فهرست مطالب

سنجش از دور و GIS ایران - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1389)

فصلنامه سنجش از دور و GIS ایران
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1389)

  • 126 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/02/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امین صداقت، حمید عبادی، مهدی مختارزاده صفحه 1
    مرتبط سازی تصویر، فرایندی بنیادی در پردازش تصویر است و نقش مهمی در فرایندهای مختلف فتوگرامتری و سنجش از دور دارد. الگوریتم SIFT از کارآمدترین روش های تناظریابی است، که اخیرا به طور موفقیت آمیزی برای مرتبط سازی اتوماتیک تصاویر سنجش از دور استفاده شده است. با این حال عملگر استخراج عارضه در این الگوریتم همچنان با ضعف های عمده ای همراه است. علاوه بر پیچیدگی زیاد محاسباتی، میزان کنترل پذیری این الگوریتم در استخراج عوارض تصاویر سنجش از دور، اندک است. در این تحقیق به منظور کاهش پیچیدگی محاسباتی و افزایش کارایی، عملگر استخراج عارضه در الگوریتم SIFT با عملگر استخراج گوشه Harris در ساختاری هرمی جایگزین شده و روشی کارآمد برای مرتبط سازی تصاویر اپتیکی سنجش از دور با استفاده از این الگوریتم طراحی گردیده و شکل گرفته است. خصوصیت اساسی این روش، به کارگیری استراتژی ویژه ای برای گزینش بهترین عوارض تصاویر با استفاده از اعمال دو قید پایداری و تمایز و در توزیع کاملی از مکان و مقیاس است. بعد از استخراج عوارض و ایجاد توصیفگر آنها، فرایند تناظریابی اولیه با استفاده از فاصله اقلیدسی میان توصیفگرها و به صورت چندسطحی و با بهره گیری از روش دوجانبه انجام می شود. در ادامه با استفاده از مدل تبدیل پروژکتیو و روش کمترین مربعات، صحت جفت تناظرهای اولیه بررسی می شود و تناظرهای ناسازگار حذف می گردند. در نهایت با تعیین پارامترهای یک تابع تبدیل قطعه ای، دو تصویر با یکدیگر مرتبط می شوند. نتایج عملی بر روی چهار جفت تصویر ماهواره ای از سنجنده های مختلف بیانگر کارایی فراوان روش پیشنهادی در مقایسه با الگوریتم استاندارد SIFT است
    کلیدواژگان: مرتبط سازی تصویر، SIFT، عملگر Harris، پایداری تمایز، توزیع مکانی
  • زهره ابراهیمی خوسفی، سیدرشید فلاح شمسی *، مزدا کمپانی زارع، محسن ابراهیمی خوسفی، محمدرضا اختصاصی، سیدزین العابدین حسینی صفحه 23

    پایش و مدیریت شوری، از مهم ترین موضوعات زیست محیطی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک است. به منظور دستیابی به این هدف بهره گیری از ابزارهای نو مانند سنجش از دور اجتناب ناپذیر است. هدف از این مطالعه برآورد مولفه های شوری خاک (کلر، سولفات و هدایت الکتریکی) با استفاده از تبدیل طیفی تصاویر ETM+ و ASTER به رادیانس و بازتابش سطحی در محدوده کویر ابرکوه در منطقه ای به وسعت 4/87 کیلومترمربع است. بدین منظور از تصاویر ماهواره ای ETM+ (اکتبر 2002) و ASTER (ژوئن 2006) و همچنین نتایج آنالیز شیمیایی مربوط به 29 نمونه خاک برداشت شده در مطالعات میدانی در ژوئن 2006 استفاده شده است. در ابتدا، پس از تصحیح هندسی تصاویر، با اعمال تبدیل های طیفی بر روی تصاویر، به تخمین مولفه های شوری خاک در یک مدل همبستگی گام به گام اقدام شده است. سپس مدل های تخمین با استفاده از معیارهای خطای نسبی تخمین و تایید، مجذور میانگین مربعات خطا، ضریب همبستگی و ضریب کارایی مورد ارزیابی قرار گرفته و با نتایج به دست آمده از 9 نمونه برداشت شده زمینی به عنوان نمونه شاهد مستقل، اعتبارسنجی شده اند. نتایج این تحقیق نشان داد که تاثیر تبدیل های مذکور بر ارتقای معیارهای مدل همبستگی در یون های مختلف متفاوت است و نشان از بهبود دقت نتایج مدل های برآورد مولفه های شوری خاک (به عنوان مثال، 35 درصد افزایش در برآورد مقدار کلر به وسیله سنجنده ETM+ و 10 درصد افزایش در برآورد مقدار EC از طریق سنجنده ASTER)، پس از تبدیل مقادیر ثبت شده به وسیله سنجنده به بازتابش سطحی دارد؛ و اهمیت بازتابش سطحی را در این گونه محاسبات نمایان می سازد.

    کلیدواژگان: شوری خاک، رادیانس، بازتابش سطحی، +ETM و ASTER
  • علی سرکارگر اردکانی، محمد جواد ولدان زوج، علی محمدزاده، علی منصوریان صفحه 37
    در پژوهش حاضر دقت مکانی و زمانی سنجنده MODIS مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. برای دستیابی به این هدف از آتش های کشف شده قبلی این سنجنده بهره گرفته شد و با تعیین بیضی خطا برای این نقاط، دقت آن ارزیابی و برآورد گردید. به این منظور تعداد 5127 نقطه آتش سوزی مربوط به 20 چاه نفت که به طور دائم در طول سال در حال سوختن هستند، مورد مطالعه قرار گرفت. ابتدا مختصات جغرافیایی نقاط انتخاب شده با دقت بالا تعیین گردید. سپس مختصات نقاط آتش سوزی آشکار شده به وسیله سنجنده MODIS در محدوده نقاط فوق برای سال 2008 استخراج شد و برای هر دو داده جمع آوری شده فوق shape file تهیه گردید. سپس اقدام به محاسبه انحراف استاندارد و تعیین بیضی خطا برای تمام نقاط آتش سوزی به طور مجزا گردید. نتایج نشان می دهد که میانگین انحراف استاندارد این نقاط برابر 40/644 متر است. همچنین با محاسبه مقدار میانگین RMSE برای مختصات مرکز بیضی برازش داده شده بر مجموعه نقاط آتش سوزی کشف شده و مختصات دقیق زمینی همان نقاط، برابر 64/161 متر است. میانگین زاویه چرخش بیضی انحراف استاندارد نیز برابر 74 درجه است، که نشان دهنده کشیدگی نقاط در جهت عمود بر حرکت ماهواره (scan) است. به بیان دیگر دقت نقاط آتش های آشکار شده در جهت حرکت ماهواره (Track) بیشتر است. علاوه بر این، بیشترین آشکارسازی در ساعت 18 الی 19 و کمترین آشکارسازی در ساعت 9 الی 10 صبح به وقت گرینویچ اتفاق می افتد. همچنین با بررسی ماهیانه آتش های ثبت شده به وسیله سنجنده MODIS مشخص گردید که بیشترین آشکار سازی مربوط به نیمه اول سال یعنی ماه های فروردین تا مهر است.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، دقت مکانی و زمانی، بیضی انحراف استاندارد، چاه های نفت، MODIS
  • سارا بهشتی فر، عباس علیمحمدی صفحه 51
    تاثیر مکان نیروگاه ها بر میزان هزینه تولید و انتقال انرژی و تاثیرات زیست محیطی و اقتصادی اجتماعی نیروگاه های حرارتی، انتخاب مکان مناسب برای این تاسیسات را ضروری می نماید. سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) امکان بررسی و تلفیق اطلاعات مورد نیاز برای مکان یابی را به گونه ای موثر فراهم می کند. به دلیل تاثیر شدید خطای داده های ورودی در فرایند مکان یابی در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی، در نوشتار حاضر ضمن شناسایی عوامل و معیارهای مهم در تعین مکان مناسب برای احداث نیروگاه های حرارتی (از نوع گازی) نظیر شیب، ارتفاع، رودخانه، محدوده شهر و خط لوله گاز در استان بوشهر، نحوه اثرگذاری عدم اطمینان در هر یک از عوامل مذکور مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از اطلاعات استخراج شده از نقشه هایی با مقیاس 1:250000 و 1:1000000 به عنوان فاکتورهای ورودی استفاده شده و به کمک روش شبیه سازی مونت کارلو، نقشه های احتمالاتی برای هر فاکتور ورودی تولید شده اند. مکان یابی، از طریق ترکیب نقشه ها با مدل های بولین و هم پوشانی شاخص صورت گرفته است. برای بررسی عدم اطمینان در مدل بولین، احتمال انتخاب هر مکان با توجه به انتخاب یا عدم انتخاب آن در سناریوهای مختلف، تعیین گردیده است. با ترکیب مدل های عدم اطمینان و هم پوشانی شاخص، علاوه بر ارزیابی تناسب مکان ها، میزان عدم اطمینان مکان یابی در قسمت های مختلف نقشه نیز مشخص شده است. نتایج به دست آمده می توانند به رتبه بندی و تعیین دقیق تر مکان ها و نیز تعیین میزان اطمینان موجود در نتایج مکان یابی کمک کنند. همچنین با تحلیل نتایج می توان مشخص کرد که برای بالا بردن میزان اطمینان مکان یابی، کیفیت کدام لایه ورودی در چه مکان یا مکان هایی نیاز به اصلاح و ارتقا دارد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، عدم اطمینان، شبیه سازی مونت کارلو، نیروگاه حرارتی، سامانه اطلاعات مکانی
  • سحر حسینیان، حمید عبادی، فرشید فرنود احمدی صفحه 65
    امروزه به منظور سازماندهی و مدیریت داده های مکانی از سیستم های مدیریت پایگاه داده مکانی استفاده می شود. استفاده از این سیستم ها امکان تلفیق داده های جمع آوری شده از منابع مختلف، حفظ اعتبار داده ها، بهنگام رسانی و پالایش داده ها و ارائه تولیدات گوناگون در مقیاس های مختلف را فراهم می سازد. به همین دلیل تلاش های زیادی برای استفاده از این سیستم ها و تلفیق آنها با سیستم های جمع آوری داده های مکانی صورت گرفته است. تلفیق مستقیم سیستم های مدیریت پایگاه داده مکانی با سیستم های فتوگرامتری به عنوان یکی از مهم ترین منابع تولید داده های مکانی مورد نیاز برای سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS)، سبب می گردد تا علاوه بر تولید و حفظ داده های بهنگام در پایگاه داده مکانی، عملیات کنترل صحت روابط میان عوارض همزمان با ورود داده های مکانی به پایگاه داده و به صورت اتوماتیک امکان پذیر گردد. برای این منظور در این تحقیق، سیستمی طراحی و پیاده سازی گردید که قادر است ضمن کنترل کیفیت پایگاه داده مکانی، صحت و سازگاری داده های تولید شده را همزمان با عملیات رقومی سازی داده ها به منظور ورود به پایگاه داده GIS به طور هوشمند، کنترل و حفظ کند. آزمایش سیستم و بررسی نتایج نشان می دهد که اطلاعات تولید و ذخیره شده به وسیله این سیستم، صحیح اند و به خوبی ساختاردهی شده اند. همچنین حجم عملیات مختلف ویرایشی پس از رقومی سازی عوارض کاهش یافته و در مدت زمان تولید اطلاعات مکانی برای پایگاه داده GIS با استفاده از این سیستم بسیار صرفه جویی شده است.
    کلیدواژگان: پایگاه داده مکانی، تلفیق، فتوگرامتری، GIS، کنترل کیفیت
  • ارائه سرویس های مکانی تعامل پذیر در نمایش و پردازش مشاهدات سنجش ها / مورد مطالعاتی: سنجنده های آلودگی هوای تهران
    محمد ابراهیم پورعزیزی، علی اصغر آل شیخ صفحه 77
    حل مشکلات روزافزون زیست محیطی به یکی از حساس ترین اولویت ها در برنامه ریزی و مدیریت شهری تبدیل شده است. امروزه آلودگی هوا اصلی ترین چالش محیطی در کلان شهرها به شمار می رود. به منظور اندازه گیری میزان آلودگی و افزایش آگاهی عمومی از خطرهای احتمالی، تصمیم گیری بهتر و برنامه ریزی شهری متناسب با نیاز جامعه، طراحی و توسعه سامانه های پایش، امری فوری و ضروری به نظر می رسند. مقدار روزافزون مشاهدات سنجنده ها و داده های سامانه های سنجنده، و فقدان قابلیت های پردازش این حجم داده در کاربردهای مدل سازی و آنالیز محیطی از مهم ترین چالش های پیش رو در ایجاد و توسعه این سامانه ها به شمار می رود. از بعد تکنیکی، فراهم ساختن دسترسی استاندارد به مشاهدات سنجند ه ها و ایجاد امکانات پردازشی تعامل پذیر بر روی آنها، راه حلی موثر در مدیریت داده های ناهمگون سنجنده هاست. در این تحقیق سازوکار ارائه مشاهدات سنجنده ها و یک موتور پردازش مکانی در قالب معماری ای سرویس گرا به منظور رفع این مشکلات ارائه می گردد. این تحقیق نشان می دهد که چگونه معماری پیشنهادی می تواند مشکل تعامل پذیر نبودن سامانه های اطلاعات مکانی را مرتفع سازد. در این زمینه، برنامه کاربردی سرویس گرای استانداردی به نام گزارشگر کیفیت هوای تهران با هدف ارائه فوری اطلاعات کیفیت هوا و تولید و انتشار نقشه های آلودگی هوا طراحی و ایجاد شده است. فناوری وب سرویس و استانداردهای SWE و WPS در محیط توسعه NET Framework 3.5. نیز به منظور پیاده سازی مولفه های مورد نیاز در سمت سرویس دهنده به کار رفته است. در سمت سرویس گیرنده از فناوری های روز وب 2 برای ایجاد محیطی متعامل و کاربر پسند استفاده گردیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که استفاده توام از وب سرویس و چارچوب OGC، سرویس های تعامل پذیر و استانداردی را فراهم می سازد که دسترسی به مشاهدات سنجنده ها و همچنین پردازش و نمایش آنها را تسهیل می کند. به علاوه، این تحقیق نقش موثر و برجسته فناوری های جدید وب 2 در تکامل فناوری های مکانی و نسل جدید سامانه های اطلاعات مکانی در قالب Mashupها را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تعامل پذیری، معماری سرویس گرا، چارچوب WPS، SWE، آلودگی هوا
  • علی سلطانی، یوسف اسمعیلی ایوکی، علیرضا احمدیان صفحه 99
    تحلیل تراکم شهری، راهی مفید برای مطالعه و شناخت نظام توزیع جمعیت و فعالیت است. برای جمعیت ساکن در شهر، تامین خدمات زیربنایی در صورتی از نظر اقتصادی دارای توجیه کافی و کارایی لازم خواهد بود که آستانه تراکم شهری شناسایی شود. از طرفی دیگر، برنامه ریزان شهری می توانند با بررسی بازتاب های ناشی از سناریوهای مختلف توسعه، ساختار تراکم شهر را به گونه ای رقم بزنند که تاثیرات منفی توسعه به حداقل برسد. این موضوع، به خصوص در کلان شهرهای کشور ما که رشد شتابان و عمدتا بدون برنامه دارند اهمیت بیشتری می یابد. در این مقاله سعی شده است تا رابطه میان تراکم شهری و برخی از متغیرهای اجتماعی اقتصادی شهر با استفاده از رویکرد آمارهای فضایی در منطقه 7 کلان شهر تهران مورد ارزیابی قرار گیرد. برای این منظور میزان تراکم جمعیتی و تراکم ساختمانی در محدوده ذکر شده به کمک برخی از متغیرها مانند قیمت زمین، سطح سواد، مهاجرت یا بومی بودن، و اشتغال در سطح محلی، و در سطح 1200 بلوک شهری با استفاده از دو روش کلاسیک و آمارهای فضایی مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور پی بردن به دقت روش به کار گرفته شده، خروجی آن با خروجی به دست آمده از روش کلاسیک به صورت عددی و تصویری مورد مقایسه قرار گرفته است. نتیجه این مقایسه، برتری روش آمارهای فضایی را در مقایسه با روش کلاسیک در تحلیل تراکم شهری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پیش بینی، تراکم جمعیتی، تراکم ساختمانی، آمارهای فضایی
|
  • Sedaghat A., Ebadi H., Mokhtarzade M Page 1
    Image registration is a fundamental technique in image processing which plays a main and critical role in photogrammetry and remote sensing. The SIFT (Scale Invariant Feature Transform) algorithm is among the most powerful matching approaches which has recently been applied successfully in fully automatic remote sensing images registration. But the feature detector in SIFT algorithm still have basic weaknesses. High computation time, and low controllability of SIFT detector are among the main challenges with this algorithm in remote sensing image registration. In this paper a new approach for remote sensing image registration is designed to reduce the computation time and increase the efficiency of standard SIFT algorithm. In this approach the SIFT detector is replaced withHarris corners in pyramidal structure. Using a specific selection strategy for the best corner features, based on stability and distinctiveness constraints, is the main characteristic of this approach which is performed in full distribution of location and scale. After feature extraction and description, initial matching process is done employing a dual-strategy using Euclidean distance in multilevel form. In the next step, based on projective transformation model and the least squares method, accuracy of initial conjugates are evaluated and then the removal of inconsistent conjugate pairs is performed.Registration approach is completed with a piecewise transformation between the reference and input images. Experimental results for four multisensor and multidate remote sensing images proved the high efficiency improvement in comparison to standard SIFT method.
  • Ebrahimi Khusfiz., Fallah Shamsi, S.R., Kompani-Zarem., Ebrahimi Khusfim., Ekhtesasi, M.R., Hosseini, S.Z Page 23

    Salinity monitoring is one of the most important environmental issues especially in arid and semi-arid regions. To this end, it is inevitable to use modern instruments such as remote sensing. The main objective of the present study is to estimate soil salinity parameters using spectral radiance and reflectance transformations of ETM+ and ASTER images in 87.4 Km2. of Abarkooh Desert (located in Yazd Province). To do so, ETM+ (October 2002), ASTER (June 2006) images and chemical analysis of 29 filed soil samples (collected in June 2006) were used. At first, the salinity components of soil (EC, CL, and, SO4) were estimated in a stepwise regression modeling through applying of spectral transformation and reflectance on satellite images of ETM+ and ASTER. The estimationmodels were evaluated using R2, RE, RMSE and CE and validated using the results derived from 9 sample points of the field samples as independent test objects. The results indicate that applying the transformations has different effects on increasing the model evaluation criteria for different components. Generally, by applying this type of transformations on the images, the accuracy of estimation soil salinity parameters (for instance, correlation coefficient has increased 35% in estimation of CL using ETM+ and 10% in estimation of EC using ASTER image) has increased.

  • Ardakani A., Valadan Zoej M.J., Mohammadzadeh A., Mansourian A Page 37
    In this study, the spatial and temporal accuracy of MODIS images for fire detection is analyzed. For this, previously detected fire by this sensor can be used and by determining standard deviation ellipse for these spots, its accuracy can be calculated. In this study, to evaluate geometric accuracy of MODIS images for fire spot detection, 5127 fire spots of 20 oil wells which are burning during year, were studied. At first geometrical characteristics of selected fires were determined, then characteristic of fire spots revealed by MODIS in above regions were determined for 2008 and for each collected data,shape file were provided. Then standard deviation ellipses for all spots were determined. Results show that standard deviation mean for these spots is 697.04 m. Also by calculating the amount of average RMS for center of ellipse coordinate produce by detected fire spots and ground coordinate of those spots is 161.64 m. Average rotation of standard deviation ellipse is 74 degrees which indicates that spatial errors are more in perpendicular direction to the satellite path. In other words, detected fireshave more accuracy in scan direction against satellite path direction. Also, the most of the fires are detected during 18 to 19 and the least during 9-10 AM Greenwich times. By examining recorded fire by MODIS on monthly basis, it was revealed that in the first half of the year from ‘Farvardin’ to ‘Mehr’, there is more chance for fire detection than in the second half of the year.
  • Beheshtifar S., Alimohammadi A Page 51
    Spatial position of a power plant can have an important role on its efficiency, as well as on its socioeconomical and environmental impacts. GIS is an efficient and powerful tool for integration of the related data and criteria for selection of a proper site. Because of the importance of considering uncertainties in GIS-based data integration, effects of errors in input data for thermal power plant site selection, in Bushehr province has been considered in this paper. Maps of the important factors in site selection including the slope, elevation, distance to rivers, cities and gas pipes have been prepared andtheir weights have been defined by using the expert's knowledge. Geometric uncertainties of the related data layers have been quantified by using the knowledge of errors due to the scale and digitizing errors. The extracted information from the maps of 1:1000000 and 1:250000 scales and Monte Carlo simulation approach have been used to generate the probability maps of uncertainties of each factor. Index Overlay and Boolean models have been applied to combine the factor maps and to produce the corresponding output maps. The frequency of selection of each site in different runs of the Boolean model with different input maps has been used to compute the probability or reliability ofselection of each candidate site. By integration of the uncertainty and index overlay models the suitability values and uncertainty of each candidate site has been determined. Results of the research have shown that valuable data about the reliability of different sites can be achieved and the resulting maps of uncertainties are very useful for more precise discrimination of reliable sites in a site selection problem. In addition, by evaluation of the results it is very straightforward to determine which data layers and where needs higher precision to improve the reliability of the site selection process.
  • Hosseinian S., Ebadi H., Farnood F Page 65
    Currently, GIS database management systems are widely used in order to organize and manage spatial data for different applications. Advantages of using such systems are: capability of data integration, control of data quality, updating of existing data and map production in various scales. Therefore, researchers tried to use GIS databases and integrate them with spatial data acquisition systems. Online integration of spatial database management systems with photogrammetric system which is one of the most important and reliable spatial data sources for GIS, makes it possible to control automaticallyrelationships among features simultaneously during spatial data entry to the database. In this research, for achieving the mentioned purposes, an on-line intelligent integrated system with capability of producing fully structured and consistent data was designed and implemented. Results of practical test of this system, has shown that the produced and stored data in spatial database are consistent and structurally acceptable. Moreover, time and costs of producing spatially structured and consistent data for GIS applications are significantly reduced.
  • Poorazizi M.E., Alesheikh A.A Page 77
    The pressing environmental problem of urban air pollution in megacities is the most prominent issue for urban decision makers. An important cause of air pollution in Tehran, the capital of Iran, is the exhaust from about 2 million motor vehicles operating in an extremely congested road space, as well as 70,000 industrial units. The dissemination of air quality information can be efficient in controlling ambient air pollution and minimizingrelated health threats. Public access to up-to-date and reliable data is considered as one of the key components of a successful environmental management. Moreover, it is necessary to provide on-demand processing functionalities in the context of environmental modelling. These requirements can be met by establishing suitableenvironmental monitoring systems. Such systems are data-intensive and time-sensitive. They need to exchange and process heterogeneous data among multiple sensors deployed in a sensor network. Data from such sensors play an important role to improve notifying the pollution sources, preventing the health threats, and reducing thenumber of people affected by environmental pollution. But, the use of such data is hampered in many ways. Lack of easily available and usable metadata about the presence and capabilities of sensors, lack of common data formats that can be used by data producers and data consumers, lack of interoperability between disseminationand acquisition systems, and lack of interoperability between processing systems are among technical challenges in this context. In this research, we address these aforementioned technical challenges through developing a service-oriented architecture to facilitate accessing, processing, and visualizing the different types of sensors andobservations. We discuss how the use of Web services technology and OGC framework can address such geospatially oriented challenges in an open and standard way. We have designed and implemented standardsbased, interoperable services that provide sensor observation delivery mechanism and processing capabilities in environmental monitoring context. The services were deployed in a Web-based environmental monitoring systemapplication so-called Tehran Air Quality Reporter. It provides real-time air quality information through a Sensor Observation Service and generates on-demand air pollution maps using a Web Processing Service. The standard specifications of the SWE and the WPS standard interface along with Web services technology were used toimplement the components of the proposed system. The use of such standards can provide interoperability among geospatial processing systems. Since sensor observation data are offered to users in O&M and map generation process result provided in KML, data interoperability is achieved. Furthermore, as Web service technologies along with SOS and WPS interfaces are utilized for the development of the system, no problems regarding the interaction between clients and the services deployed in server side is observed. Microsoft. NET Framework 3.5 was utilized to implement the server-side components of the proposed system. Web client technologies (Dynamic HTML, CSS, and JavaScript) were used in the client-side to provide user-friendly environment. AJAX
  • Soltani A., Esmaeili Ivaki Y., Ahmadian A Page 99
    Urban density analysis is one of appropriate approaches to explore the distribution system of the population and activities throughout cities. From an economical viewpoint, supplying infrastructural services would be justifiable and efficient for residents if urban density threshold be considered.Urban planners could adjust urban density level to avoid negative consequences of physicaldevelopment. This would be a crucial issue for Iranian metropolises due to their unplanned fastgrowing fabrics. In this paper, it is tried to investigate the relationship between urban density and socio-economic variables, using spatial analysis techniques and Geographically Weighted Regression (GWR). The case study area is Zone 7 of Tehran Municipality. The changes of dwelling density (floor area ratio) and population density in the mentioned district have been examined. The Analysis is taken at local level included about 1200 urban blocks. The findings through spatial statistics approach are compared. The following variables are included to predict the level of population density and floorarea ratio throughout the study area: land price, literacy level, employment status and migration. In order to find the accuracy of GWR, outcome resulted from this model has been compared with the outcomes resulted from Ordinary Least Squares (OLS) via numeric and graphic methods. Some modeling validation criteria such as R-Square, Residuals and Akaike are applied. The result of this comparison confirms the higher accuracy of Spatial Statistics over OLS in analyzing the urban density.