فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی - سال شصت و پنجم شماره 3 (پاییز 1389)

مجله تحقیقات دامپزشکی
سال شصت و پنجم شماره 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد زمانی احمد محمودی، احمد رضا محمدنیا، سمانه آذرپژوه، مسعود غلامی صفحه 177
    به دلیل اهمیت بسیار زیادی که ساختار عروقی در بررسی پاتوژنز بیماری هایی مانند لامینیت ((Laminitis و زخم کف سم دارد، شناخت این ساختارها کاملا ضروری به نظر می رسد. مقالات منتشر شده در مورد ساختار عروقی در گوسفند اندک است. اندام خلفی 15 بره 3 ماهه از محل مفصل تارس جدا شد. با جدا کردن سرخرگ Dorsal metatarsal artery ابتدا سالین جهت شستشو و سپس رزین متاکریلات برای تشکیل کست تزریق شد. سرخرگ های Dorsal common digital و Common plantar digital مسئولیت عمده خون رسانی به سم را بر عهده دارد. از این سرخرگ ها یک شاخه به ناحیه پاشنه (Bulb) خون رسانی می کند شاخه دیگر در سطح محوری ((Axial به دیواره داخلی و ناحیه کف سم (Sole) خون رسانی می کند و شاخه سوم هم خون رسانی به نوار تاجی (Coronary margin) را بر عهده دارد. سیاهرگ های Common dorsal digitalو Abaxial proper plantar عهده دار درناژ خون از سم می باشد. خون عمده شبکه های سطحی و عمقی ناحیه نوار تاجی و دیواره به درون سیاهرگ Dorsal proper digital تخلیه می شود و از آن جا به سیاهرگ Common dorsal digital تخلیه می شود که این شبکه های آناستوموزهایی را با شبکه های حاصله از سیاهرگ Abaxial proper plantar می دهد. سیاهرگ Axial proper plantar به درون سیاهرگ Abaxial proper plantar تخلیه می شود.شبکه هایی که در دیواره خارجی، ناحیه کف (Sole) و سطح کف پای پاشنه (Bulb) قرار دارند، از طریق دو سیاهرگ عمده خون خود را به درون سیاهرگ Abaxial proper plantar درناژ می کند.
    کلیدواژگان: انگشت خلفی، قالب های رگی، خون رسانی، گوسفند
  • حسینعلی عرب، مریم جاهدی نیا، علی رسولی، غلامرضا شمس صفحه 185
    مطالعات همسنگ زیستی (بیواکووالانسی)، روش علمی مطمئن برای ارزیابی کیفیت داروهای ژنریک و بررسی خصوصیات فارماکوکینتیکی آنها در مقایسه با داروهای مرجع می باشد. هدف از این مطالعه بررسی همسنگ زیستی دو نوع بلوس کلوزانتل ساخته شده توسط یکی از شرکت های داخلی با مواد اولیه از دو منبع مختلف بوده است. تعداد 30 راCس گوسفند به دو گروه 15 تایی تقسیم شدند و به علت طولانی بودن نیمه عمر دارو، مطالعه به روش موازی انجام شد. در گروه اول (گروه آزمون) به هر گوسفند یک بلوس500 میلی گرمی کلوزانتل با مواد اولیه یک شرکت اسپانیایی و در گروه دوم (گروه مرجع)، به همان میزان داروی گروه آزمون، داروی کلوزانتل با منشا سازنده اصلی (یانسن بلژیک) به گوسفندان خورانده شد. از تمامی گوسفندان در زمان های0، 4، 8، 12، 16، 20، 24، 32، 48 و 72 ساعت پس از تجویز دارو خونگیری از ورید وداج به عمل آمد. میزان کلوزانتل موجود در سرم گوسفندان توسط سیستم HPLC اندازه گیری گردید. پس از تعیین نمودارهای غلظت خونی برای هر گوسفند، میانگین غلظت خونی هر مرحله خونگیری و شاخص های فارماکوکنیتیکی مختلف شامل (Cmaxحداکثر غلظت خونی)، Tmax(زمان رسیدن به حداکثرغلظت خونی)، AUC (سطح زیر منحنی) 2/1، t(نیمه عمر) و Kel(ثابت حذف) برای هر دارو محاسبه گردید. برای تعیین همسنگ زیستی دو دارو، از مقایسه AUC، Cmax و Tmaxو آزمون فاصله اطمینان استفاده شد. همچنین مقایسه این پارامترها با آزمون t-student نشان داد که تفاوت معنی داری بین شاخص های فارماکوکینتیکی دو دارو وجود ندارد و این شاخص ها در فاصله اطمینان 120-80 قرار داشتند. با توجه به این که بین پارامترهای فارماکوکینتیک گروه آزمون و مرجع از نظر آماری اختلاف معنی داری وجود نداشت و پارامترهای مورد نظر در فاصله اطمینان قابل قبول از نظر مراجع بین المللی قرار داشتند، می توان ادعا کرد که دو داروی کلوزانتل تهیه شده با مواد اولیه از دو منبع مختلف، با یکدیگر زیست همسنگ هستند.
    کلیدواژگان: فارماکوکینتیک، کلوزانتل، گوسفند، _ همسنگ زیستی (بیواکووالانسی)
  • نسرین چوبکار، افشین آخوند زاده بستی، مهدی سلطانی، عباسعلی ساری، علی ملکشاهی، غزال نعمتی، راضیه پرتوی صفحه 193
    امروزه تقاضا برای استفاده از نگهدارنده های طبیعی از جمله باکتریوسین ها جهت کنترل میکروارگانیسم های با منشا مواد غذایی در فراورده های دریایی رو به افزایش است. این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات ضد میکروبی نیسین بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در فیله ی کپور نقره ای شور سبک و سنگین (4 و 8 درصد نمک) صورت گرفت. اثر غلظت های مختلف نیسین (0، 15/0، 25/0، 75/0 و 5/1 میکروگرم بر میلی لیتر) بر رفتار رشد استافیلوکوکوس اورئوس در شرایط نامناسب یخچالی (10 درجه سانتیگراد) از طریق سنجش میزان رشد باکتری در فیله ماهی شور بررسی شد. نتایج نشان داد که تاثیر غلظت های مورد استفاده از نیسین در جلوگیری از رشد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در هر دو نوع ماهی شور سبک و سنگین نسبت به گروه کنترل معنی دار بوده است)05/0(p<. این مطالعه نشان داد که نیسین دارای اثر بازدارندگی بر رشد استافیلوکوکوس اورئوس است و می تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در ماهی شور سبک و سنگین مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نمک، نیسین، _ Staphylococcus aureus، فیله ی کپور نقره ای
  • سعید زیبایی، هادی کیوانفر، محمد ربانی، فرهید همت زاده، مهدی کیانی زاده، محسن فتحی نجفی، مجید فرهودی، محمد همتی صفحه 199
    تب برفکی یکی از مهم ترین بیماری های ویروسی دام است. تیپ های O، A و 1Asia ویروس تب برفکی از دیرباز در ایران بومی می باشند. در این مطالعه نمو نه های گرفته شده (103 نمونه طی سه سال) از دام های مشکوک،توسط آزمایش RT-PCR مورد بررسی قرار گرفت. 702نوکلئوتید ناحیه D1 تا B2 ژنوم ویروس تب برفکی تیپ A جدا شده از استان خراسان رضوی تعیین توالی گردید و با سایرویروس های ایران و منطقه مقایسه شد. در نتایج بدست آمده معلوم گردید که ویروس تیپ Aجدا شده 89 درصد مشابهت با ویروس های ایران و کشور های همسایه دارد. به علاوه این ویروس با 92 درصد، بیشترین تشابه را با (Samuel)87/1A/IRN/ نشان داد.بررسی فیلوژنتیک ویروس معلوم نمود که این ویروس به ویروس های 92/Iraq/22A و 105A/IRN /iso نزدیک بوده و با آنها در یک Lineage قرار می گیرد. اطلاعات نشان می دهد که ویروس تب برفکی تیپ A جدا شده از استان خراسان رضوی مشابهت زیادی با v87A/IRN/ ویروس واکسن ایران دارد و واکسن قادر است آنتی بادی محافظت کننده بر علیه آن ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: ویروس تب برفکی، استان خراسان رضوی، _ تیپ A
  • آرمین توحیدی، ابوالفضل زالی، عباس خوش سخن، مهدی ژندی، عیسی دیرنده، منوچهر امینی صفحه 203
    افزایش دفعات خوراک دهی در گاوهای شیرده موجب بهبود بازده بیوانرژتیک در بدن می شود، اما از تاثیر آن بر بازده رشد و هورمون های درگیر در آن در دام های پرواری اطلاعات کمی در دسترس است. بنابراین، برای مطالعه اثر دفعات خوراک دهی بر کمیت و کیفیت لاشه، وزن بدن، غلظت هورمون های لپتین و انسولین، از دوازده گوساله نر هلشتاین در دو گروه شش راCسی استفاده شد. گروه شاهد روزانه دو بار و گروه تیمار روزانه شش مرتبه و به یک میزان خوراک دهی شدند. وزن بدن هر سه هفته یک بار ثبت شد. نمونه های خون در پایان آزمایش در طی 24 ساعت و به فواصل چهار ساعته از دام ها اخذ شد. گوساله ها کشتار و خصوصیات لاشه آنها مورد بررسی قرار گرفت. غلظت لپتین پلاسما در مقایسه با گروه شاهد افزایش (05/0p<)، درحالی که غلظت انسولین پلاسما (01/0p<)کاهش یافت. مقدار چربی داخلی و ضخامت چربی زیر پوستی در گروه تیمار در مقایسه با شاهد کاهش (05/0(p< یافت. نتایج حاصله پیشنهاد می کند که افزایش دفعات خوراک دادن در گوساله های در حال رشد هلشتاین، موجب کاهش ذخایر چربی بدن می شود. این اثر احتمالا به واسطه تغییرات غلظت هورمون های لپتین و انسولین اعمال می گردد.
    کلیدواژگان: انسولین، دفعات خوراک دهی، کیفیت لاشه، گوساله، لپتین
  • احمد مرشدی، ملاحت احمدی، تقی زهرایی صالحی، پریسا سقایی صفحه 211
    بروسلوز یکی از خطرناک ترین بیماری های عفونی مشترک بین انسان ودام می باشد که در حال حاضر اکثر نقاط کشور را به شکل مستقیم یا غیر مستقیم متاثر می سازد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی آزمون PCR در تشخیص موارد بروسلوز در دام و مقایسه آن با روش های سرولوژیک استاندارد می باشد. بدین منظور ابتدا نمونه های سرمی مثبت از نظر بروسلا از مراکزدرمانی جمع آوری وآزمایشات رزبنگال و آگلوتیناسیون رایت در لوله)SAT(، بر روی آنها انجام گرفت و سپس همین نمونه ها مورد آزمون PCR قرار گرفتند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که درصد قابل توجهی از نمونه های سرمی ارسالی به آزمایشگاه ها از نظر ابتلا به بروسلوز در آزمون رایت مثبت بودند که از این تعداد65درصد در آزمون PCR نیز نتیجه مثبت نشان دادند بدین ترتیب که از تعداد 20 نمونه سرم دامی مشکوک به بروسلوز 6 نمونه(30درصد) مثبت با عیار 1:80 و بقیه دارای عیار کمتر از 1:80 بودند. کلیه نمونه ها جهت تایید تشخیص مورد آزمایش PCR قرار گرفتند که نتایج حاصل از آزمون PCR در5 نمونه از بین سرم های بیمار(عیار1:80) و6 نمونه با عیار کمتر از 1:80 با آزمایش رایت هم خوانی داشت در حالی که یک نمونه با تیتر کمتر از 1:80 با آزمایش رایت هم خوانی نداشت. مقایسه نتایج حاصل ازآزمون رایت و PCR، 55درصد هم خوانی بین نتایج این دو روش را نشان داد.
    کلیدواژگان: PCR، _ رزبنگال، بروسلوز، رایت
  • غلامحسین خواجه، مهرزاد مصباح، صفورا نیک مهر، مصطفی سبزواری زاده صفحه 217
    پرورش ماهی در تراکم بالا و با حداقل تلفات نیازمند آگاهی از سلامت آن می باشد. پارامتر های خون شاخص نسبتا مفیدی برای ارزیابی نارسایی های فیزیولوژیکی در پرورش متراکم ماهی می باشد و می تواند اطلاعات مهمی برای تشخیص و پیشگیری از بیماری ها را در اختیار قرار دهد. در این مطالعه تعداد 60 قطعه ماهی شیربت پرورشی بالغ از استخرهای پرورش ماهی شیربت در استان خوزستان صید و پس از خون گیری از طریق ورید ساقه دمی (Caudal vein) و تعیین جنسیت مقادیر برخی پارامترهای خون شناسی از جمله شمارش کلی و تفریقی گلبول های سفید، شمارش کلی گلبول های قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت و اندیس های گلبولی MCV(، MCH،(MCHC به صورت دستی با روش های متداول آزمایشگاهی مورد اندازه گیری قرار گرفت و میانگین و خطای استاندارد میانگین هر یک از پارامترهای مذکور بر اساس جنس و بدون در نظر گرفتن جنس تعیین گردید. برای مقایسه مقادیر پارامترها در دو جنس نر و ماده از آزمون t-student استفاده شد و ضرایب همبستگی بین پارامترها با استفاده از آزمون فیشر تعیین گردید. در این مطالعه و بدون در نظر گرفتن جنس میانگین پارامترهای خون شناسی ماهی شیربت پرورشی به شرح زیر تعیین گردید: شمارش کلی گلبول های سفید (WBC) برابر103 * (57/0 ± 5/12) سلول در میکرولیتر mL))، (گلبول های قرمز (RBC برابر 106 * (035/0 ± 41/1) سلول در میکرولیتر ml)، هموگلوبین (Hb برابر1/0 ± 5/6 گرم درصد g/ dl)، هماتوکریت (PCV(برابر7/0 ± 9/36 درصد (درصد)، MCV برابر87/4 ± 261 فمتولیتر (1(f، MCH برابر88/0 ± 7/45 پیکوگرم (Pg) و MCHC برابر 27/0 ± 6/17 گرم درصد و در شمارش تفریقی گلبول های سفید درصد نوتروفیل ها، لنفوسیت ها، مونوسیت ها و ائوزینوفیل ها به ترتیب، 52/0 ± 40، 59/0 ± 2/56، 22/0 ± 8/2 و 15/0 ± 1/1 درصد بدست آمد. نتایج آنالیز آماری اختلاف م عنی داری را بین جنس نر و ماده نشان نداد (05/0 p>. ) نتایج این مطالعه می تواند برای ارزیابی وضعیت سلامتی این ماهی در ایستگاه های پرورشی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: ایران، _ ماهی شیربت، پارامترهای خون شناسی، خوزستان
  • مهناز طاهریان فرد، نسیم زنگویی صفحه 225
    هورمون های جنسی به نظر می رسد که حساسیت به درد را تعدیل می کنند. از طرفی نقش گیرنده های آلفا دو آدرنرژیک بر حساسیت به درد توسط تست فرمالین بررسی شده است. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی اثر تزریق داخل بطن مغزی زایلازین و یوهمبین بر حساسیت به درد در مراحل مختلف سیکل استروس در آزمون فرمالین در موش صحرایی می باشد. آزمون فرمالین بوسیله تزریق زیر جلدی50 میکرو لیتر فرمالین 5/2 درصد در پای عقبی انجام گرفت. حیوانات به چهار دسته تقسیم شدند: 1– گروه کنترل حیوانات دست نخورده)، 2– گروه شاهد (2 میکرو لیتر مایع مغزی نخاعی مصنوعی را به صورت داخل بطن مغزی دریافت کردند)، 3– گروه تزریق آگونیست 2 میکرو لیتر زایلازین در دوز های 5 و 10 میکرو گرم به ازای یک موش صحرایی دریافت کردند) و 4– گروه تزریق آنتاگونیست (2 میکرو لیتر یوهمبین در دوز های 5 و 10 میکرو گرم به ازای یک موش صحرایی دریافت کردند.) داده ها به وسیله آنالیز واریانس دوطرفه مکرر و آزمون تشخیصی توکی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. سطح معنی داری)05/0 (p< بود. داده ها نشان داد که زایلازین بطور معنی داری(05/0p< (حساسیت به درد را در تمام مراحل مختلف سیکل استروس کاهش داد، اما این اثر بی دردی در مرحله استروس سیکل استروس ماکزیمم و در مرحله مت استروس مینیمم بود. یوهمبین در تمام مراحل مختلف سیکل استروس باعث افزایش معنی داری (05/0(p< در حساسیت به درد شد. اثر پر دردی یوهمبین در مرحله مت استروس سیکل استروس ماکزیمم و در مرحله پرو استروس سیکل استروس مینیمم بود. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که تداخل سیستم آلفا دو ادرنرژیک با استروئیدهای جنسی داخلی در اصلاح حساسیت به درد اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: آزمون فرمالین، یوهمبین، موش صحرایی ماده، زایلازین، سیکل استروس
  • فروزنده بروجردی، سید حسین مرجانمهر، عبدالحمید شوشتری، عباس توسلی، سید مهدی میرسلیمی، محمد علی بهمنی نژاد صفحه 231
    امروزه ویروس های آنفلوانزا تحت تیپ 2N9H در گله های طیور اهلی سراسر دنیا در حال چرخش هستند. تحقیق حاضر به منظور بررسی توان ایجاد ضایعات پاتولوژیک در موش به عنوان یک مدل پستاندار پایه گذاری گردیده است. 50 سر موش ماده نژاد BALB/C به سن تقریبی 8 هفته و متوسط وزن 27 گرم به دو گروه A شامل 25 سر موش که به روش داخل بینی با دوزی معادل 50EID106 ویروس آنفلوانزا 04/263A/Chicken/Iran/B در هر 50 میکرو لیتر مایع کوریوآلانتوئیک تلقیح شدند و گروه B شامل 25 سر موش به عنوان گروه کنترل تقسیم شدند. نمونه برداری در روزهای 3، 6، 9 و12 بعد از عفونت زایی انجام و نمونه های بافتی از مغز، ریه، نای، کبد، روده، کلیه، قلب و طحال برداشت گردید. بررسی ضایعات هیستوپاتولوژیک نشان داد که این ویروس قابلیت ایجاد ضایعات پاتولوژیک را به شکل موضعی در ریه و نای دارا می باشد و می تواند در این بافت ها باعث ایجاد Interestitial bronchopneumonia و Tracheitis شود. این یافته ها نشان می دهد که ویروس آنفلوانزا می تواند در پستانداران بیماری ایجاد نماید و از آن جایی که امروزه آلودگی انسان به این ویروس ها که می تواند متعاقب آلودگی طبیعی انسان با ویروس های آنفلوانزای طیور و بروز پدیده نوترکیبی و وقوع یک پاندمی جدید رخ دهد هم از نظر بیماری و هم از نظر مرگ و میر مورد توجه قرار گرفته است لذا توجه بیشتر و نیز انجام اقدامات پیشگیرانه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: BALB، C، تغییرات آسیب شناسی، _ موش، ویروس آنفلوانزا، 2N9H
  • رضا وکیلی، رضا دلیری صفحه 239
    ویتامین E با خواص آنتی اکسیدانتی شناخته شده و در گونه های مختلف تنظیم وظایف سیستم ایمنی را از خود نشان داده است.این آزمایش با استفاده از 240 قطعه جوجه نر یک روزه گوشتی از سویه راCس 308 جهت بررسی اثرات چهار سطح مختلف ویتامین E(صفر، 10، 20، 40 میلی گرم در کیلوگرم) بر عملکرد و پاسخ سیستم ایمنی هومورال انجام شد. به منظور مطالعه پاسخ ایمنی هومورال جوجه ها در سنین 15، 30، 45 روزگی با 2/0 میلی لیتر محلول 05/0 گلبول قرمز گوسفند در عضله سینه تزریق شدند و در 7 و 14 روز بعد از تزریق دوم و سوم نمونه گیری خونی انجام شد، سپس تیترهای آنتی بادی بر علیه گلبول گوسفند به و سیله ی روش میکرو هماگلوتیناسیون اندازه گیری شد.سپس جوجه ها کشتار و بورس فابرسیوس و طحال آنها توزین شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که ویتامین E هیچ اثر معنی داری بر عملکرد جوجه ها شامل وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی نداشت. اختلاف معنی داری بر تیتر آنتی بادی تام علیه گلبول قرمز گوسفند، تیتر آنتی بادی حساس به 2 مرکاپتواتانول، و نیز تیتر آنتی بادی ضد ویروس نیوکاسل گروهی که 40 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین E مصرف کرده بودند،در مقایسه با گروه شاهد داشت (05/0. )p< تیتر آنتی بادی مقاوم به 2 مرکاپتواتانول و وزن ارگان های لنفوئیدی (بورس فابرسیوس و طحال) تحت تاثیر جیره قرار نگرفت و اختلاف معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد.این نتایج نشان دادکه مکمل ویتامین E پاسخ ایمنی هومورال را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: هماگلوتیناسیون، ویتامین E، سیستم ایمنی، عملکرد، جوجه گوشتی
  • علیرضا قدردان مشهدی، مسعود صیفی آباد شاپوری، الهه یونسی صفحه 245
    کم خونی عفونی اسب (EIA) بیماری واگیری است که از نظر بالینی با دوره های عود کننده ای از کم خونی، زردی، افسردگی، ادم و کاهش وزن مزمن مشخص می گردد. بیماری با عفونت ویروسی مستمر همراه می باشد. ویروس عامل EIA به خانواده رتروویریده تعلق دارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین وضعیت EIA در اسب های اهواز بوده است. جهت انجام این کار 100 راCس اسب انتخاب شده و پس از اخذ اطلاعات مربوط به هر اسب (از قبیل سن، جنس و سابقه بیماری) خونگیری از آنها صورت گرفت. تیتر آنتی بادی نمونه ها با استفاده از کیت تجاری AGID تعیین گردید. نتایج نشان دادکه تمامی دام مای تحت مطالعه از نظر سرولوژیک منفی بوده اند.
    کلیدواژگان: اهواز، _ کم خونی عفونی اسب، آزمایش کوگینز
  • فریدون نورمحمدزاده، یوسف داوودی، رسول جمالی، ایرج نوروزیان صفحه 247
    اسهال ناشی از کریپتوسپوریدیوز در گوساله های نوزاد یکی از مشکلات مهم بهداشتی می باشد و موجب خسارات شدید اقتصادی می شود. این مطالعه در گوساله های نوزاد در مناطق مختلف استان آذربایجان شرقی از آبان ماه 1380 تا آبان ماه 1381 به منظور تعیین نقش این انگل در اسهال انجام گرفت. در این بررسی تعداد 500 نمونه مدفوع در چهار منطقه استان از گوساله های مبتلا به اسهال زیر دو ماه سن متعلق به 25 گاوداری صنعتی و هم چنین گوساله های اسهالی ارجاع داده شده به درمانگاه های خصوصی جمع آوری شد. نمونه ها به شکل فرمالینه تهیه شد و پس از رنگ آمیزی با روش زیل نیلسون اصلاح شده در بخش انگل شناسی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام و نتایج آن ثبت گردید. داده ها با استفاده از آزمون مربع کای مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. از مجموع 500 نمونه، 207 مورد (4/41 درصد) از نظر وجود تک یاخته کریپتوسپوریدیوم مثبت بودند. نتایج بررسی نشان دادند که اختلاف معنی داری بین درصد شیوع بیماری در فصول مختلف سال وجود دارد (05/0 p<)، بیشترین شیوع مربوط به فصل تابستان (6/49 درصد) و کمترین آن در زمستان (4/30 درصد) بوده است، همچنین اختلاف معنی داری بین درصد شیوع بیماری در سنین مختلف وجود داشت (05/0 p<)، بیشترین آن در سن 8-6 هفتگی (4/61 درصد) و کمترین آن در سن یک هفتگی (21/25 درصد) بوده است. اختلاف معنی داری بین درصد شیوع بیماری در نواحی مختلف استان وجود نداشت. این مطالعه فراوانی شدت آلودگی برحسب +(، ++ و)+++ را به ترتیب 43/30، 3/34 و 26/35 درصد نشان داد. همچنین شدت اسهال با شدت آلودگی رابطه مستقیم داشت.
    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوز، گوساله، آذربایجان شرقی، _ اپیدمیولوژی
  • علیرضا البرزی، بهمن مصلی نژاد، مسعود قربانپور نجف آبادی، زهرا نیک پور صفحه 255
    بیماری کرم قلب، به و سیله دیروفیلاریا ایمیتیس در سگ ها و گربه ها ایجاد می گردد. دیروفیلاریوز از نظر بالینی در گربه ها بسیار مهم است چرا که عفونت خفیف هم قادر به ایجاد بیماری شدید بوده و می تواند حیات حیوان را به خطر اندازد. گربه ها کمتر به بیماری آلوده می شوند، حتی در مناطقی که آلودگی شدید سگ ها وجود دارد. در بررسی حاضر پس از معاینه بالینی، از تعداد 120 گربه بالغ خانگی و ولگرد در شهرستان اهواز، خون گیری به عمل آمد و از نظر حضور میکروفیلر دیروفیلاریا با روش نات تغییر یافته و نیز از نظر حضور آنتی ژن انگل در خون با استفاده از کیت تشخیصی ایمونوکروماتوگرافی مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع تنها 1 مورد (83/0 درصد) از گربه های مورد مطالعه، آلوده به دیروفیلاریا ایمیتیس بود. گربه مبتلا نر، خانگی و از نژاد مو کوتاه اهلی بود و 5/2 سال سن داشت. این تحقیق که اولین گزارش جداسازی دیروفیلاریازیس در گربه های شهرستان اهواز است نشان می دهد که پشه های حامل و مخازن آنها در این منطقه موجود است و لازم است که برخورد مستمر و مداومی در ریشه کنی گربه ها و سگ های ولگرد منطقه، درمان پروفیلاکتیک و آموزش دقیق به مردم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اهواز، _ دیروفیلاریوز، کرم قلب، گربه
|
  • Page 177
    The importance of vessel structure has been shown in pathogenesis of the equine and bovine laminitis. Investigation on vessel structures is necessary to diagnose the mechanism of laminitis. Due to lack of literature on ovine digital arteries. Ovine digital vessels were studied using corrosion casting method. The hind limbs of 15 lambs of 3 months ages were separated from tarsus joint. After the dissection of dorsal metatarsal artery, normal saline and resin metacrylat were injected into the vessels. In this species, the dorsal common digital artery and common plantar digital artery have the main function in blood supply. One branch runs to the heel bulb and the other runs to the axial wall and sole. The third branch of these arteries is responsible to blood supply of periople tissue. The common dorsal digital artery and abaxial proper digital artery drain all venous blood from the claw. The dorsal proper digital artery arises from the numerous smaller veins which are joined to form the deep and superficial venous networks of coronary margin and wall. This vein delivers blood to the common dorsal digital artery. The axial proper plantar vein drained into the abaxial proper plantar vein. Two main vessels which arise from venous network of wall, sole and plantar surface of the bulb, drain into the abaxial proper plantar vein.
  • Page 185
    Bioequivalence study is a scientific and practical method used to compare the quality of a generic drug with a reference product. This study aimed to examine the bioequivalence of two closantel formulations produced with different sources of raw material by a domestic pharmaceutical Company. Due to long half- life of closantel, the study carried out by a parallel method. Thirty sheep were divided into 2 groups of 15 each. In the first group (test group) each sheep received 500 mg bolus of closantel and in the second group (reference group), each sheep received a 500 mg bolus of closantel produced with a raw material from a Belgium Company. Blood samples were collected at 0, 4, 8, 12, 16, 20, 24, 32, 48 and 72 hours after drug administration. An HPLC system was used to determine the amount of closantel in plasma. Pharmacokinetic parameters including area under curve (AUC), Cmax, Tmax, Kel and t1/2 of closantel were determined in each sheep. A t-student test was used to analyze and compare the results. The mean ± SD of Cmax in reference and test groups were 56.38±14.28 µg/ml, 51.44±10.55, respectively. Tmax in reference and test groups were 22.93± 2.81, 23.72± 1.83 h, respectively. AUC (0-72) in reference and test drugs were 2049.1±421.2 and, 1795.1± 421.2, respectively. AUC (0-||•||) in reference and test were 2557.3±621.5 and 2171.1± 80. Kel in reference group was 0.0321± 0.0144 while in test it was 0.0348± 0.0128. t1/2 in reference and test groups were 24.85± 8.34 h and, 22.29± 8.03 h, respectively. In conclusion, the results of this study showed that there was not significant difference between reference and test group, suggesting that two products were bioequivalent.
  • Page 193
    There is increasing demand for use of natural preservatives such as bacteriocins to control foodborne pathogens in seafoods. This study was performed to evaluate the antimicrobial effects of Nisin on Staphylococcus aureus in light and heavy salted silver carp fillets (4 and 8% Nacl). Effect of different concentrations of Nisin (0, 0.15, 0.25, 0.75, 1.5 µg/ml) on behavior of S.aureus at unfavourable refrigeration storage temperature (10oC) was determined by evaluation of the bacterial growth in salted fish fillets. The results showed that used concentrations of Nisin had inhibitory effect on the growth of S.aureus in light and heavy salted fish fillets compared to the control (p<0.05). This study showed inhibitory effect of Nisin on the growth of S.aureus. Therefore it can be considered as a natural preservative in light and heavy salted fish.
  • Page 199
    Foot -and- mouth disease (FMD) is one of the most important virus disease in farm animals. Types O, A and Asia1 FMD virus have been endemic in Iran. In these study, samples from suspected livestock were analyzed by RT-PCR experiment. The number of 702 nucleotides determined at 1D -2B region of type A strain isolated from Khorasan Razavi province sequenced and compared with that of other reported isolates type A from Iran and neighboring countries.The results show that field isolated type A has about 89% similarity with other reported isolates type A from Iran and neighboring countries. Furthermore, this virus shows the most similarity with A/IRN/1/87(Samuel). Phylogenitic analysis revealed that virus was closely related to A22-Iraq/99 and A/IRN/iso/105 that rest in the same lineage. The data showed high similarity between type A viruses involved in the Khorasan Razavi province and A/IRN/87v (vaccine strain); so that it can be concluded that the vaccine can produce prophylactic antibody against this virus.
  • Page 203
    Increased feeding frequency improve bioenergetics efficiency in lactating cows; however, there is little information about its effect on fattening animals.Twelve Holstein bull calves were allotted to two groups to determine the effect of feeding frequency on body weight, carcass quality and hormonal profiles. Control group was fed twice a day and treated group was fed six times a day by a standard diet for eight months. Body weight was recorded at 3 weeks interval. Blood samples were collected one hour after feeding at four hours intervals during 24 hours at the end of experiment. Calves were slaughtered and carcass characteristics were measured. Plasma leptin concentrations were higher (p<0.01) in treated group than those in control group. Plasma insulin concentrations were lower (p<0.01) in treated group than those in control group. Internal fat content and depth of subcutaneous fat were (p<0.05) higher in control group than those in treated group. It can be concluded that feeding frequency for growing Holstein calves resulted in decreased fat reservoirs and this effect may be mediated by plasma leptin and insulin changes.
  • Page 211
    Brusellosis is one of the most dangerous infectious zoonotic diseases which at present affect most areas of Iran directly or indirectly.The aim of the present study was evaluate the efficacy of PCR test in detection of brucellosis. Suspected animal sera (n=20) to brusellosis were collected from clinics and subjected to Rose Bengal and Wright Agglutination tests and to PCR analysis. While 6 samples (30%) were positive with titer 1:80,titer of the rest ones were less than 1:80. To confirm, all samples were subjected to PCR which revealed 5 samples of 1:80 and 6 samples of less than 1:80 were in agreement with wright test. However, 8 samples of 1:80 and 1 sample of less than 1:80 were in disagreement with wright test. The results of this study revealed that considerable percent of submitted samples were positive for brucellosis and positivity of ones were confirmed with PCR test we have shown 55% agreement between SAT(Standard Agglutrination Test) and PCR results.
  • Page 217
    For intensive rearing of fish with minimal losses, it is necessary to be aware of health status of fish. Blood variables are useful criteria for showing physiological disturbances in intensively farmed fishes and can provide important information for diagnosis and prognosis of diseases. The aim of the present study was to show hematological parameters in haematological evaluation is gradually becoming a routine practice for Shirbout fish when intensively bred. In this study, 60 clinically healthy Barbus grypus, were caught from culturing pools in Khuzestan province. Blood samples were taken from caudal vein and the levels of hematological parameters were determined. Comparison between sexes were done using student t-test and Pearson correlation coefficient with Fisher's test. In this study the overall mean of total red blood cells, total leukocyte count, hemoglobin, mean cell volume (MCV), mean cell hemoglobin (MCH), mean cell hemoglobin concentration (MCHC), hematocrit, lymphocyte, neutrophil, eosinophil, and monocyte were (1.41 ±0.035)|*|106, (12.5 ±0.57)|*|103 cell/ l, 6.5 ±0.1 g/dl, 261±4.87 fl, 45.7±0.88 pg, 17.6 ±0.27, 36.9±0.7, 56.2 ±0.59, 40±0.52, 1.1±0.15 and 2.8 ±0.22 %, respectively. In terms of these parameters, there was not significant difference between sexes (p<0.05).
  • Page 225
    Sex hormone is supposed to modify pain sensitivity. The aim of the present study was to investigat, the role of 2 adrenergic receptors in nociception using formalin test. Formalin test was performed by subcutaneous injection of 50 ml formalin (%2.5) solution into hind paw. Animals were divided into 4 groups as control group (intact animal), sham group (received 2µl of artificial CSF by ICV route), agonist group (received 2µl of xylazine 5 and 10 mg / rat by ICV route) and antagonist group (received 2µl of yohimbin 5 and 10 mg /rat by ICV route). Data were analyzed by two way ANOVA and post- hoc test of tukey's test. Data showed that xylazine significantly decreased (p<0.05) pain sensitivity during all stages of estrous cycle; analgesic effect of xylazine was high in estrus stage of estrous cycle and low in metestrous stage of estrous cycle. Yohimbin in all stages of estrous cycle significantly increased (p<0.05) pain sensitivity. Hyperalgesic effect of yohimbin was high during metestrous stage of estrous cycle and it was low in proestrous stage of estrous cycle. Results of present study indicated that interaction of alpha2 adrenergic system with endogenous sex steroid is important in the modulation of pain sensitivity.
  • Page 231
    Avian influenza H9N2 viruses are circulating in domestic poultry worldwide. Although this avian subtype is generally not highly pathogenic for avian species, these viruses have recently been transmitted to mammalian species, including humans. So this study has been done to prescribe the pathologic lesions of this virus in BALB/C mouse as a mammalian model. We infected 25 female BALB/C mice with 50 µl of 106EID50 of virus per 50µl chorioalantoic fluid. 25 mice as control group received only 50µl of uninfected chorioalantoic fluid. Sampling was done on days 3, 6, 9 and 12 post infection. The following tissues were examined by light microscopy for the presence of lesions and for the detection of Influenza viral antigen (Immunohistochemistry): lungs, trachea, brain, liver, intestine, spleen, kidneys and heart. Histopathologic studies revealed that this virus only can induce local lesions in lung and trachea in the form of interstitial bronchopneumonia and tracheitis. However these findings showed that Influenza A H9N2 viruses are potential to infect mammals but severity of the lesions differ from sub type to sub type. As the human health have now gained importance, both for illness and fatalities that have occurred following natural infection with avian viruses, and for the potential of generating a reassortant virus that could give rise to the next human influenza pandemic, more consideration and prevention should be applied.
  • Page 239
    Vitamin E is known for its antioxidant properties and has been shown to modulate immune system in various species.An experiment with 240 one-day old Ross 308 male broilers was coducted to investigate the effects of 4 different levels of vitamin E (0,10,20 and 40 mg/kg) on performance and response of humoral immunity. Chicks at age of 15, 30 and 45 days were injected I.M. with 0.2ml of a 5% saline suspension of sheep red blood cell (SRBC). Blood samples were collected from each bird at 7 and 14 days of the second and third challenge.Afterwards, the 2-mercaptoethanol sensitive (2MES, presumably IgM) and 2-mercaptoethanol resistant (2MER, presumably IgG), Anti-SRBC antibody titers were determined using a microheamagglutination technique. Then chicks were slaughtered and their bursa of fabricius and spleens were weighted.The results of this study suggested that vitamin E has no significant effect on performance of broiler chicks such as body weight, feed intake and feed efficiency. There was a significant difference on total anti-SRBC-titter, 2-mercaptoethanol sensitive antibody titer (2-ME sensitive), anti-New Castle disease virus titter (NDV) in group which was given 40 mg/kg supplemented vitamin E compared to the control group(p<0.05). 2-mercaptoethanol resistant antibody titter (2-ME resistant) and lymphatic organs (bursa of fabricius and spleen) weight were not under the effect of diet. Furthermore significant difference wasn`t observed between treatments.These results indicated that supplementation of vitamin E increases humoral immune responses.
  • Page 245
    Equine infectious anemia (EIA) is a contagious disease that is clinically characterized by recurrent episodes of fever, hemolytic anemia, icterus, depression, edema and chronic weight loss. The disease is associated with a persistent viral infection. The virus of EIA is a member of the Retroviridae family. The aim of this study was to determine the status of EIA in horses in Ahvaz. One hundred horses were selected and after history taking (i.e. age, sex and history of disease) blood sampling done. The samples were tested through coggin, s test using AGID commercial kit. The results showed, all animals were seronegative.
  • Page 247
    Neonatal calf diarrhea due to cryptosporidium is a major health problem. It causes extensive economic losses. This study was carried out on newborn calves in different parts of east Azarbayjan province over November 2001 - 2002. Five hundred feacal samples were taken from diarrheic calves under the age of 2 months from 25 commercial dairies and referral cases to the private clinics in four districts of Azarbayjan province. Samples were fixed in the formalin and then stained by modified Ziehl-Neelsen procedure in Department of Parasitology, Faculty of Medicine, Tabriz University of Medical Sciences. Data were statistically analyzed using Chi-square test. The positive samples for cryptosporidium were confirmed as 41.4% (207 samples out of 500) cases and a significant difference was found between the prevalence rate in relation to the seasons of study (p<0.05). While the highest prevalency was in summer (49.6%), the least rate was in the winter (30.4%). Statistical significance was also found between the age groups regarding the prevalence rate in infected calves (p<0.05), mostly at 6 to 8 weeks of age (61.4%) and less on one week of age (25.21%). There was not any significant difference between different districts according the prevalence rate of infection. The severity of infection was found 30.43% (+), 34.3% (++) and 35.26% (+++) respectively. Meanwhile, positive association between the severity of infection and diarrhea was also shown.
  • Page 255
    Heartworm disease is caused by Dirofilaria immitis in dogs and cats. Dirofilariasis is clinically considered very important, because of its severe and life threatening disease in case of even light infection. Cats are infected much less commonly, even in areas which present heavily infected dogs. After clinical examination blood samples were collected from 120 companion and stray adult cats in Ahvaz city. Dirofilaria microfilaria was detected by modified Knott method and its antigen detected by immunochromatography. One (2.5 years old), out of 120 (0.83%) of the studied cats was infected with Dirofilaria immitis microfilaria. Companion male cat of domestic short hair (DSH) breed. This survey is the first report on isolation of Dirofilaria immitis in cats of Ahvaz city. It seems that carrier mosquitoes and their reservoirs present in this distinct: Therefore continuous challenge for eradication of stray cats and dogs, prophylactic treatment and accurate training to people should be done.