فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1389)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/25
  • تعداد عناوین: 13
|
  • رضا دهنویه، سید جمال الدین طبیبی، محمدرضا ملکی، آرش رشیدیان، سمیه نوری حکمت صفحه 109
    مقدمه
    تعیین خدمات بسته ی بیمه ی درمان پایه، همواره یکی از چالش های اساسی سازمان های بیمه ای بوده است. به عبارت دیگر، این سازمان ها همیشه با این سؤال رو به رو بوده اند که با توجه به محدودیت منابع، برای تعیین خدمات این بسته چه معیارهایی را مورد توجه قرار دهند. بدون تعیین معیارهای تاثیرگذار بر تدوین بسته ی بیمه ی درمان پایه و در نظر گرفتن نقش واقعی آن ها، بدون شک بسته ی خدماتی تعریف می شود که از نظر سیاسی غیر قابل قبول است، از جهت مالی امکان پذیر نیست، از منظر فنی ناکاراست و یا مجموعه ای از این مشکلات را دارد. این مطالعه با هدف تعیین معیارهای اطلاعاتی برای خدمات بسته ی بیمه ی درمان و اهمیت هر کدام از آن ها در تدوین این بسته، انجام شده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی– مقطعی بود که در سال 1387 انجام گرفت. در مرحله ی اول مطالعه، با 20 نفر از کارشناسان و دست اندرکاران بیمه ی سلامت کشور، مصاحبه ای صورت گرفت و در ادامه، معیارهای مورد استفاده این مصاحبه ها به همراه معیارهای استخراج شده از مطالعه ی مفهومی، جمع آوری و طبقه بندی گردید. در مرحله ی دوم مطالعه، معیارهای جمع آوری شده در قالب یک پرسش نامه، به علت نظرخواهی در اختیار 52 نفر از کارشناسان سازمان های بیمه گر پایه گذاشته شد. با استفاده از روش اعتبار محتوا و همچنین آزمون- بازآزمون (84/0 r =) اعتبار و روایی پرسش نامه تایید شد. برای تحلیل داده ها در مرحله ی اول از نرم افزار Atlas-Ti و روش تحلیل محتوا و در مرحله ی دوم از نرم افزار SPSS و روش آمار توصیفی استفاده گردید.
    یافته ها
    معیارهای استخراج شده از مرحله ی اول در قالب 32 معیار و 6 گروه طبقه بندی گردید. کارشناسان بیمه ای کشور معتقد بودند که مهم ترین معیارهای تعیین کننده محتوای بسته ی بیمه ی درمان پایه در حال حاضر شامل معیارهای «قابلیت اجرایی»، «دیدگاه افراد و گروه های سیاسی»، «هزینه مداخلات» و «تعلق داشتن افراد بیمار به گروه های آسیب پذیر» می باشند. این کارشناسان به «هزینه- اثربخشی» خدمات، «اثربخشی خدمات»، «اعتبار مستندات» و «عدالت» به عنوان مهم ترین معیارهایی که از طریق آن ها می توان خدمات بسته را به طور مناسبی تعیین نمود، اشاره کردند.
    نتیجه گیری
    برای تدوین مناسب تر خدمات بسته بیمه درمان پایه، پیشنهاد می گردد که شرایط لازم برای انجام مطالعات هزینه-اثربخشی مهیا شود و نتایج این مطالعات، جایگزین معیارهایی نظیر اعمال نفوذ گروه های مختلف در تعیین خدمات بسته بیمه درمان پایه گردد.
    کلیدواژگان: ایران، بیمه بهداشت و درمان، پوشش بیمه
  • رضا صفدری، مجید ملکی، ولی الله قربانی*، فرشید منجمی صفحه 119
    مقدمه

    بیماری های قلب و عروق یکی از دلایل مهم مرگ و میر انسان ها و از عوامل مهم غیرفعال کردن منابع انسانی است. در طراحی سامانه ی طبقه بندی اقدامات بیماری های قلب و عروق، توجه به اهداف، قوانین ملی، نیازها و استانداردهای بهداشتی ضروری است. این پژوهش با هدف مقایسه ی سامانه ی طبقه بندی اقدامات سلامت قلب و عروق در کشورهای منتخب، به سیاست گذاران بهداشتی در جهت مبارزه با بیماری های قلب و عروق و ارتقای نظام سلامت کمک می کند.

    روش بررسی

    این نوع پژوهش توصیفی- تطبیقی بود و در سال 1386 انجام شد. سامانه های طبقه بندی بیماری های قلب وعروق کشورهای آمریکا، استرالیا، انگلیس و کانادا بررسی گردید و از طریق اطلاعات موجود در کتب، نشریات، اینترنت و همچنین مکاتبه با کشورهای منتخب، ساختار سامانه طبقه بندی آن ها استخراج شد. سامانه ی طبقه بندی بیماری های قلب و عروق در کشور ایران نیز بررسی شد، تحلیل این سامانه ها با استفاده از اطلاعات موجود در جداول مقایسه ای انجام گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان دهنده ی آن است که تمامی کشورهای منتخب دارای سامانه طبقه بندی اقدامات قلب و عروق خاص کشور خود هستند. کشورهای منتخب به استثنای انگلیس از یک سامانه ی طبقه بندی اقدامات چند محوری استفاده می کنند. در تمامی سامانه های اقدامات کشورهای منتخب، خصوصیاتی مانند استفاده از قوانین و استانداردهای مراقبت، استفاده از آموزش از راه دور، برنامه ی آموزش سالیانه و مشاوره با متخصصین قلب و عروق دیده می شود. ایران فاقد سامانه ی ملی اقدامات سلامت قلب و عروق است.

    نتیجه گیری

    ملی کردن سامانه ی طبقه بندی اقدامات سلامت بیماری های قلب و عروق در ایران، با توجه به اهداف، نیازهای جامعه و توسعه ی فن آوری های جدید در جهت پیشگیری از بیماری های قلب و عروق و ارتقای مدیریت اطلاعات سلامت ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بیماری های قلب و عروق، طبقه بندی ها، بهداشت و تندرستی
  • فاطمه رنگرز جدی، مریم احمدی، فرحناز صدوقی، محمودرضا گوهری صفحه 128
    مقدمه
    از داده های گواهی فوت به عنوان اساسی برای انجام مطالعات اپیدمیولوژی و برنامه های بهداشتی استفاده می شود که متاسفانه در کشور ما منطبق بر استانداردهای بین المللی تکمیل نمی گردد. با توجه به اهمیت موضوع، این تحقیق با هدف تعیین میزان دقت و صحت داده های گواهی های فوت بیماران متوفی بیمارستان شهید بهشتی کاشان در سال 1385 صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش کاربردی از نوع توصیفی– مقطعی بوده است که بر روی کلیه ی گواهی های فوت صادر شده در سال 1385 (689 بیمار متوفی) بیمارستان شهید بهشتی کاشان با استفاده از 4 نوع چک لیست با روایی صوری و محتوی شامل، چک لیست دقت مشخصات عمومی، چک لیست صحت مشخصات عمومی، چک لیست دقت علت فوت، چک لیست صحت علت فوت انجام شده است. پس از تکمیل چک لیست ها، داده ها در جداول دسته بندی شد و با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    با توجه به مشخصات عمومی، 301 گواهی (60 درصد) دقت و 389 گواهی (5/77 درصد) صحت داشت. از داده های علت فوت، 291 (3/62 درصد) گواهی بزرگ سالان و 18 (4/51 درصد) گواهی نوزادان دارای دقت بود و 328 (3/70 درصد) گواهی بزرگ سالان و 19 (3/54 درصد) گواهی نوزادان دارای صحت بود. مشخصات عمومی 88 (5/17 درصد) گواهی بزرگ سالان و 15 (9/42 درصد) گواهی نوزادان و علت فوت 83 (8/17 درصد) گواهی بزرگ سالان و 15 (9/42 درصد) گواهی نوزادان تکمیل نشده بود. 309 گواهی (2/66 درصد) بزرگ سالان و 21 گواهی (60 درصد) نوزادان توالی صحیح داشت.
    نتیجه گیری
    آموزش بیشتر پزشکان جهت تولید داده های با کیفیت، تاکید بر شناخت کافی از بیماری متوفی با مطالعه ی دقیق پرونده پزشکی، انجام اتوپسی در موارد مورد نیاز، راه اندازی واحد پزشکی قانونی در بیمارستان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: مرگ و میر بیمارستانی، کنترل فرم ها و مدارک، بیمارستان ها
  • عباس شیخ طاهری، خلیل کیمیافر، احمد براتی مارنانی صفحه 136
    مقدمه
    آگاهی ارایه دهندگان مراقبت از قوانین حاکم بر پرونده های پزشکی و اطلاعات بهداشتی بیماران، شرایط تامین حقوق بیمار را فراهم می کند. این مطالعه به منظور تعیین میزان آگاهی پزشکان، پرستاران و کارکنان بخش مدارک پزشکی از جنبه های قانونی مدارک پزشکی در بیمارستان های آموزشی شهر کاشان در سال 1386 صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود که روی 325 نفر از کارکنان (پزشکان، پرستاران و کارکنان بخش مدارک پزشکی) که به طور تصادفی انتخاب شده بودند در سال 1386 انجام گرفت. داده ها با پرسش نامه ای که بر اساس موارد قانونی، مرتبط با اطلاعات بهداشتی و مطابق با کتب مرجع و نظر کارشناسان مربوطه بود تهیه، تایید و پایایی آن با آزمون مجدد تایید شد. با استفاده از نرم افزارSPSS و با شاخص های درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار امتیازات تحلیل گردید.
    یافته ها
    آگاهی کارکنان از موارد قانونی اخذ رضایت نامه با امتیاز 36/1 ± 78/3 از 8، موارد قانونی مربوط به محرمانگی با امتیاز 97/0 ± 45/1 از 4 و موارد قانونی مربوط به صدور گواهی با امتیاز 79/1 ± 27/3 از 9 در حد متوسط بود. در مجموع، آگاهی شرکت کنندگان در این پژوهش با امتیاز 83/2 ± 51/8 از 21 متوسط بود. بیشترین آگاهی را پزشکان و کمترین آگاهی را پرستاران دارا بودند.
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی از جنبه های قانونی مرتبط با اطلاعات بهداشتی در حد متوسط است که این امر لزوم آموزش جنبه های قانونی مدارک پزشکی به خصوص محرمانگی اطلاعات بیماران و صدور گواهی پزشکی را در رده های شغلی مختلف به خصوص پرستاری می رساند.
    کلیدواژگان: آگاهی، جنبه های قانونی، مدارک پزشکی، رازداری، رضایت بیمار
  • صدیقه محمداسماعیل، لاله صمدی صفحه 147
    مقدمه
    سالیان متمادی است که هستی شناسی به اشکال گوناگونی مانند طرح های رده بندی، تزاروس ها، واژگان کنترل شده، اصطلاح شناسی ها و واژهنامه ها معنی شده است. ازآن جا که اصطلاح ها و منابع دانش، اجزای مهمی از تعامل میان نظام های نامتجانس است، هدف این مقاله، بررسی هستی شناختی فرا اصطلاح نامهی نظام زبان پزشکی واحد (که در یک سیستم منفرد اصطلاحات از علوم زیست شناسی ادغام شده است و توسط کتابخانه ی ملی پزشکی آمریکا تهیه گردید که بخشی از زبان واحد پزشکی است) بوده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش با استفاده از روش مطالعه ی سندی و کتابخانه ای، به مطالعه ی متون و منابع موجود در زمینه ی مقایسه ی فرا اصطلاح نامه Unified Medical Language Systemیا UMLS و هستی شناسی های دیگر (مانند WordNetو UCO و کارهایی که در این خصوص توسط افرادی چون Burgunو همکار، در نتیجه ی بررسی و مرور منابع معتبر این حوزه و تهیه ی فهرستی از لغات مرتبط با علم زیست شناسی، دال بر وجود اسامی، روابط مورد نیاز در علم اطلاع رسانی زیست شناسی، اقدام به مطابقت آن ها بر اساس مفاهیم فرااصطلاح نامه UMLS و در نهایت تعیین وجود روابط در منابع اصلی این فرا اصطلاح نامه صورت گرفت) پرداخته شده است. علاوه بر این، به منظور بررسی وجود سازگاری میان نقشهی معنایی UMLS و دو هستی شناسی دیگر، مطابقت دادن در انواع معنایی UMLS و هستی شناسی سلسله مراتبی Cyc و WordNet انجام گرفت و برای ایجاد ساختاری یکپارچه در UMLS و سازگاری آن با Cyc، مفاهیم در Cyc به سه گروه تقسیم بندی گردید.
    یافته ها
    قریب به50 مقوله از Cyc به طور دقیق برای پوشش دادن شبکه ی معنایی UMLS استفاده شده است. نتایج نشان داد که نزدیک به نیمی از آن ها در هر دو سیستم شبیه به هم هستند و میان انواع Cyc و شبکه معنایی UMLS هم پوشانی وجود دارد. همچنین مشخص شده است که برای بعضی از گونه های معنایی UMLS مقوله های همسان و مشابهی در نسخهی عمومی هستی شناسی سلسله مراتبی Cyc وجود ندارد. بنابراین، مقوله هایی در Cyc وجود دارد که دارای هیچ گونه معادلی در UMLS نمی باشد. در زمینه ی مقایسه ی رده های معنایی UMLS و WordNet نتایج نشان داد که 2 درصد از مفاهیم ردهی اختلال سلامتی UMLS در WordNet وجود دارد که مطابقت و سازگاری میان رده ها 48 درصد بوده است.
    نتیجه گیری
    هم اکنون هیچ استاندارد Upper-Level-Ontoligies در دسترس نیست. ممکن است در یک رده، مفاهیم به طور متفاوتی دسته بندی شوند، حتی زمانی که دسته بندی ها شبیه به هم به نظر برسند.
    کلیدواژگان: اصطلاح شناسی، اصطلاح نامه، واژه نامه ها، ذخیره و بازیابی اطلاعات پزشکی
  • سمیه سادات آخشیک، عبدالحسین فرج پهلو صفحه 161
    مقدمه
    کتابخانه ها و مراکز اطلاع ر سانی پزشکی در حکم سازمان های خدماتی، به جهت ارتقای بیشتر کیفیت خدمات خود، پاسخگویی هر چه بیشتر به مراجعان و به منظور بهبود عملکرد سازمان مادر، نیازمند روش های استانداردی برای سنجش و ارزیابی خدماتشان می باشند تا بر مبنای آن بتوانند نیازهای کاربران خود را که منتهی به عملکرد بهتر خدمات سازمان می شود، به طور مطلوب برآورده سازند. هدف از این تحقیق، سنجش سطح کیفیت مدیریت فن آوری اطلاعات در کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور به عنوان موردی از کتابخانه های علوم پزشکی در کشورمان بود.
    روش بررسی
    مدل تعالی سازمانی EFQM (European Foundation for Quality Management) یکی از ابزارهای استاندارد ارزیابی کیفیت عملکرد است. در این پژوهش پیمایشی، جامعه ی پژوهشی آن را کلیه مدیران و دست اندرکاران فن آوری اطلاعات در کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز که 30 نفر بودند، تشکیل دادند. پیش از اجرای پرسش نامه، یک کارگاه نیز به منظور آموزش نحوه ی پاسخ دهی به پرسش نامه برای هر یک از این گروه ها برگزار شد. به منظور سنجش پایایی پرسش نامه ی پژوهش از ضریب Cronbach’s alpha استفاده شد. مقدار آلفا عدد 9797/0 به دست آمد که نشان دهنده ی پایایی بسیار قوی است. از آمار توصیفی مانند فراوانی، درصد و میانگین، برای توصیف و به تصویر کشیدن وضعیت موجود استفاده شد، از آزمون t مستقل برای بررسی (معنی دار بودن) اختلاف بین معیارهای الگوی تعالی سازمانی در کتابخانه های دانشگاه مورد بررسی استفاده گردید.
    یافته ها
    بررسی به عمل آمده روشن ساخت که از مدل EFQM می توان برای بررسی کیفیت عملکرد درکتابخانه های علوم پزشکی استفاده کرد؛ ضمن این که کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با کسب 4208/441 امتیاز از 1000 امتیاز، که 0304/203 امتیاز آن از 500 نمره ی شاخص های توانمند سازها و 3904/238 امتیاز آن از 500 نمره ی شاخص های نتایج می باشد، از سطحی متوسط برخوردار هستند.
    نتیجه گیری
    مدیریت کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز و مسؤولان رده بالای تصمیم گیرنده در این دانشگاه بایستی به موارد مدیریت کیفیت فن آوری اطلاعات، وضعیت کارکنان و رضایت مشتریان توجه بیشتری کنند و در تقویت آن ها بکوشند.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، تکنولوژی اطلاعات، کتابخانه های پزشکی، دانشگاه ها
  • محمد توکلی زاده راوری، مریم نجابتیان صفحه 172
    مقدمه
    روان شناسی ازدواج ریشه در مطالعات اجتماعی دارد. این موضوع در ادبیات زیست پزشکی نیز مورد توجه است. در این پژوهش سعی بر آن بود تا هم جواری و رابطه بین موضوعات روان شناسی ازدواج در ادبیات زیست پزشکی را بر اساس روش خوشه بندی مبتنی بر مدرک- اصطلاح تحلیل کند.
    روش بررسی
    سنجش هم جواری بین موضوعات حوزه ی روان شناسی ازدواج، بر اساس دو ماتریس هم جواری (Proximity matrix) صورت گرفته است. این ماتریس ها بر گرفته از محاسبه ی بسامد هم رخدادی (Co-occurrence) اصطلاحات موضوعی (Terms) و توصیفگرها (Descriptors) است که جزیی از دو مجموعه ی مدارک می باشد. این مجموعه ها به دوره های زمانی (99-1990) و (2008-2000) تعلق داشت. مدارک موجود، حاصل نتایج دو جستجوی جداگانه در Medline بود. پس از تشکیل دو ماتریس ذکر شده، هم جواری موضوعات هر یک از دو مجموعه بر اساس روش کسینوسی سنجیده شد. خوشه بندی سلسله مراتبی (Hierarchical clustering) موضوعات هم جوار نیز با روش Ward صورت گرفت.
    یافته ها
    دو نمودارخوشه ایماحصل سنجش هم جواری بین توصیفگرها بود. مقایسه ی این دو نمودار نشان داد که بیست توصیفگر از سی و هشت توصیفگر مورد مطالعه، پیوسته در هر دو دوره ی زمانی هم جواری خود را با یک یا چند توصیفگر دیگر حفظ کرده است.
    نتیجه گیری
    می توان موضوعات روان شناسی ازدواج در زیست پزشکی را به پنج حوزه تقسیم کرد و با مقایسه ی دو نمودار خوشه ایحاصل شده، تغییر رابطه بین موضوعات هر حوزه با خودش و دیگر حوزه ها را بررسی کرد. نتایج این بررسی نشان داد که از روش خوشه بندی مدرک- اصطلاح می توان به برخی از سؤالات مرجع پاسخ گفت.
    کلیدواژگان: روان شناسی، ازدواج، طبقه بندی ها، پزشکی در ادبیات، مدلاین، سرعنوان های موضوعی
  • کمال ابراهیمی، شفیع حبیبی، غلامحسین تسبیحی صفحه 187
    مقدمه
    کتابخانه ی دانشگاهی قلب دانشگاه محسوب می شود. سیر تحول فن آوری اطلاعات اهمیت آن ها را بیشتر از گذشته کرده است. کتابخانه ی ها برای سازگار شدن با تحولات جدید ملزم به شناسایی نقاط قوت و ضعف خود هستند. این تحقیق به ارزیابی وضعیت کتابخانه ی های دانشگاه علوم پزشکی تبریز پرداخته است و هدف آن شناسایی نقاط قوت و ضعف زیر ساخت اطلاع رسانی کتابخانه ی ها، آگاهی مسؤولان و کمک به برنامه ریزان بخش آموزشی و پژوهشی است.
    روش بررسی
    در این تحقیق به مطالعه ی توصیفی 8 کتابخانه ی دانشکده ای و یک کتابخانه ی مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تبریز پرداخته شد. داده های این تحقیق با استفاده از چک لیست استخراج شده از معیارهای موجود در استانداردهای کتابخانه های دانشگاهی ایران از کتابخانه های دانشگاه، آموزش کل، امور مالی و حسابداری دانشگاه و دانشکده ها جمع آوری شد و در نرم افزار Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین نتایج حاصل با توجه به معیارهای استاندارد های کتابخانه های دانشگاهی ایران مورد مقایسه قرار گرفت. برای روایی و پایایی چک لیست از معیارهای مطرح در استانداردهای کتابخانه های دانشگاهی ایران، چک لیست های قبلی و نظر متخصصان استفاده شد.
    یافته ها
    کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی تبریز از نظر نیروی انسانی 89 درصد، از نظر مجموعه 9 درصد، از نظر فضای کتابخانه ها 69 درصد و از نظر بودجه، 81 درصد استاندارد کتابخانه های دانشگاهی ایران را رعایت کرده اند.
    نتیجه گیری
    وضعیت کتابخانه های دانشگاهی علوم پزشکی تبریز در مقایسه با استانداردها از نظر منابع در سطح پایین و از جهت نیروی انسانی، فضا و بودجه در وضعیت خوبی قرار دارد. برای بهره وری مناسب، لزوم ایجاد خط و مشی مدون و مصوب مجموعه گستر، تشکیل کمیته ی کتابخانه ها، متمرکز کردن فعالیت های کتابخانه ها، تشکیل فهرستگان کتابخانه های دانشگاه و درخواست بودجه ی مستقل و کافی برای برنامه ریزی های مدون کتابخانه ها در جهت رفع مشکلات کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی تبریز بسیار ضروری است.
    کلیدواژگان: استانداردهای مرجع، کتابخانه ها، کتابخانه های پزشکی
  • احمد شعبانی، رسول سعادت صفحه 199
    مقدمه
    توسعه فن آوری اطلاعات و مدیریت آن با تجهیزات نوین در سازمان ها همراه بوده است؛ به نحوی که راه کارهای چندی را جهت ارتقای رضایت اعضای سازمان در بر خواهد داشت. ضرورت این موضوع، موجب توسعه زیر ساخت ها و برنامه ریزی های جدیدی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور شده است و مطالعات جدیدی را می طلبد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی چارچوب فعالیت های مزبور به بررسی چگونگی صفحات وب کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی کشور و موجودیت پیوند های فراسازمانی آن ها پرداخت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر توصیفی، که در آن مجموع صفحات وب دانشگاه های علوم پزشکی کشور که 40 وبگاه بود، مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. در این بررسی موجودیت صفحات وب، نوع نرم افزار کتابخانه ای، ویژگی صفحات راهنما و تجزیه و تحلیل موضوعی پیوندهای فراسازمانی با استفاده از چک لیست محقق ساخته، مورد سنجش واقع شد و در نهایت، داده های حاصل توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان از توجه دانشگاه ها و کتابخانه های علوم پزشکی به بهره جویی از صفحات وب در سیستم وب جهانی داشت، ولی نیاز به استفاده از همگونی و وحدت رویه در این یافته ها مشاهده می شد. در مجموع 25 دانشگاه معادل 5/62 درصد دارای وبگاه کتابخانه بودند و در این میان نرم افزار افق دارای بیشترین استفاده (16 وبگاه کتابخانه) و نرم افزارهای سیمرغ و پیام دارای کمترین استفاده (هر کدام یک وبگاه کتابخانه) بودند.
    نتیجه گیری
    صفحات وب در کشورهای جهان سوم حاکی از استفاده مدیران میانی از تجربیات جهانی موجود قلمداد می شود، ضمن آن که توجه به این گونه از خدمات الکترونیکی به مرور افزایش یافته، زمینه های استاندارد شدن این صفحات امری واقعی در آینده قلمداد می شود.
    کلیدواژگان: کتابخانه های پزشکی، اینترنت، دانشکده های حرفه های بهداشتی، دانشگاه ها
  • فهیمه زارعی شمس آبادی، ابوالقاسم نوری، حسین مولوی صفحه 206
    مقدمه
    از آن جایی که داشتن خلاقیت، نیات کارآفرینی و همچنین موفقیت در کارراهه و احساس رضایت از کار راهه در محیط های کاری در پیشبرد اهداف سازمان بسیار اهمیت دارد و از سویی متغیرهای تفاوت های فردی زیادی با آنان مرتبط می باشند؛ بنابراین هدف در این پژوهش، تعیین نقش شخصیت پویا بر نیات کارآفرینی و موفقیت کارراهه ی ذهنی و عینی در کارکنان حوزه ی ستادی و مراکز تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش بررسی
    مطالعه ی حاضر از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی بود. نمونه ی این پژوهش را 280 نفر از کارکنان حوزه ستادی و مراکز تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در تابستان 1387 تشکیل دادند که از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات عبارت از مقیاس شخصیت پویا (PPS)، مقیاس نیات کارآفرینی Crant و Shapero، مقیاس خشنودی کارراهه، فرم بررسی شخصیت Jackson (PRF) برای سنجش انگیزش پیشرفت، مقیاس میل پیشرفت در کارراهه بود. پایایی تمامی ابزارها، بالای 7/0 گزارش شد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 13SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که در مرحله ی اول، مجذور ضریب همبستگی 26 درصد است یعنی 26 درصد واریانس بین متغیرهای شاهد و نیات کارآفرینی مشترک است و در مرحله ی دوم، وقتی شخصیت پویا به معادله اضافه می گردد، این میزان به 34/0 افزایش می یابد یعنی واریانس افزوده انحصاری بین شخصیت پویا و نیات کارآفرینی 08/0 می باشد. همچنین واریانس افزوده انحصاری بین شخصیت پویا و موفقیت کارراهه ی ذهنی 03/0 می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق همسو با سایر تحقیقات نشان داد که شخصیت پویا رابطه مهم و بسیار زیادی با متغیرهای فردی و محیطی متعدد دارد. از این جهت، شناسایی این افراد می تواند تاثیر بسزایی در عملکرد و پیشبرد اهداف سازمانی داشته باشد.
    کلیدواژگان: شخصیت، کارکنان علوم پزشکی و وابسته، دانشگاه ها
  • اکرم نیک بخت، سیدعلی سیادت، رضا هویدا، اعظم مقدم صفحه 216
    مقدمه
    بین رهبری و دانش افراد باید ارتباط پویایی وجود داشته باشد. این ارتباط از راه تشویق، برانگیختن استنباط ها و نگرش های افراد برای کسب دانش صورت می گیرد. هدف این مقاله، تعیین رابطه ی بین مدیریت دانش با سبک های رهبری مدیران گروه های آموزشی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود که جامعه ی آماری آن را کلیه ی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی 87-1386 تشکیل می دادند. به منظور نمونه گیری، پس از برآورد آماری و مشخص شدن حجم نمونه، تعداد 170 نفر از اعضای هیات علمی با بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. برای گردآوری داده های مورد نیاز از دو پرسش نامه ی مدیریت دانش و سبک های رهبری چندگانه استفاده شد. جهت سنجش روایی پرسش نامه ی مدیریت دانش و سبک های رهبری از روایی محتوایی و صوری استفاده گردید و از نظر انطباق سؤال های پرسش نامه، موضوع و اهداف پژوهش مورد تایید متخصصان قرار گرفت. برای تعیین پایایی پرسش نامه ی مدیریت دانش و رهبری چندگانه از فرمول Cronbach’s alfa استفاده شد که مقدار آن ها به ترتیب 92/0 = α و 89/0 = α برآورد شد. تحلیل داده ها توسط آمار توصیفی و استنباطی با آزمون های آماری مناسب انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که بین مؤلفه های مدیریت دانش با سبک رهبری تحولی، رابطه ی معنی دار وجود دارد، ولی بین مدیریت دانش با رهبری تبادلی و رهبری عدم مداخله گر، رابطه ی معنی دار وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    برخورداری مدیران گروه های آموزشی علوم پزشکی اصفهان از سبک رهبری تحولی، ارتباط و مشارکت بیشتر را بین اعضا و تبادل دانش را در بین بخش های مختلف سازمان میسر نموده است.
    کلیدواژگان: رهبری، دانش، نگرش، مدیریت اطلاعات
  • مریم یعقوبی، سعید کریمی، احمد رضا رئیسی، مرضیه جوادی، نسرین شعربافچی صفحه 225
    مقدمه
    امروزه روش های قدیمی ادارات و سازمان ها پاسخگوی تغییرات سریع محیط اطراف نیست. این تغییر باعث شده است که شکل های جدیدی از سازمان همانند سازمان های یادگیرنده به وجود آید. از این رو، این تحقیق با هدف بررسی رابطه ی بین تعهد سازمانی و میزان کاربست مؤلفه های سازمان یادگیرنده در بین مدیران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی (رابطه ای) بوده است. جامعه ی مورد پژوهش از کلیه ی مدیران بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان (210 نفر) انتخاب شده است. نمونه گیری به روش سرشماری صورت گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه های سازمان یادگیرنده و تعهد سازمانی بوده است که اعتبار و روایی آن مورد تایید قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزار 13SPSS استفاده شده است.
    یافته ها
    میانگین نمره ی سازمان یادگیرنده 5/59 (± 5/18 انحراف معیار) و میانگین نمره ی تعهد سازمانی در بین مدیران 8/60 (± 8/10 انحراف معیار) بوده است. به طور کلی بین میزان کاربست سازمان یادگیرنده و تعهد سازمانی مدیران (تعهد عاطفی، تعهد عقلایی، تعهد هنجاری) با کمک آزمون آماری Pearson رابطه ی معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    در محیط متحول امروزی که شاهد تغییرات بسیار سریع در حوزه های مختلف علم، فناوری، همچنین پیچیدگی و پویایی روز افزون عوامل محیطی هستیم تنها سازمان هایی می توانند بقا یابند و رشد کنند که قادر به سازگاری فعال (تعادل پویا) با محیط پیرامون باشند که این هدف تنها در سازمان های یادگیرنده محقق می شود.
    کلیدواژگان: سازمان ها (بهداشتی، درمانی)، مدیران، بیمارستان های آموزشی
  • سیدعلی موسوی، فریبرز خوروش، حسین فتحی، هاجر فدایی، شیرین سادات هادیان زرکش مقدم صفحه 235
    مقدمه
    تکنیک های مدیریت مالی، هزینه یابی و تحلیل هزینه به تنظیم اطلاعات مورد نیاز برای تصمیم گیری آگاهانه تر در عملیات و سرمایه گذاری زیربنایی کمک می کند. با توجه به نقش حساس بیمارستان ها در ارائه ی خدمات سلامت، این مقاله در پی آن بود تا با توجه به شدیدتر شدن وضع رقابت و بالا رفتن استانداردهای جهانی، تصویری روشن از میانگین قیمت تمام شده ی خدمات درمانی ارائه شده در مرکز آموزشی- درمانی الزهرای (س) اصفهان ارایه نماید.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی به صورت گذشته نگر انجام گرفت. موضوع مورد مطالعه، خدمات ارائه شده در واحدهای تصویرنگاری، درمانگاه ها، آزمایشگاه، واحد توان بخشی و واحدهای پاراکلینیک مرکز آموزشی - درمانی الزهرای (س) اصفهان در 6 ماهه ی اول سال 1385 بود؛ کلیه ی هزینه های مستقیم و غیر مستقیم و سایر اجزای درآمد این واحدها، از طریق مشاهده ی فرایندهای واقعی ایجاد هزینه و نحوه ی مستند سازی اطلاعات از دفاتر مالی با استفاده از فرم های جمع آوری اطلاعات گردآوری گردید. داده ها با استفاده از تکنیک حسابداری صنعتی از تسهیم کل هزینه ها بر خدمات ارائه شده محاسبه و در نهایت با استفاده از نرم افزار کاربردی EXCEL تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین قیمت تمام شده در درمانگاه های مرکز معادل 142000 ریال، در واحد آزمایشگاه معادل 7000 ریال، در واحد رادیولوژی معادل 46000 ریال، در واحد سونوگرافی معادل 28000 ریال، در واحد سی تی اسکن معادل 105000 ریال، در واحد MRI معادل 245000 ریال، در واحد نوار مغز معادل 90000 ریال، در واحد نوار قلب معادل 25000ریال و در واحد توان بخشی معادل 58000 ریال بود. میانگین اختلاف از میانگین قیمت تمام شده و تعرفه در درمانگاه های مرکز معادل 82000 ریال، در واحد آزمایشگاه معادل 300 ریال، در واحد رادیولوژی معادل 10000 ریال، در واحد سونوگرافی معادل 67000 ریال، در واحد سی تی اسکن معادل 87000 ریال، در واحد MRI معادل 229000 ریال، در واحد نوار مغز معادل 120000 ریال، در واحد نوار قلب معادل 1000 ریال و در واحد توان بخشی معادل 37000 ریال محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج این پژوهش، به جز در برخی از واحدهای پاراکلینیک و واحدهای مرکز، اختلاف فاحشی بین میانگین قیمت تمام شده ی خدمات درمانی و تعرفه ی آن خدمات وجود داشت که منجر به زیان دهی بخش های مورد مطالعه در دوره ی مذکور گردیده بود.
    کلیدواژگان: هزینه های مراقبت بهداشتی، تعرفه ها، خدمات بهداشتی درمانی، بیمارستان های آموزشی
|
  • Reza Dehnavieh, Sayed Jamaledin Tabibi, Mohammadreza Maleki, Arash Rashidian, Somayeh Noorihekmat Page 109
    Introduction
    Neglecting to define important criteria in developing a Basic Health Insurance Package and to notice their real roles will result in defining a package which is politically unacceptable, non-economical, technically inefficient or mixed of them. Therefore development of Basic Health Insurance Package should be according to appropriate composition of influential criteria. This study was carried out to determining Information Criteria to define Basic Health Insurance Package and their importance.
    Methods
    The study was qualitative, descriptive, and cross-sectional, conducted in 2008. At the first Stage 20 Health insurance experts and involved people were interviewed. At the second stage the notified criteria in these interviews in addition to other criteria, revealed from conceptual study were viewed by experts of Iranian basic health insurance companies (52 People). The first stage data were analyzed in Atlas-Ti and the second stage data were analyzed in SPSS.
    Results
    The revealed criteria from the first stage were classified as 32 criteria in Six groups. Iranian health insurance experts believed that most important factors involved in defining Iranian basic health insurance package were applicability, the view of politic individuals and groups, interventions cost, and patients’ membership in vulnerable patient groups. The study participants indicated cost-effectiveness of services, effectiveness of services, quality of evidence, and equity as the main factors by which the basic health insurance package can be defined appropriately.
    Conclusion
    According to results the current influence of some criteria such as the view of politic individuals and groups, and vulnerable patient groups were much more than their appropriate influence in defining Iranian basic health insurance package. Also some criteria like cost- effectiveness, quality of evidence, long-term sustainability, and safety of manipulations were focused less than what was appropriate for defining the package. According to the results of this study it is suggested that for defining basic health insurance package more appropriately, Cost-effectiveness studies should be facilitated and the results of such studies should replace such criteria like the influence of different groups in defining basic health insurance package.
  • Reza Safdari, Majid Maleki, Valialah Ghorbani, Farshid Monajemi Page 119
    Introduction

    Cardiovascular diseases are important factors at human death and factor destroys human resources. Health intervention is a service for developing of health and diagnoses or modifies of process diseases. It is necessary that every country regarding to its goals, laws national, interests and standards, considers establishing such a system. A comparison of cardiovascular disease classification systems in selected countries with that in Iran could assist health care policy makers in their efforts to battle cardiovascular diseases.

    Methods

    This descriptive-comparative study conducted 2007-2008. The cardiovascular diseases of the classification systems in USA, Australia, England and Canada were reviewed in order to prepare an appropriate model for Iran. Data collecting was done through literature review, Internet and email.

    Results

    The cardiovascular disease classification systems of all the selected countries are national. The selected countries, with the exception of England, utilize a multiaxial classification model, especially designed to reflect the individual requirements of every single one of them. This model employs health care standards, e-learning, annual educational programs, and consultation with experts. Iran lacks such a national classification system for cardiovascular diseases.

    Conclusion

    It seems essential that the cardiovascular disease classification system in health interventions in Iran be national if improvements are to be made in the fields of prevention and management of these diseases.

  • Fatemeh Rangraz Jeddi, Maryam Ahmadi, Farahnaz Sadoughi, Mahmoodreza Gohari Page 128
    Introduction
    Mortality data are a cornerstone of epidemiological research and health plan. Unfortunately they dose not completed coincident to international standards; so due to important of issue and had not any research for precision and accuracy of death certification data in this region, this study was done in death certification data in inpatient Kashan Shahid Beheshti hospital.
    Methods
    An applied cross-sectional research on death certification data in inpatient Kashan Shahid Beheshti hospital with 4 checklist (face and content validity) included precision and accuracy of general identification data and precision and accuracy of causes of death data was done, after that data were grouped in table and analyzed with descriptive statistics.
    Results
    301 death certification (60%) and 389 (77.5%) had precision and accuracy in view of general identification and 291 (62.3%) adults and 18 (51.4%) prenatal had precision and 328 (70.3%) adult and 19 (54.3%) prenatal had accuracy. 88 (17.5%) of general identification and 83 (17.8%) adult and 15 (42.9%) prenatal did not have completed, 309 (66.2%) adult and 21 (60%) prenatal had a correct sequence.
    Conclusion
    More education for physicians for produce higher quality data and more emphasis for enough knowledge of illness and study of the medical record carefully, perform autopsy for necessary cases establishment of Medical Legal Department in hospital were recommended.
  • Abbas Sheikhtaheri, Khalil Kimiafar, Ahmad Barati Page 136
    Introduction
    Obeying patient rights is dependent upon the knowledge of healthcare providers about ethical and legal aspects of healthcare. This study aimed to determine the knowledge of physicians, nurses and medical record personnel about legal aspects of medical records in teaching hospitals affiliated to Kashan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this cross-sectional study, 325 healthcare personnel including physicians, nurses and medical record personnel were surveyed by a valid questionnaire designed based on Iranian laws and referenced materials. The questions were related to legal aspects of informed consent, confidentiality, and issuing certificates. We analyzed the data through the mean score (± SD) of correct responses.
    Results
    The knowledge level of participants was moderate about legal aspect of informed consent (3.78 ± 1.36 from 8 points), confidentiality (1.45 ± 0.97 from 4 points) and issuing certificates (3.27 ± 1.79 from 9 points). Totally, the knowledge level was moderate (8.51 ± 2.83 from 21 points). Physicians had more knowledge and nurses less.
    Conclusion
    Educating legal aspects related to medical records including confidentiality, informed consent, and issuing certificates for all of healthcare providers especially for nurses seems necessary.
  • Sedigheh Mohammadesmaeil, Laleh Samadi Page 147
    Introduction
    For many years, Ontologies have been available in many different forms, for example: classification schema, thesauruses, Authorized vocabularies, Terminologies and dictionaries. Terminology and knowledge resources are essential components of interoperability among disparate systems. So, this paper considered the ontology of UMLS (which was prepared by National Library Medicine of American and it is a part of Unified Medical Language System). In addition to, we evaluate whether names and relationships needed in biomedical informatics are present in the UMLS, and analyzed the compatibility between an ontology of the biomedical domain (the UMLS semantic network) and two other Ontologies: the Upper Cyc Ontology (UCO) and WordNet.
    Methods
    In this study which has been done by the documentary and library methods (print & digital existing documentatins) about comparison between the UMLS and the other Ontologies (such as WordNet and Cyc), we try to consider the works 's like Burgun and Bodenereider, who surveyed on this field (and extracted the words which are related to the Biomedical informatics), in order to show the existence of relationships between them, as well as to determine and map them to the concept's of UMLS, and it΄s resources of it.Cyc categories that had no equivalent in the UMLS were integrated in our representation of the UMLS in order to build structure that was consistent with Cyc. They represent:Intermediate nodes, such as Primate (#$ genls Person Primate), (#$genls Primate Mammal)Generic concepts, such as simple repairing which is a super type of medical treatment event.Additional knowledge, such as biological taxon which provides information about biological categories, according to the general taxonomy of living beings.Analyzing in WordNet was held in two categories of Animal and Health disorder.
    Results
    Roughly 50 Cyc categories were used for strictly covering the UMLS Semantic Network field. Approximately half of them were similar in both systems, for example Fish is similar in Cyc and in the UMLS. For the others, there was overlap between the Cyc and semantic network of UMLS. Thus it maps totally neither genetic function nor cell or molecular dysfunction in UMLS. Representation of anatomy differs, since elements of Cyc category Animal Body Region may be unhealthy body regions such as blisters, puncture wounds, which are abnormalities in the UMLS. In Cyc, Animal body part is a subtype of animal body region that includes both organs and body systems.For several UMLS semantic network (e.g. chemicals), there was no equivalent category in the public version of Upper Cyc Ontology. AdditionalThe set of 11,634 UMLS concepts from the ANIMAL class was mapped to WordNet, whose ANIMAL class contains 3,984 synsets. 2,154 concepts (19%) were found in WordNet, 73% of them in the WordNet ANIMAL class. The UMLS Health disorder class contains more than 140000 concepts, which were mapped to WordNet, 2,639 UMLS concepts (2%) were found in WordNet, and among them, 1,257 concepts (48%) belonged to the WordNet health disorder class.
    Conclusion
    There is no standard ULO available yet.within a class, concepts may be categorized differently, even when the categories look similar
  • Somaye Sadat Akhshik, Abdolhossein Farajpahlou Page 161
    Introduction
    Medical libraries and information centers, as service organizations, need standard tools and methods to be able to measure and increase quality of their services, so as to be able to meet the needs of their users in support of the improvement of the performance of their parent institutions.
    Methods
    One of the available standard tools of quality measurement is the European Foundation for Quality Management (EFQM) model. This model which is developed and introduced by the European Foundation of Quality Management, considers the organization from both, internal (Staff) and external (Customers) perspectives in terms of two criteria: Enablers and Results. A questionnaire was devised in the form of a survey on the basis of EFQM model so as to be applicable in medical libraries. To administer the questionnaire, a workshop was arranged in which target librarians participated. After some training on how to complete the survey and scoring the items, the questionnaire was handed to the participants and was collected as soon as they completed the survey.
    Results
    Firstly, the EFQM model is applicable in medical libraries; secondly, acquiring 441.4208 points out of 1000 of which 203.0304 points are gained from Enablers and 238.3904 points from Results, shows that the Jondi Shapoor University of Medical Sciences libraries are in a medium level of quality in terms of IT management.
    Conclusion
    This study revealed that from all criteria, Jondi Shapoor University of Medical Sciences libraries are in a better position in terms of leadership, while are not in a good position in terms of the results of staff and customers. Therefore, decision makers in this university should pay more attention to the latter factors and try to strengthen them.
  • Mohammad Tavakolizadeh Ravari, Maryam Nejabatian Page 172
    Introduction
    The study on psychology of marriage rooted in the social issues. The field has also found its way to biomedicine. The current research, based on the document-term clustering methods, focus on term-proximity of documents that were related to the field of psychology of marriage in biomedicine literature.
    Methods
    The co-occurrence frequency of terms within the two different corpuses of documents resulted in two proximity matrixes. The corpuses contained sequentially the documents published during the years “1990-99” and 2000-2008”. Those documents were returned by two separate searches in Medline. The cosine method was established to determine the proximity of terms. Besides, the terms were clustered by the Ward’s method.
    Results
    The measurement of term-proximity resulted in two graphs of hierarchical clusters. The comparison revealed that twenty terms up to thirty-eight kept permanently their proximity with one or more other terms during the two periods of study adult and 21(60%) prenatal had a correct sequence.
    Conclusion
    Dividing correspond subjects with psychology of marriage into five areas prepares the opportunity to compare the two hierarchical graphs and find the relationship between and within those areas. Consequently, document-term clustering assists to answer some reference queries.
  • Kamal Ebrahimi, Shafi Habibi, Gholamhosain Tasbihi Page 187
    Introduction
    Academic libraries are famous to be the hearts of universities, with the ever increasing importance of the evaluation of information technologies in academic centers, and libraries need to evaluate their status to accord with these conditions. The aim of this research is to provide an evaluation relating to the conditions of Tabriz University of Medical Science Libraries, and collecting information concerning the university libraries strengths and weaknesses data substructure, plus cumulating adequate information to help authorities who are in the research and educational planning educations of the university.
    Methods
    The study is a descriptive one which has been fulfilled in on main academic library and eight related faculty libraries in Tabriz University of Medical Sciences. The data was collected from General Education Office, Financial and Accounting Departments of the Tabriz University of Medical Sciences and colleges in the campus. Data has been analyzed in Microsoft Excel software and compared with Iranian University Libraries Standards.
    Results
    Findings show that Tabriz University of Medical Sciences Libraries follow 89% of Iranian University Libraries Standard. Regarding collection, university libraries have 11% of Iranian University Libraries Standard. About libraries space, 69% followed Iranian University Libraries Standard. In respect to budget, libraries have 81% of Iranian University Libraries Standard.
    Conclusion
    Tabriz University of Medical Sciences status in comparison with collections section standards, seems to be very low and in comparisons with staff, space and budget is in good status, thus it is necessary to write and follow policies regarding collection development, library committee for centralizing libraries activities throughout the university, and allocation independent financial substantial budget for planning and developing Tabriz University of Medical Sciences Libraries.
  • Ahmad Shabani, Rasul Saadat Page 199
    Introduction
    The current research seeks to evaluate the framework of the mentioned endeavors through the survey of the quality of the web pages of Iran's medical universities and the existence of their organizational metalinks.
    Methods
    In this descriptive study, 40 web pages of the Iran's medical universities were studied. The existence of the web pages, the type of the library soft wares, the characteristics of the help pages, and the subject of the organizational metalinks were studied by means of a researcher-made checklist. The data were analyzed by SPSS.
    Results
    There was an interest in designing of web pages with the medical universities and their libraries in the international network; however there was a need for a homogeneity and unity of practice. These findings showed that 25 universities (62.5%) had a library web page, and out of them 16 library web pages were equipped with Ofogh software (the most frequency), and 1 library web page had Simorgh software, and 1 library web page had Payam software (the least frequency). These findings also revealed that 36 web pages of the medical universities had organizational metalinks, out of which the most (100%) were governmental organizations and private non-medical metalinks, and the least (19.4%) were news agencies.
    Conclusion
    On the one hand, the middle managers apply international experiences, on the other hand, the attention to these types of electronic services has been increased and the standardization of the web pages will be occurred in the future.
  • Fahimeh Zareieshamsabadi, Aboulghasem Nouri, Hossein Molavi Page 206
    Introduction
    The purpose of this study was to determine the role of proactive personality in entrepreneurial intentions and career success.
    Methods
    This study was a descriptive-correlatal research. The statistical population of the study was all the personnel's Isfahan University of Medical Sciences were been selected from which a sample of 308 employees randomly. The questionnaires of this research were Proactive Personality Scale (PPS), Shapero and Crant's Entrepreneurship Intentions Scale, Career Satisfaction's Scale and Jackson's Personality Research Form for assessing need for achievement. Data were analyzed by applying with SPSS and stepwise and hierarchical regressions.
    Results
    Results showed that R-square was 0.24; it means that 24 percent of variances between control variables and entrepreneurial intentions are common, and when proactive personality are added to regression it increased to 0.3, thus the pure relationship between proactive personality and entrepreneurial intentions was 0.06 and it was significant (P < 0.0001). Also, the pure relationship between proactive personality and subjective career success was 0.02 and it was significant (P < 0.004), and the pure relationship between proactive personality and objective career success was approximately 0.01 and it was significant too (P < 0.028).
    Conclusion
    This research shows that proactive personality has very important relationship with individual and environmental variables and though it could be helpful for performance and promotions of organizational goals.
  • Akram Nikbakht, Sayed Ali Siadat, Reza Hoveida, Azam Moghadam Page 216
    Introduction
    There must be a dynamic relation between leadership and people's knowledge. This relationship takes place through motivation and encouraging people attitude for acquiring knowledge. The purpose of this article was to study relation between knowledge management and chairperson's leadership styles at Isfahan University Medical Sciences from faculty point of views.
    Methods
    Research method was descriptive- correlation and statistical population consisted of all Isfahan University of Medical Sciences faculty members in academic year 1386-87. To do sampling, after estimating sample size, 170 faculty members were selected randomly as statistical sample. to collect data, two questionnaires were used including knowledge management and multi-factor leadership style questionnaire face content validity of both questionnaires for consistency among items were verified by experts. Cronbach’s alfa coefficient formula was used to determine questionnaires reliability which calculated at α = 0.92 and α = 0.89 respectively.
    Results
    Analysis of research data showed that 1) there was a significant relation between knowledge management indices and transformational leadership style and correlation coefficient was r = 0.366 which was significant at P < 0.01 level, 2) there was no significant relation between knowledge management and transactional leadership style and correlation was r = 0.30, 3) there showed no significant relation between knowledge management and laissez– faire leadership style with correlation coefficient of r = 0.044, 4) there was no difference between grades average of knowledge management and multi-factor leadership styles with regard to age and academic rank, but there was a significant difference with regard to years of service at P < 0.05 level.
    Conclusion
    Having transformational leadership style by Isfahan University of medical sciences chairpersons can increase more communication and participation by faculty members and makes possible exchange of knowledge through organization.
  • Maryam Yaghoubi, Saied Karimi, Ahmad Reza Raeisi, Marzieh Javadi, Nasrin Sharbafchi Page 225
    Introduction
    Old methods of administrating cannot cover the rapid changes today. These changes redounded new organizations like learning organizations to be formed. The purpose of this research is to Study of Relationship between the Learning Organization and Organizational Commitment among hospital managers.
    Methods
    This is a descriptive analytic survey. The population of study was 210 nursing managers of 9 educational hospitals. Data gathering was done via learning organizational and organizational commitment questionnaires. Data analysis was done in SPSS software.
    Results
    The mean score of learning organizational was 59.5 ± 18.5 among nursing mangers, and the mean score of organizational commitment was 60.8 ± 10.8. In general there was a significant relationship between learning organizational and organizational commitment based on Pearson test.
    Conclusion
    In today's changing environment of very rapid changes seen in different areas of science and technology and the increasing complexity and dynamics of environmental factors, only organizations can survive and remain capable of growth that active adaptation (dynamic equilibrium). This aim can be fulfilled just in learning organizations.
  • Saed Ali Mousavi, Fariborz Khorvash, Hosein Fathi, Hajar Fadai, Shirinosadat Hadianzarkeshmoghadam Page 235
    Introduction
    One of the basic problems of hospital management is lack of an effective fiscal system, which causes in loose cost control. Meanwhile, accounting techniques and economic analyses may help the managers to decide better in planning programs and investing fields.Then, it’s time to have a better estimate of health care services costs in our competitive situation for the hospitals, in this case “The Isfahan Al-Zahra Hospital”. This study based on the data in the first half of 2006.
    Methods
    This was a descriptive retrospective study on different clinical and Para clinical departments of the Isfahan Al-Zahra Training and Medical Services.All direct and indirect costs gathered through fiscal system documents and via direct process observations. Health care costs estimated using cost accounting techniques after fragmenting all accumulated costs over relative cost centers. Data analyzed by Excel software.
    Results
    The mean value of expense were 14.2 $, 0.7 $ and 4.6 $ in general clinical, libratory and radiology departments, respectively the mean value of expense were 2.8, 10.5, 24.5, 9, 2.5, and 5.8 in sonogeraphy,CT scan,MRI,EEG,ECG and rehabilitation departments respectively. Mean of different with the governmental price were 8.2, 0.3, 1, 6.7, 8.7, 22.9, 12, 0.1, and 3.7 $ in clinics, laboratory, radiology, sonogeraphy, CT scan, MRI, EEG, ECG and rehabilitation departments respectively.
    Conclusion
    According to the findings, except for some Para clinic services, others showed a noticeable imbalance between their costs (at the end) and their Tariffs. This – in turn- conducted to an economic imbalance in those departments in the survey period.