فهرست مطالب

مجله پژوهش های سیاست اسلامی
پیاپی 5 (بهار و تابستان1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهرام اخوان کاظمی صفحات 11-34
    رسالت پیامبر(ص) و نهضت عظیم و تمدن ساز نبوی در عرصه روابط بین المللی و دیپلماسی، تحولات ایجابی بنیادین و سیره و سنن بدیعی را از خود بر جای گذاشته و مایه انتشار و گسترش اسلام در بسیاری از کشورها و ملل دور و نزدیک شده است. با وجود این، هنوز جای این پرسش باقی است که دیپلماسی نبوی چه ماهیت و صبغه غالبی دارد و از چه مصادیق و کارکردی برخوردار است؟(سئوال) بدین لحاظ، این نوشتار بر این مدعا تکیه زده که ماهیت و صبغه اصلی دیپلماسی دولت نبوی بیشتر از نوع دیپلماسی عمومی و نرم افزارانه است که وجوه معنوی، فرهنگی و اصلاحی در آن غالب و پررنگ است. چنین امری بیانگر آن است که در نظام اسلامی، اصلی ترین وظیفه و کارکرد دیپلماسی اصلاح توحیدی و فرهنگی مردم و تهذیب آنها در همه سطوح ملی و جهانی است. (فرضیه) هدف در این مقاله آن است که شواهد اجمالی از وجوه دیپلماسی دولت نبوی (هدف) به شیوه توصیفی و تحلیل اسنادی ارائه گردد. (روش) توحید زیربنای دیپلماسی عمومی نبوی بوده است و این دیپلماسی، با نگرشی جهان وطنانه و اصلاح گرایانه و با هدف تحقق امت واحده، از راهبردهای تبلیغی و روانی مناسب و صلح جویانه و مسالمت آمیز بهره گیری کرده و، بدین وسیله، دعوتی فراگیر و جهانی و موفق را سامان داده است. (یافته)
    کلیدواژگان: اسلام، سیره نبوی، دیپلماسی عمومی، سیاست، توحید
  • سید ابراهیم سرپرست سادات، محمدباقر خرمشاد صفحات 35-60
    با پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار مردم سالاری دینی، پرسش از پیشینه مباحث نظری سازگاری و یا ناسازگاری اسلام و دموکراسی به مسئله ایی بنیادین در عرصه مشروعیت بخشی به نظام جدید تبدیل شد، موضوعی که، پاسخ آن کمتر از دل الگوپردازی های متفکران دوره پهلوی دوم عرضه شده است. با این حال، آیا می توان نظریه مردم سالاری دینی را در آرای اندیشوران اسلام گرای پیش از انقلاب اسلامی ریشه یابی کرد؟ (سوال) آرای علامه طباطبایی و دکتر شریعتی درباره مردم سالاری، می تواند، به نمایندگی از دو اندیشه سنتی و مدرن، پیشقراول گفتگوهای نظری و تئوریزه سازی اولیه در این عرصه باشد. (فرضیه) هدف نوشتار حاضر آن است که زمینه های نظری بخشی از آرای اندیشوران جریان اسلام گرای سنتی و مدرن پیش از انقلاب اسلامی که در تحلیل الگوهای مردم سالاری دینی به کار می آید را تحلیل کند. (هدف) این مقاله، با کاربست روش توصیفی- تحلیلی، تلاش می کند آرای آن دو را تصویرسازی و نسبت آرای آنان را با نخبه سالاری پیش از انقلاب اسلامی بیان کند. (روش) کارآمدی نظری دو الگوی دموکراسی مسئولانه طباطبایی و دموکراسی متعهدانه شریعتی در شرایط قبل و گرایش به الگوی مطرح شده از سوی امام خمینی، نکته جدید این نوشتار به شمار می رود. (یافته)
    کلیدواژگان: الگوشناسی، مردم سالاری دینی، دموکراسی، علامه طباطبایی، دکتر شریعتی
  • غلامرضا خواجه سروی، مسعود کریمی بیرانوند صفحات 61-84
    اندیشه اتحاد اسلامی از دیرباز، به ویژه در دو قرن اخیر، دغدغه برخی از نخبگان و اندیشمندان مسلمان بود. با این حال، هنوز، با وجود آماده تر شدن شرایط داخلی و خارجی برای هم گرایی مسلمانان و تصریح رهبر معظم انقلاب اسلامی به لزوم ایجاد قطب جهانی اسلام - که ضرورتی شرعی و عقلی دارد و آرمانی تاریخی است -، همچنان درک مناسبی از صورت بندی اتحادیه اسلامی و نقشه تحقق آن در دست نیست. البته، عدم انتشار آثار چشمگیر در این زمینه، بر سختی برون رفت از این بحران افزوده است. در این شرایط، آیا می توان از راه بررسی وضعیت و موقعیت کشورهای اسلامی، الزامات و راهکارهای تحقق قطب جهانی اسلام را در الگویی نظری شفاف، ارائه کرد؟ (سوال) دستیابی به قطب جهانی اسلام نیازمند استقرار حکومت های دینی - مردمی، اتحاد بیشتر دولت های اسلامی و استقلال از قدرت ها و اتحادیه های بین المللی است. (فرضیه) مقصد مقاله آن است که نشان دهد کشورهای اسلامی چگونه می توانند با روی آوردن به مردم سالاری دینی، نخستین مقدمه تشکیل یک قطب بین المللی اسلامی را فراهم آورند. (هدف) ارائه چارچوبی برای تشکیل قطب جهانی اسلام - به شیوه نظریه مبنایی (روش) ایفای نقشی اثرگذار در هندسه قدرت جهانی با حفظ حاکمیت کشورهای اسلامی، از راه اصل دعوت به پذیرش جهانی حکومت اسلامی، یافته دستاورد مقاله حاضر است. (یافته)
    کلیدواژگان: جهان اسلام، رهبر انقلاب، امت اسلامی، بین الملل اسلام، اتحاد اسلامی
  • ابونصر فارابی، حمید نساج صفحات 85-106
    بیش از هزار سال پیش، ابونصر محمد فارابی به ترسیم نظامی فلسفی- سیاسی مبتنی بر پیوند عقل و شرع دست یازید که حاصل آن (مدینه فاضله) از چنان اتقان نظری برخوردار گردید که در آثار اکثر فلاسفه بعدی بازتولید شد، اما در مقام عمل، هیچ مدینه یا جامعه ای را سراغ نداریم که براساس مدینه فاضله فارابی در طول این هزار سال سامان عینیت یافته باشد. دشواری های تحقق عینی چنین جامعه ای چیست؟ (سوال) مدعای اصلی این نوشتار آن است که حتی در صورت ارائه تبیین نظری دقیق و متقنی از علم اسلامی- بومی، تا زمانی که این دانش در سامانه ای از شیوه زیست اسلامی و روند پیچیده معیشت با جامعه و سیاست سازوار نگردد، در سطح تئوریک باقی خواهد ماند و به فرجامی که فارابی پیمود، گرفتار خواهد شد.(فرضیه) طرح چنین موضوعی از آن رو مهم است که نشان می دهد چگونه می توان مشکلات تحقق عملی حوزه های تئوریک دانش اسلامی را بازیافت و در رفع آن، کوشید (هدف) که این امر، در پرتو مقایسه نگاه فارابی و ابن خلدون به بازگشودن بن بست های اجتماعی،میسر است.(روش) راهکاری که ابن خلدون و نه فارابی پیش گرفت می تواند چراغی راهی برای امروز باشد.(یافته)
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، بومی سازی، ابونصر فارابی، ابن خلدون، زیست اسلامی
  • ناصر اسدی صفحات 107-132
    سیاست خارجی هر کشور رویکردها و ایستارهای آن را نسبت به نظام و روابط بین الملل نمایان می سازد. در جمهوری اسلامی ایران، نقش رهبری در سیاست خارجی، ویژه و برتر است. در این مقاله برآنیم تا دیدگاه ایشان به سیاست خارجی را در چارچوب گفتمان «تعامل گرایی ضد نظام سلطه» به بازخوانی، رویکردی که تاکنون چندان مورد بررسی قرار نگرفته بپردازیم. در این مبحث، چنین پرسشی به میان می آید که گفتمان سیاست خارجی جمهوری اسلامی در اندیشه آیت الله خامنه ای چگونه صورت بندی می شود؟(سوال)از دید نگارنده، این موضوع در چارچوب گفتمان تعامل گرایی ضد نظام سلطه که از سوی خود ایشان نیز، بیان شده درک شدنی است. (فرضیه) با تحلیل گفتمانی بیانات مقام معظم رهبری، می توان نشان داد که این گفتمان، دنباله رویکرد امام خمینی است و با محوریت تعامل گرایی ضد نظام سلطه قرار دارد. (هدف) رهیافت نظری پژوهش، نظریه تحلیل انتقادی گفتمان در برداشتی است که ارنستو لاکلا، شنتال موفه و نورمن فرکلاف از آن به دست داده اند. (روش) استواری سیاست خارجی بر دو بنیاد سلبی و اثباتی، برخورداری از ماهیتی مستقلانه و ضد سلطه، و بهره مندی از گرایش ایدئولوژیک – استراتژیک از دستاوردهای این مقاله است. (یافته)
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، گفتمان، سیاست خارجی، جمهوری اسلامی، تعامل گرایی ضد نظام سلطه
  • محمد عبدالله پورچناری، حمید سجادی، مرتضی باقیان زارچی صفحات 133-154
    نواندیشی دینی، که ویژگی دوره معاصر است،با مدرنیته همزاد است؛ داعیان بسیار یافته، به گونه ای که هریک از آنها، آنچنان مفهوم نواندیشی را بر خویش منطبق می کنند که عرصه را برای حضور دیگران در دایره نواندیشی دینی، تنگ می نمایند. این امر، هر معیار و ملاکی را برای ارزیابی جریان های نواندیش دینی به چالش می کشد. بدان سبب که تلاش های علمی برای تفکیک جریان ها در سه حوزه ضرورت، امکان و رویکرد نظری صورت نپذیرفته است. چگونگی جداسازی مفهومی گونه های متنوع نواندیشی دینی پرسشی است که این مقاله در پی پاسخگویی به آن است.(سوال)به نظر می رسد با صورت بندی جریان های نواندیشی دینی در حوزه های پیش گفته، بتوان به پرسش یادشده پاسخ داد. (فرضیه) بنابراین، غرض مفهوم سازی سازه های تعدد نواندیشی دینی با توانایی در قابلیت سنجش و مقایسه است. (هدف) درنتیجه، مقاله حاضر بر آن است، مسائل اصلی هریک از جریان های نواندیشی دینی - از جمله مسئله رابطه میان دین و مدرنیته - را شناسایی کند و آنها را پیرامون نقطه عزیمت شان در سه مفهوم ضرورت، امکان و رویکرد نظری بازتولید نماید. (روش) این مقاله با رد نگاه درونی و بیرونی مصداق نگر و تنها با تاکید بر مفهوم سازی می کوشد طیف بندی خاصی از جریان های نواندیش دینی عرضه کند.(یافته)
    کلیدواژگان: سنت، مدرنیته، نواندیشی دینی، ضرورت، امکان، رویکرد نظری
  • ماشاءالله حیدرپور، محمد مهدی آذری نجف آبادی صفحات 155-182
    آمریکا از جنگ جهانی دوم عملا گام در عرصه سلطه گرایی جهان گذاشت، اما در این دوران (جنگ سرد) سیاست خارجی خود را بر اروپا استوار ساخت موضوعی که کمتر مورد کنکاش قرار گرفته است، از این رو، چرایی رویکرد آن به خاورمیانه اسلامی پس از حادثه یازدهم سپتامبر2001 م. به مسئله ای تبدیل شد که مقاله حاضر در پی کاویدن آن بر اساس اسناد امنیت ملی آمریکا است! در نوشتار پیش رو با این پرسش روبرو هستیم: علل اصلی محوریت خاورمیانه اسلامی در سیاست خارجی آمریکا با تاکید بر شباهت و تفاوت راهبردهای بوش و اوباما چیست؟(سوال)به نظر می رسد که پاسخ آن را باید ناشی از تغییر ساختار نظام بین الملل و دگرگونی در راهبردهای کلان آن کشور دانست. (فرضیه) در این مقاله برآنیم تا با درک علل اصلی توجه سیاست خارجی آمریکا به منطقه، تصویری جدید از سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه اسلامی بر اساس شباهت ها و تفاوت های راهبردهای امنیت ملی بوش و اوباما عرضه کنیم. (هدف) نیل به این هدف به شیوه مقایسه ای و تحلیلی میسر شده است. (روش) از دستاوردهای مقاله پی بردن به شباهت راهبردهای امنیت ملی بوش و اوباما در عناصری چون برتری جویی، تلاش برای تبدیل شدن به قدرتی هژمون و تلاش ناموفق در بهره گیری از قدرت هوشمند، و کشف تفاوت های آنها در تعیین تهدیدهای اعلامی و نیز در یک جانبه گرایی بوش و چند جانبه گرایی اوباما است. (یافته)
    کلیدواژگان: آمریکا، خاورمیانه اسلامی، راهبرد امنیت ملی، سیاست خارجی، یازدهم سپتامبر
|
  • Bahram Akhavan Kazemi Pages 11-34
    The mission of the Prophet (PBUH) and his great and civilization-building movement in the field of international relations and diplomacy has created fundamental affirmative changes and has left behind novel and innovative conduct (sirah) and traditions and has become the cause of the spread of Islam in many countries and nations. However, this question still remains: what is the dominant nature of the Prophet's diplomacy and what are its instances and functions? (Question) Accordingly, the present paper relies on the claim that the basic nature of the diplomacy of the Prophet's government is mostly of public and software diplomacy in which spiritual, cultural and reform aspects are dominant and outstanding. Such an issue shows that in the Islamic system, the main duty and function of diplomacy is the monotheistic and cultural reformation of people and purifying them in all national and global levels. (Hypothesis) The aim of the present paper is to present brief evidences of the aspects of the public diplomacy of the Prophet's government (Objective) using descriptive and documentary analysis methods. (Methodology) Monotheism (Tawhid) has been the basis of the Prophet's public diplomacy and this diplomacy, having a cosmopolitan and reformist attitude and with the aim of the realization of Unified Community (ummah), has utilized proper and peaceful advertising and psychological strategies and thereby, has organized a pervasive, global and successful invitation. (Finding)
    Keywords: Islam, Prophet's Conduct, Public Diplomacy, Politics, Monotheism
  • Seyyed Ebrahim Sarparast Sadat, Mohammad Baghir Khorramshad Pages 35-60
    After the Islamic revolution of Iran and the establishment of a religious democracy, the question about the background of theoretical arguments of compatibility or incompatibility of Islam and democracy turned to a fundamental issue in the realm of legitimizing the new system, the issue that has not been fully answered relying on ideas and theories released by second Pahlavi thinkers. However, can the theory of religious democracy be traced back in the ideas of Islamist thinkers before the Islamic Revolution? (Question) Ideas of Allameh Tabatabai and Dr. Shariati about democracy, as representatives of both traditional and modern thoughts, can be pioneers of theoretical dialogues and preliminary theorizations in this field. (Hypothesis) This study aims at analyzing the theoretical bases some of the ideas of traditional and modern thinkers of Islamist trend before the Islamic Revolution which is applicable in the formation of religious democracy patterns. (Objective) By the use of a descriptive- analytical method, this study attempts to elaborate those ideas and suggest their relation of their ideas to the post-revolutionary elitism. (Methodology) Efficiency of the theoretical pattern of responsible democracy of Allamah Tabatabaei and efficiency of committed democracy of Dr. Shariati before the Islamic Revolution and the endency towards the pattern proposed by Imam Khomeini (RA) is the new point of the present paper. (Finding)
    Keywords: Pattern Identification, Religious Democracy, Democracy, Allameh Tababtabai, Dr. Shariati
  • Gholamreza Khajeh Sarvi, Masood Karimi Beyranvand Pages 61-84
    The idea of Islamic unity, especially in the last two centuries, has been the concern of some Muslim scholars and intellectuals for a long time. Yet, despite preparation of internal and external conditions for the convergence of Muslims and also the Supreme Leader of the Islamic Revolution's emphasis on the necessity of establishing a Universal Pole of Islam, which is religiously and intellectually essential and is a historical ideal, a proper understanding of Islamic Union formulation and its road map is not available. Moreover, the lack of significant publications in this field has added to the difficulty of escaping this crisis. In these circumstances, can we present the requirements and solutions of fulfilling the Universal Pole of Islam in a clear theoretical model by examining the situation and location of Islamic countries? (Question) Achieving Universal Pole of Islam requires the establishment of religious-democratic governments, unity of Islamic governments and independence from other international powers and organizations. (Hypothesis) The purpose of this article is to show how Islamic countries can provide the first introduction to formation of an international Pole of Islam by resorting to religious democracy. (Objective) Presenting a framework for establishing the Universal Pole of Islam, using the basic theory approach (Methodology), for effective role in the geometry of global power by maintaining the sovereignty of Islamic countries through the invitation to global acceptance of the Islamic government is the achievement of the present paper. (Finding)
    Keywords: Islamic World, the Supreme Leader, Islamic Community, International of Islam, Islamic Unity
  • Hamid Nassaj, Abunasr Farabi Pages 85-106
    More than several centuries ago, Abu Nasr Muhammad al-Farabi designed a philosophical-political system based on the link between intellect and sharia (revealed religion) whose result (utopia) enjoys such a theoretical certitude and strength that it was reproduced in the works of subsequent philosophers. But in practice, there is no city or society which is organized based on al-Farabi's utopia during this millennium. What are the difficulties of the objective realization of such a society? (Question) The main claim of the present paper is that even if an exact theoretical explanation of the Islamic-indigenous science is presented, as long as this science is not adapted in a system of Islamic lifestyle and complex process of living with the society and politics, it would remain at the theoretical level and would have the same destiny as al-Farabi had. (Hypothesis) Raising such an issue is important since it shows how we can identify the difficulties of the scientific realization of the theoretical fields of the Islamic knowledge and try to solve them (Objective) which is possible in the light of comparing the views of al-Farabi and Ibn Khaldun in breaking social deadlocks. (Methodology) Strategies, which Ibn Khaldun followed but al-Farabi didnt, can guide present day societies. (Finding)
    Keywords: Pathology, Indigenizing, Abu Nasr al Farabi, Ibn Khaldun, Islamic Life
  • Nasser Assadi Pages 107-132
    The foreign policy of each country displays its approaches and ideas towards the international system and relations. In the Islamic republic of Iran, the role of the leadership in foreign policy is special and paramount. This article tries to present his viewpoint to foreign policy in the framework of the discourse of "Interactionism against the Dominating System", an issue which has rarely been investigated independently so far. Therefore, the following question is raised: How the discourse of foreign policy of the Islamic Republic is shaped in the thought of Ayatollah Khamenei? (Question) From the writer’s viewpoint, this subject can be understood in the framework of the interactionism against the dominating system discourse which he has also mentioned in his speeches. (Hypothesis) Through analyzing the Supreme Leader’s speeches it can be proved that this discourse follows Imam Khomeini's approach and is based on interactionism against the dominating system. (Objective) The theoretical approach of this article is the critical discourse analysis theory as Ernesto Laclau, Chantal Mouffe and Norman Fairclough have represented. (Methodology) The results of this article are as follows: the solidarity of the foreign policy on the negative and positive bases, having an independent and anti-domination nature, and using the ideological-strategic tendency.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, Discourse, Foreign Policy, The Islamic Republic, Interactionism against the Dominating System
  • Mohammad Abdullahpour Chenari, Hamid Sajjadi, Morteza Baghian Zarchi Pages 133-154
    New religious thinking, as one of the characteristics of contemporary era, is a twin of modernism. New religious thinking had got many claimants, so far as each thinker adjusts the concept of religious innovation in a way that limits the circle of new religious thinking for the presence of others. However, this issue would, in turn, challenge any criterion for evaluating various trends of new religious thinking; therefore scholarly efforts for distinguishing between necessity, possibility and theoretical approach have not been carried out yet. The manner of conceptual separation of various types of new religious thinking is the question that this paper tries to answer. (Question) It seems that by formulating the trends of new religious thinking in the aforementioned areas, we can answer this question. (Hypothesis) Therefore, the goal is to conceptualize the components of the plurality of new religious thinking, having the capacity to be evaluated and compared. (Objective) Thus, the present study tries to identify the fundamental issues related to each trend of religious innovation including the relationship between religion and modernity and reproduce them from their starting point within the three concepts of necessity, possibility and theoretical approach. (Methodology) Rejecting inward and outward evidence-based views and merely by emphasizing on conceptualizing, this paper intends to present a specific categorization of the trends of new religious thinking.
    Keywords: Tradition, Modernity, Necessity, New Religious Thinking, Possibility, Theoretical Approach
  • Mashallah Heidarpour, Mohammadmehdi Azar Najafabadi Pages 155-182
    Since World War II, America has practically stepped into the path of the world’s authoritarianism, however, during this period (Cold War) America based its foreign policy on Europe which is not investigated in detail. Ergo, the reason for its approach towards the Islamic Middle East, after the event of September 11, 2001, turned into a matter that the present paper has attempted to explore it on the basis of evidence derived from America’s National Security! Thus, in this article we are faced with the following question: what are the primary reasons for the Islamic Middle East focus in America’s foreign policy by emphasizing on the strategy similarities and differences of Bush and Obama?(Question) It seems that the answer to this question should be considered due to the change and transformation of the international system’s structure of this country’s major strategies.(Hypothesis) In this paper, through understanding the primary reasons for the focus of America’s foreign policy towards this region, we attempt to offer a new image of America’s foreign policies for the Islamic Middle East based on the similarities and differences between the national security strategies of Bush and Obama.(Objective) Reaching this objective has become possible through using the comparative and analytical method.(Methodology) Achievements made in this article are: discovering the similarity of national security strategies of Bush and Obama in elements such as supremacy, effort to become hegemonic power and failed attempt to utilize the intelligent power and discovering their differences in determining declared threats and also in Bush’s unilateralism and Obama’s multilateralism.(Findings)
    Keywords: America, Islamic Middle East, National Security Strategy, Foreign Policy, September Eleventh