Background
    Noticing the daily advancement of the role of electromagnetic field generators in human life, examination of the biologic impacts of these waves has come to be extensively appreciated by researchers. During pregnancy, vitamin A is extremely essential for the development of fetus and its lack, insufficiency or excess can result in embryonic malformations. This study investigated the synergetic effects of vitamin A and extremely low frequency electromagnetic fields on the development of embryo skin in Balb/C mice.
    Materials And Methods
    This study was experimental in nature. Eighteen pregnant mice were divided into control, sham-exposed and experimental groups. The mice in the experimental group were given an intra-peritoneal injection of 15000 IU/kg vitamin A on the 10.5th day of gestation and were, then, exposed to a 50Hz electromagnetic field 4 hours a day from 10 through 12th day of gestation. The animals were dissected and investigated morphologically and histologically on 17.5th day of gestation.
    Results
    The results showed an increase in the mean weight of fetuses in the experimental group in comparison to the sham- exposed group (p<0.05). Also, Crown-Rump of fetuses in the experimental group increased in comparison to those in the sham- exposed group (p<0.001). Epidermis thickness increased significantly in experimental group in comparison to sham- exposed (p<0.05), while the average number of basal, spinous cells and hair follicles decreased significantly in the experimental group compared to the sham- exposed (p<0.001).
    Conclusion
    The findings indicate that vitamin A usage and synergetic exposure to low frequency electromagnetic fields (50Hz) profoundly affect the development and growth of skin epidermis in the fetus of Balb/C mouse.
  • Valiollah Khadir Sharabiany *, Saeed Oraii Page 19
    Background
    Since cardiac surgeons have not kept up with advancements in pacing technology, there has been a tendency to limit the implantation of pacemakers by surgeons. This study compares two eras of pacing therapy including pacemaker implantation by cardiac surgeons and pacemaker set-up by a group of cardiologists in Shahid Rajaee Hospital in Tehran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, we compared the existing data from all pacemaker implantations in the first half of 1999 (surgical era, era 1) to that of the first half of 2001 (cardiologists era, era 2).
    Results
    During era 1, a total 114 pacemakers (46.5% male, mean age 63.3 ±18.4) and during era 2, 299 pacemakers (63.9% male, mean age 63.9±18.2) had been implanted. Indications for implantation were nearly similar, with AV block as the most common reason in 21.9% and 19.1% of implantations in eras 1 and 2, respectively. Single chamber pacemakers comprised 86% of implantations during era 1 compared to 54% during era 2 (p<0.01). The mean duration of admission was 18 days during era 1 while it was 10 days during era 2. Pacemaker malfunctions were detected following 7.9% of implantations in era 1 compared to 0.3% of cases in era 2 (p<0.01). Re-do procedures were performed after 2.7% of implantations during era 1 in comparison to 0.3% during era 2 (p<0.01).
    Conclusion
    Pacemaker implantation was performed better by a coordinated pacemaker service run by cardiologist trained in pacemaker implantation.
  • Shahnaz Shahrjerdi *, Nader Shavandi, Rahman Sheikh Hoseini Page 25
    Background
    Diabetes Mellitus is a heterogeneous group of different metabolic disorders that are characterized by chronic increase of blood glucose and proteins, lipids and carbohydrates metabolism disorder. The aim of this study was to investigate the effect of 8 weeks of aerobic exercise on metabolic factors, quality of life and mental health of women with type II diabetes.
    Materials And Methods
    In this semi-experimental investigation, 18 women with type П diabetes referring to Arak Petroleum Company Clinic were selected and divided into two groups: aerobic (10 participants) and control (8 participants). Aerobic group performed selected exercises in 8 weeks (three 30-50 min sessions per week). In this investigation, we used metabolic factors (such as total cholesterol, triglycerides, HDL, VLDL, LDL, FBS, HbA1c and Insulin serum) and SF-36 quality of life (QOL) and GHQ mental health (MH) questionnaires. The level of significance was considered to be 95% (P<0/05).
    Results
    There were significant differences between the means of pre-test and post-test measures of FBS, HbA1C, Insulin serum, QOL and MH in aerobic group. There were no significant differences between the means of pre-test and post-test measures of TC, HDL, LDL, VLDL and triglycerides in aerobic group and all factors in the control group (P<0/05).
    Conclusion
    Aerobic exercise affects metabolic factors, QOL and MH in type П diabetic patients and it results in their improvement.
  • ryam Tehranipour, Jina Khayyatzade, Zahra Ghorbani * Page 36
    Background
    Maternal diabetes is associated with an increased risk of several complications in the offspring, such as the growth of congenital disturbances and malformations. In the present study, we examined the effects of maternal hyperglycemia on the volume of brain and lateral ventricle in newborn Wistar rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, on the 7th day of pregnancy, hyperglycemia was induced by a single injection (i.p.) of streptozotocin (55 mg kg-1) and the animals in control group were given an equal volume of citrate buffer. After parturition on the first day of birth, a litter was randomly selected from each mother, their brains dissected and fixed in 10% formalin. Then they were sectioned with 7μm thickness and stained by H.E. Through the use of stereological techniques and systematic random sampling scheme, the volume of the brain and lateral ventricles were estimated.
    Results
    Statistical analyses showed significant increases (p<0.05) in the volume of the brains and lateral ventricles in the experiment group in comparison to the control group.
    Conclusion
    By affecting blood brain barrier permeability in newborn rats, maternal diabetes can generate a large amount of CSF. These effects can bring about brain disorders such as hydrocephalus.
  • Shabanali Alizadeh, Kamran Moshfeghi, Mssoumeh Kalantari *, Khadijeh Ebrahimi Page 44
    Background
    The existence of estrogen and progesterone receptors, p53, human epidermal receptor-2(HER-2) and cathepsin-D are among the prognostic markers for breast cancer. In this study, we investigated the relationship between these factors and lymph-node involvement.
    Materials And Methods
    In this case-control analytic study, 105 patients with breast cancer were investigated. After detecting breast mass, surgical biopsy was done and the status of the estrogen and progesterone receptors, p53, HER-2, and cathepsin-D were studied. Collected data were registered in a checklist and were subjected to analysis.
    Results
    There was no relationship between lymph-node involvement and estrogen and progesterone receptors, p53, cathepsin-D and HER-2.
    Conclusion
    In order to get more precise results about hormonal receptors, p53, HER-2 and cathespin-D, a similar research with a larger sample size over a longer period of time is needed.
  • Firouzeh Gholampour *, Seyed Mostafa Shid Moosavi, Seyed Mohammad Owji, Sohrab Haji Zadeh Page 51
    Background
    Ischemia/reperfusion-induced acute renal failure causes excretory functional disorders of nephrones. Ischemia/reperfusion injury increases iNOS expression in the renal tissue. Inhibition of iNOS expression and its activity can ameliorate ischemia/reperfusion-induced renal injury. The aim of this study was to determine the role of iNOS on progression of renal functional disturbances over the immediate post-ischemic reperfusion period.
    Materials And Methods
    In this experimental study, renal hemodynamic and excretory functions were evaluated in male Sprague-Dawley rats. First, a 30-min control clearance period was taken. Then following bilateral renal artery clamping for 30 minutes, four consecutive 30-min clearance periods were taken during reperfusion, while saline or L-NIL as a selective iNOS inhibitor was infused. In plasma and urine samples, Cr and sodium concentration levels were measured.
    Results
    Renal ischemia for 30 minutes decreased glomerular filtration rate and urine osmolality during reperfusion and increased urine flow and sodium excretion. L-NIL did not change the glomerular filtration rate and urine osmolality prior to ischemia but it improved them during reperfusion and there were progressive increases in urine flow. Additionally, L-NIL lowered ischemia-induced rises in sodium excretion.
    Conclusion
    iNOS had a considerable role in the development of disorders in hemodynamic and excretory renal functions during early hours after ischemia.
  • Ali Hekmatnia, Iman Fani *, Ali Fani, Masoud Fazeli, Javad Marashi Page 61
    Background
    The use of proper contrast agents is very effective in improving the quality of medical imaging. In this study, we dealt with the effect of high PH blackberry juice accompanied with omeprozole in reducing the upper fluid artifact in MRCP images.
    Methods
    This single blinded before-after clinical trial was done with the enrollment of 34 patients. After receiving official agreement from the patients and applying the enrollment criteria, they were ordered to take two 20mg omeprozole capsules the night before the exam. The next day, while they had been held NPO, they were exposed to the first MRCP. After this, they drank 300cc blackberry juice and were re-examined after 15 minutes. The related checklists were printed and three radiologists independently inspected the reduction of artifact checklists and the resolution of images. Eventually, the quality of images and the mean of artifact reductions in the images before and after black berry Juice consumption were compared.
    Results
    Reduction of artifact scores due to gastrological secretions did not show any significant differences before and after black berry juice consumption (2.97±0.37 and 2.89±0/87, respectively). Additionally, no significant changes were observed in the visibility of gall bladder, water ampoula, common hepatic duct, intrahepatic ducts and head of pancreatic duct images. There was a decrease in the common bile duct visibility (p=0.01). In the case of pancreatic duct tail and body visibility, images showed improvements (p=0.04 and 0.03, respectively).
    Conclusion
    Blackberry juice, as a contrast agent, does not seem to have enough paramagnetic metals and does not improve the quality of MRCP.
  • Keyvan Ghasami *, Akram Asghari, Fereshteh Naranji, Kamran Moshfeghi, Babak Eshrati Page 69
    Background
    Tension headaches are the most basic reasons for referring to physicians throughout the world. Iron anemia, on the other hand, is the most common type of anemia among women who are in productive age in the world. This study was done to investigate the relationship between vascular headaches and iron anemia and to see the effect of iron tablets administration on the treatment of these headaches in women who are in productive age.
    Materials And Methods
    In this quasi-control study, 50 women in reproductive age who had iron anemia and vascular headaches, referring to the neurologic clinic of Vali-asr Hospital in Arak, were selected and treated with ferrous sulfate tablets for three months. For verifying the treatment, patient's hemoglobin was monitored after one month, and in case of any significant increases in this value, the patients discontinued participating in the study. The number of headache attacks and the number of analgesics used before, through and three months after beginning the administration of ferrous sulfate were noted for all of the patients.
    Results
    The mean number of the headache attacks one month before treatment, during the treatment and three month after the treatment were 19.6±28, 14.2±11.2, 13.3±11.8, respectively (p=0.0001). In addition, the mean number of used analgesics before the treatment, through the treatment and three month after the treatment were 30.1±14.1, 14.3±11.2, 13.1±16.1, respectively (p=0.0001).
    Conclusion
    It seems that using iron tablets can be useful in treatment of vascular headaches.
  • Faramarz Fallahi, Mehrdad Roghani *, Majid Khalilizad Page 70
    Background
    Considering some evidence on anti-diabetic potential of Allium ursinum (AU), this study was conducted to evaluate the effect of oral administration of AU on contractile responsiveness of thoracic aorta in diabetic rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 male Wistar rats were divided into control, AU-treated control, diabetic, glibenclamide-treated, and AU-treated diabetic groups. For inducing diabetes, streptozotcin (STZ) was administered (60 mg/Kg). AU-treated group received AU mixed with standard pelleted food at a weight ratio of 1% for 2 months. Serum glucose level was measured at weeks 4 and 8. Eventually, contractile responsiveness of thoracic aortic rings to KCl and noradrenaline (NA) was evaluated.
    Results
    Serum glucose level, at weeks 4 and 8, in the AU-treated diabetic group was significantly lower than that in the diabetics group (p<0.01 and p<0.005, respectively). In addition, the maximum thoracic aorta contractile responsiveness to NA in the AU-treated diabetic group was significantly less than the diabetic group (p<0.05); however, such a significant reduction was not observed for KCl.
    Conclusion
    Oral administration of AU for 2 months is of a moderate hypoglycemic effect and attenuates the contractile responsiveness of the vascular system in diabetic rats.
    Background
    Considering some evidence on anti-diabetic potential of Allium ursinum (AU), this study was conducted to evaluate the effect of oral administration of AU on contractile responsiveness of thoracic aorta in diabetic rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 male Wistar rats were divided into control, AU-treated control, diabetic, glibenclamide-treated, and AU-treated diabetic groups. For inducing diabetes, streptozotcin (STZ) was administered (60 mg/Kg). AU-treated group received AU mixed with standard pelleted food at a weight ratio of 1% for 2 months. Serum glucose level was measured at weeks 4 and 8. Eventually, contractile responsiveness of thoracic aortic rings to KCl and noradrenaline (NA) was evaluated.
    Results
    Serum glucose level, at weeks 4 and 8, in the AU-treated diabetic group was significantly lower than that in the diabetics group (p<0.01 and p<0.005, respectively). In addition, the maximum thoracic aorta contractile responsiveness to NA in the AU-treated diabetic group was significantly less than the diabetic group (p<0.05); however, such a significant reduction was not observed for KCl.
    Conclusion
    Oral administration of AU for 2 months is of a moderate hypoglycemic effect and attenuates the contractile responsiveness of the vascular system in diabetic rats.
  • Jamal Falahati *, Marzieh Noorbakhsh, Rahmat Allah Jadidi Page 79
    Background
    Myopia is the most common refractive defect and degenerative myopia is one of the five causes of blindness in the world. The aim of this study is to examine degenerative myopia and its related risk factors.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, the data was collected through a questionnaire along with the auto-refraction apparatus, which was utilized for determining the myopic degree. The inclusion criteria for this study were the age above the 10, myopia or astigmatic myopia, apparent media (in fonduscopic examination), and the absence of age related retinal defect.
    Results
    A total 65 patients participated in this study 51% of whom had degenerative myopia. Choroid neovascularization was observed in 17.65% of the subjects. There was a significant difference in the relationship between hypertension(r=28%), diabetes mellitus (r =22%) and glaucoma, and degenerative myopia; however, this difference was not observed between cataract and myopia. The correlation coefficients between hypertension and diabetes mellitus, and degenerative myopia were 28% and 22%, respectively. This correlation was very low in the case of glaucoma. The greatest correlation existed between the myopic crescent and hypertension (r=0.295%). In all of the cases, the correlation coefficient between diabetes mellitus and all the myopic complications was positive but below 40%.
    Conclusion
    The majority of the patients had degenerative myopia. Hypertension and diabetes mellitus were the most common co-existing diseases. Noticing the correlation coefficient existing between hypertension and myopia, the need for controlling hypertension and diabetes mellitus for preventing retinal complications is emphasized. Also, for preventing the adverse effects of degenerative myopia in retinal defects, controlling glaucoma is suggested.
  • Iraj Karimi, Azita Salarian *, Zohreh Anbari Page 92
    Background
    All members of society should have equal access to necessary health care. The main goal of this research is to determine the status of health care access in eight selected countries and to suggest a new model for Iran.
    Materials And Methods
    This study was done comparatively on eight countries. In order to define a framework for categorizing the countries Jordan scales was employed. In this method, based on the kind of insurance system, countries are divided into 4 groups, from each 2 countries were selected. Data obtained from each country were placed in comparative tables. For presenting the final model, Delphi technique was utilized in two stages.
    Results
    To increase equity in their health care systems, all the countries in this study utilized such strategies as insurance coverage for all, defined health care packages, appropriate human resources, family physicians, referral system and high level of GNP in health sector. Also, low direct payment by patients, expansion of insurance coverage and the existence of out of pocket pay limit in pharmaceutical and medical services were also very helpful. These policies have been made in a way that the level of individual's income did not affect the access to such services.
    Conclusion
    Equitable access to health care services in Iran necessitates the establishment of national health insurance system aiming at omission of parallel insurance, provision of medical care coverage for all the basic medical services especially health care coverage for the elderly and patients with chronic psychological problems.
  • Entezar Mehrabi Nasab *, Mozafar Khazaei, Saber Khazaei Page 105
    Background
    Clinical research suggest a relationship between epilepsy and hypogonadism. The aim of this study is to identify the impact of epilepsy induced by kindling with pentylenetetrazol (PTZ) on hormones and some reproductive parameters in male rats.
    Materials And Methods
    Adult male rats (NMRI strain) were divided into control and kindling groups. Kindling was induced by 40 mg/kg PTZ with a 48 hour interval through intraperitoneal injection. Each animal received 13 doses. At the end of the thirteenth dose, animals were weighed and uthenaized with ether and blood samples, collected from their hearts, were used for testosterone, prolactin and FSH, LH assay. In order to examine motility and morphology of sperms, tissue samples from epidydimis were isolated and minced in DMEM/F12 culture medium and were incubated for 15 minutes. Then sperm morphology and motility were studied. Testis were also isolated and weighed.
    Results
    Kindling with PTZ decreased serum levels of testosterone and LH, but it increased rolactin. However, there was no difference in serum level of FSH between the two groups. Sperm motility in kindling group decreased significantly. There were no significant differences in testis weight, but the amount of animal weight losses in the kindling group was more than that of the control group.
    Conclusion
    By changing the serum level of sexual hormones and decreasing sperm motility, PTZ kindling induced epilepsy exerts diminishing negative effects on reproduction.
  • Hamid Momeni *, Ashraf Salehi, Abolfazl Seraji Page 113
    Background
    Job burnout is a common consequence of job stress among nurses which has negative impacts on the quality patient care and physical and mental health status of nurses and it imposes some expenses on health care system. This research aiming at comparing burnout level among the nurses in Markazi province can offer some solutions for reducing burnout and improving self-esteem in nurses.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional survey, via stratified random sampling, 66 nurses working in the clinical sections of governmental hospitals in Arak, Khomein and Saveh and 33 nursing instructors and nursing faculty members of Arak University of Medical Sciences who had their BSc or MSc in nursing were selected. Maslach Burnout Inventory was then administered to the participants.
    Results
    Mean of Job burnout (40.84%) in this research was higher than that of other similar studies. Mean of emotional exhaustion scores, depersonalization and personal accomplishment were 28.38, 9.41 and 29.31, respectively. The difference between occupational burnout in nurses working in the clinical sections and those in the educational departments were significant in the domain of depersonalization. But in other domains, no statistically significant differences were seen between the two groups.
    Conclusion
    Job burnout among educational and clinical nurses is generally high in Markazi province. This can be decreased through such special ways as increasing job stability and freedom of action, clarification of individual responsibility regarding personal performance and dividing tasks among the members for lowering workload.
  • Khalilolah Nazem, Arsalan Mahmoudian * Page 124
    Background
    The effectivity of applying antiseptics in preparation of the operative site on the reduction of post-operative infections is not quite clear and controversies exist about the best method for doing this. The aim of this study is to compare the traditional two-stage method of first, washing the site with povidone iodine scrub and then painting with aqueous povidone iodine with the method of washing the site only with povidone iodine scrub.
    Materials And Methods
    In this retrospective study, patients who had been under knee arthroscopy in 2 separate hospitals by the same surgeon were compared with regard to post operative infection. In one hospital, the operative site was only washed with povidone iodine scrub, while in the other hospital this same procedure was followed by painting with aqueous povidone iodine. The primary goal of this study was to identify the patients who had manifested clinical and laboratory signs of superficial or deep infection or septic arthritis one month postoperatively.
    Results
    A total 300 patients were studied in two equal groups. All the patients had only been under diagnostic or curative non-bony operations. No superficial or deep infection or septic arthritis were seen in any of the patients in the two groups.
    Conclusion
    Preoperative preparation of the knee with povidone iodine scrub is a safe method for prevention of infection and can be used instead of the common two-stage method of using povidone iodine scrub and then painting with aqueous povidone iodine since this can decrease the time and cost of surgery.
  • Maliheh Nouri *, Effat Sadat Merghati Khoie Page 129
    Background
    Adolescents, as a large age group in the world, face many physical, mental and social problems in their puberty period. Health education proper to their needs and through new educational methods is of great importance. This study mainly aims to examine the impact of peer education approaches on girl's performance regarding pubertal physical health.
    Materials And Methods
    In this experimental study, through random sampling, 100 female pupils were divided into two groups of experimental (n=50) and control (n=50). The self-made questionnaire, employed in this study, was based on peer approach. After 1.5 months, the participant's performance was evaluated through the post-test and compared to the pre-test results for the two groups. Scoring was conducted out of 100 and the scores under 50 indicated weak performance, those between 50 and 75 showed an average performance while scores above 75 indicated good performance.
    Results
    Peer based educational approaches improved adolescent girls physical health. Statistical tests also revealed a significant difference between the mean of awareness and practice score in the two groups (p<0.001).
    Conclusion
    Peer education methods result in the empowerment of adolescents, the provision of opportunities for them to participate in activities, and the improvement of communication between mothers and their daughters.