فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ - پیاپی 18 (بهار 1389)

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 18 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین احمدی صفحه 1
    میسیونرهای فرانسوی - که به آنها لازاریست گفته می شود – در دوره محمدشاه وارد ایران شدند و با استقرار در شمال غرب ایران، روستای خسروآباد سلماس را مرکز اصلی کارهای خود قرار دادند. با سرمایه گذاری سنگین و برنامه ریزی درازمدت به تاسیس مدرسه تربیت کشیش در خسروآباد اقدام کردند. بعد از حضوری طولانی در دوره مظفرالدین شاه، تمام تلاش را برای تثبیت کامل موقعیت خویش در روستای خسروآباد به کار بردند که در این راستا از حمایت های گسترده نظام السلطنه حاکم آذربایجان، نظرآقا یمین السلطنه، سفیر ایران در پاریس و تعدادی از صاحب منصبان محلی برخوردار بودند. این مقاله چگونگی اقدامات میسیونرهای فرانسوی را برای به دست آوردن مالکیت روستای خسروآباد را تشریح می کند.
    کلیدواژگان: لازاریست، کاتولیک، خسروآباد، فرانسه
  • قربانعلی اسماعیلی صفحه 33
    آموزش اسلامی با آموختن قرآن آغاز شد پس بدیهی است که آموزش و پرورش اسلامی ارتباط محکمی با مسائل دینی داشته است. پیدایش فرق و مذاهب پس از رحلت رسول خدا (ص) رقابت های مذهبی، سیاسی و اجتماعی را در پی داشت. این مقاله بر آن است تا با استفاده از روش تحقیق تاریخی به چگونگی تاثیرگذاری رقابت های مذهبی و پیدایش فرق و مذاهب و تلاش ارباب مذاهب برای گسترش نفوذ سیاسی اجتماعی در پیدایش مدارس به تبیین موضوع بپردازد. بررسی منابع و مآخذ نشان می دهد، رقابت های مذهبی و سیاسی فرق و مذاهب در پیدایش نخستین مدارس موثر بوده است. علما گاه در مقام دفاع اعتقادی و گاه برای افزایش نفوذ همه جانبه با وقف یا صرف اموال شخصی خود یا مومنان و یا بهره گرفتن از قدرت سیاسی و پشتیبانی مالی حکومتگران به تاسیس مدارس پرداخته اند.
    کلیدواژگان: مدارس، فرق اسلامی، مذاهب، علما، رقابتهای مذهبی
  • منصور امانی صفحه 55
  • صادق بافنده ایماندوست صفحه 83
    یکی از آرزوهای مشروطه خواهان متجدد در اواخر دوران قاجار، تاسیس بانک ملی بود که از نشانه های ترقی به شمار می رفت، شاید این آرزو به خاطر نقش دو بانک استقراضی و شاهی در غارت منابع کشور بوده است و شاید هم به خاطر مدرنیزه کردن کشور.
    طرح تاسیس بانک ملی در اوایل تشکیل مجلس اول مشروطه ارائه شد. لیکن عدم همکاری درباریان و شاه و برخی از وزرا با پیشنهاد تاسیس بانک ملی و عدم همیاری در خرید سهام از سوی متمولان، امکان عملی تحقق آرزوی مجلسیان را تدریجا به یاس مبدل ساخت، به ویژه دشمنی و مخالفت های دو کشور روس و انگلیس درباره تاسیس یک بانک ایرانی در حد بسیار موثری در شکست طرح نمایندگان مجلس نقش داشت و نهایتا هم کودتای محمد علی شاه و تعطیلی مجلس، تاسیس بانک ملی را به تعویق انداخت. شروع بانکداری در ایران به حدود 120 سال قبل باز می گردد یعنی حکومت ناصرالدین شاه قاجار. در ابتدا شاهان قاجار که درک درستی از نقش بانک در اقتصاد و جامعه نداشتند امتیاز تاسیس بانک را تقدیم اتباع روس و انگلیس کردند. حتی حق چاپ اسکناس در این دوره در اختیار یک بانک انگلیسی بود. مقاله حاضر به بررسی اوضاع مالی دولت ایران در چهل سال آخر دوره قاجار و نقش بانک های خارجی در بهره برداری از این اوضاع می پردازد و سپس روند شکل گیری نظام بانکی ایران را که منجر به تاسیس بانک ملی در سال 1307هجری شمسی شد، بررسی می کند.
    کلیدواژگان: ایران، بانکداری، مدرنیسم، بانک شاهی(شاهنشاهی)، بانک استقراضی
  • محمدنبی سلیم، مریم حیدری صفحه 97
    یکی از سنت های تاریخ نگاری ایران، نگارش کتاب هایی درباره زندگانی پادشاهانی است که دوران زمامداری ایشان با تحولات بسیار اثرگذاری همراه بوده است. یکی از این دست کتابها-که به صورت نسخه خطی می باشد- توسط «اسماعیل حسینی مرعشی تبریزی» معروف به میرملایم بیگ از نویسندگان دوران شاه صفی و شاه عباس دوم صفوی نگاشته شده است و آن را می توان «عالم آرای شاه تهماسب» نام نهاد. نویسنده در این کتاب با هدف شرح وقایع دوره زمامداری شاه تهماسب اول صفوی (984-930) به تالیف رخدادهای واقعه از سال 930 تا 981 ق و به صورتی داستان گونه همراه با گزارش های تاریخی پرداخته است. از آنجا که نسخه مذکور آگاهی های بسیارسودمندی از اوضاع سیاسی و نظامی عهد شاه تهماسب در اختیار می گذارد و افزون بر آن اطلاعات مفیدی از منظر اجتماعی و فرهنگی درباره احوالات عامه مردم، آن هم با زبانی روان و نثری سهل الوصول ارائه می دهد، لذا در این مقاله به معرفی آن پرداخته شده است.
    این مقاله با هدف معرفی و بررسی ویژگی های متعدد و درخور این کتاب –که کمترین بدان توجه شده است- می کوشد در حد اجمال و با دسته بندی و تبیین خصوصیات اصلی و برجسته این نسخه، اهمیت و ارزش نسخه مذکور را یادآور شود.
    کلیدواژگان: نسخه خطی، عالم آرای شاه تهماسب، ملایم بیگ، تهماسب اول صفوی
  • زهرا کاظمی صفحه 119
    پس از صدور فرمان مشروطه توسط مظفرالدین شاه و تاسیس مجلس، اگرچه ایران در شمار کشورهای مشروطه درآمد؛ اما دعوای بین مشروطه خواهان و مستبدان پایان نیافت. با روی کارآمدن محمدعلی شاه و تشکیل مجلس، رویارویی این دو گروه شدت گرفت و به سرکوب مشروطه و تعطیلی مجلس منجر شد.
    در این نوشتار سعی شده است نقش انجمن های رادیکال در انحلال مجلس اول تبیین شود. می توان گفت سقوط مجلس اول حاصل تلاش در حفظ قدرت، از جانب گروه مشروطه خواه از یک سو و شاه و حامیان آن از سوی دیگر بود.
    در این میان انجمن های رادیکال زمینه را برای اهداف محمدعلی شاه فراهم نمودند و به طور ناخواسته به شاه خوش خدمتی نمودند؛ چرا که او با بهانه قراردادن رفتار انجمن های رادیکال به حذف موقتی مجلس اقدام نمود.
    کلیدواژگان: مشروطه، انجمن، رادیکال، مجلس اول
  • حسین میرجعفری، احمد اشرفی صفحه 147
    پیدایش هنرهای تزئینی و معماری عصر تیموری، معلول عواملی چند می باشد که از مهمترین آنها می توان به این موارد اشاره کرد. تاثیرپذیری تیموریان از فرهنگ ایرانی، انتقال هنرمندان و فرهیختگان ایرانی و سایر بلاد توسط تیمور به سمرقند و نقش آفرینی آنها، مرکزیت یافتن هرات در عصر جانشینان تیمور و حمایت های بی شائبه آنها از ارباب فضیلت، ارتباط مکتب هنری هرات با سایر مکاتب هنری این دوره و تاثیرپذیری آن از ویژگی های هنر چینی در زمینه های گوناگون. این عوامل موجب چنان تحولی در هنر و معماری این دوره گردید که از آن به عنوان یک نوع رنسانس یاد شده و محصول مشترک تمام کسانی است که در قلمرو تیموریان می زیسته اند. میراث فرهنگی و هنری تیموریان افق های جدیدی را فراروی دولت های گوناگون از جمله دولت گورکانی هند، شیبانیان ماوراءالنهر، ترکان عثمانی و مخصوصا صفویه گشود که آن را تداوم بخشیدند و به شهرتی جهانی رساندند.
    نوشتار حاضر، بر آن است تا با اتکاء بر منابع و مآخذ موجود، زمینه های پیدایش مکتب یادشده و نحوه انتقال آن به عصر صفوی و میزان تعاملات فرهنگی و هنری دو عصر تیموری و صفوی را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: مکتب، هنر، هرات، تیموری، صفوی
  • دیدگاه
  • جواد هروی صفحه 163
    امروزه ارتباط میان علوم مختلف به گونه ای جدی است که نمی توان بررسی و تحلیل مبحثی در یک زمینه علمی را بدون درنظرداشتن مطالعات سایر علوم امکانپذیر دانست. مطالعات زمین شناسی و تاریخ هم از این مقوله بیرون نیست و می توان پیوند زمان و مکان را در آن مشاهده کرد. به گونه ای که نمی توان در روند بروز تحولات تاریخی، از تاثیرات مهم طبیعت و ناهمواری های خاک و زمین غفلت نمود. در این پژوهش، ضمن بررسی این تاثیرات حیاتی، به یک بنای مهم تاریخی به نام قلعه آرتاگوانا که میراث از طبیعت کوهستان و تحولات تاریخی دارد و ارتباط مذکور، کاملا در آن دیده می شود، می پردازیم. قلعه کوه یا همان آرتاگوانا، میراث با شکوه طبیعی– انسانی به یادگارمانده از اعصار باستان و عهد هخامنشیان است که در منطقه تاریخی قهستان در جنوب خراسان، روزگار درازی را در استواری و جبروت سپری کرده است. این قلعه در قرون نخستین اسلامی، به عنوان یکی از مهمترین پناهگاه ها و مراکز تبلیغی زرتشتیان و سپس در قرون بعد، از مراکز مهم فعالیت اسماعیلیان ایران درجنوب ولایت خراسان به شمار می رفت. تا جایی که تالیف آثاری در آن همچون اخلاق ناصری توسط خواجه نصیر طوسی حکایت از اهمیت در خور توجه آن می کند. آنچه این بنا را به عنوان یکی از مراکز قابل توصیه جهت جذب توریسم، شاخص می سازد، چشم انداز و موقعیت طبیعی این قلعه از یک سو و از دیگر سو، ابنیه و آثار به جای مانده معماری اعم از فضاهای یک طبقه یا دوطبقه و تعبیه سنگرها، آب انبار، اصطبل و دیواره های آن است. سه امتیاز اساسی قلعه مذکور عبارتند از: سابقه باستانی و تاریخی این بنا به عنوان یک مرکز موثر در تحولات سیاسی و فکری سرزمین خراسان و قابل قیاس با قلعه الموت؛ موقعیت زیبای طبیعی این مکان با فضایی تسطیح شده در بالای کوهی به ارتفاع بیش از پانصدمتر؛ ابنیه معماری به جای مانده از این قلعه که حاکی از رونق آن در ادوار مختلف داشته است.
    کلیدواژگان: ایران، خراسان، قهستان، قلعه کوه، اسماعیلیان، محتشم قاینی
|
  • Hossein Ahmadi Page 1
    Islamic education began learning the learning of Koran. So it is obvious that there must be a strong connection between Islamic education and religious issues. Emergence of different religions and the demise of Mohammad Rasoul-allah (PBUH), followed the religious, political and social rivalries using historical methodology. This study is intended to clarify the influence of religious rivalries emergence of different faiths and the efforts of religious celergymen to develop social-political influence in emergence of schools. Study of the sources and refrences shows that religions political and social rivalries have been effective in emergence of the first schools. Celergymen, sometimes, in the form of ideological defense, and sometimes for developing a large-scale hnfluence, spending their properties or mulem's or using political force as well as financial of statemen have established schools.
    Keywords: schools, Islamic sects, Celergymen, religions competitions
  • Ghorbanali Esmaeeli Page 33
    Bakhtiari territories expanded at the time of Qajar,, az mohammad taqikhan chharlang from the tribe "knvrsy" and one if the enemy of alimerdan khan bakhtiari purched many rural areas in fereidan and Brbrvd. And areas such az romhormoz and shushtar bring them capture nad thus the Romhormoz and shushtar biring them capture and thus the range of north and south bakhtiari spread. Mohammad taqi khan in the year 1249 AH didn,t obey fatali shah,s order but at the time of mohammad shah,s reign, shoh Qajar managed to creat discord between the bakhtiaris, rival and was able to a bolish the important rival of Qajar. The overthrew of mohammad taqi khan. leeds to transfer power from chharlong to Haftlang. at the time was able to ruled by nasserdin shah, one of dvrky leaders (haftlang) named hessein Quli khan was able to surpress rivalse and with the govermentar support, his influence across bakhtiari extendad and nicknamed was patriarch. He, as the leader of bakhtiari,s tribe and as the official representative of government, ruled across the bakhtiari,s region and with strong financial and military force arase. From the powerful bakhtiari,s trib, as a powerful military (sardar) came into policy field, but soon the influence and power of this sardar bakhtiaricaused malice and cynical attitude of Qajar,s leaders who themselves deserved to have throne, espically in compared to the old enemy had been "lurs". the malice and intrigue eventully lead to murder hessein Quli khan by nasserdin shah that this had been occurred in the month of rajab 1299 AH. Khvangan bakhtiari during the Qajar,s region had freedom in diversity and the amount of taxes and their economy og region was based on these taxes and road of "lynch
  • Mansour Amani Page 55
  • Sadegh Bafandeh Imandoust Page 83
    One of the intellectual Constitutionalists aspirations in the late Qujar era was establishment of national bank of Iran that was sign of modernisation, maybe this aspiration comes from negative role of British and Russian banking in Iran. The plan of national bank establishment was presented in the first Constitutional parliament era. But uncooperative royalty members, ministers and merchants for buying stocks, disappointed delegates. Moreover British and Russian governments disagreement was affected this plan and Mohammad Ali Shah coup d'état stopped it. Suggestion of national bank establishment in Iran has been started about 120 years ago, the Nasereddin shah era. In the beginning, Qujar kings did not know the importance of bank, so they gave up this point to British and Russian citizen. Even the right of note publishing allocated to one British Bank. Present paper reviewing Qujar era financial crises and role of foreign banks in Iran, then process of Iranian banking formation and national bank establishment in 1928
    Keywords: Iran, Banking, constitution, Russia, Qujar
  • Mohammad Nabi Salim Page 97
    One of the Iranain Historiographical traditions is the writing of books about Kings whose lifes coincidented with very effective changes. A sample is a manuscript which its author is Ismael Hosseini Marashi Tabrizi Known as “mir molayem bag” contemporary to Safid kings, Shāh Safi and Shāh Abbas II, a book that we can entile its " Ālam Ārā-yi Shāh Ṭaḥmāsb I". Aiming to explain the events of Shah Tahmasb s period(1523-1576), Author has been writing the events from 1523 till 1573 A.D and with along narative prose & historical reports. Moreover, this manuscript gaves very useful information about political & military situation in Shāh Ṭaḥmāsb era & gives useful informations from social and cultural life of common peoples & etc. The aim of this article is to introduce & analysis of the numerous & meritorious qualities of this manuscript. Because, it is not pay attention to its. Then, this article, briefly, notes to its value & importance by way of sorting & explaining of this manuscript s outstanding properties.
    Keywords: manuscript_Ālam Ārā e Shāh Ṭaḥmāsb_molayem bey_Tahmasb the first
  • Zahra Kazemi Page 119
    After the issue of the constitutional order by Mozaffaredin Shah and the establishment of the parliament; although Iran was included among the constitutional countries, the arguments between constitutionalists and dictators did not finish. With Mohammad Ali Shah's gaining power and the establishment of the parliament, the two group's confrontation became severe and led to the oppression of the constitution and the closing of the parliament. The subject centering on this research is investigating the effect of the radical association on the evolution of the first parliament The results in this research, show that the fall of the first parliament was the result of the attempts in holding power by constitutional groups in one way and Shah and his supporters in the other. Meanwhile, the radical association became engaged in aggravating the opposition between Shah and the parliament, which unintentionally served for Shah. he, using the Radical as an alibi, could the closing of the parliament temporarily.
    Keywords: association, Radical, first Parliament
  • Ahmed Ashraf, Hussain Mir Jafari Page 147
    The creation of decorative arts and architecture in Timurid age was influenced by some factors the most important of them can be pointed as the following: a. the effect of Iranian culture on Timurid age, b. the transfer of Iranian artists and scientists of other places to Samarkand and their significant role, c. the centrality of Heart in the age of successors of Timor and their support from men of knowledge and art, d. the relation between school art of Heart with other art schools of this era and their accepting effect from the features of Chinese art in various fields. These factors led to such developments in art and architecture of this period that it was called as a renaissance and it is considered as a joint product of all those who have lives in the Timurid era. Cultural and artistic heritage of Timurid opened new horizons to various states including Gurkanid government of India, Shybanian Transoxania, Ottoman Turks, and especially the Safavid dynasty that continued it and brought it to an international fame. The present paper aimed to investigate the emergene of the above mentioned school and its transfer to the Safavid era and the amount of artistic and cultural interactions both in Timurid ank Safavid era on the basis of existing resources and references
    Keywords: School, art, Herat, Timurid, Safavid
  • Javad Heravi Page 163
    Castle Mountain, or Artagovana, glorious natural and human heritage remains from ancient age and Achaemenid dynasty in Qohestan the historic district in the south of Khorasan, the spent bachbone and a long era. This castle in the first centuries of islam went, as one of the shelters and centers Zoroastrian propaganda and centuries later, the most important centers of activity of the Ismailid of Southern Khorasan province. Asfar as the compilation works such as ethics of AKHLAGHE – NASERI by Khajeh Nasir Tusi tale of considerable importance to it. This building as one of the centers advisable for attracting tourism, index makes location and natural landscape castle on the hand, and the other hand remained of buildings and architectural works such as one floor or two floor spaces and embedded trench, water storage, and the wall is stable. Three points above the basic castle are: 1- Background of ancient and historical building as a center of political and intellectual developments in effective land of Khorasan and compared with Alamut castle. 2- Position with beautiful natural space by clearing the height on top of a mountain over five hundred meters. 3- Buildings architecture of this castle that kept clear of the boom has various periods.
    Keywords: Iran, Khorasan, Qohestan, Castle mountain, Ismailid