فهرست مطالب

مجله مطالعات و تحقیقات ادبی
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تقی پورنامداریان * صفحات 7-23

    از دیرباز گروهی خیام را اهل عرفان و تدین و گروهی دیگر او را فردی لذت جو و منکر شریعت شمرده اند. مولف این مقاله با تاکید بر اینکه شعر حاصل نیروی تخیل و اوقات خلوت شاعر است، استدلال می کند که آنچه در شعر شاعر انعکاس می یابد، لزوما در زندگی عملی شاعر رخ نمی دهد. آنگاه به استناد نویسندگانی که خیام را از نزدیک دیده اند، نگاهی متفاوت به زندگی و اندیشه های خیام می افکند و شک و تردیدهای خیام را ناشی از تلاش او برای شناخت خدا از راه عقل می شمارد و در پایان فهرستی محتوایی از رباعیات خیام را ارائه می کند: شک در عقاید دینی، حیرت در برابر هستی انسان و آفرینش و مبدا و معاد، نگاه حسرت آمیز به عاقبت انسان و غنیمت شمردن فرصت.

    کلیدواژگان: خیام، رباعیات خیام، عادت ستیزی معنایی
  • علی حسین پور * صفحات 25-46

    آرامش روحی و روانی، آزادی از آزمندی، و وارستگی از وابستگی، رویای شیرین و دیرینی است که عارفان مسلمان در گفته ها و نوشته های خویش با شور و شوقی تمام آن را برای ما تعبیر و تفسیر کرده اند. آنان برای تحقق این رویای رنگین راه های بسیاری را پیش پای ما گشوده اند، و یکی از مهمترین این راه ها توسل به «مرگ پیش از مرگ» یا «مرگ ارادی» و به تعبیر دیگر، «فناء فی الله» است. در این روش، عارف سالک، پیش از آنکه مرگ طبیعی او در رسد، به خواست خویش از حیات و صفات نکوهیده نفسانی و جسمانی خویش می میرد، و به اخلاق و اوصاف پسندیده روحانی و ربانی زنده می شود؛ یعنی از خود فانی می شود و به خدا باقی می شود. جستجوی مقصود عارفان از «مرگ ارادی»، آثار خجسته این مرگ، منبع الهام عارفان مسلمان در پی ریزی و پیشنهاد چنین طرحی، یافتن ارتباط میان «مرگ پیش از مرگ» در عرفان اسلامی با مفهوم «نیروانا»ی بودایی، و همین طور تبیین «تولد دوباره» که رویه دیگر «مرگ پیش از مرگ» است، مسئله اصلی نگارنده در نگارش این مقاله است.

    کلیدواژگان: مرگ پیش از مرگ، تولد دوباره، نیروانا، عرفان ایرانی، مرگ، فناء فی الله
  • علی محمد حق شناس * صفحات 47-69

    در این نوشتار نویسنده با اشاره به عدم همسویی و همرایی ادیبان و زبان شناسان ایرانی، پیامدهای نامطلوب این وضعیت را بر می شمارد؛ سپس از خدمات زبان شناسی به تحقیقات ادبی یاد می کند و راه هایی را نشان می دهد که روش های زبان شناسی قادر است استنباط های شمی ادیبان را با روش علمی به اثبات برساند. از دیرباز در مباحث ادبی، سه اصطلاح نظم، نثر و شعر محل اختلاف بوده و تعریف دقیق و حدومرز روشنی برای آن ها وجود نداشته است. نویسنده در این نوشتار کوشیده تا از دیدگاه زبان شناسی این سه گونه سخن ادبی را بررسی نماید و تفاوت آنها را نشان دهد و برای تعیین مرز میان زبان و ادبیات ضوابطی عینی و کارآمد به دست بدهد و زمینه ای فراهم کند که از رهگذر آن بتوان وضعیت نظم، نثر و شعر را به عنوان سه چهره از هنری یگانه با نام هنر کلامی تعیین کرد، و نسبت آن سه را با هم سنجید.

    کلیدواژگان: نظم، نثر، شعر، شم ادبی، هنر کلامی، نظام ادبی، نظام زبانی، درونه زبان، برونه زبان
  • حبیب الله عباسی * صفحات 71-92

    در این مقاله احمد علی سعید (ادونیس) تقابل خطابه با نوشتار را در فرهنگ اسلامی مطرح کرده است. در فرهنگ اسلامی اولین انقلاب نوشتاری نزول قرآن بوده است، ادونیس، دیالکتیک گفتار و نوشتار را در فرهنگ اسلامی به نیکی تبیین نموده است. او در این بیانیه، به تبیین جایگاه و منزلت خطابه به عنوان هنر گفتار می پردازد و آن را از زوایای مختلف بررسی می کند از جمله: جوهر خطابه؛ هدف، اهمیت و کارکردهای آن (آموزش و انگیزش)؛ اصول سه گانه خطابه؛ بررسی آناتومی خطبه و جایگاه آن پیش از اسلام و در عهد اسلامی، تاثیر خطابه بر اسلوب شعر و بلاغت عربی. در ادامه تفاوت های میان گفتار و نوشتار و عناصر سازنده نوشتار را برمی شمارد و در باره ویژگی ها و کارکردهای نوشتار توضیح می دهد و جمال شناسی خاص آن را که با جمال شناسی گفتار سخت متفاوت است، جستجو می کند.

    کلیدواژگان: نوشتار، گفتار، خطابه، جمال شناسی، شعر
  • محمود فتوحی * صفحات 93-112

    این مقاله رابطه میان تصویر شاعرانه با نگرش و عاطفه را به بحث گذاشته است و سه گونه ارتباط میان ذهن شاعر با شیء معرفی می کند: همسانی، یگانگی و حلول. در حالت همسانی، «من شاعر» با شیء (موضوع) همراهی و همدلی می کند و پیرامون آن می چرخد، و در حالت یگانگی، «من» احساسش را در شیء (موضوع) می آمیزد و به شیء حیات و حس و شخصیت می بخشد. در حالت حلول، «من» و شیء در هم ذوب می شوند. این سه حالت در واقع، درجات مختلف ارتباط ذات شاعر با اشیاء را نشان می دهد. نگرش نیز ساخت پنهان ذهن و شخصیت انسان است. در کار هر هنرمند بزرگ یک ایده مسلط وجود دارد که بر سراسر آثار او سایه می افکند و در لابه لای تصویرها، در فرم، ساختار، مفهوم و مضمون آثارش حضور دارد. این ایده مسلط در این مقاله «نگرش» نامیده شده است. شاعری که نگرش خلاق و فردی دارد درون مایه مسلط و منسجمی بر تصویرها و زبان او سایه می افکند. همه آن عناصر را می توان خوشه های یک «استعاره»1 بزرگ به حساب آورد. یک «استعاره مرکزی» یا یک ذهنیت واحد که تمام ساخت ها و تصویرهای فرعی بر گرد آن استعاره مرکزی می چرخد. کشف این استعاره در حکم یافتن کلید ورود به ذهن و شخصیت هنرمند است.

    کلیدواژگان: تصویر شعری، عاطفه، نگرش، استعاره مرکزی
  • عباس ماهیار * صفحات 113-127

    تعریف علوم غریبه مانند سحر، جفر، تسخیر ارواح، تسخیر جن و علوم خمسه محتجبه (=کیمیا، لیمیا، هیمیا، سیمیا و ریمیا) و اهداف این علوم و پیشینه تاریخی آنها نزد اقوام مختلف، موضوع این مقاله است. نویسنده نخست به بررسی علوم غریبه پرداخته و پس از آن انعکاس این علوم در شعر خاقانی را مورد مداقه قرار می دهد؛ آن گاه نمونه هایی از تصاویر خیال در شعر خاقانی ارائه می کند که شاعر با استفاده از عناصر مربوط به علوم غریبه ساخته است. نویسنده با اشاره به دانش خاقانی در این باب، ابهام های موجود در ابیات را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: علوم غریبه، سحر، جادو، شعبده، نیرنجات، طلسمات
|
  • Taqi Poornamdarian * Pages 7-23

    From the earliest time there was dispute on khayyam Idea. Some scholars belief he has been mystic, and the other says he has been pleasure-loving and denier Sharia`t (Moslem law). In this article the author emphasis on poet's personality and his retirement and argues what has reflected in poet's works hasn't exact relate with events and agent in real life of khayyam. Then author has a deference look on khayyam`s life and his Idea throughout the authentic sources. And says the khayyam skepticism arise from his searching for god by the way of reason. In final he offers a list of contents of khayyam poems (Robaeiyat): suspicion in religious Idea, to be amaze from mankind and creation and beginning and resurrection and Sighing on the end of mankind and to profit of time.

    Keywords: khayyam, Robaeiyat, defamiliarize of custom meaning
  • Ali Hoseinpoor * Pages 25-46

    The spiritual tranquility, freedom from greediness, and independence are old sweet dreams, which are interpreted eagerly and enthusiastically by Muslim mystics in their sayings and writings. They have shown us many ways to actualize these colorful dreams. One of these ways is resort to ‘dying before death’ or ‘willful death’ or in other words ‘annihilation in God’. In this way, before the wayfaring mystic dies naturally or compulsorily, he choose to die to his bodily and spiritually vile life, and will be reborn by the divine and spiritually praiseworthy moral attributes, that is, he is annihilated from himself, and subsists on God. This article tries to investigate and answer these questions: What is the final and actual purpose of mystics’ from ‘willful death’? What are the prosperous effects of this kind of death? What is the source of Muslim mystics? Inspirations in founding and suggesting such a way? Finding a relation between ‘dying before death’ in Islamic mysticism and the concept of Nirvana in Buddhism, and explaining the question of rebirth, which is the other side of‘dying, before death are the other issues to be discussed in this paper.

    Keywords: Dying before Death, Rebirth, Nirvana, Persian Mysticism, Annihilation in God
  • Ali Mohammad Haqshenas * Pages 47-69

    Referring to the lack of coordination and agreement among Iranian linguists and Iranian men of letters, the author of this article discusses the negative consequences of such discordance. Then, he discusses the contributions of linguists to literary studies. The author offers  a way by which linguistic methodologies can demonstrate the inferences of the men of letters objectively. Since long, there has been argument over the three terms; verse, prose, and poetry. As a result the boundaries among the three have not been clear-cut. In an attempt to solve the confusion, the author examines the three terms linguistically and presents the differences among them. Along the same lines, he seeks to drive some objective rules in order to make a clear distinction between language and literature. He also offers a basis on which the position of verse, prose, and poetry can be determined as three artistic modes of the same name, i.e., ‘verbal art’.

    Keywords: Verse, Prose, Poetry, Literary taste, Verbal art, Literary school, Linguistic system, Borderline of language & literature, I-Language, E-Language
  • Habibollah Abbasi * Pages 71-92

    The universal culture has turned about some binary elements. An Obvious indication of this state is the contrast between spoken and written language, which has, in turn, influenced the human culture to the extent that Derrida considers it as the source of errors in the two-millennium tradition of Western culture. Any reform in the world communities has been attributed to the above contrast and the so- called revolution of the written language. In Islamic culture, the revelation of the Holy Quran is considered as the first revolution of the written language and Adonis has beautifully illustrated the written / spoken dialectic in the Islamic culture. In this declaration, he discusses the position and role of Rhetoric as an art of speech and explores rhetoric from various perspectives: substantial features, its functions, training and persuasion, ultimate goal and significance as well as its triadic underlying principles; commonly agreed upon by rhetoric scholar's composition, harmony and style. Also, it covers such topics as anatomy of rhetoric, its status in the Ignorance era and the Islamic age as well as its impact on Arabic poetry and rhetoric. The paper proceeds with highlighting the major distinctive features of speech and prose and sheds lights on their functions as well as aesthetics.

    Keywords: spoken language, written language, rhetoric, aesthetics, Poetry
  • Mahmoud Fotoohi * Pages 93-112

    This article explores the relationship between poetic imagery, attitude, and affection, and presents three types of relationship between poet's mind and the object: Identity, equality penetration. In the identity state', I the post' associates and sympathizes with the object (I.e., subject) and turns around it. In the equality state, 'I' synthesizes his feelings with the object, offering life, sense, and character to it. Finally, in the penetration, 'I' and the object melt into each other. These three states reveal the relative degrees of the relationship between the poet's essence and objects. Having done the abore, the author proceeds to attitude and considers it us man's hidden structure of the mind and character. The great artists' works are affected by a dominant plot which creeps into the images, forms, content, and concepts of his works. This overriding idea is called attitude. The poet enjoying a creative personal attitude is marked as the one whose dominant plot over shadows his images and language. We may consider all those elements as clusters of the same macro metaphor, around which all structures and peripheral images turn. The discovery of this metaphor is regarded as the key to the artist's mind as well as his character.

    Keywords: Poetic imagery, affection, attitude, central metaphor
  • Abbas Mahyar * Pages 113-127

    This article presents definition, background, and objective of occult sciences such as magic, augury, conjuration, and exorcism, as well as the five esoteric sciences. To this end, first, each category of occult sciences is explored and its representation in the mirror of Khaghani's poetry is discussed. Then, the author attempts to present the creative images in khaghani's Divan. Meanwhile, some ambiguities in the corpus are detected and resolved.

    Keywords: Occult Sciences, magic, jugglery, talismans