فهرست مطالب

Journal of Dental School
Volume:22 Issue: 4, 2004

  • ویژه نامه انگلیسی
  • تاریخ انتشار: 1383/10/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • زهره آهنگری، هنگامه اشراف، مهوش اسکویی، شبنم سلطانی، مونا ناصر صفحه 1
    سابقه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه اثر ضدباکتریایی سه نوع سیلر اندودانتیک AH26 (با بیس رزینی)، dorifill (با بیس ZOE) و Apexit (با بیس کلسیم هیدروکساید) بر روی میکروارگانیسم بیهوازی اجباری Peptostreptococc بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی میکروارگانیسم Peptostreptococc anaerobius روی پلیتهای حاوی محیط کشت Brucella Blood Agar کشت داده شد. سیلرهای مورد بررسی طبق دستور کارخانه های تولیدی تهیه و تعداد 20 نمونه از هر سیلر (10 نمونه بصورت سیلر تازه تهیه شده و 10 نمونه سیلر setشده) به حجم 0.1 سی سی بر روی محیط های کشت قرار داده شده و در شرایط بی هوازی و دمای 37 درجه سانتیگراد داخلانکوباتور قرار گرفتند. پس از گذشت فواصل زمانی 24 ساعت و 7 روز از زمان کشت میکروارگانیسم، قطر هاله عدم رشد باکتری، دور هر نمونه سیلر برحسب میلی متر اندازه گرفته شد. یافته ها با استفاده از آزمون Paired T آنالیز شدند.
    یافته ها
    دوسیلر AH26 و Dorifill خاصیت ضد باکتریایی قابل ملاحظه ای را نشان دادند و بین خواص ضدباکتریایی این دو سیلر از لحاظ اماری اختلاف معنی داری وجود نداشت. این در حالی است که سیلر Apexit خاصیت ضدباکتریایی جزئی از خود نشان داد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که اوژنول موجود در Dorifill و فرمالدئید آزاد شده از AH26، مسئول خاصیت ضدباکتریایی این دو سیلر باشند و احتمالا داشتن خواص ضدمیکروبی جزئی سیلر Apexit به دلیل آزادسازی ناچیز یون هیدروکسیل و حلالیت کم این یون در محیط کشت باکتری می باشد.
    کلیدواژگان: آنتی باکتریال، اندودانتیک، سیلر، Root Canal
  • محمد امین توکلی، فرهاد اسلامی صفحه 7
    سابقه و هدف
    شکستگی ریشه دندان یک مساله بالینی است که اغلب در کشف و تشخیص آن مشکلاتی وجود دارد. با توجه به اینکه تشخیص شکستگی ریشه دندان بر اساس دیده شدن خط شکستگی می باشد، بنابراین در تشخیص شکستگی ریشه، بررسی رادیوگرافی اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه مقایسه کارایی تشخیصی رادیوگرافی معمولی با رادیوگرافی دیجیتال و رادیوگرافی دیجیتال با بهبود تصویر در کشف شکستگی های ریشه در Invitro می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع تشخیصی (Diagnostic) می باشد. هشتاد و یک دندان تک ریشه کشیده شده که داخل کانال آنها آماده سازی شده بودند، به دو گروه تقسیم شدند. در 41 دندان توسط اینسترون شکستگی ایجاد شده و 41 دندان به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شدند. هر دندان با استفاده از تکنیک موازی با سیستم دیجیتال CCD و فیلم رادیوگرافی با سرعت E مورد تصویربرداری قرار گرفت. تصاویر توسط سه نفر متخصص رادیولوژی دهان، فک و صورت مورد بررسی قرار گرفتبدون اینکه اطلاعی از توزیع شکستگی ریشه داشته باشند. سه دسته تصویر مورد ارزیابی قرار گرفت: تصاویر رادیوگرافی معمولی، رادیوگرافی دیجیتال و رادیوگرافی دیجیتال با بهبود حساسیت تصویر. ویژگی، درصد مثبت و منفی کاذب و صحت هر کدام از سه روش در مقایسه با استاندارد طلایی (مشاهده عینی شکستگی ها و موارد سالم) تعیین شد. میزان توافق بین هرکدام از روش ها با دو روش دیگر توسط محاسبه شاخص کاپا (Kappa) سنجیده شد.
    یافته ها
    روش رادیوگرافی معمولی، حساسیت%73.2، ویژگی %87.5 و صحت %80.2 دارد. در روش رادیوگرافی دیجیتال، حساسیت برابر با %78، ویژگی %77.5 و صحت %77.8 و در روش دیجیتال با بهبود تصویر، حساسیت %82.9، ویژگی %85 و صحت %84 بود. بیشترین حساسیت مربوط به روش رادیوگرافی دیجیتال با بهبود تصویر، بالاترین ویژگی مربوط به رادیوگرافی معمولی و در مجموع بالاترین صحت را روش رادیوگرافی دیجیتال با بهبود تصویر دارا بود. میزان توافق بین روش رادیوگرافی معمولی با رادیوگرافی دیجیتال، نسبتا خوب (0.68=k)، بین روش رادیوگرافی دیجیتال همراه با بهبود تصویر با روش رادیوگرافی معمولی، نسبتا خوب (0.73=k) و بین دو روش رادیوگرافی دیجیتال و رادیوگرافی دیجیتال با بهبود تصویر عالی (0.90=k) بود.
    نتیجه گیری
    هر سه روش رادیوگرافی معمولی، رادیوگرافی دیجیتال و رادیوگرافی دیجیتال با بهبود تصویر، کارایی خوبی در تشخیص شکستگی ریشه دارند و میزان توافق خوبی بین این روش ها برقرار است.
    کلیدواژگان: آماده سازی کانال، رادیوگرافی دیجیتال، بهبود حساسیت
  • هنگامه اشراف، بیژن صدقی، مریم کوزه کنانی صفحه 12
    سابقه و هدف
    هدف از انجام این مطالعه تعیین اثر لایه مصنوعی ایجاد شده توسط اگزالات پتاسیم بر نفوذپذیری عاج دندان انسان در مقایسه با لایه اسمیر تولید شده حین معالجه ریشه است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی تعداد 70 دندان پرمولر فک پایین که دارای یک ریشه و یک کانال مستقیم بوده، فاقد هرگونه ترمیم، پوسیدگی یا بیماری پریودنتال پیشرفته بودند، انتخاب شدند. انتهای ریشه ها کاملا بسته، ریشه ها بدون کلسیفیکاسیون بوده، هیچگونه شکستگی در آنها مشاهده نگردید. نمونه ها به صورت تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند: دو گروه آزمون و دو گروه کنترل. گروه های آزمون شامل 30 نمونه و گروه های کنترل هر یک شامل 5 نمونه بودند. پس از آماده سازی گروه ها به منظور بررسی میزان نفوذ رنگ از روش اتاقک انتشار استفاده شد و ارزیابی کمی میزان نفوذ بلودومتیلن 2% که از فضای کانال به خارج انتشار یافته بود بعد از 72 ساعت انجام شد. نمونه ها توسط دستگاه اسپکتروفوتومتری با طول موج A، 64 ارزیابی شدند.
    یافته ها
    در گروه کنترل منفی هیچگونه نفوذپذیری مشاهده نشد. در سه گروه دیگر، تفاوت معنی داری در نفوذپذیری مشاهده نشد. بیشترین میزان نفوذپذیری در غیاب لایه اسمیر مشاهده شد. مرتبه دوم نفوذپذیری به حضور لایه اسمیر طبیعی مربوط بوده، کمترین میزان نفوذپذیری در حضور لایه اسمیر مصنوعی متعاقب کاربرد اگزالات پتاسیم مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق می توان چنین نتیجه گرفت که بکاربردن اگزالات پتاسیم در کانال های عفونی به دنبال حذف لایه اسمیر که مملو از میکروارگانیسم و محصولات سمی آنها می باشد جهت کاهش نفوذپذیری توبول های عاجی زمانی می تواند مفید واقع شود که تحقیقاتی در مورد سازگاری نسجی و عدم سمیت آن به صورت Invivo انجام گیرد.
    کلیدواژگان: لایه اسمیر، نفوذپذیری دنتین
  • لادن اسلامیان، پرویز ریاض داوودی، نسیم موسوی، ورهرام مهربان شهریاری صفحه 17
    سابقه و هدف
    جدا شدن براکت از دندانها به هنگام درمان ارتودنسی اتفاق غیرمعمولی نیست و نیاز به تکرار مرحله باندینگ دارد. سوال این است که آیا می توان همان براکت اولیه را مجددا بر روی دندان باند کرد و آیا قدرت باند آن کافی خواهد بود؟ هدف از انجام این مطالعه مقایسه استحمان باند برشی دو سیستم متفاوت رزینی در باندینگ اولیه و مجدد براکت ها می باشد تا تفاوت میزان استحکام برشی باند اولیه از باندینگ مجدد را نشان دهد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 30 عدد دندان پرمولر سالم که برای درمان ارتودنسی خارج شده بودند، جمع آوری، در آب مقطر نگهداری و در بلوک|های رزینی قرار داده شدند. بر اساس دو ماده رزینی استفاده شده (Nomix (3 Munitek و (Two paste (Degufilla دندانها به دو گروه تقسیم شدند. پس از اسید اچ، براکت های پرمولر American Orthodontics توسط دو نوع رزین بر روی دندانها باند شدند. سیم 25× 17 در Slot براکت های 22 هزارم اینچ قرار داده شد. توسط دستگاه اینسترون تا مرحله جدا شدن براکت ها، با سرعت 1 میلیمتر در داقیقه بر روی نمونه ها فشار وارد شد. نقطه اعمال فشار در تمامی نمونه ها، بین براکت و رزین بود. مقاومت نیروی برشی بر روی هر دندان مثبت شد. سپس تعداد رزین باقیمانده بر روی مینای دندانها با کمک فرز تنگستن کارباید برداشته شد. مقدار رزین باقیمانده بر روی براکت متر توسط Green stone بدون آسیب به Base براکت به حداقل رسانده شد. دندانها بار دیگر اسید اچ شده، همان براکت های اولیه توسط دو نوع رزین بر روی دندانها باند شدند. میزان نیروی لازم برای جدا شدن براکت ها و محلشکست اتصال ثبت شد. با کمک آزمون های Tو Paired t استحکام برشی براکت ها در دو نوبت و با دو نوع رزین مقایسه شد.
    یافته ها
    با هر دو ماده Nomix و Two paste تفاوتی آماری بین باند اولیه و باند مجدد وجود نداشت. نیروی باند اولیه و باند مجدد Nomix با Two paste تفاوت آماری نشان نداد. محل جداشدگی باند در اکثر موارد بین براکت و رزین بود.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد که استحکام باند برشی در باندبنگ مجدد که در Invitro بدست آمده بتواند از شکست اتصال زودرس جلوگیری نماید، ولی چون محیط دهان با Invitro متفاوت است باید نتایج را محتاطانه به محیط انسان تعمیم داد.
    کلیدواژگان: استحکام باند برشی، براکت های مجددا باندشده، کامپوزیت رزین Namix، کامپوزیت رزین Two paste
  • مسعود فلاحی نژاد، الهام حقیقت دوست صفحه 21
    سابقه و هدف
    ضربه به دندانهای پیشین کودکان تجربه پراضطرابی را برای کودک و والدین او به همراه دارد. صدمات وارده به دندانها از جنبه های مختلفی میتوانند مورد بررسی قرار گیرند. یکی از این زمینه های مهم بررسی آگاهی آموزگاران دبستانی در این مورد میباشد. بنابراین این تحقیق با هدف بررسی آگاهی آموزگاران دبستانهای دولتی شهر تهران در مورد برخی صدمات دندانی کودکان دبستانی در سال 1382 انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی 384 آموزگار دبستانهای دولتی شهر تهران مورد بررسی قرار گرفتند. شهر تهران به 5 منطقه تقسیم و در هر منطقه 8 دبستان بطور تصادفی انتخاب شدند. در هر دبستان 10 آموزگار بطور تصادفی انتخاب و پرسشنامه ای حاوی سوالات مربوط به آگاهی از نحوه برخورد با Avulsion، شکستگی قسمتی از تاج دندان، انهدام کامل تاج، میزان تحصیلات، سنوات تدریس، گذراندن دوره کمکهای اولیه و سابقه مواجهه با بروز صدمات دندانی تهیه و به آموزگاران ارائه شد. داده های پرسشنامه توسط نرم افزار آماری SPSS 10 آنالیز و رابطه بین متغیرها توسط آزمون Chi-square مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    15 % آموزگاران از نحوه برخورد با Avulsion و %42.7 از شکستگی قسمتی از تاج دندان و %68.5 از انهدام کامل تاج آگاهی داشتند. بین آگاهی آموزگاران و سابقه مواجهه با تروما در بین دانش آموزان رابطه معنی دار وجود داشت (0.01>P). همچنین میزان آگاهی با افزایش سنوات تدریش آموزگاران افزایش می یابد اما آگاهی با میزان تحصیلات آموزگار و نیز گذراندن دوره کمکهای اولیه رابطه معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی آموزگاران در نحوه برخورد با صدمات دندانی خصوصا Avulhsion کم است و لزوم اطلاع رسانی از طریق درج در کتابهای درسی و نیز رسانه های عمومی احساس می شود.
    کلیدواژگان: ترومای دندانی، آگاهی آموزگاران، دبستان، شهر تهران
  • امیر قاسمی، حمید فرهادی، یاسوشی شیمیدا، جون جی تاگامی صفحه 26
    سابقه و هدف
    هدف از این مطالعه ارزیابی استحکام چسبندگی Micro-shear دو نوع سمان رزینی آزادکننده فلوراید با پنج نوع سیستم چسبنده به مینا و عاج می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی سطوح صاف شده مینایی و عاجی دندانهای ثنایای گاوی در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفت. استوانه های کوچکی از سمان های رزینی (Xeno Cem Plus (XCP و (Panavia Fluro Cement (PFC به مینا و عاج باند شدند. PFC و XCP با روش توصیه شده کارخانه سازنده، قبل از استفاده از سیستم های باندینگ خودشان، SE Bond + PFC، Xeno CF II + XCP و (PFC + Clearfil Liner Bond II (CCIB و بعد از 24 ساعت نگهداری در آب 37 درجه سانتی گراد تحت استحکام باند Micro-shear ارزیابی گردیدند.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده به شرح زیر می باشند: (مینا و عاج میانگین ± انحراف معیار برحسب Mpa)،(2/9 ± 5/15 و 0/4 ± 7/13) XCP و (3/7 ± 15 و 6/10 ± 7/23) PFC، (4 ± 1/17 و 5/11 ± 4/35) XCF II + XCP و (12 ± 7/48 و 8/9 ± 2/54) SE Bond + PFC
    نتیجه گیری
    سیستم های ادهزیو Light-cure موجب افزایش معنی دار در استحکام چسبندگی سمان ها می گردند.
    کلیدواژگان: استحکام چسبندگی Micro، shear، آزادسازی فلوراید، سمان رزینی باندینگ
  • مجید قاسمیان پور، سید محمدرضا صفوی، فهیمه جعفری گلستان صفحه 35
    سابقه و هدف
    تقارن کامل صورت بسیار نادر است در بیشتر صورت ها یک سمت اندکی بزرگتر از سمت مقابل است. عدم تقارنهائی که به اندازه کافی زیاد بوده، و در کلینیک به راحتی تشخیص داده شوند، بدلیل مسائل فانکشنال و زیبائی از اهمیت زیادی برخوردارند. هدف از انجام این تحقیق تعیین شیوع عدم قرینگی دندانی، اسکلتال و فانکشنال در دانشآموزان دبیرستانی در سال 1383 بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق توصیفی از مجموع 20000 دانش آموز دبیرستانی منطقه 3 آموزش و پرورش شهر تهران که در 90 دبیرستان مشغول تحصیل هستند، 14 دبیرستان بصورت تصادفی انتخاب شدند. از هر دبیرستان به نسبت جمعیت، تعدادی کلاس بطور تصادفی انتخاب و از هر کلاس تعدادی دانش آموز (مجموعا 420 پسر و 400 دختر) معاینه شدند. عدم تقارن اسکلتال بصورت انحراف بیش از 2 میلیمتر چانه نسبت به خطی که از فاز بدن بر محور مردمکها عمود می شود، انجام می شد و میبایست با رابطه متفاوت دندانهای کانین سمت راست و چپ و همچنین کراس بایت یکطرفه تائید می گردید. عدم تقارن دندانی بصورت عدم تطابق خط وسط قوس دندانی با خط وسط صورت که بایستی با Missing دندانی یا روز از دست دادن یک دندان همراهی می شد و عدم تقارن فانکشنالی با انحراف فک از حالت CR به حالت CO تشخیص داده می شد.
    یافته ها
    %44.6 دخترها و %46.4 پسرها حداقل یکی از انواع آسیمتری ها را نشان دادند. شیوع آسیمتری های اسکلتی- دندانی و فانکشنالی در دخترها به ترتیب %20، %21 و 10% بود. در حالی که در پسرها شیوع آسیمتری اسکلتی- دندانی و فانکشنالی به ترتیب %23.6، %20.9 و %7.6 بود. در %62.5 مواردی که آسیمتری اسکلتال وجود داشت، چانه به سمت راست منحرف شده بود. همبستگی مثبتی بین سابقه تروما (0.39=r) و جویدن یک طرفه (0.22=r) با آسیمتری اسکلتال وجود داشت. شیوع علائم و نشانه های TMD در دانش آموزان دارای آسیمتری اسکلتال بطور معنی داری بیشتر از سایر دانش آموزان بود.
    نتیجه گیری
    آسیمتری ثلث تحتانی صورت از شیوع نسبتا بالائی برخوردار است که تشخیص صحیح درمان بموقع میتواند از شدت مشکل بکاهد.
    کلیدواژگان: آسیمتری های فکی، دندانی، آسیمتری فانکشنال، شیوع
  • مرجانه قوام نصیری، فاطمه ملک نژاد صفحه 40
    سابقه و هدف
    سفیدکردن دندانهای زنده، روشی محافظهکارانه برای روشن کردن دندانهای طبیعی است که امروزه مورد استقبال اکثر بیماران و دندانپزشکان میباشد. هدف از این تحقیق، ارزیابی تاثیر عامل بلیچینگ کارباماید پراکساید 16 % بر خشونت سطحی مینا بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی بیست و پنج دندان اینسایزور گاوی انتخاب شدند. نمونه ها به مدت دو هفته و هشت ساعت در معرض کارباماید پراکساید 16 % قرار گرفتند. ناحیه کنترل در هر دندان پوشانده و سیل شد. نمونه ها با میکروسکوپ الکترونی مشاهده شدند. نتایج با استفاده از آزمون آماری Fisher''s exact مورد تجزیه و تحلیل قرا گرفتند.
    یافته ها
    عامل بلیچینگ به درجات متفاوتی از خفیف (%33.4) تا متوسط (%38.9) تغییراتی را در سطح دندان نشان داد. گروه کنترل و 16% از گروه گروه آزمایش تغییراتی را نشان ندادند.نتایج نشان داد که عامل سفیدکننده ارتباط معنی داری با مرفولوژی سطح مینای دندان دارد (0.05>P).
    نتیجه گیری
    کارباماید پراکساید 16% می تواند باعث تغییراتی جزئی تا متوسط در سطح مینا شود هرچند تغییر شدید مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: کارباماید پراکساید، خشونت سطحی، مینا
  • بهرام آیرملو، قاسم انصاری، سعید قریشی صفحه 45
    سابقه و هدف
    تالاسمی یک اختلال ژنتیکی با منشاء قومی و نژادی میباشد که در کشورهای خاورمیانه بیشتر دیده میشود، ولی اکنون مشخص شده است که در سراسر جهان گسترش یافته است. بتاتالاسمی ماژور دارای تظاهرات مختلفی میباشد. این مطالعه با هدف بررسی تظاهرات دهانی این بیماران که یکی از معضلات بیماران میباشد انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق توصیفی تعداد 100 بیمار، از بیمارانی که جهت تزریق خون به بخشهای خون مراکز درمانی امام حسین (ع)، مفید، شهدا، تجریش و مدرس مراجعه کرده بودند به صورت نمونه گیری تصادفی-خوشه ایانتخاب شدند. تغییرات دهانی بیماران شامل حجیم شدن فک فوقانی، رنگ پریدگی مخاط، شلوغی دندانی، بالازدگی لب بالا، اکلوژن Cl I، II بوده و تغییرات سر و صورت، برجستگی گونه، فرورفتگی بینی، جمجمه برجی شکل و مغولی شدن صورت بود. فاکتورهای بیان شده مورد بررسی قرار گرفته و داده ها ثبت گردید. داده ها با استفاده از آزمون Chi-square آنالیز شدند.
    یافته ها
    درمان تالاسمی با تزریق خون مخصوصا اگر از بدو تولد شروع شود، میتواند از اختلال استخوانهای جمجمه و دهانی–دندانی جلوگیری کند.
    نتیجه گیری
    زمان تزریق خون مناسب در بیماران در سنین پایین از اهمیت خاصی برخوردار است. البته این تزریقات در نهایت به افزایش آهن منجر می شود که در صورت عدم استفاده از داروهای دفع آهن (دسفرال) بیماران به عوارض متعددی دچار میشوند. زمان مناسب جهت شروع درمان با دسفرال در کودکان زیر 3 سال یا از 3 سالگی میباشد البته در بیمارانی که تزریق خون منظم داشته باشند.
    کلیدواژگان: تالاسمی B، تغییرات دهانی، خون شناسی
  • کتی کازرونی، ناصر محمدی، قاسم انصاری، زینت کمالی صفحه 51
    سابقه و هدف
    پوسیدگی دندانی یکی از شایعترین و پرخرجترین بیماری های مزمن جهان بوده و در مطالعات انجام شده، وضعیت اجتماعی-اقتصادی یکی از عوامل مهم زمینه ساز پوسیدگی دندانی گزارش شده است. این مطالعه جهت بررسی تاثیر وضعیت اجتماعی- اقتصادی بعنوان یک عامل چندبعدی بر شیوع پوسیدگی دندانی در دانش آموزان 8 ساله شهر تهران در سال 1379 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تعداد 1024 دانشآموز بطور تصادفی ساده از 99 مدرسه ابتدایی در تهران بزرگ انتخاب شدند. جهت بررسی شیوع پوسیدگی دندانی از دو ایندکس DMFT و dmft استفاده شد. وضعیت اجتماعی-اقتصادی بر اساس عواملی چون تحصیلات والدین، شغل پدر، بعد خانوار و غیره ارزیابی شده و در نهایت اطلاعات جمع آوری شده و توسط تستهای Chi-square، One way ANOVA و با استفاده از آنالیز رگرسیون استخراج گردیدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که میانگین شیوع پوسیدگی دندانی در دندانهای شیری دانشآموزان در دو گروه با بالاترین و پایینترین سطح وضعیت اجتماعی-اقتصادی والدین 6 بوده، بدین ترتیب این مقدار در دو گروه مادران به ترتیب /4±3/ 4 و 2 /2±4/ به ترتیب 2 5 بوده است. همچنین یافته های /4±3/ 1 و 2 /2±4/ با تحصیلات دانشگاهی و بیسواد 2 مشابهی در مورد تاثیر سایر عوامل تعیین کننده وضعیت اجتماعی-اقتصادی والدین بر روی شیوع پوسیدگی دندانی دانشآموزان دیده شد. با مقایسه این عوامل باهم توسط آزمون رگرسیون نشان داده شد که تحصیلات مادر به اندازه سایر عوامل (مانند تحصیلات پدر) در تعیین وضعیت اجتماعی-اقتصادی خانواده موثر است. همچنین این عامل نسبت به سایر عوامل بررسی شده، موثرترین عامل در شیوع پوسیدگی دندانی دانشآموزان. (P=0/ میباشد(01
    نتیجه گیری
    وضعیت اجتماعی-اقتصادی یک عامل مهم در شیوع پوسیدگی دندانی است و تحصیلات مادر بعنوان یکی از عوامل مهم تعیین کننده وضعیت اجتماعی-اقتصادی، بیشترین تاثیر را بر روی شیوع پوسیدگی دندانی در کودکان دارد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندانی، وضعیت اجتماعی، اقتصادی، ایران، DMFT، dmft
  • مریم کوزه کنانی، هنگامه اشراف، یدالله نیکیان صفحه 60
    سابقه و هدف
    هدف از تحقیق حاضر مقایسه تاثیر سه روش ایجاد
  • وجیه سادات مرتضوی، محمدحسین فتحی صفحه 65
    سابقه و هدف
    ترمیم های با آمالگام دندانی اغلب در محیط دهان دچار خوردگی و تغییر رنگ میشوند. میزان تغییررنگ و رنگ باختگی ناشیاز آن تا حدودی به شرایط محیط دهان فرد و آلیاژ آمالگام مصرف شده وابسته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر عملیات سطی، اجرای کلینیکی ترمیم و شرایط و موقعیت ترمیم (نوع ترمیم دندانی) بر رفتار خوردگی آمالگام دندانی بوده است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی پودر آلیاژ آمالگام تجارتی اورالوی انتخاب شد تا 21 نمونه تخت تهیه گردد. قالب ویژه ای برای تهیه نمونه های تخت طراحی و تهیه گردید. پس از مخلوط کردن پودر آلیاژ آمالگام با جیوه براساس دستورالعمل کارخانه سازنده و متراکم کردن آن در قالب، نمونه ها به سه گروه تقسیم گردیدند. هرگروه از نمونه ها طی یکی از فرآیندهای کلینیکی، کارو کردن، کارو-برنیش،کارو-برنیش-پولیش تحت عملیات تکمیلی و پرداخت قرار گرفتند. برای شبیه سازی شرایط سطوح غیرجونده بین دندانی از یک قالب ویژه استوانه ای استفاده شد. نوار فولاد زنگ نزن بر روی دیواره های داخلی حفره قالب استوانه ای منطبق شد و سپس خمیر آمالگام آماده شده با فشار داخل حفره متراکم گردید و 14 نمونه استوانه ای تهیه شد. آزمون های الکتروشیمایی پلاریزاسیون پتانسیودینامیکی در دمای 1 ± 37 درجه سانتیگراد در محلول نمک نرمال به اجرا درآمد تا رفتار خوردگی نمونه های آمالگام به عنوان شاخص سازگاری زیستی، ارزیابی شود. چگالی جریان خوردگی و پتانسیل خوردگی نمونه ها با روش های پلاریزاسیون خطی و برون یابی تافل تعیین گردید و مقادیر میانگین و انحراف از معیار نتایج محاسبه شد. مقادیر میانگین با روش دخرش و دانکن مورد مقایسه آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشانگر اختلاف آماری معنی دار بین مقادیر میانگین چگالی جریان خوردگی سه گروه نمونه های تخت از آمالگام تجارتی اورالوی بود (0.05>P). گروه کارو-برنیش-پولیش شده، کمترین چگالی جریان خوردگی را نشان داد و گروه کارو شده دارای بیشترین چگالی جریان خوردگی (کمترین مقاومت خوردگی) بود. میانگین چگالی جریان خوردگی آمالگام متراکم شده در مجاورت نوار (نمونه استوانه ای) بیشتر از میانگین چگالی جریان خوردگی آمالگام کارو شده بود.
    نتیجه گیری
    حتی عملیات ساده کارو کردن می تواند تاثیر قابل توجهی بر مقاومت خوردگی آمالگام داشته باشد. سطوح غیرجونده بین دندانی ترمیم های کلاس دو نه فقط مستعد به خوردگی پیل غلظتی می باشند بلکه به دلیل عدم امکان اجرای عملیات کارو کردن، مقاومت خوردگی کمتری نیز دارند. با توجه به اینکه دندانپزشک به تمام نواحی انواع ترمیم دندانی دسترسی ندارد تا عملیات تکمیلی و پرداخت را به انجام برساند، انتظار می رود آمالگام دندانی در آن نقاط، خوردگی افزونتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: آمالگام دندانی، خوردگی آمالگام، عملیات سطحی، ترمیم با آمالگام، پولیش (پرداخت)، برنیش کردن (صیقلکاری)، کارو کردن (تراش و کندهکاری)
  • پرویز اولیاء، حوریه صادری، محمدرضا جلالی ندوشن صفحه 72
    سابقه و هدف
    در درمان عفونتهای پریودنتیت از آنتیبیوتیکهای متفاوتی استفاده میشود. یکی از این آنتیبیوتیکها مترونیدازول است که در ایران بیشتر به صورت سیستمیک و گاهی به شکل موضعی تجویز می شود در سالهای اخیر چندین گزارش در خصوص افزایش مقاومت پورفیروموناس ژنژیوالیس به مترونیدازول گزارش شده است. از آنجا که پورفیروموناس ژنژیوالیس مهمترین عامل میکروبی ایجاد پریودنتیت بالغین است این مسئله موجب نگرانی شده است. هدف از این مطالعه تعیین میزان حساسیت نمونه های بالینی این باکتری به مترونیدازول می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت تجربی بر روی نمونه های گرفته شده از 62 بیمار مبتلا به پریودنتیت بالغین صورت گرفت. نمونه ها بوسیله سوزن کاغذی از عمق پاکت پریودنتال گرفته میشد و بعداز انتقال به آزمایشگاه بر روی محیط بروسلا آگار غنی شده تلقیح میگردید. باکتری موردنظر به روش های معمول میکروبشناسی جدا شده و تشخیص داده می شد. به منظور تعیین حساسیت باکتری های جدا شده به مترونیدازول مقدار MIC به روش استاندارد NCCLS(M11-A5) به صورت رقت در آگار تعیین گردید. دامنه غلظت نهایی آنتی بیوتیک 0.0625 تا 16 میلیگرم در میلی لیتر بود. نتایج به صورت توصیفی در فاصله های برآوردی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از 62 بیمار مورد مطالعه 36 سویه پورفیروموناس ژنژیوالیس جدا شد. مقدار MIC در 16.7% از سویه ها برابر 1 میکروگرم در میلی لیتر به دست آمد. همچنین مقدار MIC در 55.5% و 27.8% از سویه ها نیز به ترتیب برابر 0.5 و 0.25 میکروگرم در میلی لیتر به دست آمد. با توجه به اینکه مقدار MIC برابر و کمتر از 8 میکروگرم در میلی لیتر حساس گزارش می شود لذا همه سویه های جدا شده حساس می باشند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه اولین مورد بررسی میزان حساسیت آزمایشگاهی پورفیروموناس ژنژیوالیس به مترونیدازول در ایران می باشد. خوشبختانه همه سویه ها به مترونیدازول حساس بودند و می توان همچنان استفاده از این آنتی بیوتیک را پیشنهاد کرد اما بررسی مداوم حساسیت این باکتری به آنتی بیوتیک های متداول توصیه می گردد تا از ایجاد و گسترش مقاومت آنتی بیوتیکی جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: پورفیروموناس ژنژیوالیس، پریودنتیت بالغین، مترونیدازول
  • پرویز پدیسار، مهتاب نوری، آزاده عدالت، بهنام ولی پور صفحه 76
    سابقه و هدف
    تبدیل دندانها از زمان انتهای دندانداری مختلط به هنگام ابتدای دندانداری دائمی باعث ایجاد تغییراتی در محیط و طول قوس فکی و عمق و عرض قوس دندانی میگردد. بررسی این تغییرات و پیشبینی آنها در طراحی طرح درمانهای ارتودنسی از اهمیت بسزایی برخوردار است، بخصوص که این تغییرات در بین دو جنس متفاوتند. این مطالعه با هدف بررسی تفاوتها و تغییرات ابعاد و سطح قوس دندانی در بین دختران و پسران ایرانی (ساکن شهر قزوین) با اکلوژن نرمال در طول چهار سال پیگیری در شهر قزوین در طی سالهای 1379 تا 1382 طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه توصیفی طولی بر روی 26 نوجوان دارای اکلوژن نرمال با 1 ±12 سال در ابتدا و 1 ±16 سال در انتهای مطالعه (12 دختر و 14 پسر) بود. نمونه ها بر اساس تعریف Moyers دارای اکلوژن نرمال بودند. از نمونه ها در سالهای 1379 و 1382 کست مطالعه تهیه شد. کست ها براساس روش Proffit تراشیده شدند. دو فتوگرافی از سطح اکلوزال آنها در فاصله 20 سانتیمتری نسبت به خط وسط کست تهیه گردید. پس از سوپرایمپوزیشن دو قوس دندانی بر روی خط وسط کست و ثبت بر اساس بهترین تطابق لبه های اینسایزال و کاسپ مزیوباکال مولر اول، تغییرات عرض و طول ناحیه دندان نیش و آسیای اول دائمی بر اساس جنسیت بیمار محاسبه شد. تغییرات در شکل و سطح قوس دندانی نیز مطالعه شد. میانگین، انحراف معیار و فاصله اطمینان نقاط شاخص تحت بررسی در هر جنس محاسبه گردید و با استفاده از آزمون t تفاوت آنها محاسبه شد.
    یافته ها
    در تمامی موارد اندازه و سطح قوس دندانی در پسران بزرگتر بود که تفاوتها با افزایش سن افزایش یافت. در هر دو فک عرض ناحیه آسیای اول در پسران افزایش و در دختران کاهش نشان داد. در فک بالا کاهش عمق در ناحیه دندان نیش تنها در پسران مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    تفاوت معنی داری بین ابعاد و سطح قوس دندانی مزیال بین دختران و پسران وجود دارد که هنگام طراحی درمانهای ارتودنسی باید در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: ابعاد قوس دندانی، آنالیز کست، ایرانی، جنس
  • حمیدرضا پاکشیر، حمیدرضا فتحی صفحه 83
    سابقه و هدف
    روش های داخل دهانی متفاوتی به منظور تسهیل و حرکت دیستالی دندانهای مولر فک بالا ارائه شده که در اکثر آنها حرکت ناخواسته واحد انکوریج از اصلیترین معایب آنها به شمار می رود. این پژوهش به منظور ارزیابی تاثیر طرح جدیدی از دستگاه دیستاله کننده مولر با استفاده از انکوریج کامی در میزان از دست رفتن انکوریج دندانی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش تجربی بر روی 10 بیمار با میانگین سنی14.5 سال انجام گردید. دستگاه داخل دهانی از نوع ثابت به منظور دیستاله کردن دندان مولر طراحی و بکار گرفته شد. دستگاه شامل دو قسمت بود: واحد انکوریج دستگاه، شامل یک دکمه گسترده نانس با دو کروشه آدامز بر روی دندانهای پرمولر و واحد فعال آن از یک کویل باز فنری Niti بر روی سیم استیل” 0.018 استفاده می کرد. بیماران به مدت شش هفته و هر دو هفته یکبار معاینه می شدند. آنالیز نگاره های سفالوگرامی جانبی، مدل های مطالعه و تصاویر قالب های فک بالا قبل و بعداز انجام پژوهش از طریق سوپرایمپوزیشن نگاره ها و تصاویر انجام گرفت. آزمون آماری T جهت ارزیابی و مقایسه تغییرات بوجود آمده متعاقب حرکت دیستالی دندان مولر مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین حرکت دیستالی دندانهای مولر در این پژوهش 1.75 میلی متر بدون اکستروژن و میانگین انحراف دیستالی این دندانها معادل 4.35 درجه ثبت گردید. دندان های پرمولر و ثنایا به ترتیب 0.7 و 0.67 میلی متر حرکت مزیالی داشته و میانگین میزان اکستروژن و انحراف محوری دندان های پرمولر به ترتیب 0.58 میلی متر و 6.7 درجه بدست آمد. در حالی که چرخش مزیالی دندان های پرمولر از نظر آماری معنی دار نبود، چرخش دیستالی دندان های مولر به میزان 3.4 درجه ثبت گردید. فاصله عرضی دندان های مولر به میزان 2.26 میلی متر افزایش و این فاصله در ناحیه دندان های پرمولر 1.58 میلی متر کاهش نشان داد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که دستگاه طراحی شده به منظور دیستاله کردن دندان مولر می تواند به عنوان یکی از دستگاه های Non compliant دندان مدنظر و مورد توجه قرار گیرد. از مزایای این دستگاه عدم نیاز به همکاری بیمار و قبول آن به دلیل آشکار نبودن دستگاه به عنوان یک دستگاه خارج دهانی و اعمال نیروی ملایم و پیوسته بوده و میتواند مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیستاله کننده مولر، انکوریج کامی، دستگاه Non، compliant
  • ابوالفضل صبوری، سیدجلیل صدر صفحه 89
    سابقه و هدف
    در تکنیک قالبگیری دومرحله ای پوتی-واش بعداز تهیه پوتی و واش گاهی نقایصی در قالب وجود دارد که با واش مجدد اصلاح می گردد. تناقضات و نظریات متفاوتی در رابطه با دقت این روش وجود دارد. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر واش مجدد در تکنیک قالبگیری پوتی-واش می باشد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق با روش نیمه تجربی و بر روی مدل آزمایشگاهی انجام شد. از مدل آزمایشگاهی 10 بار با تکنیک روتین پوتی و یک مرحله واش به عنوان گروه شاهد و 10 بار با تکنیک واش مجدد قالب تهیه شد. سپس با گچ دای ریخته و 20 مدل گچی بدست آمد. ابعاد مدلهای گچی با مدل آزمایشگاهی مقایسه و توسط T-test آزمون گردید.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد که تکنیک قالبگیری واش مجدد سبب کاهش قطر دای می گردد. در ضمن هنگامی که در زیر خط خاتمه تراش اندرکات وجود داشته باشد با انجام واش مجدد قطر دای بطور چشمگیری کاهش می یابد.
    نتیجه گیری
    استفاده از تکنیک واش مجدد به علت کاهش قطر دندان سوالبرانگیز است و استفاده از آن توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: واش مجدد، پوتی، واش، قالبگیری
  • مصطفی صادقی صفحه 95
    سابقه و هدف
    اخیرا استفاده از کامپوزیت تقویت شده با فایبرگلاس جهت ساخت بریجهای زیبای باندشونده رزینی توسعه یافته است. هدف از این مطالعه آزمایشگاهی اندازه گیری و مقایسه استحکام پیوند پروتزهای رزینی قدامی فک بالا ساخته شده با کامپوزیت تقویت شده با فایبرگلاس و فلز بعنوان اسکلت پروتز بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی 20 بریج رزینی با کامپوزیت تقویت شده، 10 عدد با فایبرگلاس و 10 عدد با فلز ساخته شدند. نمونه ها به مدت دو هفته در آب مقطر و در دمای 1 ±37 درجه سانتیگراد نگهداری شدند و در دمای 5-55 درجه سانتی گراد و 2500 بار تحت سیکل حرارتی قرار گرفتند. ماشین آزمایش Instron برای اندازه گیری استحکام پیوند نمونه ها استفاده شد. یک مخروط فلزی که قطر نوک آن 1میلیمتر بود بصورت عمودی به سطح لبی پونتیک با سرعت 1 میلیمتر در دقیقه وارد شد. نیرو برحسب نیوتن در 2 گروه به هنگام جدا شدن پروتز از دندان های پایه ثبت گردید. یافته ها با استفاده از تست Anova و Paired t آنالیز شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف استاندارد استحکام پیوند بریج ها با اسکلت کامپوزیتی فایبرگلاس 45± 113 و با اسکلت فلزی 32±43 نیوتن بدست آمد. آزمون آماری نشان داد که استحکام پیوند بین دو گروه معنی دار است (0.0009>P).
    نتیجه گیری
    اگرچه مطالعات کلینیکی بیشتری موردنیاز است ولی مواد کمپوزیتی تقویت شده با فایبرگلاس را می توان جهت ساخت پروتزهای بدون اسکلت فلزی همراه با کیفیت زیبائی عالی بکار برد.
    کلیدواژگان: استحکام پیوند، فیبر تقویت شده، رزین باندشونده، کامپوزیت، پروتز پارسیل ثابت
  • سید محمدرضا صفوی، سوده طهماسبی، شروین شعاعی صفحه 100
    سابقه و هدف
    با توجه به تاثیر متقابل موقعیت فکین، ساختار اسکلتال سر و صورت و موقعیت دندانها و نتایج متفاوتی که تحقیقات قبلی در زمینه بررسی رابطه این بخشها با یکدیگر، بدست آورده اند، این تحقیق با هدف بررسی میزان همبستگی بین اکلوژن و ساختار اسکلتال کرانیوفاشیال صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی مقطعی صورت گرفت. در این مطالعه، 13 شاخص اسکلتال زاویه ای و 14 شاخص اسکلتال خطی جهت بررسی وضعیت کرانیال بیس، طول و موقعیت عمودی و افقی ماگزیلا و مندیبل، 6 شاخص دندانی جهت بررسی موقعیت انسیزورهای ماگزیلا و مندیبل و 7 شاخص اکلوزال شامل اورجت، اوربایت، رابطه مولر، کراودینگ ماگزیلا و مندیبل، کراس بایت قدامی و خلفی بر روی 60 بیمار 16-11 ساله مبتلا به مال اکلوژن های مختلف، مورد بررسی قرار گرفت و همبستگی بین اکلوژن و ساختار اسکلتال کرانیوفاشیال با استفاده از روش های آماری یک و چند متغیره ارزیابی گردید.
    یافته ها
    در بررسی همبستگی خطی بین هر یک از شاخص های اسکلتال با تک تک شاخص های اکلوزال، بالاترین میزان همبستگی بین اوربایت و زاویه Pal-GoMe (0.451=r) بدست آمد که در سطح 0.01≥ P معنی دار بود. در آنالیز رگرسیون چندگانه، حداکثر میزان همبستگی را مدل رگرسیون مربوط به رابطه اورجت با متغیرهای اسکلتال داشت (0.654=Multiple r) که نشان می دهد حداکثر 43 % از تغییرات اورجت را می توان با استفاده از مدل رگرسیون بدست آمده، توجیه و بیش بینی نمود.
    نتیجه گیری
    شاخصهای اسکلتال به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر، همبستگی ضعیفی با هر یک از متغیرهای اکلوزال (اورجت، اوربایت، کراودینگ ماگزیلا، کراودینگ مندیبل) دارد به طوریکه حداثکر 43 % از تغییرات یک متغیر اکلوزال را می توان با استفاده از تغییرات متغیرهای اسکلتالی، توجیه نمود.
    کلیدواژگان: اکلوژن، ساختار کرانیوفاشیال، همبستگی
  • جمیله بیگم طاهری، زیبا ملکی، زهرا غنچه صفحه 107
    سابقه و هدف
    لیکن پلان یک بیماری شایع پوستی و مخاطی است که پوست، مخاط و یا هر دو را درگیر می کند. هدف از انجام این تحقیق، بررسی میزان همراهی ضایعات پوستی و دهانی لیکن پلان در بیماران مراجعه کننده به کلینیک پوست مرکز آموزشی و درمانی رازی تهران در تابستان 1380 بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق که به صورت توصیفی انجام شد، تعداد 103 نفرکه بر اساس تشخیص کلینیکی اساتید مرکز دارای هر یک از ضایعات پوستی یا مخاطی لیکن پلان بودند از بیماران مراجعه کننده به کلینیک پوست این مرکز انتخاب شده و مورد مصاحبه و معاینه بالینی قرار گرفتند. در موارد مشکوک تایید هیستوپاتولوژیک ضایعات از آزمایشگاه دریافت شد. پس از گرفتن شرح حال کامل و انجام معاینات بالینی فرم پرسشنامه اطلاعاتی برای آنان تکمیل گردید و داده ها با استفاده از آزمون Chi-square آنالیز شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در 34 % از 103 بیمار مورد مطالعه همراهی ضایعات پوستی و دهانی وجود دارد. 61.1% از بیماران تنها دارای ضایعات پوستی و 4.9% تنها در مورد ضایعات دهانی بودند. شیوع ضایعات دهانی لیکن پلان در میان زنان با اختلاف کمی بیش از مردان بود (40.4 در مقابل 37.3%). بیست درصد از بیمارانی که لیکن پلان دهانی بدون تظاهرات پوستی داشتند سیگاری بودند در حالیکه هیچ یک از بیماران سابقه کشیدن پیپ، قلیان و یا تنباکوی غیرتدخینی را ذکر نکردند. اکثر بیماران مبتلا به نوع پوستی لیکن پلان بین یک تا شش ماه از بروز ضایعه پوستی آنها می گذشت در حالی که اکثر افراد مبتلا به لیکن پلان دهانی از زمان شروع ضایعه دهانی خود اطلاع دقیق نداشتند. شایعترین علامتی که بیماران مبتلا به لیکن پلان دهانی از آن شکایت داشتند سوزش دهان و شایعترین محل ابتلاء، مخاط گونه و شایعترین فرم ضایعه، رتیکولر بود. ارتباط معنی داری بین عامل دخانیات و آمالگام بعنوان عوامل موضعی موثر در بروز لیکن پلان دهانی مشاهده نشد. همچنین بین بیماری های سیستمیک شامل بیماری های کبدی، بافت همبتد، فشارخون، دیابت ملیتوس، پیوند مغز استخوان و مصرف داروهای مداخله گر با این بیماری نیز ارتباط موثری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    درصد بالای همراهی ضایعات دهانی و پوستی لیکن پلان ضرورت توجه به معاینات سیستمیک کامل را بیش از پیش گوشزد می نماید. ولیکن باتوجه به اینکه این تحقیق توصیفی بوده، بنظر می رسد تحقیقات تکمیلی دیگری به منظور تعیین رابطه بیماری لیکن پلان با دیگر عوامل سیستمیک یا موضعی موردنیاز باشد.
    کلیدواژگان: لیکن پلان، ضایعات دهانی، بیماری های دهان
  • عبدالحمید ظفرمند، مهشید اعلمی هرندی صفحه 113
    سابقه و هدف
    بیش از مصرف گلاس-آینومرها به عنوان مواد ترمیمی و سمان Luting و Base می گذرد و علیرغم حساسیت به رطوبت و خشک شدن در مراحل اولیه setting و خواص فیزیکی ضعیف، به علت کاربرد نسبتا آسان برقراری باند شیمیایی با ساختار دندان، آزادسازی طولانی مدت یون فلوراید، ضریب انبساط حرارتی پایین و کیفیت قابل قبول از لحاظ زیبایی، این مواد مکررا برای ترمیم دندان های شیری-قدامی و خلفی، ضایعات سرویکال و پوسیدگی ریشه دندانهای دائمی توصیه می شود. هدف از انجام این تحقیق، تعیین میزان استحکام برشی باند سمان گلاس آیونومر ایرانی آریادنت به عاج مولر شیری در مقایسه با گلاس آیونومر خارجی Fuji II و تعیین کیفیت شکستگیباند این دو سمان می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی تعداد 30 دندان مولر شیری کشیده شده که فاقد هرگونه پوسیدگی، شکستگی، ترک، تغییر رنگ و اختلاف ساختاری بودند. پس از ضدعفونی شدن به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. سطح باکال این دندانها توسط دستگاه میکروتوم تراشیده شد تا عاج آن نمایان شود. سپس به کمک محلول اسید پلی اکریلیک 10% یه مدت 20 ثانیه Condition شدند، پس از شستشو توسط پوار آب و خشک کردن،گلاس-آینومر آماده شده (طبق دستور کارخانه) داخل مولدهای پلاستیکی روی عاج قرار داده شدند. پس از 24 ساعت، استحکام برشی باند سمان گلاس- آینومر به عاج توسط دستگاه اینسترون (مدل 195) اندازه گیری شد وکیفیت شکستگی (Failure mode) باند توسط استریومیکروسکوپ تعیین شد. سپس اطلاعات توسط نرم افزار اماری SPSS تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین استحکام باند گلاس-آینومر آریادنت Mpa 4.2±1.9 و در مورد گلاس آینومر Fuji II 7.4±1.5 Mpa محاسبه شد (0.000=P). کیفیت شکستگی در هر دو نوع سمان یکسان بود (P=ns)، و در هر دو مورد شکستگی cohesive با لایه نسبتا نازک و هموژن، شایعترین کیفیت شکستگی بود. به نظر می رسد میزان استحکام برشی باند سمان آریادنت نسبت به نمونه پذیرفته شده Fuji II بسیار کمتر است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد میزان استحکام برشی باند سمان گلاس- آینومر آریادنت نسبت به نمونه پذیرفته شده Fuji II بسیار کمتر است.
    کلیدواژگان: استحکام باند برشی، گلاس، آینومر، مولر شیری
|
  • Dr. Zohre Ahangari, Dr. Hengame Ashraf, Dr. Mahvash Oskooi, Dr. Shabnam Soltani, Dr. Mona Naser Page 1
    Purpose
    The antibacterial activity of three endodontic sealers, a Ca(OH)2 based sealer (apexit) a Zoe based sealer (Drofill) and a resin based sealer (AH26) was assessed on the growth of an anaerobic bacteria (peprostreptococcus spp.) using the Agar diffusion test (ADT).
    Materials And Method
    Thirty brain heart diffusion agar plates were incubated with peptostreptococcus anaerobics. Each plate was divided into two separate areas. In one area, 0.1ml droplet of a given fresh sealer and in the other area a dry material of the same sealer were placed, such that each plate had two areas with the same sealer in two forms of fresh and dry (setform). There were ten plates for each of the three sealers. The plates were placed into anaerobic jars and incubated at 37°C. After varying periods, zone of inhibition of bacterial growth were observed, measured and compared by t and Paired T-test.
    Results
    There was no statistically significant differences between the activity of AH26 and drofill in the fresh form(P>0.05). However there were significant differences between (the two sealers in set form) (P<0.05) Drofill was more antibacterials in the set form than AH26. All sealers were more active when fresh than ages.
    Conclusion
    It is likely that the eugenol in the Dorifill and the formaldehyde in the AH26 are responsible for their greater antimicrobial activity.
  • Dr. Mohammad Amin Tavakoli, Dr. Farhad Eslami Page 7
    Purpose
    Root fracture is a clinical problem which often is difficult to detect and diagnose. As the root fracture detection is based on demonstration of a fracture line or lines, radiographic examination is important. The aim of this study was to compare diagnostic efficacy of direct digital radiography with conventional radiography for detecting experimental root fractures.
    Materials and Methods
    This study was based on observational diagnostic method which eighty one extracted single rooted human teeth were endodontically instrumented and divided into two groups, a control group of 40 teeth and a fractured group of 41 teeth in which root fractures were produced with Instron machine. Each tooth was imaged using the parallel technique with a CCD-based digital system and E-speed film. The images were interpreted by three experienced oral and maxillofacial radiologists without prior knowledge of the distribution of the root fractures. Three image groups were taken: conventional film, digital images and enhanced digital images. Sensitivity, specificity, false negative and false positive percentage, accuracy of each method in comparison with golden standard (visual examination of fractured and intact teeth) were analyzed. The degree of agreement in detecting root fractures with each imaging system compared with each other was expressed as the kappa value.
    Results
    The sensitivity, specificity and accuracy for root fractures in conventional radiography were 73.2%, 87.5% and 80.2% respectively, in direct digital radiography were 78%, 77.5% and 77.8% respectively and in enhanced direct digital radiography were 82.9%, 85% and 84% respectively. The most sensitive was enhanced direct digital radiography and the most specific was conventional radiography. There was fair to good agreement between conventional radiography and digital radiography (k=0.68), fair to good agreement between enhanced digital radiography and conventional radiography (k=0.73) and excellent agreement between digital radiography and enhanced digital radiography (k=0.90).
    Conclusions
    The diagnostic efficacy of Conventional radiography, digital radiography and enhanced digital radiography in detecting root fractures was comparable with each other.
  • Dr. Hengame Ashraf, Dr. Bijan Sedghi, Dr. Maryam Kuzekanani Page 12
    Purpose
    The aim of this study was to determine the effect of the artificial layer produced by oxalate potassium on permeability of human root's dentine comparing with the smear layer produced by root canal therapy.
    Materials and Methods
    Seventy extracted mandibular premolars which had one root also the canal was direct without any resorption, decay nor advanced periodontal disease, were chosen. The end of the roots were completely sealed and no calcification nor breakage were observed in them. Samples were divided into four groups randomly: two test groups and two control groups. Each test group consisted of 30 samples and control groups contained 5 samples each. In order to measure permeability of dye through dentin, the spreading cabinet method was used and the amount of 2% methylen blue penetrated thorough the canal wall was calculated after 72 hours. Samples were evaluated by spectrophotometer with wave length of 640.
    Results
    In negative control group, no penetration was observed and also in the other three groups no statistical significant difference in dye permeability was observed. The greatest amount of permeability was in the absence of smear layer. Natural smear layers were second and artificial smear layer created by applying oxalate potassium was third.
    Discussion
    Therefore oxalate potassium can be applied in infectious canals after removal of smear layer which is full of micro-organisms and poisonous products in order to reduce dental tubule's penetration.
    Conclusion
    However sufficient investigations should be conducted in-vivo regarding tissue biocompatibility and harmlessness of this compound.
  • Dr. Ladan Eslamian, Dr. Parviz Riazdavoody, Dr. Nasim Moussavi, Dr. Varahram Shahriari Page 17
    Purpose
    Bond failure is not an unusual happening. It may occur well before the end of the treatment, in which rebonding becomes a neccesity. This study investigates the shear bond strength of two different resin systems on rebonded brackets.
    Materials and Methods
    Thirty non-carious human adolescent upper premolar teeth were bonded and rebonded. No mix and two paste Composit resin systems and Edgewise premolar brackets (American Orthodontics) with a slot size of 22 were used in the present study. Testings were performed with an instron machine at a cross-head speed of 1 mm/min. The debonding force was exerted through a full dimension rectangular 17×25 stainless steel looped wire, engaging the entire bracket slot, so that the point of force application was at the same distance from the bracket – resin interface in all cases. The shear bond strength of each tooth was recorded. Following the initial test, the resin remnants of the enamel surface was removed with a tungsten carbide bur then, the enamel surface, polished and retreated with 37% H3Po4 for 15 seconds. The residual resin at each bracket base was reduced to a minimum thickness with a green stone. The whole procedure of bonding and debonding was repeated again and data was recorded. Means and standard deviations for each group was completed and analyzed by t-test and paired t-test.
    Results
    The results of the paired t-test for the no-mix and two paste resin systems indicate that the difference between the shear bond and rebond strength is not statistically significant. The t-test showed that the bond and rebond strengths of the no-mix systems is not statistically different from that of two paste systems. The analysis of the bond failure showed that the great majority of the bond failures occurred at the bracket-resin interface.
    Conclusion
    The strength of the bond determined in vitro seems to be sufficient to withstand bond failure, but because of the aggressive environment of the oral cavity caution must be exercised, when attempting to extrapolate results to the clinical setting.
  • Dr. Massoud Fallahinejad, Dr. Elham Haghighatdoost Page 21
    Purpose
    Injuries of the anterior teeth are frightful events for child and his parents. This study evaluates the knowledge of primary school teachers about dental trauma.
    Materials and Methods
    In this study 384 teachers of Tehran primary schools have been evaluated. Tehran is divided to five areas and in each area, eight schools have been randomly selected. Then ten teachers in each school have been selected in the same way. Questionnaire which contained information about management of avulsion, crown fracture, complete crown loss, teachers’ degree, duration of teaching, taking first aid courses and previously facing any dental trauma were presented to the teachers. The data was analyzed by Microsoft SPSS 10 and Chi square test.
    Results
    Out of 384 teachers: 15.5% were aware of avulsion management, 42.7% about crown segment fracture and 68.5% about complete crown loss. There was significant relation between teacher’s knowledge and previous history of trauma in children (P<0.01). Awareness increased as the teaching skill and duration increased. There was no significant relation between the amount of awareness comparing the teachers’ degree and taking first aid courses.
    Conclusion
    Teachers’ knowledge in management of dental injuries especially about avulsion was little, and there is a great necessity of making it public through school books and media.
  • Dr. Amir Ghassemi, Hamid Farhadi, Dr. Ya Su Shi Shimida, Dr. Jun Ji Tagami Page 26
    Background and Aim
    The purpose of this study was to evaluate the micro-shear bond strength of two kinds of resin-based cements with fluoride release with the usage of five adhesive systems to enamel and dentin.
    Materials and Methods
    Bovine flat enamel or dentin surfaces were used in this study. Micro cylinders of resin cement with Xeno Cem Plus (XCP) or Panavia Fluoro Cement (PFC) were bonded to enamel or dentin as followed: XCP or PFC as instructions prior to the usage of their own adhesive systems, Xeno CF II+XCP, SE Bond+PFC, or Clearfil Liner Bond II (CLB) + PFC. After the storage in 37oC water for 24 hrs, micro-shear bond test was applied for all the test groups. The data were statistically analyzed using two-way analysis of variance (ANOVA). After two-way ANOVA, one-way ANOVA and multiple comparisons with Fisher’s PLSD test were made.
    Results
    Are given as follow (enamel and dentin, mean±SD in MPa) XCP, 13.7±4.0 and 15.5±9.2 PFC, 23.7±10.6 and 15.0±7.3 XCP+XCF II, 35.4±11.5 and 17.1±4.0 PFC+SE, 54.2±9.8 and 41.7±12.0 PFCCLB, 31.39±3.09 and 15.09±4.35. ANOVA (α=0.05) analyze revealed the usage of SE Bond under PFC significantly increased the bond strength to both enamel and dentin. Bonding of Xeno CFII was only improved the bonding to enamel with the application of XCP.
    Conclusion
    Light-cure adhesive systems significantly improve the bonding of current resin cements.
  • Dr. Majid Ghasemianpour, Dr. Seyyed Mohammad Reza Safavi, Dr. Fahime Jafari Golestan Page 35
    Purpose
    Perfect facial symmetry is exceedingly rare. In most individuals one side of the face is larger than the other side. Asymmetries large enough to be easily noted on clinical examination are important for patients and orthodontists, because of functional and esthetic problems. The purpose of this study was to determine the prevalence of mandibular asymmetries in high school students.
    Materials and Methods
    Eight hundred twenty students were selected randomly from 14 high school including 400 girls and 420 boys in north eastern Tehran province. The diagnostic criteria for skeletal asymmetry was chin deviation more than 2mm from a vertical reference plane confirmed by unilateral cross-bite or different right–left cuspid relationship. For functional asymmetries, apparent lateral shift of the mandible from most retruded position to maximum intercuspation and for dental asymmetries, midline shift accompanied by missing teeth or early loss of teeth was noted.
    Results
    44.6% of girls and 46.4% of boys demonstrated at least one form of asymmetry. The prevalence of skeletal, dental and functional asymmetry in girls was 20%, 21% and 10% respectively, while for boys the prevalence was 23.6%, 20.9% and 7.6%. In 62.5% of students with skeletal asymmetry chin was deviated to the right side. There was a positive correlation between history of trauma r=0.39 and unilateral mastication r=0.22 with asymmetry. The signs and symptoms of TMD was significantly more prevalent in students with skeletal asymmetry than others.
    Conclusion
    Asymmetry of lower third of the face is a common finding. Early diagnosis and proper treatment planning prevents further functional and aesthetic problems.
  • Dr. Marjane Ghavam Nasiri, Dr. Fateme Maleknejad Page 40
    Purpose
    The purpose of this investigation was to evaluate the effect of 16% carbamide peroxide bleaching agent on enamel surface morphology.
    Materials and Methods
    Twenty-five bovine incisor teeth were selected. The specimens were subjected to 16% carbamide peroxide for a period of two weeks 8 hours daily. A control area on each tooth was covered and sealed. The specimens were examined under a scanning electron microscope. Fisher’s exact test was used for underestanding the correlation between surface roughness and bleaching (a=0.05).
    Results
    Bleaching agent, presented varying degrees of alteration in tooth surface from slight (44.4%) to moderate (38.9%). The control group and only 14.7% of experimental specimens showed no alteration. Statistical analysis, Fisher’s exact test recognized that there was a correlation between bleaching agent and enamel surface morphology (P<0.05).
    Conclusion
    16% caramide peroxide could cause slight and moderate alterations in enamel surface. Although severe alteration was not observed.
  • Dr. Bahram Iramloo, Dr. Ghassem Ansari, Dr. Saeed Qoreishi Page 45
    Purpose
    B thalasemia had been reported as a highly, prevalent genetic disorder in the Middle East region associated with some dental and periodontal complications. This study was designed to evaluate the frequency of dental and periodontal problems in thalasemic sufferers.
    Materials and Methods
    A group of 100 B thalasemic patients referred to the Hematology wards in selected university hospitals in north eastern region of Tehran were investigated for rise in upper lip, prominecy of the cheek, pale mucosa, premaxillary expansion, crudely saddled nose, dental caries rate and periodontal status. Data were recorded and rates were compared with their percentile.
    Results
    Early diagnose of the disease was shown to play important introductions of future complications including orofocial region. This was due to on time commencement of the blood transfusion leading to a more natural growth.
    Conclusion
    Appropriate and on time blood transfusions in thalasemic children could clearly prevent many of the future orofocial complications.
  • Dr. Kati Kazerouni, Dr. Naser Mohammadi, Dr. Ghassem Ansari, Zinat Kamali Page 51
    Purpose
    Dental caries is one of the most common and costly chronic diseases in the world. Many studies have reported socio-economic status (S.E.S) as an important factor predisposing caries. This investigation was carried out to evaluate the effect of differences in socio-economic status of parents as a multidimensional factor on caries development in a group of 8-year-old children in Tehran during the year 2000.
    Materials and Methods
    A total of 1024 children were randomly selected from 99 primary schools throughout the greater Tehran.The prevalence of dental caries was recorded using the “DMFT” and “dmft” indices. S.E.S was assessed through evaluating, parent's educational level, father's job. Collected data was then analyzed using Chi-square and oneway ANOVA tests, in association to a regression analysis.
    Result
    Results showed that, the mean caries prevalence in primary teeth (d) to be at 2.4±2.4 and 4.6±2.3 in the highest and lowest socio-economic status respectively. This value was at 2.1±2.4 and 4.5±2.3 in children of highly educated mothers and illiterate ones, respectively. There were similar findings for the effect of the other factors determining S.E.S, on caries prevalence of the children. Regression Analysis showed that, mother's education was as important as the other factors to determine the family's S.E.S. This was in fact found to be the most effective factor on caries prevalence.(PV=0.01).
    Conclusion
    S.E.S is an important factor on caries prevalence, with mother's educational level being the main determining factor on S.E.S.
  • Dr. Maryam Kuzekanani, Dr. Hengame Ashraf, Dr. Yadollah Nikian Page 60
    Purpose
    The aim of this study was to compare the effects of A) a flame heated endo plugger, B) GatesGlidden drills and C) GPX drills on the apical seal for the purpose of post space preparation.
    Materials and Methods
    The crowns of sixty six extracted maxillary central teeth were removed from CEJ by a diamond disc and the root canals were prepared and obturated with guttapercha and sealer (Ah26) using lateral condensation technique. Six teeth were used as positve and negative control groups and the other sixty teeth were divided into 3 groups, each group containing 20 teeth. The post space in these 3 groups was made by either A/a hot plugger, B/# 3or# 4 Gates glidden drills and C/# 40 or # 50 GPX drills and apical dye leakage in each group was measured by stereomicroscope and the Anova test was used to compare the mean amount of dye leakage between groups.
    Results
    Between these 3 groups, the minimal mean dye leakage was related to the hot plugger group and the maximum mean leakage was observed in Gates glidden drill group. There was significant statistical difference between the groups (P=0.005).
    Conclusion
    The GPX drills for the purpose of post space preparation affect apical seal less than Gates glidden drills.
  • Dr. Vajihe Sadat Mortazavi, Dr. Mohammad Hossein Fathi Page 65
    Purpose
    The aim of this research was to evaluate the effect of surface treatment, clinical performance and the condition and position of the dental restoration on the corrosion behavior of dental amalgam.
    Materials and Methods
    Commercial amalgam namely Oralloy was selected to prepare 21 flat amalgam samples. After triturating and condensation, the samples were divided into three groups and each group was finished by using one of the three clinical procedures carving, carving-burnishing, carving-burnishing-polishing. A special cylindrical mold was used in order to simulation of the inter-proximal areas and proximal surfaces of the dental restorations. Stainless steel matrix band was placed on the internal mold surfaces and amalgam paste was compacted in the mold and 14 cylindrical samples were prepared. Electrochemical tests were performed at a temperature of 37±1oC in normal saline in order to determine the corrosion behavior of dental amalgam samples. Tafel extrapolation and linear polarization methods determined corrosion potential and corrosion current densities. The mean value and standard deviations of the results were calculated. The mean values were statistically compared by ANOVA and Duncan methods at 95% level of confidence.
    Results
    The results showed statistically significant differences between the mean corrosion current density values of three different groups of dental amalgam(P<0.05). The carved group showed more corrosion resistance in comparison with the sample near the matrix band (P<0.05) as an index of the proximal surfaces of the dental restorations.
    Conclusion
    Even a simple clinical performance could effect on the corrosion resistance of dental amalgam. The proximal surfaces of the class II restorations are not only susceptible to concentration cell corrosion but also possess less corrosion resistance.
  • Dr. Parviz Owlia, Dr. Hooriyeh Saderi, Dr. Mohammad Reza Jalali Nadoushan Page 72
    Purpose
    A variety of systemic agents being able to arrest the progression of periodontal disease have been studied for progression in periodontal therapy. Metronidazole usually used as a systemic and local antibiotic for treating periodontitis in Iran. During recent years an increasing number in antibiotic resistance has been documented. The purpose of the present study was to evaluate the minimal inhibitory concentration of metronidazole against clinical isolates of Porphyromonas gingivalis from adult periodontitis in Iran.
    Materials and Methods
    This experimental study was performed on samples of 62 patients. The samples were taken by sterile paper points. Isolated bacteria were determined by conventional methods and MIC (minimal inhibitory concentration) determination was carried out according to the agar dilution method recommended for anaerobic bacteria by NCCLS (M11-A5). The range of final antibiotic concentration was 0.0625μg/ml to 16μg/ml. The results were analyzed by interval estimates.
    Results
    Thirty six strains of P. gingivalis were isolated from 62 patients. 16.7%, 55.5% and 27.8% of isolated strains were susceptible to the metronidazole with final concentration of 1, 0.5 and 0.25μg/ml of metronidazole, respectively. Therefore, all strains were susceptible to metronidazole.
    Conclusion
    This is the first report to testing the sensitivity of P. gingivalis to Metronidazole in Iran. Fortunately, all 36 isolated strains of P. gingivalis were sensitive to metronidazole and this antibiotic may be used for treating P. gingivalis related infection in Iran.
  • Dr. Parviz Padisar, Dr. Mahtab Nouri, Dr. Azade Edalat, Dr. Behnam Valipoor Page 76
    Purpose
    Transition of dentition from late mixed dentition to early permanent stage has an impact on dental arch length, circumference also width and depth of arch. Recognition of these changes and prediction of it's pattern is important in treatment planning especially because there are differences between genders that should be considered. This study was designed to evaluate the variations between Iranian(residence of Qazvin city) normal girls and boys in arch dimensions and area.
    Materials and Methods
    This was a longitudinal descriptive study on 26 normal occlusion adolescents with mean age of 12±1 years at the commencement and 16±1 years at the end of study (12 girls & 14 boys). The individuals had normal occlusion defined by Moyers. Study casts were taken from the sample during 1998 and 2002 respectively. The casts were trimmed according to Profitt. Two photographs were taken from the occlusal view of each with 20 cm distance and vertical to it's midline. After superimposition of the two dental arches on the midline and registration on best fit of incisal edges and mesiobuccal cusp of first molar, changes of depth and width at molar and canine regions were calculated based on genders. Variations in the shape and area of the dental arch were also studied. Mean, SD and confidence interval of the landmarks in each sex was calculated and compared for differences by means of t test.
    Results
    The size and area of arch was always larger in boys and this difference increased by age. In maxilla and mandible, molar width increased in boys but decreased in girls. In maxilla, reduction of canine depth was seen only in boys.
    Conclusion
    There are significant differences between normal arch dimension and area between boys and girls that should be considered in treatment planning. Keywords:
  • Dr. Hamid Reza Pakshir, Dr. Hamid Reza Fathi Page 83
    Purpose
    Different intraoral methods are introduced to faciliate the movement of molars distally, which in most cases their major disadvantage is the undesirable movement of the anchorage unit.This study was undertaken to evaluate the effect of a new design of the maxillary molar distalizer using palatally anchorage to assess the anchorage loss.
    Materials and Methods
    The survey was carried out on 10 patients with the mean age of 14.5 years old. A new fixed intraoral appliance was developed in order to achieve maxillary molar distalization. The appliance was consisted of two parts: The anchorage unit having of a wide Nance button with two Adams clasps on the first premolars and the active unit was composed of a NiTi open Coil spring on the 0.018" stainless steel wire. The patients were followed for total period of 6 weeks in 2 weeks interval time. Lateral cephalograms, study models and copies of the maxillary casts were provided and analyzed prior and after molar distalization by superimposition of the cephalograms and copies respectively. T-test was used to evaluate the changes after distal movement of the molar.
    Results
    The results showed that maxillary first molars were distalized with an average of 1.75mm without any extrusion. Distal tipping of the first molars was found to be 4.35°. Maxillary first premolars and incisors moved forward by 0.7mm and 0.67mm respectively. The first premolars with an average of 0.58mm extrusion were tipped by 6.17°. Distal outrotation of the first molars were showed to be 3.4° while mesial out-rotation of the first premolars were not significant. Intermolar width was increased by 2.26mm and interpremolar width was decreased by 1.58mm.
    Conclusion
    This study showed that the designed appliance could be considered as one of the non-compliant appliances for maxillary molar distalization. No extraoral appearance, patient cooperation and acceptability and applying a light-continuous force could be considered as the other advantages of the appliance.
  • Dr. Abolfazl Sabouri, Dr. Seyyed Jalil Sadr Page 89
    Purpose
    In the two-step putty wash impression technique after providing first impression, sometimes there are defects in the impression that can be corrected by rewash (reline), although there are different opinions regarding this technique. This study was performed by experimental method on laboratory model.
    Materials and Methods
    In addition to ten impressions from a laboratory model with routine putty-wash technique (single wash) as control group, another ten impressions were taken with rewash (double wash) technique for evaluation. Then die stones were poured and 20 stone models were provided. Different dimensions of all stone models were compared with lab model and the results were analyzed by t – test.
    Results
    The height of die in the rewash impression technique comparing with control group decreased but its p-value was not statistically significant. Meanwhile in the rewash technique, there was a significant decrease in die diameter and the distance between two dies increased due to shrinkage.
    Conclusion
    1-Rewash impression technique leads to reduction in die diameter. 2- When there is an undercut below finishing line, die diameter significantly decrease in rewash technique. 3- Rewash technique is debatable because of reduction in tooth diameter, so it is not advisable.
  • Dr. Mostafa Sadeghi Page 95
    Background and Aim
    Glass fiber reinforced composite (GFRC) for the fabrication of esthetic fixed partial dentures (FPDs) have been recently developed. The aim of this invitro study was to measure and to compare the bond strength of GFRC and base metal as framework used in maxillary anterior resin-bonded FPDs.
    Materials and Methods
    Twenty resin-bonded FPDs were made with GFRC and base metal. The specimens were stored for 2 weeks at 37°±1°C in distilled water, thermo cycled (5°-55°C, x 2500) and statically loaded to fracture. The instron universal testing machine measured bond strength of the specimens. A metal cone with 1.0mm tip cut vertically to the center of labial surface of pontic with 1.0mm/min speed to debond of prosthesis from abutment teeth. The debonding force was recorded in Newtons.
    Results
    The mean and standard deviation for bond strength of GFRC RBFPDs were 113±45 and for base metal RBFPDs were 43±32 Newtons. ANOVA showed that bond strength between the two groups were statistically significant (P≤0.0009).
    Conclusion
    Although more clinical experience is needed it is possible to use, fiber reinforced composite materials for metal-free prostheses to obtain excellent esthetic qualities.
  • Dr. Mohammad Reza Safavi, Dr. Soode Tahmasbi, Dr. Shervin Shoai Page 100
    Purpose
    To investigate the relationship between craniofacial skeletal structure and occlusion.
    Materials and Methods
    Data were obtained from lateral cephalometric radiographs and study casts of 60 patients with various malocclusions, with the mean age of 13.3±1.5 years. Thirteen angular and 14 linear skeletal measures as well as 5 occlusal measures including overjet, overbite, molar relation, maxillary and mandibular crowding were applied. Relations were examined by use of univariate and multivariate statistical methods.
    Results
    Simple correlation analysis between individual skeletal measures and individual occlusal characteristics showed that the strongest linear correlation exists between overbite and Pal-GoMe angle (r=-0.451, P-value≤0.01). Stepwise multiple regression was carried out for quantitative occlusal variables. The prediction formula for overjet had the highest multiple R and R2 values (multiple R=0.654, R2= 0.428), which shows that multiple skeletal features explained 43% of the variance in overjet.
    Conclusion
    Individually and in combination, skeletal measures were poorly associated with individual features of occlusion, so that variations in skeletal structure account for at most 43% of the variations in occlusion.
  • Dr. Jamile Beygom Taheri, Dr. Ziba Maleki, Dr. Zahra Ghoncheh Page 107
    Purpose
    Lichen planus (LP) is a common chronic immunologic inflammatory epidermal and mucocutaneous disorder involving skin, oral mucosa and both sometimes, the main cause of which is still unknown. Due to the importance and it’s prevalence, this study was carried out in order to assess the association of oral and dermal lesions in patients referring to Dermatology Clinic of Tehran Razi Hospital during summer of 2001.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, a total of 101 patients with individual involvement of LP in skin or mucosa were selected among 6510 patients referred to Tehran Razi Hospital-Dermatology Clinic. The selected cases were subjected to further and exact clinical examination along with interview, while in suspected lesions, the conducted histopatologic tests obtained by biopsy were used for the evaluation. A questionnaire was completed for each patient after taking history and physical examination, including history of systemic diseases, interacting medication, smoking habits, presence of oral and dermal lesions, the onset of mucosal and skin lesions and the treatment period, oral lesion’s signs and the patients complaint, involvement location, form, manner of distribution, oral lesion history as well as existence of amalgam restorations along side the lesion chi-square used to assess differences for variables.
    Results
    The study revealed 34 percent association of oral and dermal lesions in the study population, while individual dermal lesion were observed in 61.1 percent of patients and individual oral lesions in 4.9 percent. The incidence of oral LP lesions was slightly higher in females in comparison to males (40.4 percent in females and 37.3 percent in males). About 20 percent of patients who gave history of oral LP, reported smoking cigarettes, while there was no case of pipe smoking or different smoking habits. Patients with dermal lichen planus reported a time between 1-6 months passing from their appearance, while the cases with oral lichen planus were unaware of the beginning time of lesions. The most reported symptom of oral lichen planus in the study population was the burning sensation, while the buccal mucosa was the most common site of involvement and reticular form was the high prevalent.
    Conclusion
    High incidence of dermal and oral lichen planus association revealed throughout the study calls the attention for complete systemic examinations of the patients. As this study was carried out in the dermatology clinic, it seems that other studies in dental schools as well as throughout the public will be of necessity and importance to verify the results. According to this study, there was not a significant statistical relationship between LP and other variables.
  • Dr. Abdolhamid Zafarmand, Dr. Mahshid Alamee Harandi Page 113
    Background and Aim
    More than 30 years has passed since introduction of glass-ionomer cement as a dental restorative material, luting cement and liner. Although they are sensitive to moisture and desiccation during the initial setting stages, relative poor physical properties because of chemical bonding to tooth substrate, and long-term esthetic quality, they are recommended for restoring anterior and posterior primary teeth, cervical lesions and root caries of permanent teeth. In this study, shear bond strength of Fuji II was compared with of ariadent glass-ionomer cements.
    Materials and Methods
    Thirty intact extracted primary molars were prepared for this study. Selected teeth were divided in two groups of 5. Sample were free of caries, fracture, crack, discoloration or any structural abnormality. The dentin of buccal surface of teeth were exposed by microtome apparatus. The surface was conditioned by polyacrylic acid (10%) for 20 seconds. Glass ionomer cements (Fuji II, and Ariadent) were prepared in a plastic cylinders (15 of each) and attached to the dentin of teeth horizontally. Shear bond stength of materials was measured by instron (Model 1159).
    Results
    Mean shear bond strength of Ariadent cement was 4.2 1.9 Mpa while 7.4 1.5 Mpa was of Fuji II cement (P=0.000). Failure mode was similar between two cements (P=ns). The most prevalent type of failure mode was cohesive failure leaving a firmly attached thin and homogenous layer of cement to dentin, in both groups.
    Conclusion
    It appears that shear bond strenght of Ariadent cement to primary tooth is much lower than of Fuji II.