فهرست مطالب

Advances in Industrial Engineering - Volume:44 Issue: 1, 2010

Journal of Advances in Industrial Engineering
Volume:44 Issue: 1, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی باباپور آتشگاه، عباس سیفی، مرتضی بهبهانی نژاد صفحه 1
    کالیبراسیون شبیه ساز پرواز موضوعی اجتناب ناپذیر و پیچیده است. هدف مقاله حاضر پاسخ گویی به سؤال های زیر است: 1- آیا طرح آزمایش در کیفیت کالیبراسیون تاثیر دارد؟ چه طرحی برای کالیبراسیون مناسب است؟ 2- با چه روشی می توان تعداد نقاط آزمایش را تعیین کرد؟ 3- چگونه می توان از طراحی و تحلیل آزمایش های آماری برای کالیبراسیون استفاده کرد؟ در این تحقیق با استفاده از یک شبیه ساز پرواز در دسترس نشان داده شده است که کیفیت کالیبراسیون می تواند وابسته به طرح آزمایش باشد و طرح آزمایش مناسب برای کالیبراسیون، طرحی است که نقاط آن بر اساس منطقی مشخص در دامنه تغییرات عوامل توزیع شده باشد. همچنین با استفاده از مفهوم انتروپی، روشی برای انتخاب تعداد نقاط آزمایش پیشنهاد شده است. سپس مسئله کالیبراسیون با استفاده از طراحی و تحلیل آزمایش های آماری مدل سازی و حل شده است. از جمله مزایای روش پیشنهادی علاوه بر نظام مند کردن فرآیند کالیبراسیون، امکان کالیبراسیون بر اساس معیارهای یک مولفه ای از قبیل خطای برد، خطای انحراف سمت و معیارهای ترکیبی است.
    کلیدواژگان: آزمایش های کامپیوتری، طراحی و تحلیل آزمایش های آماری، کالیبراسیون شبیه ساز پرواز
  • ایمان بساق زاده، سید رضا حجازی، امیر موسی احسان صفحه 13
    یکی از مشکلات رایج در مدیریت پروژه، اختلال زمانبندی ها در اثر عوامل کنترل نشدنی حین اجرای پروژه است. در نتیجه، مدیران پروژه اغلب در پایبندی به تعهداتشان دچار مشکل می شوند. بنابراین زمانبندی پروژه علاوه بر زمان ختم کوتاه باید حین اجرا دچار کمترین اختلال شود. در این مقاله پس از بیان مفهوم مقاومت زمانبندی، یک مدل زمانبندی پروژه با اهداف کمینه کردن زمان ختم پروژه و بیشینه کردن مقاومت زمانبندی، توسعه داده می شود. در این مدل، دو تابع جانشین که یکی مربوط به ادبیات موضوع و دیگری جدید است، به منظور هدف مقاومت به کار گرفته شده است. همچنین، یک الگوریتم جستجوی ممنوعه برای تولید جواب های کارا توسعه داده شده است که با استفاده از آن، مجموعه ای از مسائل تصادفی حل می شود. در نهایت، از طریق شبیه سازی جوا ب ها، میزان کارآیی الگوریتم و توابع جانشین مقاومت ارزیابی شده است. با توجه به این نتایج، برتری نسبی تابع جانشین جدید به خوبی نشان داده می شود.
    کلیدواژگان: زمانبندی پروژه، توابع هدف جانشین، مقاومت زمانبندی، عدم قطعیت
  • حسن خادمی زارع، سید محمد تقی فاطمی قمی، بهروز کریمی، مسعود جنابی، عباس راد صفحه 25
    در این مقاله یک روش ترکیبی برای تخصیص و تسطیح منابع محدود در مسائل پیچیده برنامه ریزی تولید چندمرحله ای، چندمحصولی و چندپریودی با هدف تعیین اندازه انباشته و حداقل کردن کل هزینه ارائه شده است. با معلوم بودن ظرفیت تولید ماشین آلات و تقاضای مشتریان، یک برنامه ریزی خطی عدد صحیح با هدف حداقل کردن مجموع هزینه های راه اندازی، نگهداری موجودی و تولید طراحی می شود. برای حل این مسئله یک روش سه مرحله ای توسعه داده شده است. ابتدا به کمک آزادسازی محدودیت منابع کمیاب، مسئله چندمحصولی به چند مسئله تک محصولی تجزیه می شوند. سپس روش جدیدی به کمک ترکیب الگوریتم ژنتیک با یک روش جستجوی همسایگی برای حل مسائل کوچک ارائه می شود. در انتها، برای دستیابی به جواب بهتر به کمک یک الگوریتم ابتکاری عملیات تسطیح منابع در بین مسائل کوچک انجام می شود. عملکرد الگوریتم سه مرحله ای طراحی شده به وسیله تعداد قابل توجهی از آزمایش های تجربی مورد بررسی و تائید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک ترکیبی، تخصیص و تسطیح منابع و ضرایب لاگرانژ، روش جستجوی همسایگی، برنامه ریزی خطی عدد صحیح، برنامه ریزی تولید
  • مهدی خاشعی، مهدی بیجاری صفحه 39
    یکی از مشکلات مهم در پیش بینی با شبکه های عصبی مصنوعی، فراهم کردن داده های لازم برای پیش بینی است؛ چرا که شبکه های عصبی برای حصول نتایج دقیق نیاز به داده های زیادی دارند. اما باید توجه داشت که جمع آوری داده های مورد نیاز شبکه، نخست، بسیار هزینه بر است و دوم، مدت زمان طولانی را طلب می کند. بنابراین با توجه به تغییرات سریع در محیط های واقعی و به ویژه سیستم های اقتصادی و مالی، پیش بینی در این گونه محیط ها نیازمند روش هایی است که با تعداد داده های قابل حصول کم نیز کارآمد و کارا باشند. روش های پیش بینی فازی، به دلیل استفاده از اعداد فازی به جای اعداد قطعی، نسبت به سایر روش های مشابه به داده های کمتری نیاز داشته، اما عملکرد آنها همیشه رضایت بخش نیست. در این مقاله برای بر طرف کردن محدودیت تعداد داده های مورد نیاز شبکه و حصول نتایج دقیق تر برای پیش بینی قیمت طلا، مدل ترکیبی شبکه های عصبی مصنوعی با رگرسیون فازی پیشنهاد شده است. نتایج تجربی بیانگر کارآمدی این روش در پیش بینی قیمت طلا است.
    کلیدواژگان: پیش بینی سری های زمانی، مدل های ترکیبی، شبکه های عصبی مصنوعی(ANNs)، رگرسیون فازی
  • حسام الدین ذگردی، سمانه باقری، جواد عطاریان صفحه 49
    با وجود همه ویژگی های مثبت شش سیگما، بسیاری از شرکت ها در به کارگیری آن موفق نبوده اند. از جمله دلایل این موضوع می توان به توجه نداشتن سازمان ها به عوامل موفقیت شش سیگما اشاره کرد. بنابراین باید همراه با اجرای شش سیگما، به این عوامل و ارزیابی روابط بین آنها توجه شود. در این مقاله با انجام پیمایش در شرکت های تولیدی و با کمک تحلیل های آماری(تحلیل عاملی1 و مدل یابی معادلات ساختاری2) داده های حاصل از تکمیل پرسشنامه توسط مجریان شش سیگما، به بررسی روابط بین این عوامل پرداخته و تلاش شده است الگویی برای اجرای اثربخش تر شش سیگما در اختیار مدیران و مجریان شش سیگما قرار گیرد. در این تحقیق عوامل کلیدی موفقیت مشتمل بر 10 عامل است. نتایج حاصله، عناصر شناخته شده موفقیت شش سیگما را تایید و نشان می دهد که ارتباط معنی دار و مثبت بین آنها وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدلسازی معادلات ساختاری، شش سیگما، عوامل کلیدی موفقیت، تحلیل عاملی
  • بابک سهرابی، سروش نالچیگر صفحه 63
    در مدل های کلاسیک تحلیل پوششی داده ها (مثل مدل های CCR و BCC)،این فرض وجود دارد که مقدار عددی دقیقی برای ورودی ها و خروجی ها مشخص است. ولی بسیاری از اوقات در شرایط واقعی کسب و کار، تعیین مقدار عددی دقیق برای برخی ورودی ها و یا خروجی ها امکانپذیر نیست. در این مقاله، یک مدل نوین تحلیل پوششی داده ها ارائه می شود که کاربر را قادر می کند تا کاراترین واحد تصمیم گیری را با در نظر گرفتن داده های غیردقیق (بازه ای و رتبه ای) شناسایی کند. از مزایای مدل پیشنهادی این است که از کارایی محاسباتی بهره مندبوده و تنها با یک بار حل کردن آن، کاراترین واحد با داده های غیردقیق شناسایی می شود. به علاوه در این مقاله، کاربردپذیری مدل پیشنهادی در یک مسئله انتخاب تامین کننده نشان داده شده است. در این مسئله، 18 تامین کننده با داده های غیردقیق وجود داشته و مدل پیشنهادی برای شناسایی کاراترین تامین کننده به کار گرفته شده است. همچنین، نتایج مدل پیشنهادی با یکی از مدل های پیشین مورد مقایسه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: داده رتبه ای، داده غیردقیق، تحلیل پوششی داده ها، انتخاب تامین کننده، داده بازه ای
  • عباس کرامتی، حسن حاله، بهداد بنان، نوید مجیر، علی درخشانی صفحه 75
    تضاد بهره وری ICT) به مفهوم مغایرت نتایج به دست آمده در تحقیقات تاثیر IT بر عملکرد سازمان ها است) و مفهوم سرمایه گذاری های مکمل (با انجام این گونه سرمایه گذاری ها می توان از تاثیر IT بر عملکرد سازمان اطمینان حاصل کرد) آن در کنار کاربرد روزافزون ICT در پروژه-های توسعه محصول جدید، سازمان ها را با یک سؤال جدی مواجه کرده است: «در یک پروژه NPD، اولویت?های سرمایه?گذاری بر مکمل?های ICT برای حداکثر کردن سطح عملکرد پروژه کدام است؟ برای یافتن پاسخ این پرسش، موردکاوی گسترده ای توسط تحقیق حاضر در واحدهای تحقیقات استراتژیک و طراحی و توسعه ی محصول جدید ایران خودرو انجام شده است و با استفاده از شبکه های عصبی مدل مفهومی تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج برای یک پروژه خاص نشان می دهد که منابع توسعه ای (ارزیابی های اولیه و تفصیلی بازار محصول و همچنین ارزیابی های مالی) و منابع انسانی بیشترین نقش را در افزایش عملکرد پروژه در سه حوزه ی مالی، مدیریتی و کلی خواهند داشت.
    کلیدواژگان: تضاد بهره وری، شبکه عصبی، تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات، پروژه توسعه ی محصول جدید
  • مهدی کلانتری، سید محمد تقی فاطمی قمی صفحه 89
    استقلال مشاهده های فرضی اساسی در طراحی یک نمودار X برای مشاهده های انفرادی است. ولی متاسفانه در بعضی از فرآیندهای تولیدی فرض وجود داده های مستقل حتی به طور تقریبی نیز برقرار نیست و داده ها از خود نوعی خود همبستگی نشان می دهند. در این مقاله با شبیه سازی یک فرآیند AR(1) نشان خواهیم داد که وجود خود همبستگی در داده ها، تاثیر عمیقی بر نمودار X می گذارد. علاوه بر این با مقایسه ی برآوردگرهای انحراف معیار، میانگین برد متحرک و میانه ی برد متحرک، بهترین آن ها برای برآورد انحراف معیار فرآیند با استفاده از داده های خود همبسته، معرفی شده و در نهایت دو برآوردگر جدید انحراف معیار فرآیند با استفاده از داده های خود همبسته ارائه می شود.
    کلیدواژگان: آماره ی بسنده ی مینیمال کامل، داده های مستقل، فرآیند AR(1)، UMVUE، برآوردگر نااریب، خودهمبستگی، نرمال چند متغیره، نمودارX
  • ناهید هاشمیان بجنورد، محمد باقر منهاج صفحه 97
    یکی از چالش های مدیریت تولید دانش، ناملموس بودن فرایند تولید و مشخص نبودن رابطه ی بین ورودی ها و خروجی ها است. در این تحقیق، سعی در ارائه ی روشی برای بیان رابطه ی ورودی ها و خروجی ها در تولید دانش کرده ایم. بدین منظور ابتدا شاخص های مطلوبیت محصول دانشی و عوامل تولید دانش را شناسایی و با روش AHP، وزن عوامل تولید را در رابطه با هر یک از شاخص های مطلوبیت محاسبه و توابع تولید را بر اساس این وزن ها به طور خطی تعریف کرده ایم. برای بهبود ضرایب، با استفاده از روش گرادیان نزولی، بر اساس داده های واقعی، ضرایب را طوری تنظیم کرده ایم که بیشترین تطابق با داده های واقعی حاصل شود. همچنین، با فرمول خطی به دست آمده از روش AHP، داده تولید کرده و همراه با داده های واقعی با استفاده از شبکه عصبی رابطه ای بین عوامل تولید و شاخص مطلوبیت برقرار کرده ایم. بدین ترتیب، علاوه بر داده های واقعی، توابع خطی به دست آمده از روش AHP را در بیان روابط ورودی ها و خروجی ها در نظر گرفته ایم. این روش در تحریریه ی روزنامه ی قدس به کار گرفته شد. هر چند توابع خطی ایجاد شده با روش AHP، با داده های واقعی با استفاده از آزمون tدوطرفه تایید شد، به کارگیری روش گرادیان نزولی و شبکه های عصبی، مجموع مربع های خطا را کاهش داد.
    کلیدواژگان: تولید دانش، تابع تولید دانش، مدیریت دانش
|
  • Page 1
    The application of a flight simulator with six Degree of Freedom (6DOF)) in design and analysis of rocket systems is essential. The calibration of a 6DOF flight simulator is a challenging problem. This paper focuses on the calibration of a flight simulator and intends to answer the following questions: 1) Does experimental design have significant impact on calibration quality? If so, which experimental design is suitable for calibration of a flight simulator? 2) How to determine the suitable number of runs for calibration? 3) Could DOE be used for estimation of calibration parameters? If so, how is it applied? The experiments have been conducted using a 6DOF simulator. Our investigation shows that the experimental design has significant impact on the quality of calibration. The suitable design for calibration of the 6DOF simulator is the triangular design. A new method for determining the number of runs is proposed based on entropy function. It is also used for estimation of the calibration parameters. One advantage of the proposed method is the calibration of 6DOF simulator by considering several criteria such as range error, azimuth error and combination of these errors. The quality of calibration has been investigated by hypothesis testing.
  • Page 13
    The research on project scheduling has widely expanded over the last few decades. The vast majority of these research efforts focus on exact and suboptimal procedures for constructing a workable schedule, assuming complete information and a static deterministic problem environment. Project activities are scheduled subject to both technological precedence constraints and resource constraints, mostly under the objective of minimizing the project duration. The resulting schedule serves as the baseline for the execution of the project. During execution, however, the project is subject to considerable uncertainty, which may lead to numerous schedule disruptions. It is surprising to see that, given the large amount of projects that have finished late during the last decades, management still fails to quote accurate project due dates. This is problematic because virtually all organizations use their project plans not only as tools with which to manage the projects, but also as a foundation to make delivery commitments to clients. Therefore, a vitally important purpose of project plans and effective scheduling methods is to enable organizations to estimate completion dates of the corresponding projects. A project schedule also serves as a baseline for material procurement, contacts with subcontractors, coordination of internal resources and corrective actions the ultimate goal which is more akin to deterministic scheduling, is to make scheduling and resource allocation decisions that will allow quoting a due date that should be as low as possible. Such optimizations decisions need not only be taken before the project is actually started, but also scheduling and resource allocation should also be able during project execution in order protect promised dates from any sources of uncertainty that may occur. Additionally, if advance knowledge about the nature of the uncertainty in the project is available, it is desirable that the project schedule be robust to disruptions that may arise. One of the important approaches in this issue is constructing robust project schedule. Generally, this approach tries to construct robust project baseline schedule by considering uncertainty in such a way that any variations cannot make disruption in it as far as possible. In this article, we introduce the concept of schedule robustness and then we develop a bi-objective resource constrained project scheduling model. We consider the objectives of robustness maximization along with makespan minimization. Then, we present a tabu search algorithm that operates on surrogate functions. This algorithm is developed in order to generate an approximate set of efficient solutions. Many random project scheduling problems are generated, and then solved by the algorithm. Finally, the efficiency of the algorithm and the robustness surrogate functions are evaluated by simulation. Finally, the results show efficiency of the algorithm and developed surrogate function.
  • Page 25
    In this paper, a hybrid method for limited resource allocation and leveling in complex multi-stage, multi-product and multi-period production planning problems with aim of lot-size determination and total cost minimization has been proposed. This problem consists of multiple products with sequential production processes that are produced in different periods to meet the customers demand. By determining decision variables, production capacity of machines and customers demand, an integer linear program is developed to minimize the total set-up, inventory holding and production cost. A three-stage approach has been developed to solve the problem. In the first stage, the primary problem is divided into several sub-problems using a heuristic algorithm based on the limited resource Lagrangean multipliers. In this case, each sub-problem could be solved using more simple methods. In the second stage a new approach is proposed to solve these sub-problems combining the genetic algorithm with a neighborhood search technique. In the third stage resource leveling is performed among sub-problems to obtain a better solution. In this case, lot-size for each product is determined during the planning periods. This paper's objectives have been evaluated and verified through several empirical experiments.
  • Page 39
    Artificial Neural Networks (ANNs) are flexible computing frameworks and universal approximators that can be applied to a wide range of time series forecasting problems with a high degree of accuracy. However, despite of all advantages cited for artificial neural networks, they have data limitation and need to the large amount of historical data in order to yield accurate results. Therefore, their performance in incomplete data situations is not satisfactory. Although, no definite rule exists for the requirement of the sample size for a given problem, the amount of data for the network training depends on the network structure, the training method, and the complexity of the particular problem or the amount of noise in the data on hand. However, collecting the necessary data is very expensive and time-consuming. Therefore, due to rapid changes in real situations and financial and economic systems, especially, forecasting in these environments is needed for methods that are also efficient with less available data. Since in fuzzy forecasting models, we use fuzzy numbers instead of crisp values, this method requires fewer observations and it is suitable under incomplete data conditions. However, their performance is not always satisfactory, especially, when the training data set includes a significant difference or outlying case. Using hybrid models or combining several models has become a common practice to improve the forecasting accuracy and the literature on this topic has expanded dramatically. In this paper, fuzzy regression models are applied to construct a new hybrid model of ANN in order to yield more accurate model than traditional neural networks; especially, for cases where inadequate historical data is available. In our proposed model, fuzzy numbers are used as parameters values of artificial neural networks (weights and biases), instead of using crisp values. In order to show the appropriateness and effectiveness of the proposed model for time series forecasting, the proposed model has been applied to gold price forecasting problem and their performance has been compared with their components. Empirical results indicate that the proposed model is an effective method in order to improve forecasting accuracy. Therefore, it can be applied as an appropriate alternative model for forecasting tasks, especially when higher forecasting accuracy is needed.
  • Page 49
    Six Sigma methodology is one of the most famous effective problem solving approaches that helps organizations to achieve their goals. Despite the variety of its positive advantage, most companies have failed to implement Six Sigma successfully. The reason for this includes lack of the organizations attention to success or failure factors when implement Six Sigma projects. Hence, while performing Six Sigma, it is necessary to focus on the critical Success Factors (CSFs) of Six Sigma and analyze the relationship between them. This study based on a comprehensive literature review, focused on the importance of the CSFs and their roles in the successful deployment of Six Sigma within the organization and they proposed a framework to explain the relationship of among these factors. Empirical data are collected through a survey to Iranian manufacturing companies that have an experience in implementing Six Sigma projects. A total of 105 Six Sigma experts responded to the survey. The test of the structural model (Factor Analysis, Structural Equation Model) supports the proposed hypotheses. The findings provide empirical support for relationship among Six Sigma CSFs and offer a flow chart for Six Sigma adoption. Furthermore this research refines our understanding of relationship among CSFs. Also further research is discussed.
  • Page 63
    Data Envelopment Analysis (DEA) is a widely recognized approach for evaluating the efficiencies of decision making units (DMUs). Because of easy and successful application and case studies, DEA has gained much attention and widespread use by business and academy researchers. The conventional DEA models (e.g. BCC and CCR) make an assumption that input and output data are exact values on a ratio scale. However, in real cases it is not feasible to define and calculate an exact value for some inputs and outputs. Recently, researchers addressed the problem of imprecise data in DEA, in its general form. The term ‘‘imprecise data’’ reflects the situation where some of the input and output data are only known to be placed within bounded intervals (interval numbers) while other data are known only up to an order. This paper, proposes a new DEA model which allows user to find most efficient DMU, considering imprecise data (interval and ordinal data). As an advantage, proposed model in efficient and find most efficient DMU by solving one model, while considering imprecise data. Moreover, applicability of proposed model is illustrated in a supplier selection problem. In this case, 18 suppliers with imprecise data were evaluated and most efficient one has been selected. Finally, results of proposed model were compared with a previously published model in literature.
  • Page 75
    During the past decade in Iran, Information Technology (IT) has had a deep impact on economy. Many companies have invested on IT and it’s complementary. Despite a vast percentage of firm’s budget is spent on IT continues increasingly, there are evidence which has been illustrate on failure of firms in obtaining the benefits of these expenditures within expected period. This fact nevertheless has caused what may be named as productivity paradox. The ICT productivity paradox (contradictory of research on IT effects on performance in organizations with what the researchers expected) and its complementary assets (by performing such investments, it can be ensure to impact of IT on organizational performance) besides the growing of ICT in new product development project, is faced organizations with one serious question:” in a NPD (New Product Development) project, what is the investment priorities on ICT complementary in order to make the maximum performance level of a project?”. To find the answer, in this paper we present an extensive case study within research strategic units and new product development departments of Iran Khodro, and conceptual research model has been analyzed using neural networks technique. The results for a specific project show that a resource development (such as feasibility study for each product and doing financial assessment) and human resources will have the most important role in increasing project performance in three field of financial, management, and general. The management shall focus on leading and inspiring the team members of projects in order to gain project objectives, meanwhile as it can be possible the project members must be single task. Training the team and making the culture of using advanced technology is one of the other aspects of human resource activity as an IT complementary. In fact by investing on these complementary factors and using their beneficiary besides the IT, each related company would be imagining of performance increment.
  • Page 89
    Independence of observations is a fundamental assumption in designing an X chart for individual observations. But unfortunately, the assumption of existence of independent data is not even approximately satisfied. In fact, there is one kind of autocorrelation in the data. This paper demonstrates, through simulating an AR(1) process, that the autocorrelation in the data has deep effect on X chart. Moreover, estimators of standard deviation, mean moving range and median moving range to estimate process standard deviation are introduced. Among the cited estimators, the best of them is considered to estimate process standard deviation using autocorrelated data. Finally, two new estimators are presented to estimate process standard deviation using autocorrelated data.
  • Page 97
    Intangibility of knowledge and unclear relationship between inputs and outputs has caused difficulties in knowledge production control. In this paper we present a model to clarify the relationships between inputs and outputs in knowledge production and develop knowledge production functions. In order to accomplish this, we extract resources of knowledge production and product utility indices from the literature. In order to develop production functions, we apply Analytical Hierarchy Process (AHP) to find the weights of production factors for each utility index and establish linear production functions by AHP results. Then, with the practical data and applying gradient descents method, we improve the coefficients of the linear functions. A set of data is generated through the linear functions. A neural network is then trained by this set of data and gathered data from the case to find the relationship of utility indices and production factors. So, we improved the production functions by real data. We applied this method in Ghods newspaper office. Although the t test verifies the performance of our method, the gradient descents method and neural network method decrease the mean square error.