فهرست مطالب

علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران - سال ششم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1390)

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال ششم شماره 1 (پیاپی 20، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصور خلیل زاده، کریم آزالی علمداری، سیروس چوبینه، بابک عبادی شیرمرد، مهری قهرمانی صفحه 1
    سابقه و هدف
    به منظور مقایسه اثر 8 هفته فعالیت هوازی با شدت کم و متوسط بر اشتها، هزینه انرژی فعالیت، وزن بدن و تغییرات گرلین آسیل دار پلاسما، 16 آزمودنی داوطلب نسبتا چاق (28BMI) به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند: چاق با تمرین سبک (سن: 75/6±75/45 سال، kg/m250/0±21/29BMI=)، چاق با تمرین متوسط (سن: 12/4±12/47 سال، kg/m2 127/0±59/29BMI =)، لاغر با تمرین سبک (سن 65/4±38 سال، kg/m2 53/0±21/21BMI =) و لاغر با تمرین متوسط (سن: 53/2± سال125/38، kg/m2 377/0±49/21BMI=).
    مواد و روش ها
    هر دو گروه چاق و لاغر با تمرین سبک، به مدت 8 هفته (3 جلسه در هفته) 30 دقیقه دویدن با شدت50% و گروه های تمرین متوسط، همان تمرینات را با شدت60% از حداکثر ضربان قلب (MHR) انجام دادند. وزن بدن(در ابتدای جلسه) و مسافت پیموده شده در هر جلسه ثبت شد. در صبح روز اولین جلسه هفته اول، اولین جلسه هفته پنجم و همچنین صبح روز بعد از آخرین جلسه هفته هشتم، پرسشنامهVAS برای ارزیابی مقدار اشتها تکمیل شد. بلافاصله خون گیری جهت سنجش گرلین آسیل دار انجام شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های ANOVA، اندازه گیری مکرر، تی جفتی و ضریب همبستگی پیرسون، استفاده شد.
    یافته ها
    احساس گرسنگی و مقدار گرلین آسیل دار پلاسما در طول تحقیق در هر چهار گروه افزایش یافت، ولی وزن بدن و احساس سیری کاهش یافت(05/0P<). مقدار تغییرات احساس گرسنگی و سیری در بین گروه ها در بین هفته چهارم تا هشتم، تفاوت معنی داری داشت(05/0P<). مسافت پیموده شده هر گروه در بین هفته چهارم تا هشتم، بیش از چهار هفته اول تمرین بود(05/0P<). در هر دو 4 هفته اول و 4 هفته دوم تمرین، مسافت طی شده در گروه های لاغر، تفاوت معنی داری با گروه های چاق داشت(05/0P<). در بین هفته چهارم تا هشتم، هزینه انرژی فعالیت هر دو گروه لاغر، بیش از گروه های چاق بود(05/0P<). تنها در گروه لاغر با تمرین سبک، بین تغییرات وزن با تغییرات گرسنگی در فاصله بین قبل از تمرین تا هفته هشتم و همچنین بین هزینه انرژی فعالیت هوازی با تغییرات گرلین آسیل دار در فاصله بین هفته چهارم تا هشتم، همبستگی معنی داری مشاهده شد(05/0P<). به علاوه، تنها در گروه لاغر با تمرین متوسط، بین مسافت طی شده و تغییرات گرلین آسیل دار در فاصله بین هفته چهارم و هشتم، همبستگی معنی داری وجود داشت(05/0P<).
    نتیجه گیری
    به طور کلی، تصور نمی شود که فقط شدت تمرین هوازی یا چاقی/ لاغری زنان، بر نوسان اشتها تاثیرگذار باشد. به دلیل هزینه انرژی بیشتر تمرینات با شدت متوسط، شاید این تمرینات برای کاهش وزن ترجیح داده شوند. با توجه به کمترین افزایش احساس گرسنگی در گروه لاغر با تمرین سبک، ممکن است در برنامه های افزایش وزن، تمرین با شدت متوسط، فواید بیشتری داشته باشد. با این حال، به دلیل عدم اندازه گیری مقدار واقعی دریافت انرژی و کمبود شواهد مشابه، نیاز به انجام تحقیقات طولی در این زمینه همچنان باقی است.
    کلیدواژگان: شدت تمرین، اشتها، زنان چاق، زنان لاغر
  • لیلا کمالی روستا، مهرداد قوامی، مریم قراچورلو، رضا عزیزی نژاد صفحه 13
    سابقه و هدف
    یکی از راه های جلوگیری از اکسیداسیون روغن ها و چربی ها افزودن آنتی اکسیدان ها است، اما با توجه به اینکه آنتی اکسیدان های سنتزی امکان ایجاد اثرات نامطلوبی را در بدن دارند، به تدریج از فهرست آنتی اکسیدان های مصرفی حذف می شوند. بنابراین، تهیه و تولید انواع طبیعی آن ها ضروری است. هدف از این پژوهش، استخراج عصاره دارچین با استفاده از دو روش حلال سرد و سوکسله و توسط دو حلال استون و متانول و بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی آن از طریق تعیین زمان پایداری روغن آفتابگردان بود.
    مواد و روش ها
    عصاره دارچین با دو روش حلال سرد و سوکسله و با استفاده از دو حلال استون و متانول به طور جداگانه استخراج شد. راندمان استخراج عصاره ها تعیین و میزان کل ترکیبات فنولیک موجود در آن ها طبق روش فولین سیوکالتیو اندازه گیری شد. اثر عصاره ها در غلظت های متفاوت 02/0، 04/0، 06/0، 08/0 و 1/0 درصد در به تاخیر انداختن فساد اکسیداتیو در روغن آفتابگردان تصفیه شده از طریق اندازه گیری عدد پراکسید و زمان مقاومت به اکسیداسیون نمونه ها تعیین شد و سپس با اثر آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ با غلظت 01/0% مقایسه شد.
    یافته ها
    راندمان استخراج عصاره های دارچین استخراج شده توسط روش سوکسله بیشتر از روش حلال سرد بود. میزان ترکیبات فنولیک عصاره های استخراج شده با روش حلال سرد، بیشتر بود. در هر دو روش سوکسله و حلال سرد، راندمان استخراج عصاره دارچین توسط حلال متانول بیشتر از حلال استون بود؛ ولی میزان ترکیبات فنولیک موجود در عصاره استونی در هر دو روش، بیشتر بود. در بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره های دارچین در روغن آفتابگردان مشخص شد، با افزایش غلظت عصاره ها اثر آنتی اکسیدانی آن ها بیشتر شد و عصاره استونی بهتر از عصاره متانولی عمل کرد، به طوری که عصاره استونی دارچین با غلظت 1/0% دارای بیشترین اثر آنتی اکسیدانی بعد از آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ با غلظت 01/0% بود.
    نتیجه گیری
    عصاره دارچین دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است. این خاصیت به دلیل وجود ترکیبات فنولیک و سایر ترکیبات آنتی اکسیدانی در آن است. بنابراین، می تواند به عنوان منبعی از آنتی اکسیدان های طبیعی مورد پژوهش بیشتر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون، آنتی اکسیدان، عصاره دارچین، ترکیبات فنولیک، روغن آفتابگردان
  • مریم نورشاهی، عسل رجاییان، مسعود کیمیاگر، خسرو ابراهیم صفحه 23
    سابقه و هدف
    تحقیقات در زمینه چرخه قاعدگی زنان و تاثیر متقابل آن بر عملکرد ورزشی متناقض است. از طرفی به منظور بهبود عملکرد ورزشکاران مصرف مکمل های تغذیه ای به سرعت رو به افزایش است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر مکمل دهی حاد ال کارنیتین در دو فاز فولیکولار و لوتئال چرخه قاعدگی زنان فعال روی توان هوازی و پاسخ های متابولیکی آن ها پس از فعالیت بیشینه بود
    مواد و روش ها
    تحقیق به صورت کارآزمایی بالینی دوسوکور متقاطع انجام شد. از میان دانشجویان فعال و داوطلب، تعداد 26 نفر که دارای دوره ماهیانه منظم بودند، با میانگین سنی 1/3± 9/22 سال، میانگین قد cm4±3/163، میانگین وزنی kg6 ± 6/56 و kg/m29/1 ± 8/20=BMI به وسیله پرسشنامه انتخاب شدند. آزمودنی ها، در طی 3 تا 9 روز بعد از خونریزی (فاز فولیکولار) و 18 تا 25 روز بعد از خونریزی (فاز لوتئال) در دو ماه متوالی به آزمایشگاه مراجعه کردند. آزمودنی ها مکمل ال کارنیتین یا دارونما را به میزان 40 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن به صورت کپسول های 5/0 گرمی 2 ساعت قبل از آزمون بروس مصرف کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه با اندازه گیری های تکراری (repeated measurement) استفاده شد. برای داده های غیر نرمال از آزمون فریدمن استفاده شد.
    یافته ها
    حداکثر اکسیژن مصرفی و زمان رسیدن به خستگی با مصرف مکمل ال کارنیتین در فاز فولیکولار نسبت به دارونما در فاز لوتئال به ترتیب 5/5 و، 9/6 درصد افزایش معنی داری داشت. همچنین، مکمل دهی ال کارنیتین در هر دو فاز، سبب کاهش معنی داری در میزان تجمع لاکتات خون شد (003/0P= و 2/5=66/3F). این کاهش در فاز فولیکولار 2/28% بیش از فاز لوتئال بود. در حالی که تهویه ریوی در فاز لوتئال نسبت به فاز فولیکولار 15% افزایش معنی داری یافت.
    نتیجه گیری
    مکمل دهی ال کارنیتین در فاز فولیکولار که سطح استروژن در حداقل میزان خود است، توانست از کاهش VO2max و عملکرد بدن جلوگیری کند و با افزایش کارنیتین سرم احتمالا از طریق افزایش بتااکسیداسیون موجب افزایش VO2max و بهبود زمان رسیدن به واماندگی شود.
    کلیدواژگان: ال کارنیتین، فازهای چرخه قاعدگی، لاکتات سرم، تهویه تنفس
  • لیلا یوسفی، محمدرضا احسانی، محمدرضا فاضلی، ناهید مژگانی، حمید عزت پناه صفحه 33
    سابقه و هدف
    شیر خام می تواند منبعی برای سویه های جدید باکتری های اسید لاکتیک تولیدکننده باکتریوسین با توانایی مهار میکروارگانیسم های نامطلوب باشد. این تحقیق با هدف جداسازی باکتری های اسید لاکتیک تولید کننده باکتریوسین از شیر خام میش و بز و تعیین ویژگی های باکتریوسین های جدا شده انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    به منظور جداسازی باکتری های اسید لاکتیک تولید کننده باکتریوسین 100 نمونه شیر میش و بز مورد بررسی قرار گرفتند. دو سویه انتخاب شدند و شناسایی آن ها بر اساس ویژگی های فنوتیپی در حد جنس صورت گرفت. برای بررسی ماهیت ترکیبات ضد میکروبی دو سویه مورد نظر، عصاره کشت آن ها با آنزیم های مختلف تیمار شد. طیف بازدارندگی این ترکیبات با روش نشرحفره ای بررسی و پایداری آن ها در دماها و pHهای متفاوت تعیین شد. تخلیص نسبی ترکیبات ضد میکروبی مورد نظر با آمونیوم سولفات و پلی اتیلن گلیکول (PEG) صورت گرفت و تیتر آن ها مشخص شد. وزن ملکولی این ترکیبات با روش SDS-PAGE تعیین و پایداری آن ها طی نگهداری در دمای ̊C 4 تخمین زده شد.
    یافته ها
    دو سویه از انتروکوکوس (40Le و 50Le) در تکرارهای متعدد، فعالیت ضد میکروبی بالایی از خود بروز دادند. حساسیت ترکیبات بازدارنده تولید شده توسط این سویه ها به آنزیم های پروتئولیتیک، تولید ترکیبات شبه انتروسین توسط این سویه ها را تایید کرد. این ترکیبات روی لیستریا مونوسیتوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس اثر بازدارندگی داشتند. هر دو شبه انتروسین در pH3 تا 10 پایدار بودند و شبه انتروسین جدا شده از50Le به دمای بالا مقاوم بود. تخلیص نسبی هر دو ترکیب موجب افزایش تیتر و فعالیت آن ها شد. وزن ملکولی هر دو شبه انتروسین 24 تا 29 کیلو دالتون تخمین زده شد. این دو ترکیب، فعالیت خود را به مدت 28 روز در دمای ̊C 4 حفظ کردند. گ
    نتیجه گیری
    با توجه به فعالیت ضد میکروبی و خصوصیات فیزیکی شیمیایی مطلوب شبه انتروسین های جدا شده، با مطالعه وسیع تر می توان از این ترکیبات به عنوان نگهدارنده های طبیعی در صنایع غذایی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: شبه انتروسین، انتروکوکوس، شیر، استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا مونوسیتوژنز
  • مرتضی عبداللهی، فاطمه محمدی نصرآبادی، آناهیتا هوشیار راد، مجید حاجی فرجی، فاطمه اسفرجانی صفحه 43
    سابقه و هدف

    این بررسی با هدف تعیین سهم یارانه های غذایی و کالاهای مشمول یارانه در تامین نیازهای تغذیه ای خانوارهای ایرانی در شهر و روستا و گروه های اجتماعی– اقتصادی متفاوت انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه با استفاده از داده های طرح جامع مطالعات الگوی مصرف مواد غذایی خانوار و وضعیت تغذیه ای کشور طی سال های 81 1379و انتخاب خانوارها در شهر و روستا با نمونه گیری خوشه ایسیستماتیک انجام شد. برای ارزیابی وضعیت اجتماعی- اقتصادی، مشخصات کلی خانوار توسط پرسشگران مجرب پرسیده شد. داده های الگوی مصرف با استفاده از پرسشنامه های 24 ساعت یادآمد خوراک برای 3 روز متوالی گرد آوری شد. برای ارزیابی کالاهای یارانه ای از جدول توزین مستقیم اقلام غذایی عمده (برنج، روغن، قند و شکر)، ثبت دو روزه و جدول نحوه خرید اقلام غذایی عمده استفاده شد. در فایل داده ها، کالاهای یارانه ای و غیریارانه ای از یکدیگر مجزا و سهم آن ها از کل مواد غذایی مصرفی و در تامین انرژی و درشت مغذی ها در خانوارهای ایرانی تعیین شد. به کمک روش تحلیل عاملی 3 عامل به عنوان متغیرهای وضعیت اجتماعی- اقتصادی در نظر گرفته شد و سهک های آن ها به دست آمد. سهک اول به عنوان گروه وضعیت اجتماعی- اقتصادی پایین، سهک دوم به عنوان گروه متوسط و سهک سوم به عنوان گروه با وضعیت بالا کدگذاری شد و سهم یارانه های غذایی در تامین انرژی و درشت مغذی ها در این گروه ها برآورد شد.

    یافته ها

    در مجموع 7158 خانوار شامل 2496 روستایی (9/34%) و 4662 شهری (1/65%) مورد بررسی قرار گرفتند. بیشترین مصرف نان متعلق به گروه اجتماعی- اقتصادی پایین بود. انرژی، کربوهیدرات و پروتئین حاصل از نان در گروه های اجتماعی- اقتصادی بالاتر کمتر بود. در روستاها مصرف روغن نباتی جامد (82 گرم/نفر/روز) و در شهرها مصرف روغن نباتی مایع (6/3 گرم/ نفر/روز) بالاتر بود. با بالا رفتن وضعیت اجتماعی- اقتصادی، مصرف روغن نباتی جامد یارانه ای و آزاد و روغن کل کاهش و روغن نباتی مایع آزاد و سهم آن در شهرها افزایش یافت (به ترتیب در سهک ها 6/2، 0/3 و 1/4 گرم/ نفر/ روز). به همین ترتیب، سهم مصرفی قند و شکر و برنج آزاد در طبقات اجتماعی- اقتصادی بالاتر، بیشتر بود. در روستا و شهر سهم انرژی حاصل از نان (در طبقات اجتماعی- اقتصادی پایین، متوسط و بالا به ترتیب 5/03/42، 5/04/37 و 5/00/33 و در شهر به ترتیب 4/04/36، 3/00/30 و 3/04/26) و روغن نباتی جامد در طبقات پایین تر اقتصادی- اجتماعی بالاتر و انرژی حاصل از قند و شکر پایین تر بود. در شهر نیز انرژی حاصل از روغن نباتی مایع آزاد در طبقات پایین تر اقتصادی- اجتماعی، پایین تر بود. انرژی حاصل از برنج آزاد و برنج کل در طبقات اجتماعی- اقتصادی بالاتر افزایش داشت.

    نتیجه گیری

    طبقات بالای اقتصادی- اجتماعی سهم کمتری از برنج، روغن و قند و شکر خود را به صورت یارانه ای دریافت می کنند. طبقات اجتماعی- اقتصادی پایین تر انرژی، کربوهیدرات و پروتئین بیشتری را از اقلام غذایی یارانه ای به دست می آورند.

    کلیدواژگان: یارانه، وضعیت اجتماعی، اقتصادی، انرژی، نان، برنج، روغن، قند و شکر
  • آریو امامی فر، مهدی کدیور، محمد شاهدی، صبیحه سلیمانیان زاد صفحه 57
    سابقه و هدف
    با توجه به افزایش گرایش مصرف عمومی به آب میوه های تازه و با کیفیت از نظر ویژگی های تغذیه ای، فیزیکی شیمیایی و حسی که کمترین فرایند بر آن ها اعمال شده باشد و از طرفی کوتاه بودن عمر انبارداری این محصولات در یخچال به دلیل رشد سریع میکروارگانیسم ها، هدف این تحقیق، به کارگیری بسته های پلیمری حاوی نانو ذرات نقره و اکسید روی در نگهداری آب پرتقال طبیعی تازه به عنوان روشی جدید، برای حفظ حداکثر مواد مغذی، تازگی و کاهش بار میکروبی آن بود.
    مواد و روش ها
    فیلم های نانوکامپوزیتی های حاوی نقره و اکسید روی به روش مخلوط سازی مذاب در دستگاه اکسترودر تهیه شدند. بسته های مخصوص آب پرتقال با استفاده از این فیلم ها با آب پرتقال تازه پر و در دمای C4 نگهداری شدند. پایداری میکروبی، میزان اسید آسکوربیک، شاخص قهوه ای شدن، کیفیت رنگ و ویژگی های حسی آب پرتقال بسته بندی شده در لحظه صفر و پس از 7، 28 و 56 روز از انبارداری ارزیابی شد.
    یافته ها
    سرعت رشد میکروبی در آب پرتقال تازه، با استفاده از بسته های نانوکامپوزیتی حاوی نقره و اکسید روی تا 28 روز پس از انبارمانی به صورت معنی داری (05/0 p<) کاهش یافت. میزان نابودی آسکوربیک اسید و تولید ترکیبات قهوه ای در بسته های نانوکامپوزیتی حاوی 25/0 درصد نانو اکسید روی نیز کاهش معنی داری نشان داد (05/0 p<). علاوه بر این، برخی ویژگی های حسی شامل بو، مزه و پذیرش کلی برای آب پرتقال موجود در آن بسته ها پس از 28 روز بیشترین امتیاز را دریافت کردند. بسته های نانوکامپوزیتی حاوی نقره نیز با وجودکاهش برخی ویژگی های حسی آب پرتقال، طول عمر آب پرتقال تا 28 روز افزایش دادند.
    نتیجه گیری
    به کارگیری بسته های حاوی25/0 درصد نانو اکسید روی، می تواند طول عمر آب پرتقال تازه را بدون تاثیر منفی بر ویژگی های حسی در دمای C 4 تا 28 روز افزایش دهد.
  • فاطمه زریباف، فهیمه حقیقت دوست، لیلا آزادبخت، احمد اسماعیل زاده صفحه 69
    سابقه و هدف
    بخش عمده اطلاعات موجود در مورد اثرات مضر چربی های ترانس بر سلامتی، از مطالعاتی به دست آمد. که در جوامع غربی انجام شده است؛ داده های اندکی در این زمینه در خاور میانه موجود است. هدف بررسی حاضر، مطالعه ارتباط میان مصرف روغن های گیاهی هیدروژنه و روغن های گیاهی مایع با سطح مارکرهای التهابی در زنان معلم تهرانی 40 تا 60 ساله بود.
    مواد و روش ها
    دریافت های غذایی معمول 486 خانم سالم با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک FFQ بررسی شد. روغن های گیاهی هیدروژنه (که معمولا برای پخت غذا در ایران استفاده می شود) به عنوان گروه PHVO (partially hydrogenated vegetable oil) و روغن آفتابگردان، ذرت، کانولا، سویا و زیتون به عنوان گروه روغن های مایع (non-HVO) در نظر گرفته شدند. نمونه های خون ناشتا برای اندازه گیری مارکرهای التهابی گردآوری و قد و وزن افراد اندازه گیری شد.
    یافته ها
    دریافت های روزانه PHVO و non-HVO (که از نظر انرژی تعدیل شده بودند، به ترتیب 11±23 و 10±22 گرم در روز (انحراف معیار±میانگین) بودند. بعد از کنترل عوامل مخدوش کننده، غلظت پلاسمایی CRP در زنانی که در بالاترین پنجک دریافت PHVO قرار داشتند، بیشتر بود. بعد از تعدیل این عوامل، غلظت پلاسمایی C RP)درصد تفاوت نسبت به پایین ترین پنجک: 45% 01/0>P)، اینترلوکین6 (درصد تفاوت نسبت به پایین ترین پنجک: 72%، 05/0p<)، TNF-α (درصد تفاوت نسبت به پایین ترین پنجک: 66%، 01/0>p) و soluble intercellular adhesion molecule-1(1-:sICAM درصد تفاوت نسبت به پایین ترین پنجک: 22%، 01/0>p) در زنانی که در بالاترین پنجک دریافت PHVO قرار داشتند، نسبت به زنانی که در پایین ترین پنجک بودند، بیشتر بود. در مقابل، غلظت CRP (درصد تفاوت بین بالا ترین و پایین ترین پنجک: 23%، 05/0 (P=، TNF-α(درصد تفاوت بین بالا ترین و پایین ترین پنجک: 29%، 01 /0 P<)، سرم آمیلوئید A)درصد تفاوت بین بالا ترین و پایین ترین پنجک: (24%، 01/0 P<) و 1- sICAM(درصد تفاوت بین بالاترین و پایین پنجک: 19%، 05/0p<) در افرادی که روغن های گیاهی مایع مصرف می کردند، کمتر بود. تعدیل BMI، قند خون ناشتا و پروفایل لیپیدی این ارتباط را به مقدار کمی در بعضی از افراد تضعیف کرد.
    نتیجه گیری
    دریافت بیشتر روغن های گیاهی هیدروژنه با غلظت بالاتر مارکرهای التهابی و دریافت بیشتر روغن های گیاهی مایع با غلظت کمتر این مارکرها در زنان معلم تهرانی ارتباط داشت.
    کلیدواژگان: روغن های گیاهی هیدروژنه، التهاب، اسیدهای چرب ترانس، زنان
  • ویدا اسپرن، بابک قنبرزاده *، سید ابراهیم حسینی صفحه 81
    سابقه و هدف

    پنیرسویا (تافو) یکی از بهترین فراورده های پروتئینی سویاست. کالری این محصول نسبتا پایین است و برای افرادی که به لاکتوز، کلسترول و اسیدهای چرب اشباع بالای موجود در پنیر و گوشت حساس هستند، می تواند جایگزین بسیار خوبی باشد. در این تحقیق، اثر هیدروکلوئیدکاراگینان در دو غلظت 1/0 و 2/0 درصد (وزنی- وزنی، بر پایه شیرسویا) و منعقدکننده های کلریدکلسیم و گلوکونودلتالاکتون بر ویژگی های کیفی تافو بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، از کاراگینان، شیرسویا و منعقدکننده ها به عنوان مواد اولیه فرمولاسیون استفاده شد. شیر سویا تا دمای C100 حرارت داده شد و سپس کاراگینان و منعقدکننده ها به آن افزوده شده و مخلوط شدند تا لخته مورد نظر تشکیل شود. لخته ها را داخل توری ریخته وکاملا آبگیری کردند. ویژگی های کیفی (راندمان، رنگ، بافت و ویژگی های حسی) آن ها اندازه گیری شد.

    یافته ها

    افزودن کاراگینان در تافوهای تولید شده به کمک هر دو منعقدکننده کلرید کلسیم و گلوکونودلتالاکتون، موجب افزایش راندمان، روشنایی (فاکتور هانترL)، نرمی و انعطاف پذیری بافت شد. نمونه های حاوی CaCl2 در مقایسه با نمونه های حاوی GDL بافت سفت تری داشتند. نتایج آزمون حسی توصیفی نشان داد که افزودن کاراگینان موجب کاهش سفتی، کاهش الاستیسیته و افزایش تازگی و رطوبت تافو های حاصل شد. این اثرات در نمونه های حاوی GDL چشمگیرتر بود.

    نتیجه گیری

    نوع و غلظت منعقدکننده و هیدروکلوئید و اثرات متقابل آن ها بر هم می تواند تاثیرات مهمی بر ویژگی های کیفی و راندمان تافو داشته باشد. در این تحقیق، بهترین نتایج با استفاده از هیدروکلوئید کاراگینان در سطح 1/0 درصد و گلوکونودلتالاکتون به دست آمد.

    کلیدواژگان: تافو (پنیر سویا)، کاراگینان، رئولوژی، ویژگی های فیزیکی
|
  • M. Khalilzadeh, K. Azali Alamdari, S. Choobineh, B. Ebadi Shirmard, M. Ghahramani Page 1
    Background And Objective
    The objective of this study was to compare the effects of 8 weeks of aerobic exercise with low and intermediate intensity on appetite, body weight, exercise energy expenditure, and plasma ghrelin level in women.
    Materials And Methods
    Sixteen relatively obese (BMI>28) and 14 relatively thin (BMI<22) volunteer female-subjects were divided randomly into four groups, including obese with low intensity exercise (age=45.75±6.75 years, BMI=29.21±0.50 kg/m2); obese with moderate intensity exercise (age=47.12±4.12 years, BMI= 29.59±0.127 kg/m2); thin with low intensity exercise (age = 8±4.65 years, BMI = 21.21±0.53 kg/m2); and thin with moderate intensity (age = 38.125±2.53 years, BMI= 21.49±0.377 kg/m2) exercise. Both the thin and obese groups with low intensity exercise ran 30 minutes per session (3 sessions/wk) for 8 weeks by 50% of the Maximum Heart Rate (MHR). The intermediate exercise counterparts did the same exercise by 60% of MHR. Body weight at the beginning of each session and the distance run were recorded in each session. The Visual Analog Scale-based appetite questionnaires were filled in the morning of the 1st session of the first and fifth weeks and also in the morning of the day after the final session of the 8th week of the training; in all cases blood samples were taken to measure plasma acylated ghrelin level. The statistical tests used for data analysis included one-way ANOVA, ANOVA for repeated measurements, pair t-test, and partial Pearson correlation at 0.05 significance level.
    Results
    In all groups, feeling of hunger and plasma acylated ghrelin level increased, while body weight and satiety decreased (P<0.05). There were significant differences in the magnitude of changes in hunger and satiety among the groups between the 4th and 8th weeks of exercise (P<0.05). The distances run in each group between the 4th to 8th weeks were longer than those run in first 4-week of exercise (P<0.05). The distances run by the thin groups in both the 1st and 2nd 4-week periods were longer than those run by the obese groups (P<0.05). The data also showed that both the thin groups’ exercise energy expenditures were higher than those of the obese groups between the 4th and 8th weeks of the training (P<0.05). A statistically significant correlation was observed only in the thin group with low-intensity exercise between the body weight changes and hunger changes by the end of the 8-week period and between the aerobic exercise energy expenditure and the acylated ghrelin level changes between the 4th and 8th weeks (P< 0.05). Moreover, there was a significant correlation between the distance run and changes in the plasma acylated ghrelin level between the 4th and 8th week of the training only in the thin group with moderate-intensity excercise (P<0.05).
    Conclusion
    It is unlikely that the aerobic exercise intensity or obesity/thinness would be the only effective factors on appetite in women. It seems moderate-intensity exercise would be preferential in weigh loss programs because of its higher energy expenditure. Additionally, it is expected that moderate-intensity exercise would give better results also in body weigh gain programs due to smaller increases in a feeling of hunger in thin individuals with low-intensity exercise. However, since true energy intake was not measured in this study (and considering lack of evidence in this area), longitudinal studies are needed to throw more light on the subject.
  • L. Kamaliroosta, M. Ghavami, M. Gharachorloo, R. Azizinezhad Page 13
    Background And Objective
    An effective way to prevent oxidation of oils and fats is addition of antioxidants. However, the use of synthetic antioxidants for this purpose is gradually being discontinued due to their undesirable side effects. Therefore, extraction and production of natural antioxidants is a necessity. The objective of this study was to isolate cinnamon extract by the Soxhlet and cold solvent methods, employing acetone and methanol as solvents, and to investigate its effects on the stability of sunflower oil.
    Materials And Methods
    Acetone and methanolic extracts of cinnamon were obtained by the Soxhlet and cold solvent methods. Extraction efficiency was determined and the total content of phenolic compounds in the extracts measured by the Folin Ciocalteau method. The extracts were added to refined sunflower oil samples at concentrations of 0.02%, 0.04%, 0.06%, 0.08% and 0.1%, followed by determination of stability of the samples (as assessed by delayed oxidation). Peroxide value and induction period measurements were used to evaluate the antioxidant activity, the control being synthetic antioxidant TBHQ at a concentration of 0.01%.
    Results
    The extraction efficiency by the Soxhlet method was higher than that of the cold solvent method; however the phenolic compounds content of the extracts isolated by the cold solvent method was higher. In both the Soxhlet and cold solvent methods, the efficiency of exrtarction by methanol was higher than by acetone solvent, while the phenolic compounds content was higher when acetone solvent was used. The data also showed that the antioxidant activity of the extracts was concentration-dependent. The extract isolated with acetone acted better than that isolated with methanol, such that at a concentration of 0.1% it showed the highest activity, second only to synthetic antioxidant TBHQ at the same concentration.
    Conclusion
    Cinnamon extract has antioxidant activity, which is related to its content of phenolic compounds and other antioxidants. Further research is required to get more information before it can be used routinely as a source of natural antioxidants.
  • M. Nourshahi, A. Rajaeyan, M. Kimiagar, Kh Ebrahim Page 23
    Background And Objective
    Reports in the literature on the menstruation cycle and its effect on exercise performance are contradictory, while consumption of nutrient supplements by women aiming at enhancing performance is invreasing. The purpose of this study was to investigate the effect of L-carnitine supplementation in the follicular and luteal phases of the menstrual cycle on the aerobic capacity and metabolic responses and performance after exhausted exercise in active women.
    Materials And Methods
    The study design was a double-blind cross-sectional trial. Twenty-six active volunteer college girl-students, 22.8 ± 3.0 years old, with a regular menstrual cycle with the folowing anthropometric measurements were selected: weight, 56.6±6.0 Kg; height, 163.3±4.0 cm; BMI, 20.8 ± 1.2 kg/m2. They were invited to come to our laboratory 3-9 days (i.e., in the follicular phase) and 18-25 days (i.e., in the luteal phase) after bleeding, at 2 consecutive months. They took either L-carnitine or placebo (40 mg/Kg body weight) capsules 2 hours before the Brunce test. The statistical tests used for data analysis were the one-way ANOVA with repeated measurement for parametric, and the Freidman test for non-parametric, data.
    Results
    The maximal oxygen consumption and time to exhaustion in both follicular and luteal phases increased significantly with L-carnitine supplementation by 5.5% and 6.7% (as compared to placebo), respectively. Also, L-carnitine supplementation in both phases led to a statistically significant decrease in blood lactate accumulation (F3,66 = 5.235, P =0.003); the magnitude of reduction in the follicular phase was 28.2% higher than in the luteal phase. On the other hand, the respiratory ventilation in the luteal phase increased significantly with L-carnitine supplementation (15% higher compared to the follicular phase).
    Conclusion
    L-carnitine supplementation in the follicular phase, when estrogen is at its minimal level, can help decrease a reduction in VO2max and excrcise performance. The increased serum L-carnitine level may cause an increase in ß-oxidation and, thereby, increase VO2max and enhance performance.
  • L. Yousefi, Mr Ehsani, Mr Fazeli, N. Mojgani, H. Ezatpanah Page 33
    Background And Objective
    Raw milk is a source of new strains of bacteriocin-producing lactic acid bacteria (LAB) with the potential to inhibit undesirable microorganisms. The aim of this work was to detect the bacteriocin-producing LAB from raw ewe's and goat's milks and characterize the isolated bacteriocins.
    Materials And Methods
    A total of 100 samples of ewe's and goat's milks were screened for bacteriocin-producing lactic acid bacteria. Two strains were selected and identified phenotypically to genus level. The serums of cultures of the selected strains were treated with various enzymes to detrmine the nature of their antimicrobial substances. The inhibition potential of the substances was investigated by agar well diffusion assay and their stability at different temperatures and pH's were determined. The antimicrobial substances were partially purified by ammonium sulphate and poly-ethylene gltcol (PEG) and the titer determined. In addition, their molcular weights were determined by SDS-PAGE analysis and their resistance estimated during storage at 4 °C.
    Results
    The two strains of Enterococcus, Le40 and Le50, exhibited a broad antimicrobial activity in several replicates. The sensivity of the inhibitory substances to proteolytic enzymes confirmed the production of enterocin-like substances (ELS) by these strains. Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus were inhibited by the ELSs. The ELSs were both stable at a wide pH range (pH 3-10) and the one isolated from Le50 was resistant to heat. Partial purification of both the ELSs increased their activity and titer. Their molcular weights were between 24 and 29 KD. Finally, the ELS's activity was maintained during storage at 4 °C for 28 days.
    Conclusion
    Considering the desirable antimicrobial characteristics and biochemical properties of the isolated ELSs, further studies to explore the possibility of using them as biopreservatives in food processing is recommended.
  • M. Abdollahi, F. Mohammadi, A. Houshiar, Rad, M. Hajifaragi, F. Esfarjani Page 43
    Background And Objective

    This study was conducted to determine the shares of energy and nutrients intakes from subsidized food items in meeting nutritional requirements of Iranian urban and rural households in different socio-economic (SES) groups.

    Materials And Methods

    The data collected in the Comprehensive Study on Household Food Consumption Patterns and Nutritional Status of I.R. Iran during 2001-2003 were used in this study. Households were selected by systematic cluster sampling in urban and rural areas and their SES was assessed through in-depth interviews. Assessment of food consumption patterns was done using three consecutive 24-hour diet recalls by trained nutritionists. To determine subsidized food items consumption in the households direct weighing and purchasing tables of major food items (rice, oil, and sugar) and 2-day records were used. In the data file, subsidized and non-subsidized food item subgroups were separated from each other and the shares of each subgroup in supplying energy and nutrients intake in the households were determined. From among the socio-economic variables, some were extracted by factor analysis as indicators of SES based on factor loading. Factor analysis detected 3 significant components for SES. These factors could explain 70% of the variance in SES. The population was divided into three categories (tertiles) according to the factors extracted. The first, second and third tertiles were considered as low, medium and high socio-economic groups, respectively. Finally, the shares of subsidized food items in supplying energy and macronutriets in the 3 categories were estimated.

    Results

    Of the 7158 households studied, 2496 (34.9%) were rural and 4662 (65.1%) urban. The highest consumption of bread was seen in the low SES groups, while the energy, carbohydrate, and protein supplied by bread was low in the high SES groups. The daily per capita consumption of hydrogenated and liquid oils was 82 and 3.6 grams in urban and rural areas, respectively. In spite of increasing non- subsidized liquid oil proportion in urban areas (2.6, 3.0, and 4.1 gram/person/day in the low, medium and high SES tertiles, respectively), consumption of hydrogenated and total oils decreased with increasing SES in both urban and rural areas. The data also showed that in cities, with increasing the SES level the proportions of non-subsidized rice and sugar increased and that of hydrogenated (subsidized) fat decreased. Shares of dietary energy obtained from bread (42.3±0.5, 37.4±0.5, and 33.0±0.5 grams in rural, and 36.4±0.4, 30.0±0.3, and 26.4±0.3 grams in urban, areas in low, moderate and high SES groups, respectively) and hydrogenated subsidized oil were higher, and that from sugar was lower, in low SES groups, as compared to moderate and high SES groups in both rural and urban areas. Finally, in the high SES groups the shares of energy from non-subsidized and total rice, as well as from non-subsidized liquid oil, were higher.

    Conclusion

    In IR Iran, higher SES groups receive lower proportions of their dietary fat, rice and sugar from subsidized food items. In contrast, in the lower SES it is the subsidized food items that supply most of the energy, carbohydrates and proteins.

  • A. Emamifar, M. Kadivar, M. Shahedi, S. Soleimanianzadeh Page 57
    Background And Objective
    The demand for natural orange juice with a high quality in terms of nutritional value, physicochemical properties and sensory characteristics, and processed with a minimum of heat treatment, is presently increasing. The shelf-life of orange juices now marketed is short due to rapid microbial growth in them, even when refrigerated. The objective of this study was to determine the potential of ZnO- and Ag-filled LDPE (low-density polyethylene) nanoparticle packaging, as a new packaging method, for preserving the maximum nutritional value, freshness and shelf-life of orange juice.
    Materials And Methods
    Nanocomposite LDPE films containing Ag and ZnO nanoparticles were prepared by melt-mixing in a twin-screw extruder. Packages prepared from these films were then filled with fresh orange juice and stored at 4oC. Microbial stability, ascorbic acid (AA) content, browning index, color value, and sensory characteristics of the juices were determined immediately after packaging and after 7, 28, and 56 days of storage.
    Results
    Microbial growth rate significantly decreased as a result of using the nanocomposite packaging up to 28 days of storage (p<0.05). Reduced degradation of AA and development of brown pigments were also observed (p<0.05) in the orange juice packaged in nanocomposite packages containing 0.25% of nano-ZnO. Moreover, odor, taste and overall sensory attributes ranked highest for the orange juice packed after 28 days of storage (p<0.05). Packages containing nanosilver increased the shelf-life of fresh orange juice to 28 days, although parts of its sensory attributes weres lost.
    Conclusion
    Nanocomposite packaging containing 0.25% nano-ZnO can extend the shelf-life of natural orange juice for up to 28 days at 4oC, without any undesirable effects on its sensory characteristics.
  • F. Zaribaf, F. Haghighatdoost, L. Azadbakht, A. Esmaillzadeh Page 69
    Background And Objective
    Most of the information on the adverse health effects of trans fats has been mainly obtained from studies done in western populations; very little information is available in this area from the Middle-East. The objective of this study was to determine the association between consumption of partially hydrogenated vegetable oils (PHVOs) and non-HVOs and circulating levels of inflammatory markers among Tehrani female-teachers 40-60 years old.
    Materials And Methods
    Usual dietary intakes of 486 apparently healthy women were assessed using a semi-quantitative food frequency questionnaire. The vegetable oils consumed were catagorized into PHVOs (commonly used for cooking in Iran) and non-HVOs (sunflower, corn, canola, soybeanm., and olive oils) Anthropometric measurements were made and fasting blood samples were taken for measuring inflammatory markers.
    Results
    The energy-adjusted daily intakes of PHVOs and non-HVOs were 23±11 and 22±10 g/d, respectively. After controlling for potential confounders, the plasma levels of CRP, TNF-α, IL-6, and soluble intercellular adhesion molecules (sICAM-1) of the women in the top quintile of PHVOs intake (as compared to the lowest quintile) were 45% (Ptrend< 0.01), 66% (Ptrend< 0.1), 72% (Ptrend< 0.05), and 22%(Ptrend<0.01), respectively. In contrast, a higher consumption of non-HVOs was associated with lower circulating levels of CRP (-23%, Ptrend=0.05), TNF-α (-29%, Ptrend<0.01), SAA (-24%, Ptrend<0.01), and soluble intercellular adhesion molecule ICAM-1 (-19%, Ptrend<0.05) when the top intake quantile was compared with the lowest. Adjustment for body mass index, fasting plasma glucose, and lipid profile slightly attenuated the associations in some cases.
    Conclusion
    Higher intakes of PHVOs are associated with elevated levels of inflammatory biomarkers, while higher intakes of non-HVOs are associated with lower plasma levels of these biomarkers in female-teachers.
  • V. Esparan, B. Ghanbarzadeh, E. Hoseini Page 81
    Background And Objective

    Tofu (soybean curd) is one of the most important soya protein products. It has a low-energy content and is a very suitable replacer for cheese and meat for persons who are sensitive to lactose, cholesterol and saturated fatty acids contained in these animal products. In this research, the effects of a hydrocolloid, namely, carrageenan, at a concentration of 0.1% and 0.2% (w/w of soya milk) and two coagulants, namely, glucono-Delta-lactone (GDL) and calcium chloride (CaCl2), on the quality characteristics of Tofu were investigated.

    Materials And Methods

    Soya milk, carageenan and the 2 coagulants, GDL and CaCl2, were used in the formulation of Tofu. Soya milk samples were heated at 100C and then carageenan and coagulants were added and mixed to obtain soya curd. This was followed by removing the serum phase of the soya curd specimens and measuring the quality parameters (yield, color, texture and sensory properties) of the final product..

    Results

    Addition of carageenan brought about increases in the yield, lightness (L*- hunter parameter), softness and flexibility of the Tofu produced by using GDL and CaCl2. The CaCl2-Tofu specimens showed more hardness (fracture force) than the GDL-Tofu samples. The results of sensory evaluation showed that addition of carageenan caused decreases in hardness and elasticity and increases in freshness and moisture of the samples, the effects being more pronounced in the GDL-Tofu specimens.

    Conclusion

    The types and amounts of hydrocolloids and coagulants, as well as interaction between them, in making Tofu can have important effects on its yield and quality parameters. In this study, carageenan (at a level of 0.1%) and GDL showed the best results.