فهرست مطالب

مجله مرتع
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 17
|
  • حسین ارزانی، حسین پیری صحراگرد، جواد ترکان، کاظم ساعدی صفحه 160
    در این پژوهش، از 19 گونه مرتعی در منطقه سارال کردستان که از گونه های مهم و خوشخوراک مراتع منطقه هستند، در سه مرحله فنولوژیک (رشد رویشی، گلدهی و بذردهی) نمونه برداری انجام شد سپس تجزیه شیمیایی برای اندازه گیری درصد نیتروژن (N) و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) نمونه های گیاهی انجام شد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری داده ها از طرح کرت های خرد شده در زمان در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 57 تیمار در سه تکرار استفاده شد. پس از جمع آوری داده ها به منظور بررسی تغییرات شاخص های کیفیت علوفه گونه های مورد بررسی در مراحل مختلف فنولوژیک از تجزیه واریانس مرکب استفاده شد. میانگین ها با استفاده از آزمون چنددامنه دانکن مقایسه شد. نتایج بیانگر تغییرات قابل ملاحظه ای در ترکیب شیمیایی گیاهان مورد بررسی و همچنین معنی دار بودن اثر مرحله فنولوژیک بر کیفیت علوفه بود. با پیشرفت مراحل رشد، از مقدار پروتئین خام (CP)، ماده خشک قابل هضم (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) به عنوان عوامل افزاینده کیفیت علوفه، کاسته و بر میزان الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) به عنوان عامل کاهنده کیفیت علوفه، افزوده می شود. این نتایج برای تعیین ظرفیت چرا و زمان مناسب چرای دام در مراتع مورد بررسی، کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، پروتئین خام، ماده خشک قابل هضم، انرژی متابولیسمی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، مرحله فنولوژیک
  • علی تقی پور، شفق رستگار * صفحه 168

    اعمال مدیریت صحیح و کارآمد مراتع مستلزم داشتن اطلاعات کافی از عوامل محیطی و میزان تاثیر آنها بر پوشش گیاهی است. این مطالعه به منظور تعیین ارتباط دو ویژگی پوشش تاجی و تراکم گیاهی با عوامل محیطی بخشی از مراتع هزار جریب بهشهر با مساحتی معادل 4660 هکتار انجام شد. به این منظور پس از همپوشانی نقشه های شیب، جهت و ارتفاع در محیط GIS، نقشه حاصل به عنوان پایه و مبنای نمونه برداری پوشش گیاهی تعیین شد. پارامترهای پوشش گیاهی (تاج پوشش و تراکم) برای تعدادی از گونه های مرتعی مشخص شد. سپس با استفاده از روش آنالیز تطبیقی متعارفی مشخص شد که درصد پوشش تاجی و تراکم گونه های گیاهی منطقه مورد بررسی در واحدهای کاری مختلف، متفاوت و متاثر از خصوصیات فیزیوگرافی است. همچنین با بررسی اثر هر یک از عوامل فیزیوگرافی بر پارامترهای پوشش گیاهی مشخص شد که جهت، ارتفاع و شیب، بر تغییرات درصد پوشش تاجی و تراکم گونه های مورد مطالعه تاثیرگذارند، البته میزان این تاثیر بسته به پوشش متفاوت است. همچنین با توجه به نتایج مشخص شد که هر گونه گیاهی در شرایط فیزیوگرافی خاصی قادر به رشد و ادامه حیات است که این شرایط متفاوت از شرایط رشد گونه های دیگر می باشد.

    کلیدواژگان: آنالیز تطبیقی متعارفی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، واحد کاری، پوشش گیاهی
  • منیژه توان، منصور مصداقی، قاسمعلی دیانتی تیلکی صفحه 178
    در این مطالعه ترکیب فلوریستیک و غنای گونه ای مراتع قشلاقی دشت آق قلا و گمیشان واقع در حاشیه شرقی دریای خزر با جمع آوری گونه های گیاهی و استقرار قاب تودرتوی ویتاکر در 3 واحد تپه ماهوری (قراقیر، اینچه و صوفیکم) و 4 واحد دشتی (قراقیر، اینچه، صوفیکم و منطقه قرق اینچه برون) بررسی شد تا ترکیب فلوریستیک واحدهای اراضی تعیین و با استفاده از پلات ویتاکر، غنای گونه ای واحدها با هم مقایسه شود. براساس نتایج به دست آمده سهم فرم رویشی پهن برگان علفی در هر دو واحد اراضی دشتی و تپه ماهوری بیشتر است. تپه ماهورها در جهات مختلف غنای گونه ای یکسانی دارند و در بین دشتها، دشت قراقیر غنای گونه ای کمتری نسبت به سه دشت دیگر دارد. به طورکلی پوشش گیاهی منطقه مورد بررسی (تپه ماهورها و دشت های همجوار) بیشتر از گیاهان یکساله تشکیل می شود که ظهور آنها در اثر وقوع بارش های زمستانه و بهاره و رطوبت موقت سطحی خاک است، بنابراین بذرهای بسیاری از گونه های یکساله در این شرایط سبز می شوند و غنای گونه ای منطقه را افزایش می دهند.
    کلیدواژگان: دشت، تپه ماهور، ترکیب فلوریستیک، غنای گونه ای، قاب ویتاکر
  • سید محمدرضا حبیبیان، حسین ارزانی، سید اکبر جوادی، سید حمید حبیبیان صفحه 188
    آگاهی ازارزش رجحانی گونه های گیاهی در برآورد تولید علوفه قابل دسترس دام در هر رویشگاه مرتعی امری ضروری است. به همین منظور در این تحقیق با استفاده از دو روش مشاهده مستقیم زمان سنجی (فیلمبرداری) و (لقمه شماری) در مراتع نیمه استپی استان فارس در سال 1388 ارزش رجحانی گونه های مرتعی تعیین و با هم مقایسه شدند. در هر روش با به کارگیری 3 راس گوسفند در زمان های 9 و 11 صبح و 4 بعد از ظهر در ماه های فصل چرا رکوردگیری انجام شد. داده های هر روش به طور جداگانه با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل شدند. برای مقایسه دو روش از شیوه تجزیه واریانس مرکب استفاده شد. نتایج نشان داد که در دو روش مورد بررسی برای گوسفند از نظر ارزش رجحانی گونه ها در ماه های مختلف فصل چرا و همچنین تکرارهای فیلمبرداری و لقمه شماری تفاوت معنی داری در سطح 1درصد (01/0p<) وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزش رجحانی، لقمه شماری، مشاهده مستقیم، زمان سنجی، گوسفند
  • اعظم خسروی مشیزی، غلامعلی حشمتی صفحه 198
    ضرورت ارزیابی سریع و کم هزینه تولید گراسلندها بر کسی پوشیده نیست و لازم است مطلوب ترین روش ارزیابی معرفی شود. هدف از انجام این تحقیق، بررسی کارایی روش ارزیابی تولید گراسلندها با روش رتبه بندی ماده خشک است. به همین منظور در مراتع ییلاقی چهار باغ روش رتبه بندی ماده خشک (DWR) با روش های دوگانه مقایسه تولید و تخمین چشمی ترکیب و دقت این دو روش نسبت به روش قطع توزین (شاهد) با آزمون تی بررسی شد. وزن خشک و زمان انجام عملیات صحرایی برای سه روش ترکیبی DWR و تخمین چشمی، ترکیبی DWR و مقایسه تولید و قطع و توزین تعیین شد. نتایج نشان داد که اختلاف این دو روش با روش شاهد برای فرم رویشی گندمیان از نظر آماری معنی دار نیست، ولی برای بعضی گونه های پهن برگ و بوته ای، روش های ترکیبی DWR کارایی نداشت. از نظر زمان صرف شده، روش ترکیبی تخمین چشمی و DWR به دو روش دیگر برتری داشت.
    کلیدواژگان: تولید، روش رتبه بندی ماده خشک، گراسلند، چهار باغ، روش مقایسه تولید
  • رسته بندی تیپ های گیاهی بخشی از پارک ملی خبر بافت
    غلامحسین رحمانی، مریم شکری، نصرت الله صفاییان، محمد شریفی یزدی صفحه 215
    در این تحقیق پوشش گیاهی قسمتی از پارک ملی خبر بافت که در حوزه آبخیز هلیل رود قرار دارد به مساحت تقریبی 18000 هکتار بررسی شد. این مطالعه بر پایه مطالعات اکولوژیک (شناخت ترکیب گونه های گیاهی و ارتباط عوامل محیطی با پوشش گیاهی) انجام شد. در این مطالعه 213 گونه مربوط به 47 خانواده گیاهی شناسایی شد. تیپ های موجود در منطقه براساس گونه یا گونه های غالب از یکدیگر تفکیک و به روش (برای و کورتیس) با استفاده از شاخص تشابه سورنسون در یک فضای دوبعدی براساس تشابه گونه ای رسته بندی شدند. تیپ های گیاهی منطقه شامل 9 تیپ جنگلی و مرتعی درمنه، درمنه- سگ دندان، درمنه- ارژن، ریش بز، ارس، ارس- کیکم، بنه، کیکم- بنه و بنه- ارژن هستند. به نظر می رسد رسته بندی انجام شده با تغییرات بعضی عوامل محیطی مانند ارتفاع از سطح دریا، میزان بارندگی و درصد شیب متناسب است. بعضی از تیپ های گیاهی بسیار به هم شبیه بودند (تیپ درمنه با درمنه- سگ دندان، تیپ بنه با تیپ بنه- ارژن، تیپ ارس- کیکم با کیکم- بنه) و می توان آنها را تحت یک مدیریت واحد از جهت بهره برداری، حفظ و اصلاح پوشش گیاهی قرار داد. بررسی اکولوژیک نشان می دهد که تیپ های گیاهی موجود از تغییر بعضی عوامل تغییر متاثر شده و چرای شدید، بوته کنی و قطع اشجار از مهمترین عوامل افزایش فرسایش خاک و تخریب پوشش گیاهی هستند.
    کلیدواژگان: رسته بندی، پوشش گیاهی، مراتع حفاظت شده، پارک ملی خبر، بافت
  • مریم سنایی، سید رشید فلاح شمسی، حامد فردوسی آسمانجردی صفحه 216
    تنوع اطلاعات و پیچیدگی تحلیل همزمان اطلاعات موضوعی و مکانی سبب شده است تا از سامانه اطلاعات جغرافیایی به شکل گسترده ای در حل مسائل تخصیص زمین استفاده شود. ارزیابی چندمعیاره روشی برای مقایسه اهمیت مشخصه های مختلف نسبت به هم و تلفیق داده ها بنابر اهمیت شان در تصمیم گیری است. تحقیق حاضر به کاربرد فنون مذکور در حل یکی از مسائل منابع طبیعی ایران یعنی مکان یابی کشت علوفه اختصاص داده شده است. فرضیه تحقیق این است که استفاده از روش های چندمعیاره در سامانه اطلاعات جغرافیایی می تواند در تصمیم گیری برای تعیین مکان مناسب علوفه کاری قدرت انتخاب های بیشتر و مناسب تری را در اختیار مدیران قرار می دهد. حوزه آبخیز زاخرد با مساحت تقریبی 8222 هکتار در شمال غرب شیراز در استان فارس منطقه مورد مطالعه این تحقیق است. روش کار بر تلفیق تحلیل سلسله مراتبی و تصمیم گیری چندمعیاری در سامانه اطلاعات جغرافیایی استوار است. در تلفیق نقشه های موضوعی از دو راهبرد ترکیب خطی وزنی (WLC) و متوسط وزنی مرتب شده (OWA)؛ که از راهبردهای ارزیابی چندمعیاره مبتنی بر (AHP) به شمار می روند، استفاده شده است. میزان توافق کلی این دو راهبرد برای علوفه کاری حدود 95 درصد است لیکن راهبرد WLCنسبت به راهبرد OWA روشی محافظه کارانه به شمار می رود و مقدار بیشتری از سرزمین را به طبقات اولویت دوم و سوم تخصیص می دهد. مقایسه راهبردهای مذکور با راهبرد ارزیابی تناسب اکولوژیک نشان می دهد که می توان ناحیه مناسب علوفه کاری را به 3 زیرناحیه با درجه تناسب مختلف تقسیم کرد که امکان انتخاب های بیشتری را در اختیار مدیر منطقه قرار می دهد. به نظر می رسد در مورد علوفه کاری تعیین وزن اهمیت نقشه های موضوعی از نحوه ترکیب آنها در دو راهبرد مهم تر است و عوامل محدودکننده کشت در منطقه سبب همگرایی نتیجه هر سه راهبرد به یکدیگر شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی چندمعیاره، سامانه اطلاعات جغرافیائی، تحلیل سلسله مراتبی، ترکیب خطی وزنی، متوسط وزنی مرتب شده، مکان یابی، علوفه کاری، فارس
  • بختیار فتاحی، ابوالفضل طهماسبی صفحه 228
    هدف از این تحقیق بررسی تغییرات پوشش گیاهی و روند توالی در مراتع کوهستانی زاگرس تحت تاثیر آتش سوزی است. آتش سوزی در تابستان سال 1383 انجام شد و ویژگی های پوشش گیاهی بعد از آتش سوزی شروع و به مدت 5 سال و هر سال در اوایل خرداد ماه اندازه گیری شد. در مجموع 6 منطقه آتش سوزی و 6 منطقه شاهد در کنار آنها انتخاب شد. تیپ بندی به روش فیزیونومیک–فلورستیک، نمونه برداری پوشش گیاهی به روش سیستماتیک- تصادفی، اندازه پلات به روش سطح حداقل و تعداد پلات به روش آماری تعیین شد. در هر یک از سایت های شاهد و آتش سوزی شده 4 ترانسکت 50 متری (در راستای شیب و عمود بر شیب) مشخص شد و در امتداد هر ترانسکت نیز 5 پلات مستقر شد. ویژگی هایی از پوشش گیاهی که بررسی شدند عبارتند از: تولید علوفه، تنوع گونه ای، تراکم و درصد پوشش گندمیان چندساله و بوته ای ها، درصد پوشش گندمیان یکساله، درصد پوشش لاشبرگ و خاک لخت. تولید به روش قطع و توزین، تنوع به روش شانون-واینر (با استفاده از درصد پوشش) و سایر ویژگی ها به روش ترانسکت و پلات گذاری اندازه گیری شدند. برای مقایسه سال به سال میانگین صفات اندازه گیری شده دو منطقه و بررسی به وجود یا عدم وجود اختلاف معنی دار بین آنها از آزمون تی و برای مقایسه سال های مختلف در هر منطقه به طور جداگانه، از تجزیه واریانس یکطرفه و آزمون دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که در اثر آتش سوزی تولید علوفه، درصد پوشش و تراکم گندمیان چندساله و درصد خاک لخت به طور معنی دار افزایش یافت و تراکم و درصد پوشش بوته ای ها و گندمیان یکساله و درصد پوشش لاشبرگ کاهش معنی دار داشت. تنوع گونه ای نیز در سال های اولیه پس از آتش سوزی کاهش و در سال های پایانی مطالعه روند افزایشی معنی دار داشت.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، پوشش گیاهی، مراتع کوهستانی، زاگرس، ایران
  • منصوره کارگر، زینب جعفریان، جمشید قربانی صفحه 240
    به منظور مدیریت اکوسیستم مرتعی، شناخت اجزای آن و دستیابی به روابط بین این اجزا از جمله خاک و پوشش گیاهی ضروری است. هدف از این تحقیق بررسی ارتباط بین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک با گیاه مرتعی درمنه کوهی است. بدین منظور، تحقیق حاضر در درمنه زار منطقه واوسر کیاسر انجام شد. نمونه برداری به صورت تصادفی- سیستماتیک با استقرار 4 ترانسکت به طول 100 متر از هم انجام شد. سپس در هر ترانسکت به فواصل 10 متر یک پلات 2 در 1 متر مستقر شد. در هر پلات، درصد تاج پوشش و تراکم درمنه کوهی یادداشت شد. همچنین تعداد 20 بوته درمنه انتخاب شد و در چهار جهت هر بوته و در سه فاصله که شامل محل یقه بوته، لبه تاج پوشش (در فاصله cm50) و نیز در خارج بوته (در فاصله حدود cm80) نمونه های خاک از دو عمق صفرتا 15 سانتی متر و 15 تا30 سانتی متر برداشت شد. پارامترهای کربن، نیتروژن، هدایت الکتریکی، درصد رطوبت، درصد آهک،pH و بافت خاک در آزمایشگاه اندازه گیری شدند. تجزیه وایانس داده ها در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی، مقایسه میانگین به روش دانکن، همبستگی و رگرسیون چندمتغیره بین تراکم و تاج پوشش درمنه و ویژگی های خاک انجام شد. هدایت الکتریکی، نیتروژن، رطوبت خاک، درصد کربن به طور معنی داری با فاصله از تاج پوشش گیاه کاهش یافت. درصد آهک و رس خاک از پای بوته به خارج آن افزایش معنی داری داشت. نتایج نشان داد که تراکم درمنه با کربن آلی، درصد آهک و شن و تاج پوشش آن با کربن آلی، هدایت الکتریکی، درصد شن و سیلت روابط معنی داری دارند.
    کلیدواژگان: تغییرپذیری، ویژگی های خاک، درمنه کوهی، تراکم، تاج پوشش، مراتع کیاسر
  • پرویز کرمی، غلامعلی حشمتی، افشین سلطانی، احمد گلچین صفحه 250
    این تحقیق به منظور بررسی اثر مدیریت های مختلف چرا، درو و قرق بر عملکرد و ترکیب گیاهی اکوسیستم های مرتعی منطقه سارال کردستان انجام شد. به این منظور مراتع بهارستان، شامل سایت قرق شده و سایت چراشده و مراتع مانگاهول- زردوان، شامل سایت چراشده و سایت درو شده، در نظر گرفته شد. در هر محل نمونه برداری (چرا، قرق و درو) با استفاده از روش آماری کفایت نمونه، تعداد نمونه مورد نیاز تعیین و در مجموع 172 پلات به صورت تصادفی- سیستماتیک برای اندازه گیری پوشش گیاهی برداشت شد. پوشش گیاهی از نظر مقدار سرپای زنده، سرپای مرده، لاشبرگ و پوشش تاجی هر گونه مطالعه شد. مقایسه ها نشان داد که مقادیر میانگین وزن سرپای مرده، لاشبرگ (در سطح احتمال یک درصد) و مجموع کل مواد گیاهی بالای سطح زمین (در سطح احتمال 5 درصد) در دو مدیریت چرا و درو، همچنین مرتع چرا شده و قرق شده (در سطح احتمال یک درصد) با هم اختلاف معنی داری دارند. مقادیر وزن سرپای مرده، لاشبرگ و مجموع کل مواد گیاهی بالای سطح زمین در قرق نسبت به خارج قرق و وزن سرپای مرده و مجموع کل مواد گیاهی بالای سطح زمین در مرتع تحت مدیریت درو نسبت به چرا بیشتر بودند؛ لیکن بین وزن سرپای زنده در دو مدیریت چرا و درو و قرق با خارج قرق (چرا) اختلاف معنی داری مشاهده نشد. اعمال قرق، درو و چرا به مدت 30 سال باعث تغییر ترکیب پوشش گیاهی شده است. تاج پوشش فرم های رویشی گندمیان، پهن برگان علفی، بوته ای ها و کل پوشش گیاهی در دو مدیریت درو و چرا، همچنین قرق و چرا در سطح احتمال یک درصد با هم اختلاف معنی داری داشتند. قرق و درو باعث افزایش درصد گندمیان، پهن برگان علفی و پوشش تاجی کل شده است. بوته ای ها در اثر اعمال قرق و درو کاهش یافته و گونه-های خوشخوراک افزایش پیدا کرده اند.
    کلیدواژگان: اکوسیستم مرتعی، چرا، قرق، درو، عملکرد، ترکیب گیاهی، سارال کردستان
  • بررسی اثر ویژگی های خاک و عوامل فیزیوگرافی بر توزیع جوامع گیاهی / (مطالعه موردی: مراتع ییلاقی بهرستاق هراز)
    مرضیه محسن نژاد اندواری، مریم شکری، سید حسن زالی، زینب جعفریان صفحه 262

    هدف نهایی اکولوژیست ها حفظ ثبات اکوسیستم هاست. این مهم جز با حفظ تنوع بیولوژیک میسر نمی شود. جوامع گیاهی به عنوان تولیدکنندگان اولیه، حافظان تنوع بیولوژیک زیستگاه های طبیعی هستند. در نتیجه به منظور مدیریت اکوسیستم و ارزیابی تنوع زیستی در مقیاس وسیع، انجام مطالعات در قسمت پراکنش جوامع گیاهی کاملا ضروری به نظر می-رسد. تحقیق حاضر در مراتع ییلاقی بهرستاق از توابع شهرستان آمل و در بخشی از حوزه آبخیز هراز استان مازندران انجام شد. از پوشش گیاهی در واحد های همگن و به روش تصادفی سیستماتیک نمونه برداری شد. در مجموع 140 پلات یک متر مربعی در منطقه مستقر شد. در هر واحد کاری همگن 1 تا 3 نمونه خاک برداشت و خصوصیات پستی و بلندی ثبت شد. با استفاده از روش تجزیه خوشه ایپلات هایی که ترکیب گونه ای مشابهی داشتند، در یک زیراجتماع قرار گرفتند. در مجموع پوشش گیاهی منطقه به 9 زیراجتماع تفکیک شد. نتایج حاصل از روش های تجزیه چندمتغیره، بیانگر وجود ارتباط معنی دار بین عوامل محیطی (خاکی و توپوگرافی) و جوامع گیاهی است. عوامل خاک و توپوگرافی حدود 30 درصد از تغییرات پوشش گیاهی را در بردارند. همچنین نتایج نشان داد که نقش عوامل خاکی بیشتر از توپوگرافی است.

    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تجزیه چندمتغیره، جوامع گیاهی، مراتع بهرستاق، استان مازندران
  • مهدی بصیری، شهره فاطمی، محمدرضا وهابی، حسن یگانه صفحه 276
    به منظور بررسی اثرات حذف شاخ و برگ گونه هایAtriplex lentiformis و Nitraria schoberi در شرایط معمولی و تنش رطوبتی، آزمایشی انجام شد. تولید بوته ها در فواصل زمانی مختلف در سه سطح برداشت کم، متوسط و زیاد با دو نوع برداشت، حذف شاخ و برگ و حذف برگ با دو نوع آبیاری معمولی و کم آبی در دو گونه مورد نظر به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی بررسی شد. در مجموع، از تیمارهای مختلف 5 برداشت انجام شد و تولید گیاهان در برداشت های مختلف تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد بین نوع گونه، تیمار نوع برداشت و سطح برداشت در سطح یک درصد اختلاف معنی داری وجود دارد. همچنین اثرات متقابل بین گونه و نوع برداشت، گونه و سطح برداشت، نوع برداشت و سطح برداشت، اثر متقابل گونه، آبیاری و سطح برداشت و در نهایت بین گونه، نوع برداشت و سطح برداشت اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد وجود دارد. معنی دار شدن برخی از اثرات متقابل عامل ها بیانگر این است که گونه A. lentiformis چرای سنگین را بهتر از گونه N. schoberi تحمل می کند و در شرایط تنش آبی مقاوم تر است، همچنین می توان گفت اگرچه عملکرد در هر دو گونه پس از برداشت دوم به سرعت کاهش یافته است، ولی اثرات متقابل گونه و آبیاری کاهش تولید بیشتری را در مراحل برداشت دوم به بعد در تیمار کم آبیاری شده در گونه N. schoberi موجب شده است. براساس نتایج به دست آمده، عملکرد گونه ها در برداشت متوسط در همه مراحل قطع از میانگین تولید بیشتری نسبت به سطح برداشت کم و زیاد برخوردار است. در ضمن مقدار عملکرد گونه ها بعد از برداشت اول افزایش و پس از برداشت های بعدی کاهش داشته است. براساس نتایج این تحقیق مقدار پروتئین قابل هضم گونه A. lentiformis بیشتر از N. schoberi است.
    کلیدواژگان: :Atriplex lentiformis، Nitraria schoberi، تولید، تنش رطوبتی، شدت برداشت، ارزش رجحانی، پروتئین قابل هضم
  • رضا تمرتاش، فاطمه شکریان، منصوره کارگر صفحه 288
    در مراتع، کمبود رطوبت و شور شدن خاک یکی از عوامل بازدارنده تولید علوفه به شمار می رود، به طوریکه یکی از موانع گسترش زادآوری گیاهان مرتعی، میزان شوری و خشکی در هنگام جوانه زدن بذرها می-باشد. بر این اساس تاثیر تنش شوری و خشکی بر جوانه زنی بذر شبدر برسیم در دو آزمون جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در آزمایشگاه آب، خاک و گیاه دانشکده منابع طبیعی ساری در سال1387 اجرا شد. تیمارهای شوری به ترتیب صفر، 100، 200، 300 و400 میلی مولار و تیمارهای خشکی شامل شاهد، 3/0-، 6/0-،9/0- و 2/1- مگاپاسکال بودند. تیمارهای شوری با استفاده از کلرورسدیم و تیمارهای خشکی با استفاده از پلی اتیلن گلیکول 6000 تهیه گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که تنش شوری و خشکی، درصد و سرعت جوانه-زنی، شاخص بنیه بذر، طول ساقه چه و ریشه چه را به طور معنی داری (p<0.05) کاهش می دهد، به طوریکه در جوانه زنی در تیمار 300 و 400 میلی-مولار شوری به طور کامل متوقف شد، اما در تنش خشکی در تمام صفات اختلاف معنی داری وجود داشت. داده های تحقیق نشان می دهد که شبدر برسیم گونه ای حساس نسبت به تنش خشکی و شوری است.
    کلیدواژگان: شبدر برسیم (Trifolium alexanderium)، تنش شوری، تنش خشکی، جوانه زنی، پلی اتیلن گلیکول
  • زهرا محبی، علی طویلی، محمدعلی زارع چاهوکی، محمد جعفری صفحه 298
    در این تحقیق تاثیر آللوپاتی گونه شاخص Artemisia sieberi بر گونه همراه Stipa barbata در منطقه انجدان اراک بررسی شد. بدین منظور در بررسی تاثیر آللوپاتیک گونه A. sieberi بر S. barbata، آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار و 5 تیمار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل عصاره 75 درصد و 25 درصد ریشه و اندام هوایی درمنه و شاهد (آب مقطر) بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تجزیه واریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که بر صفات جوانه زنی گونه S. Barbata، عصاره ریشه تاثیر مثبت و عصاره اندام هوایی تاثیر منفی داشته است. این امر به احتمال زیاد می تواند ناشی از تفاوت ساختار شیمیایی آللوکمیکال های اندام های هوایی و زیرزمینی یا تفاوت در غلظت آنها در اندام های مذکور باشد که به نتایج متفاوتی منجر شده است.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، جوانه زنی، Artemisia sieberi، Stipa barbata
  • اعظم مقام نیا، محمد جنگجو، پروانه ابریشم چی، حمید اجتهادی صفحه 308
    آشنایی با روابط متقابل بین گیاهان مرتعی برای شناخت تاثیر نسبی آنها بر فرایندهای عملکردی اکوسیستم مفید است. تعادل بین برهم کنش رقابت و تسهیل بین گیاه بوته ای درمنه خراسانی (Artemisia khorassanica Podl.) و گیاه علفی چندساله بروموس کوپه داغی (Bromus kopetdaghensis Drobov.)، در مراتع بهارکیش قوچان بررسی شد. نمونه برداری از گیاهان، در حالتی که هرکدام به تنهایی در منطقه روئیده بودند یا گیاه بروموس در زیراشکوب بوته درمنه رشد کرده بود، در اوایل رشد رویشی، اواخر رشد رویشی و مرحله گلدهی گیاه درمنه انجام شد. نتایج نشان داد که در خردادماه، گیاه درمنه شرایط تسهیل رطوبتی برای پایه های بروموس در زیراشکوب خود فراهم کرد، ولی کاهش رطوبت در تیرماه موجب شرایط رقابتی بین دو گیاه شد. بررسی پارامترهای فیزیولوژیک نیز نشان داد که مقادیر مالون دی آلدئید و آب اکسیژنه در پایه های بروموس زیراشکوب، در خردادماه کمتر و در تیرماه بیشتر از مقادیر این پارامترها در پایه های بروموس موجود در فضای باز بود. این نتایج به ترتیب نشان دهنده اثر تسهیل و رقابت بوته درمنه بر گیاه بروموس است. در همه مراحل رشد، حضور گیاه بروموس در زیراشکوب درمنه، موجب تشدید تنش خشکی برای گیاه درمنه شد. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که بوته های سطح مرتع با گندمیان چندساله زیراشکوب آنها در یک ارتباط تعادلی بین برهم کنش های تسهیل و رقابت قرار دارند که شدت و نوع هر یک از برهم کنش ها متناسب با تغییرات رطوبت خاک در زمان های مختلف فصل رویش تغییر می کند.
    کلیدواژگان: روابط متقابل، مرتع، رطوبت خاک، تنش اکسیداتیو، بهارکیش
  • محمدباقر رئیسی، سید حمیدرضا صادقی، حمزه نور صفحه 320
    تولید رسوب بازتاب کاملی از تعامل بین اجزای مختلف حوزه آبخیز است، بنابراین می تواند برای درک وضعیت حاکم بر آن مورد استفاده قرار گیرد. تخمین فرسایش و رسوب با مدل های برآورد سالانه در بسیاری از موارد نمی تواند مبنای درستی برای طراحی سازه های هیدرولیکی و آبخیزداری محسوب شود، از این رو تخمین بار رسوب معلق ناشی از وقایع بارندگی های منفرد ضروری است. بررسی تغییرات زمانی رسوبات معلق در قالب رسوب نگارها به عنوان یک ابزار مهم در مدیریت منابع آب و خاک حوزه آبخیز محسوب می شود. حال آنکه تهیه آنها در شرایط واقعی مشکل و هزینه بر بوده و شیوه های کاربردی تهیه رسوب نگارهای مصنوعی نیز کمتر مورد توجه قرار گرفته است، از این رو تحقیق حاضر با هدف تعیین دقت روش ساده زمان- مساحت در تهیه رسوب نگار در حوزه آبخیز جنگلی دانشگاه تربیت مدرس به مساحت 13263 هکتار انجام شد. سپس مدل زمان- مساحت پس از تعیین ورودی های ضروری شامل منحنی همزمان تمرکز و متغیرهای مورد نیاز رابطه جهانی فرسایش خاک و روندیابی فرسایش ایجاد شده در هر منطقه و با لحاظ نحوه توزیع باران در سطح آبخیز اجرا و کارآیی آن در شبیه سازی مؤلفه های مختلف هشت رسوب نگار مشاهده ای طی پاییز 1387 ارزیابی شد. تحلیل نتایج حاصل از بکارگیری مدل زمان- مساحت بیانگر عدم دقت روش مذکور در برآورد ناشی از رسوب رگبار در منطقه مورد مطالعه بوده است.
    کلیدواژگان: تولید رسوب، حوزه آبخیز جنگلی، رسوب نگار، روندیابی رسوب، مدل زمان، مساحت
  • لیلا نجفیان، عطاالله کاویان، جمشید قربانی، رضا تمرتاش صفحه 334
    فرسایش خاک از مهم ترین معضلات زیست محیطی، کشاورزی و تولید غذا در جهان است، که تاثیرات مخربی بر تمام اکوسیستم های طبیعی و تحت مدیریت انسان دارد. این اثرات در ارتباط با مدیریت و کاربری اراضی است. تخریب پوشش گیاهی می تواند باعث تشدید فرسایش شود. این پژوهش برای شناخت بهتر نقش پوشش گیاهی در کنترل فرسایش خاک و تولید رواناب و رسوب در اراضی مرتعی منطقه سوادکوه مازندران انجام شد. بدین منظور سه فرم رویشی گندمیان، پهن برگان و بوته ای ها در منطقه شناسایی شد. در مرحله بعد در هریک از فرم های رویشی به تعیین سایت هایی به مساحت 10×10 متر و با شرایط طبیعی و توپوگرافی یکسان اقدام شد. در مجموع 10 سایت 100 متر مربعی برای فرم گندمیان و 7 سایت 100 متر مربعی برای فرم های پهن برگ و بوته ای انتخاب شد. در هر یک از سایت ها 6 میکروپلات 30×30 سانتی متر به صورت تصادفی مستقر شد. با برداشت پوشش تاجی از سطح میکروپلات ها، سه تکرار پوشش صفر، 50 و 100 درصد ایجاد شد. در هر یک از این سایت ها حجم رواناب، غلظت رسوب، بار رسوب، آستانه شروع و ضریب هرزآب با استفاده از شبیه ساز مصنوعی باران اندازه گیری شد. نتایج نشان داد بیشترین و کمترین مقدار رواناب به ترتیب در فرم رویشی پهن برگ و گندمیان و در پوشش صفر و 100 درصد مشاهده شد. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد میانگین غلظت رسوب در فرم بوته ای به طور معنی دار بیشتر از گندمیان و در پوشش 100 درصد به طور معنی دار کمتر از صفر و 50 درصد است.
    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، شبیه ساز باران، رواناب و رسوب، سوادکوه
|
  • H. Arzani, H. Piri Sahragard, J. Torkan, K. Saedi Page 160
    In order to study of phenological stages on forage quality, 19 species of vegetation were selected. These species are palatable and important in Rangelands of Saral Kordestan. Samples were collected in three phenoligical stages of vegetative growth, flowering and seed production. Plant samples were analyzed to determine N percentage as well as Acid Detergent Fiber (ADF). In order to analyze of data, using split plat statistical method with randomized complete design in 3 replication of 57 treatment for each location. According to the
    Results
    phonological stages of growth had a significant influence on forage quality. In all species, the amount of CP, DMD and ME decreased with progressing growth stages, while ADF contents increased. The results are important to determine suitable time for grazing and estimation of grazing capacity in rangeland of Saral.
  • A. Taghipour, S. Rastgar Page 168

    Managing rangelands appropriately and efficiently requires sufficient knowledge about environmental factors and their effects on vegetation. This study is focused on applying multivariate analysis to determine the relationship between plant properties (vegetation cover and density) and physiological parameters of rangelands. Study area which is about 460 ha is located at Hezarjarib, Mazandaran province. Slope, aspect and elevation maps were overlaid using a GIS environment to reach almost homogenous land mapping units in which samples could be taken. Then by completely random sampling some range plants were sampled. Multivariate analysis showed that variation in percentage of canopy cover and density of the species were influenced by aspect, slope and elevation. Integration of the maps resulted that each plant species grows in special morphological conditions which is different from other vegetation types.

  • M. Tavan, M. Mesdaghi, G.A. Dianati Tilaki Page 178
    In this study, floristic composition and plant richness of saline plain of Aghghala and Ghomishan located at eastern border of Caspian Sea were investigated. Data on floristic composition of land units were collected so that species richness could be distinguished. For that the Whittaker's plot were placed on hills of Gharaghir, Inchehbroon, Sofikam, and saline plains of Gharaghir, Inchehbroon, Sofikam and protected area of Inchehbroon. Species richness of different units was compared by using group regression model. Results showed that in each of two units of plain and hill, forbs were dominant. Hills in different aspects have the same plant richness and among plains, Gharaghir has less richness comparing to the other plains. In general, annuals were dominant in hills and plains and their occurrences were due to winter and spring rainfall which causes temporary top soil moisture. These plants germinate very fast and will increase plant richness.
  • S.M.R. Habibian, H. Arzani, S.A. Javadi, S.H. Habibian Page 188
    Rangeland species preference is important due to their role in forage production estimation, that is, available forage of rangeland depends on plants preference. In this study two methods of determination of the preference value, direct time observation (DTO) and bite count (BC) in semi-steppe rangelands of Fars province was compared in 2009. In each of DTO and BC methods, 3 sheep were used to do grazing at 9 and 11 A.M and 4 P.M in four grazing periods. Time of consumption and number of bites for plant species were recorded, respectively. Data were analyzed by factorial experiment in CRD. Comparison of two methods was performed by Anova. The results showed that preference values obtained from DTO and BC for grazed species by sheep were significantly different (p<0.01).
  • A. Khosravi Mashizi, G.A. Heshmati Page 198
    The Necessity of fast and cheap assessment of grassland yield is evident and it is vital for it to be introduced as the best method. The aim of this research is to study the efficiency of grassland yield assessment by the Dry Weight Rank (DWR) method. This study was accomplished in Chaharbagh cold season rangeland. By way of this research, DWR was combined with the Binary Visual Estimated method and the Comparative Yield method and the two method’s efficiency compared to the Clipping and weighing method (witness) was evaluated by the T-Test analysis. The dry weight and time spent were calculated for the three combined methods of DWR and Estimation, DWR and Comparative Yield, and finally DWR and Clipping and Weighing. The difference shown between these three methods for grass life form were proved statistically insignificant. Never the less, the combined methods of DWR were not useful for some forb and shrub species.
  • Ordination of vegetation types in a part of Khabr National Park, Baft
    G. H. Rahmani, M. Shokri, N. Safaeian, M. Sharifi Yazdi Page 215
    In this research, vegetation of a part of Khabr National Park, located in Halil Rud basin, was studied. This area is approximately 18,000 hectares. 213 plant species from 47 families were identified. Vegetation types were determined based on dominant species included 9 types of Artemisia, Artemisia–Ebenus, Artemisia-Amygdalus, Ephedra, Pistacia, Pisatcio-Amygdalus, Acer-Pistacia, Juniperus-Acer, Juniperus. The vegetation types were ordination based on separation method (Bray & Curtis) and Sorenson similarity index in a two-dimensional space. It seems that ordination is affected by some environmental factors such as altitude, rainfall and slope percentage. Some vegetation types were more similar to each other in view point of ecological demands and could be placed under one management unit.
  • M. Sanaee, S. R. Fallah Shamsi, Ferdowsi Asemanjerdi Page 216
    Employing a vast variety of information and complexity of analyzing thematic and spatial data، simultaneously together، are the main reasons to use Geographical Information systems to solve land allocation problems. Multi-Criteria Evaluation is a method to compromise relative importance of participating factors and to integrate the factors according to their importance in decision-making. Current research employed MCE techniques to solve one of the most important problems in natural resources management; allocating land for cultivating forage. The main hypothesis is to use MCE and AHP techniques in GIS to allocate land for cultivating forage. The Study area، Zakherd Watershed، is about 8222 ha، located in north-western part of Shiraz، Fars Province. The Research method is based on integrating AHP and MCE in GIS for location-allocation problem solving. Two Strategies of weighted linear Combination (WLC) and Ordered Weighted Averaging (OWA) selected for combining thematic maps. The results indicate WLC is a more Conservative method the OWA. However; the Overall Agreement of the Comparing the results، derived from the strategies، is about 95%، the strategy WLC is more conservative than OWA. It allocated more lands in the 2nd and 3rd classes of suitability. It allocates much more lands to the second level and the third of suitability. The results derived from the strategies have been compared to the result of ecological land suitability evaluation. It indicates that the area، ecologically suitable for cultivating forage could be classified into 3 sub-classes of land suitability، which provides watershed managers with more decision options. It seems it is a critical step to determine weight of importance of the factors than integrating method in decision-making so the cultivating limitations caused an intendancy of the results، to be same.
  • B. Fattahi, A. Tahmasebi Page 228
    The aim of this study was to evaluate the results of a 5-year field study of the effects of season growth- fire on succession and vegetation changes in Zagros mountainous rangelands in Hamadan province. Burning occurred in summer-2004 and vegetation characteristics were measured for 5 years after burning every June. The effects of fire were studied by comparing plots and transects located at 6 burned sites with a nearby 6 non-burned sites (as control). Size and number of plots determined by “minimal area” and “statistical” methods، respectively. Vegetation types were determined by physiognomic-floristic method in the field. Vegetation sampling was performed based on systematic-randomized method. The measured vegetation characteristics during the study period included cover and density of shrubs، perennial and annual grasses، species diversity، forage production، litter and bare soil percentage. Forage production was measured using clipping method، Shannon-Weiner method was used for species diversity evaluation. Four transects (with a length of 50 m) were located in each of burned and unburned sites and 5 plots were put along each transect. To compare burned and unburned sites understudy properties، paired T-test was made while to compare the years changes، One Way ANOVA was used. To compare the means Duncan test was applied. Our results demonstrated that in burned sites density، cover percentage and forage production of perennial grasses significantly increased while، in contrast density and cover percentage of shrubs and annual grasses decreased. Percentage of bare soil increased in burned sites. The Species diversity reduced in initial years after burning but a gradual increase was observed at the end of study period.
  • M. Kargar, Z. Jafarian, J. Ghorbani Page 240
    Range management involves the study of rangeland ecosystem components and the interrelationships among them specially soil and vegetation. The aim of this study is to investigate the relationship between soil physical and chemical properties and a rangeland species، Artemisia aucheri. This was done at a site dominated by A. aucheri in Vavsar rangeland in Kiasar، Mazandaran. Systematic-randomized sampling was done using four transects with 100m length. In each transect samples were taken on 10 plots (2×1 m). Then cover percentage and density of A. aucheri were estimated in each plot. At 20 individuals of A. aucheri soil was sampled on four directions and three distances from plant including near basal area، canopy edge (50cm) and outside of plant canopy (80cm). Soil samples were taken from 0-15 cm and 15-30 cm depths. Soil organic carbon، total nitrogen، EC، water (%)، CaCo3 (%)، pH and soil texture were measured. Analysis of variance was done with factorial design based on completely randomized design، and then means comparison by Duncan. The relationship between cover and density of A. aucheri and soil properties were assessed using correlation and multiple regressions. Result showed that percentage of soil humidity، OC، TN، and EC significantly decreased in outside of plant canopy. Caco3 (%) and Clay (%) significantly increased with distance from plant canopy. Density of A. aucheri showed significant correlation with OC (%)، Caco3 (%) and sand while the cover significantly correlated with OC، EC، percentage of sand and silt.
  • P. Karami, G. Heshmati, A. Soltani, A.Golchin Page 250
    The effects of managements policies i. e. grazing، enclosure، harvesting on production and plant composition of Saral rangelands located in Kurdistan''s، Iran، was investigated. Two rangelands were selected; Baharestan within which grazed and non grazed sites could be found. The second، Mangahol- Zardavan، has a harvested site and a grazed site. Samples were taken from 172 plots of 1 m2 that were established through a systematic-random design. In each plot، plant material، including aboveground biomass، standing dead، litter، and canopy of each species were measured. The comparison between inside and outside exclosure (non-grazed and grazed sites)، and between harvested site and grazed site showed that standing dead، litter and total aboveground biomass have significant difference; but there was no significant difference in aboveground live. Excluding increases standing dead، litter and total aboveground; harvest increases standing dead and total aboveground and decreases the litter. Perpetual grazing، excluding and harvesting practices have changed the vegetation composition. Grazing exclusion and harvesting significantly increased canopy cover of grasses، forbs and consequently their total canopy cover، but significantly decreases shrubs. Results also shows that palatable species were increased in harvested and grazing excluded sites.
  • M. Mohsennezhad, M. Shokri, H. Zali, Z. Jafarian Page 262

    The main goal of all ecologists is to preserve the ecosystems stability، this will not achieved unless with preservation of biodiversity. Plant communities، as primary producers، are perseveres of biodiversity in natural habitats. In conclusion for ecosystem management and biodiversity assessment in large scale، it is essential to study plant communities distribution. Current study was done in mountainous rangeland of Behrestagh of Amol in Mazandaran province. Vegetation was sampled in homogenous units with random-systematic method. To do study a total of 140 plots (1×1 m) were placed. In each homogenous unit، 1 to 3 soil samples were taken and topography properties were recorded. Using cluster analysis، the plots with the same species compositions were grouped in unit sub-association. Vegetation was separated to 9 sub-associations. The result of multivariate analysis showed that there was significant correlation between environmental factors (soil and topography) and vegetation. Soil and topography factors together accounted for 30% of vegetation changes. Also، the results showed that soil factors were more effective than topography factors in communities distribution.

  • M. Bassiri, S. Fatemi, M.R. Vahabi, H. Yeganeh Page 276
    Atriplex lentiformis and Nitraria schoberi potted seedlings were planted in green house in the college of natural recourses، Isfahan university of Tecnology by the end of summer of 2003. After 6 months establishment period the experiment began with 3 levels (20، 50، 80 percent) of cuttings in 2 forms as foliage and leaves in 5 consecutive harvest times. Two levels of irrigation; as normal and stressed were also applied. Plants production and performance were investigated and data were analyzed as a factorial design. Significant interaction effects indicated that: 1- Atriplex lentiformis is more tolerant to heavy grazing and is also more drought tolerant than Nitraria schoberi. 2- Productivity of both species declined after second harvest but water stress caused more rapid decline and Nitraria schoberi was more affected by moisture deficiency. Moderate harvesting in all cases resulted in higher production in each cutting and in total for both species. Second harvest had highest production in both species and production declined sharply after that in consecutive harvests. In normal moisture condition mean plant production was higher than stressed condition. Cutting foliage resulted in higher production than cutting leaves. Atriplex lentiformis had significantly higher production، higher digestible protein and better preference by sheep and goat. Sustainability، of vegetation is the most important factor in harsh environments therefore in spite of better performance of Atriplex lentiformis، both species should be planted in rehabilitation programs، since Nitraria schoberi is native of Iran and it can naturally be propagated.
  • R. Tamartash, F. Shokrianm, . Kargar Page 288
    In rangelands، drought and salinity are the two preventive factors for foliage production، due to their effect on seed germination and seedling emergence. In this study we evaluated the effects of salinity and drought stress on Trifolium alexandrium L. germination properties based on a completely randomized design (CRD) with four replications in water- soil and plant laboratory of Sari Natural Resource Faculty. Salinity treatments included 0، 100، 200، 300، and 400 Mm NaCl and the treatments of drought were 0، -0. 3، -o. 6، -0. 9، and -1. 2 Mpa. Salinity and drought treatments were provided from NaCl and Polyethilenglychol (PEG) 6000، respectively. Results showed that salinity and drought stress had a significant reducer effect (p<0. 05) on percentage and speed of germination، vigority index، stem and root length. Germination stopped at 300 Mm NaCl while in drought stress significant difference was observed in all understudy characteristics. Results of this study indicated that Trifolium alexanderium is a sensitive species to salinity and drought stress.
  • Z. Mohebi, A. Tavili, M. A. Zare Chahouki, M. Jafari Page 298
    In this research the allelopathic effects of Artemisia sieberi on germination and initial growth properties of Stipa barbata was investigated. The samples wre collected from Anjedan rangeland، Arak. The study was carried out based on a completely randomized design (CRD)، including four replications and five treatments. The treatments consisted of extract of root and aerial parts of A. sieberi with 25% and 75% (W/V) concentration and control (distilled water). The results showed that extracts of root (25% and 75%) had positive effects while extracts of aerial parts showed negative effects on seed germination properties of S. barbata. The difference in root and shoot extracts effects on germination may be is due to different allelochemicals or their concentrations in mentioned tissues of A. sieberi.
  • A. Maghamnia, M. Jangju, P. Abrishamchi, H. Ejtehadi Page 308
    Studying the interaction between range plants increase our knowledge on the ecosystem functions. The balance between competition and facilitation was studied between a semi-shrub (Artemisia Khorassanica Podl.) and a perennial grass (Bromus kopetdaghensis Drobov.) in Baharkish rangelands، Quchan، Iran. Sampling was carried out where both species were growing alone، or the perennial grass was growing under canopy of the perennial shrub. Measurements were conducted at the early growth، full vegetative or flowering stages of A. khorassanica. In the early growth season، higher soil moisture، and lower MDA and H2O2 were found for the understory than open space، indicating facilitative effects of shrub on the grass. The reverse results were found during summer times، which were interpreted as competitive interaction. The grass individuals also could affect soil moisture and physiological performances of the nurse shrub، with their effect being negative during both early and late growth season. In conclusion، results of this experiment suggest a tradeoff in the positive (facilitation) and negative (competition) interactions between A. khorassanica and B. kopetdaghensis. The type of relationship between the nurse shrub and its understory grass depends on the soil moisture availability during different times of a growth season.
  • S.H.R. Sadeghi, M.B. Raeisi, H. Noor Page 320
    Sediment yield mirrors the resultants of interaction among many different watershed components. It therefore can be studied for better understanding the governing situations on a watershed system. Annual based estimation of soil erosion and sediment yield cannot be supposed as a proper basis for designing hydraulic and watershed management structures. Estimation of suspended sediment load on storm basis is therefore necessary. Studying temporal variation of suspended sediment is an important tool for soil and water resources management of a watershed. However، the development of sediment graph under real conditions is very time and money consuming task and derivation of synthetic sedimentgraph has also been rarely considered. The present study was thus conducted in Tarbiat Modares University Forest Watershed [it needs address] with an area of 13263 ha to analyze accuracy of Time-Area Method (TAM) in sedimentgraph development. The TAM was then applied to the study watershed after providing necessary input data viz. isochrone area curve، input variables of the USLE and soil erosion routing with considering areal distribution of rainfall. The applicability of the TAM was then assessed for eight storm events occurred during October to December 2008. The results of analyses of application the TAM verified inapplicability of the model in simulating study sedimentgraphs.
  • L. Najafian, A. Kavian, J. Ghorbani, R. Tamartash Page 334
    Soil erosion is the most serious threat for environment، agriculture and food production in the world. It has deleterious effects on natural and human-managed ecosystems. These impacts are related to land use and management. Soil erosion starts as vegetation degraded. This study aimed to assess the effect of plant life form and cover on soil runoff and sedimentation. It was carried out in three major life forms (grasses، forbs، and shrubs) in mountainous rangelands in Savadkooh، Mazandaran province in Iran. For grasses 10 plots of 100 m2 and for other two life forms 7 plots of 100 m2 were established and then in each 100 m2 plot a number of 6 microplots (30 x 30 cm) were selected randomly. Different amount of vegetation cover was made in each microplot by clipping. These were 100%، 50% and bare ground (0%) each with two replicates. Then we applied rainfall simulator in each microplot to measure runoff volume، sediment concentration، sediment yield، runoff initiation threshold and runoff coefficient. Results showed that both life form and vegetation cover significantly influenced the amount of runoff and sedimentation. Greatest runoff was found for forbs while grasses had lowest amount of runoff. Also bare ground and 100% cover showed the greatest and least amount of runoff، respectively. The concentration of sediment for shrubs was significantly greater than grasses and in 100% cover it was significantly lower than 50% and bare ground.