فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات و پژوهش های شهری و منطقه ای
پیاپی 5 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی عزیزی، مجتبی آراسته صفحه 1
    امروزه با توجه به وقوع پدیده پراکنده رویی در شهرهای ایران، ضرورت برنامه ریزی مجدد بر روی زمین و مسکن در بافت های قدیمی، دوچندان شده است. در این راستا، طرح های تجمیع، به موازات سیاست های رشد هوشمند، در بافت قدیمی شهر یزد پایه گذاری شده اند. آنچه توسعه آینده طرح های تجمیع را تضمین می کند، ارزیابی تجربه های محقق شده به منظور بازنگری در مبانی نظری این طرح هاست. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد ساکنان دو مجموعه مسکونی نفت و خاتم از زندگی در این مجموعه ها رضایت دارند که این حاکی از موفقیت نسبی این طرح هاست. از سوی دیگر، با توجه به اینکه ساکنان اطراف این دو مجموعه نیز از مزایای ساخت این دو مجموعه، مثل افزایش ارزش املاک خود بهره مند شده اند، از اجرای چنین طرح هایی در بافت قدیم رضایت دارند و از توسعه آینده این طرح ها استقبال می کنند. در عین حال، ارزیابی ها نشان می دهد، در فرایند اجرای این طرح ها، تنها معماری مجموعه در نظر گرفته شده و مواردی مثل بهبود شبکه دسترسی و تامین فضاهای عمومی مورد نیاز مجموعه ها، کمتر لحاظ شده است. بدین منظور، باید این نگرش در برنامه ریزی های آینده این گونه طرح ها مورد توجه جدی قرار گیرد تا به هدف خود؛ یعنی بازگرداندن اصالت به بافت های قدیمی، نزدیکتر شود.
    کلیدواژگان: بافت تاریخی، طرح های تجمیع، رضایت از مکان زندگی، آزمون مک نمار، آزمون کای دو، آزمون من ویتنی یو
  • احمد پوراحمد، محمدتقی رهنمایی، مهدی قرخلو، محمد اسکندری نوده صفحه 29
    بنا بر برآورد برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد، بیش از 50 درصد ساکنان شهرهای کشورهای کم درآمد و 20 درصد کشورهای با درآمد متوسط، در سکونتگاه های غیررسمی زندگی می کنند که سنجه های سواد، تندرستی، درآمد و پیشرفت اجتماعی، از میانگین شهری در آن کشورها پایین تر است و شایسته شان و کرامت انسانی نیست. کشور ما نیز از جمله کشورهایی است که با این مساله شهری درگیر است. بر اساس تاکیدات موجود در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تامین سرپناه مناسب و در خور شان انسان، یکی از وظایف بسیار مهم دولت در قبال شهروندان ایرانی به شمار می آید. دولت در ایران- چه قبل از انقلاب اسلامی و چه پس از آن- سیاست های زمین و مسکن شهری را در دست داشته و کنترل می کرده است. این مقاله با استفاده از روش تحلیلی – تبیینی، با رویکرد کیفی و کمی و جمع آوری اسنادی و اکتشافی داده ها، سعی در بازنمایی آسیب سیاست های به کار رفته توسط دولت و علل کمتر رضایت بخش بودن سیاست های آن در راستای ساماندهی اسکان غیررسمی دارد. لذا از پرسشنامه و روش تحلیل عاملی برای ارزیابی شاخص ها استفاده شد. نتایج به دست آمده، حاکی از آن است که سیاست های دولت در دوره های مختلف، نه تنها به پایداری اجتماعی، فیزیکی و کالبدی سکونتگاه های غیررسمی منجر نگردیده است، بلکه باعث محروم شدن بخش وسیعی از افراد کم درآمد از تسهیلات زمین و مسکن شهری در برنامه های دولت نیز شده است، در این راستا، نتیجه گیری و پیشنهادها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دولت، ساماندهی، اسکان غیررسمی، سیاست ها، ایران
  • مسعود تقوایی، حمید صابری صفحه 55
    نظام شهری تجسم فضایی اقتصاد سیاسی و نحوه مدیریت سرزمین در یک کشور است. با مطالعه نظام شهری نحوه پخشایش و میزان تعادل جمعیت شهرها مشخص تر می گردد. نظام شهری ایران از الگوی سنتی کهکشانی در قبل ازسال،1300 به الگوی زنجیره ای به دلیل تمرکز امکانات و خدمات در شهرهای بزرگ متمایل شده است. این الگو ضمن بر هم زدن روابط منطقی شهرهای کوچک، میانی و بزرگ با یکدیگر، باعث آشفتگی در نظام شهری ایران شده است. هدف از این پژوهش، آشنایی با میزان تعادل در نظام شهری ایران طی سالهای 1335تا 1385است. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی با تاکید بر مدلهای بررسی کننده است. جامعه آماری شامل کلیه شهرهای ایران در پنج دوره سرشماری از سال 1335تا سال 1385 است. یافته های پژوهش، بیانگر آن است که نظام شهری ایران در نیم قرن اخیر از لحاظ شاخص های ضریب تمرکز، رتبه اندازه، نخست شهری و ضریب آنتروپی به سمت تعادل میل کرده است؛ اما از نظرشاخص ضریب جینی و توزیع جمعیت در طبقات شهری نسبت به سال 1335 در وضعیت نامتعادل قرار دارد. در حقیقت، براساس منحنی لورنز شهرهای ایران طی سال 1335 به خط نرمال نزدیکتر بوده، اما در سال 1385از خط نرمال فاصله بیشتری گرفته اند. این امر ناشی از افزایش تعداد شهرهای بسیار کوچک با جمعیت اندک و افزایش جمعیت شهرهای بسیار بزرگ در نظام شهر ایران است. برای متعادل سازی نظام شهری ایران، راهکارهای تمرکز زدایی از کلانشهرها و تقویت شهرهای کوچک ومیانی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: نظام شهری، نخست شهر، رتبه، اندازه، ضریب آنتروپی، منحنی لورنز، ضریب جینی
  • رسول ربانی، سیامک شهابی * صفحه 77
    هدف

    این مقاله به بررسی ارزش های اخلاقی جوانان شهری اصفهان، شامل صداقت و راستگویی، درستکاری، انصاف و عدالت، گذشت، پایبندی به قول و قرار، خیر خواهی و کمک به دیگران، امانتداری و یکرنگی و اخلاص می پردازد.

    روش

    در انجام این پژوهش از روش پیمایشی(Survey) استفاده شد. برای جمع آوری داده های میدانی با 300 جوان با استفاده از پرسشنامه مصاحبه شد. روش نمونه گیری این پژوهش، روش نمونه گیری دو مرحله ای است.

    نتایج

    نتایج حاصل نشان می دهد ارزش های اخلاقی از اهمیت زیادی برای جوانان برخوردار نیستند. اکثر شاخص های اخلاقی کمتر از حد متوسط هستند. همچنین، بیشتر ارزش های اخلاقی کمتر مورد توجه اعضا قرار گرفته یا رعایت می شوند. وجود همگنی ارزشی بین جوانان باعث شده خصوصیات زمینه ای، شامل: جنسیت، سن، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل و وضعیت اقتصادی بر چگونگی ارزش های اخلاقی جوانان تاثیری نداشته باشد.

    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، صداقت و راستگویی، درستکاری، انصاف، گذشت، خیرخواهی
  • علی کاظمی، علی صنایعی، بهرام رنجبریان، کریم آذربایجانی صفحه 93
    فاصله بین وضع موجود در جذب گردشگران خارجی در استان اصفهان در مقایسه با آنچه که به عنوان وضع مطلوب باید باشد بسیاز زیاد است؛ عوامل متعددی در بوجود آمدن این شکاف نقش دارند در این تحقیق موانع موجود در جذب گردشگران در سه محیط داخل، نزدیک و دور در صنعت گردشگری مورد بررسی قرار گرفته است تا با شناخت و رفع موانع موجود مزیت های رقابتی شناسائی و مورد توجه قرار گیرند جامعه آماری مورد مطالعه مدیران بخش گردشگری سازمان میراث فرهنگی استان اصفهان همراه با مدیران دفاتر خدماتی گردشگری و تورگردانان می باشند که با نمونه گیری تصادفی ساده با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته کار جمع آوری اطلاعات از 39 نمونه انجام شده است در ساخت پرسشنامه از مدل های زنجیره ارزش و پنج نیروی رقابتی پورتر و مدل PEST استفاده شده است، با توجه به اینکه در پرسشنامه یکصد و بیست سوال مورد پرسش نمونه های جامعه آماری قرار گرفت برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آمار توصیفی شامل جداول توزیع فراوانی،معیارهای توصیفی،نمودارها، میانگین، انحراف معیار و در آمار استنباطی ازآزمون t مستقل تک نمونه ای و t دو متغیره استفاده شده است و با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل و خلاصه سازی داده ها انجام شده است، اطلاعات بدست آمده تایید فرضیات تحقیق را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، گردشگران خارجی، مزیت های رقابتی، استان اصفهان
  • عیسی ابراهیم زاده، جواد بذرافشان، کاظم حبیب زاده لمسو صفحه 111
    برنامه ریزی کاربری اراضی شهری به عنوان هسته اصلی برنامه ریزی شهری نقشی مهم در ساماندهی فضایی- مکانی شهرها ایفا می کند و ارزیابی چگونگی برنامه ریزی کاربری اراضی شهری مهم تر از آن می باشد. خوشرودپی در سال 1381 تبدیل به شهر شده و با جمعیتی معادل 5700 نفر در جنوب شهرستان بابل قراردارد. ضعف مدیریت و عدم اجرای قوانین و مقررات شهر سازی از یک سو و اطلاق آن بعنوان شهر محروم در شهرستان بابل از سویی دیگر، موجب گردیده که به لحاظ ارائه خدمات و امکانات و ساماندهی مکانی- فضایی کاربری اراضی شهر نابسامان باشد. در پژوهش حاضر کاربری های شهر از دو جنبه کمی و کیفی مورد بررسی قرار گرفته است. دربررسی کمی، به سطوح و سرانه های مورد نیاز در وضع موجود و افق ده ساله آتی شهر (1395) پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که در شرایط موجود، مساحت کاربری های دایرشهر خوشرودپی با توجه به سرانه ها و استانداردها حدود 108265مترمربع کمبود فضا دارد. در تحلیل کیفی کاربری اراضی شهر با استفاده از نرم افزاز Arc GIS و با توجه به شاخص های ارزیابی (مطلوبیت، ظرفیت، سازگاری)، نتایج حاصل بیانگر آن است که مکان گزینی اکثر کاربری های این شهر از نظر مطلوبیت در شرایط نسبتا نامطلوب قرار داشته، در عین حال به لحاظ سازگاری، گرچه چگونگی استقرار کاربری ها نسبتا سازگار بوده ولی در تحلیل ظرفیت، غیر از کاربری های تجاری، اداری و تا حدودی آموزشی، سایر کاربری ها ازجمله در بهره مندی ازکاربری ورزشی حدود 75 درصد، تجاری 67 درصد و درمانی80 درصد جمعیت خارج از شعاع مفید دسترسی قرار داشته و امکان استفاده بهینه از خدمات مورد نیاز در این زمینه ها را ندارند. اینک یافته های این تحقیق بیانگر آن است که با توجه به اینکه خوشرودپی با توپوگرافی هموار و دشتی، زمینه توسعه و گسترش فیزیکی آن در آینده بسیار محتمل بوده و به مرور قابلیت جذب بازارهای تجاری و اقتصادی شهر بابل را خواهد داشت، لذا توجه به ایجاد تسهیلات و استقرار منطقی کاربری ها با تاکید بر شاخص ها و استانداردها، تخصیص فضاهای مورد نیاز و توزیع فضایی – مکانی مناسب آن، جهت رفع کمبودهای آتی شهر با استفاده از نیروهای متخصص شهری باید در اولویت برنامه ریزی ها قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی شهری، خوشرود پی، تخصیص بهینه فضا، ارزیابی
  • علی سلطانی، رویا اطمینانی قصر الدشتی صفحه 139
    پیامدهای منفی ناشی از استفاده گسترده از وسایل نقلیه موتوری، منجر به شکل گیری بحث های زیادی در میان طرفداران توسعه پایدار، در رابطه با راه های کاهش استفاده از اتومبیل شخصی گردیده است. گفته می شود یکی از دلایل استفاده بی رویه از اتومبیل، الگوی مرسوم توسعه شهری است. توسعه پراکنده، افقی و کم تراکم شهرها، به فاصله گرفتن کانون های فعالیتی از یکدیگر منجر شده و در نتیجه، زمینه ساز استفاده بیشتر از اتومبیل شخصی در غیاب سیستم حمل و نقل عمومی کارآمد است. مقاله حاضر، به بیان یافته های یک تحقیق تجربی می پردازد که در آن، نقش عوامل موثر بر وابستگی به اتومبیل بررسی شده است. در این تحقیق، سه ناحیه مسکونی از محدوده منطقه یک شهرداری شیراز به گونه ای انتخاب شده اند که از نظر وی‍ژگی های اجتماعی- اقتصادی مشابه بوده، ولی از نظر شاخص تراکم شهری در سه سطح مختلف قرار دارند. مالکیت اتومبیل و میزان استفاده از آن به عنوان شاخص هایی برای بیان وابستگی به اتومبیل انتخاب شده اند. عوامل مورد بررسی، شامل ویژگی های شکل شهر در قالب تراکم شهری و خصوصیات اجتماعی – اقتصادی خانوارهای ساکن در این سه ناحیه شهری شیراز هستند. اطلاعات و داده های اولیه از طریق تکمیل پرسشنامه سرپرست خانوار (به تعداد 356 مورد) و نیز بهره گیری از نقشه GIS شهر شیراز جمع آوری گردیده است. توصیف و بررسی رابطه بین تعداد اتومبیل در خانوار و میزان استفاده از آن با شاخص های تراکم شهری و ویژگی های اجتماعی – اقتصادی خانوار با استفاده از تجزیه و تحلیل های آماری (تحلیل واریانس و تحلیل همبستگی) انجام شده است. یافته های تحقیق، بیانگر این امر است که خصوصیات اجتماعی – اقتصادی خانوار (درآمد، اندازه خانوار، تعداد شاغلان درخانوار، شغل و تحصیلات سرپرست خانوار و وضعیت ملکی مسکن) در وابستگی به اتومبیل تاثیر گذار هستند. افزایش تراکم شهری، نه تنها در کاهش استفاده از اتومبیل موثر نبوده، بلکه در نواحی با سطوح بالای تراکم ساختمانی، تعداد سفرهای روزانه با اتومبیل نیز افزایش یافته است. نتیجه این تحقیق، به طور کلی بیانگر تفاوت شرایط شهرهای ما با شهرهای غربی از نظر عوامل موثر بر وابستگی به اتومبیل است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، تراکم شهری، تراکم ساختمانی، وابستگی به اتومبیل، شیراز
|
  • M. M. Azizi, M. Arasteh Page 1
    Following the occurrence of urban sprawl phenomenon in Iranian cities in recent decades, the need for planning on land and housing has become critical issue, particularly in the old zone of cities. In this context, land readjustment projects have been established parallel to the smart growth policies in the old and historical zone of Yazd, located in the central desert area of the Iran. Whatever ensures the future development of land readjustment plans, is the evaluation of experiences in order to revise the theoretical principles of these plans. The findings of this study show that residents of Naft and Khatam residential complexes are satisfied with living in these complexes in old zone, and it shows these plans has been succeeded. On the other hand, since neighboring residents of these two complexes have benefited from the construction of these projects, such as increasing their property values, they are satisfied with the implementation of such plans in old zone and welcome the future development of these projects. However, the assessments and findings of this research indicate that only the architectural aspects of the complexes have been considered in the process of implementation of these projects, while other important issues, such as improving the access network and providing the needed public spaces have been neglected. To this end, systematic attitude must be considered for future planning of these projects, in order to achieve their goals, i.e restoration and gentrification of historical zones.
  • A. Pourahmad, M. T. Rahnamaee, M. Gharakhloum., Eskandari Nodeh Page 29
    According to the estimation of the United Nation Settlement Program, more than 50 percent of the residents of the cities of low-income countries and 20 percent of that of the moderate-income countries live in informal Settlement and indices of literacy, health, income and social advance are lower than average of urban life quality, which is not proper for human dignity. Our country is one of those countries which are engaged this with urban problem, too. As the constitution of I.R.IRAN emphasizes one of the important duty of the government is providing a suitable residence for Iranian citizens. Before and after Islamic Revolution, the government controls the land and urban housing policies. This article tries to review the disadvantages of the applied policies of the government and the less-satisfying causes of its informal settlement organizing policies Using the analytic-explanatory methodology, qualitative and quantitative approach, collecting documentary and exploratory data. So, questionnaire and factor analysis method are used for evaluating the informal settlement empowering indexes. Results shows that the government policies have not only lead to social and physical sustainability f the informal residences, but also caused a large amount of low-income people to be deprived from land and housing facilities in the government program. Considering these findings some suggestions are presented.
  • M. Taghvaie, H. Saberi Page 55
    Urban system is the spacial manifestation of political economy and the land management method of a country. The manner of distribution and the level of balance of the cities’ population get clearer by examining the urban system. The urban system of Iran has tended to chain pattern from traditional galaxy pattern before 1300 (1921) because of centralization of facilities and services in big cities. This pattern has distracted the logical relationships among small, medium and big cities and led to disorder in urban system. This study aims at identifying the level of balance in Iran urban system during the period of 1335 to 1385. The study is of descriptive-analytic methodology and concentrates on examining models. The statistical community includes all cities of Iran in 5 census periods. The findings of current study shows that urban system is becoming more balanced with regard to the indices of concentration coefficient, rank-size, primate city, and entropy index but with regard to Ginny Coefficient and population distribution in urban classes there has been an imbalance compared to the situation n 1335. In fact, on the basis of Lorenz curve, Iran cities have been near the normal line in 1335 but got away from this line in 1385. This is because of the increase in number of small cities with little of population and increase in the population of big cities in Iran. To reach a balance in urban system in Iran the strategies of decentralization of metropolises and boosting small and medium cities are suggested.
  • R. Rabani, S. Shahab Page 77

    The purpose of this study was to investigate the city of Isfahan youths moral values including Veridicity, Honesty, Equity, Tolerance and Charitable. Research method was documentary and survey. Data was collected through questionnaire and interview with 300 youths. Sampling was two stage sampling. Findings showed moral values didnt have much important for Isfahan youths. More of moral values are low of middle value. Also, the most of Isfahan youths pay attention less to moral values. The valued harmony caused the grounded characteristic including gender, age, education, Marital status and Economic situation didnt affect on Isfahan youths moral values.

  • A. Kazemi, A. Sanayei, B. Ranjbarian, K. Azarbayjani Page 93
    The existing situation of the absorption of foreign tourists in Isfahan province is very distant from what is considered to be a desirable situation several factors contribute to this gap. In this research the existing barriers of tourism industry in attracting tourists to the three environments in side, close and far, has been studied so that with the recognition and elimination of those barriers the competitive advantages and are identified considered. The statistical community includes managers of tourism sector of Isfahan Cultural Heritage, managers of tourism services and tour guides. The data is collected from 39 people selected random yond a researcher-designed questionnaire is used to construct the questionnaire value chain models and five competitive forces model of porter, PEST and model are used. Since one hundred and twenty questions are questioned from the sample, descriptive statistics including frequency distribution tables, descriptive factors, charts, mean, standard deviation are used to analyze the data and in the inferential statistics one and tow variables T-Test are used. The analysis summarization of data is done using spss software. The results confirm the research hypotheses.
  • I. Ebrahimzadeh, J. Bazrafshan, K. Habibzadeh Page 111
    Urban land use planning as main center urban planning execute an important role in organization the spatial planning of towns, and evaluation of the urban land use planning is even more important. Khoshroodpey, located in the south of Babol city. has the population about 5700 people and has, changed to town in 1381. Weak management and neglecting lows and rules of city construction on the hand being labeled as a deprived town on the other hand, have caused it to be in bad conditions with regard to servicing providing facilities and also organizing the spatial use planning. In this research urban uses are studied, quantitatively and qualitative. In quantitative research, the levels and needed precipitate in the current situation and in next ten years 1395 are focused on. The results show that in the conditions, the land area of Khoshroodpey have shortage of about 108265 m2 with regard to per capital and standards. In qualittive analysis land use is studied using Arc GIS software and considerable evaluation indices (desirability, capacity, compatibility). The results show that siting of many land use of this town is partly unfit, based on desirability and partly compatible based on compatibility. However based on capacity, except for the commercial and official and a little educational use, other uses such as sport use nearly 75% of population don’t have the opportunity to the optimal usage of the services and of medical use 80% often. The result show that since Khoshroodpey town with flat topography, has the opportunity of development, it has the capability of the attraction of Babol markets. So in order to overcome the shortages creating convenience, logical use establishment on the basis of indices and standards as well as allocating requiredarea and spatial distribution must become a priority. spread for removal shortage town with using of expert urbanized people should locate in the first programming too.
  • A. Soltani, R. Etminani Ghasrdashti Page 139
    The negative consequences of high car dependency have motivated a great deal of research among urban scholars of stable development aimed at reducing car use. It is claimed that one of influencing factors in car-dependency and high car usage is the conventional urban development pattern. Because of the horizontal, low-density and sprawl pattern, activity centers are located far from each other which results in increasing more travel by car in the absence of an efficient public transportation system. This study investigates the factor effecting car-dependency within three urban districts of region Metropolitan Shiraz. The reason for choosing these areas is that they are similar in socio-economic characteristics but different in urban density level. The ownership of the cars and the amount of using them are used as indices to show car dependency the questioners completed by the head of the household (359 questioners) as well as the GIS dataset of Metropolitan Shiraz are used. Using statistical analysis such as analysis of variance (ANOVA) and correlation analysis, the association between car ownership/usage and socio-economical and physical features is examined. The results suggest that the most important determinants of household car-dependency are some socio-economic characteristics -such as family income, household size, number of employees, and the job and education level of the head of the household and home ownership status-. On the other hand, urban density (floor area ratio) shows a positive association with car usage frequency. The results confirm that there is a fundamental difference between the situation of Iran cities and that of the West earn countries', in terms of car-dependency issue.