فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال شانزدهم شماره 61 (پیاپی 63، بهار 1389)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال شانزدهم شماره 61 (پیاپی 63، بهار 1389)

  • 248 صفحه، بهای روی جلد: 12,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/10/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سرمقاله
  • احمد ترابی صفحه 4
  • سید موسی صدر صفحه 22
    این نوشتار روش تزکیه از نگاه قرآن را مورد بحث قرار داده است. نویسنده نخست به مفهوم شناسی لغوی و کاربردی تزکیه پرداخته است، سپس مکانیسم تاثیرگزاری هواهای نفس بر قلب را توضیح داده است، آن گاه با توجه به مکانیسم تاثیرگذاری فوق، از روش تزکیه که قرآن مطرح کرده است سخن گفته است. نویسنده بر این باور است که روش پیشنهادی قرآن بر دو محور متمرکز است: یکی صیانت و بیدار نگهداشتن قلب نسبت به حقایق و دیگری جلوگیری از تسلط کشش های نفس بر قلب از طریق از بین بردن زمینه تسلط یا اقدام متضاد با کشش ها.
    کلیدواژگان: قلب، هوای نفس، تزکیه، تربیت، حقیقت
  • سید ابراهیم سجادی صفحه 42
    در این مقاله با مروری بر جایگاه فطرت و حس فطری، در مکاتب غیراسلامی گذشته و حال از قبیل تفکر بودا، تائو، کنفوسیوس، مسیحیت و جریان های فکری پس از عصر روشنگری، نظریه قرآن توضیح داده می شود. در این بخش مبانی قرآنی نظریه فطرت، عصر بالندگی فطرت، کاهش کارایی فطرت، ناپیدایی حس فطری و سازوکار شهود فطرت به مطالعه گرفته می شود و تحت عنوان اخیر، غفلت زدایی، هشدار در برابر خطر جدایی از فطرت، توجه به سرنوشت امت های کوردل در گذشته، پرستش و توسعه بندگی، حراست از دل و بهره گیری از الگو، عوامل مؤثر در این رابطه شناخته می شود. با کاوشی درباره بازتاب شهود، با سه زیرعنوان الهام دل، حق گرایی، بیداردلان و دستیابی به مقام یقین، مقاله پایان می یابد.
    کلیدواژگان: شهود فطرت، بودا، تائو، کنفوسیوس، انکار فطرت، ضمیر آگاه، ناخودآگاه، کوردلی، غفلت زدایی
  • سید حسین هاشمی صفحه 76
    این نوشتار نسبت تعلیم و تربیت از منظر قرآن کریم را به کاوش نشسته است، رهیافت به چیستی و مفهوم تعلیم و تربیت، تبیین واژگان تعلیمی و تربیتی در قرآن و دیدگاه های کلی درباره نسبت تعلیم و تربیت، مباحث درآمدی بحث را سامان داده است. پیوست ها و گسست های تعلیم و تربیت در ساحت های مفهوم، روش ها، اسباب، عوامل و فرآیندهای تعلیم و تربیت از محورهای اصلی و کلیدی این پژوهش به شمار می رود. پژوهنده در فرجام این جستار، تعلیم و تربیت در قرآن را دو مفهوم متمایز از یکدیگر که در بسیاری عرصه ها جدا از هم هستند و در پاره ای موارد نیز پیوست و همنشینی با هم دارند، معرفی می کند.
    کلیدواژگان: تعلیم، تزکیه، تربیت، فرآیند تعلیم، واژه های تربیتی، عوامل تزکیه
  • سیدمصطفی احمدزاده صفحه 114
    «ارزش شناسی» یکی از موضوعات مهم فلسفه تعلیم و تربیت است که به روش تعقلی و استدلالی، یا بر اساس عقل و یا بر اساس عقل مستفاد از وحی در فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. در این نوشتار، نقش توحید در ارزش شناسی فلسفه تعلیم و تربیت بر اساس آموزه های قرآن کریم مورد بررسی قرار گرفته است. نویسنده معتقد است بر اساس آیات قرآن کریم، تنها اعمال متقین در دایره ارزش قرار می گیرد و حد نصاب پذیرش هر مطلوبیتی به عنوان یک ارزش، دو مؤلفه ایمان و نیت است که نخستین درجه تقوا را به خود اختصاص می دهند. از آنجا که توحید در افزایش ایمان و خلوص نیت و در نهایت افزایش تقوا نقش کلیدی دارد، در گسترش و ارتقای ارزش های حقیقی در فرد و جامعه نیز محوریت منحصر به فرد دارد. به این معنا که هر گاه توحید علمی و عملی در فرد و جامعه رسوخ پیدا کند، ارزش های فرد و جامعه از سطح به عمق نفوذ خواهند کرد و تغییر دادن این ارزش ها امکان پذیر نیست. بنابراین بر متولیان نظام تعلیم و تربیت است که با راهکارهای گوناگون در راستای تقویت توحید نظری و عملی در شریان های جامعه بکوشند تا جامعه اسلامی را از هر گونه خطری در برابر تغییر ارزش های اسلامی و قرآنی مصون دارند.
    کلیدواژگان: فلسفه تعلیم و تربیت، ارزش شناسی، تعلیم و تربیت قرآنی، توحید، تقوا، نیت، ایمان
  • سید حیدر علوی نژاد صفحه 138
    هر فلسفه تربیتی بر یک جهان بینی استوار است؛ جهان بینی قرآنی، آن گونه که سید قطب ترسیم می کند، جهان بینی حرکت یا نهضتی است که فقط با حرکت با قرآن در صحنه درک می شود. دلیل این قاعده این است که جهان بینی اسلامی بر اساس واقعیت هستی و انسان است. این واقعیت نگری در تربیت انسان نیز مورد نظر است؛ نگاه واقعی به انسان و روح و غرایز و فطرت و نیازها و توانایی های او. به همین سبب است که تربیت قرآنی تربیت واقع گراست؛ جامعه و فرد و روان انسان در نظر گرفته می شود. در تشریع نیز تربیت انسان مورد نظر است که تشریع باید همخوان با اهداف تربیتی و توانایی و طاقت انسان باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، تربیت، طبیعت اسلام، روش تربیتی قرآن، روش حرکتی، واقع گرایی، سید قطب، تفسیر فی ظلال القرآن
  • معارف قرآن
  • رضا بلبلوند صفحه 162
    قرآن کریم، این کلام حقیقی و واقعی خدا که به راستی، قوام، احکام، روشنگری و رسایی الفاظ و معنا مزین است و از معضل اساطیری و لهوالحدیث بودن به دور است، در خصوص خمر قائل به منفعت می باشد. این نکته ذهن پوینده دانش را به خود مشغول کرده که با وجود تحریم نوشابه های الکلی، آمدن واژه «منافع للناس» درباره نوشابه های الکلی چه معنا و مفهومی دارد؟ در معنایی حقیقی به کار رفته یا مجاز؟ این مقاله در تلاش است تا با استفاده از محضر پر برکت، نورانی و هدایتگر قرآن و کلام قرآن پ‍ژ‍وهان، پاسخی مناسب ارائه نماید.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، مسکرات، منفعت، الکل
  • حسن رهبری صفحه 180
    در بعضی از کتب روایی و تفسیری، برای سوره ها و برخی آیات قرآنی، خواصی را آورده اند؛ برای شماری از آنها خاصیت اخروی و برای شمار دیگری خاصیت دنیوی و گاه خاصیت اخروی و دنیوی را توامان نوشته اند.
    تردیدی نیست که قرآن کتاب دنیا و آخرت است؛ نسخه هدایتی است از جانب پروردگار عالم که راه رستگاری و سعات دنیوی را به انسان می نمایاند و در آخرت، بندگان صالح و رهروان خالص را به درجات و پاداش هایی چندین برابر نوید می دهد و کافران و گنهکاران را متناسب با اعمالی که کرده اند تهدید می نماید.1 پس بشارت و نذارت، هدف و خصوصیت اصلی قرآن است و بدیهی است این دو ویژگی، خواص دیگری را در فکر، اخلاق، رفتار و کردار انسانی ایجاد کرده و او را متحول می نماید. هر چه انس انسان با قرآن بیشتر شود و با تدبر خوانده شود، به همان اندازه نفوس رحمانی در او اثر کرده و به ویژگی های روحی برتری نائل خواهد شد.
  • ترجمه و تفسیر
  • احمد رضا حسن خانی صفحه 206
    از جمله مباحث فقهی سؤال برانگیز در احکام متفاوت بین زن و مرد، مسئله گواهی است. طرح ناقص قضیه شهادت و گواهی در استراتژی فقه ژورنالیستی باعث به وجود آمدن این جنجال شده است. این مسئله تا بدان جا پیش رفته که بسیاری رویکرد غالب قرآن و فقه اسلامی را مردانه می‎انگارند تا زنانه و این خود باعث برخی کژفهمی ها، دگراندیشی های افراطی و نواندیشی های مخالف متون شریعت می‎گردد.
    مهم‎ترین دلیل برای اثبات نابرابری شهادت زنان و مردان در قرآن، آیه 282 سوره بقره است که موضوع آن قرض و دین بوده و علت و فلسفه اختلاف را به ضلالت در ناحیه زن‎ها تعلیل کرده است. مفسران در بیان علت این ضلالت، مواردی چون کاستی عقل و حافظه، عاطفی بودن، عدم اشتغال زنان به امور تجاری و... را بیان نموده‎اند که بیشتر بر حدس و گمان مبتنی است. آنچه در این نوشتار دنبال می‎شود، ارائه و تحلیل نظرات مفسران و صاحبنظران اسلامی در خصوص علت و فلسفه تفاوت گواهی زن و مرد است.
    کلیدواژگان: گواهی زن، آیه دین، تفاوت زن و مرد
  • الوعلی نجفی صفحه 235
  • احمد رضوانی صفحه 241
|
  • Sayyid MŪsā Ṣadr Page 22
    This article discusses the method of tazkiya (purification) from the viewpoint of the Qur'ān. The writer first addresses the verbal and applied conceptology of tazkiya and thenexplains the mechanism of the efficacy of sensual desires on the heart. After that, considering the above efficacy mechanism, he goes on to talk about the purificationmethod that the Qur'ān has proposed. The writer believes that the method proposed by the Qur'ān is based on two pivots: first, preserving the heart and keeping it awakeconcerning the truths; and the other, preventing the dominance of sensual tendencies over the heart through elimination of the ground for domination or taking measures against those tendencies.
  • Sayyid IbrāhĪm SajjādĪ Page 42
    In this article, after a brief study of the status of fiṭra (inner nature) and the innate sense in the ancient and more recent non-Islamic schools such as Buddhism, Taoism,Confucianism, Christianity, and the intellectual trends after the age of enlightenment, the viewpoint of the Qur'ān is expounded in this respect. In this part of the article theQur'ānic foundations of fiṭra, the exuberant age of fiṭra, reduction of fiṭra efficiency, disappearance of the innate sense, and the mechanism of the intuition of fiṭra arestudied. Under the latter title are included such elements as effacing negligence, warning against dangers of distancing from fiṭra, paying attention to the destiny of blind-heartedcommunities in the past, worship and expansion of servitude, safeguarding the heart, and enjoyment of an exemplar. The article is concluded with an exploration into the reflection of intuition under the three sub-topics of inspiration of the heart, truth-orientedness, and the vigilance and attaining the station of certitude.
  • Sayyid Ḥusayn HāshimĪ Page 76
    Accurate and comprehensive knowledge about any science has a basic role in solving its problems, since knowing the subject would pave the way for solving many of itsproblems.The subject of education is human being; therefore, presenting an educational system and expressing the effective elements in this educational system is possible onlyon the bases of knowing man and the environment in which he lives. Fully understanding the educational foundation of Islam, its goals, and procedures are possible when we focus our attention on the whole intellectual and ideological system and the principles of the worldview of Islam. From the viewpoint of Islam, training is secondary to humanism, which is in turn secondary to ontology and theology and what is called monotheistic worldview. The issue of education and training has received the attention of various scientists from fields of humanities, but most of them have worked with a western point of view and given a religious color to it.In this article, it is attempted to elucidate the elements effective in the process of education and training in respect to the monotheistic worldview and Qur'ānic humanism.
  • Sayyid MuṢṬafā AḤmadzāda Page 114
    Axiology is one of the important issues in the philosophy of education which is studied and discussed in the philosophy of Islamic education with a rational or discursive method,or on the basis of intellect, or according to the intellect derived from Revelation. The present article addresses the role of monotheism in the axiology of the philosophy ofeducation on the basis of the Holy Qur'ān's doctrines. The writer believes that according to the verses of the Holy Qur'ān only the deeds of the pious would be deemed asvaluable and that the quorum for accepting anything desirable as a value is the two components of faith and intention, which incorporate the highest level of piety. Sincemonotheism has a key role in increasing faith and purity of intention and thus increasing piety, it is also exclusively pivotal in development and upgrading the real values in theindividual and society. That is to say, once monotheism in deeds and in belief permeates the individual and society, the latter’s values would penetrate from the surface down to the dept; and then these values would be impossible to change.Therefore, it is incumbent upon the authorities of the education system to make endeavors in strengthening monotheism in deeds and in belief in the veins of societythrough various approaches in order to safeguard the Islamic society against any dangers of changing the Islamic and Qur'ānic values
  • Sayyid Ḥaydar AlawĪ Nidjād Page 138
    Any philosophy of education is based on a worldview; the Qur'ānic worldview, as Sayyid Quṭb delineated, is a worldview of a movement that is understood by movingalong with the Qur'ān in the scene. The reason for this rule is that the Islamic worldview is based on the reality of existence and human being. This realism is taken into account in human training, as well; i.e., a realistic view on man and his spirit, instincts, needs, and abilities. That is why the Quranic training is a realistic training, in which the society, the individual, and human psyche are taken into account. In legislation, human training is also taken into consideration, as legislation should correspond with the educational objectives, abilities, and tolerance of human beings
  • RiḌā Bolbolvand Page 162
    The Holy Quran, as the true and real Word of God, which is adorned with truth, consistency, strength, illumination, and expressiveness of words and meaning and is far from mythical intricacy and idle talk, maintains benefits in regard to fermented drink (khamr). The searching mind of a knowledge seeker is preoccupied with the question as to what the term "benefits for people" mean concerning alcoholic drinks despite prohibition of such drinks in the Quran. Is it used in a real or figurative meaning? Thisarticle tries to present an appropriate answer using the blessed, enlightened, and guidance providing presence of the Quran
  • Ḥasan RahbarĪ Page 180
    Human health and well-being have been among the important concerns that have since long past preoccupied human mind and prompted him to fight against illnessesand think up remedies. In order to win over such a crucial issue, besides employing natural means and elements, man has considered pleading with assistance from the unseen world as well. However, sometimes due to negligence of metaphysical messages or insufficiently perceiving them, he has gone astray and fallen victim to the snares ofsuperstition
  • AḤmadriḌā Ḥasan KhānĪ Page 206
    The issue of bearing witness is among the controversial legal discourses in different rulings between women and men. Insufficient propounding of bearing witness and certifying in journalistic jurisprudence strategy has caused this controversy. This issue has gone to such an extreme that many have regarded the main approach of the Qur'ān and Islamic jurisprudence as more masculine than feminine; and this in itself causes some misunderstanding, extremist heterodoxical thinking, counter-religious texts neoterism.The most important reason for proving the inequality of bearing witness by men and women in the Qur'ān is verse 282 of Sūrat al-Baqara, the subject of which is loan and debt and the causal inference and philosophy of this difference is regarded to be the aberration of women. In explaining the cause of this aberration, the interpreters have stated such instances as deficiency of intellect and memory, emotionality, non-involvement of women in business, etc. which are mostly based on conjectures. What is dealt with in this article is a presentation and analysis of the views of Islamic interpreters and experts concerning the cause and philosophy of difference between bearing witness by men and women.