فهرست مطالب

پژوهش های تولید گیاهی - سال شانزدهم شماره 2 (تابستان 1388)

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال شانزدهم شماره 2 (تابستان 1388)

  • 212 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/05/13
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فهیمه وحدت پور، کامبیز مشایخی، مینا پیری زیرکوهی صفحه 1
    استفاده از زردچوبه به عنوان ماده ای آنتی اکسیدانت مدت هاست که در مبحث پزشکی و سلامتی انسان مطرح می باشد، اما تاکنون در کشت بافت از آن استفاده نشده است. قهوه ای شدن بافت های گیاهی اغلب به دنبال صدمه دیدن بافت و به وسیله آنزیم پلی فنل اکسیداز صورت می گیرد که باعث ایجاد ضایعات بیشتر در بافت های گیاهی می گردد. در اکثر موارد برای کاهش قهوه ای شدن آن ها را در محیط حاوی آنتی اکسیدان ها کشت می نمایند. این مواد شامل اسید آسکوربیک، سدیم دی تیل دیتیو کاربامات، پلی ونیل پیرولیدون، زغال فعال و غیره می باشد. در این آزمایش امکان استفاده از زردچوبه به جای سایر مواد آنتی اکسیدان مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از سه ماده آنتی اکسیدانی زردچوبه، زغال فعال، اسید آسکوربیک در محیط کشت دارای کالوس قهوه ای رنگ نارون چینی. Ulmus parvifolia Jasq استفاده گردید. کالوس های مادری که به ابعاد 3-5 میلی متری تقسیم بندی شده بودند در محیط کشت MS جامد، حاوی 25 درصد شیره نارگیل و 8/0 درصد آگار واکشت گردیدند. تیمارها شامل آنتی اکسیدانت های زغال فعال، زردچوبه و اسید آسکوربیک، هر کدام در سه غلظت 1/0، 5/0 و 1 درصد بود که در مجموع 9 تیمار را شامل گردید. آنالیز داده ها نشان داد که افزایش رشد کالوس در تیمار حاوی اسید آسکوربیک با غلظت 1 درصد و تیمار زردچوبه با غلظت 1/0 درصد به طور معنی داری بیشترین مقدار بود، در حالی که شدت رشد کالوس ها در تیمارهای زغال فعال با غلظت 5/0 و 1 درصد و زردچوبه با غلظت 5/0 درصد در سطح 5 درصد نسبت به تیمارهای ذکر شده، کاهش معنی داری نشان داد. این سه تیمار بیشترین اثر را بر رشد کالوس ها داشته و بین آن ها از این لحاظ اختلاف معنی داری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، کشت بافت، زردچوبه، نارون چینی
  • میرمعصوم عراقی، کامران رهنما، نسرین سلیمانی پور صفحه 15
    سراتوالمین مهم ترین توکسین عامل قارچی بیماری مرگ هلندی نارون است و مقدار آن یکی از مهم ترین عوامل تفکیک دو گونه Ophiostoma ulmi و Ophiostoma novo-ulmi می باشد. با توجه به این که گونه O. novo-ulmi در مقایسه با گونه O. ulmi از شدت بیماری زایی بیشتری برخوردار است، در این تحقیق سعی شده است تا با اندازه گیری مقادیر سراتوالمین جدایه های عامل بیماری و مقایسه با میزان بیماری زایی و توان جوانه زنی اسپور آن ها تحت شرایط خشکی، نقش توکسین مزبور در بیماری زایی عامل بیماری مورد بحث قرار گیرد. برای این منظور میزان توکسین سراتوالمین جدایه ها با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتر در طول موج 400 نانومتر و به صورت شاخص تولید سراتوالمین محاسبه شد. همچنین میزان جوانه زنی اسپورها در شرایط تنش رطوبتی 5، 10 و 15 روزه محاسبه گردید. نتایج نشان داد که جدایه های گونه مهاجم O. novo-ulmi مقادیر بسیار بیشتری از این توکسین در مقایسه با جدایه های O. ulmi تولید می کنند، ولی رابطه مشخصی بین میزان برگ ریزی و پژمردگی نهال های ملج (Ulmus glabra Huds.) و تولید توکسین در جدایه های گونه O. novo-ulmi مشاهده نشد و این در حالی است که بین میزان جوانه زنی اسپورها در شرایط تنش رطوبتی و تولید توکسین همبستگی کاملا مثبت و معنی داری وجود داشت. نقش توکسین سراتوالمین در بیماری زایی عاملین بیماری مرگ نارون پیچیده می باشد.
    کلیدواژگان: مرگ نارون، سراتوالمین، جوانه زنی اسپور، بیماری زایی، ملج، Ophiostoma ulmi، O، novo، ulmi
  • الهام بلوری مقدم، خدایار همتی، زین العابدین بشیری صدر، کامبیز مشایخی صفحه 29
    گیاه دارویی شیرین بیان با نام علمیglabra Glycyrrhiza از تیره لگومینوز (Fabaceae) می باشد. گلیسیریزین مهم ترین ترکیب شیمیایی در بین ترکیبات موجود در شیرین بیان است که 50 برابر ساکاروز شیرینی دارد. این ماده به عنوان ماده اولیه در داروسازی و در درمان بسیاری از بیماری ها و نیز در صنایع دخانیات، شیرینی سازی و نوشابه سازی مورد استفاده قرار می گیرد. این بررسی به منظور تعیین بهترین زمان برداشت و مناسب ترین قطر ریشه برای به دست آوردن بالاترین میزان گلیسیریزین در این گیاه انجام شد. در سال 1385 ریشه شیرین بیان در چهار تاریخ برداشت (بیستم آبان، آذر، دی و بهمن ماه) و در سه قطر مختلف (کمتر از 1 سانتی متر، 1 تا 2 سانتی متر و بیشتر از 2 سانتی متر) در چهار تکرار از استان گلستان (ایستگاه تحقیقات کشاورزی عراقی محله) جمع آوری گردید. متغیرهای اندازه گیری شده شامل وزن تر و وزن خشک (برای اندازه گیری درصد رطوبت) و میزان گلیسیریزین بود. استخراج گلیسیریزین با متانول و اندازه گیری آن با استفاده کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا صورت گرفت. نتایج نشان داد که کمترین قطر ریشه ها، دارای کمترین درصد رطوبت (46/32 درصد) و بیشترین میزان گلیسیریزین (187/1 درصد) بود. همچنین، ریشه های برداشت شده در دی ماه در مقایسه با زمان های دیگر برداشت، دارای درصد رطوبت کمتر (26/22 درصد) و گلیسیریزین بیشتری (112/1 درصد) بودند.
    کلیدواژگان: شیرین بیان، گلیسیریزین، زمان برداشت، قطر ریشه
  • محمدهادی پهلوانی، آزاد احمدی، الهام پالوج، اتیه جعفری صفحه 47
    این پژوهش با هدف بهره گیری از روش تجزیه همبستگی های کانونیک (متعارف) برای یافتن ارتباط بین 15 خصوصیت مرتبط با جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه در هفت گونه مهم زراعی شامل گندم، جو، سویا، پنبه، کلزا، آفتابگردان و گلرنگ انجام گرفت. متغیرهای مورد بررسی در سه دسته، شامل خصوصیات فیزیکی بذر (وزن دانه، طول دانه، وزن مخصوص بذر، درصد جذب آب و میزان رطوبت نسبی دانه)؛ خصوصیات جوانه زنی بذر در آزمایشگاه (درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، یکنواختی جوانه زنی، وزن تر و وزن خشک گیاهچه)؛ و ویژگی های سبزشدن در مزرعه (درصد سبزشدن، سرعت سبزشدن، یکنواختی سبزشدن، وزن تر و وزن خشک گیاهچه) دسته بندی شدند. تجزیه همبستگی های متعارف نشان داد که بین دو دسته خصوصیات فیزیکی بذر و خصوصیات جوانه زنی بذر در آزمایشگاه دو همبستگی کانونیک قابل توجه وجود داشت. ضریب همبستگی بین جفت اول متغیرهای متعارف 99/0 بود. از بین متغیرهای اندازه گیری شده بیشترین ارتباط بین وزن مخصوص بذر، میزان رطوبت نسبی و میزان جذب آب بذر و هم چنین درصد جوانه زنی، وزن تر و خشک گیاهچه با جفت اول متغیرهای متعارف مشاهده شد. ضرایب همبستگی متعارف جفت دوم متغیرهای کانونیک بین دو دسته خصوصیات فیزیکی بذر و خصوصیات جوانه زنی بذر در آزمایشگاه 73/0 برآورد گردید. تجزیه همبستگی های متعارف نشان داد که سه جفت متغیر کانونیک پراهمیت بین دو گروه خصوصیات فیزیکی بذر و خصوصیات سبزشدن در مزرعه به ترتیب با ضرایب همبستگی متعارف 92/0، 86/0 و 80/0 وجود داشت. به همین صورت یک جفت متغیر متعارف قابل توجه بین ویژگی های بذر و گیاهچه در شرایط آزمایشگاه و مزرعه با ضریب همبستگی متعارف 78/0 تشخیص داده شد. بررسی دقیق سهم هر یک از متغیرهای اندازه گیری شده در متغیرهای متعارف حاصل از این مطالعه نشان داد که ارتباط قوی بین وزن گیاهچه و جوانه زنی با میزان و توانایی جذب رطوبت بذرها؛ بین اندازه دانه با وزن گیاهچه؛ و بین تولید بیوماس در مزرعه با رشد در شرایط آزمایشگاه وجود داشت.
    کلیدواژگان: محصول زراعی، همبستگی، متغیرهای متعارف، جوانه زنی، سبزشدن
  • عمران عالیشاه، لیلا فهمیده، سعید نصرالله نژاد صفحه 67
    در این تحقیق، 6 ژنوتیپ از پنبه آپلند (Gossypium hirsutum L.) به صورت طرح تلاقی دی آلل یک طرفه (6×6) تلاقی داده شدند. در سال 1384، والدین و نتاج F1 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشم آباد گرگان از نظر صفات زراعی و عملکرد مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس بیانگر وجود تفاوت های ژنتیکی معنی دار بین ژنوتیپ های مورد مطالعه از نظر عملکرد، ارتفاع بوته، وزن قوزه، تعداد شاخه رویا و زودرسی بود. هم چنین، همبستگی بین عملکرد پنبه با صفاتی چون ارتفاع بوته، تعداد شاخه رویا، زودرسی و وزن قوزه معنی دار بود. براساس نتایج تجزیه دی آلل، صفاتی چون ارتفاع بوته، تعداد شاخه رویا و ضریب رسیدگی (زودرسی) تحت کنترل واریانس افزایشی ژن، و صفات عملکرد و وزن قوزه تحت تاثیر اجزای افزایشی و غالبیت ژن بودند. والدهای V.S.O، Coker.349 و No:200 بهترین ترکیب شونده عمومی برای افزایش عملکرد و وزن قوزه، و والد Bulgar539 بهترین ترکیب شونده عمومی برای بهبود زودرسی شناسایی شدند. هیبریدهای Coker.349×No:200 و Asland×No:200 بیشترین ترکیب پذیری خصوصی را برای عملکرد نشان دادند. فراوانی آلل های غالب و مغلوب برای صفات مورد مطالعه دتعادل نبود. مقدار درجه غالبیت برای تمام صفات بزرگ تر از یک (1d>) بود. فراوانی ژن های غالب در ژنوتیپ های والدینی از ژن های مغلوب بیشتر بود. براساس نتایج این تحقیق، افزایش عملکرد پنبه با بهره گیری از هر دو اثر افزایشی و غیر افزایشی ژن ها حاصل می شود. برای این منظور، در برنامه های آتی استفاده از انتخاب دوره ای به منظور افزایش پتانسیل مواد ژنتیکی و تجمع ژن های مطلوب افزایشی، و نیز بهره برداری از واریانس غالبیت از طریق تولید ارقام هیبرید توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پنبه، تجزیه و تحلیل ژنتیکی، ترکیب پذیری، عمل ژن ر
  • طیبه فلاح، سعید نصرالله نژاد صفحه 87
    در سال های اخیر علایم بیماری های ویروسی روی درختان میوه هسته دار در استان گلستان به صورت حاد، در سطح وسیعی از باغات مشاهده شد. به منظور بررسی ویروس های مهم هسته داران، نمونه برداری طی فصل زراعی 85-1384 از مناطق مهم کشت، صورت گرفت. نمونه برداری از درختان گیلاس، هلو، آلو، زردآلو و شلیل مشکوک به آلودگی که دارای علایم موزاییک، کلروز، لکه حلقوی، لکه غربالی، پیچیدگی، رنگ پریدگی حاشیه و ریز بودن برگ ها و کوتولگی درخت بودند، 800 نمونه جمع آوری گردید و از طریق آزمون ساندویچ دوطرفه الایزا و با استفاده از کیت الایزای ویروس لکه حلقوی بافت مرده هسته داران، ویروس آبله ای آلو، کوتولگی آلو، پیچیدگی برگ گیلاس و موزاییک تمشک شناسایی ها صورت پذیرفت. نتایج تست های سرولوژیکی نشان داد از بین 5 ویروس مذکور، آلودگی ویروس لکه حلقوی بافت مرده هسته داران در میزبان های آلو، هلو و شلیل مثبت، اما در نمونه های زرد آلو و گیلاس منفی بود. هم چنین بالاترین میزان آلودگی در گنبد و علی آباد روی ارقام خارجی هلوی 60 روزه (55/6 درصد) و شلیل ردگلد (2/3 درصد) به دست آمد. واژه های کلیدی:
    کلیدواژگان: آزمون ساندویچ دوطرفه الایزا، Prunus necrotic ring spot virus
  • سعید میری، سعید نورمحمدی، علی اشرف جعفری، رجب چوگان صفحه 99

    به منظور بررسی همبستگی ژنتیکی و تجزیه علیت بین عملکرد دانه با اجزای عملکرد، 15 هیبرید زودرس ذرت دانه ای، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در شهرستان خرم آباد مورد ارزیابی قرار گرفتند. تاریخ ظهور کاکل و ظهور گرده، تاریخ رسیدن، ارتفاع بوته، ارتفاع بلال، وضعیت استقرار، پوشش بلال، تعداد دانه در ردیف، تعداد ردیف در بلال، عمق دانه، وزن هزاردانه، ارزشیابی بوته، درصد چوب بلال، عملکرد دانه، سبزمانی گیاه و مقاومت به بیماری برگی و ساقه ای اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که ضرایب همبستگی ژنتیکی بین عملکرد دانه با صفات ارتفاع بوته، ارتفاع بلال، عمق دانه، تعداد دانه در ردیف و تعداد ردیف در بلال، مثبت و معنی دار بود، اما رابطه آن با صفات وزن هزاردانه، پوشش بلال، درصد چوب بلال و سبزمانی گیاه منفی و معنی دار بود. همبستگی بین زمان ظهور کاکل و زمان رسیدن با صفات سبزمانی گیاه و بیماری برگی منفی و با صفات ارتفاع بلال، عمق دانه و پوشش بلال مثبت و معنی دار بود. که حاکی از آن است که ارقام دیر رس تر عملکرد دانه بالاتر و مقاومت بیشتری به بیماری ها داشتند. نتایج تجزیه رگرسیونی و تجزیه علیت نشان داد که صفات وزن هزاردانه، درصد چوب بلال با ضرایب منفی و عمق دانه، وضعیت استقرار و ارتفاع بوته با ضرایب مثبت، 52 درصد از تغییرات کل عملکرد دانه را توجیه نمودند و به عنوان صفات موثر در افزایش عملکرد دانه شناخته شدند.

    کلیدواژگان: عملکرد دانه، اجزای عملکرد، همبستگی ژنتیکی، تجزیه علیت، رگرسیون
  • سعید قهاری، سید علی محمد مدرس ثانوی، سیدحمیدرضا هاشمی پطرودی صفحه 113
    به منظور بررسی اثرات 4 غلظت عصاره پوسته برنج (شاهد، 5، 10 و 15 درصد) بر رشد آن، 10 رقم برنج ایرانی در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار و در دو شرایط آزمایشگاه و گلخانه مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج آزمایشگاهی نشان داد که عصاره پوسته برخی از ارقام برنج تاثیر تحریک کنندگی و برخی دیگر اثر بازدارندگی روی رشد همان رقم داشتند. میانگین سه غلظت عصاره نشان داد که رقم بهنام چالوس بیشترین تحریک کنندگی را بر درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و وزن خشک کل داشت. میزان تحریک کنندگی بر سرعت جوانه زنی در رقم نعمت و طول ساقه چه در رقم تابش معنی دار گردید (01/0P≤). در تحقیقات گلخانه ای، رقم نعمت بیشترین تحریک کنندگی را بر طول ساقه چه و وزن خشک ریشه چه نشان داد. طول ریشه چه در رقم تابش، سرعت جوانه زنی و وزن خشک کل در رقم گرده و وزن خشک ساقه چه در رقم زرک اختلاف معنی داری را در بین غلظت های مختلف عصاره نشان دادند (01/0P≤). نتایج آزمون نشان دهنده وجود اثرات مختلف آللوپاتیک (بازدارندگی و تحریک کنندگی) در ارقام مختلف برنج می باشد. ارقام اصلاحی برخلاف ارقام بومی بیشترین تحریک کنندگی را بر رشد گیاهچه خود نشان دادند. افزایش غلظت عصاره سبب بیشتر شدن تاثیر تحریک کنندگی ارقام اصلاحی بر صفات مورد بررسی بر گیاهچه خود شد. افزایش غلظت عصاره پوسته ارقام بومی برنج سبب کاهش معنی دار رشد ریشه گیاهچه از نظر طول و وزن خشک گردید (01/0P≤).
    کلیدواژگان: برنج، ویژگی های رشد، آللوپاتی، خودآسیبی
  • سیدحیدر موسوی انزابی، قدیر نوری قنبلانی، محمود شجاعی، علیرضا عیوضی، حسین رتجی صفحه 129
    شته مومی کلم (Brevicoryne brassicae L.) یکی از آفات جدی کلزا در تمام دنیا می باشد. از آن جایی که کاربرد گیاهان مقاوم یکی از روش های مناسب و مطلوب برای کنترل آفات می باشد لذا به منظور مطالعه ارقام مقاوم و حساس کلزا (Brassica napus L.)، در یک آزمایش مزرعه ای واکنش 21 ژنوتیپ مختلف این گیاه در مقابل شته مومی کلم بررسی شد. این آزمایش بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و تحت شرایط آلودگی طبیعی در شهرستان ارومیه در سال 87-1386 انجام گردید. برای ارزیابی میزان آلودگی ژنوتیپ ها از شاخص آلودگی که نشان دهنده درصد گیاهان آلوده، میانگین تعداد شته در 1 سانتی متر از ساقه و میانگین طول ساقه های آلوده بود، استفاده گردید. آلودگی به شته از اواخر اردیبهشت ماه آغاز گردید و تا برداشت کلزا در اواخر خرداد ادامه یافت. در آخرین نمونه برداری و هم زمان با رسیدن دانه های کلزا میزان آلودگی اندکی کاهش یافت. تاریخ های مختلف نمونه برداری اختلاف معنی داری از نظر میزان آلودگی به شته نشان دادند و ژنوتیپ های کلزا از نظر میزان آلودگی به شته مومی کلم در چهار گروه مقاوم شامل ژنوتیپ های Sahara، Opera، ARC-2، Sintara، Okapi وSunday؛ نیمه مقاوم شامل ژنوتیپ های SLM046، Modena، Milena، Arg-91004 و Regent Cobra؛ نیمه حساس شامل ژنوتیپ های Dexter، Licord، Arc-5، Orient و Elite و حساس شامل ژنوتیپ های Geronimo، Olpro، Ebonite، Talent وCelisius قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: شته مومی کلم، کلزا، مقاومت گیاه، ژنوتیپ، درصد آلودگی
  • ایمان نعمتی، فواد مرادی، محمدعلی اسماعیلی، سمیه قلی زاده صفحه 143
    به منظور بررسی واکنش دو ژنوتیپ برنج (Oryza sativa L.) در تجمع و تسهیم سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، کلر، منگنز، فسفر و قندهای محلول کل در برگ های سوم، چهارم، پنجم و ششم، در پاسخ به تنش شوری، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به اجرا در آمد. در بررسی همبستگی بین صفات مختلف، وزن خشک، با تجمع املاح سدیم و کلر همبستگی منفی داشت. کاهش مشاهده شده در رشد، در ژنوتیپ IR29 (حساس به شوری) بیش از IR651 (متحمل به شوری) رخ داد. شوری سبب تجمع مقادیر بالای سدیم و کلر در برگ های هر دو ژنوتیپ شد و این افزایش در ژنوتیپ IR29 بیش از IR651 رخ داد. بیشترین تجمع سدیم و کلر در برگ های سوم و چهارم ژنوتیپ IR29 رخ داد. تجمع کربوهیدرات های محلول کل در اثر اعمال تنش شوری فقط در برگ های پنجم و ششم ژنوتیپ های مورد مطالعه افزایش یافت و در برگ های سوم و چهارم تغییری مشاهده نشد. نتایج به دست آمده نشان داد که تحت تنش شوری، کاهش در غلظت کلسیم در ژنوتیپ IR29 بیش از ژنوتیپ IR651 رخ داد با این وجود کاهش در تمام برگ های هر دو ژنوتیپ مشاهده شد. در ارتباط با تجمع منیزیم، در دو ژنوتیپ روند منظمی وجود نداشت. تحت تنش شوری، غلظت منگنز و فسفر تغییری نداشت، اما نسبت پتاسیم به سدیم در هر دو ژنوتیپ کاهش یافت که این کاهش در IR29 بیش از IR651 بود. ژنوتیپ IR651 توانست نسبت پتاسیم به سدیم را در برگ ششم، بالاتر از سایر برگ ها حفظ کند. به طور کلی، ژنوتیپ IR651 توانست یون های سمی را در برگ های پیر خود ذخیره کند تا از بروز خسارت به برگ های جوان جلوگیری نماید در حالی که در ژنوتیپ IR29 مقادیر بالایی از این یون ها در برگ های جوان تجمع یافت. همچنین، کلرور سدیم موجت اختلال در تعادل غلظت املاح در برگ های هر دو ژنوتیپ شد.
    کلیدواژگان: برنج، تنش شوری، تجمع املاح
  • محمد مهدی مجیدی، احمد ارزانی صفحه 159
    تحقیق حاضر به منظور بهره گیری از روش های تجزیه و تحلیل چندمتغیره در بررسی تنوع ژنتیکی، تشخیص روابط بین صفات (مورفولوژیک، زراعی و کیفی) و تعیین صفات سهیم در توجیه تنوع عملکرد توده های اسپرس بومی به اجرا درآمد. تعداد 10توده اسپرس در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که همبستگی عملکرد علوفه خشک با صفات عملکرد علوفه تر، درصد ماده خشک، درصد فیبر خام، درصد ساقه و تعداد ساقه در واحد سطح مثبت و با درصد برگ، درصد پروتئین خام، تعداد روز تا 50 درصد سبز شدن و گلدهی منفی و معنی دار بود. همبستگی ارتفاع بوته با عملکرد علوفه معنی دار نبود ولی ارتفاع بوته با تعداد ساقه در بوته (به عنوان یکی از اجزای عملکرد) همبستگی معنی داری را دارا بود. تجزیه به عامل ها، برای کلیه صفات، پنج عامل پنهانی را مشخص نمود که بیش از 80 درصد از تنوع موجود را توجیه نمودند و به ترتیب، عامل کیفیت علوفه، حجم بوته، اجزای عملکرد بوته، توان پنجه دهی و سرعت سبزشدن نام گذاری گردیدند. بر مبنای نتایج رگرسیون گام به گام، صفات درصد ساقه در ماده خشک، ارتفاع بوته، روز تا سبزشدن و تعداد شاخه فرعی بیشترین تنوع عملکرد علوفه را توجیه نمودند و می توانند به عنوان یک شاخص در گزینش قابل توصیه باشندنتایج در انطباق با یافته های سایر محققان حاکی از سودمندی کاربرد روش های آماری چندمتغیره مذکور در بررسی روابط بین متغیرهای مختلف کمی و کیفی در اسپرس می باشد.
    کلیدواژگان: اسپرس، کیفیت علوفه، همبستگی، تجزیه رگرسیون، تجزیه به عامل ها
  • سیدمحسن حسینی، غلامرضا حدادچی، حمیدرضا صادقی پور، فرهاد یغمایی صفحه 173
    یون های نیترات و آمونیوم دو شکل اصلی نیتروژن هستند که به وسیله گیاهان جذب می شوند اما از نظر اثر بر رشد و ترکیب شیمیایی گیاه با هم متفاوت هستند. در این تحقیق، اثر نوع تغذیه بر رشد و پیری برگ های برنج در سطح بیوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی ها نشان داد که مقدار وزن تر و خشک گیاه، مقدار کلروفیل کل، سرعت واکنش هیل، مقدار پروتئین محلول و فعالیت ویژه آنزیم پراکسیداز در گیاهانی که با نیترات تغذیه می شدند به طور معنی داری از گیاهان تغذیه شده با آمونیوم کمتر بود. بالعکس، نسبت کلروفیل a به کلروفیل b و فعالیت ویژه آنزیم سوپراکسیددیسموتاز در این گیاهان بیشتر از گیاهانی بود که با آمونیوم تغذیه می شدند. با توجه به عدم مشاهده اختلاف معنی دار در میزان پراکسیداسیون لیپید تحت تیمارهای مختلف نیتروژن در برگ گیاهان برنج، این نتیجه به دست می آید که نوع تغذیه نیتروژنی نمی تواند سبب القای استرس اکسیداتیو در برگ گیاه برنج شود اما می تواند سبب کاهش شاخص های رشد مانند وزن تر و خشک، مقدار کلروفیل و پروتئین در گیاهان برنج تغذیه شده با نیترات گردد.
    کلیدواژگان: برنج، نیترات، آمونیوم، پیری برگ، آنزیم های اکسیداتیو
  • گزارش کوتاه علمی
  • آزاده جمالزاده، مسعود شمس بخش، حشمت الله رحیمیان صفحه 195
    در سال های اخیر بیماری شانکر پوستی گردو در ایران شیوع پیدا کرده است. به منظور بررسی پراکنش این بیماری در استان های گلستان، مازندران و گیلان، از اوایل تابستان تا اواسط پاییز سال 1383 بیش از 100 نمونه گیاهی مشکوک از تنه و شاخه های درختان گردوی دارای علایم شانکر پوستی جمع آوری شدند. در مجموع 60 جدایه باکتری از بافت های آلوده جدا گردید. باکتری های جدا شده کم و بیش خصوصیات فنوتیپی مشابهی داشتند و به رغم تفاوت در پروفیل پروتئینی سلول های تعدادی از جدایه ها، براساس مشخصات مورفولوژیک، بیوشیمیایی و فیزیولوژیک باکتری های جدا شده از بافت های بیمار،Brenneria nigrifluens تشخیص داده شدند. این اولین گزارش از وقوع این بیماری در استان های گلستان و گیلان می باشد.
    کلیدواژگان: گیلان، مازندران، گلستان، Brenneria nigrifluens
|
  • F. Vahdatpour, K. Mashayekhi, M. Piri Zirkuhi Page 1
    Turmeric (cucurma longa) has been used as an antioxidant agent in medical as well as health sciences some years ago. However, it has not been applied in tissue culture till now. Browning tissues is result of tissue damages caused by polyphenoloxidase enzyme. In order to study this problem and reduce browning, explants are cultured in culture media containing antioxidants including citric acid, ascorbic acid 1,4 dithiotheritol, mercapto ethanol. In this study turmeric (cucurma longa) is used as an antioxidant. In order to investigate the antixidantal characteristics of turmeric, an experiment has been undertaken on elm browning callus, comprising comparison of turmeric with two standard antioxidants, active coal and ascorbic acid. Initial callus divided and sub-cultured in MS medium containing 25% coconut milk and 0.8% agar. Treatments were active coal, turmeric and ascorbic acid in concentrations of 0.1%, 0.5% and 1% respectively. Totally 9 treatments were used. Statistical analysis of data at 95% confidence level showed that increasing of callus growth was significant in treatments, containing ascorbic acid with concentration of 1% and turmeric with concentration of 0.1%. Medium containing active coal with concentrations of 0.5%, 1% and turmeric 0.5% concentration showed significant decrease of browning in comparison with other treatments.
  • M.M. Iraqi, K. Rahnama, N. Soleimanipoor Page 15
    Cerato-ulmin is the most important toxin of fungal causal agents of Dutch elm disease and its content is one of the most important factors to distinguish two species Ophiostoma ulmi and O. novo-ulmi. With attention to the Ophiostoma novo-ulmi is more pathogenicity than O. ulmi, this research was carried out to discuss the role of Cerato-ulmin on pathogenicity of causal agent using measurement of Cerato-ulmin content of isolates of casual agent and their comparison with pathogenicity and spore germination ability in moisture stress conditions. For these aim, content of Cerato-ulmin toxin was calculated as Cerato-ulmin Production Index (CPI) using spectrophotometer at 400 nm. The spore germination was also calculated in moisture stress conditions (5, 10 and 15 days-old). The results showed that O. novo-ulmi isolates able to produce the higher Cerato-ulmin toxin than O. ulmi, however was not observed clear relationship between rate of defoliation and wilting of Ulmus glabra Huds. seedlings and toxin production but there was completely significant positive correlation between rate of spore germination in moisture stress conditions and toxin production by fungal isolates of Dutch elm disease. The involvement of Cerato-ulmin on pathogenicity of causal agents of Dutch elm disease is intricate.
  • E. Bolouri Moghaddam, Kh. Hemmati, Z. Bashiri Sadr, K. Mashayekhi Page 29
    Licorice, Glycyrrhiza glabra (Fabaceae), is one of the herbal medicines. Glycyrrhizin is the importance content through compounds exiting in licorice, which is 50 times sweeter than sucrose. Glycyrrhizin used as the primary matter in pharmacy and used to remedy of many diseases, and also, used in tobacco, confectionary and beverage industries. Since Glycyrrhizin in the phases of growth received at maximum and then decreased; and also to consider of root diameter and harvest time effect on active substance content, This study done for determine the best harvest time and suitable root diameter to obtain the greatest Glycyrrhizin in this plant. For this study, root of Glycyrrhiza glabra were collected in four times (Nov, Dec, Jan and Feb) and in three root diameter (<1 Cm, 1-2 Cm and >2 Cm) from gorgan (Araghi mahalle agricultural station). Variant of measurement in this study were including fresh weight, dry weight (for determination of percentage of humidity) and glycyrrhizin content. Extraction of glycyrrhizin was done with methanol and its measurement done with used hight performance liquid chromatography (HPLC). The result showed that the least root diameter were containing the least humidity percentage (32.46%) and the greatest of glycyrrhizin (1.187%), the root were harvested in Jan., in comparison with other harvest time, were containing the least humidity percentage (22.26%) and the greatest amount of glycyrrhizin (1.112%).
  • M.H. Pahlavani, A. Ahmadi, E. Palooj, A. Jafari Page 47
    The main objective of this study was using of canonical correlation analysis (CCA) to find relations between 15 different variables of seed emergence and seedling growth related characteristics of seven important crop that were classified in three groups. The studied groups of variables were included physical characteristics (seed weight, seed length, seed density, water absorption and water content), seed germination characteristics (germination percentage, germination rate, uniformity of germination, wet and dry weight of petridish grown seedling) and seed emergence characteristics (emergence percentage, emergence rate, uniformity of emergence, wet and dry weight of field grown seedlings) and crops were included of wheat, barley, soybean, cotton, rapeseed, sunflower and safflower. The CCA revealed two considerable associations between physical characteristics and seed and seedling characteristics grown in petridish. The first pair of canonical variables had a correlation coefficient of 0.99. The physical and growth related characteristics of seedlings grown in petridish most consistently correlated with the first pair of canonical variables respectively were seed density, water absorption, water content, germination percentage, wet and dry weight of petridish grown seedlings. The second pair of canonical variables between physical characteristics and seed and seedling characteristics grown in petridish had a correlation coefficient of 0.73. The CCA indicated that there are three important pairs of canonical variables between physical characteristics and seed and seedling characteristics grown in field with correlations of 0.92, 0.86 and 0.8, respectively. Also there was one considerable pair of canonical variables between seed and seedling characteristics grown in field and grown in petridish with correlation of 0.78. Careful evaluation of distribution of each measured variables in the obtained canonical variables revealed that there was considerable relationship between seedling weight and germination with water content or absorption of seeds; seed size with seedling weight; and biomass production with growth in petridish. Finally, the results showed that CCA could be use for evaluation of association between seed physical characteristics, germination and seedling growth.
  • O. Alishah, L. Fahmideh, S. Nasrollah Nejad Page 67
    In this study six genotypes of upland cotton (G. hirsutum L.) were crossed in a half diallel (6×6) mating fashion. The parents and F1s were planted in a complete randomized block design with three replications at the Hashemabad Cotton Research Station (Gorgan) in 2005. Cotton yield and some agronomic traits were evaluated. Analysis of variance showed that differences due to genotypes were significant (P≤0.05) for yield, plant height, boll weight, monopodial branch number and maturity coefficient (earliness). Also, the correlation coefficients between cotton yield and above indicated traits were significant. The diallel analysis results showed that plant height, monopodial branch numbers and earliness exhibited additive gene effects. Both additive and non-additive gene effects were important in controlling of cotton yield and boll weight. The parental genotypes of Cok. 349, V.S.O and No: 200 genetyp exhibited significant General combining Ability (GCA) for yield and boll weight. Bolgar539 exhibited significant GCA for earliness. The Cok. 349 × NO: 200 and Asland × NO: 200 have exhibited higher and positive specific combining ability (SCA) for yield. Dominance and recessive allele frequencies were not in equilibrium with respect to traits studied. The average degree of dominance value was greater than 1 (d>1) for all studied traits. Frequencies of dominant alleles were more than recessive alleles in parental genotypes. According to our data, increase of cotton yield is obtained by exploitation of both additive and non-additive gene effects. For this purpose, recurrent selection in order to accumulate desirable additive genes, as well as exploiting of dominance variance through hybrid production would be more appropriate in future cotton breeding programs.
  • T. Fallah, S. Nasrollanejad Page 87
    In recent years, symptoms of virus diseases on stone fruits have been observed in wide range in Golestan province. In order to study the important viruses on stone fruits, cherry, plum, nectarine, peach and apricot trees with symptoms such as mosaic, chlorosis, ring spot, shot hole, pale margins in leaves and dwarf in trees, Sampling was done during 2005. Putative infected plants were tested by DAS-ELISA kits respected to PNRSV (Prunus necrotic ring spot virus), PPV (Plum pox virus), PDV (Prune dwarf virus), CLRV (Cherry leaf roll virus) and ArMV (Arabis mosaic virus). Positive results were obtained for PNRSV in peach, nectarine and plum, but not in cherry and apricot. The most infected regions were Aliabad and Gonbad with the highest infection rate in foreign cultivar peach (6.55%) and red gold nectarine (3.22%).
  • S. Amiri, S. Noormohamadi, A.A. Jafari, R. Chugan Page 99

    In order to investigate genetic correlation and path analysis between grain yield and yield components, fifteen early maturing hybrids of grain corn (Zea. mays) using a randomized complete block design with 4 replications were evaluated in Khoramabad agricultural research center, Iran. The data were collected and analyzed for ear emergence date, anthesis date, maturity date, plant height, ear height, plant stand, ear cover, grain number per row, row number per ear, grain depth, 1000- grain weight, plant value, cob percent, grain yield, stay green, stem and leaf resistante to disease. The results showed grain yield was positively correlated with plant height, ear height, grain depth, row number per ear, grain number per row, but negatively with 1000-grain weight, ear cover, cob percent and stay green. Between emergence date and maturity date and It was observed significant negative correlation stay green and leaf disease and positive significant correlation with ear height, grain depth and ear cover, suggested that late maturing hybrids with higher productivity were more resistante to diseases. The results of regression and path analysis showed that 1000-grain weigh and cob percent were correlated with yield negatively, and grain depth, plant height and plant stand were positively (R2=0.52) and had higher effects on grain yield.

  • S. Ghahary, S.A.M. Modarres Sanavy, S.H.R. Hashemi Petrodi Page 113
    In order to study the effects of four concentrations (check, 5, 10 and 15%) of hull extracts on growth of 10 iranian rice cultivars, two experiments were conducted in completely randomized block design with factorial arrangement and three replications at two sites, laboratory and greenhouse. Laboratory study showed that same rice hull extracts had stimulat effects and the others had inhibitory effects on seedling growth of the same cultivar. Behnam Chalos cultivar showed the highest stimulation on germination percentage, root length and total dry weight of seedlings. The rice hull extract of nemat and tabesh exhibited the most stimulation on shoot length and germination rate of the same seedlings, respectively (P≤0.01). The result of greenhouse research suggested that rice hull extract of nemat cultivar had the greatest stimulatory on shoot length and root dry weight of the same seedling. Root length in tabesh cultivar, germination rate and total dry weight in gerdeh cultivar and shoot dry weight in zarak cultivar were more stimulated than other cultivars (P≤0.01). The results suggest that various allelopathic effects (inhibition and stimulation) exist in rice hull extract of different cultivars. Rice hull extract from breeding cultivar contrary to native cultivars had the greatest stimulatory on seedling growth. Enhanc of aqueous extract concentration increased stimulation effects on seedling traits in breeding cultivars. Length and dry weight of seedling root was decreased in rice native cultivars under rice hull extract (P≤0.01).
  • S.H. Mousavi Anzabi, Gh. Nouri Ghanbalani, M. Shojaee, A. Eivazi, H. Ranji Page 129
    Cabbage aphid (Brevicoryne brassicae L.) is a important pest of canola (Brassica napus L.) throughout the world, and as the host plant resistance is considered as a useful method to control the pest, therefore twenty one genotypes of canola were evaluated from the view point of their resistance to cabbage aphid infestation in a randomized complete block design with three replications and under natural infestation conditions in Urumia during 2007-8. To evaluate the infestation rate of the genotypes, an infestation index indicator of the percentage of infested plants, the number of aphids per centimeter of stem length and the average length of the infested stems was used. The infestation to the aphid began in the mid May and continued till canola harvest time in mid-late June. In the last sampling synchronized to the maturity of canola seeds, the level of infestation was reduced. The different sampling dates indicated significant differences in the levels of infestation to aphid. Also from the stand point of the level of cabbage aphid infestation, canola genotypes were classified in four groups of resistant (including Sahara, Opera, Arc-2, Sintara, okapi and Sunday), semi-resistant (including SLM046, Modena, Milena, Arg-91004 and Regent Cobra), semi-sensitive (including Arc-5, Orient, Elite, Dexter and Licord), and sensitive (including Geronimo, Olpro, Ebonite, Talent and Celisius).
  • I. Nemati, F. Moradi, M.A. Esmaeili, S. Gholizadeh Page 143
    A factorial experiment based randomized complete block was conducted in order to investigation of two rice (Oryza sativa L.) genotypes responses for Na+, K+, Ca2+, Mg2+, Clˉ, Mn2+, P and total soluble sugars accumulation and compartmentation in leaves 3, 4, 5 and 6 to salt stress. In estimation of the simple correlation between traits, dry weight was negatively correlated with Na+ and Clˉ. The observed reduction in seedling growth was higher for IR29 (salt sensitive) than IR651 (salt tolerant). Salinity induced high Na+ and Clˉ accumulation in leaves of both genotypes and in IR29 was more than IR651. The highest Na+ and Clˉ concentrations were in third and fourth leaves of IR29. Total soluble carbohydrates concentration was increased only in leaves 5 and 6 of studied genotypes and had no change in leaves 3 and 4. Obtained results showed that under saline condition, reduction in Ca2+ concentration occurred in IR29 more than IR651, however, was observed in all leaves of both genotypes. There was no regular response of seedlings to salinity in relation to accumulation of Mg2+. Mn2+ and P concentrations had no changes under salinity. Under saline condition, K+/Na+ ratio was decreased in both genotypes but was higher in IR29. IR651 could to preserve high K+/Na+ ratio in sixth leaf than other leaves. Generally, IR651 could to accumulation toxic ions in older leaves for prevent damage to young leaves while high levels of these ions were accumulated in young leaves of IR29. Nacl also caused to imbalance for solutes concentration in leaves of both genotypes.
  • M.M. Majidi, A. Arzani Page 159
    This experiment was conducted to investigate the genetic diversity, relationship between morphological, agronomic and qualitative traits and to identify components of forage yield using some multivariate statistical methods in local sainfoin populations. The experiment was conducted as randomized complete block design with four replications in Isfahan University of Technology Research Farm. Results indicated that correlation coefficients of dry yield with fresh yield, dry matter percent, crude fiber, stem percent and number of stem per square meter were significantly positive but with leaf percent, crude protein, seedling emergence date and flowering date was significantly negative. Forage yield had no correlation with plant height but plant height was correlated with number of stem. Factor analysis revealed five factors which justified more than 80 percent of the total variation, and classified as “quality of forage”, “plant size”, “forage yield component” “tillering potential” and “emergence rate”, respectively. On the basis of stepwise regression analysis, stem percent, plant height, number of branches and day to 50 percent seedling emergence justified the majority of hay yield variation. Hence, these characters could be use for selecting high yield cultivars. Finally, on the basis of the current result in this research compared with previous findings, it can be concluded that multivariate statistical methods can be useful to find relationships between quantitative and qualitative characters in sainfoin.
  • S.M. Hoseini, Gh.R. Haddadchi, H.R. Sadeghipur, F. Yaghmaii Page 173
    Nitrate and ammonium ions are the two major forms of nitrogen that taken up by plants, but they differ in their effects on growth and chemical composition of biochemical levels. In this research we examined the effect of nitrogen sources on growth and senescence of rice leaves in biochemical levels. Our results showed that amounts of fresh and dry weights, total chlorophyll, rate of Hill,s reaction, amount of soluble proteins and specific activity of peroxidase significantly were lower in nitrate-fed plants than ammonium-fed plants. Where as, chlorophyll a and chlorophyll b ratio and specific activity of superoxide dismutase were higher in nitrate-fed plant as compared to ammonium-fed plants. Any changes in lipid peroxidation under different treatments of nitrogen means that nitrogen-fed did not induce oxidative stress and senescence in rice plant, but it can only cause reduction in growth parameters such as fresh and dry weights, amount of chlorophyll and protein in nitrate-fed rice plant.
  • A. Jamalzade, M. Shams-Bakhsh, H. Rahimian Page 195
    In recent years, shallow bark canker of walnut (Juglandis regia L.) trees has become fairly widespread in Iran. To determine the distribution of the disease in Golestan, Mazandaran and Gilan provinces, from early summer to mid-fall seasons of 2004, more than one hundred bark samples were collected from walnut trees showing symptoms of shallow bark canker. Sixty strains of bacteria were isolated from the infected tissues. Strains appeared to be more or less similar in phenotypic characteristics. In spite of some differences in their electrophoretic profiles of whole-cell proteins, on the basis of the results of morphological, biochemical and physiological tests the bacterium was identified as Brenneria nigrifluens (Wilson) Hauben et al., 1998. This is the first report of shallow bark canker of walnut trees in Golestan and Gilan provinces.