فهرست مطالب

Genetics in the Third Millennium
Volume:8 Issue: 2, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود هوشمند، ساناز سبحانی، سید مسعود غفارپور، زهرا مستخدمین حسینی، فاطمه کمالی، زهرا نور محمدی صفحه 2011
    سرطان کولورکتال رایج ترین سرطان دستگاه گوارش شناخته شده هم در ایالات متحده و هم در اروپاست. این سرطان در مردان ایرانی سومین، و در زنان ایرانی چهارمین سرطان شایع می باشد. کدون های 12و13 این ژن به عنوان نقاط داغ جهش در این ژن محسوب می شوند. جهش های سوماتیک در کدون های 12و13 (اگزون 1) ژن K-ras که پروتئین Ras دائما فعال را می سازد، در 20-50 درصد از سرطان های کولورکتال انسان یافت شدند. در این پژوهش، 59 نمونه بافت تومور و نیز بافت نرمال اطراف تومور را با استفاده از روش PCR/sequencing برای کدونهای 12 و 13 ژن K-ras بررسی کردیم. 3/20% از بیماران، جهش های نقطه ای در کدون های مذکور داشتند (10 جهش در کدون 12 و 2 جهش درکدون 13) و 80% این جهش ها در کدون 12 اتفاق افتاده بود. نزدیک به 60% جهش ها در رکتوم و 7/41% در کولون رخ داده بود. بیش از 80% جهش ها در آدنوکارسینوما و مقدار کمتری در Mucinous وجود داشت. بیشترین جهش در رده های سنی بالاتر از 60 سال مشاهده شد. تنها دو نفر (6/16%) از بیماران دارای تاریخچه خانوادگی بودند. با توجه به کم بودن فراوانی این جهش در کدونهای 12 و 13 ژن K-ras در این جمعیت نسبت به برخی جمعیت های دیگر، باید سایر اگزونهای این ژن نیز بررسی شود. زیرا ممکن است جهش را در نقاط دیگری از این ژن بیابیم. بنابراین الگوی جهش ژن K-ras در جمعیت ایرانی، با الگوهای جهانی جهش این ژن متفاوت است.
    کلیدواژگان: سرطان های کولورکتال، ژن K، ras، موتاسیون
  • محمدحسن کریمی نژاد، رکسانا کریمی نژاد، آزاده مشتاق، نرگس میرآفتابی، فرانک زندی، نیلوفر ثابت کسایی، هدیه رفقی صفحه 2019
    بیماری های ریزحذفی گروهی از بیماری های ارثی است که در اثر حذف قطعه کوچکی از ساختار کروموزوم بروز می نماید. این بیماری ها به صورت غالب به نسل بعد انتقال می یابند و علیرغم حذف قطعه ریز، علائم بالینی و عوارض شدیدی ایجاد می کنند. حذف قطعه ریز معمولا با آزمایش های سیتوژنتیک معمول و حتی روش های نواری در بیشتر موارد قابل تشخیص نمی باشند. در مواردی که چنین تشخیص هایی مطرح شود؛ لازم است تشخیص را با روش دقیق تری تایید کرد. به منظور رفع این کمبود امکان بررسی سیتوژنتیک مولکولی را از پنج سال پیش فراهم نموده ایم. در این مقاله گزارشی از بررسی های انجام شده وسیله هیبریدیزاسیون فلورسنت در جا (FISH) برای تایید یا رد نشانگان سندرم ویلیامز در افراد مشکوک به این نشانگان گزارش می شود.
    کلیدواژگان: در سندرم ریز حذفی، بیماری ویلیامز و بورن
  • مسعود هوشمند سارا سنجریان، زهرا نور محمدی، مریم ناصرالاسلامی، امید آریانی صفحه 2023
    فردریش آتاکسیا یک بیماری اتوزومال مغلوب است که به علت گسترش تکرار GAA در اولین اینترون ژن fxn ایجاد می شود. از جمله مشخصات کلینیکی این بیماری می توان عدم تعادل پیشرونده، از بین رفتن رفلکس در اعضا، اختلال در تکلم، بد شکلی اسکلتی، کاردیومیوپاتی، ضعف عضلانی و دیابت شیرین را نام برد. یکی از بارزترین علایمی که در بیماران FA دیده می شود کاردیومیوپاتی است. کاردیومیوپاتی یکی از علل اصلی مرگ و میر در این بیماران است. در این مطالعه به بررسی تعداد تکرارهای گسترش یافته و رابطه میان تعداد تکرارها با سن شروع بیماری و بروز کاردیومیوپاتی پرداخته شد. به وسیله تکنیک Long PCR در 24 بیمار که خصوصیات کلینیکی FA را نشان داده بودند، از طریق آنالیز مولکولی نیز ابتلا به FA را در 12 مورد آنها تثبیت شد و با تعیین تعداد تکرارها رابطه معکوس میان تعداد تکرارها و سن بروز FA و بروز کاردیومیوپاتی دیده شد.
    کلیدواژگان: فردریش آتاکسیا، سن بروز، کاردیومیوپاتی
  • مجید فصیح، رضا معالی امیری، منصور امیدی صفحه 2028
    سانترومر ناحیه ای خاص بر روی کروموزوم است که جدا شدن کروماتیدهای خواهری در جریان تقسیم سلولی را هدایت و تنظیم می کند. هویت سانترومر به صورت غیر ژنتیکی و با آرایش منحصر بفردی از کروماتین و همچنین با حضور پروتئین اختصاصی سانترومر٬CenH3٬ تعیین می شود که فرم تغییر کرده ای ازهیستون معمول کروموزوم٬H3٬ بوده و جایگزین این هیستون در سانترومر می شود. سانترومر در ناحیه کروماتینی حفاظت شده ای قرار گرفته و شامل دو بخش کروماتین حاوی CenH3 در مرکز و ناحیه هتروکروماتینی احاطه کننده آنست. کروماتین حاوی CenH3 مسئول شکل گیری در حالی که هتروکروماتین ناحیه پری سانتریک مسئول اتصال کروماتیدهای خواهری است. اتصال سانترومر به رشته های دوک توسط ساختاری سه لایه و متشکل از اجزاء پروتئینی زیاد شکل می گیرد. بسیاری از پروتئین های در بین گونه های مختلف یوکاریوتی حفاظت شده اند که نشان می دهد که بزرگ تر عالی که به چندین میکروتوبول متصل می شوند از تکرار زیر واحدهای ساختاری ثابت٬ معادل با کینتوکور ساده مخمر تشکیل شده اند. در این مقاله بطور مختصر با خواص این قسمت از ژنوم آشنا می شویم.
    کلیدواژگان: سانترومر، کروماتین حاوی CenH3، هتروکروماتین، کینتوکور
  • الهام کریمی زاده، نسرین معتمد صفحه 2037
    تکنیک SAGE یا serial analysis of gene expression روش قدرتمندی است که جهت آنالیز بیان ژن درمقیاس های وسیع بکار گرفته می شود. مجموع اطلاعات SAGE مشتق شده از یک نمونه ی سلولی یا بافتی تحت عنوان کتابخانه ی SAGE مطرح می شود، که بازتاب فراوانی همه رونوشت ها در یک نمونه در زمان مشخص می باشد. برخلاف سایر تکنیک ها، روش SAGE به دانش اولیه در مورد توالی های ژن مورد نظر نیازی ندارد، همچنین امکان آنالیز کمی وکیفی توالی هر رونوشت را در بافت یا سلول مورد نظر فراهم مینماید. این روش بر پایه جداسازی توالی های tag از mRNA و اتصال این توالی ها بصورت سریالی به هم برای فراهم نمودن توالی یابی آنها می باشد. SAGE بطور گسترده در پزشکی و زیست شناسی برای آنالیز بیان ژن بکار گرفته می شود. جهت افزایش کارایی این تکنیک در شرایط بخصوص انواع تغییر یافته ای از آن با نام longSAGE، microSAGE، superSAGE و... ایجاد شده است. در مقاله حاضر روش آنالیز سریالی بیان ژن، اصولی که بر اساس آنها بنا نهاده شده است، مقایسه ی SAGE با روش میکرواری، انواع تغییریافته آن و بخشی از کاربردهای این تکنیک شرح داده شده است.
    کلیدواژگان: آنالیز سریالی بیان ژن، توالی ژنی، میکرواری
  • فاطمه منتظری، سهیلا رهگذر، کامران قائدی صفحه 2043
    فرایند مهاجرت لکوسیت ها از میان سلول های اندوتلیال (دیاپدز) نقش مهمی در پاسخ های ایمنی ذاتی و اکتسابی بازی می کند. این فرایند از چندین مرحله تشکیل شده است، که با هم همپوشانی دارند و عبارتند از: فعال سازی لکوسیت ها، برقراری اتصالات سست و جابجایی آنها در طول دیواره اندوتلیوم، ایجاد اتصالات محکم تر ونهایتا مهاجرت لکوسیت-ها. اگرچه ملکول های مورد استفاده توسط لکوسیت ها و سلول های اندوتلیال در خلال دیاپدز بخوبی شناخته شده اند، ولی تا کنون مکانیسم تنظیم کننده و ارتباط دهنده این ملکول ها به طور کامل مورد شناسایی قرار نگرفته است. در این مقاله ضمن معرفی برخی از ملکول های شرکت کننده در مهاجرت لکوسیتی به بررسی مکانیسم هایی که در این فرایند ایفای نقش می کنند می پردازیم.
    کلیدواژگان: مهاجرت لکوسیتی، اندوتلیوم، دیاپدز، مسیرهای سیگنالی، اختلالات ژنتیکی
  • یوسف شفقتی، زهرا هادی پور، زهرا هادی پور، پیمانه سرخیل، مهرداد نوروزی نیا، الهام بید آبادی، نسرین بزاز بنابی صفحه 2054
    بیماری تی ساکس یک بیماری نادر ژنتیکی- متابولیکی است که با توارث مغلوب اتوزومی به ارث می رسد. علت آن نقص در آنزیم هگزوزآمینیداز A، و تجمع گلیکواسفنگولیپید (گانگلیوزید GM2) در لیزوزومهای سلولی است. مشخصه بیماری عبارتست از ضعف پیشرونده، از دست رفتن مهارت های حرکتی، افزایش واکنش حرکتی، کاهش هوشیاری از حدود سه تا شش ماهگی از جمله تشنج و کوری و شواهدی از تحلیل عصبی پیشرونده تقریبا«در تمام بیماران در معاینه ته چشم نشانه cherry red spot دو طرفه مشاهده می شود. در این گزارش دو مورد کودک مبتلای به بیماری تی ساکس که دارای علائم فوق بوده اند گزارش می شود. بررسی آنزیمی در مورد آنها انجام شد، که در هر دو بیمار کاهش قابل توجه در میزان فعالیت آنزیم هگزوز آمینیداز A مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: بیماری تی ساکس، کمبود آنزیم هگزوز آمینیدازA، cherry red spot، گانگلیوزیدوز GM2، ایران
  • بیتا بزرگمهر، فریبا افروزان، نوید المدنی، آریانا کریمی نژاد صفحه 2058
    نشانگان لارسن یک بیماری نادر با توارث اتوزوم غالب و گاهی توارث اتوزوم مغلوب است که با دررفتگی های متعدد در مفاصل، چهره خاص و ناهنجاری های ستون فقرات مشخص می شود. در این گزارش یک پسر 1 ساله با دررفتگی در مفاصل هیپ و زانو، ناهنجاری در مفصل مچ پا، هیپرتلوریسم، پل بینی فرورفته و پیشانی برجسته معرفی می شود که به نظر می رسد مورد جدیدی از نشانگان لارسن باشد.
    کلیدواژگان: در رفتگی مفاصل، هیپرتلوریسم، نشانگان لارسن
|
  • Masoud Houshmand *, Sanaz Sobhani, Masoud Ghaffarpour, Zahra Mostakhdemin Hosseini, Fatemeh Kamali, Zahra Nour Mohammadi Page 2011
    Colorectal cancer (CRC) is the most gastrointestinal cancer in United States and Europe. It is the third most common cancer in Iranian men, and fourth in Iranian women. Codons 12 and 13 are the hot spots for mutations in colorectal cancer patients, which encodes the activated RAS protein. According to recent researches, somatic mutations in codons 12, 13 (exon1) of K-ras gene are discovered in 20% - 50% human CRCs. The aim of this study was to estimate the contribution of K-ras gene mutations in codons 12, 13 in the incidence, and its association with clinicopathologic information like age, sex, familial history, site of primary and histology in Iranian colorectal cancer patients. In this study, we have analyzed 59 tissue specimens of colorectal cancer patients using PCR/sequencing method for codons 12, 13 of K-ras gene. 20.3% of patients (10 in codon 12 and 2 in codon 13) have shown a point mutation. About 60% of mutations occur in rectum and 41.7% in colon. More than 80% of mutations were in adenocarcinomas and less mutations in mucinous. Most mutations were found over the age of 60. Only two patients (16.6%) had a familial history for cancer. According to low rates of k-ras mutations in codons 12, 13, we can say they are not common in Iranian patients. The mutation pattern for Iranian patients differs from other nationalities. Perhaps we can find point mutations in other exons, and we suggest whole genome sequencing for our patients.
  • Mohammad Hassan Kariminejad, Roxana Kariminejad, Azadeh Moshtagh, Narges Miraftabi, Faranak Zandi, Niloufar Sabetkassaei, Hedyeh Refghi Page 2019
    Twenty one FISH tests for confirmation of Williams Beuren Syndrome (19 Peripheral blood, and two amniotic cells cultures) have been performed. FISH tests in four couples with one affected child of Williams Syndrome are negative for abnormal critical segment of del (7p11-23), which indicates that the deletion in the affected children is of de novo origin. There are two negative FISH tests out of 8 candidates suspected for WS. One is positive for Prader-Willi Syndrome, the other one is negative for WS, so far. One negative FISH test out of 8 indicates the importance of FISH test in detection of microdeletion disease, especially in Williams Beuren Syndrome.
  • Masoud Houshmand, Sara Sanjarian, Zahra Nourmohamadi, Maryam Naser Eslami, Omid Ariani Page 2023
    Friedreich ataxia (FA) is an autosomal recessive disorder that caused by the expansion of GAA trinucleotide repeat in the first intron of gene X25 (1). FA is characterized by progressive ataxia and deep tendon areflexia in the lower limbs, dysarthria, skeletal deformities, Cardiomyopathy, muscle weakness and diabetes mellitus may be also found. Cardiomyopathy occurs in almost patients with FA (2). Cardiomyopathy is the most cause of death in FA patients (3). Aim of present study was to evaluate the size of GAA repeat and it′s correlation with age at onset and cardiomyopathy in these patients. Long PCR testing subsequently confirmed the diagnosing of FA and by identification of GAA repeat, an inverse correlation between size of repeat and age at onset and cardiomyopathy was found.
  • Elham Karimizadeh, Nasrin Motamed Page 2037
    Serial analysis of gene expression or SAGE is a powerful technique that can be used for global analysis of gene expression. The result of a SAGE experiment is reported as a SAGE library, which contains the counts of various short segments (tags) of the cDNA clones. Unlike many other techniques SAGE does not require prior knowledge of the genes of interest and provides qualitative and quantitative data of every transcribed sequence in a particular cell or tissue type. The SAGE method is based on the isolation of unique sequence tags from individual mRNAs and serial concatenation of tags into long DNA molecules for lump-sum sequencing. SAGE has been widely applied to analyzing gene expression in many biological and medical studies. Some variations of the original SAGE were derived to improve the utility of SAGE in certain conditions for example microSAGE, miniSAGE, longSAGE, superSAGE, etc. In this review, we present an outline of the original method, the basic principle of SAGE, compare SAGE with microarray, some of the modified SAGE, discusses the advantages and limitations of SAGE as well as examples of applications.
  • Fatemeh Montazeri, Soheila Rahgozar, Kamran Ghaedi Page 2043
    Transendothelial migration of leukocytes (diapedesis), have vital role in both the innate and adaptive immune responses.This process consists of overlapping steps, including: activation of leukocytes, formation of weak adhesions, and translocation along the endothelium followed by stronger adhesions resulting in transmigration of leukocytes. Although the surface molecules used by leukocytes and endothelial cells during diapedesis have been well characterized, the mechanisms by which they regulate this process is poorly understood. In this minireview we introduce some of the involved molecules and mechanisms that play roles in this process.
  • Yousef Shafeghati, Zahra Hadipour, Fatemeh Hadipour, Peymaneh Sarkheil, Mehrdad Noruzinia, Elham Bidabadi, Nasrin Bazzaz Banai Page 2054
    Tay-Sachs disease is a rare autosomal recessive disorder of sphingolipid metabolism, caused by deficiency of enzyme ß hexosaminidase A, that leads to accumulation of GM2 ganglioside in cellular lysosomes. Clinical findings are progressive weakness, gradual loss of aquired neuromotor skills, and deterioration of intelligence from about 3 to 6 months of age, as well as seizure attacks and blindness. There is also evidence on progressive neurodegeneration. In most of the patients bilateral cherry red spot were reported on funduscopy. In this report, we present two patients with Tay-Sachs disease, which are confirmed by enzyme assay. In both of them ß hexosaminidase A activity were strongly decreased.
  • Bita Bozorgmehr, Fariba Afroozan, Navid Almadani, Ariana Kariminejad Page 2058
    Larsen syndrome is a rare disease with autosomal dominant inheritance, although both autosomal dominant and recessive inheritance has been reported. It is characterized by multiple joint dislocation, peculiar face, and vertebral anomalies. We are reporting a one-year-old boy with hips and knees dislocation, talipes equinovarus, hypertelorism, depressed nasal bridge, prominent forehead. We believe that our patient is a new case of Larsen syndrome.
  • محمد حسن شیخ الاسلامی, یوسف شفقتی, ذبیح الله قربان Page 2063
    Severe overgrowth and tallness is very rare in human beings. The most common cause is gigantism due to the excessive secretion of the growth hormone، especially، before the closure of long bones’ epiphyseal growth plates. There are other rare disorders that are categorized on overgrowth syndromes. Herein، we report an extremely rare، or even perhaps a unique، patient from Iran. The clinical and skeletal findings were very unusual، with extensive clavarial، tubular، vertebral، ribs، and scapular overgrowth and synostosis. Indeed، the results of these abnormalities made a monstrous giant with a very tall stature. This is a unique case، which was living during 1912-1940 in Shiraz. The report’s information and photos، kindly supplied by Prof. Sheikholeslami. We evaluated thoroughly the findings together. Now we think; this is a very unusual case of its type، perhaps a Craniotubular Dysostosis Syndrome. We searched medical and clinical genetics literature، but did not find any similar case، having been reported before. So، to our knowledge، this is a unique case in the history of world medicine. We suggest to call this entity; “Siah-Khan syndrome” (after the patient’s name) ، or “Ghorban-Sheikholeslami-Shafeghati syndrome” (in honour of Prof. Ghorban who was recently has died، or “Cranio-Spondylo-Tubular Syndrome”.