فهرست مطالب

دو ماهنامه گزیده ای از تازه های پزشکی (جراحی عمومی و تخصصی)
سال سوم شماره 1 (پیاپی 13، فروردین 1380)

  • 156 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1380/06/13
  • تعداد عناوین: 23
|
  • بلوک عصبی و سایر روش هایی که جراح اطفال می تواند برای کاهش درد پس از عمل در کودکان بکار گیرد
    صفحه 1
    تجارب مختلف این مسئله را روشن کرده است که درد در اطفال نه تنها باعث ناراحتی های مقطعی می شود، بلکه می تواند اثرات بسیار دردناک رفتاری در آینده طفل داشته باشد. در این مقاله روش های مختلف بی حسی دارویی و غیر داروی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است.
  • زانو پس از برداشتن منیسک
    صفحه 6
    در این مقاله عمل منیسکتومی کامل زانو از طریق عمل باز و برداشتن قسمت آسیب دیده منیسک از طریق آرتروسکوپی با هم مقایسه گردیده و پیشنهاد شده است که اگر ضایعه دیگری غیر از پارگی منیسک در زانو موجود نباشد، نتیجه هر دو نوع عمل رضایت بخش است و این نتیجه در آرتروسکوپی و برداشتن قسمتی از منیسک بهتر است و عقیده دارد که منیسک ساختمان زائدی در زانو نیست و وجود آن ضروری بوده و حتی الامکان بایستی نگهداری شود.
  • آدنوکارسینوم مرحله IA1 گردن رحم: تعریف و درمان
    صفحه 10
    سرطان دهنه رحم بیماری شایعی است. نکته مهم در این بیماری امکان تشخیص زودرس می باشد. نسبت به درجه پیشرفت بیماری که یکی از معیارهای آن عمق ضایعه است، بیماری را به مرحله مختلفی تقسیم کرده اند. آدنوکارسینوم Stage IA1 و درمان انتخابی آن، موضوع مقاله حاضر می باشد. حداکثر عمق تومور 3 میلی متر در نظر گرفته شده و سایر مشخصات بافت شناسی آن به طور مشروح شرح داده شده است. درمان انتخابی این بیماری و اثر پرتو درمانی لگن مورد بحث قرار گرفته و عنوان شده است.
  • گزارشی از لنفوم چشمی - مغزی شبیه اسکلریت خلفی همراه با دکولمان اگزوداتیو شبکیه
    صفحه 15
    لنفوم چشمی نوعی تظاهر غیر هوچکینی است که معمولا دو طرفه بوده و ممکن است همراه با لنفوم مناطق دیگر بدن یا بصورت سیستمیک بروز کند. در این گزارش نوع غیر معمولی از این بیماری در یک خانم جوان عنوان شده است.
  • تغذیه معمول از طریق معده به دنبال آسیب تروماتیک مغزی روشی مطمئن بوده و به خوبی تحمل می شود
    صفحه 21
    بدون شک شروع هرچه زودتر تغذیه گوارشی در بیماران با ضربه مغزی در نتیجه نهایی آنان بدون تاثیر نخواهد بود. برخی از محققین بر این باورند که در اینگونه بیماران بعلت کاهش فشار اسفنکتر تحتانی مری و نیز تاخیر در تخلیه معدی، شانس آسپیراسیون بالا است از این رو، با تغذیه از راه معده مخالفند. در نتیجه بعضی از راه ژژوستومی و بعضی دیگر از لوله تغذیه ترانس پلیوریک استفاده می نمایند. نگارندگان این مقاله نشان داده اند که با بکارگیری گاستروستومی آندوسکوپیک از راه پوست، تغذیه معمول از طریق معدی به دنبال آسیب تروماتیک مغزی روشی مطمئن بوده و بخوبی تحمل می شود. ضمنا از نظر هزینه نسبت به ژژونوستومی باز و یا قرار دادن لوله نازوگاستریک با استفاده از فلوروسکوپ، ارزانتر می باشد.
  • بازسازی عروقی اندام تحتانی در دیابت مشاهدات جدید
    صفحه 26
    بازسازی عروقی اندام تحتانی در بیماران دیابتی همیشه از نظر عوارض، مورد بحث بوده است. در این مقاله مقایسه نتایج دراز مدت بازسازی عروقی در بیماران دیابتی و غیر دیابتی از نظر مرگ و میر از دست دادن عضو، مورد مطالعه قرار گرفته است. مطالعه مزبور که در دانشگاه هاروارد انجام شده نشان می دهد که بیماری دیابت تاثیری در میزان مرگ و میر و از کار افتادگی گرافت ندارد. بنابراین نگرانی از بیماری قند در بیماران عروقی بی اساس است.
  • مقایسه آناستوموز روده ای به روش تک لایه ای پیوسته و دو لایه ای منقطع کارآزمایی آینده نگر تصادفی شده
    صفحه 33
    آناستوموز قسمت های مختلف دستگاه گوارش برای جراح همواره با نگرانی امکان نشست از محل عمل و عواقب وخیم آن همراه است و بهمین دلیل جراحان سعی دارند روش مطمئن تری را برای این عمل بکار گیرند. مقاله ارائه شده مطالعه آینده نگر تصادفی جامعی است که دو روش تک لایه ای پیوسته و دو لایه ای منقطع را مقایسه و نتایج را ارائه نموده است. روش دو لایه در حالیکه از مزیت بخصوصی برخوردار نیست به مدت زمان بیشتری نیاز داشته و تعداد بخیه و هزینه بیشتری را شامل می شود. نگارنده این سطور خود مدتها است که تمامی آناستوموزهای دستگاه گوارش را بهمین طریق انجام می دهد و اینکار را در آغاز با بخیه پرپیلن سه صفر (که در مقاله توصیه شده است) انجام می داد ولی، پس از مدتی کوتاه متوجه شد که بکارگیری بخیه پیوستن پروپیلن برای آناستوموز مری و یا روده باریک به دلیل لغزندگی زیاد بخیه در موقع گره زدن موجب بروز تنگی در بعضی موارد می گردید و بعلاوه بخیه پیوسته به دلیل غیرقابل جذب بودن تا مدتها و قبل از آنکه در نهایت دفع شود موجب بروز عوارض می گردید. بنابراین بجای آن بخیه ویکریل سه صفر را انتخاب نمود و در حال حاضر نیز با رضایت کامل از آن استفاده می کند.
  • ترمیم فتق های پارااستومال بزرگ با رویکرد شکاف خط وسط و استفاده از مش صناعی در وضعیت Sublay
    صفحه 40
    فتق های اطراف استوما یکی از عوارض جدی و شایع آنتروستومی است. تاکنون روش های مختلف جهت ترمیم آن بکار رفته است. در این مقاله نویسندگان از رویکرد شکاف خط وسط و بکاربردن مش جدید با ماده پلی پروپیلن کمتر که در وضع Sublay (روی فاسیای خلفی) قرار می گیرد، استفاده کرده و به نتایج بهتری دست یافته اند.
  • روش مشخص کردن عصب راجعه حنجره با استفاده از روش لمس در خلال عمل تیروئیدکتومی
    صفحه 44
    یکی از عوارض مهم عمل جراحی تیروئید بخصوص در جراحی مجدد و تغییرات آناتومیکی، صدمه به عصب راجعه حنجره، در حین عمل جراحی می باشد (بین 1 تا 6 درصد موارد). روش ساده جهت مشخص کردن عصب عبارت از: لمس عصب با انگشت در حین عمل جراحی است. بعد از آزاد کردن قطب فوقانی تیروئید، تیروئید بسمت بالا و داخل کشیده می شود. در این حالت با لمس توسط انگشت سبابه، می توان عصب را که مثل سیم ویولن کشیده شده، لمس کرد. جزئیات بیشتر در مقاله توسط نویسندگان شرح داده شده است.
  • انتقال یک فاسیکل منفرد از عصب اولنار به عضله دو سربازو بعد از کنده شدن ریشه های فوقانی شبکه بازویی
    صفحه 47
    در درمان فلج های شبکه بازوئی ناشی از کندگی (avulasion) ریشه های فوقانی، مهمترین حرکت مورد نظر ایجاد فلکسیون آرنج است. نوروتیزاسیون شاخه حرکتی عصب عضله دو سربازوئی، روش جدیدی است که از سایر روش های دیگر از قبیل پیوند با اعصاب بین دنده ای و یا زوج یازدهم مغزی، موثرتر است و به علاوه با این روش هیچ عصب یا عضله دیگری آسیب نمی بینند.
  • انتقال عضله دو سر به محل عضله سه سر در بیماران تتراپلژیک: گزارش تکنیک ایجاد مسیر داخلی و پیگیری سه مورد
    صفحه 52
    انتقال عضله Biceps بجای Triceps در بیماران تتراپلژیک در ایجاد حرکات اکستانسیون آرنج کمک زیادی به بیمار می کند. این بیماران برای انجام کارهای روزانه یا به حرکت درآوردن صندلی چرخدار و یا فشار بر روی صندلی به منظور تغییر پوزیسیون نشستن و غیره به نیروی اکستانسیون آرنج نیاز دارند. در این بیماران که معمولا عضله Biceps حرکت و قدرت دارد، از ناکیه اتصال به رادیوس قطع شده، مسیر آن منحرف گشته، به پشت بازو متصل می شود و حرکت اکستانسیون آرنج را در جهت رفع نیازهای بیمار انجام می دهد.
  • چسبندگی های آلت تناسلی پس از ختنه دوران نوزادی
    صفحه 64
    چسبندگی های آلت تناسلی در پسرهای ختنه شده یکی از مشکلاتی است که درباره نحوه ایجاد و درمان آن اختلاف نظر وجود دارد. در این بررسی علل ایجادی مورد بحث قرار گرفته و با توجه به آن درمان لازم پیشنهاد شده است.
  • بهینه کردن درمان جایگزین با هورمونهای ترکیبی مداوم در خانم ها: مقایسه شش رژیم درمانی مختلف
    صفحه 67
    در این مقاله اهمیت مصرف هورمونهای استروژن و پروژسترون در دوران یائسگی به منظور از بین بردن علائم یائسگی مورد توجه قرار گرفته است و لزوم مصرف آنها را توصیه می کند. از آنجائیکه روش های مصرف هورمونها متغیر است، نتایج حاصل از این تحقیق براین اساس است که استفاده از 1 میلی گرم استرادیول والرات و 5/2 میلی گرم پروژسترون استات بهترین روش بوده و میزان خونریزی غیرطبیعی در مصرف کنندگان به مراتب کمتر است. چنانچه به منظور از بین بردن علائم شدید یائسگی که با مصرف کم استروژن از بین نمی روند نیاز به افزایش مقدار استروژن باشد، باید متعاقبا به میزان پروژسترون نیز افزوده گردد.
  • چربی، فشار خون و خطر بدخیمی کلیه در مردان
    صفحه 76
    امروزه وضعیت تغذیه و روابط اجتماعی در دنیا تفاوت زیادی پیدا نموده است و این تفاوت، در افزایش فشار خون و وزن بیمار موثر است. بررسی های نشان است که این دو فاکتور بیمار را دچار عوارض متعددی می نمایند. با ارائه این مقاله مشخص شده است که میزان بروز سرطان کلیه نیز در این افراد بمراتب بیشتر است، بنابراین، می توان براساس نتایج این مقاله به افراد توصیه نمود که سعی در کم کردن وزن بدن و طبیعی نمودن فشار خون خود بنمایند که این مقاله علاوه بر پایین آوردن عوارض دیگر بعنوان پیشگیری از سرطان کلیه هم مطرح باشد.
  • یافته های اولیه پلی سومنوگرافی و یافته های ذهنی دراز مدت در بیماران مبتلا به آپنه هنگام خواب که با عمل جراحی (U.P.P) به کمک لیزر درمان شده اند
    صفحه 84
    خرخر کردن در موقع خواب مسئله رایجی است که همیشه و در همه جای دنیا باعث ناراحتی همسر شخص و یا نزدیکان او که در آن اطاق می خوابند می شود و چه بسا خانواده هایی که به همین سبب از هم جدا شده و یا لااقل اختلاف پیدا کرده اند. در موارد شدید آن خرخر با وقفه تنفسی و خرناس همراه می شود که این مسئله باعث خستگی و خواب آلودگی شخصی در روز بعد شده و در نزد کودکان باعث اختلالات رشد می شود. درمان جراحی آن نزد بالغین بنام UPPP از دهه 80 در آمریکا پیشنهاد و در همه جای دنیا مرسوم شد. بعدها با تکمیل کاربرد استفاده از لیزر، عمل LAUP باعث ساده تر شدن تکنیک عمل و کوتاه شدن مدت درمان گردید.
  • ترمیم لاپاراسکوپیک فتق های هیاتال بزرگ تیپ III: پی گیری عینی، میزان عود زیادی را نشان می دهد
    صفحه 90
    جراحی لاپاراسکوپیک روز به روز در مورد بیماری های مختلف بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله کوشش شده است درمان فتق های هیاتال بوسیله جراحی باز و جرای آندوسکوپیک مقایسه و نتایج آن بررسی گردد.
  • آیا در متاستاز ریوی، پنومونکتومی نقشی دارد؟
    صفحه 99
    همیشه تصور بر انجام حداقل جراحی برای متاسازهای ریوی استوار بوده است. تغییر این تفکر و اعلام امکان انجام پنومونکتومی برای درمان متاستاز می تواند منجربه وسعت دخالت جراحی و سود بیشتر بیماران مبتلا به متاستازهای ریوی گردد.
  • سرطان پستان مرحله صفر تا III در زنان جوان
    صفحه 105
    سرطان پستان نزد زنان جوان در ایران از اهمیت بالاتری برخوردار است. در تقسیم بندی مولفین مقاله، سن 35 به پایین را در مورد سرطان پستان جوانها ذکر کرده اند. در کشو ما سن سرطان پستان در حدود ده سال پایینتر از کشورهای غربی است. در این مقاله سرطان پستان زیر سن 20 سال گزارش نشده است ولی ما در سنین 14 تا 20 سال نیز به صورت نادر در گزارشها داریم. بنابراین، مطالعه این مقاله و توجه به امکان بروز سرطان پستان در جوانها به ویژه در ایران و همچنین عدم اندیکاسیون ماموگرافی به طور روتین در این گروه سنی می بایست این مسئله را بخاطر ما بیاورد که در هنگام مراجعه بیماران جوان از نظر بیماری های پستان، نهایت دقت و بررسی در معاینه بالینی و استفاده از وسائل تشخیصی که اهم آن سونوگرافی می باشد، انجام دهیم.
  • عوامل پیش آگهی دهنده پس از درمان جراحی سرطان ریه با درگیری دیافراگم
    صفحه 113
    گرفتاری دیافراگم در بیمار مبتلا به تومور بدهیم ریه در اذهان تصور یک مرحله پیش رفته از بیماری را مطرح می کند. آیا برداشتن دیافراگم می تواند در سرنوشت این بیماران موثر باشد؟ در این مقاله این مسئله مورد بررسی قرار گرفته است.
  • بازشدن زخم شکم پس از جراحی در اطفال: برش های عرضی در مقابل برش های عمودی
    صفحه 118
    باز شدن زخم شکم و خروج احشاء یکی از عوارض وخیم پس از اعمال جراحی شکم است. این عارضه در کودکان کمتر پیش می آید؛ اما در صورت رخداد، حیات بیمار را بطور جدی با مخاطره رو به رو خواهد ساخت. باز شدن زخم شکمی با متغیرهای مختلفی از جمله نوع برش (عرضی یا عمودی) ارتباط دارد. این مقاله تجربیاتی را که در مورد باز شدن زخم در یک بیمارستان بزرگ تخصصی، جمع آوری گردیده است، شرح داده و در مورد ویژگی های هر یک از برشها و تاثیرات آنها در ایجاد این عارضه بحث می نماید.
  • عوامل موثر در تشخیص بیماری عروق محیطی قبل از ارجاع به جراحی عروق
    صفحه 123
    با توجه به اینکه تا سال 2020، حداقل 20 درصد جمعیت در امریکا بالای 65 سال می باشد و نسبت شیوع بیماری های عروقی در این دسته از سالمندان در حدود 25 درصد می رسد، اهمیت تشخیص زودرس از راه آموزش صحیح به پزشکان ضروری است. در این مقاله این مسئله مورد توجه قرار گرفته است.
  • لیزر تماسی چند کاربردی Nd: YAG در جراحی سر و گردن: آنالیز بالینی و در بدن موجود زنده
    صفحه 133
    استفاده از لیزر CO2 در جراحی سر و گردن و گوش و گلو و بینی بخصوص از راه اندوسکوپی دیرکت رواج یافته و زودتر از همه قسمتها در حنجره از 25 سال قبل به کار گرفته می شود. با پیدایش لیزر Nd:YAG و مقایسه کاربردهای آن می توان نتیجه گرفت که این نوع لیزر مورد استفاده و کاربرد بیشتری در جراحی سر و گردن دارد و علت نخست آن امکان استفاده از راه وسایل اندوسکوپیک flexible و فیبراپتیک است در حالیکه با لیزر CO2 این امکان وجود ندارد و دیگر اینکه اتاق عمل شده و از عوارض ناخواسته خطاهای دست جراح جلوگیری می نماید. به هر حال هر دو نوع لیزر در سر و گردن و گلو و بینی مورد استفاده هستند ولی اخیرا از Nd:YAG استفاده بیشتری به عمل می آید.
  • بیوپسی لاپاروسکوپیک از لنفادنوپاتی خلف صفاق برای تشخیص لنفوم
    صفحه 150
    تشخیص لنفوم داخل شکمی و خلف صفاقی در مواقعی که لنفادنوپاتی محیطی وجود ندارد. یکی از معضلات جراحان است. تاکنون برای نمونه لاپاراتومی انجام می شد، اکنون امکان دسترسی به ناحیه خلف صفاقی و بیوپسی از طریق لاپاروسکوپی فراهم شده است. در این مقاله جنبه های مختلف بیوپسی از غدد لنفاوی خلف صفاقی با تکینک لاپاروسکوپی مورد بحث قرار می گیرد.