فهرست مطالب

بررسی های آمار رسمی ایران - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 75، پاییز و زمستان 1388)

نشریه بررسی های آمار رسمی ایران
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 75، پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی قاسمی اردهایی، علی حسینی راد صفحه 193
    در این مقاله با بکارگیری داده های سرشماری عمومی نفوس و مسکن 1385، مهاجران در ویژگی های سن، جنس، بعد خانوار و وضع فعالیت اقتصادی، با غیر مهاجران مقایسه، و مدت اقامت و علت مهاجرت آن ها بررسی شده است. نتایج نشان داد که در ویژگی های یاد شده تفاوت قابل ملاحظه ای بین مهاجران و غیر مهاجران وجود دارد. باتوجه به تئوری گزینشی بودن مهاجرت و چرخه ی زندگی، می توان گفت مهاجران افراد خاصی هستند که با توجه به ویژگی های جمعیتی، اقتصادی، اجتماعی خاص خود از افراد جوامع مبدا و مقصد متمایز می گردند.
    علت های مهاجرت نشان می دهد پیروی از خانوار با 46 درصد بیش ترین فراوانی نسبی را دارد و بعد از آن عمده ترین علت ها در سه عامل اشتغال (جستجوی کار، انتقال شغلی و جستجوی کار بهتر)، تحصیل و خدمت وظیفه خلاصه شده است. سهم مهاجرت های کوتاه مدت (کم تر از پنج سال) بیش تر از مهاجرت های بلند مدت (پنج سال و بیش تر) است. بطوری که مدت اقامت کم تر از یک سال با 21 درصد، سهم بیش تری نسبت به سایر دوره های زمانی دارد.
    کلیدواژگان: مهاجر، غیرمهاجر، علت مهاجرت، مدت اقامت، گزینشی بودن مهاجران
  • مینا توحیدی، محمدرضا نمازی راد صفحه 211
    در این مقاله ضمن معرفی آمار گیری چرخشی به عنوان یک روش کارا در مقایسه با آمارگیری پانلی و آمارگیری از واحدهای مستقل، با استفاده از مدل های خطی تعمیم یافته یک روش جدید برای براوردیابی تمامی ترکیبات خطی از میانگین های دوره های مختلف (از جمله اختلاف میانگین ها و مجموع میانگین ها در دوره های مختلف) ارائه می شود. سپس، به کمک یک شبیه سازی مونت کارلو، عملکرد تجربی روش معرفی شده برای دو مقطع متوالی آمارگیری مورد ارزیابی قرار می گیرد. نتایج به دست آمده نشان می دهند با استفاده از این روش، براوردیابی تغییرات پارامتر در دو مقطع متوالی آمارگیری چرخشی با دقت بالاتری امکان پذیر می شوند. همچنین، با استفاده از نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که با افزایش ضریب تداخل، کارایی براوردگر جدید در دو مقطع متوالی آمارگیری چرخشی نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: آمارگیری مکرر، آمارگیری چرخشی، آمارگیری پانلی، آمارگیری از واحدهای مستقل، شبیه سازی مونت کارلو، کارایی، مدل های خطی تعمیم یافته
  • نعیمه آبی، حمیدرضا نواب پور صفحه 229
    بیش تر مراکز ملی آمار، به منظور صرفه جویی در منابع موجود برای اجرای طرح های آمارگیری نمونه ای، به ناچار این طرح ها را در سطح ملی بهینه می کنند؛ ولی نیاز به اطلاعات جزئی تر در سطح جامعه های کوچک تر (مثل استان ها، شهرستان ها و یا صفت هایی مانند جنسیت یا گروه های سنی) همواره احساس می شود. با توجه به این رویکرد، باید اندازه ی نمونه را به گونه ای به دست آورد که با کمک آن، براوردها هم در سطح ملی و هم در سطح هر یک از زیر جامعه ها بهینه شوند. از آن جا که آمارگیری نمونه ای چرخشی یکی از مهم ترین روش های آمارگیری نمونه ای در طرح های مراکز ملی آمار به حساب می آید؛ در این مقاله ابتدا اندازه ی نمونه ی بهینه برای آمارگیری نیروی کار- که مرکز آمار آن را به صورت فصلی و با استفاده از نمونه گیری چرخشی اجرا می کند- را به دست آورده، سپس به کمک روش های تعیین اندازه ی نمونه برای براورد در ناحیه های کوچک، اندازه ی نمونه ی تخصیص داده شده به هر یک از زیرجامعه ها (استان ها) به دست می آید.
    کلیدواژگان: آمارگیری نمونه ای چرخشی، آمارگیری نیروی کار، براوردگر مرکب تعمیم یافته، براوردگر مرکب AK، براورد برای ناحیه های کوچک
  • الهه عباسی، سمانه قادری صفحه 251
    در فرایند تولید یک محصول عوامل متعددی تاثیر گذارند. این عوامل ممکن است قابل کنترل یا غیر قابل کنترل باشند اما مشتری بدون توجه به آن ها خواهان محصول یک دست، بی عیب و باکیفیت است. بنا بر این، به منظور تامین خواسته های مشتری باید تا جای ممکن این عوامل را کنترل نمود. یکی از روش های کنترل این عوامل، کنترل کیفیت آماری است. کنترل کیفیت آماری به روش های مختلفی انجام می شود که یکی از انواع این روش ها، نمونه گیری برای پذیرش است. در نمونه گیر ی برای پذیرش محصول از انباشته هایی با اندازه های مشخص تشکیل می شود که پس از نمونه گیری از هر انباشته، در خصوص کیفیت آن قضاوت می گردد. یکی از استانداردهای معرفی شده به منظور استفاده از نمونه گیری برای پذیرش، ا ستاندارد MIL STD 105E است که در این مقاله ضمن شرح و معرفی، کاربرد آن در طرح های آمارگیری نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اندازه ی انباشته، سطح بازرسی، سطح کیفیت قابل قبول، طرح نمونه گیری، نمونه گیری برای پذیرش
  • رویا وزیری، روح الله میرزایی، محمد حداد سلیمانی صفحه 271
    در ادبیات مربوط به سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های اقتصادی، دسترسی به آمار و اطلاعات دقیق و بهنگام، در راس عواملی مانند منابع طبیعی، منابع مالی، نیروی انسانی و فناوری مناسب و پیشرفته قرار گرفته است و اساس هر نوع تصمیم گیری را تشکیل می دهد. آمار و اطلاعات در تمام مراحل برنامه ریزی (راهکارها، سیاست ها، خط مشی ها و اهداف)، هدایت امور اجرایی و ارزیابی عملکرد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اهمیت نظام جامع آماری محیط زیست نه فقط برای ارزیابی وضعیت رایج محیط زیست مورد نیاز است بلکه برای برنامه ریزی سیاست ها و عملیات اجرایی توسعه ی مداوم و سالم سازی محیط زیست نیز مورد نیاز است. در این راستا تهیه ی آمارهای جامع زیست محیطی، زمینه را برای دستیابی به اهداف فصل 5 برنامه ی چهارم توسعه (ماده ی 58 تا 71)، هموار می سازد. به عبارت دیگر، طبق اصل 50 قانون اساسی، اهداف فصل 5 برنامه ی توسعه ی چهارم کشور (مواد 58 تا 71)، اعلامیه ی استکهلم، فصل 8 دستور کار 21، بخش D فصل 8 دستور کار 21، فصل 40 دستور کار 21، توصیه های UNEP، توصیه های بخش آمار سازمان ملل متحد، توصیه های بخش توسعه ی پایدار سازمان ملل متحد و اهداف توسعه ی هزاره ی سوم (MDGs)، ضرورت ساماندهی، تولید و اشاعه ی آمارهای محیط زیست ضروری به نظر می رسد.
    به همین منظور در این مقاله، مفاهیم آمار محیط زیست، ضرورت تهیه ی آمار و شاخص های زیست محیطی، انواع داده ها، منابع آمار، شاخص ها و نماگرهای زیست محیطی، روش های جمع آوری آمار زیست محیطی، بخش های گوناگون آمار محیط زیست و انواع چارچوب های بین المللی تهیه ی آمارهای محیط زیست مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آمار محیط زیست، چارچوب بین المللی
  • امیر شاهینی، مجید سرمد صفحه 289
    در تحقیقات مختلف به طور معمول با مسائلی سر و کار داریم که با استفاده از مجموعه ای از متغیرهای توضیحی به پیش بینی رفتار یک متغیر وابسته می پردازیم. یکی از روش های آماری که کاربرد وسیعی در این گونه مسائل دارد رگرسیون چندگانه می باشد. اما هنگامی که بین متغیرهای توضیحی رابطه ی خطی وجود داشته باشد مسئله ی هم خطی چندگانه رخ می دهد و در نتیجه رگرسیون کم ترین توان های دوم معمولی به ایجاد براوردهای نااستواری از ضرایب رگرسیونی می انجامد. رگرسیون کم ترین توان های دوم جزئی یک روش چند متغیره است که در هنگام بروز هم خطی بین متغیرهای توضیحی مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله به معرفی این روش می پردازیم.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی متقابل، پیش بینی، هم خطی چندگانه، مولفه
  • امیلیا پتچوا، روبرت ام. گراوز ترجمه: آسیه عباسی صفحه 305
    پژوهشگران آمارگیری اغلب، توزیع متغیرهای دموگرافی پاسخ گویان را با توزیع آن ها در جامعه ی هدف (اغلب با استفاده از داده های سرشماری) مقایسه می کنند. بسیاری از پژوهشگران امیدوارند که اگر پاسخگویان بررسی آن ها دارای مشخصات دموگرافی مشابه با جامعه ی هدف باشند، یافته های بررسی آن ها از اریبی بی پاسخی لطمه ای نخواهد دید. لذا، سودمند است این سئوال پرسیده شود که آیا اریبی های بی پاسخی آماره های دموگرافی می تواند اریبی های بی پاسخی در آماره های اصلی همان آمارگیری را پیش بینی کند؟ یک فراتحلیل از 23 مطالعه ی روش شناختی اجرا شد که برای براورد سطوح اریبی بی پاسخی در آماره های مورد نظر طراحی شده بود. داده های 23 مطالعه ی مذکور حاکی از آن است که تفاوت بین میانگین پاسخ ها و بی پاسخ ها برای متغیرهای دموگرافی نمی تواند تفاوت بین میانگین پاسخ ها و بی پاسخ ها برای متغیرهای اصلی همان آمارگیری را پیش بینی کند
    کلیدواژگان: نرخ بی پاسخی، آماره های دموگرافی، آماره های اصلی
|
  • Ali Ghasemi Ardahaee *, Ali Hosseini Rad Page 193
    In this article in order to compare the age, sex, household dimension and economic activity characteristics between migrants and non-migrants, also to study the resident duration and migration cause, we used the data from the 2006 census. Results indicate that there are major differences in above-mentioned characteristics between migrants and non-migrants. With attention to selective migration and life cycle theories, migrants are persons with specific demographic, economic and social characteristics which are different from original and destination persons.Migration causes show that family-follow cause with 46 percent is the most frequent cause and after that three factors of searching occupation, education and conscription are the other three major causes. Proportion of short time migrations (less than 5 years) is more than long time migration (5 and more than 5 years). Less than one year resident duration with 21 percent has got the biggest proportion than the other periods.
    Keywords: Migrant, non, migrant, migration cause, resident duration, selective migrants
  • M. R. Namazi Rad Page 211
    Many types of rotation designs are actually used in many surveys as efficient methods. In this paper, we introduce a new method of estimation based on a linear additive model with dependent errors. The new estimator is compared with direct estimator via some simulations in a rotation sampling. The results show that the new method of estimation is more efficient and overlapping coefficient has a significant effect on efficiency.
    Keywords: Rotation survey, generalized linear models, efficiency, Monte Carlo simulation
  • Naeimeh Abi*, Hamid Reza Navvabpour Page 229
    Most of the National Statistical Offices, in order to economize the available resources in conducting surveys, optimize the sample size at the national level. However, a need to more detailed information in the level of smaller communities such as provinces, towns, regions, etc is always felt. In a sense, the size of sample should be determined in a way that optimizes the estimators both in the national level and in small area levels. Since rotation sampling is regarded as one of the most important methods of survey sampling in national statistical offices, in this paper, an optimal sample size for a Labour Force Survey -which is performed in each reason by means of rotation sampling by Statistical Center of Iran- is obtained initially, then using sample size determination methods for estimations in small areas, the allocated sample sizes for each sub populations (provinces) are obtained.
    Keywords: Rotation sampling survey, labour force survey, generalized composite estimator, AK composite estimator, small area estimation
  • Elahe Abbasi, Samaneh Qaderi* Page 251
    Many factors are effected in the production process. They may be controllable or uncontrollable. Disregarding these factors, the customer wants a pure, perfect and qualified product. To ensure customer demands, these factors should be controlled as far as possible. One of the methods to control these factors is the statistical quality control. This kind of control is applied in different ways, that one of them is Acceptance Sampling.In acceptance sampling, the product consists of lots with specific sizes. After sampling from each lot, you can estimate its quality. One of the acceptance sampling standard is MIL STD 105E. Therefore in this article along with identification of this standard, implementation of this method in statistical survey is explained.
    Keywords: Lot Size, Inspection Level, Acceptance Quality Level (AQL), Sampling Plan, Acceptance Sampling
  • Roya Vaziri *, Roohallah Mirzaei, Mohammad Haddad Soleymani Page 271
    In the literature of economic planning and policy making, having access to accurate and up-to-date statistics and information, which are the basis of decision-making, is a high priority among factors such as natural resources, financial resources, workforce, proper and progressive technology. Statistics and information have a significant role in the stages of planning (policies and goals), directing administrative affairs, and function assessment. The comprehensive system of environmental statistics is not needed just for assessing the current status of the environment, but also is essential for plan preparation, policy formulation, and sustainable development and the environment protection activities. Therefore, providing comprehensive environmental statistics would make it convenient to meet the Goals of the 5th Chapter of the 4th Development Program (Articles 58-71), In other words, according to the Article 50 of the Constitution, the Goals of the 5th Chapter of the 4th Development Program of the Country (Articles 58-71), Stockholm Declaration, Chapter 8 of the Agenda 21 and especially Part D of the same chapter, Chapter 40 of the Agenda 21, UNEPs, UNSD's and UNDSD's Recommendations, and Millennium Development Goals, organizing, providing and publishing environmental statistics seems to be necessary.This paper discusses and reviews environmental statistics concepts, the essence of providing environmental statistics and indices, different types of data, statistics sources, environmental indices and indicators, environmental statistics data collection methods, different parts of environmental statistics, and different types of international frameworks of environmental statistics.
    Keywords: Environmental Statistics, International Framework
  • Amir Shahini *, Majid Sarmad Page 289
    In different researches, we deal with problems that need to predict the behavior of a response variable by a set of explanatory variables. Multiple regression is one of the statistical methods that is widely used in these type of situations. When there is a linear relation between explanatory variables we will faced with multi-collinearity problem that causes ordinary least squares estimators of regression coefficients not to be robust. Partial least squares regression is a multivariate method that used when there is high collinearity between explanatory variables. In this paper, this method is introduced.
    Keywords: Cross validation, prediction, multicollinearity, component, PLS
  • Asieh Abasi* Page 305
    Survey researchers frequently compare the demographic distributions of respondents to the corresponding distribution from the target population (often using census data). Many researchers hope that if the respondents in their study have demographic characteristics similar to those of the target population, their research findings do not suffer from nonresponse bias. Hence, it is useful to ask the question whether the nonresponse biases of demographic statistics are predictive of biases in key substantive statistics of the same surveys. A meta-analysis of 23 methodological studies designed to estimate levels of nonresponse bias in statistics of interest was conducted. The data from the 23 studies suggest that the difference between respondent and nonrespondent means for demographic variables is not predictive of the difference between respondent and nonrespondent mean for substantive variables of the same survey.
    Keywords: Nonresponse rate, demographic statistics, substantive statistics