فهرست مطالب

دانشور پزشکی - پیاپی 81 (تیر 1388)

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 81 (تیر 1388)

  • 88 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/04/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیر قائمی، حوریه سلیمان جاهی، پوریا گیل، زهیر محمدحسن، فرزین روحوند صفحات 1-6
    مقدمه و هدف

    حاملین باکتریوفاژی اخیرا به عنوان ابزار حمل ژن و ارائه واکسن مورد توجه قرار گرفته اند، که عمده دلایل این موضوع به پایداری فیزیکی، بی خطری و قیمت پایین چنین حاملینی مربوط می شود. از آن جا که در ارتباط با انتقال ژن به درون میزبانان یوکاریوتیک، اطلاعات اندکی در دست است. بنابراین به منظور تعیین قابلیت انتقال ژن این حاملین، مجموعه ای از مطالعات در شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    بدین منظور با استفاده از سازه Lambda ZAP با قابلیت بیان در سلول های جانوری، اقدام به ساب کلون کردن ژن های مختلف از جمله EGFP به عنوان کنترل مثبت و PBR322 به عنوان کنترل منفی به داخل ناقل مزبور شد. با به کارگیری لیزات باکتریوفاژی، سازه نوترکیب فاژی بسته بندی گردید. به منظور ارزیابی کاربردی بودن باکتریوفاژهای تولید شده، ذرات باکتریوفاژی EGFP به کشت سلول های یوکاریوتی افزوده شد و بعد از 36 ساعت قابلیت بیان ژن در زیر میکروسکوپ فلورسانت مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    مشاهده نشانه های فلورسانت ناشی از پروتئین فلورسنت سبز، به معنای عملکرد بیانی حاملین مورد نظر در سیستم های یوکاریوتی است. پایداری فاژهای نوترکیب به عنوان حامل واکسن خوراکی در شرایط مشابه مجرای گوارشی (pH و آنزیم های مخرب) مورد بررسی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج آزمایش پایداری، نشان از قابلیت به کارگیری حامل فاژی به عنوان واکسن خوراکی را دارد.

    کلیدواژگان: نانوزیست ذرات، فاژ لامبدا، واکسن، بیان ژن، EGFP
  • نجمه جویان، حسین مزدارانی، محمد علی شکرگزار، وحیده فراحت صفحات 7-16
    مقدمه و هدف

    هیبریدهای سلول های سوماتیک از تلفیق دو یا چند سلول سوماتیک به دست می آیند که پس از تشکیل، کروموزوم های سلول ها در یک غشا قرار می گیرند. به این ترتیب محیط هسته ای هر کدام از سلول های ادغام یافته تغییر کرده، ژن ها و کروموزوم های دو سلول در معرض واکنش با یکدیگر قرار می گیرند. قرار گرفتن کروموزوم ها در شرایط سیتوپلاسمی و هسته ای جدید و نوآرایی های وسیع کروموزومی که در این سلول ها پس تشکیل رخ می دهد، می تواند بر حساسیت آن ها به داروهای مختلف اثر بگذارد. در این مطالعه اثر داروی بلئومایسین سولفات (BLM) بر دو سلول هیبرید F3B6 و HF2x653 در مقایسه با سلول های غیر هیبرید والدی شان، WIL2 و NS1، با تمرکز بر آسیب های کروموزومی در مرحله G1 چرخه سلولی مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد وروش ها

    چهار رده سلولی،NS1 HF2x653، WIL2 و F3B6 از انجماد خارج شده و به طور جداگانه در فلاسک حاوی محیط کشت RPMI همراه با 15-10 درصد FBS کشت شدند. سپس در مرحله رشد لگاریتمی در فاز G1 چرخه سلولی با دزهای μg/ml50 و μg/ml 100 BLM تیمار شدند. پس از محصول برداری، تثبیت، تهیه گستره های متافازی و رنگ آمیزی با گیمسا، سلول های آسیب دیده و انواع آسیب های کروموزومی در آن ها بررسی شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که فراوانی این آسیب ها در سلول های هیبرید و غیر هیبرید والدی آن ها مشابه است. سلول های واجد کروموزوم بیش تر یعنی دو سلول NS1 و F3B6 آسیب های کروموزومی بیش تری نسبت به دو رده سلول واجد کروموزوم کم تر نشان دادند. بررسی فراوانی آسیب ها به ازاء کروموزوم نیز موید این نتیجه است، فراوانی آسیب ها به ازاء کروموزوم در دو سلولNS1 و F3B6 مشابه و بیش تر از دو سلول HF2x653 و WIL2 بود. گرچه گاهی سلول های هیبرید نسبت به سلول های والدی خود حساسیت متفاوتی نشان دادند اما پاسخی وابسته به دز در این مرحله مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    سلول های هیبرید مطالعه شده در تحقیق از نظر حساسیت به داروی بلئومایسین در مرحله G1 چرخه سلولی، به یکی از رده های سلولی والدی خود شبیه بوده و نسبت به والد دیگر حساسیت کم تر یا بیش تری نشان می دهند.

    کلیدواژگان: سلول های هیبریدوما، آسیب های کروموزومی، بلئومایسین سولفات
  • رضا افشار، سوزان ثانوی، حسن قاسمی، حسن طالقانی دوزدوزانی صفحات 17-22
    مقدمه و هدف

    کم خونی یکی ازعوارض اصلی بیماری مزمن کلیوی (CKD) است و علل متعددی دارد. تولید ناکافی اریتروپویتین، علت اصلی کم خونی است و کمبود آهن، عامل مهم دیگر است.هدف این مطالعه بررسی ذخایر آهن و شیوع کم خونی در CKD، در مراحل pre-dialysis و انجام همودیالیز است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت مقطعی و توصیفی – تحلیلی بر روی90 بیمار مبتلا به CKD (54 بیمار همودیالیزی و 36 بیمار (pre-dialyzed)) در بیمارستان شهید مصطفی خمینی تهران انجام گرفت. هموگلوبین، اشباع ترانسفرین (TSAT)، فریتین، آهن سرم (SI)و شاخص های گلبول قرمز (RCI) جهت بررسی آنمی فقر آهن (IDA) اندازه گیری شدند. اطلاعات مورد نظر با استفاده از نرم افزار SPSS، 16 تجزیه و تحلیل گردیدند.

    نتایج

    فراوانی آنمی در بیماران همودیالیزی و pre-dialyzed، 79.6 و 75 درصد بود. IDAدر بیماران همودیالیزی و pre-dialyzed در 11.1 و 5.6 درصد موارد وجود داشت و فقر آهن مطلق به ترتیب در 11.1 و 8.3 درصد و فقر آهن عملکردی، در 24.1 و 30.6 درصد موارد مشاهده گردیدند. ارتباط آماری معناداری بین علایم آنمی، عللCKD، مدت زمان دیالیز و IDA یافت نشد (07/0p=). فقر آهن عملکردی در هر دو گروه با دریافت اریتروپویتین، رابطه معناداری داشت (001/0p<). بیمارانی که آهن تزریقی دریافت می کردند در مقایسه با آهن خوراکی،هموگلوبین، TSAT و SI بالاتری داشتند (001/0p<). دامنه توزیع حجمی گلبول قرمز و RCI به تنهایی معیارهای مناسبی برای تشخیص IDA در CKD نبودند.

    نتیجه گیری

    درمان IDA با آهن تزریقی نسبت به آهن خوراکی، ارجحیت دارد. SI و فریتین (حساسیت43.90، 46.34 درصد) و RCI به تنهایی معیار مناسبی جهت بررسی ذخایر آهن نیستند ولی TSAT (حساسیت 73.17 درصد) معیار مناسبتری است.

    کلیدواژگان: فریتین، کم خونی فقر آهن، نارسایی مزمن کلیوی، همودیالیز
  • وحیده یزدی زاده، میترا مدرس گیلانی، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 23-28
    مقدمه و هدف
    گرگرفتگی یکی از مشکلات شایع در دوران کلیماکتریک (حول و حوش یائسگی) و یائسگی است. مؤثرترین درمان آن هورمونی است اما نیاز جدی برای درمان جایگزین احساس می شود. هورمون درمانی با افزایش خطر سرطان پستان و بیماری قلبی همراه است.
    مواد و روش ها
    کارآزمایی بالینی فوق به صورت تصادفی، دو مرحله ای (4 هفته برای هر مرحله) و با روش متقاطع انجام شده و تاثیر فلوکستین (20 میلی گرم) بر گرگرفتگی در زنان سنین یائسگی که حداقل 14 حمله گرگرفتگی در طی یک هفته داشتند مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله اول درمان گروه اول به مدت چهار هفته فلوکستین دریافت کردند، در مقابل گروه دوم پلاسبو گرفتند. عمل متقاطع (کراس آور) بین دو گروه در مرحله دوم درمان انجام شد. بیماران به مدت یک هفته بین دو مرحله درمان هیچ دارویی نگرفتند. در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی، تی زوج، ویلکاکسون، من ویتنی، کای دو و فیشر استفاده شد.
    نتایج
    80 زن که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند پروتکل درمانی را شروع کردند. در پایان درمان در گروه فلوکستین دفعات گرگرفتگی 55 درصد کاهش یافت و در مقابل 28 درصد کاهش در گروه پلاسبو مشاهده شد. تجزیه و تحلیل حاصل از کراس آور نیز ثابت کرد که به طور معناداری شدت گرگرفتگی در گروه فلوکستین کاهش یافته است (00/0 =p).
    نتیجه گیری
    فلوکستین و پلاسبو هر دو در بهبود گرگرفتگی مؤثرند اما فلوکستین به طور معناداری مؤثرتر است. بنابراین فلوکستین یک آلترناتیو حقیقی برای درمان گرگرفتگی در زنانی است که تمایلی برای دریافت هورمون به دلیل ترس یا هر علت دیگری ندارند.
    کلیدواژگان: فلوکستین، گرگرفتگی، یائسگی
  • محمدعلی مروتی شریف آباد، نوشین روحانی تنکابنی صفحات 29-36
    مقدمه و هدف
    خود مراقبتی در دیابت، موجب ارتقای کیفی زندگی شده و از تعداد موارد بستری در بیمارستان می کاهد و باپیگیری مداوم آن می توان از عوارض حاد ومزمن بیماری پیشگیری کرد. با توجه به شیوع بالای بیماری در شهر یزد بررسی این مقوله در بیماران دیابتی شهر ضروری است. آنالیز مسیر تکنیک آماری دقیقی است که جهت تعیین الگوی علی بهینه بین متغیرها مورد استفاده قرار می گیرد. لذا این مقاله با هدف به کارگیری آنالیز مسیر مبتنی بر رگرسیون جهت تعیین الگوی بهینه عوامل مرتبط با خودمراقبتی دیابت با استفاده از سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی توسعه یافته ارائه می گردد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی مقطعی بر روی 120 نفر از بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت یزد، که به صورت آسان در تحقیق وارد شدند، انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل بر سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی توسعه یافته شامل منافع، موانع، شدت، حساسیت، خود کار آمدی، حمایت اجتماعی وکنترل متابولیک درک شده و منبع کنترل بانضمام متغیر های دموگرافیک بود و از طریق مصاحبه با بیماران تکمیل گردید. پایایی و روایی پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت و تایید گردید.
    نتایج
    بر اساس نتایج، خودکارآمدی، شدت × حساسیت و منافع خالص به طور مستقیم بر رفتارهای خودمراقبتی مؤثربودند که در این مبان تاثیر خودکارآمدی بر رفتار قوی تر بود. منبع کنترل شانس و حمایت اجتماعی از طریق تاثیر بر منافع خالص به طور غیرمستقیم بر رفتارتاثیرگذار بودند. همچنین منافع خالص و منبع کنترل درونی با تاثیر بر خودکارآمدی به طور غیر مستقیم بر رفتارمؤثر بودند.
    نتیجه گیری
    الگوی اعتقاد بهداشتی توسعه یافته میتواند به عنوان چارچوبی جهت طراحی مداخلات آموزشی جهت ارتقای خود مراقبتی در بیماران دیابتی به کار برده شود ولی از بین سازه های این الگو، خودکارآمدی، منافع خالص و شدت × حساسیت بیش ترین تاثیر مستقیم را دارند و بعد از آن منبع کنترل شانس و درونی و حمایت اجتماعی از اهمیت بیش تری برخوردارند و باید بیش تر مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: خود مراقبتی، دیابت، الگوی اعتقاد بهداشتی توسعه یافته، آنالیز مسیر
  • نجمه تهرانیان، فرحناز حافظی پور، ابراهیم حاجی زاده صفحات 37-44
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی ریسک فاکتورهای کانسر پستان در زنان زیر 40 سال در 10 سال اخیر (1386-1377) است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی – تحلیلی و مورد شاهدی است که گروه مورد شامل 312 خانم مبتلا به سرطان پستان زیر 40 سال با تشخیص قطعی بر مبنای آسیب شناسی و واجد شرایط پژوهش و گروه شاهد شامل 312 خانم زیر 40 سال مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی به علت بیماری غیر نئو پلاستیک و غیر هورمونی بودند. هردو گروه از نظر سن همگون شدند. روش جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه و مدارک پزشکی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده ازآزمون کای دو،تی مستقل، رگرسیون لوجستیک ونیز شاخص ORبرای بررسی رابطه ها بود.
    نتایج
    ارتباط آماری معناداری بین متغیرهای وضعیت ازدواج، سابقه فامیلی سرطان پستان، سن اولین زایمان، سن منارک، پاریتی (در مولتی پاریتی بیش تر از نولی پاریتی)، مدت شیردهی، مصرف ocp مشاهده شد ولی بین سابقه شیردهی، سابقه سقط ارتباط آماری معناداری مشاهده نشد.
    نتایج آزمون تک متغیره نشان داد، در مجردین (001/0p<)، (88/3 – 51/1 CI= 95 درصد) 42/2 OR=، در افراد با پاریتی 4 و بالاتر درمقایسه با نولی پارها (001/0p<)،(66/45 – 89/3CI= 95 درصد) 33/13 OR=، در افراد با سابقه فامیلی مثبت سرطان پستان (001/0p<)، (99/16-95/2 CI= 95 درصد) 07/7 OR=، در زنان با سن منارک 15 سال و بالاتر در مقایسه با سن منارک کم تر از 12 سال (001/0p<)، (23/0 – 04/0 CI= 95 درصد) 1/0 OR= در خانم های با سن اولین زایمان 30 سال و بالاتر در مقایسه با خانم های با سن اولین زایمان کم تر از 30 سال (67/3-02/1=CI 95 درصد)، 93/1=OR (041/0= (pو در افراد با شیردهی کم تر از 24 ماه در مقایسه با افراد با شیردهی 24 ماه و بالاتر (001/0 p<)، (58/2-22/1CI= 95 درصد) 77/1OR= بود. در افراد با سابقه مصرف قرص های ضد بارداری (001/0< p)، (24/4-87/1CI= 95 درصد) 83/2OR= ارتباطی بین سابقه شیردهی (985/0=p)، سابقه سقط (749/0=p) و افزایش خطر سرطان پستان مشاهده نشد. در آنالیز رگرسیون لوجستیک به ترتیب پاریتی، سابقه فامیلی سرطان پستان، سابقه مصرف ocp و سن در اولین زایمان درافزایش خطر سرطان پستان زیر 40 سال مؤثر بودند. ن
    نتیجه گیری
    تایج نشان داد که در زنان زیر40 سال در مقایسه با سایر سنین خطر سرطان پستان در مولتی پاره ای با پاریتی 4 و بالاتر بیش تر از نولی پارها بود سابقه شیردهی مؤثر نبود سایر ریسک فاکتورها مشابه بودند.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، فاکتورهای باروری و هورمونی، ریسک فاکتورها
  • آزیتا کیانی آسیابر، معصومه حیدری، شفیقه محمدی تبار، سقراط فقیه زاده صفحات 45-54
    مقدمه و هدف
    سندروم پیش از قاعدگی (PMS) یا عود دوره ای ترکیبی از تغییرات آزار دهنده فیزیکی، روان شناختی و یا رفتاری که در مرحله لوتئال سیکل قاعدگی اتفاق می افتد. با توجه به شیوع بالای آن و عوامل متعدد و مختلف آن ها و عدم اطلاع از وضعیت آن در زنان شاغل در کارخانجات این تحقیق انجام شد.
    روش بررسی
    تحقیقی با طراحی مقطعی روی 476 زن شاغل انجام گرفت. علائم و نشانه های PMS بر اساس شاخص یازده گانه DSM-IVدر کتاب مرجع با پرسش از نمونه ها در دو مرحله انجام گرفت. عوامل مرتبط شامل سن، تحصیلات، شاخص توده بدن، رده شغلی، ساعت کار روزانه، قاعدگی دردناک، مقدار خونریزی قاعدگی، شدت درد قاعدگی، انجام تمرینات ورزشی و تاهل بود. شیوع PMS در نمونه ها تعیین و نقش عوامل مرتبط با آزمون کای دو مورد قضاوت قرار گرفت.
    نتایج
    از 476 نفر از زن مورد بررسی با سنین 28/8 31، PMS در 7/67 درصد به دست آمد. 6/27 درصد آن ها PMS متوسط و شدید داشتند. شایع ترین شاخص سندرم پیش از قاعدگی علائم فیزیکی با 2/87 درصد، سستی و بی حالی، زود خسته شدن یا کاهش چشمگیر انرژی با 1/73 درصد و بعد اضطراب، تنش یا فشار روانی، هیجان زدگی، بی صبری یا بی قراری 6/66 درصد بود. وضعیت قاعدگی، افزایش سن، تاهل، شاخص توده بدن، عدم تمرینات منظم ورزشی و رده شغلی پایین حد علائم مستعد کننده PMS بود (05/0p<). ارتباط معناداری بین تغییرات میل جنسی با PMS وجود داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد سندرم پیش از قاعدگی در زنان شاغل در کارخانجات بالا و جای نگرانی دارد. با توجه به تبعات شناخته شده آن اقدامات لازم جهت کاهش آن را توصیه می کنیم.
    کلیدواژگان: سندرم قبل از قاعدگی، علائم و نشانه ها، عوامل مستعد کننده
  • اکبر بیگلریان، ابراهیم حاج یزاده، انوشیروان کاظم نژاد، محمدرضا زالی صفحات 55-62
    مقدمه و هدف
    سرطان معده، دومین سرطان شایع و دومین علت مرگ و میر ناشی از سرطان ها در سراسر دنیا شناخته شده است و در ایران آدنوکارسینوم معده کشنده ترین نوع سرطان معده است و افراد دارای این نوع سرطان طول عمر کوتاه تری نسبت به سایرین دارند.
    در این مطالعه بقای بیماران مبتلا به سرطان معده که در بخش گوارش بیمارستان طالقانی تحت جراحی قرار گرفتند مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.
    روش بررسی
    طی سال های 1381 لغایت 1385، تعداد 455 بیمار مراجعه کننده با تشخیص قطعی سرطان معده که در بخش گوارش بیمارستان طالقانی تحت عمل جراحی قرار گرفتند به صورت همگروه تاریخی تحت بررسی و آنالیز قرار گرفتند. اثر متغیرهای جنس، سن، شاخص توده بدنی، وضعیت مواجهه با مواد شیمیایی، سابقه فامیلی، درجه تمایز هیستوپاتولوژیک، سابقه مصرف زیاد نمک یا دخانیات، هیستولوژی بیماری، نوع هیستوپاتولوژی، مرحله پیشرفت سرطان، علایم در زمان تشخیص و اندازه ی تومور بر طول عمر بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش کاپلان-مایر، مدل مخاطرات متناسب کاکس و برآوردگر برسلو و تارون-وایر استفاده شد.
    نتایج
    6/71 درصد از بیماران مرد و بقیه (4/28 درصد) زن بودند و میانگین سن در بیماران مرد 39/59 سال و در زنان 22/56 سال بود. میانگین و میانه ی بقای این بیماران به ترتیب 56/32 ماه و 3/28 ماه به دست آمد و بقای یک ساله، دو ساله، سه ساله، چهارساله و پنج ساله ی این بیماران به ترتیب 78/0، 53/0، 40/0، 32/0 و 15/0 به دست آمد. مدل مخاطرات متناسب کاکس نشان داد که سن در زمان تشخیص (023/0 p=)، سابقه ی فامیلی (045/0 p=) و اندازه ی تومور (032/0 p=) با طول عمر بیماران ارتباط معناداری داشته اند.
    نتیجه گیری و بحث: میزان بقای بیماران مبتلا به سرطان معده پایین است و به نظر می رسد که یکی از دلایل جدی این مساله، تاخیر در تشخیص باشد. بنابراین، به کارگیری آموزش همگانی درباره ی تشخیص و علایم خطر اولیه بیماری و انجام آزمایش های دوره ای، اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: سرطان معده، پیش بینی، تحلیل بقا، رگرسیون کاکس
  • سجاد رضایی، طاهر افشارنژاد، موسی کافی، رضا سلطانی، صفیه فلاح کهن صفحات 63-74
    مقدمه و هدف
    درد مزمن پشت یکی از فراگیرترین انواع درد است و افسردگی اختلالی شایع در میان بیماران مبتلا به درد مزمن است. با این حال تمام بیماران مبتلا به درد مزمن میزان یکسانی از افسردگی را نشان نمی دهند. از این رو پژوهشگران اغلب متغیرهای زیست پزشکی و روانشناختی، مخصوصا راهبردهای مقابله با درد، را برای توجیه تغییرپذیری در ارتباط درد مزمن و افسردگی مورد ارزیابی قرار می دهند. اهداف این پژوهش: 1) اولویت بندی راهبردهای مقابله با درد در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن،2) بررسی اثربخشی راهبردهای مقابله در کنترل درد، 3) بررسی ارتباط این راهبردها با افسردگی و 4) تعیین راهبردهای مقابله ای منتخب برای پیش بینی افسردگی با کنترل شدت درد و مدت زمان ابتلا در بیماران مبتلا به درد مزمن پشت بود.
    مواد و روش ها
    در مجموع 185 بیمار (18 تا 68 ساله) با سابقه درد مزمن پشت بیش از 3 ماه، که به کلینیک های تحت بررسی مراجعه کرده بودند، مقیاس های شدت درد و پرسشنامه های افسردگی، راهبردهای مقابله با درد و اثربخشی مقابله و نیز پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی را تکمیل کردند.
    نتایج
    یافته ها مبین آن بود که بیش ترین راهبرد به کار گرفته شده توسط بیماران دعا و امیدواری، اما اثربخش ترین راهبردها در کنترل درد، نادیده انگاشتن درد و گفتگو با خود بود. فاجعه انگاری ناکارآمدترین راهبرد مقابله در کنترل درد بود. نتایج تحلیل همبستگی با کنترل متغیرهای زیست پزشکی (شدت درد و مدت زمان ابتلاء) نشان داد که استفاده بیش تر از فاجعه انگاری با افسردگی شدیدتر و استفاده بیش تر از گفتگو با خود و توجه برگردانی با افسردگی خفیف تر همراه است. رگرسیون چند متغیری گام به گام نشان داد که راهبردهای گفتگو با خود و فاجعه انگاری به ترتیب قوی ترین پیش بینی کننده های انطباقی و غیرانطباقی افسردگی می باشند که 47 درصد از واریانس مشترک نتایج افسردگی را توضیح می دهد. ضریب بتا نیز تنها برای این دو راهبرد مقابله ای معنادار بود (05/0p≤).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که استفاده از راهبردهای مقابله انطباقی (گفتگو با خود و توجه بر گردانی) و غیرانطباقی (فاجعه انگاری) در ایجاد خلق افسرده مؤثر است. این راهبردهای مقابله به طور بالقوه قابل اصلاح و تعدیل بوده و می تواند هدف اقدامات درمانی برای کاهش افسردگی در بیماران مبتلا به درد مزمن پشت باشد.
    کلیدواژگان: درد مزمن پشت، افسردگی، راهبردهای مقابله ای، متغیرهای زیست پزشکی
|
  • Amir Ghaemi, Hourieh Soleimanjahi *, Pouria Gil, Zoheir Mohammad Hassan, Farzin Rouhvand Pages 1-6
    Background And Objective

    Bacteriophage vectors recently have been considered as a gene transfer and vaccine delivery vehicles chiefly due to their low cost, safety, and physical stability. Since, little is known about phage mediated gene transfer in mammalian hosts, A group of invitro experiments were performed to ascertain gene transfercapability of these vehicles.

    Materials And Methods

    For this purpose, different genes eg. (EGFP as positive control and PBR322 as negative control) were sub cloned into the vehicle Lambda ZAP cassettePossessing expression capability in animal cells.New Recombinant-phage constructs using packaged using bacteriophage lysates. In order to evaluate functionality of the produced bacterio phages EGFP bacteriophage particles were added to eukaryotic cell cultures and after 36 hours, amplified and purified phage particles were assessed for gene expression criteria in cell culture models. Results and

    Conclusion

    The observation of fluorescent signals arising from GFP(green fluorescent protein) means vehicle expression in eukaryotic systems.stability of the recombinant phages as oral vaccine vehicles were checkedIn similar conditionsas in gastrointestinal tract. (Ph &destructing enzymes) The results of stability assay showed that the phages have potential for employing as oral vaccine vehicles.

  • Najmeh Jouyan, Hossein Mozdarani *, Mohammadali Shokrgozar, Vahideh Farahat Pages 7-16
    Background And Objective

    Hybrid cells are made from fusion of two or more somatic cells. After formation chromosomes are located in one membrane. . So nucleic condition of each fused cell has changes and two genomes and chromosomes interact with each other. Locating the genes in new nucleic and cytoplasmic condition and great chromosomal rearrangement in these new formed cells can affect their chemotherapeutic drug sensitivity. In this study the effect of bleomycin sulfate (BML) on two hybridoma cell lines, F3B6 and HF2x653 was compared with two non-hybridoma WIL2 and NS1, their parent cells, focusing on chromosome aberrations in G1 phase of the cell cycle.

    Materials And Methods

    Four frozen cell lines, F3B6, NS1, HF2x653 and WIL2 were thawed and separately cultured in RPMI 1640 supplemented with 10-15 % FBS. Cells were treated with two concentrations of bleomycin sulfate (50 and 100 µg/ml) at G1 phase during logarithmic phase of growth. After harvesting, preparation of metaphase spreads and Gimsa staining, aberrant cells and chromosomal aberrations were scored.

    Results

    Results showed that aberrations induced in hybridoma cells are similar to those induced in their parent cell lines. Cells with more chromosomes, ie. F3B6 and NS1, had more chromosomal damages in comparison with cells having less chromosomes, Study of the abundance of damages in comparison with chromosomes confirms this result. Frequency of chromosomal aberrations in lieu of in two similar cells (NS1&F3B6) were alike and more than the other two, WIL2 and HF2X653, Although sometimes hybrid cells showed more or less sensitivity than their parental cell lines, they also did not show dose-dependent response to bleomycin sulfate at G1 phase of the cell cycle.

    Conclusion

    Hybridoma cell lines studied in this study showed similar frequency of bleomycin induced chromosomal aberrations compared to one of the parent cell lines and had more or less chromosome aberrations (sensitivity) than the other parent.

  • Reza Afshar, Souzan Sanavi *, Hassan Ghasemi, Hassan Taleghani Douzdouzani Pages 17-22
    Background And Objective

    Anemia is one of the major disabling consequences in chronic kidney (CKD) disease which has different etiologies. Inadequate production of Erythropoietin (EPO) is the main cause of anemia. Iron shortage is the other important cause. The aim of this study is to evaluate Anemia Prevalence and iron storage in CKD patients in pre-dialysis and hemodialysis stages.

    Materials And Methods

    This cross-sectional descriptive- analytic study was conducted on 90CKD patients(54 hemodialyzed,36 pre-dialyzed)at Mustafa Khomeini Hospital, Tehran, Iran. Lab data including: serum iron(SI) and ferritin, transferrin saturation(TSAT) and red cell indices(RCI) were measured. All data analysis were carried out using, the SPSS 16.

    Results

    Frequency of anemia in hemodialyzed and pre-dialyzed patients were 79.6 % and 75 %. Iron deficiency anemia (IDA), absolute and functional iron deficiency were found 11.1 %, 11.1 % and 24.1 %in turn in hemodialyzed and 5.6 %, 8.3 % and 30.6 %in turn in pre-dialyzed patients. There was not significant statistical relationship between CKD causes,hemodialysis duration, anemia symptoms and iron deficiency anemia (P=0.07). TSAT and Hg were higher in patients receiving intravenous iron in comparison with oral iron(P < 0.001).Functional iron deficiency had a meaningful correlation with erythropoietin(EPO) usage in both groups(p<0.001)

    Conclusion

    Intravenous iron is preferred for iron deficiency treatment in comparison with oral ones. Red cell distribution width and RCI are not appropriate markers for IDABy themselves. In CKD,serum ferritin and iron (sensitivity 46.34 %, 43.90 %) Are not useful indices to evaluate iron stores precisely, but TSAT (sensitivity 73.17%) seems more reliable.

  • Vahideh Yazdizadeh *, Mitra Modares Gilani, Anoushirvan Kazemnejad Pages 23-28
    Background
    Hot flash is a common problem in climactric (time course around menopause)and menopausal period. The most effective treatment of it is HRT but There is a serious need for alternative therapies for hot flashes, as hormone replacement therapy (HRT) is associated with increased rates of breast cancer and heart disease.
    Materials And Methods
    This trial used a randomized, two-stage(4 weeks per stage), cross over methodology to study the efficacy of fluoxetin (20 mg/d) for treating hot flashes in menopausal women (who atleast had 14 hot flash attacks per week.) in first period, First group received 4 weeks of therapy with fluoxetine versus second group receiving placebo.during the next stage of treatment, patients were crossed over between two groups. The patients received no drug in the one week period interval between the two periods of study.(wash out).T-test, chi square, mann whitney, pair t-test, wilcocxon and fisher, tests were used for analysing data in spss software.
    Results
    Eighty randomized women began protocol therapy. By the end of the first treatment period, hot flash frequency decreased 55% in the fluoxetin arm versus 28% in the placebo arm. Cross over analyzing demonstrated a significantly greater marked improvement in hot flash severity with fluoxetin than with placebo (p=0/00).
    Conclusion
    Both Fluoxetin and placebo are effective in improving of hot flashs but fluoxetin is significantly more effective. So fluoxetine is a realistic althernative theray for women who do not wish to receive hormones for fear of cancer or other reasons.
  • Mohammad Ali Morowaty Sharifabad *, Noushin Rouhani Tonekaboni Pages 29-36
    Background And Objective
    self-care in diabetes causes promotion of quality of life and decreases the number of inpatient cases. Continuously following them Acute and chronic complications of the disease can be prevented. Regarding high prevalence of The disease in Yazd, research about it in diabetic patients is necessary. Path analysis is an exact statistical method used for determining the best causative model of variables. So this paper is proposed with the aim of application of regression based path analysis for determination of the best model of diabetes self-care determinants, using Extended Health Belief Model constructs.
    Materials And Methods
    This analytical, cross-sectional study carried out on 120 diabetic patients referred to Yazd diabetes research centre, who entered in the study in a convenient sample method. A questionnaire was completed for data collection Through an interview, Having extended health belief model constructs including benefits, barriers, severity, susceptibility, self-efficacy, social support, perceived metabolic control and origin of control and some demographic variables. The validity and reliability of the questionnaire was examined and approved.
    Results
    Self efficacy, severity×susceptibility and net benefits had direct effects on self-care behaviors with self efficacy having the most powerful effect. Chance locus of control and social support had indirect effects on self-care behaviors through net benefits. Also net benefits and internal locus of control had an indirect effect on behaviors through self efficacy.
    Conclusion
    Extended health belief model could be used as a framework for designing educational interventions for diabetics self-care promotion but among the constructs of the model, self-efficacy, net benefits and severity × susceptibility have the highest direct effects Thereafter chance and internal locus of control and social support are important and must Receive more attention.
  • Najmeh Tehranian *, Farahnaz Hafezipour, Ebrahim Hajizade Pages 37-44
    Objective
    The aim of the present study was to investigate risk factors for breast cancer in women under 40 years.during recent 10 years(1998-2007)
    Materials And Methods
    The study was a descriptive case control analysis one in Imam khomeiny hospital.Cases were 312 women under40 years with histologically confirmed, breast cancer, and controls were 312 women with same age Presenting to hospital for non-neoplastic, non-hormone-related diseases.Both groups were age matched. informations were collected using a short structured questionnaire.Data analysis was performed using Chi square- indipendant T Odda ratios (ORs) and logistic regression test analysis.
    Results
    There was a significant relationship with marital status, family history of breast cancer, age at first birth, and at menarche, parity, duration of breast-feeding and use of O.C.P,but history of breast-feeding and of abortion were not related. The results of Univariate logistic regression analysis were: in women never married (OR=2/42 %95CI=1/51-3/88)(P<0/001). in women with a family history of the breast cancer (OR=7/07 %95 CI=2/95-16/99) (P<0/001). OR=0/1 (%95CI=0/04-0/23) (P<0/001) for women reporting menarch at the age of≥15years compared with <12years.Breast cancer risk was significantly higher in women with parity ≥4 compared with nulliparity (OR=13/3 95% CI=3/89-45/66) (P<0/001) and was directly associated with age at first birth [OR=1/93 (95%CI=1/02-3/67) (P=0/041)] among women aged≥30 years at first birth compared with these aged<30). No association emerged with history of breast-feeding (p=0/985) and history of abortion (p=0/749), but there was a significantly inverse association between duration of lactation and breast cancer risk (p <0/ 001). For women who breastfed for <24 months OR=1/77 (95% CI=1/22-2/58) when compared with those who breastfed for ≥ 24 months. With reference to oral contraceptives use the or was 2/83 (95%CI=1/87-4/24) (P<0/001) for users. In multivariate logistic regression parity, family history of the breast cancer, use of O.C.P, age at first birth respectively were impacted. in under 40 years breast cancer risk.
    Conclusion
    The risk was significantly higher in women under the age of 40 with parity ≥4 compared with nulliparity and no association emerged with history of breast-feeding. Other risk factors in this study were similar to those described in epidemiology at any age.
  • Azita Kiani Asiabar *, Masoumeh Heidari, Shafighe Mohammadi Tabar, Soghrat Faghihzadeh Pages 45-54
    Background
    The premenstrual syndrome happens as a periodic returning of injuring alterations in physics, behavior or psychology during luteal phase of menstruation. Regarding the high prevalence of the syndrome and many diverse producing agents and lack of pertinent information in women employees in factories this survey had been done.
    Materials And Methods
    The cross sectional study was performed on 476 employed women. signs and symptoms of PMS regarding 11 agents of DSM-IV in references were gathered in two stages through interview. Pertaining factors included age, education, BMI, occupational rank, daytime hours of labor, painful menstruation, quantity of menstrual bleeding, severity of menstrual pain, exercise and marriage. Prevalence of PMS ascertained and relating factors were judged using Chi square test.
    Results
    Among 476 employed women ages 31±8.28 who were studied on PMS percentage was %7.67. % 27.6 of them were moderate to severe PMS. The most common indicator of PMS were physical signs (%87.2) fatigue and significant reduction of energy (%73.1) and anxiety, stress, agitation, restlessness(%66.6) respectively. Menstrual status, increasing age, marriage, BMI, lack of regular exercise, low rank job were the predisposing factors in PMS (p<0.05). A significant correlation found between sexual desire and PMS (p<0.05).
    Conclusion
    Prevalence of premenstrual syndrome in sample community is high and warring. Regarding the known consequences of that. Necessary efforts for its reduction is recommended.
  • Akbar Beiglarian, Ebrahim Hajizadeh *, Anoushirvan Kazemnejad, Mohammadreza Zali Pages 55-62
    Background And Objective
    Stomach cancer is the second most common cancer and is known as the second cause of death due to cancers, worldwide and in Iran, adenocarcinoma is the most fatal cancer and Those who have this kind of cancer, have a lower lifetime In comparison with others.: In this research, survival of patients with gastric adenocarcinomas who Have been operated on in Taleghani hospital was studied.
    Materials And Methods
    455 cancer patients with documented gastric adenocarcinomas pathology who had operation at the Taleghani Hospital in Tehran between 2002 and 2007were analyzed as a historical prospective study. The patient's survival after surgery and its relationship with age, gender, and body mass index, exposure to Chemical Weapons, familial history, tumor grade, high-risk habits(overuse of salt or smoking), disease histology (Lauren Classification), histology type, tumor stage, and symptoms at diagnosis and tumor size variables were assessed. Kaplan Meier method, Cox Proportional hazards model, Breslow and Tarone-Ware estimator were used for analysis of dataset.
    Results
    71.6 percent of patients were man and others (28.4%) were women. The mean age Of men was 59.39 years and that of women Was 56.22 years. The mean and median of survival time Were 32.56 and 28.3 month, respectively; and 1- through 5 years survival rate was 0.78, 0.53, 0.40, 0.32 and 0.15 respectively. The Cox proportional hazards model showed that age at diagnosis, familial history and tumor size had a significant relationship with survival of the patients (p=0.023, p=0.045 and p=0.032 respectively).
    Conclusion
    Survival rate of gastric cancer patients is low and one of the serious reasons for this seems to be delayed diagnosis. Therefore, utilization of public education about diagnosis and early warning signs of the disease and performing periodic examinations is inevitable.
  • Sajad Rezaei *, Taher Afsharnejad, Mousa Kafi, Reza Soltani, Safie Fallahkohan Pages 63-74
    Background And Objective
    Chronic Back pain is one of the most common pain manifestaion and depression is a prevalent disorder among patient s with chronic pain. However, all of patients with chronic pain do not show the same level of depression. So, investigators often assess biomedical and psychological,variables, in particular pain suppressing strategies, to explain some of the differences in relation between depression and chronic pain. The aims of this study were to: 1)give priority pain suppression strategies in chronic back pain patients, 2) evaluation of suppressing strategies efficacyf in pain control, 3) Assessing the relations between these strategies and depression, and 4) to determine the selective suppressing strategies to predict depression with pain control intensity and pain duration in chronic back pain patient.
    Materials And Methods
    A total of 185 patients (ages 18-68 yr) with chronic back pain for more than three months, presenting to Under evaluation clinics completed questionnaires of pain intensity scale (NRS), and depression, painsuppressing strategies and demographic ones.
    Results
    The results showed that the strategy most applied by patients was the praying/hoping, but the most efficient strategies to control pain were ignoring pain sensations and coping self-speech. Catastrophizing was the most unefficient strategy to control pain. The results of correlation analysis with controlling of biomedical variable (pain intensity & pain duration) indicated that the more use of catastrophizing was associated with more depression; and,more use of self- speech and diverting attention were associated with less depression.The multivariant stepwise regression revealed that self-speech and catastrophizing were inturn the most strong adaptive and maladaptive predictors of depression, that explained 47% of shared variance of depression results. Also The Beta Coefficient was only significant for these two coping strategies (P≤0.05).
    Conclusion
    The results of the current study show that adaptive (such as self-speech & diverting attention) and maladaptive (such as catastrophizing) coping strategies are effective in causing depressed mood. These coping strategies are potentially modifiable and could be the target of treatment interventions to decrease depression in chronic back pain patients.
  • Pages 75-83