فهرست مطالب

فصلنامه فلسفه دین
سال ششم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم کاکایی، اشکان بحرانی صفحه 5
    در سنت ادیان ابراهیمی، آثار عارفان را با رویکردهای الهیاتی گوناگون می توان بررسی کرد. یکی از مهم ترین و پررونق ترین رویکردهای الهیاتی در الهیات جدید، رویکرد سلبی است. در مقاله حاضر، به یکی از درون مایه های اصلی الهیات سلبی، یعنی رابطه خدا و نفس، و دو رابطه دیالکتیکی ذیل بحث خدا و نفس، یعنی دیالکتیک حلول و تعالی و دیالکتیک عروج و درون بود، در آثار دو عارف بزرگ مسلمان و مسیحی، مولانا و مایستر اکهارت، می پردازیم. رابطه خدا و نفس و به دنبال آن دیالکتیک حلول و تعالی و دیالکتیک عروج و درون بود، ذیل بعد هستی شناختی الهیات سلبی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: الهیات سلبی، مولانا، اکهارت، دیالکتیک حلول و تعالی، دیالکتیک عروج و درون بود
  • حسین کلباسی اشتری صفحه 29
    در میان متالهان دینی، شلایرماخر نه از منظر مابعدالطبیعه یا فلسفه اخلاق، بلکه از منظر احساس و شهود دینی واژگان مورد علاقه خود او به تبیین و تفسیر ماهیت دین و تجربه دینی می پردازد. وجه تمایز و حتی ویژگی ابداعی تفسیر او آن است که نه همانند متفکران معاصرش، دین را به یکی از مقولات اخلاق، علم، مابعدالطبیعه و هنر فرو کاهد، بلکه کوشش وی آن است که ضمن اثبات استقلال دین، عدم تعارض آنرا با دیگر ساحت های دانش بشر نیز نشان دهد. چگونگی خوانش متون مقدس و اصول و مبانی هرمنوتیک دینی نیز وجه دیگری از تاملات شلایرماخر در دوره جدید و معاصر به شمار می رود؛ البته تاثیر آرا و روش وی در این زمینه بر فیلسوفان دین معاصر نیز نباید از نظر دور بماند. در این مقاله ابتدا به تقریر دیدگاه وی درباب تمایز و استقلال دین از علم، اخلاق، مابعدالطبیعه و هنر پرداخته و سپس با توجه به مفاهیم کلیدی وی در ساحت تجربه دینی، به تبیین آرای وی در قلمرو شهود حقیقت دین خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: احساس، شهود، اتکای به نامتناهی، تجربه دینی، مناسک مذهبی
  • سید محمدعلی دیباجی، محمد جواد دانیالی صفحه 53
    این همانی شخص دنیوی و اخروی دستاویزی برای رد امکان معاد قرار گرفته است. این مشکل در رویکردهای مختلف نفس شناسی مورد توجه است؛ بدم با طرح اشکالاتی از جمله «شبیه سازی» ادعا کرده، حتی در دوگانه انگاری، مسئله این همانی حل ناشدنی است. در یگانه انگاری– که رویکرد برخی متکلمان مسلمان و مسیحی و اکثر فلاسفه دین غربی است– این مشکل جدی تر است. این مقاله با رد اشتباه بدم، نشان می دهد در فرض دوگانه انگاری هیچ مشکلی در این همانی نفس نخواهد بود، در فرض یگانه انگاری یا برای اثبات این همانی بدن دنیوی و اخروی نیز هر چند دو راه حل «خلق مجدد» و «بقای ماده اصلی» توسط متفکرین غربی عرضه شده است، اما نظر متفکرین اسلامی که بر گرفته از روایات معصومین است، تبیین کامل تری هم از این همانی نفس و هم این همانی بدن دنیوی و اخروی ارائه می کند.
    کلیدواژگان: این همانی، معاد، بدن، بقای ماده اصلی، خلق مجدد
  • محمد مهدی گرجیان، زهرا شریف صفحه 71
    «گوهر دین و دینداری» مساله ای فلسفی- کلامی است که بستر آن مغرب و زمان رویش آن رنسانس می باشد. دو نظریه «تجربه دینی» و «حکمت خالده» از دیدگاه های مطرح در این زمینه اند. در نگرش اول گوهر دین، تجربه ای است که سبب می شود، فاعل آن تجربه، دیندار تلقی گردد و صدف مجموعه عقاید خواهد بود که با وصول به گوهر از آن استغناء حاصل می شود و در نظریه دوم دین دارای دو ساحت ظاهری و باطنی است و سطح باطنی آن توحیدی است که به صورت حکمت خالده در درون انسان تجلی نموده و صدف نیز سنت هایی هستند که رهنمون به سوی گوهرند. در عرفان اسلامی، دین حقیقتی واحد است که دارای تجلیات سه گانه ظاهری، باطنی و بطن الباطنی می باشد؛ لایه باطنی وحدت شخصیه و گوهر دین است و جلوه های ظاهری، اگر چه به عنوان صدف مطرح می شوند، اما رقیقه همان حقیقت باطنی است، پس هیچ گاه قابل زوال نخواهند بود. دینداری نیز حقیقتی سه لایه است که گوهر آن، شهود حق الیقینی توحید عرفانی است؛ بنابراین گوهر دین ودینداری بایکدیگر متناظرند.
    کلیدواژگان: شریعت، طریقت، حقیقت، ولایت، وحدت شخصیه
  • محمد جواد فلاح، احد فرامرز قراملکی صفحه 99
    گزارش تجربه گونه امیرمؤمنان علی(ع) از شناخت خدا به سست شدن عزیمت ها وگشوده شدن بسته ها راهی نو در خداشناسی است. مواجهه شارحان نهج البلاغه با این روایت، مساله تحقیق حاضر است. بررسی تطبیقی شروح نهج البلاغه مواضع اختلافی و اشتراکی آنان در فهم کلام امام علی(ع) را توصیف و تبیین می کند. آنان با سه رهیافت درون دینی، فلسفی و کلامی به تقریر و تحلیل شناخت خداوند به فسخ عزایم پرداخته اند. تفسیر روایت به شناخت از طریق معرفت نفس، حاصل رهیافت درون دینی است که بر اساس آن، تجربه حضور تدبیر الهی در خویشتن به دست می آید.این رهیافت مبتنی بر برخی از آیات قرآن وروایات معصومین (ع) است که عده ای از شارحان بدان استناد جسته اند. رهیافت فلسفی مفاد روایت را به برهان وجوب و امکان تحویل می دهد و رویکرد کلامی، آن را به برهان حدوث برمی گرداند. شارحان نهج البلاغه در بیان مدلول طریق فسخ عزایم نیز اختلاف دارند. اثبات صانع، اثبات تدبیرالهی، قدرت الهی و یکتایی خداوند، نتیجه این طریق دانسته شده است.
    کلیدواژگان: فسخ عزایم، شروح نهج البلاغه، برهان وجوب و امکان، برهان حدوث، تدبیر و قدرت الهی
  • رضا گندمی صفحه 119
    مورخان تاریخ فلسفه، یا اصولا دوره قرون وسطا را جدی نگرفته اند و بسیار گذرا از کنار آن گذشته اند و یا آن را با فلسفه مسیحی معادل گرفته و هیچ جایی برای فلسفه یهودی و اسلامی قایل نشده اند. در مقابل هری استرین ولفسن، مورخ صاحب نام آمریکایی، بی آنکه سهم مسیحیت را در شکل گیری و شکوفایی فلسفه قرون وسطا نادیده بگیرد، نگاه متفاوتی به این دوره از تاریخ فلسفه دارد. او در تقسیم دوره های تاریخ فلسفه معیار کاملا متفاوتی ارایه کرده است، در نتیجه، آغاز و فرجامی متفاوت ازآنچه اکنون متداول است، برای این دوره از تاریخ فلسفه قایل شده است. این دوره از سده اول میلادی، یعنی از زمان فیلون اسکندرانی آغاز و تا زمان اسپینوزا که وحیانی بودن کتاب مقدس را زیر سؤال برد، ادامه یافت. دیدگاه فوق در ابتدا اغراق آمیز به نظر می آید و از جهات چندی قابل خدشه است و با به کار بستن روش فرضی استنتاجی که از دانشمندانی نظیر لینایوس و داروین ابهام گرفته شده، متون فلسفی و کلامی را مورد پژوهش قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: فلسفه دینی، قرون وسطی، روش فرضی استنتاجی
  • حسین معصوم صفحه 135
    از مباحث مهمی که در بخش علیت مطرح است، مساله علت غایی است. «غایت» در فلسفه به دو معنای مختلف استعمال می شود: یکی به معنای «ما الیه الحرکه» و دیگری به معنای «ما لاجله الفعل».
    در این مقاله علاوه بر معانی غایت، دیدگاه های مختلفی در باب چیستی غایت و نیز مناط و ملاک احتیاج به علت غایی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
    در اینکه فعل اختیاری دارای علت غایی است، بین فلاسفه اختلافی نیست، بلکه منشا اختلاف آنان سؤالات سه گانه ذیل است: آیا بعضی از افعال اختیاری مانند افعال گزاف و عبث دارای علت غایی است؟ آیا افغال طبیعی دارای علت غایی است؟ و آیا افعال خداوند دارای علت غایی است؟
    کلیدواژگان: علت غایی، حکمت، افعال اختیاری، افعال طبیعی، افعال الهی
  • علی نقی امیری صفحه 149
    یکی از بخش های مهم معارف اسلامی، «عبادات» است و «مدیریت عبادات» خود می تواند بخشی از مدیریت اسلامی را تبیین نماید؛ چرا که عبادات هم مانند هر عمل دیگر انسان، نیاز به اداره و مدیریت دارد. متاسفانه، از این زاویه کم تر به عبادات نگریسته شده است. عبادات در راستای کمال و رشد انسان و بستر تقرب، به عنوان هدف نهایی انسان مسلمان است. تقرب یعنی نزدیکی به خدا و نزدیکی به خدا مستلزم تغییر و توسعه وجودی انسان است و توسعه ظرفیت وجودی انسان، از راه عبادت میسر است. بنابراین، توجه به عبادت و مدیریت آن، در واقع مدیریت کمال و رشد انسان است و این امر به خصوص در رابطه با عباداتی که جنبه تعقلی آن ها قوی تر است، از ضرورت بیش تری برخوردار است.
    کلیدواژگان: مدیریت، عبادت، حج، تقرب، تعقل
|
  • Page 5
    In Abrahamic religious traditions, mystic's works can be studied through various theological approaches. One of the most important and widespread of these approaches in modern theology is the "apophatic approach". In this paper we will discuss one of the main themes of the apophetic theology i.e. the relationship between God and the soul from the viewpoints of two great Muslim and Christian mystics, Mowlana and Meister Eckhart. In this relationship we will deal with two dialectics from the ontological dimension: the dialectic of transcendence and immanence, and the dialectic of ascendance and interiority.
  • Page 29
    Among the theologians of the 18th century and the period known as Enlightenment in Europe, particularly in Germany, Schleiermacher explains religion and religious emporience not in terms of metaphysics or ethics but from the viewpoint of religious intuition. His defining characteristic is that unlike his contemporaries, he does not reduce religion to ethics, science, metaphysics or art. Having established the independency of religion, his attempt is to show that there is no conflict between religion and other arenas of knowledge. The way to interpret scriptures and the principals of religious hermeneutics is another component of Schleiermacher’s thought. In this regard, the bearing his thought and method have had on the contemporaneous philosophers of religion should not be neglected. The present paper initially puts forward schleiermacher’s views on the distinction between religion on the one hand and science, ethics, metaphysics and art on the other hand, elaborating on the indeperdence of religion; and then it explins his ideas as regards the intuition of the reality of religion in the light of his key concepts associated with religious experience.
  • Page 53
    Personal identity is a problem in the possibility of Resurrection. What criterion is there that we can say a resurrected man is the same as the expired one? What is the answer in dualism, and what is in physicalism? Does this question cause to deny possibility of Resurrection? Some philosopher claim that we have no criterion for identity between these two. And then, they conclude that after life is impossible. In dualism the problem isn’t personal identity, but bodily identity. In physicalism, Personal identity is the same as bodily identity. Then bodily identity is important both in dualism and physicalism. According to Islamic apologies and narrative, core body is preserved and in time of resurrection this basic, substance and essential material of body will be reestablished. This view resolves all of the difficulties in the possibility of Resurrection and personal identity.
  • Page 71
    The kernel of religion and religiousness«is a philosophical and theological issue that emerged in the west during Renaissance. Two theories of “religious experience” and “philosophia perennis” are very important in this realm. The kernel of Religion, on the basis of the former, is an experience that causes the owner of it to be considered as a religious man, and the husk of religion consist of a set of doctrines or beliefs which is not needed when the kernel is reached. Religion, according to the latter, consist of two realms: exoteric and esoteric. The esoteric domain of it is the Unity that manifests within the human in the form of philosophia perennis; and the husk, according to this theory, is a set of traditional doctrines that lead the human beings to the kernel. In the Islamic Mysticism, religion is a unique truth that is of three manifestations: exoteric, esoteric, and the most esoteric. The esoteric domain of religion, according to the Islamic Mysticism, is the Oneness of Being and the kernel of religion and the exoteric manifestations, although considered as the husk, are the tenuity of the esoteric truth, ergo never are receptacle of evanescence.
  • Page 99
    Experiment-based report of Imam Ali (peace upon him) to be knowing God lead to revoke the out goings and opening the shuttings is a new way in theology. Encountering the commentators of Nahj-al-Balaghah with this narration is the current / present research’s matter. They define and comprise their Common and different status in understanding Imam Ali’s (peace be upon him) speeches. They analize theology with 3 approaches of inter religion, philosophy, and speech. Interpretation cognition is from knowing him/her self and due to inter-religion approach and is according to God’s presence in him/her self. This approach is based on some Quranic verses and narrative that some descriptioners credit it. It deliver the narratives to incumbency and possibility logic. It give back it’s speech to logic. Nahjo-al-Balaghah Commentators have dispute in revoke of out goings. The proof of creator, divine rede, God power, and God oneness is due to this.
  • Page 119
    The historians of philosophy do not take serious consideration into the period of middle ages or equval it to christian philosophy and there is no room for jewish or Islamic philosophies in their view. On the other hand, Wolfson, as an Amarican historian, has a different opinon about this period of philosophy He presents a different criterion for dividing the history of philosophy.on account of whether there is acquaintance with the Bible or not. Wolfson by applying his own method, having been inspired by Linaus and Darvin,have studied philosophical and theological works.Conseqently,he encounter with a period different from ancient Greece that thinkers beside works of Greece philosophers refer to the bible as a valid source and carry out on the basis of that fundemental corrections in philosophy. Wolfson call this period religious philosophy.
  • Page 135
    One of the most important issues concerned with causation is that of ultimate cause. The ultimate in philosophy is used in two senses; one means: “Something to which movement is directed”; the other means: “Something for which movement takes place.” There are three theories with regand to “What is ultimate cause?” 1. The external existence of the ultimate of act; 2. The conception of the ultimate and the outcome of act; 3. Eagerness for the ultimate and the outcome of act. One can point out: What needs the ultimate cause? Triple question: Are some volitional acts like those regarded as absurd as well as natural and divine acts based on the altimate cause?
  • Page 149
    One of the main important segments of Islamic knowledge is "worship" and "worships management" can clarify a part of Islamic management, since worships like any other acts of human need management and administration. Unfortunately, worships have been less looked from this perspective. As an ultimate target of a Muslim, worships are in the way of human evolution and his/her approach to God. Approach means closeness to God which needs human transformation and development. It is possible to develop humn capacity by worship. Thus, respecting to worship and its management is, in deed, human growth and evolution management. It is particularly more necessary for those worships whose rational aspects are stronger.