فهرست مطالب

اپیدمیولوژی ایران - سال ششم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1389)

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال ششم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • کورش هلاکویی نایینی، افشین استوار، احمد دانش، سیما ساجدی نژاد، لیلا قالیچی، قباد مرادی، محمدعلی منصور نیا، سید سعید هاشمی نظری صفحه 1
    مقدمه و اهداف
    مطالعه مورد شاهدی لانه گزیده به عنوان جایگزینی کارا برای مطالعه کوهورت دارای محبوبیت است. هدف از این مطالعه مشخص کردن نحوه نمونه گیری مورد – شاهدی لانه گزیده از مجموعه داد های یک کوهورت در یک نمونه از داده های نظام سلامت کشور و مقایسه برآوردهای شاخص رابطه و واریانس آن ها در آنالیزهای مناسب برای هریک از داده ها است.
    روش کار
    مطالعه حاضر بر روی نمونه ای از داده های دفتر سل شهرستان های یک دانشگاه در یک فاصله زمانی 1381 تا 1384(276 نفر) انجام شد. درتجزیه و تحلیل با رویکرد همگروهی از روش Cox Regression استفاده شد. برای انجام تجزیه و تحلیل با رویکرد مورد شاهدی لانه گزیده، در زمان بروز هر مورد مرگ، سه نمونه تصادفی از بین کسانی که دچار پی آمد نشده اند انتخاب شد و داده ها با روش Conditional logistic Regression تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج تجزیه و تحلیل هر دو رویکرد نشان دادکه جنسیت، محل سکونت و سن بر روی رخداد مرگ تاثیری نداشته و متغیر گروه درمانی تنها متغیری است که بر روی رخداد مرگ تاثیر معنی داری دارد. برای متغیرهای دو حالتی و با اثر ناچیز مانند جنسیت و محل سکونت، کارآیی نسبی مطالعه مورد- شاهد لانه گزیده در حدود 75 درصد است.
    نتیجه گیری
    نتایج تجربی مطالعه حاضر نشان می دهد که مطالعه مورد- شاهد لانه گزیده علاوه بر راحت و مقرون به صرفه بودن، دارای اعتباری قابل قیاس با آنالیز کوهورت اصلی در برآورد rate ratio و واریانس آن است.
    کلیدواژگان: انالیز همگروهی، مورد شاهد لانه گزیده، سل
  • لیلی صالحی، محمدحسین تقدیسی، همایون قاسمی، بهجت شکروش صفحه 7
    مقدمه و اهداف
    اهمیت فعالیت جسمانی مطلوب به عنوان یک عامل بازدارنده وکاهنده خطر در سالمندان کاملا مشخص است. بررسی حاضربه منظورتعیین عوامل تسهیل کننده و بازدارنده فعالیت جسمانی در سالمندان عضو کانون های سالمندی شهرتهران در سال 1387انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی با استفاده از تکنیک مصاحبه ساختمند و با استفاده از پرسشنامه چند قسمتی بر روی 400 سالمند انجام پذیرفت. نمونه گیری بصورت دومرحله ای با استفاده از روش تصادفی سیستماتیک انجام گرفت تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS انجام شد.
    نتایج
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 49/4 ±07/64سال بود که 53 درصد زندگی بدون تحرک داشتند و 25/30 درصد درمرحله پیش تامل، 75/12 درصد درمرحله تامل، 25/27 درصد آمادگی، 25/6 درصد عمل و 5/23 درصد بودند. از تنبلی و ملاقات با تعداد بیشتری از افراد به ترتیب به عنوان مهم ترین عامل بازدارنده و تسهیل کننده نام برده شد. سالمندان متاهل، جوانتر، با شاخص توده بدنی کمتر و سابقه قبلی انجام ورزش و بدون بیماری مزمن فعالیت جسمانی بیشتری داشتند. آنالیز رگرسیون نشان داد که دانش ورزشی و منافع درک شده بیشتر و خود کارآمدی بالاتر باعث حرکت افراد در طول مراحل آمادگی رفتار می گردند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که عوامل فراونی بر فعالیت جسمانی در افراد سالمند مؤثر است. درک این عوامل به آموزش دهندگان و سایر متخصصین سلامت در طراحی برنامه های مداخلاتی مناسب کمک می کند.
    کلیدواژگان: عوامل تسهیل کننده و بازدارنده، فعالیت جسمانی، سالمند
  • افشین احمدوند، زهرا سپهرمنش، فاطمه قریشی، فاطمه عصاریان، غلامعباس موسوی، رضوان ساعی، فرناز اعتصام صفحه 16
    مقدمه وا هداف: سلامت روان یکی از مهم ترین موضوعات سلامت عمومی است و سهم عمده ای در کاهش بار کلی اختلالات دارد. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی شیوع نقطه ای اختلالات روانی در افراد 18 ساله و بالاتر شهر کاشان انجام گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی مقطعی با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انجام شد. از پرسشنامه سلامت عمومیGHQ-28)) و مصاحبه بالینی جهت ارزیابی استفاده شد وداده ها با استفاده از آزمون آماری X2، OR تحلیل شدند.
    نتایج
    شیوع اختلالات روانی در کاشان 29 درصد بدست آمد که در زنان 5/35 % و در مردان 2/21 % بود. اختلالات خلقی (3/9%) و اضطرابی (7/4%) به ترتیب از شایع ترین اختلالات بودند. از 505 نفر فرد مبتلا به اختلال روانی، (1/32%) اختلالات خلقی، (6/25%) اختلالات اضطرابی، (2/4%) اختلالات سایکوتیک، (4/3%)اختلالات عصب شناختی، (4/3%) اختلالات تجزیه ای، (7/23%)دارای سایر اختلالات روانی بودند و8/7 % آن ها بیش از یک اختلال داشتند. بیشترین شیوع اختلال روانی در افراد 56 تا 65 سال 8/35 % و افراد همسر فوت شده با 8/35 % و افراد بی سواد با 8/42 % و افراد بیکار 8/38 % بود. رابطه بین جنس، سطح تحصیلات، شغل، وضعیت تاهل و غیره با اختلال روانی معنادار بدست آمد.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان می دهد که اختلالات روانپزشکی در کاشان از میزان قابل توجهی برخوردار است بنابراین برنامه های پیشگیری و درمان اختلالات روانی در این شهرمخصوصا در گروه های پرخطر از اولویت های مهم به شمار می آید.
    کلیدواژگان: شیوع، اختلالات روانی، (GHQ، 28) پرسشنامه سلامت عمومی، مصاحبه بالینی، کاشان
  • حمیدرضا خلخالی، ابراهیم حاجی زاده*، انوشیروان کاظم نژاد، علی غفاری مقدم صفحه 25
    مقدمه و اهداف

    از نظربالینی، بیماران با اختلال عملکرد مزمن کلیه پیوندی، سیر پیشرونده ای در تخریب کلیه دارند و طی 5 مرحله به رد پیوند می رسند. پیش بینی این روند مورد علاقه نفرولوژیست ها است. در این مقاله این فرآیند را با دو توزیع احتمال ارلانگ وهپیو– نمایی بعنوان توزیع های فاز- نوع، مطالعه کردیم.

    روش کار

    در یک مطالعه تک مرکزی گذشته نگر، 214 بیمار با اختلال عملکرد مزمن کلیه پیوندی مراجعه کننده به بیمارستان امام علوم پزشکی ارومیه طی سال های 1376 تا 1384 بررسی گردید. عملکردکلیه باشاخص GFR ارزیابی شد و برمبنای راهنمای بالینی NKF و KCOQI طبقه بندی گردید.

    نتایج

    در این بیماران، خطر گذر از مرحله 1 به 2 برابر 0378/0، برای مرحله 2 به 3 برابر 04/0، برای مرحله 3 به 4 برابر 0458/0 و مرحله 4 به 5 برابر 0541/0 با ازاء هر ماه انتظار در آن مرحله است. میانگن و میانه زمان انتظار برای رد پیوند به ترتیب 63/91 و 84 ماه برآورد شد احتمال بقاء پیوند تا ماه های 18 ام، 58 ام، 118ام و 155ام بعد از پیوند به ترتیب 99/0، 75/0، 25/0 و 10/0 است.

    نتیجه گیری

    یافته های این روش تحلیل آماری، کاملا با تئوری ها پیرفیلتراسیون در بیماران مزمن کلیوی تطابق دارد و اطلاع بیشتری از فرآیند دینامیکی بیماری می دهد که در فهم پاتولوژی بیماری و مدیریت بهترآن کمک می کند.

    کلیدواژگان: توزیع فاز، نوع، توزیع هپیو- نمایی، بقاء پیوند، بیماران پیوند کلیه، اختلال عملکرد مزمن کلیه پیوندی
  • محمدرضا افلاطونیان، ایرج شریفی، لیا رنجیر صفحه 32
    مقدمه و اهداف
    بعد از زلزله پنجم دی ماه 1382 بم، لیشمانیوز پوستی نگرانی زیادی برای مردم و مسئولین فراهم نمود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر زلزله و هزینه های پیشگیری در میزان بروز بیماری انجام گرفت.
    روش کار
    این تحقیق از نوع مطالعات مبتنی بر مداخله طبیعی است. متوسط هزینه های پیشگیری به ازاء هر نفر طی یک سال قبل و سال های بعد از زلزله مشخص و میزان ابتلای لیشمانیوز پوستی از سه سال قبل از زلزله در مناطق مداخله (هزینه شده) و شاهد (هزینه نشده) تعیین گردید. اطلاعات جمع آوری شده با آمار توصیفی و مقایسه نسبت ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    زلزله میزان بروز و فراوانی بیماری را تا 2/5 برابر افزایش داده است، هزینه های پیشگیری تاثیر معنی داری در کنترل بیماری نداشته و متوسط سالانه آن به ازاء هر نفر بعد از زلزله قریب به 20000 ریال بوده است. در مجموع بیش از 6 میلیارد ریال در بخش پیشگیری طی سه سال بعد از زلزله بم هزینه شده است. در حالیکه هزینه سرانه پیشگیری قبل از زلزله کمتر از 5% بعد از زلزله بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که اقداماتی مانند سم پاشی،استفاده از پشه بند و توری آغشته به سم به ویژه در حوادث شدید تاثیر چندانی در کنترل بیماری ندارند. به نظر می رسد مناسب ترین روش برای کنترل لیشمانیوز پوستی نوع شهری آموزش، بیمار یابی و درمان بیماران باشد.
    کلیدواژگان: زلزله، لیشمانیوز پوستی، مداخله طبیعی، هزینه های پیشگیری، بم
  • مینو محمد شیرازی، فروغ اعظم طالبان، معصومه ثابت کسایی، علیرضا ابدی، محمدرضا وفا صفحه 39
    مقدمه و اهداف
    در مورد اثر نوع چربی رژیم غذایی بر ایجاد حساسیت به انسولین مطالعات محدودی وجود دارد. در این مطالعه اثر رژیم دارای روغن ماهی، رژیم دارای الگوی اسیدهای چرب دریافتی در رژیم غذایی ایرانی، و رژیم استاندارد بر گلوکز سرم و حساسیت به انسولین در موش صحرایی مقایسه شده است.
    روش کار
    30 سر موش صحرایی ماده بطور تصادفی در سه گروه غذایی قرار گرفتند: رژیم غذایی استاندارد (دارای روغن سویا)، رژیم غذایی دارای روغن ماهی و رژیم دارای مخلوط چند روغن با الگوی اسیدهای چرب دریافتی در رژیم غذایی ایرانی. موش های صحرایی رژیم های مذکور را طی دوران بارداری و شیردهی دریافت نمودند و تغذیه حیوانات متولد شده نیز با رژیم غذایی مانند مادر خود ادمه یافت. میزان گلوکز و انسولین ناشتای در موش های متولد شده در زمان بلوغ اندازه گیری و حساسیت به انسولین محاسبه شد. میانگین مقادیر بدست آمده با نرم افزار SPSS و با آزمون های ANOVA و Tukey مقایسه گردید.
    نتایج
    میزان انسولین ناشتا در گروه تغذیه شده با روغن ماهی بطور معنی داری کمتر از دو گروه دیگر (018/0=p) و حساسیت به انسولین در این گروه بطور معنی داری از دو گروه دیگر بیشتر بود (002/0=p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد رژیم غذایی دارای روغن ماهی (دارای اسیدهای چرب امگا-3 طولانی زنجیر) در مقایسه با رژیم غذایی دارای روغن سویا (دارای اسیدهای چرب امگا-6) و رژیم با الگوی چربی مصرفی ایرانی (دارای اسیدهای چرب اشباع)، باعث افزایش حساسیت به انسولین در موش صحرایی می گردد.
    کلیدواژگان: حساسیت به انسولین، گلوکز سرم، روغن ماهی، روغن سویا، موش صحرایی
  • سید هدایت الله اخلاق، داود ضیغمی، عباس علیپور*، بهزاد مقصودی، سیمین عظمتی، الهه الهیاری، سید محمدرضا هادوی صفحه 48
    مقدمه و اهداف

    بای پاس قلبی ریوی غالبا سبب بوجود آمدن واکنش های هورمونی و استرسزا و متعاقب آن تغییراتی در همودینامیک و خونرسانی بافت ها می گردد. هدف از این مطالعه تعیین اثر دوز پائین کتامین بصورت تزریق مداوم، بر روی ثبات همودینامیکی بیمار پس ازجراحی بوده است.

    روش کار

    در این کار آزمایی بالینی دوسوکور 50 بیمار، که کاندید عمل جراحی تعویض عروق کرونر با استفاده از پمپ قلبی ریوی بودند، بصورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند که یک گروه mcg/kg/min 25/1 کتامین (گروه کتامین، 25 (n= و گروه دیگر نرمال سالین (گروه کنترل، n=25) را بصورت تزریق مداوم از زمان شروع بیهوشی تا 48 ساعت پس از عمل دریافت کردند. مقیاس های نشانگرهای همودینامیک در زمان های قبل، 4، 24 و 48 ساعت پس از عمل جراحی با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    نتایج

    روند تغییرات پارامترهای موردبررسی در زمان های قبل،4، 24 و 48 ساعت بعد از عمل جراحی برای پارامترهای فشار خون سیستولیک (0001/P=0)، دیاستولیک (P=0001)، تعداد ضربان قلب (004/P=0)، فشار ورید مرکزی (P=0001) و لاکتات (035/P=) در گروه کتامین و دارونما با یکدیگر تفاوت آماری معناداری داشتند بطوریکه در مجموع سبب کاهش خونرسانی بافتی گردید.

    نتیجه گیری

    تزریق مداوم دوز کم کتامین حین عمل جراحی تعویض عروق کرونر و 48 ساعت پس از آن نه تنها سبب بهبود اختلالات همودینامیکی نمی شود بلکه می تواند خونرسانی بافتی را تا حدودی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: کتامین، تغییرات همودینامیک، جراحی عروق کرونر، لاکتات، پرفیوژن
  • مقاله مروری
|
  • K. Holakouie Naieni, A. Ostovar, A. Danesh, S. Sadjedinejad, L. Ghalichee, Gh Moradi, Ma Mansournia, Ss Hashemi Nazari Page 1
    Background And Objective
    The nested case-control study has become popular as an efficient alternative to the full-cohort design. This study compares the results of a nested case-control analysis approach with the full cohort analysis.
    Methods
    A cohort of 276 subjects (new cases from a TB registry) was used for this study. Cox Regression model was used for the full cohort analysis. In order to do the nested case-control analysis, for each death, three random controls were selected from those who did not suffer from the outcome at the time of the outcome took place. Case control data was analyzed by the conditional logistic regression model.
    Results
    Results from both cohort and nested case-control analyses show that treatment group is the only variable that affects on the outcome. Gender, place of residence, and age has no effect on the outcome. For binary exposure variables with trivial effects (e.g. Gender and place of residence), the relative efficiency of nested case-control study design is approximately 75%.
    Conclusion
    Results of this study show that nested case-control study is not only an easy and cost-effective method for data analysis but also is as robust as cohort analysis in rate ratio and its variance estimation.
  • L. Salehi, Mh Taghdisi, H. Ghasemi, B. Shokervash Page 7
    Background and Objective
    Physical activity is important for the health of all individuals, however, the determinants of physical activity behavior for elderly remain unexplored in Iran. The purpose of this investigation was to explore a range of factors that influence participation in physical activity for a group pf elderly people in Tehran in 2008.
    Methods
    This was a population-based study. Structured interviews with a valid questionnaire were employed for this survey. It was carried out on four hundred members of Healthy Association in Tehran. Multistage sampling was used.
    Results
    The mean age of participants was 64.07 ± 4.49. The prevalence of a sedentary lifestyle among elderly fifty-three (53%) estimated. The prevalence across the stages was as follows: 30.25% in pre contemplation, 12.75%in contemplation, 27.25% in preparation, 6.25% in action and 23.5% in maintenance. Inactive participants perceived that their laziness prevented them from being physically active. Meeting friends was the most important facilitator for participating in physical activity. The individuals who married, younger, lower body Mass index, having no chronic disease, and those with past history of exercise were more likely to adopt, initiate and maintain regular physical activity. Regression analysis showed that the greater knowledge of physical activity, higher Perceived health benefits, more Self efficacy were associated with physical activity.
    Conclusion
    Knowing the facilitators and barriers factors of physical activity in elderly would help to implement any future intervention for this group of people.
  • A. Ahmadvand, Z. Sepehrmanesh, Fs Ghoreyshi, F. Assarian, Gh A. Moosavi, F. Etesam Page 16
    Background and Objectives
    Mental health is one of the most important public health issues, and it has major contribution in decreasing global burden of diseases. the objective of this study was to estimate the point prevalence rate of mental disorders in the population aged 18 years and over in Kashan city in 2009.
    Methods
    A classified- randomized sampling method was used. The General Health Questionnaire and clinical interview were employed to determine of mental disorders. data were analyzed by using Spss v. 16 and OR, and Chi-square test.
    Results
    The overall prevalence rate of mental disorders in Kashan was estimated (29%) (Female= 35/5%). The most prevalent disorders were mood disorders and anxiety disorders (9/3%) and (4/7%) respectively. In total five hundred-five (505) individuals with mental disorders, 32.1% had mood disorders, 25.6% had anxiety disorders, 4.2% had psychotic disorders, 3.4 % had neurological disorders, 3.4% dissociative disorders and 23.7% had other disorders. In this study 7.8% of subject had one mental disorder at least. The prevalence rate was high in people aged 56-65 years (35/8%) and widow (35/8%), illiterate (42/8%) and unemployed (38/8%). There were statistically significant differences between genders, education, and occupation and marital status.
    Conclusion
    Mental disorder has a priority for any intention intervention by health policy makers. It should be taken into account for any future agenda by ministry of health.
  • Hr Khalkhali, E. Hajizadeh, A. Kazemnezad, A. Ghafari Page 25
    Background and Objective

    Clinically Chronic Allograft Dysfunction (CAD) is characterized by a progressive decline in Glomerular Filtration Rate (GFR) over time, the pattern of disease progression determined by the five-stage model. In this paper, we used Erlang and Hypo-exponential distributions as Phase- Type distributions to describe hazard of kidney failure at over time in RTR with CAD.

    Methods

    In a single-center retrospective study, 214 patients with RTR with CAD were investigated at the Emam Hospital of Urmia University of Medical Sciences from 1997 to 2005. Kidney function at each visit assessed with GFR and categorized based on NKF and KCOQI staging system.

    Results

    The estimated hazard rates of disease progression from stage 1 to 2, 0.0378; from stage 2 to 3, 0.04; from stage 3 to 4, 0.0458; and from stage 4 to 5; 0.0541 were respectively based on each expected month. This estimates yield a mean waiting time of disease progression from stage 1 to Kidney failure or dialysis 91.63 month. The 18th, 58th, 118th and 155th months of death-censored graft survival were 0.99, 0.75, 0.25 and 0.10 respectively.

    Conclusions

    The findings of this study are compatible with hyperfiltration theory in chronic kidney disease and give us more detailed information about the daynamic process of disease which would help to manage it effictevliy.

  • Mr Aflatoonian, I. Sharifi, R. Abbasi, L. Ranjbar Page 32
    Background and Objectives
    Cutaneous leishmaniasis (CL) is an endemic disease in district of Bam. It has created considerable concerns by people and health authorities. The objective of this study was to assess the effect of the earthquake and costs of prevention on CL prevalence after earthquake
    Methods
    This research is based on a natural intervention, in which the information related to the costs and prevalence of CL were collected and analyzed three years after the earthquake (2006-2008) and then compared with similar data three years before the earthquake (2000-2002) as control group.
    Results
    the earthquake increased the CL prevalence approximately 5.2 fold, although the cost of prevention had no significant effect on control of disease. The average cost of prevention was determined to be two US dollars per capita during the years after the earthquake. It figures up an overall estimation of 600000 US dollars for the three years after the earthquake. Meanwhile the cost of prevention before the earthquake was determined less than 5% comparing to after earthquake.
    Conclusions
    The findings of this cost-analysis showed that the current and conventional methods of CL prevention seem not useful. It could be concluded that current preventive measures such as spraying and impregnated bed nets particularly in natural disasters would have no effect on control of disease. Further researches are needed to find out the best method of prevention of CL disease. At present, it seems that early case-finding and prompt treatment of cases would be a proper method to control anthropometric CL.
  • M. Mohammad Shirazi, Fa Taleban, M. Sabet Kassaii, A. Abadi, Mr Vafa Page 39
    Methods
    Thirty female Wistar rats were randomly allocated to three dietary groups: a standard diet (containing soy bean-oil), diet containing fish oil and diet containing mixed oil which was designed based on Iranian population fatty acid intake. Dams in each group were fed one of the diets during pregnancy and lactation and the pups were also weaned onto the same diet. Fasting serum glucose (Photometry) and insulin (ELISA) in pups were assessed and insulin sensitivity calculated on puberty.
    Results
    Fasting serum insulin in fish oil-fed group was significantly less than two other groups (P=0.018) and insulin sensitivity in fish oil-fed rats was significantly more than two other groups (P=0.002).
    Conclusions
    It seems a diet containing fish oil (rich in long chain omega-3 fatty acids) causes more insulin sensitivity comparing to diet containing soy bean oil (rich in omega-6 fatty acids) and diet with Iranian population fatty acid intake pattern (rich in saturated fatty acids).
  • Sha Akhlagh, D. Zeighami, E. Allahyari, B. Maghsoodi, S. Azemati, A. Alipour, Smr Hadavi Page 48
    Background and Objectives

    Cardiopulmonary bypass often causes a stress hormonal response with subsequent changes in hemodynamic and organ perfusion. Human studies involving cardiopulmonary bypass have shown that very low doses of ketamine can attenuate inflammatory and stress markers, without adverse effects. The aim of this study was to investigate whether low dose infusion of ketamine have hemodynamic stability effect in coronary artery bypass surgery.

    Methods

    In this double blind-controlled trial, 50 patients undergoing on-pump CABG were randomly assigned to receive either 1.25mcg/kg/min of ketamine infusion (Ketamine group, n=25) or normal saline infusion (Control group, n=25) during 48 hours after induction of anesthesia. hemodynamic measurement including blood pressure, heart rate, central venous pressure, cardiac output, cardiac index, systemic venous resistance, arterial blood gas and lactate were measured previous to induction (T1), 4 h, 24h, and48h after the surgery (T2,T3 and T4). The data were evaluated with using of variance analyzing test and repeated measurement.

    Results

    There were significant interaction effect between time (pre operation, 4, 24 and 48 hours after operation) and group of study (ketamine and placebo) in assessment of systolic blood pressure (p=0.0001), diastolic blood pressure(p=0.0001), heart rate (p=0.004), central venous pressure (p=0.0001) and lactate (p=0.035). These indicate that ketamine caused decrement in tissue perfusion. Those interactions were not statistically significant for other parameters (p>0.05).

    Conclusions

    low dose ketamine during and 48 hours after operation not only didn`t show hemodynamic stability effect but also decreased tissue perfusion slightly.

  • Sa Azin Page 56
    Rapid changes in epidemiologic features of infectious diseases have made it an inevitable need for health professionals to have access to the information about the latest situation of these illnesses. The WHO reports based on data from around the world can provide valuable intensive information. Based on the 2008 report on AIDS; the global percentage of adults living with HIV since the year 2000 has been stabilized; the rate of new cases is increasing in many countries, but in a global view, this desired trend is overshadowed by the surging trend in other countries. In the recent decade, the annual mortality of AIDS has been diminished. In 2007, 68% of the patients still live in Sub-Saharan African countries and 75% of mortalities have been attributed to this region. This report, besides referring to significant achievements in controlling AIDS, still declares some worries in some aspects. There are some documents showing that more attention must be paid to some issues in our country: First, an “All aspects” approach for prevention of new cases and second, acceptance of the “harm reduction” concept in relation to sexual high risk behaviors likewise accepted in drug abuse, and therefore revising methods and coverage of sexual training.