فهرست مطالب

نشریه پژوهش های بالینی دام های بزرگ
پیاپی 11 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پیمان رحیمی فیلی، حمید قاسم زاده نوا، ناصر شمس اسفندآبادی، فاطمه اربابی، محسن اسلامی صفحه 1

    کارایی تولیدمثلی گاوهای شیری زمانی که در معرض تنش گرمایی قرار می گیرند، کاهش می یابد. هدف از انجام این مطالعه بهبود باروری گاوهای تحت تنش گرمایی با استفاده از داروهای گونادوترپ بود. گاوها پس ازفحل یابی وتلقیح مصنوعی بطور تصادفی در سه گروه قرار داده شدند. گروه شماره 1 (تعداد=44راس) به گاوهای این گروه 5 روز بعد از تلقیح یک دوز(500 میکروگرم) GnRH به صورت عضلانی تزریق شد. گروه شماره 2 (تعداد=44راس) به این گاوها در روز 5 بعد از تلقیح 1500 واحد HCG به صورت عضلانی تزریق شد. در فاصله 32 تا 39 روز پس از تلقیح تشخیص آبستنی بوسیله سونوگرافی انجام شد. اختلاف آماری معناداری بین میزان آبستنی گروه های تحت درمان در مقایسه با گروه شاهد مشاهده نشد. میزان آبستنی بین گروه های شماره 1و 2 بر اساس روزهای باز بیشتر از150 روز، 40% و 72% محاسبه گردید که اختلاف مشاهده شده از نظر آماری معنادار است(P<0/05). میزان آبستنی در داخل گروه 1 بر اساس متغیر روزهای باز 40% و 76% می باشد که اختلاف مشاهده شده از نظر آماری معنادار است(P<0/05). همچنین میزان آبستنی در داخل گروه های شاهد و2 بر اساس تعداد تلقیحات قبلی به ترتیب 80% ، 31%، 77% و 39% محاسبه گردید که اختلاف مشاهده شده از نظر آماری معنادار است(P<0/05). با توجه به نتایج این مطالعه استفاده از HCG پس از تلقیح در گاوهای واکل در فصل تابستان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تنش گرمایی، گاوشیری، کاهش باروری، GnRH، HCG
  • علی پارسا، باقر مجازی امیری، عیسی شریف پور صفحه 11

    ماهی شاه کولی تیگریس(Chalcalburnus mossulensis)از خانواده کپور ماهیان بوده و در دریاچه پشت سد قشلاق کردستان ایران به عنوان ماهی بومی شناخته میشود. تغییرات بافت غدد تناسلی توسط انگل لیگولا اینتستینالیس(Ligula intestinalis)در بعضی ماهیان گزارش شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر انگل یاد شده بر روی بافت غدد تناسلی ماهی شاه کولی تیگریس انجام شد. در این مطالعه 144 قطعه ماهی از گونه مورد نظر صید و شناسایی شدند که از این تعداد 40 قطعه ماهی سالم و 104 قطعه ماهی آلوده بودند. در بررسی نمونه های بافتی غدد تناسلی ماهیان آلوده ، در تخمدان تغییرات دژنراتیو غیر طبیعی به شکل اووسیتهای آترتیک ، خونریزی وارتشاح سلولهای آماسی و در بافت بیضه ماهیان آلوده خونریزی های پراکنده، آتروفی بیضه و تجمع مراکز ملانوماکروفاژ به عنوان تغییرات پاتولوژیک جلب توجه نمود که آلودگی ماهیان با انگل لیگولا اینتستینالیس را می توان دلیلی بر این تغییرات دانست. بر این اساس شیوع این انگل در منابع آبی مختلف را باید از نظر حفظ ذخایر آبزیان مورد توجه قرار داد و اقدامات لازم جهت قطع چرخه انگل در منابع آبی طبیعی و استخرهای پرورش ماهی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: شاه کولی تیگریس، لیگولا اینتستینالیس، غدد تناسلی، هیستوپاتولوژی، سنندج
  • عبدالرضا رستگارنیا، هادی حیدری صفحه 21

    دخالت در تولیدمثل گونه‌های مختلف دامی ممکن است با دلایل متفاوتی صورت گیرد. در مورد گونه‌هایی که به مصرف غذایی می‌رسند و تولیدمثل فصلی دارند مانند گوسفند ، تولیدمثل خارج از فصل با توجه به جنبه های اقتصادی پرورش و تولید آن مهم می ‌باشد. دامهای مختلف گله که در زمانهای مختلف فحل می‌شوند را می‌توان در فاصله زمانی کوتاه وارد استروس کرد در این مدت دامها تلقیح یا جفت گیری کرده زایمانها و تولید، همزمان می‌شوند. در این حالت تولید انبوه گله سود اقتصادی بالایی خواهد داشت. برای ایجاد همزمان سازی فحلی طی فصول تولیدمثل اشکال مختلف پروژستاژنها به صورت اسفنج یا تامپون اشباع شده وسایل داخل واژنی و نیز بصورت قرص کاشتنی به تنهایی و یا همراه با گنادوتروفین‌ها با نتایج متفاوت بکار برده شده‌اند.در واقع این هورمون‌ها را برای ایجاد جفت پذیری (استروس) در میش‌های جفت ناپذیر (آنستروس) فصلی که فعالیت جنسی ندارند و نیز برای همزمان کردن فحلی گروهی از میش‌ها که فعالیت چرخه‌ای دارند بکار برده‌اند. اغلب پروژستاژنها را بصورت داخل مهبلی به صورت اسفنج یا تامپون اشباع شده با دارو بکار می‌برند. اگر پروژستاژنها را درست در مهبل قرار داده باشند جذب آن درحدی که برای ایجاد واکنش بازگشتی منفی کامل در محل هیپوفیز کافی باشد، صورت خواهد گرفت. در ابتدا پروژسترون را در اسفنج قرار می‌دادند ولی مشابه‌های کوتاه اثر و قوی آن که عمدتا فلویوروجستون استات (FGA) و مدروکسی پروژسترون استات (MPA) است جایگزین آن شده است (2).

    کلیدواژگان: میش، همزمان سازی فحلی، فلورجستون استات
  • سهراب رسولی، ارسلان منصوری، صباح کریمیان، اسماعیل کس نزانی، احمد شریفی پور صفحه 31

    بررسی حاضر به منظور شناسایی فون انگل‌های کرمی لوله گوارشی گوسفند در کشتارگاه سنندج طی یک دوره 12 ماهه به مرحله اجرا گذارده شد، به این منظور بعد از تهیه 100 لوله گوارش کامل (مری تا انتهای راست روده) از هر دام، هر قسمت به طور مجزا از نظر انگل‌های کرمی تحت بررسی قرار گرفت. مری صرفا با باز کردن و مشاهده مستقیم مخاط و سایر قسمت‌های دستگاه گوارش با شستشوی محتویات هر قسمت به طور جداگانه آزمایش شد و در هر مورد کرم های جدا شده پس از شناسایی گونه‌ای جهت تعیین شدت آلودگی شمارش گردید. در تحقیق حاضر میزان آلودگی کرمی در گوسفندان مورد مطالعه 38% (38 مورد) و تعداد کرم جدا شده از لوله گوارش بین 1 تا 650 عدد بود. در شکمبه و نگاری لاشه‌های تحت بررسی هیچگونه انگل کرمی مشاهده نشد، نتایج حاصل از بررسی سایر قسمت‌های لوله گوارش به این شکل بود که در 100 گوسفند تحت آزمایش 9 گونه نماتود و 2 گونه سستود جدا گردید. در ناحیه مری نماتود گونژیلونما پولکروم (5 درصد)، در شیردان به ترتیب اوسترتاژیا اکسیدنتالیس (11 درصد)، اوسترتاژیا سیرکومسینکتا (2 درصد)، مارشالاجیا مارشالی(5 درصد) و همونکوس کونتورتوس(1 درصد)، در روده باریکبه ترتیب نماتودیروس یوآراتیانوس (8 درصد)، مونیزیا بندنی (3 درصد) و آویتلینا سانتری پونکتاتا (12 درصد) و در روده بزرگبه ترتیب تریشوریس اویس (10 درصد)، ازوفاگوستوموم ونولوزوم (2 درصد) و اسکریابینما اویس(3 درصد) بودند. نتایج حاصل از بررسی حاضر نشان دهنده آلودگی بالای لوله گوارش دامهای تحت آزمایش به کرم‌های انگلی می باشد.

    کلیدواژگان: انگل های کرمی، لوله گوارش، گوسفند، سنندج
  • علیرضا گلچین منشادی، مهدی سلطانی، عیسی شریف پور، رضا عصاره صفحه 37

    به منظور یافتن آنتی بیوتیک موثر علیه عوامل باکتریایی پوسیدگی باله دمی در مولدین ماهی آزاد دریای خزر،پس از جداسازی و تشخیص باکتری های دو جنس آیروموناس و سودوموناس از باله های دمی که دربین عوامل باکتریایی از اهمیت بسزایی برخوردارند،با استفاده از محیط مولر – هینتون و شش نوع دیسک آنتی بیوتیک شامل اکسی تتراسایکلین (T) ، تری متوپریم(TMP) ، کلرامفنیکل(C) ، نیتروفورازون(NFX) ، اریترومایسین(E) و نالیدیکسیک اسید(NA) ، آزمایش آنتی‌بیوگرام انجام گرفت. نتایج نشان داد که تمام نمونه‌های آیروموناس به تری متوپریم، کلرامفنیکل و نیتروفورازون و اکثر آنها نسب به نالیدیکسیک اسید و تری متوپریم حساس بودند درحالیکه نمونه‌های مذکور غالبا نسبت به اکسی تتراسایکلین و اریترومایسین مقاوم بودند.همچنین نمونه‌های سودوموناس تنها نسبت به نیتروفورازون حساس بودند و غالبا نسبت به اکسی تتراسایکلین، اریترومایسین، نالیدیکسیک اسید، تری متوپریم و کلرامفنیکل مقاوم بودند. ذکر این نکته حایز اهمیت است که بکار گیری آنتی بیوتیک ها علیه عوامل باکتریایی پوسیدگی باله در صورتی که خود از عوامل اولیه ایجاد کننده آن نباشند ،تنها پس از رفع سایر عوامل اولیه منطقی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ماهی آزاد دریای خزر، آنتی بیوگرام، پوسیدگی باله، آئروموناس و سودوموناس
  • محمد امیری اندی صفحه 45

    اثر سطوح متفاوت اسیدهای آمینه گوگرددار در جیره آغازین جوجه های گوشتی بر افزایش وزن، مصرف غذا و ضریب تبدیل غذا در یک طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 288 قطعه جوجه یکروزه سویه راس 308 به 16 گروه تقسیم شدند. تیمارهای غذایی چهار سطح 7/0، 8/0 (توصیه NRC)، 9/0 و 0/1 درصد از اسیدهای آمینه گوگرددار بودند. مصرف غذا و افزایش وزن بصورت هفتگی اندازه گیری شدند و ضریب تبدیل بر مبنای آن ها محاسبه شد. شاخص های هماتولوژی در 21 روزگی اندازه گیری شدند. در 8 تا 14 روزگی، افزایش وزن جوجه هایی که سطوح 9/0 و 0/1 درصد از اسیدهای آمینه گوگرددار را مصرف کردند بطور معنی داری (05/0>p) از گروه تغذیه شده با 7/0 درصد بیشتر بود. در سن 15 تا 21 روزگی، گروه تغذیه شده با 7/0 درصد از اسیدهای آمینه گوگرددار بطور معنی داری (05/0>p) افزایش وزن و مصرف غذای کمتری نسبت به سایر گروه ها داشت. فقط در 15 تا 21 روزگی، گروه تغذیه شده با 7/0 درصد از اسیدهای آمینه گوگرددار، بطور معنی داری (05/0>p)، مصرف غذای کمتری نسبت به سایر گروه ها داشت. فقط در 8 تا 14 روزگی، ضریب تبدیل غذایی جوجه هایی که 9/0 درصد از اسید آمینه گوگرددار را در جیره مصرف کردند، بطور معنی داری (05/0>p) کمتر از گروه تغذیه شده با 7/0 درصد از اسیدهای آمینه گوگرددار بود. گروه تغذیه شده با 7/0 درصد از اسیدهای آمینه گوگرددار در 21 روزگی وزن نهایی کمتری (05/0>p) نسبت به گروه های دیگر داشت. تیمارهای غذایی تاثیری بر شاخص های هماتولوژی نداشتند. طبق نتایج این تحقیق، به نظر می رسد که سطح اسیدهای آمینه گوگرددار جیره پیشدان جوجه های گوشتی که توسط انجمن تحقیقات ملی (1994) توصیه شده است، کافی می باشد.

    کلیدواژگان: اسیدهای آمینه گوگرددار، جوجه های گوشتی، عملکرد، جیره پیشدان
  • محمدرضا فرشچیان، سامان مهدوی، رضا مهدوی، محمدحسین سروش، محسن انتظاری صفحه 51

    یرسینیا انتروکولیتیکا یکی از عوامل بیماریزای روده‌ای است که از طریق آب و مواد غذایی، به ویژه گوشت آلوده به انسان منتقل می‌شود. خوردن چنین گوشتی به صورت خام یا نیمه پز باعث ابتلای به بیماریهای مختلف می‌شود. هدف از این تحقیق بررسی فراوانی باکتری فوق در انواع گوشت قرمز موجود در شهر تبریز و مقایسه نسبت های آلودگی در میان آنها بود. بدین منظور 120 نمونه گوشت قرمز با روش نمونه‌برداری تصادفی خریداری شد. گوشت‌ها بر اساس پارامترهای بسته‌بندی و غیر بسته‌بندی، نحوه نگهداری و مدت زمان ماند‌گاری دسته‌بندی شدند. در روند کار آزمایشات میکروبی لازم شامل تغلیظ نمونه ها در شرایط سرما، کشت در محیط انتخابی ، جداسازی باکتری و تعیین جنس و گونه با تست های بیوشیمیایی و آنزیمی اختصاصی انجام گرفت. 3/13% از کل گوشت های مورد مطالعه آلوده به باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا بودند. آنالیز نتایج نشان دادند که اختلاف معنی‌داری در میزان فراوانی آلودگی مابین دسته‌های مختلف نمونه‌ها وجود نداشت.میزان قابل توجهی از گوشت های قرمز آلوده به باکتری فوق بوده و چنانچه در حین پخت غذاهای گوشتی حرارت کافی اعمال نگردد، نگهداری بعدی غذا در یخچال فرصت لازم برای تکثیر باکتری را فراهم آورده و با توجه به نبودن علایم ظاهری فساد، سبب بروز گاستروانتریت و دیگر عوارض گوارشی در مصرف کنندگان می شود.

    کلیدواژگان: یرسینیا انتروکولیتیکا، گوشت قرمز، آلودگی، تبریز
  • نادر حبیبی صفحه 57

    این طرح تحقیقاتی به منظور بررسی بقایای آنتی بیوتیک باقی مانده در شیرهای خام ارسالی به یک شرکت شیرولبنیات پاستوریزه در سنندج در تابستان 1387انجام گرفت. نمونه‌ها مربوط به3 گروه مراکز جمع‌آوری شیر، گاوداری‌های نیمه‌صنعتی و گاوداری های صنعتی بود که تعداد آنها به ترتیب 7،1،و3بود. آزمایش‌برای‌هرگروه‌درتکرار‌های‌منظم‌یک هفته ای‌صورت ‌گرفت. در کل برروی 167 نمونه با استفاده ازکیت کوپن‌آزمایش انجام شد. 103 نمونه یعنی 79/61% از لحاظ وجود آنتی بیوتیک منفی و64 نمونه یعنی 21/38% مثبت بود.تعداد نمونه‌هادرگروه‌های 2،1و3 به ترتیب 61 ،9 و97 و تعداد نمونه‌های ‌مثبت به ترتیب 2 ،1و61 یعنی 3/3% ،1 /11% و 9/62% بود. پس نتیجه گرفته می شود که ‌بقایای آنتی بیوتیک در ‌شیرهای دامداری های صنعتی بیشتر از دو گروه دیگر بوده و این میزان در مورد گاوداری های نیمه صنعتی بیشتر از گروه اول ‌یعنی مراکز جمع‌آوری شیر می‌باشد.

    کلیدواژگان: بقایا، آنتی بیوتیک، شیرخام، سنندج
  • علی حسن پور، اسماعیل قاسم زاده، یوسف داوودی صفحه 63

    این مطالعه به منظور ارزیابی نقش مکمل سولفات روی بر سطح سرمی ویتامین A و بتاکاروتن در گاوهای شیری انجام گرفت. 17 راس گاو شیری هم سن با شرایط تغذیه‌ای، مدیریتی و تولید تقریبا یکسان در دو گروه شاهد (7 راس) و تیمار (10 راس) قرار گرفتند. در گروه تیمار علاوه بر غذای معمول، روزانه به میزان mg500 مکمل سولفات روی در جیره غذایی به مدت 45 روز اضافه شد. در روزهای صفر (قبل از شروع مصرف مکمل)، 15، 30 و 45 از گاوهای هر دو گروه از ورید دم خونگیری به عمل آمد و میزان سرمی روی با کیت بیوشیمیایی و مقادیر سرمی ویتامین A و بتا کاروتن با روش اسپکتروفتومتری با استفاده از محلول -N هگزان اندازه‌گیری شد. میانگین سطح سرمی روی در گروه تیمار افزایش معنی‌داری را در مقایسه با گروه شاهد در روزهای 15، 30 و 45 نشان داد (000/0= P). میانگین سطح سرمی ویتامین A در گره تیمار در روز 15 افزایش معنی‌داری نداشت، ولی در روزهای 30 و 45 افزایش معنی‌دار بود (به ترتیب 016/0= p و 004/0= P). بتاکاروتن سرم نیز از روز 15 به بعد در گروه تیمار افزایش نشان داد ولی در هیچ کدام از زمانها افزایش معنی‌دار نبود. در گروه تیمار همبستگی بین سطح سرمی ویتامین A با میزان سرمی روی فقط در روز 45 معنی‌دار بود (716/0= r و 05/0< p) و در بقیه زمانها معنی‌دار نبود ولی در مورد بتاکاروتن ارتباط معنی‌دار با روی سرم وجود نداشت. نتیجه نهایی اینکه مکمل سولفات روی باعث افزایش سطح سرمی روی و ویتامین A در گاوهای شیری می‌شود.

    کلیدواژگان: روی، ویتامین A، بتاکاروتن، گاو شیری، سرم
  • میرهادی خیاط نوری، محمدرضا نصیرزاده، سید حسن طباطبایی صفحه 69

    درد یکی از مهمترین تظاهرات بالینی اکثر بیماری ها می باشد. با وجود پیشرفت های زیاد، درمان درد و اختلالات همراه آن از چالش های پیش روی پزشکان و محققان است. نشان داده اند که بستن مجاری صفراوی (کلستاز)در حیوانات به صورت تجربی و زردی در انسان، اثر داروها روی اندام‌ها و گیرنده‌ها را تغییر می‌دهد. بنابراین بررسی این موضوع که وجود توام این دو (درد و کلستاز) در یک شخص میتواند تداخلی داشته باشد یا نه موضوع مهمی می‌تواند باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه رفتار درد فرمالینی در حیوانات نرمال و کلستاتیک می باشد. در این مطالعه تجربی از تعداد 30 سر موش سوری نر نژاد NMRI که به صورت تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند، استفاده شد. به طوری که یک گروه نرمال، یک گروه جراحی شده بدون بستن مجرای صفراوی و یک گروه جراحی شده همراه با بسته شدن مجرای صفراوی بود. رفتار درد در حیوانات نرمال و هفت روز بعد از جراحی در دو گروه ارزیابی شد. برای ایجاد رفتار درد، فرمالین 5 درصد با حجم 20 میکرولیتر به صورت کف پایی تزریق و مدت زمان لیسیدن و گاز گرفتن پنجه پای تزریق شده، در فواصل زمانی 5 دقیقه ای به مدت یک ساعت ثبت شد. نتایج نشان داد که تزریق کف پایی فرمالین یک رفتار درد دو مرحله ای ایجاد می کند. کلستاز باعث کاهش معنی دار (05/0p<) پاسخ درد حاد و کاهش غیرمعنی دار (05/<0p) درد مزمن شد. بر اساس نتایج چنین می توان پیشنهاد کرد که کلستاز اثر کاهش دهنده درد و التهاب ایجاد می کند. این اثر احتمالا به دلیل افزایش اوپیوییدهای داخلی است.

    کلیدواژگان: کلستاز، اوپیوئید داخلی، درد، فرمالین، موش سوری
  • شهرام ننه کرانی، سیروس امیری نیا، نور امیر مظفری، رسول واعظ ترشیذی، علی اکبر قره داغی صفحه 79

    در مطالعه حاضر تنوع ژنتیکی در گوسفندان زندی با استفاده از پانزده مارکر ریزماهواره بررسی گردید. DNA ژنومی از تعداد 120 نمونه خون به روش استخراج نمکی بهینه شده، بدست آمد. همه 15 جایگاه با موفقیت تکثیر شدند و همه جایگاه‎ها چند شکلی داشتند. آزمون فراوانی ژنوتیپ‎ها برای انحراف از تعادل هاردی – وینبرگ(HWE) در هر لوکوس انجام گردید که بخاطر فزونی هتروزیگوت‎ها در همه جایگاه‎ها انحراف از تعادل مشاهده شد (P<0.001). پارامتر‎های تنوع از قبیل تعداد آللها و تنوع ژنی (هتروزایگوسیتی)، سطح بالایی از مقدار تنوع را بوسیله نشانگر‎های ریز‎ماهواره آشکار نمود. در این مطالعه همچنین ملاک‎های دیگر تنوع ژنتیکی شامل ارزش‎های PIC و شاخص شانن محاسبه شدند. میانگینمحتوایاطلاعات چندشکلیدرجمعیتبه ازای تمام جایگاه‎ها، برابر 808/0 بود که نشان از تغییر‎پذیری بسیار بالا در جمعیت مورد مطالعه می‎باشد. میانگینشاخصاطلاعاتشانون نیز در جمعیت مورد مطالعه بالا بود (09/0 ± 92/1 .(نتایج پارامتر‎های تنوع نشان داد که تنوع ژنتیکی در نژاد زندی بالا می‎باشد. همچنین این تحقیق نشان داد که مارکر‎های ریز‎ماهواره ابزاری سودمند برای ارزیابی تنوع ژنتیکی در حیوانات اهلی است.

    کلیدواژگان: گوسفند زندی، نشانگر‎های ریزماهواره، تنوع ژنتیکی، تعادل هاردی وینبرگ
  • شاهرخ شیرازی، حسین هاشم زاده فرهنگ، یعقوب قره داغی، علی عدالت ایرانی صفحه 87

    در اردیبهشت ماه 1387 در حین بررسی انگل های دستگاه گوارش گربه های خانگی نژاد پرشین شهرستان تبریز، از 2 بچه گربه 5/2 ماهه، یکی نر و دیگری ماده که هر دو در قفسی مشترک در پانسیون یک درمانگاه دامپزشکی نگهداری می شدند، نمونه مدفوع تهیه گردید. بچه گربه ها سالم ولی مدفوع شان از نظر قوام کمی نرم بود. نمونه ها پس از انتقال به آزمایشگاه انگل شناسی با استفاده از روش شناورسازی با محلول شکر اشباع مورد آزمایش قرار گرفتند. پس از بررسی نمونه ها با میکروسکوپ نوری، اووسیست هایی مشاهده گردید که به دقت از نظر ریخت شناسی مورد بررسی میکروسکوپی قرار گرفتند و در نهایت اووسیست های تک یاخته ایزوسپورا فلیس تشخیص داده شدند. این گزارش اولین مورد از آلودگی گربه نژاد پرشین به این تک یاخته در شهرستان تبریز می باشد.

    کلیدواژگان: ایزوسپورا، گربه، اووسیست
|
  • p.Rahimi, Feyli P., h.Ghasemzadeh, Nava H., Shams N., Arbabi F., Eslami M . Page 1

    When dairy cattle are subjected to heat stress, reproductive efficiency declines.To override the suppressive effects of heat stress various environmental and hormonal manipulations have been utilized. The aim of the present study was to evaluate whether the administration of GnRH and hCG on day 5 post-insemination would improve pregnancy rate in mild heat stressed dairy cattle (summer months). All cows were inseminated at estrus and then on days 5 after AI, they were alternately assigned into three groups: GnRH group(n=44)received an IM injection (5ml) of GnRH (GONAbreed®,PARNEL, Australia,) hCG group (n=44) received an IM injection (1ml) of hCG (Pregnyl®, Daru Pakhsh, Iran) and control group (n=36) which did not received any treatment.Pregnancy was diagnosed on day 32-39 after AI by ultrasonography.. The difference in CR among three groups were analyzed by using chi-square and fisher test. CR in GnRH, hCG and control groups were 54/5%, 61% and 58/3% respectively, that weren’t significant difference among three groups (P>0.05). CR within GnRH groups in ≤150 and>150 days open subgroups were 72%, 40% that is statistically significant (P<0.05) and also CR between GnRH and hCG groups based on Open days>15o was 40%, 76% that is statistically significant (P<0.05). CR within control and hCG groups among <3 and≥3number of AI were 80%, 31%, 77% and 39%respectively, that is statistically different(P<0.05). According to the results of this study, the use of hCG after AI in repeat breeder dairy cows in summer months is recommended.

    Keywords: Heat stress, Dairy cattle, Subfertility, GnRH, HCG
  • Parsa A., B.Mojazi Amiri, I.Sharifpour Page 11

    Chalcalburnus mossulensis from the cyprinidae family is one of the indigenous fish in Gheshlagh Lake of Kordestan-Iran. Ligula intestinalis is one of the infective parasites of this fish. In this study, the effects of this parasite on gonadal tissue of Chalcalburnus mossulensis, was investigated. For this purpose, 144 fish sample from mentioned species were collected (104 of them were infected by this parasite).After histopathological investigation, In gonads of infected fish, abnormal degenerative changes were seen. These changes were MMC (Melano-Macrophage Center),hemorrhage, atrophy, infiltration, necrosis and decrease of vetilogen. So the spread of this parasite in different water sources should be consider as the point of the maintenance of native species and cultivated fish.

    Keywords: Chalcalburnus mossulensis, Ligula intestinalis, Gonadal tissue, histopathology, Gheshlagh Dam
  • A.Rastegarnia, H. Heydari Page 21

    This experiment were conducted to evaluate the efficacy of intravaginal sponge pessary (fluorogestone acetate; 40mg) to induce a synchronized estrus in lactating ewes and reproductive performance (fertility and fecundity) in out of breeding season in suburb of urmia. For this purpose 182 lactating ewes at around of 3-4 months of post partum were selected. Females were randomly divided into two groups considering their age and post partum period. Group1 (n =101) received an intravaginal sponge (40 mg fluorogeston acetate; Chrono-gest، intervet، Holland) for 14 days and with an injection of 500 i. u PMSG (Folligon، intervet، Holland) at the removal of sponges. Females in group 2 (n = 81) did not received further treatment and were considered as control. At the time of removal progesterone، the appearance of vaginal discharge was investigated. Twelve hours after termination of treatment، fertile ram was used to detected estrus and mating. Estrus response also fertility and lambing rates on the base of labor information in all females were analyzed with using of chi-square test. In group one 14 ewes had abnormal vaginal discharge at the time of removal. Estrus response، fertility and lambing rate for treatment group were 76، 45. 5 and 64. 6 percent; respectively (p<0. 05). Estrus was detected only 9. 8 percent of females in control group (p<0. 01). The prolificacy rate for treatment group was 1. 4 (p>0. 05). These results revealed that using of fluorogestone acetate (40 mg) for 14 days with together of PMSG (500 i. u) can be used with acceptable fertility rate in out of breeding season in lactating ewes around of urmia.

    Keywords: ewe, estrus synchronization, fluorogestone acetate
  • Rasoli S., Mansouri A., Karimian S., Kasnazani E., Sharifipoor A Page 31

    The aim of present study was determination of alimentary helminthic parasites of sheep Sanandaj. 100 alimentary tract (from oesophagus to rectum) were examined. Oesophagus was examined with direct observation. Other parts of digestive canal were examined by washing their contents separately. The worms found in the washed contents of alimentary were collected, counted and identified microscopically after being cleaved in Lactophenol. Oesophagus, Abomasum, small and large intestine were infected with 9 species of nematodes and 2 species of cestode. The rate of helminthic infection in sheep were 38%. The number of nematodes recovered from the gastro-intestinal ranged from 1 to 650 per host. Helminthic infection was not seen in Rumen or reticulum. The results of helminthic infection relating to other parts of alimentary tract were seen as follows. Oesophagus: Gongilonema pulchrum(5%), Abomasum: Haemonchus contortus(1%), Marshallagia marshalli(5%), Ostertagia occidentalis(11%), O.circumcincta(2%), Small intestine: Nematodirus oiratianus(8%), Moniezia benedeni(3%) and Avitellina centripunctata(12%), Large intestine: Oesophagostomum venulosum(2%), Trichuris ovis(10%) and Skrjabinema ovis(3%). Results shows the high contamination of gastrointestinal under animals is the parasitic worms.

    Keywords: Helminthes, alimentary tract, Sheep, Sanandaj
  • Golchin Manshadi A.R., Soltani M., Sharifpour I., Assareh R Page 37

    In order to finding perfect antibiotic against bacterial causes of Salmo trutta caspius brood stocks caudal fin rot syndrom, after isolation and diagnosting two genus bacteria including Aeromonas and Pseudomonas from caudal damaged fin that have been recognized as a serious affair baceria, antibiogram test was performed using six antibiotic disks including Oxytetracyclin(T) 30 μg, Trimethoprim (TMP) 5μg, Chloramphenicol (C) 30μg, Nitrofurazone (NFX) 5μg, Erythromycin (E) 15μg and Nalidixic acid (NA) 30 μg. The result of antibiogram test showed all Aeromonas samples were sensitive to Trimethoprim, Chloramphenicol and Nitrofurazone and mostly to Nalidixic acid and Chloramphenicol while most of samples were resistance to Erythromycin and Oxytetracycline. Also Pseudomonas samples only were sensitive to Nitrofurazone and they were mostly resistance to Oxytetracycline, Nalidixic acid, Erythromycin, Trimethoprim and Chloramphenicol. It is necessary to say that using antibiotics against bacterial causes of fin rot syndrom seems logical only after removing other primary causes.

    Keywords: Salmo trutta caspius, antibiogram, fin rot, Aeromonas, Pseudomonas
  • Amiri Andi M Page 45

    In a completely randomized design, effect of different levels of sulfur amino acids (SAA) in broiler starter diet on weight gain (WG), feed intake (FI) and feed conversion ratio (FCR) were investigated. Tow hundred and eighty eight Ross 308 day old broiler chicks divided into 16 groups. Dietary treatments were four levels of 0.7, 0.8 (NRC recommendation), 0.9 and 1.0% of sulfur amino acids. FI, WG and FCR were measured weekly. Heamatological indices were measured at 21 day old.In 8 to 14 days, WG of chicks that receiving 0.9 and 1.0% of SAA were significantly (p≤0.05) greater than 0.7% SAA fed group. In 15 to 21 days, 0.7% SAA fed group significantly (p≤0.05) had lower WG and FI than other groups. In 15 to 21 days, 0.7% SAA fed group significantly (p≤0.05) had lower FI than other groups, only. In 15 to 21 days, FCR of chicks receiving 0.9% of SAA were significantly (p≤0.05) lower than 0.7% SAA fed group. In day 21, 0.7% SAA fed group significantly (p≤0.05) had lower final weight than other groups. Dietary treatments had no effect on heamatlogical Indices. On the basis of this investigation, it seems, the level of SAA in broiler starter diet that recommended by NRC (1994), is sufficient.

    Keywords: Sulfur amino acids, broilers, performance, heamatological indices, starter diet
  • Farshchian M.R., Mahdavi S., Mahdavi R., Sorosh M.H., Entezari M Page 51

    Yersinia enterocolitica is one of the intestine’s pathogens which transmit to human through the water, foods and specially contaminated meats. The infected meat has no apparent symptoms of putrefaction and eating of such meat in raw and/or undercooked forms can lead to acute gastroenteritis, dysentery, mesenteric lymphadenitis and even septicemia. The aim of this research was the survey of Yersinia enterocolitica frequency in any types of red meat’s in Tabriz city. For this purpose 120 samples of red meats were purchased by the method of random sampling. The samples were divided in groups’ responding to the parameters of packaging, variety of preserving and storing time. All of the samples carried to laboratory aseptically in cold boxes and required microbiological testes including cold enrichment, cultivation in selective medium, isolation of bacterium and typing of genus and species done by specific biochemical and enzymatic characters. 13.3% of all of the studied meats were contaminated with Yersinia enterocolitica. Analysis of results with fisher exact and chi – square testes showed that there was no meaning diversity among the all of studied samples groups. A considerably quantities of red meats are contaminated with this bacterium “without any symptoms of pollution” and if meat foods don’t heated enough for killing all of the bacterium in cooking period, subsequent preserving of such foods in refrigerators condition provide opportunity for there proliferation and as regarding of absence of any symptoms, eating of such foods can results to gastroenteritis and other abdominal disorders in consumers.

    Keywords: Yersinia enterocolitica, red meat, contamination, Tabriz
  • Habibi N Page 57

    In order to study the residual of antibiotics in raw milk of dairy products from one factory, this research carried out in 2008.The number of samples included 7,1&3 from three groups of raw milk collecting, semi industrial &industrial farms,respectively. The expriment was conducted in the groups and regular replications in the intervals of one week. Total samples (i.e167 samples) were analysed by the method of Copan test. The correlation between depended & independent variables were analyzed by Kruskal Wallis test. The results of 103 test were negative and 64 test were positive.The number of samples in the 3 mentions groups were 61,9&97 and the number of positive samples were 2,1&61 (i.e 3.3%,11.1%&62.9%) respectively.The results of this research indicated that antibiotic residual from the samples of industrial farms were superior than two other groups, and the semi industrial farms were superior than the first group.

    Keywords: Residues, Antibiotic, Raw Milk
  • A.Hassanpoura., E.Gasemzadhee., Y.Davoodi _ Page 63

    This study has been done in order to assess the supplementation of zinc sulfate on serum level of vitamin A and Beta carotene in dairy cows. 17 heads of milky cows with equal conditions of feed management and production and coeval were located in two control group (7 heads) treatment group (10 heads). In treatment group in addition to normal food, 500 mg supplement zinc sulfate has added to diet for 45 days. Blood samples were taken in days zero (before of initial administration supplement), 15, 30 and 45 from cows in both groups of tail vein. Average zinc serum by biochemical kit and serum quantity of vitamin A and Beta- carotene by spectrophatometry and using N. Hexane solution were measured. The average of serum level of supplement group in comparision to control group in 15, 30, 45 days, shows meaningful increase (p=0/000). Average serum level of vitamin A in supplement group in 15 days didnt has significant increase, but in 30 and 45 days had significant increase (p=0/016, p=0/004, respectively). Serum Betacarotene in creased after day 15 in supplement group but any time that was not meaning increase but in 30 and 45 days had meaningful increase. (P=0.016, P=0.004). Serum Betacarotene incrased after day 15 in care group but any time, that was not meaningful increase. In supplement group the correlation between serum level of vitamin A with serum level of zinc was meaningful only day 45. (r= 0.716, p<0.05), In other times it was not meaningful, but in the case of Betacarotene, There wasnt meaningful relation with zinc serum. The result is that, zinc sulfate complementary increases serum level of zinc and vitamin A in milky cows and can be useful.

    Keywords: Zinc, vitamin A, Beta, carotene, milky cow, serum
  • Khayat Nouri M.H., Nasirzade M.R., Tabatabaie S.H Page 69

    Pain is one of the most important clinical signs of diseases. Considering of the most advances, pain treatment and other effects of pain, is a major challenge for medicine and researchers. A number of studies have shown that cholestasis has changed the effect of drugs on receptors and tissuses, because cholestasis induced severe pathophysiological changes on tissues and receptor number. Also increase of endogenous opioid levels has reported in some of pathologic forms such as cholestasis. So, it is important to know if these (pain and cholestasis) can have contradictive effects in one patient or not. The aim of this study was comparison of formalin-induced pain response in normal and cholestasis mice. In this experimental study, 30 NMRI male mice were used and randomly divided into 3 groups, include normal, sham (surgery without bile duct ligated) and cholestasis (surgery with bile duct ligated). Pain response evaluated in normal and seven days after operation in sham and cholestatic animals. For induced pain response, formalin (20μl, 5%) injected intrapawley. The time of licking and biting of injected paw was measured as pain response at 5 minutes intervals for 1 hour. The results showed that formalininduced a biphasic pain response. Cholestasis significantly decreased (p<0.05) the first (neurogenic pain) and no significantly decreased (p>0.05) second phase (inflammatory pain) of pain response. Our results suggested that the cholestasis reduce nociceptive and inflammatory effect probably via an increase on the endogenous opioids.

    Keywords: Cholestasis, Endogenous Opioids, Pain, Formalin, Mice
  • Nanekarani Sh, Amirinia C., Mozafari N. A., Vaez Torshizi R., Gharahdaghi A.A Page 79

    In this study, the genetic variation in Zandi sheep was investigated using 15 microsatellite markers. Genomic DNA was extracted from 120 Blood samples, using modified salting-out method. All of fifteen loci were amplified successfully and all tested loci were all polymorphic. The Tests of genotype frequencies for deviation from the Hardy-Weinberg equilibrium (HWE) were performed at each locus and revealed significant departure from HWE (P<0.001) due to heterozygote excess.Parameters of variability such as effective number of alleles and gene diversities (Heterozygosity) corroborated the high level of variation frequently displayed by microsatellite markers. Furthermore, other criteria of genetic variation including PIC values and Shanon information index had calculated in this study. The mean of polymorphism information content of the Zandi sheep population was equal to 0.808 and indicate high level of polymorphism. Also the Shannon's information index of the Zandi sheep population was high (1.92 ± 0.09). Based on results of this research, high level of genetic diversity was observed in Zandi breed. This research also was shown that microsatellite markers is a useful tool for evaluation of genetic variation among of domesticated animals.

    Keywords: Zandi sheep, microsatellite markers, genetic variation, polymorphism. HWE
  • Shirazi Sh, Hashemzadeh Farhang, Garehdaghi Y., Irani A. E Page 87

    In spring 2008, during study on Persian cats to intestinal parasites in Tabriz city,feces samples were collected from two cats (2.5 month), once male and another female that they are hold in once cage in veterinary clinic. feces samples were abnormal. Samples transported to laboratory and tested by Sheather’s solution and then samples were studied by light Microscopy. Samples showed oocystes of Isospora felis. This is the first case of this infestation from Tabriz city.

    Keywords: Isospora, Cat, Oocyst