فهرست مطالب

نشریه آمایش سرزمین
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1389)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رحیم رضایی، امیر اوغلی وسعت صفحه 5
    شهرها دارای حوزه نفوذ هستند، دامنه حوزه نفوذ به عواملی مانند قدرت اقتصادی، میزانجمعیت، فاصله و... بستگی دارد. کلانشهر تهران نیز دارای حوزه نفوذ متعددی می باشد. کلان شهر تهران پایتخت و بهترین شهر کشور در راس سلسله مراتب نظام شهری قرار گرفته است و از نظراقتصادی، سیاسی، آموزشی و... از جایگاه ویژه ای برخوردار است. این توانایی سبب شده است کهروزانه جمعیت زیادی از شهرهای اطراف برای کسب و کار وارد تهران شده و بعد از اتمام فعالیت بهشهرهای خود بازگردند. هم چنین روزانه هزاران دانشجو و استاد بین شهر تهران و شهرهای پیرامون در حال تردد هستند، این موارد حاکی از حوزه نفوذ تهران می باشد. حال این سؤال مطرح می شود که محدوده حوزه نفوذ کلان شهر تهران کجاست؟ تعیین حوزه نفوذ شهر تهران به دلایل اقتصادی، ارایهخدمات و... از اهمیت ویژه ای برخوردار است. روش های مختلفی برای تعیین حوزه نفوذ از طرفصاحب نظران ارایه شده است. در این مقاله روش زمانی(مدت دسترسی) و مدل جاذب ه (گرانشی) با استفاده از متغیرهای جمعیت و فاصله، به کار گرفته شده است. و از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. بررسی ها در این مقاله نشان می دهد که شهرهای نزدیک تر به تهران بیش ترین تاثیر را از تهران دارند. هم چنین جنوب، جنوب غربی و غرب شهر تهران به دلیل دسترسی آسان، تمرکز جمعیت و فعالیت های اقتصادی، بیش تر تحت تاثیر قرار دارند.
    کلیدواژگان: کلان شهر، تهران، حوزه نفوذ، توان جاذبه، رتبه شهر
  • الهام فلاح منشادی صفحه 29
    بررسی نظام برنامه ریزی فضایی در کشورهای مختلف می تواند راهنم ایی در راست ای اتخاذتصمیمات مقتضی جهت بهبود نظام عملکردی برنامه ریزی در کشور باشد. کشور بل ژی ک با وجودمساحت کم آن دارای نظام برنامه ریزی منحصر به فردی است، که ناشی از موقعی ت وی ژه سیاس ی و اجتماعی این کشور است. بلژیک دارای سیستم فدرالی متشکل از سه جامعه فرهنگی و سه منطقه اقتصادی است که برنامه ریزی فضایی در حیطه اختیارات مناطق اقتصادی قرار م یگیرد و هر ی ک از مناطق سیستم برنامه ریزی متفاوتی را دنبال م ینمایند. در این مقاله ابتدا ویژگ یه ای عمومی کشور بلژیک بیان شده و در ادامه مشکلات شهرنشینی و در نهایت، خلاصه ای از سیستم برنامه ریزی فض ایی در این کشور مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، نظام برنامه ریزی، سیاست های شهری، بلژیک
  • ملیحه علی قلعه باباخانی صفحه 53
    با آغاز قرن بیستم، اکثر کشورهای جهان در واکنش به پیچیدگی ها و معضلات توسعه گستردهشهرنشینی اولین اقدامات برنامه ریزی فضایی خود را آغاز نمودند. کشور سوییس از این امر مستث نی نبوده و از اوایل قرن بیستم اقدامات برنامه ریزی فضایی خود را از پا یی نتر ین سطح با تا کی د برملاحظات ک می شروع نموده و امروزه با گذشت بیش از یک قرن برنامه ریزی فضایی آن با ت کی ه بر اصول پایداری، مشارکت عمومی و خصوصی و به کارگیری گسترده از تک نیک های مدل ساز ی وشبیه سازی در حال انجام و پیشرفت است. هدف این مقاله آشنایی با نظام برنام هریزی فضایی این کشور از سه بخش اصلی تشکیل شده است؛ در بخش اول به آشنایی مختصر از شرایط سیاسی، جغرافیایی، اقتصادی و اجتماعی و شناخت تنگناهای موجود در نظام برنامه ریزی فضایی این کشور پرداخته شده و در بخش دوم سطح سه گانه برنامه ریزی فضایی سوییس تبیین شده و در بخش سوم نتیجه گیری شده است. نظام برنامه ریزی فضایی سوییس در سه سطح کنفدراسیون، کانتون و کمون انجام می شود که از ویژگی های اصلی آن همکاری افقی و عمود ی در سطوح مختلف برنامه ریزی، تاکی د بر اصل خودمختاری کانتو نها و اصل دموکراتیک است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، کشور سوییس، کنفدراسیون، کانتون، کمون
  • مهرانوش مفیدی صفحه 73
    مقاله حاضر به بررسی نظام برنامه ریزی فضایی اتریش می پردازد. گرچه شروع برنامه های آمایش سرزمین در اتریش بر اساس تعاریف نوین به دهه های 50 و 60 قرن بیستم برمی گردد، از سال 1971 با تشکیل کنفرانس آمایش این امر به طور جدی بر مبنای قانون اساسی در دستور کار 9 ایالت به عنوان مسؤولان اصلی تهیه آن örok) سرزمین قرار گرفت. در یک سیستم پیچیده از توزیع قدرت و در سه سطح ملی (فدرال)، ایالتی و محلی این برنامه ها به اجرا در می آیند. دولت مرکزی مسؤولیت برنامه های آموزش عالی، فرودگا ه ها، مدیریت آب، حمل و نقل ریلی، جاد ه های بین منطق های، آزادراه ها و جاد ه های فدرال، معادن، جنگل داری و امور مالی را برعهده دارد. قوانین ساختمانی و منطق هبندی، حفاظت از طبیعت، شکار وماهی گیری،کشاورزی، وضع و دریافت مالیات برعهده ایالت ها می باشد. اطلاعات مورد نیاز برنامه ریزی در سطح منطقه ای جمع آوری می شود و در تهیه برنامه های منطقه ای، هماهنگی با حکومت مرکزی و مناطق همجوار پیگیری شده و توصیه های لازم برای نظارت بر شهرداری ها و برنامه های شهری ارایه می شود. تنها سطحی که برنامه ریزی فضایی در تمام سطح محدوده اجرا می شود سطح کمون ها(سطح محلی) است که از وین، 14 شهر خودمختار و 2342 شهرداری کاملا کوچک تشکیل می شوند در این سطح طرح های کالبدی محلی تهیه می شوند که به لحاظ حقوقی الزام آور بوده و می بایست اصول توسعه وعمران، ابزار اجرا و طبقه بندی کاربری اراضی را پیش بینی نمایند و توسط مرجع منطقه ای نظارت، بازبینی و تصویب نهایی گردند. از سال 1995 با پیوستن اتریش به اتحادیه اروپا، در تعامل با شرایط نوین سیاسی، اقتصادی واجتماعی و در هماهنگی با برنامه ریز ی های فراملی وحوزه ها و مناطق تعریف شده اروپایی، آمایش سرزمین در اتریش وارد مرحله تازه ای شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، اتریش، دولت فدرال، کنفرانس آمایش سرزمین، برنامه های اتحادیه اروپا
  • سارا حبیبی صفحه 101
    کشور اسپانیا تحولات بسیاری را در نظام برنامه ریزی شهری به خود دیده و از جمله کشورهایبا نظام منطقه بندی شده می باشد. با توجه به موفقیت کنونی این کشور، تحقیق حاضر در پی آن است که به بررسی نظام موجود در اسپانیا بپردازد.
    در این راستا، در ابتدا به توصیف ویژگی های عمومی این کشور خواهیم پرداخت و پس از آنسابقه و نظام برنامه ریزی شهری را در سطوح مختلف مورد بررسی قرار خواهیم داد. در انتها نیز بهآخرین اقدامات شهری و قوانین و مقررات تصویب شده، اشاره خواهیم نمود. نتایج حاصل نشانگر آناست که اگرچه نظام برنامه ریزی شهری در این کشور در تمامی سطوح ملی، محلی و منطقه ای فعالمیباشد، اما در سطح منطقهای برنامه ریزی قدرتمندتری را شاهد هستیم. علاوه بر این، در سال های اخیر نیز قوانین جدیدی در جهت تکمیل خلاهای موجود در نظام برنامه ریزی شهری آن وضع شده است.
    کلیدواژگان: اسپانیا، جوامع خودمختار، ابزارهای برنامه ریزی، سطوح برنامه ریزی شهری، قوانین شهرسازی
  • گلدیس وحیدی برجی صفحه 123
    آرایش نظام های برنامه ریزی یک کشور، نظام برنامه ریزی فضایی آن محسوب می شود. آشنایی بانظام برنامه ریزی فضایی کشورها و تجربیات آن ها امکان مقایسه وتطبیق را فراهم آورده و در نتیج هتصمیم گیری و تعیین سیستم برنامه ریزی مناسب میسر می شود. این مقاله به مطالعه سیستم برنامه ریزی فضایی کشور پرتغال پرداخته و به علت متاثر بودن سیستم از عوامل متعدد، نخست وضعیت جغرافیایی، جمعیتی، اقتصادی، تاریخی و سیاسی آن بررسی شده و سپس تاریخچه برنامه ریزی فضایی و برنامه ریزی زمان حاضر به همراه انواع طرح ها و قوانین مربوط به تفصیل مشخص شده است. علت انتخاب این کشور، رشد سریع اقتصادی و به تبع تغییرات بسیار درسال های اخیردر برنامه ریزی فضاییآن است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، پرتغال، مدیریت سرزمین، طرح، ابزارهای قانونی
  • پارسا ارباب صفحه 145
    مقاله حاضر نظام برنامه ریزی فضایی کشور روسیه را مورد بررسی قرار می دهد. مطالعه نظامبرنامه ریزی فضایی روسیه، سه مرحله متمایز از یکدیگر را مشخص می سازد. مرحله نخست از قرنشانزدهم تا اوایل قرن بیستم میلادی را شامل می شود، این دوره دوره ای است که منشا برنامه ریزی فضایی شکل گرفته و در طول حدود 400 سال به مرور توسعه یافته است. مرحله دوم به دوران سلطهاتحاد جماهیر شوروی اختصاص دارد، دورانی که در سایه تکیه بر قدرت متمرکز دولت ی و تفکراتسوسیالیستی به نوعی برنامه ریزی فضایی افول کرده یا با نقطه نظرهایی خاص و متمایز پیاده می شود. مرحله سوم تشکیل فدراسیون روسیه در اواخر قرن بیستم میلادی تا به امروز را در بر م یگیرد، باز هایکه طرح های برنامه ریزی قلمرو با تکیه بر مجموعه قوانین توسعه شهری فدرال، در سطوح مختلف ملی، منطقه ای و محلی اعمال شده و نوید حرکتی قاعده مند را می دهد که چشم انداز آن فراهم ساختن بستر مناس بتر برای انسجام بیش تر، شفافیت و مشارکت بازیگران مختلف، تحقق پذیری و کارآمدی است.
    کلیدواژگان: نظام برنامه ریزی فضایی، روسیه، طرح های برنامه ریزی قلمرو، مجموعه قوانین توسعه شهری فدرال، سطوح مختلف
|
  • Rahim Rezaii, Emir Ogli Vusat Page 5
    Cities have hinterlands which depend on various factors such as economic power, population, distance and etc. Tehran megalopolis has also numerous hinterlands. Tehran as the capital city of the country is considered at the top of urban system hierarchy and has a very special place from economic, political, educational and etc.points of view. All these abilities cause a daily stream of people from the towns in the vicinity entering for work and business and returning home at the end of the day as their activities are over. Also thousands of university students and professors commute between Tehran and suburban towns every day. Considering all of these items definesTehran hinterland. Then the question is that what areas would make Tehran megalopolis hinterland? Because of economics, presentation of services and so on determining Tehran hinterland is of a great importance. This paper shows that towns closer to Tehran are more influenced than other ones. The south, southwest and the west of Tehran aremore likely to be affected as for the ease of access, concentration of population and economic activities.
  • Elham Fallah Manshadi Page 29
    Analyzing spatial planning system in different countries could help make appropriate decisions to improve functional system of planning in our country. Belgium, inspite of its limited area, has a unique planning system which is derived from political and social condition. Belgium has a federal system which is composed of three culturalsocieties and three economic regions. Spatial planning is in the authority of economic regions and each region has a different planning system. In the article general characteristics of the Belgium, urbanism problems and finally a brief of spatial planning system in the country has been presented.
  • Malihe Ali GhalÉeh Babakhani Page 53
    At the beginning of the twentieth century, most countries in response to the complexities and problems of urbanization began their first actions of spatial planning. Switzerland is not excluded from this list and started spatial planning acts from the lowest level and today, after more than a century, is continuing with emphasis on spatial planningprinciples of sustainability, public and private partnerships and using extensive modeling and simulation techniques and progress. The purpose of this article is to introduce spatial planning system in this country, and consists of three main sections: the first section is a brief introduction on the political, geographical, economical and social situations. In the second section, it examines the background, and difficulties of spatial planning system and section three has put forth some conclusions. Swiss spatial planning system is done in three levels: Confederation, Canton and Communes with emphasis on vertical and horizontal corporation at different levels of planning and autonomy of Cantons.
  • Mehranoosh Mofidi Page 73
    This article is investigating the town and country planning in Austria. Although according to new definitions spatial planning in Austria has been started during fifties and sixties of the twentieth century, the issue has been set seriously on the Länder's agenda of planning as the main authorities since establishing Austrian Conference On Regional Planning (örok) in 1971.The programs implement at three levels (federal, land and local) in a complex system of power distribution. Federal administration(Bund) isresponsible for higher education, water management, railway transportation, highways and federal roads, mines, forestry and finance. The Länder take responsibility for building laws and zoning, nature protecting, fishing and hunting, agriculture and tax issues. The information is gathered in the regional level and there is coordination among the Bund and adjacentregions in preparing the regional plans and programs. The Länder provide the required recommendations for monitoring the municipalities and urban plans. The communities are the only level which the spatial planning is implemented in the whole area. This level includes 2342 municipalities (sometimes too small) except Vienna and 14 self-ruled cities. At this level the local plans are being proposed that are legally mandatory and they arerequired to anticipate the development principles, instrument and land use classification. The plans should be under surveillance and monitoring of the regional authorities. Accessing the European Union, spatial planning has entered a new era dealing with new political, economic and social circumstances and in accordance with interregional planning and new scopes in Europe Since1995.
  • Sarah Habibi Page 101
    Spain has had so many evolutions in its urban planning system and it is one of the countries with regional system. Regarding to its successful experience in this issue, this research tries to look over this system.In this respect, we will introduce the general characteristic of this country and will review urban system in its different levels. At the end, we will point to new urban acts and actions. Results show that despite this country’s activity in all national, regional and local levels, there is a strong planning in regional level. In recent years, it has also established new regulations to bridge the gaps in the urban planning system.
  • Goldis Vahidi Borji Page 123
    Spatial planning system of a country is the array of its planning systems. Getting familiar with spatial planning system of different countries and their experiences could help for comparison and accommodation so that making decision and defining appropriateplanning system could be done. This article has studied the spatial planning system of Portugal and since there are different factors affecting on the system which are geographical, social, economic, historical and political status, they have been mentioned first and then history of spatial planning and its actual planning with different plansand related rules have been explained. The reasons to select this country are its rapid economic growth and consequently other changes of its spatial planning in recent years.
  • Parsa Arbab Page 145
    This paper considers the spatial planning system in Russian Federation. Study of spatial planning system of Russia specifies three different stages from each other. The first phase consists of the sixteenth century until the early twentieth century. In this period, baseof the spatial planning was formed and gradually developed during approximately 400 years. The next phase is devoted to Soviet domination. Under reliance on centralized state power and socialist ideas, spatial planning declines or can be implemented by specific and different opinions. In the third period, from creation of Russian Federation in the late twentieth century to today, territorial planning schemes are adopted at various levels of national, regional and local with emphasis on RF Urban Development Code. This era promises regular move that its perspective is provision of more appropriate context for more consistency, transparency and participation of different actors, implementation and efficiency.