فهرست مطالب

نشریه بوم شناسی کشاورزی
سال دوم شماره 2 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • فرزاد حسین پناهی، فرزاد مندنی، فرزین پورامیر، مهدی نصیری محلاتی صفحه 206
    روند تغییرات سطح زیر کشت، عملکرد و تولید گندم (Triticum aestivum L.)، جو (Hordeum vulgare L.)، سیب زمینی (Solanum tuberosum L.)، یونجه (Medicago sativa L.) و نخود (Cicer arietinum L.) به عنوان پنج محصول مهم زراعی استان کردستان در فاصله سالهای 1362 تا 1385 در قالب سری های زمانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و وضعیت آینده تولید این محصولات در استان با ادامه سیر زمانی برای سالهای 1386 تا 1400 پیش بینی شد. نتایج پیش بینی ها برای سال 1400 نشان داد که سطح زیر کشت گندم آبی (18%)، گندم دیم (3/10%)، جو آبی (1/30%)، نخود دیم (2/48%)، سیب زمینی (4/42%) و یونجه (2/9%) نسبت به وضعیت کنونی افزایش و سطح زیر کشت جو دیم (1/31%) و نخود آبی (100%) کاهش می یابد. عملکرد گندم آبی (3/36%)، گندم دیم (5/43%)، جو آبی (2/30%)، جو دیم (23%)، نخود آبی (6/10%)، سیب زمینی (3/9%) و یونجه (5/14%)، نسبت به وضعیت کنونی افزایش و عملکرد نخود دیم (8/36%) کاهش می یابد. بر این اساس میزان تولید تمام محصولات، به جز نخود آبی در سال 1400 افزایش خواهد یافت. به گونه ای که میزان تولید گندم آبی، گندم دیم، جو آبی، جو دیم، نخود دیم، سیب زمینی و یونجه در سال 1400 به ترتیب به 270، 1000، 20، 20، 30، 530 و 270 هزار تن خواهد رسید و میزان تولید نخود آبی به صفر کاهش خواهد یافت. دلیل کاهش میزان نخود آبی به علت کاهش سطح زیر کشت می باشد. سهم افزایش عملکرد در افزایش تولید غلات مورد بررسی و یونجه بیشتر از افزایش سطح زیر کشت خواهد بود، در حالی که در نخود دیم و سیب زمینی افزایش تولید بیشتر ناشی از افزایش سطح زیر کشت خواهد بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که میزان تولید محصولات زراعی استان طی 15 سال آینده، بهبود خواهد یافت، که با توجه به محدود بودن زمینهای قابل کشت به نظر می رسد که این افزایش بیشتر به واسطه افزایش عملکرد در هکتار خواهد بود. البته بدیهی است که نتایج این مطالعه بر اساس روند گذشته بوده و عواملی همچون تغییرات اقلیمی و سیاست گذاری های دولت در بخش کشاورزی در آینده، در آن لحاظ نشده است.
  • طیبه نژادحسینی، علیرضا آستارایی صفحه 215
    این آزمایش با هدف بررسی اثر باقیمانده کودهای آلی، عناصر بر و روی بر ویژگی های خاک و وزن خشک گیاه و ترکیب شیمیایی گندم (Triticum aestivum L.)، پس از برداشت ارزن(Panicum italicum L.)، در یک طرح کاملا تصادفی در قالب آزمایش فاکتوریل با سه تکرار در شرایط گلخانه بررسی شد. تیمارهای آزمایشی در کشت قبلی شامل کودهای آلی (کمپوست زباله شهری و کود گاوی) هر کدام معادل 25 تن در هکتار، عنصر روی در دو سطح صفر و 50 کیلوگرم در هکتار و عنصر بر در دو سطح صفر و 10 کیلوگرم در هکتار بوده که پس از برداشت ارزن، اثرات باقی مانده کودها در خاک بر گیاه گندم بررسی شد. نتایج آزمایش نشان داد باقیمانده کاربرد کودهای گاوی و کمپوست زباله شهری باعث افزایش معنی دار pHخاک، درصد کربن آلی و فراهمی عناصر آهن، روی، مس و بر در خاک گردید. باقیمانده روی باعث افزایش معنی دار وزن ماده خشک گندم و نیز مقدار های عناصر آهن و روی در خاک و گیاه شد. در حالی که مقدار عنصر بر شاخساره گندم با مصرف روی کاهش قابل توجهی داشت. باقیمانده 10 کیلوگرم عنصر بر در هکتار مقدار های آهن را معادل 2 درصد، مس را 4/1 درصد و بر را 6/65 درصد در گندم افزایش داده، ولی در مقدار روی تاثیر معنی داری نداشت. صرف نظر از فراهمی عناصر بر و روی، اثرات باقیمانده کاربرد کودهای آلی منجر به افزایش معنی دار مقدار عناصر آهن، روی، مس و بر در گیاه گردید. برهمکنش کودهای آلی و عناصر بر و روی بر مقدار عناصر روی، آهن، بر و مس در گیاه نیز معنی دار شد. به طور کلی می توان نتیجه گیری کرد که باقیمانده کودهای آلی، عناصر روی و بر از کشت قبلی می تواند برای گیاه بعدی به طور موثری در حاصلخیزی خاک و کیفیت گیاه تاثیر داشته باشد.
  • علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، حسن فیضی، شهرام امیرمرادی، فرزاد مندنی صفحه 225
    به منظور بررسی اثر کشت مخلوط نواری ذرت (Zea mays L.) و لوبیا Phaseolus vulgaris L.)) بر عملکرد ماده خشک و نسبت برابری زمین (LER) آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 88-1387 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل پنج سطح کشت مخلوط نواری با 2، 3، 4، 5 نوار و کشت خالص ذرت و لوبیا همراه با دو سطح کنترل و بدون کنترل علف های هرز به صورت طرح بلوک نواری در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که روند تجمع ماده خشک ذرت و لوبیا تحت تاثیر تیمارهای مختلف کشت مخلوط قرار گرفت. بیشترین میزان تجمع ماده خشک در تیمار نوار 2 ردیفی و کمترین آن در کشت خالص بود، بنابراین با افزایش عرض نوار تجمع ماده خشک به تدریج کاهش یافت. علف های هرز، هم از طریق اثر بر سرعت تجمع ماده خشک و هم از طریق تاثیر بر مقدار تجمع ماده خشک باعث کاهش رشد شدند. عملکرد ماده خشک مخلوط نسبت به کشت خالص در ردیف های حاشیه ای در تمامی تیمارها بیشتر از ردیف های مرکزی بود. در ردیف های حاشیه ای، وجود علف هرز عملکرد بیولوژیک ذرت، لوبیا و مخلوط را به ترتیب به میزان 7/18، 5/23 و 3/20 درصد نسبت به شرایط عاری از علف هرز کاهش داد. این کاهش در ردیف های مرکزی معادل 6/29، 3/21 و 3/27 درصد بود. در تمامی تیمارهای مخلوط نواری، نسبت برابری زمین بیشتر از کشت خالص(LER>1) بود و با افزایش عرض نوار مقدار آن کاهش یافت. در ردیف های حاشیه ای، LER مخلوط در حضور علف های هرز به میزان 29/0 افزایش یافت که این مقدار در ردیف های مرکزی برابر 21/0 بود. این امر نشاندهنده توانایی بالقوه کشت مخلوط در رقابت با علف های هرز بدون استفاده از وجین و یا علفکش ها است.
  • میرآخوری، پاک نژاد، اردکانی، مرادی، ناظری، نصری صفحه 236
    به منظور بررسی اثر متانول بر رشد و نمو و اجزای عملکرد سویا (Glycine max L. var. L 17)، آزمایشی با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 87-1386 در مزرعه پژوهشی دانشگاه آزاد کرج اجرا شد. در این آزمایش تیمار شاهد (M0، بدون مصرف متانول) و محلولهای 7(M1)، 14(M2)، 21(M3)، 28(M4) و35 (M5) درصد حجمی، سه بار در فصل رشد با فواصل 15 روز یکبار بر روی قسمت های هوایی بوته های سویا محلول پاشی شدند. صفات اندازه گیری شده شامل عملکرد دانه، ارتفاع بوته، سطح برگ، تعداد شاخه فرعی، وزن خشک کل بوته، درصد روغن و پروتئین دانه، بیوماس کل و اجزای عملکرد بود. نتایج نشان داد که بین تیمارهای مختلف در سطح احتمال 5 درصد تفاوت معنی دار وجود داشت. مقایسه میانگین خصوصیات مورد بررسی نشان داد که اثر سطوح محلول های 14 (M2) و 21(M3) درصد حجمی متانول بر صفات مورد ارزیابی بیشتر از سایر تیمارها بود و کاربرد متانول در تیمارهای 14 و21 درصد حجمی به ترتیب موجب 8/16درصد و 2/40 درصد افزایش عملکرد نسبت به تیمار شاهد شد. محلول پاشی متانول باعث افزایش عملکرد، ارتفاع، وزن هزار دانه، تعداد غلاف پر شده، سطح برگ و بیوماس گردید.
    کلیدواژگان: مجتبی میرآخوری، فرزاد پاک نژاد، محمدرضا اردکانی، فواد مرادی، پریسا ناظری، محمد نصری
  • محمد کافی، احسان عیشی رضایی، متین حقیقی خواه، صادق قربانی صفحه 245
    شوری منابع آب و زمین های کشاورزی یکی مهمترین فاکتورهای محدودکننده تولید و تهدیدی برای تولید پایدار محصولات زراعی در ایران محسوب می شود. به منظور بررسی تاثیر آنتی اکسیدان های مختلف و سطوح مختلف شوری بر خصوصیات مربوط به جوانه زنی و گیاهچه ای دو گونه دارویی خار مقدس (Cnicus benedictus L.) و کاسنی (Cichorium intybus L.) مطالعه ای بصورت دو آزمایش جداگانه فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در سال 1388 در آزمایشگاه گیاهان ویژه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام گرفت. فاکتور اول مورد مطالعه برای هر گیاه شامل نوع ماده پیش تیمار (آنتی اکسیدان) درچهار سطح (آب مقطر (شاهد)، اسید آسکوربیک با غلظت 40 میلی مولار، اسید جیبرلیک با غلظت 75 میلی گرم بر لیتر و اسید سالسیلیک با غلظت 5/1 میلی مولار) و فاکتور دوم، پنج سطح مختلف شوری برحسب هدایت الکتریکی ناشی از افزودن NaCl (شاهد، 5، 10، 15 و 20 دسی زیمنس بر متر) بود. براساس نتایج حاصله پیش تیمار با اسید سالسیلیک باعث بهبود خصوصیات جوانه زنی و گیاهچه ای گونه خار مقدس تحت شرایط شوری شد، ولی در مورد گونه کاسنی این بهبود در پیش تیمار با اسید جیبرلیک رخ داد. هر دو گونه مورد آزمایش در مرحله جوانه زنی تحمل مناسبی نسبت به شوری نشان دادند و در تیمار 20 دسی زیمنس بر متر حدود 60 درصد شاهد جوانه زنی داشتند. بررسی ارتباط بین سرعت جوانه زنی و طول ساقه چه و ریشه چه نشان داد که همبستگی بالایی بین این صفات بخصوص در گونه کاسنی وجود دارد. بطور کلی می توان چنین بیان کرد که برای بهبود جوانه زنی تحت شرایط شوری پیش تیمار با اسید سالسیلیک در گونه خار مقدس و اسید جیبرلیک برای گونه کاسنی قابل توجیه است.
  • پرویز رضوانی مقدم، علی اصغر محمد آبادی، روح الله مرادی صفحه 256
    جهت ارزیابی بهترین تراکم کاشت و نوع کود مصرفی در تولید گیاه روغنی کنجد (Sesamum indicum L.)، آزمایشی بصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل کود در چهار سطح (1- کود گاوی (30 تن در هکتار)، 2- کمپوست زباله شهری (30 تن در هکتار)، 3- کود شیمیایی (250 کیلوگرم فسفر به صورت فسفات آمونیوم و 100 کیلوگرم نیتروژن به صورت اوره) و 4- تیمار شاهد بدون هیچ گونه کود و تراکم کاشت نیز در چهار سطح (20، 30، 40 و 50 بوته در متر مربع) بودند. نتایج نشان داد که تمامی تیمارهای کودی، ارتفاع بوته، تعداد کپسول در بوته، بیوماس بوته، عملکرد دانه، وزن دانه در بوته و تعداد دانه در کپسول را نسبت به شاهد افزایش معنی داری دادند و بیشترین مقدار این صفات در تیمار کود گاوی بدست آمد. با افزایش تراکم بوته در متر مربع، عملکرد دانه افزایش معنی داری یافت، ولی ارتفاع بوته، تعداد کپسول در بوته، بیوماس بوته، وزن دانه در بوته و تعداد دانه در کپسول کاهش نشان داد. صفات وزن هزار دانه، شاخص برداشت و وزن دانه در کپسول تحت تاثیر تیمارهای مورد آزمایش قرار نگرفتند. بنابراین، تراکم 40 بوته در متر مربع با اعمال کود گاوی مناسب ترین الگوی کاشت در این آزمایش بدست آمد.
  • رستم یزدانی بیوکی، پرویز رضوانی مقدم، علیرضا کوچکی، محمد بهزاد امیری، جبار فلاحی، رضا دیهیم فرد صفحه 266
    به منظور مطالعه تاثیر سطوح مختلف تنش خشکی و باکتری های محرک رشد بر شاخص های جوانه زنی بذور گندم (Tritium aestivum L.) حاصله از پایه های مادری تیمار شده با سطوح مختلف نیتروژن، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی انجام شد. تیمار های آزمایش شامل بذرهای جمع آوری شده از مزرعه ای که در سال قبل مقادیر 0، 120، 240 و 360 کیلوگرم کود اوره دریافت کرده بودند، انواع کود بیولوژیک (نیتراژین، بیوفسفر، عدم تلقیح) و سطوح مختلف تنش خشکی (0، 4-، 8- و 12- بار) بودند. نتایج نشان داد که اثرات ساده انواع کودهای بیولوژیک و سطوح تنش خشکی بر تمامی خصوصیات جوانه زنی، به استثنای میانگین زمان جوانه زنی، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه و نسبت وزن خشک ریشه چه به ساقه چه، معنی دار بودند، در حالیکه بذر های تیمار شده با سطوح مختلف کود نیتروژن تنها بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و شاخص جوانه زنی دارای اثر معنی دار بود. نتایج اثرات متقابل حاکی از آن بود که بذور حاصل از مصرف 240 کیلوگرم کود اوره در هکتار در پتانسیل خشکی 0 و 4- بار بیشترین جوانه زنی را داشتند. کود بیولوژیک نیتراژین مقاومت به تنش خشکی را در مقایسه با شاهد افزایش داد، به طوری که در سطح تنش 4- بار کاهش جوانه زنی برای بذور تیمار شده با کود بیوفسفر و عدم تلقیح کود، نسبت به گیاهان تحت تیمار با کود نیتراژین به ترتیب برابر با 40 و 79 درصد بود. اثرات سه گانه کود نیتروژن، کود بیولوژیک و سطوح تنش خشکی بر صفات اندازه گیری شده معنی دار نبود.
  • رجب چوکان، هادی حسن زاده مقدم صفحه 277
    تعداد بیست هیبرید داخلی و خارجی ذرت (Zea mays L.) در پنج گروه رسیدگی در طی دوسال (1386 و 1387) در منطقه مشهد مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور ایجاد محیطهای مختلف و امکان برآورد نیاز گرمائی هر یک از هیبریدها، از دو تاریخ کاشت (15 اردیبهشت و 30 اردیبهشت) استفاده گردید. نتایج حاصل نشان داد که هر دو شاخص GDD و CHU برآورد قابل قبولی از واحدهای گرمائی مورد نیاز هیبریدهای مربوط به گروه های مختلف رسیدن را برآورد کرده و گروه بندی مشابهی را برای این هیبریدها ارائه می نمایند. هر دو سیستم تغییراتی را در گروه بندی برخی هیبریدها براساس نیاز حرارتی ایجاد نمودند. مقدار GDD مورد نیاز تا رسیدن بر خلاف GDD مورد نیاز تا گلدهی گروه های مختلف رسیدگی FAO را تا حد زیادی از یکدیگر تفکیک نمود. بطور کلی هیبریدهای دیررس GDD بیشتری در دوره پرشدن دانه دریافت نمودند. مقدار CHU مورد نیاز تا گلدهی بیش از گلدهی تا رسیدن بود. مقدار CHU دریافتی در دوره زایشی با افزایش گروه رسیدگی، افزایش نشان داد. بطور کلی با در نظر گرفتن نتایج تقریبا مشابه در هر دو سیستم، با توجه به سادگی محاسبات می توان از شاخص GDD جهت گروه بندی هیبریدهای ذرت بر اساس نیاز حرارتی در منطقه سرد معتدل استفاده نمود.
  • حسین صباحی، جعفر تکافویان، عبدالمجید مهدوی دامغانی، هومان لیاقتی صفحه 287
    کلزا (Brassica napus L.) یکی از مهمترین محصولات زراعی برای تهیه روغن خوراکی در سطح جهان می باشد. به منظور بررسی اثرات سیستم کوددهی تلفیقی (شیمیایی، دامی و بیولوژیک)، بر عملکرد و جذب عناصر غذایی کلزا، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در منطقه قم انجام پذیرفت. تیمارها شامل: 1- شاهد P%100(P 100 %)، 2- P%75B1(P 75% + کود بیولوژیک بارور)، 3- P%75B2 (P75% + کود بیولوژیک نیتروکسین)، 4- P%75M (P 75% + کود دامی)، 5- P%75B1M (P 75% + کود دامی + کود بیولوژیک بارور2)، 6- P%75B2M (P 75% + کود دامی + کود بیولوژیک نیتروکسین)، 7 -P%100 B1 (P 100% + کود بیولوژیک بارور) و 8 -P%125 B2 (P 125% + کود بیولوژیک نیتروکسین) بودند که در مزرعه ای با خاک و آب شور انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد در تیمارهای حاوی کود دامی حاصل گردید. در این تیمارها، کود دامی با کاهش اثرات سمی سدیم و کلر، باعث افزایش جذب فسفر و نیتروژن و در نتیجه عملکرد شد. عملکرد در تیمارهای P%75B1 و P%75B2مشابه شاهد بود که نشان دهنده تاثیر مثبت ولی کم کودهای بیولوژیک در بهبود فسفر قابل دسترس می باشد. در تیمار 125% فسفر شیمیایی + نیتروکسین (P%125B2) عملکرد پایین تر از شاهد بود. با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد که در درجه اول مصرف تلفیقی کودهای دامی وشیمیایی و در مرتبه دوم مصرف تلفیقی کودهای بیولوژیک و شیمیایی می توانند به عنوان یک راه مؤثرجهت بهبود جذب عناصر پر مصرف در شرایط خاک شور پیشنهاد گردند.
  • خالد عیدی زاده، عبدالمجید مهدوی دامغانی، حسین صباحی، سعید صوفی زاده صفحه 292
  • آتنا رحمانی، سید مجید نصرالله الحسینی، سعید خاوری خراسانی صفحه 302
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته بر صفات مورفولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد ذرت شیرین(Zea mays.L var sc 403) رقم دانه طلایی آزمایشی در مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی خراسان رضوی در سال زراعی 87- 1386 اجرا گردید. در این آزمایش تاریخ کاشت در سه سطح (25 خرداد، 13 تیر و3 مرداد) به عنوان عامل اصلی و تراکم بوته در سه سطح (66600، 83300 و111000 بوته در هکتار) به عنوان عامل فرعی به صورت طرح کرت های خرد شده با چهار تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان دادکه تاریخ های کاشت از نظر صفات مورد بررسی شامل ارتفاع بوته، ارتفاع بلال، تعداد برگ، تعداد برگ بالای بلال اصلی، قطر ساقه، عملکرد بلال بدون پوشش، عملکرد دانه قابل کنسرو، تعداد بلال در بوته، تعداد ردیف دانه، طول و قطر بلال، عمق دانه، وزن هزار دانه، شاخص برداشت بلال و گیاه از نظر آماری تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند. بیشترین وکمترین عملکرد دانه قابل کنسرو به ترتیب متعلق به تاریخ های کاشت 25 خرداد و 3 مرداد با متوسط عملکرد 27/ 18 و 930/0 تن در هکتار می باشد. با تاخیر در کاشت، به دلیل کاهش طول دوره رشد گیاه، کاهش نسبی دمای محیط در اواخر دوره رشد و همچنین به دلیل کاهش شدت تشعشع و محدودیت فصل رشد و پرنشدن دانه، عملکرد دانه کاهش یافت. به علاوه تراکم های مختلف بوته در واحد سطح نیز منجر به بروز اختلاف معنی داری در صفات عملکرد بلال با پوشش، عملکرد بلال بدون پوشش و عملکرد علوفه تر گردید. بیشترین عملکرد دانه (862/ 8 تن در هکتار) متعلق به تراکم 111000بوته در هکتار بود و کمترین عملکرد دانه را تراکم66600 بوته در هکتار با متوسط 692/ 7 تن در هکتار به خود اختصاص داد. اثرات متقابل تاریخ کاشت در تراکم بوته فقط برای صفت شاخص برداشت گیاه معنی دار برآورد گردید. بنابراین تاریخ کاشت 25 خرداد با تراکم 111000 بوته در هکتار برای کشت تابستانه ذرت شیرین با تولید بیشترین و بهترین دانه قابل کنسرو به عنوان مناسبترین تیمار شناخته شد.
  • میثم نامداری، محمد علی بهدانی، غلامحسین عرب صفحه 313
    به منظور بررسی برخی صفات فیزیولوژیکی ارقام سویا (Glycine max L.) در کشت مخلوط، آزمایشی در مزرعه کشاورزی ایستگاه تحقیقاتی شهرستان قائم شهر (مازندران) در سال زراعی 88-1387 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. ارقام پاکوتاه ساری و پابلند 032 به ترتیب در نسبت های کاشت 0:4، 1:3، 2:2، 3:1 و 4:0 با تراکم 45 بوته در مترمربع با استفاده از روش جایگزینی کاشته شدند. نتایج تحقیق نشان داد که نسبت های مختلف کاشت اثر معنی داری بر توزیع غلاف در قسمت های مختلف ساقه اصلی و عملکرد دانه سویا داشتند. تعداد غلاف در یک سوم میانی ساقه اصلی در نسبت کاشت 2:2 به میزان 53 درصد بیشتر از کشت خالص رقم 032 (4:0) و در یک سوم فوقانی 56 درصد بیشتر از کشت خالص رقم ساری (0:4) بود. اثر نسبت های کاشت بر شاخص سطح برگ و وزن خشک کل ارقام سویا نیز معنی دار بود. نسبت های کاشت 2:2، 1:3 و 3:1 از شاخص سطح برگ و وزن خشک بیشتری در مقایسه با کشت خالص هر یک از ارقام سویا برخوردار بودند. همچنین نسبت های مختلف کشت مخلوط از نسبت برابری زمین بیشتری در مقایسه با کشت خالص هر یک از ارقام برخوردار بودند و در این بین نسبت کاشت 2:2 بیشترین عملکرد دانه را به میزان 4558 کیلوگرم در هکتار تولید کرد. این امر می تواند به علت افزایش شاخص سطح برگ و توزیع مناسب غلاف ها در ساختار کانوپی ایجاد شده باشد.
  • مژگان ثابت تیموری، محمد کافی، زینب اورسجی، کبری اروجی صفحه 323
    به منظور مطالعه اثرات تنش خشکی، پوشش بنه و وزن بنه بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1387 صورت گرفت. تیمارهای آزمایش شامل چهار اندازه بنه (2-4، 4-6، 6-8 و 8-10گرم)، دو سطح خشکی (100 درصد ظرفیت زراعی و خشکی کامل) و دو سطح پوشش بنه (بنه حاوی پوشش و بنه فاقد پوشش) بودند که به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. صفات مورد بررسی شامل طول، تعداد، وزن تر و خشک ریشه و برگ، ضخامت و پهنای برگ، میزان کلروفیل برگ (اندازه گیری به روش شیمیایی)، میزان نسبی آب برگ و نشت الکترولیت بود. نتایج نشان داد که وزن تر و خشک، تعداد و طول ریشه و برگ در شرایط تنش خشکی بسیار کمتر از شرایط 100 ظرفیت زراعی بود. کلروفیلa و کلروفیلb در تنش خشکی کاهش بسیار معنی داری نشان دادند و نسبت کلروفیل(a) به کلروفیل(b) معادل50درصد بود. تاثیر اندازه و پوشش بنه و بر همکنش تیمارها روی کلیه شاخص های مورد بررسی معنی دار بود. پوشش بنه در اندازه 8-10 گرم باعث افزایش نسبت کلروفیل(a) به کلروفیل(b) و تعداد برگ زعفران شد. درتنش خشکی میزان نسبی آب برگ، برای هردو تیمار پوشش بنه کاهش یافت. نتایج نشان داد که هرچه اندازه بنه بیشتر باشد تضمینی برای رشد بیشتر و بقاء گیاه زعفران درتنش خشکی خواهدبود.
  • سعید خاوری خراسانی، محمد گلباشی، فرهاد عزیزی، مریم آشفته بیرگی، رضا فاطمی صفحه 335
    به منظور ارزیابی و مقایسه هیبریدهای جدید ذرت علوفه ای (Zea mays L.) از نظر صفات مورفولوژیک، عملکرد و اجزای آن آزمایشی در سال زراعی 88-1387 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی اجرا شد. در این بررسی 18 هیبرید ذرت علوفه ای در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار کشت شد و از نظر عملکرد علوفه و صفات وابسته مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین هیبریدهای مورد مطالعه از نظر وزن علوفه تر، وزن بلال و همچنین نسبت وزن بلال به وزن بیوماس هوایی (به عنوان یک شاخص کیفی علوفه) تفاوت معنی دار آماری وجود داشت (P≤0.05). مقایسه میانگین هیبریدها با روش آزمون چند دامنه ای دانکن نشان داد که رقم تجاریKSC700 (هیبرید 12) علیرغم دارا بودن بالاترین وزن علوفه تر (80/92 تن در هکتار) کیفیت علوفه مطلوبی نداشت. لیکن هیبرید شماره 3 (K3615/2× K47/2-2-1-3-3-1-1-1) با داشتن 31/85 تن علوفه تر، بیشترین وزن بلال (02/30 تن در هکتار) و بیشترین نسبت بلال به بیوماس هوایی (37/0) را به خود اختصاص داد. گرچه رقم شاهد تجاری KSC704 (هیبرید 15) از نظر وزن خشک ساقه و بلال و همچنین مساحت برگ بلال برتر از سایر هیبریدها بود، لیکن با اختلاف غیر معنی دار نسبت به برترین هیبرید به لحاظ عملکرد علوفه تر (96/83 تن در هکتار) و شاخص کیفی علوفه تر (33/0)، وضعیت بینابینی نسبت به سایر هیبریدها داشت.
  • رسام، لطیفی، سلطانی، کامکار صفحه 343
    این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر عوامل محیطی بر تنوع و ترکیب جامعه علف هرز گندم (Triticum aestivum L.) شهرستان جاجرم در سال 1388 انجام گرفت. برای این منظور اطلاعات زراعی (مصرف علف کش، مقدار نیتروژن مصرفی و نوع محصول قبلی) و خصوصیات خاک (pH، بافت و مقدار فسفر خاک) 16 مزرعه گندم در این شهرستان جمع آوری شد. شاخص تنوع شانون، غنای گونه ای و شاخص غالبیت سیمپسون به عنوان اجزای تنوع محاسبه شدند. مقایسه میانگین ها نشان داد که مصرف علف کش در مقابل عدم مصرف آن، بافت سیلتی در قیاس با بافت لومی و کشت گندم متعاقب یک سال آیش نسبت به کشت آن بعد از خربزه سبب کاهش معنی دار غنای گونه ای (92/4 در مقابل 12/7، 5 در مقابل 5/6 و 12/5 در مقابل 75/6 به ترتیب برای علف کش، بافت خاک و محصول قبلی) و شاخص شانون (08/1 در مقابل 6/1، 1/1 در مقابل 48/1 و 19/1 در مقابل 49/1 به ترتیب برای علف کش، بافت خاک و محصول قبلی)، ولی افزایش شاخص سیمپسون (43/0 در مقابل 25/0، 41/0 در مقابل 3/0 و 39/0 در مقابل 29/0 به ترتیب برای علف کش، بافت خاک و محصول قبلی) گردید. به کارگیری آنالیز رگرسیون حاکی از وجود رابطه خطی معکوس بین مقدار نیتروژن مصرفی با غنای گونه ای و شاخص شانون (45/0=2r) بود. بین مقدار نیتروژن مصرفی و شاخص غالبیت سیمپسون رابطه خطی مثبت حاصل گردید (46/0=2r). غنای گونه ای، شاخص شانون و شاخص سیمپسون به pH و مقدار فسفر خاک وابستگی معنی داری نشان ندادند. استفاده از آنالیز افزونگی منجر به ظاهر شدن الگوهایی در ترکیب جامعه گیاهی در پاسخ به عوامل محیطی گردید (001/0=p-value،03/4=F). مصرف علف کش به عنوان عامل اصلی ایجاد تغییرات در ترکیب گونه ای شناخته شد. در مزارع گندم با سابقه مصرف علف کش توفوردی و استفاده زیاد از کودهای نتیروژن کشیده برگ ها جامعه گیاهی غالب را تشکیل دادند. روش تقسیم بندی واریانس نشان داد عوامل زراعی در مقایسه با عوامل خاکی سهم بیشتری در تشریح تغییرات در ترکیب جامعه علف هرز دارا می باشند.
|
  • F. Hosseinpanahi, F. Mondani, F. Pouramir, M. Nassiri Mahallati Page 206
    Cultivated area, yield and production trend of wheat ¬¬¬(Triticum aestivum L.), barley¬ (Hordeum vulgare L.), potato ¬(Solanum tuberosum L.), alfalfa (Medicago sativa L.) and chickpea (Cicer arietinum L.) as the main crops of Kurdistan province were studied during 1983-2006 using time series analysis and the situation of future were predicted for 2006-2021 period. The results showed that the cultivated area of irrigated wheat (18%), rainfed wheat (10.3%), rainfed barley (30.1%), rainfed chickpea (48.2%), potato (42.4%) and alfalfa (9.2%) will be increased; while the cultivated area of rainfed barley (31.1%) and irrigated chickpea (100%) will be reduced. The yield of irrigated wheat (36.3%), rainfed wheat (43.5%), irrigated barley (30.2%), rainfed barley (23%), irrigated chickpea (10.6%), potato (9.3%) and alfalfa (14.5%) will be increased and yield of rainfed chickpea (36.8%) will be reduced until year 1400. Therefore, the amount of production of all crops except irrigated chickpea will be increased during oncoming 15 years. On the basis of results, the rate of irrigated wheat, dryland wheat, irrigated barley, dryland barley, dryland chickpea, potato, and alfalfa production will be 270, 1000, 20, 20, 30, 530, and 270 thousand tones, respectively, and the amount of irrigated chickpea production will be zero at 2021. The reason for reduction of irrigated chickpea production will reduce of cultivated area. Based on results of this study the increasing of yield and cultivated area have a more important role in the increasing of cereal and alfalfa production and irrigated chickpea and potato production, respectively. Thus it can be concluded that although amount of crops production in province will improve during oncoming 15 years, however, due to limitation in arable lands in that province, more efforts should be focused on improving management methods in order to increase crops yield. It is emphasized that the results of this study are the basis of past trend and the effects of some factors such as climate change and administration politics in agriculture was ignored.
  • T. Nejadhosseini, A.R. Astaraei Page 215
    A greenhouse experiment was conducted using completely randomised design (factorial) with three replications to study the residual effect of organic manures (municipal solid waste compost and cow manure), zinc (0 and 50 kgha-1) and boron (0 and 10 kg.ha-1) by using ZnSO4 and H3BO3 salts respectively, (applied earlier for millet (Panicum italicum L.) crop) on soil properties and chemical composition of wheat (Triticum aestivum L.). Results showed that the residual effect of Zn increased total plant dry weight, available Fe and Zn concentrations of soil and plant significantly. While, available B concentration in plant decreased by 30.9% with increasing Zn application. The residual effect of B at 10 kg.ha-1, increased Fe, Cu and B contents of plant by 2%, 1.4% and 65.6%, respectively. While no significant effect was noted with respect to plant Zn content. Irrespective of Zn and B availability, application of residual organic matter significantly increased Fe, Zn, Cu and B contents of plant. Interaction effects of Zn, B and organic manures resulted in a significant Zn, Fe, B and Cu contents of plant. It is concluded that the residual effects of organic matter, Zinc and boron applied for previous millet crop, showed significant impacts in improving soil productivity and crop quality.
  • A. Koocheki, M. Nassiri Mahallati, H. Feizi, S. Amirmoradi, F. Mondani Page 225
    In order to study the effect of strip intercropping of maize (Zea mays L.) and bean (Phaseolus vulgaris L.) on the dry matter yield and land equivalent ratio (LER) in weedy and weed free treatments, an experiment was conducted at the Agricultural Station of College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. Treatments were strip width of 2, 3, 4 and 5 rows and sole cropping of each crop. In addition two levels of weedy and weed free as strips were also included. Results indicated that treatments affected dry matter accumulation of maize and bean. The highest dry matter accumulation found in two strip widths and sole crop showed the lowest. Thus by increasing strip width dry matter was decreased. Weeds decreased dry matter accumulation by reduction of both rate and content of dry matter. Increasing of strip width reduced dry matter yield of maize and bean, and two strip widths showed the highest dry matter yield. Dry matter yield in intercropping treatments were more than sole crops in all side rows. In side rows, weeds reduced biological yield of sole stand of maize, bean and intercropped by 18.7, 23.5 and 20.3 percent compared to weed free treatments respectively. In central rows these values were 29.6, 21.3 and 27.3 percent, respectively. Land equivalent ratio in strip intercropped was more than sole crops and was reduced with increasing strip width. Intercropped LER in weedy treatment enhanced 29 percent in side rows and 21 percent in central row
  • M. Mirakhori, F. Paknejad, M.R. Ardakani, F. Moradi, P. Nazeri, M. Nasri Page 236
    In order to evaluate the application of methanol on yield and yield components of soybean (Glycine max L., var. L 17) in field conditions, experiments were conducted based on a randomized complete block design with three replications at the Field Research from Faculty of Agricultural of Islamic Azad University Karaj, Iran, during 2008. Sprayed aqueous solutions were zero (control), 7, 14, 21, 28 and 35% (v/v) methanol by there times during growth season of soybean with 15 days intervals on shoot of soybean. In this study soybean grain yield, biomass HI, 1000 grain weigh, height plants, number of branch, diameter of stem, number of pod on plant, number of hollow pod were measured. Results of the experiment indicated that there are significant differences (p>0.05) between sprayed of solution methanol on all parameters. Results also showed the effect of aqueous solution 14, 21 and 28% (v/v) methanol on measured parameters was greater than other treatments. Foliar application of 14% and 21%, (v/v) methanol increased leaf area index, crop growth rate, pod growth rate, leaf area duration, pod yield, seed yield, weight of 1000 kernel, mature pods per plants. The lowest grain yield obtained in control plots and 35% (v/v) methanol treatments
  • M. Kafi, E. Eyshi Rezaei, M. Haghighikhah, S. Ghorbani Page 245
    Soil and water sources salinity are important constrains which threat the sustainable agriculture production in Iran. In order to evaluate the effect of different antioxidants and salinity levels on germination and seedling properties of two medicinal species (Cnicus benedictus L.), and (Cichorium intybus L.), an experiment was conducted using a factorial based on completely randomized design with four replications at Special Crops Laboratory of Ferdowsi University of Mashhad. The studied factor for each plant included: seed priming at 4 levels including control (distilled water), ascorbic acid (40 mM), gibberlic acid (75 mg.lit-1) and salicylic acid (1.5 mM), and five salinity levels according to electrical conductivity by adding NaCl to distilled water (control, 5,10,15 and 20 ds.m-1). According to results, pretreatment with salicylic acid improved all of the germination and seedling properties in Cnicus benedictus L. but gibberlic acid could to improved germination and seedling properties in Cichorium intybus L. species. There were strong correlation between germination rate and radical and caulicle length especially on Cichorium intybus species. Generally, seed priming with gibberlic acid and salicylic acid could improve germination and seedling properties of these two species. Both species showed a reliable tolerance to NaCl salinity at germination stage, and germination was 60% compared with control at 20 ds.m-1 treatment.
  • P. Rezvani Moghaddam, A.A. Mohammadabadi, R. Moradi Page 256
    In order to understand the effect of plant density and different fertilizers on sesame (Sesamum indicum L.) production, an experiment was conducted as a factorial arrangement based on completely randomized block design with three replications. The experimental treatments were fertilizers in four levels (cow manure (30 t.ha-1), municipal compost (30 t.ha-1), chemical fertilizer (250 kg ammonium phosphate + 100 kg urea) and control (no-fertilizer)) and plant density in four levels (20, 30, 40 and 50 plant.m-2). The results showed that all treatments increased the plant height, number of capsule per plant, plant biomass, seed yield, seed weight and number of seed per plant compared to control, significantly. The highest amount of the traits was obtained in manure treatment. The seed yield was increased by increasing plant density, but decreased the plant height, number of capsule per plant, plant biomass, seed yield and weight and number of seed per plant, significantly. 1000-seed weight, harvest index and weight of seed per capsule had no affected by treatments. Our result indicated that the density of 40 plant.m-2 among using manure was the most appropriate of cropping pattern in our experiment.
  • R. Yazdani-Biuki, P. Rezvani Moghaddam, A. Koocheki, M.B. Amiri, J. Fallahi, R. Deyhim-Fard Page 266
    In order to study the effects of different levels of drought stress and plant growth promoting rhizobacteria on the germination indices of seeds harvested from wheat (Tritium aestivum L.) cv. Sayonz in the field treated with different levels of nitrogen, in controlled conditions, a factorial layout based on completely randomized design with three replications, was conducted. Treatments included the seeds that collected from field that received amount of 0, 120, 240 and 360 Kg.ha-1 nitrogen fertilizer, types of biofertilizer (nitragin, biophosphouros and control) and different levels of drought stress (0, -4, -8 and -12 bar). The results showed that simple effects of levels of biofertilizers and levels of drought stress were significant on the all germination characteristics of wheat, except for mean germination time, radicle length to plumule ratio and dry weights of radicle to plumule ratio, while levels of nitrogen fertilizer only was significant on germination, germination rate and germination index. The interaction effects had showed that the seeds harvested from nitrogen fertilizer at 240 Kg/ha and drought stress 0 and -4 bar had the highest germination. Nitragin bifertilizer increased drought stress resistance compared with control, so that the stress level -4 bar reducing germination for seeds treated with biosphouros and non-inoculated, than plants treated with nitragin, were 40 and 79%, respectively. Effects of three nitrogen fertilizer, biofertilizer and levels of drought stress were not significant on the characteristics measured.
  • R. Choukan, H. Hassanzadeh Moghaddam Page 277
    A total of twenty local and foreign maize (Zea mays L.) hybrids in five different maturity group were studied in Mashhad for two years (2007-2008). Temperature variations were created by two planting dates (5 May and 20 May). Results indicated that both indices, GDD and CHU, estimated heat units of different maturity hybrids and based on, created similar groups of hybrids. Both indices showed some changing in grouping of some hybrids. In general, the GDD to maturity discriminated different FAO maturity groups. Late hybrids accumulated more GDD during grain filling period. Required CHU was higher for the period to flowering than do from flowering to maturity. By increasing the maturity group, the required CHU for reproduction period increased as well. In general, based on the similar results in using both indices, regarding the simple calculation of GDD, we can recommend the use of GDD in grouping maize hybrids based on heat units in cold-temperate regions.
  • H. Sabahi, J. Takafooyan, A.M. Mahdavi Damghani, H. Liyaghati Page 287
    Canola (Brassica napus L.) is one of the most important oil seed crops. In order to evaluate the effects of integrated fertilization (chemical, manure and biofertilizers) on canola (B. napus variety Hyola 401) yield and uptake of mineral nutrients in saline soil and water, a field experiment was conducted in randomized complete blocks (RCBD) arrangement with eight treatments in three replications in Qum Province, Iran. Treatments were: (1) Control, P%100 (Phosphorus %100), (2) P%75B1 (Phosphorus %75+ Barvar biofertilizer), (3) P%75B2 (Phosphorus %75+ Nitroxin biofertilizer), (4) P%75M (Phosphorus %75+ farmyard manure), (5) P%75B1M (Phosphorus %75+ Barvar + Farmyard manure), (6) P%75B2M (Phosphorus %75+ Nitroxin+ Farmyard manure), (7) P%100B1 (Phosphorus %100 + Barvar) and (8) P%125B2 (Phosphorus %125+ Nitroxin). The results showed that the highest yield was obtained from P%75B1M. Difference between integrated fertilization of farmyard manure and other treatments was significant. Farmyard manure increased canola yield which was attributed to increase in availability of mineral nutrients, decreasing effects of salinity and toxic ions. Integrated application of 5 t. ha-1 of farmyard manure and %75 recommended chemical P increased yield and decreased fertilizer consumption. The results revealed that integrated applications of farmyard manure and chemical fertilizer and after that integrated use of bio- and chemical fertilizer are the best strategies to increase nutrient availability and improving canola yield in saline soil.
  • K. Eydizadeh, A. Mahdavi Damghani, H. Sabahi, S. Soufizadeh Page 292
    Biofertilizers are natural inputs that can be applied as complement or substituent of chemical fertilizers in sustainable agriculture. Effects of N and P bio- and chemical fertilizers on growth indices of maize (Zea mays L.) was studied on 2008 in Shushtar, Iran, based an as a factorial experiment based on completely randomized block design with three replications. Treatments consisted four levels of biological and chemical fertilizers, A1 (100% Chemical fertilizer), A2 (50% Chemical+biological fertilizer), A3 (25% Chemical+biological fertilizer), and A4 (Biological fertilizer). Results showed that integrated application of biological and chemical fertilizers increased stem length,leaf area index (LAI), dry mater (DM) accumulation, crop growth rate (CGR), relative growth rate (RGR), leaf area duration index (LAID) and leaf area ratio (LAR) in relation to chemical fertilizers, the highest and the lowest plant height was observed at 115 day after planting in A2 (186cm) and A1 (178cm), respectively. The minimum and the maximum LAI was observed at 71 day after planting in A3 (4.71) and A4 (2.3) treatments, respectively. Similar trend was observed in DM accumulation (20.37 and 12.48 t.ha-1, respectively) and net assimilation rate at 94 day after planting (19.4 and 11.3 g.m-2) and crop growth rate at 71 day after planting (44.8 and 26.5 g.m-2, respectively).
  • A. Rahmani, S. M. Alhossini, S. Khavari Khorasani Page 302
    In order to evaluate the effect of sowing date and plant density on the morphological triats, yield and yield components of sweet corn (Zea mays L. var SC. 403) an experiment was conducted at the Khorasan Razavi Agricultural Research and Natural Resources Center, Mashhad, Iran during 2008. This experiment was carried out as split plot based on RCBD with four replications. The sowing date (14th June, 3th July and 24th July) and plant densities (66600, 83300 and 111000 plants.ha-1) were arranged in main and sub plots, respectively. The results showed significant differences between different sowing dates for plant height, ear height, and no. of leaves/plant, no. of leaves above ear, stem diameter, dehusked ear yield, can grains yield, no. of grain rows/ear, ear length, ear diameter, kernel depth, no. of ear.plant-1, 1000 kernel weight, ear harvest index and plant harvest index. The highest and the lowest can grains yield with 18.27 and 0.930 ton ha-1 was belonged to 14th June and 24th July sowing date, respectively. Although, delay in sowing date, led to decrease of growth period and also decrease of temperature can lead to improper transfer of photosynthetic materials and cause to grains yield decrease. The plant density had significant effects on husked ear yield, dehusked ear yield and forage yield. The highest can grains yield was harvested from the highest plant density (8.862 t.ha-1) and the lowest can grains yield derived from the lowest plant density (66600 plants.ha-1) with 7.692 t.ha-1). Finally, the interaction of sowing date and plant density was significant only for harvest index. Therefore, the sowing date 14th June and the highest plant density (111000 plants.ha-1), is recommended for summer sowing date of sweet corn in Mashhad with maximum and better can grains production.
  • M. Namdari, M.A. Behdani, G. Arab Page 313
    In order to evaluate physiological and morphological characteristics and yield of soybean (Glycine max L.) cultivars under different planting ratios a field experiment was conducted based on randomized complete block design with four replications at the Gaem¬shahr Agricultural Research Centre of Mazandran Province, Iran, during 2008. Two soybean cultivars (032 and Sari) were planted in row intercropping in 3:1, 2:2, 1:3 and pure cultures variety planted as replacement method, respectively. The Results indicated that the planting ratio had significant effect on pod dispersal in different parts of main stem and yield of soybean cultivars. The pod number to one third mid in main stem into 53 percentages was more in 032 in pure stand and pod number to one third up into 56 percentages was more in Sari cultivar pure stand. Intercropping ratio showed significant effect on leaf area index (LAI) and total dry weight (TDW) soybean cultivars. Leaf area index (LAI) and total dry weight (TDW) was higher in 2:2, 1:3 and 3:1 planting ratios compared to pure stand in each cultivar. The highest Land equivalent ratios (LER) and seed yield on mean which was 4558 kg.ha-1 were belong to 2:2 planting ratio. In general the highest yield of soybean cultivars was in 2:2 planting ratio which may cause increasing in LAI and suitable pod dispersal in different parts of canopy structure of soybean cultivars.
  • M. Sabet Teimouri, M. Kafi, Z. Avarseji, K. Orooji Page 323
    In order to investigate the effects of corm tunic, corm weight and drought stress on saffron (Crocus sativus L.), an experiment was conducted at the greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad, Iran. Treatment were combination of four corm weights range (2-4, 4-6, 6-8 and 8-10 g), two levels of water availability (100% field capacity and drought) and two levels of corm tunic (natural corm with tunic and without tunic) as factorial arrangement based on completely randomized block design with three replications. The corms were divided to four groups based on their weights and removed tunics of corm in tunic free treatment. Results indicated that the highest biomass produced in irrigation, corms with tunic with maximum weight. Both chlorophyll a and b contents decreased significantly under drought stress and chlorophyll b content was 50% of chlorophyll a content. Effect of corm size and corm tunic and interaction of these treatments imposed a significant effect on the leaf number per plant, leaf weight and chlorophyll content. Effect of corm tunic in 8-10 g corm size increased ch (a)/ch (b) ratio and leaf number. The relative water content was decreased in drought treatment in both tunic and tunicless treatments and the best corm weight in all treatment was 6-8g and could be useful to tolerate drought stress
  • S. Khavari Khorasani, M. Golbashy, M. Golbashy, F. Azizi, F. Azizi, M. Ashofteh Beiragi, M. Ashofteh Beiragi, R. Fatemi, R. Fatemi Page 335
    In this study 18 forage corn (Zea mays L.) hybrid varieties were evaluated based on RCBD with four replications in Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research Centre, Iran, on 2008-2009. Result of analysis of variance showed that there was significantly difference between hybrids in forage yield, ear weight and ear to biomass ratio. Results of hybrids mean comparison with Duncan’s multiple range test showed that SC700 was higher than other investigated hybrids in forage yield trait. But hybrid 3 with 85.31 forage yield was the best hybrid in weight of ear and ear to biomass ratio. Though the SC704 hybrid was better than others for stem dry weight, ear dry weight and leaf area but there was not any significant difference between this hybrid and hybrid 3.
  • G.A. Rassam, N. Latifi, A. Soltani, B. Kamkar Page 343
    The study was performed for assess the environmental factors affecting weed species diversity and composition of wheat (Triticum aestivum L.) fields in Jajarm, North-Khorasan of Iran, in 2009. The crop management (herbicide, amount of nitrogen applied and preceding crop type) and edaphic factors (pH, texture and content of phosphorus) of 16 fields were collected. Shannon’s diversity index, species richness and Simpson’s dominance index were used as measures of species diversity. Means comparison showed that use of herbicide versus non-herbicide application, silt texture than loam texture and planting after fallow versus planting after melon significantly decreased species richness (4.92 versus 7.12, 5 versus 6.5 and 5.12 versus 6.75 for herbicide, soil texture and preceding crop type, respectively) and Shannon’s diversity index (1.08 versus 1.6, 1.1 versus 1.48 and 1.19 versus 1.49 for herbicide, soil texture and preceding crop type, respectively), but increased Simpson’s dominance index (0.43 versus 0.25, 0.41 versus 0.3 and 0.39 versus 0.29 for herbicide, soil texture and preceding crop type, respectively). Regression analysis revealed negative linear relationship between applied nitrogen and diversity components (r2= 0.45). The relationship between applied nitrogen and Simpson’s dominance index was positively linear (r2= 0.46). There wasn’t relationship between pH and phosphorus of soil with Shannon’s diversity index, species richness and Simpson’s dominance index. Redundancy analysis (RDA) resulted in patterns per weed community composition (F= 4.03, P-value= 0.001). Major changes in weed species composition in the study area were associated with application of herbicide. Using of 2, 4- D and nitrogen fertilizers lead to domination of grass in these fields. The method of variation partitioning out showed that crop factors on changes in arable weed species composition are more important edaphic variables.
  • H. Sadeghi Namaghi Page 353
    To identify the impacts of chemical control of weeds on wheat aphids community, a field experiment was conducted in a completely randomized design with two factors, each in three replicates in a 20-ha wheat field. The herbicide treatment used Tribenuron methyl, a broadleaf–selective herbicide and the control treatment not treated with herbicide. All other agricultural practices were the same for both treatments during the season. Standard weekly sampling of the aphids associated with aerial parts of wheat plants commenced a week after herbicide application and continued for seven weeks. Among the seven aphid species collected in this study, Sitobion avenae, Methopolophium dirhodum and, Schizaphis graminum were the most abundant species. After square root transformation and normality test, analyzing data showed greater number of aphids in herbicide treatment than in control, but this difference was not significant. However, whether these differences can be explained by differences in density and diversity of weeds needs tritrophic interaction studies: weeds-aphids and natural enemies of aphids.