فهرست مطالب

ارمغان دانش - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، خرداد و تیر 1390)

نشریه ارمغان دانش
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، خرداد و تیر 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا بهمن آبادی، مهرانگیز ابراهیمی ممقانی، سید رفیع عارف حسینی صفحه 101
    مقدمه و هدف
    کبد چرب غیر الکلی طیفی از حالات بالینی و آسیب شناختی است که با رسوب قطرات چربی در کبد بیمارانی که سابقه مصرف الکل ندارند، مشخص می شود. هدف از این مطالعه مقایسه اثر رژیم کم کالری با و بدون سیبوترامین بر وزن بدن و وضعیت عملکرد کبدی بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1389 دردانشگاه علوم پزشکی تبریز بر روی 40 بیمار چاق مبتلا به کبد چرب غیر الکلی انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه مساوی مداخله و کنترل تقسیم شدند. افراد گروه مداخله روزانه یک کپسول 15 میلی گرمی سیبوترامین نیم ساعت قبل از ناهار دریافت نمودند و رژیم کاهش وزن بر حسب وزن ایده آل بدن بود. افراد گروه کنترل تنها تحت رژیم کاهش وزن بودند. قبل از مداخله و 3 ماه بعد از آن تغییرات وزن و سطح آنزیم های کبدی ارزیابی شد و سونوگرافی تکرار شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی زوجی، من ویتنی و مک نمار تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    سه ماه بعد از مداخله میانگین کاهش وزن در گروه مداخله 13 کیلوگرم و در گروه کنترل 4 کیلوگرم بود(05/0p<). بهبود اکوژنیسیته کبدی در90 درصد بیماران گروه مداخله و50 درصد بیماران گروه کنترل مشاهده شد. تغییر میزان آنزیم آلانین آمینوترانسفراز گروه مداخله و کنترل به ترتیب 11/15±50/7 و23/28±15/6 واحد بین المللی بر لیتر بود که این اختلاف معنی دار بود(05/0p<). تغییر آنزیم آسپارتات آمینو ترانفسراز در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 37/13±38/4 و 37/18±70/1 واحد بین المللی بر لیتر بود که اختلاف معنی داری نداشتند(05/0p>).
    نتیجه گیری
    در مجموع یافته های مطالعه حاضر حاکی از تاثیر سیبوترامین در بهبود عملکرد کبدی و درمان بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی می باشد.
    کلیدواژگان: کبد چرب، کاهش وزن، سیبوترامین
  • محمد جواد هادیان فرد، عباس رحیمی جابری، شهربانو کاظمی لر صفحه 111
    مقدمه و هدف
    اکثر افراد بزرگ سال حداقل یک بارتجربه سردرد را دارند. درصد بالایی از این سردردها از ساختمان های گردنی از جمله ماهیچه های گردن منشا می گیرند که اصطلاح سردرد گردنی در مورد آنها به کار می رود. هدف از این مطالعه بررسی اثر تزریق متیل پردنیزولون استات در نقاط طب سوزنی به نام نقطه کیسه صفرای شماره 20 در بیماران مبتلا به سردرد گردنی مزمن و مقاوم به درمان دارویی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی که طی سال های 1389 1388 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد، تعداد 25 بیمار مبتلا به سردرد گردنی که دارای نقاط دردناک در ماهیچه های پشت سر و گردن بودند و سردرد آنها مقاوم به درمان های دارویی بود، تحت تزریق متیل پردنیزولون استات قرارگرفتند. با استفاده از معیار سنجش بینایی، شدت سردرد بیماران قبل و سه روز، یک ماه و سه ماه بعد از مداخله ارزیابی شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری ویلکاکسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین شدت سردرد بر اساس معیار سنجش بینایی در این افراد قبل از تزریق 3/2±76/7 بود، که این میزان، سه روز بعد از تزریق به 9/2±60/2 و یک ماه بعد از تزریق به 3/3±52/3 و سه ماه بعد از تزریق به5/3± 48/3 رسید، که نشانه کاهش معنی دار شدت درد بود(001/0p<). تعداد حملات سردرد یک ماه و سه ماه بعد از تزریق به ترتیب در 72 و76 درصد از بیماران کاهش یافت. مدت حملات سردرد به طور میانگین، یک ماه و سه ماه بعد از تزریق در 72 درصد از بیماران کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که تزریق متیل پردنیزولون استات در نقاط طب سوزنی کیسه صفرای 20 در سردرد گردنی با منشا ماهیچه ای، درمانی مناسب است، که فقط با انجام یک بار تزریق، اثرات درمانی قابل ملاحظه ای دارد.
    کلیدواژگان: سردرد، ماشه ای، متیل پردنیزولون، تزریق
  • فرامرز محمد علی بیگی، محمد مؤذنی بیستگانی صفحه 120
    مقدمه و هدف
    سنگ شکن برون اندامی یک روش غیر تهاجمی برای شکستن سنگ های دستگاه ادرای با استفاده از امواج شوک آکوستیک می باشد، ولی اثر این امواج باعث ایجاد درد موقت در محل ورود امواج و ناراحتی عمقی احشایی می شود،. که نیاز به تجویز مسکن در طی این اقدام را ضروری می سازد. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر اضافه کردن ژل لیدوکائین یا پیروکسیکام موضعی به پتیدین با تزریق وریدی پتیدین به تنهایی در کاهش درد بیماران در حین عمل بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، یک پژوهش کارآزمایی بالینی است که در سال 1388 بر روی 159 بیمار که جهت عمل سنگ شکن برون اندامی به بیمارستان آیت الله کاشانی شهر کرد مراجعه نمودند، انجام شد. بیماران به صورت تصادفی ساده به 3 گروه تقسیم شدند؛ در گروه اول 5/0 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم، پتیدین وریدی به تنهایی، گروه دوم ژل پیروکسیکام و گروه سوم ژل لیدوکائین موضعی نیم ساعت قبل از عمل استفاده شد. در حین عمل نیز هر کدام از بیماران که درد غیر قابل تحمل داشتند، مجددا 5/0 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم پتیدین وریدی تزریق گردید و میزان درد بیماران بر اساس پرسشنامه MC Gill اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری آزمون آنالیز واریانس پارامتری، ناپارامتری کروسکال والیس و آزمون تعقیبی دان تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین درد در گروه اول (پتیدین) 9/6 ± 2/6 و در گروه دوم (ژل پیروکسیکام) 7/2±2/3 و در گروه سوم (ژل لیدوکائین) 1/3 ± 9/3 بود. اختلاف میانگین درد در گروه اول و دو گروه دیگر معنی دار بود(01/0 >p). میانگین میزان مصرف داروی پتیدین در گروه اول 16±24 میلی گرم، در گروه دوم 13±10 میلی گرم و در گروه سوم 9 ± 5 میلی گرم بود. اختلاف میانگین مصرف داروی مخدر در گروه اول با دو گروه دیگر معنی داری بود(01/0>p).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد، استفاده از ژل لیدوکائین یا پیروکسیکام باعث کاهش درد بیماران پس از انجام سنگ شکن برون اندامی شده و نیاز به مصرف داروی مخدر را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: سنگ شکن برون اندامی، پتیدین، پیروکسیکام، لیدوکائین
  • ایرج امیری، ناهید انواری، امیر حسین مودب، نیلوفر کاظمی سبزوار، محمد کریمیان، فرزاد فروزان فر صفحه 130
    مقدمه و هدف
    تا به حال روش های مختلفی جهت حفظ قابلیت باروری در دختران و زنان جوان مبتلا به سرطان مورد توجه قرار گرفته اند. یکی از شاخص ترین این روش ها پیوند بافت تخمدان می باشد. با وجود موفقیت نسبی این روش، بحث های گوناگونی در خصوص مکان مناسب پیوند و روش های مختلف انجام پیوند وجود دارد. مطالعه حاضر به منظور بررسی هیستومورفولوژیک پیوند بافت تاره تخمدان به دو روش داخل عضلانی و ما بین عضلانی در موش های نژاد بالب سی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی که در سال 1388 در دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد، پیوند بافت تازه تخمدان در تعداد 20 سر از موش های 6 هفته ای ماده نژاد بالب سی که در 1412 روزگی تخمدان آنها برداشته شده بود، به دو روش داخل عضلانی و ما بین عضلانی در عضلات ناحیه پشتی صورت پذیرفت. از تخمدان موش های ماده 1412 روزه به عنوان بافت پیوندی استفاده شد. موش های دریافت کننده پیوند به مدت 4 هفته به صورت یک روز در میان یک واحد هورمون محرک فولیکولی به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. در پایان هفته دهم تمامی موش های دریافت کننده پیوند کشته شده و بافت تخمدان پیوندی خارج گردید. کلیه نمونه ها جهت بررسی وضعیت رگ زایی و ماندگاری فولیکول ها مورد بررسی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در گروه پیوند بین عضلانی کلیه پیوندهای بافت تازه تخمدان دژنره شدند و هیچ رگ زایی جدیدی مشاهده نشد. در گروه پیوند داخل عضلانی به غیر از 2 مورد رد پیوند، در مقاطع تهیه شده علی رغم آن که در برخی مناطق بافت پیوندی نقاط نکروتیک کوچک مشاهده شد، لیکن بیشتر بافت تخمدانی از نظر ظاهری سالم بود و در داخل آن فولیکول های ابتدایی و فولیکول های اولیه، ثانویه و آنترال مشاهده شد. به غیر از کاهش معنی دار در تعداد فولیکول ها و اندازه کوچک تر فولیکول ها در بافت پیوندی در مقایسه با گروه کنترل(05/0p<)، تفاوتی عمده دیگری در مورفولوژی، هیستولوژی و روند بلوغ فولیکول ها در میان تخمدان های پیوندی و گروه کنترل وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    پیوند بافت تازه تخمدان در داخل عضلات ناحیه پشتی بدون نیاز به پایه عروقی، دارای قابلیت رگ زایی جدید، بقای مناسب فولیکول های ابتدایی و تکامل طبیعی و قابل توجه فولیکول های در حال رشد می باشد. دژنره شدن کلیه بافت های پیوندی در گروه پیوند ما بین عضلانی نشان گر نامناسب بودن این مکان جهت انجام پیوند است.
    کلیدواژگان: بافت تخمدان، پیوند، موش، عضله ناحیه پشتی
  • علی کریمی، محمدتقی مرادی، مجتبی ساعدی، لقمان سلیم زاده، محمود رفیعیان صفحه 141
    مقدمه و هدف
    در سال های اخیر با افزایش سویه های مقاوم به دارو در انواع ویروس ها، یافتن مواد طبیعی با خواص ضد ویروسی که دارای اثرات جانبی کمتری نیز باشند مورد توجه محققین قرار گرفته است. بلوط گیاهی است که دارای اثرات مختلف درمانی از جمله اثر ضد باکتریایی و قارچی می باشد. این مطالعه با هدف تعیین حداقل غلظت کشنده عصاره هیدروالکلی گیاه بلوط روی ویروس هرپس سیمپلکس نوع یک در کشت سلول کلیه نوزاد هامستر صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی که در سال 1389 در دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد انجام شد، عصاره هیدروالکلی برگ های بلوط به روش خیساندن با اتانول 70 درصد تهیه شد. سلول کلیه نوزاد هامستر در محیط کشت حاوی 5 درصد سرم جنین گوساله در میکروپلیت های 48 خانه ای کشت گردید. پس از تعیین غلظت دارای 50 درصد سمیت عصاره بر روی سلول های مذکور، اثر ممانعت کنندگی (50 رصد بازدارنده) آن بر تکثیر ویروس هرپس سیمپلکس نوع یک در دومرحله جلوگیری از اتصال و تکثیر بعد از اتصال ارزیابی گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری پروبیت تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در بررسی غلظت دارای 50 درصد سمیت عصاره، تا غلظت 200 میلی گرم بر میلی لیتر هیچ گونه مرگ سلولی مشاهده نگردید. بر اساس آنالیز پروبیت، 50 درصد غلظت بازدارنده عصاره برای مرحله قبل از اتصال ویروس برابر 02/1 میلی گرم بر میلی لیتر و برای مرحله تکثیر بعد از اتصال برابر 257/0 میلی گرم بر میلی لیتر به دست آمد. بر اساس مدل پروبیت با افزایش غلظت عصاره درصد مهار اثر سیتوپاتیک در هر دو مرحله افزایش یافت(01/0p<).
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی میوه بلوط ضمن سمیت سلولی بسیار پایین، دارای اثر بازدارندگی قابل قبولی بر تکثیر ویروس هرپس سیمپلکس نوع یک در کشت سلول می باشد، لذا می تواند به عنوان یک داروی گیاهی مناسب مورد ارزیابی بیشتری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هرپس سیمپلکس، سمیت سلولی، غلظت بازدارنده، بلوط
  • اشرف کیانی، لیلا نیسانی، آغا فاطمه حسینی، مریم کشاورز صفحه 150
    مقدمه و هدف
    تاثیر اجرای لمس درمانی بر وزن گیری نوزادان، در مطالعه های متعددی بررسی شده است، در حالی که تاثیر اجرای لمس به وسیله مادر بر وزن و سایر شاخص های تن سنجی نوزاد، کمتر مورد توجه بوده است. هدف از این مطالعه بررسی انجام لمس درمانی به وسیله مادر بر شاخص های تن سنجی نوزاد بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سو کور که در سال 1389 در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد، تعداد 60 نوزاد نارس ترخیص شده از بخش مراقبت های ویژه نوزادان، به روش تخصیص تصادفی به طور مساوی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. با انجام لمس در حضور مادر، چگونگی اجرای آن به مادران آموزش داده شد، هم چنین کتابچه های آموزشی در زمینه مراحل انجام لمس در اختیار آنان قرار گرفت. لمس در منزل 3 نوبت در روز هر بار به مدت 20 دقیقه، تا تکمیل سن جنینی (40 هفته بارداری) به وسیله مادر بر روی نوزادان گروه آزمون انجام می شد. در هر دو گروه وزن و قد نوزادان و دور سر و سینه قبل از ترخیص و پس از تکمیل سن جنینی (40 هفتگی) اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنوف، من ویتنی، تی مستقل، کای دو و فیشر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    مادران دو گروه از نظر میانگین سن، نوع زایمان، میزان تحصیلات، شغل و وضعیت اقتصادی، هم چنین وزن، جنس و سایر مشخصات نوزادی تفاوت معنی داری نداشتند. در انتهای مداخله در دو گروه، تفاوت معنی داری در میانگین دور سر، سینه و قد نوزادان مشاهده نشد، اما میانگین وزن نوزادان در گروه آزمون به طور معنی داری بیشتر از نوزادان گروه کنترل بود (به ترتیب 3/270 ± 3373 و6/372 ± 2905 گرم و 04/0 p=).
    نتیجه گیری
    از میان شاخص های تن سنجی، لمس درمانی بر افزایش وزن نوزادان، نارس تاثیر معنی داری داشت، که احتمالا می تواند به دلیل سرعت وزن گیری نوزادان در مقایسه با سرعت رشد دیگر شاخص ها از جمله دور سر، سینه و قد نوزاد باشد.
    کلیدواژگان: نوزاد نارس، لمس درمانی، شاخص تن سنجی
  • سیما نصری، افسانه رمضانقربانی، محمد کمالی نژاد صفحه 161
    مقدمه و هدف
    در سال های اخیر تحقیقات روی گونه های مختلف جنس چای کوهی از خانواده نعنائیان نشان داد که عصاره گونه های آن اثرات فارماکولوژیکی متنوعی از قبیل؛ ضدالتهاب، ضد باکتری، آنتی اکسیدان، آنتی توکسیک و سیتو توکسیک را نشان می دهد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات ضد دردی و ضد التهابی عصاره هیدروالکلی سرشاخه های گیاه چای کوهی در موش سوری نر بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی که طی سال های 1389 1388 در دانشگاه های پیام نور و علوم پزشکی شهید بهشتی تهران انجام شد، اثرات ضددردی در موش سوری نر با استفاده از تست فرمالین و تست غوطه وری دم و اثرات ضدالتهابی با استفاده از تست گزیلن مطالعه شد. در هر تست موش های سوری نر نژاد NMRI با وزن 2520 گرم به طور تصادفی به 5 گروه هشت تایی شامل گروه کنترل منفی(دریافت کننده حلال آبی + 5/0 درصد توئین 20)، گروه کنترل مثبت درتست فرمالین(دریافت کننده مورفین 10 میلی گرم برکیلوگرم) ودر تست گزیلن (دریافت کننده دگزامتازون 15 میلی گرم برکیلوگرم) و سه گروه تجربی تقسیم شدند. به موش های گروه تجربی دوزهای 100،200 و400 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی چای کوهی به صورت داخل صفاقی تزریق شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزاز SPSS و آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تمامی عصاره های هیدروالکلی چای کوهی مورد آزمایش، زمان لیسیدن پا را به طور معنی داری در هر دو فاز حاد ومزمن تست فرمالین، نسبت به گروه کنترل کاهش داد (001/0p<). در تست غوطه وری دم در آب داغ نیز، عصاره هیدروالکلی گیاه، زمان بیرون کشیدن دم از آب داغ را در موش های مورد آزمایش به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل افزایش داد. به طوری که دوزهای 200 و400 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی چای کوهی بیشترین اثر را در بالا بردن آستانه درد نشان می دهد و تفاوت معنی داری با گروه کنترل مثبت ندارد(001/0p<). در تست گزیلن نیز تمامی دوزها به ویژه دوز400 میلی گرم بر کیلوگرم، به طور شاخص تورم حاصل از گزیلن در گوش را در سطح مهار کردند. دراین دوز با گروه کنترل مثبت تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره چای کوهی دارای اثر ضد دردی و ضدالتهابی است و استفاده سنتی آن را برای درمان درد و التهاب تایید می کند.
    کلیدواژگان: ضد درد، ضدالتهاب، عصاره هیدروالکلی، چای کوهی
  • صدیقه ابراهیمی، سمیه عسکری، هیبت الله صادقی، شهربانو عسکریان، عزیزاله پورمحمودی صفحه 172
    مقدمه و هدف
    برخی از ترکیب های طبیعی و سنتتیک دارای خواص آنتی اکسیدانی می باشند که در محافظت از کبد در مقابل عوامل مخرب نقش مهمی را دارند. هدف از این مطالعه بررسی اثر محافظت کبدی عصاره میوه عناب در موش های صحرایی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی در سال 1389 در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج بر روی 30 سر موش صحرایی نر بالغ و سالم از نژاد ویستار انجام شد. حیوان ها به طور تصادفی به 5 گروه مساوی شامل؛ گروه کنترل(دریافت کننده روغن زیتون)، گروه شاهد (دریافت کننده روغن زیتون و تتراکلرید کربن) و سه گروه مداخله (دریافت کننده روغن زیتون و تتراکلرید کربن) تقسیم شدند. به موش های گروه های مداخله به ترتیب عصاره گیاه عناب با دوزهای 200، 400 و 600 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن به صورت گاواژ داده شد. بعد از 45 روز میزان آنزیم های کبدی، پروتئین تام، آلبومین و بیلی روبین سرم موش ها اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارSPSS و آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تست تی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    غلظت پروتئین تام، آلبومین وآنزیم های کبدی در گروه های مداخله نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی داری نداشت، مصرف عصاره عناب غلظت بیلی روبین در گروه های مداخله یک و دو را کاهش داد که فقط در گروه مداخله یک معنی دار بود(05/0p<). با افزایش دوز عناب در گروه مداخله سه، سطح بیلی روبین نسبت به گروه شاهد افزایش یافت. درمان در گروه مداخله سه، بهبود قابل توجه در نکروز کبدی ناشی ازتتراکلرید کربن ایجاد شد و کاهش التهاب سلول های پورتال را به همراه داشت(01/0p<). در گروه مداخله دو، تخریب و نکروز سلول ها و کاهش التهاب سلول های پورتال دیده شد(01/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج فوق به نظر می رسد که عناب می تواند اثرات حفاظتی در برابر عوامل کارسینوژن وتوکسیک بر روی سلول های کبدی داشته باشد.
    کلیدواژگان: تتراکلریدکربن، محافظت، کبد، عناب
  • مجید نگهداری زاده، مختار مختاری، جان محمد ملک زاده، جمشید محمدی صفحه 181
    مقدمه و هدف
    دیابت ملیتوس یکی از شایع ترین ناهنجاری های متابولیکی در دنیا می باشد که منجر به اختلال در متابولیسم گلوکز در بدن می شود و درنتیجه نقص در ترشح انسولین، عملکرد انسولین یا هر دو می باشد. شواهد تحقیقاتی معدودی مبنی بر اثر ضد دیابتی گیاه لگجی وجود دارد. هدف این مطالعه بررسی اثر عصاره میوه گیاه لگجی بر میزان گلوکز، و چربی های سرم در موش صحرایی نر دیابتی و نرمال بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی که در سال 1389 در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد، از40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 180150 گرم استفاده شد. حیوانات به طور تصادفی به پنج گروه 8 تایی شامل؛ شاهد، شاهد تحت درمان با 20 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره میوه لگجی، شاهد دیابتی، دیابتی تحت درمان با20 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره میوه لگجی و دیابتی تحت درمان با 30 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره میوه لگجی تقسیم شدند. تجویز عصاره در مدت زمان سه هفته به صورت روزانه به روش گاواژ انجام شد. در پایان میزان قند خون و چربی های سرم موش ها اندازه گیری شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارSPSS و آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تجویز عصاره به میزان30 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن کاهش معنی داری در میزان قندخون، تری گلیسرید و کلسترول ایجاد نمود و سبب افزایش معنی دار میزان لیپوپروتئین با دانسیته بالا شد(05/0p<). علاوه بر این تجویز عصاره لگجی به میزان 20 میلی گرم بر کیلوگرم در گروه دیابتی تحت درمان سبب کاهش میزان قند خون و فاکتورهای لیپیدی شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که تجویز عصاره هیدروالکلی میوه لگجی در دیابت نوع یک سبب کاهش قند و چربی خون در حیوانات دیابتی می شود و انجام تحقیقات بیشتر از جمله هیستوپاتولو‍‍ژی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، لگجی، گلوکز، لیپید
  • اصغر شریفی، سهیلا جاهد، سید عبدالمجید خسروانی، محسن نغماچی صفحه 191
    مقدمه و هدف
    با توجه به مقاومت میکروارگانیسم ها نسبت به آنتی بیوتیک ها، محققین در پی کشف مواد ضد میکروبی جدید برای جایگزینی آنتی بیوتیک ها هستند، که در این میان گیاهان دارویی نقش مهمی را بازی می کنند. هدف از این مطالعه بررسی خواص ضد میکروبی گیاه اسفرزه روی تعدادی از میکروارگانیسم ها بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی که در سال 1388 در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد، بعد از جمع آوری و تهیه عصاره هیدروالکلی گیاه اسفرزه، اثر آن بر روی10 میکروارگانیسم مختلف بررسی شد. هم چنین حداقل غلظت مهار کنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی این عصاره روی باکتری ها اندازه گیری شد و سپس قطر هاله عدم رشد این عصاره با آنتی بیوتیک های استاندارد مقایسه شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری آنالیز واریانس و کای دو تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که همه میکروارگانیسم های مورد بررسی به غلظت 10 و20 میلی گرم بر میلی لیتر از عصاره گیاه اسفرزه مقاوم هستند. در غلظت40 میلی گرم بر میلی لیتر استاف اورئوس و استاف اپیدرمیس به ترتیب هاله عدم رشدی معادل با 10 و 13 میلی متر را نشان دادند و در غلظت 80 میلی گرم بر میلی لیتر حداکثر قطر هاله عدم رشد مربوط به استاف اورئوس برابر با 20 میلی متر و استاف اپیدرمیدیس 18 میلی متر بود. قابل قبول ترین غلظت مهارکنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی عصاره به ترتیب40 و80 میلی گرم بر میلی لیتر گزارش شد که مربوط به استاف اورئوس و استاف اپیدرمیس بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره گیاه اسفرزه در مقایسه با آنتی بیوتیک های استاندارد اثر ضد میکروبی برروی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس و استافیلوکوس اپیدمیدیس دارد.
    کلیدواژگان: اسفرزه، ضد میکروبی، میکرو ارگانیسم
|
  • Page 101
    Introduction &
    Objective
    Non-alcoholic fatty liver (NAFLD) is defined as a spectrum of clinical scenarios which is pathological deposition of fat droplets in the liver of patients who have no history of alcohol use. This study compared the effect of low calorie diet with and without sibutramine on body weight and liver function in patients with NAFLD.
    Materials and Methods
    This clinical trial study was conducted in 2010 at Tabriz University of Medical Sciences, on 40 obese patients with non-alcoholic fatty liver. Patients were randomly divided into two equal groups of intervention and control groups. Group one received 15 mg daily sibutramine capsules half an hour before lunch and a weight loss diet based on ideal body weight. The other group only had diet control for weight reduction. Before and after 3 months of intervention, weight changes, fasting glucose, glycosylated hemoglobin HbA1c, levels of liver enzymes and ultrasound evaluation was repeated. Data were analyzed using the SPSS software and the paired T test, Mann-Whitney and McNemar test.
    Results
    The mean age of the subjects was 38.90 ± 7.00 in the sibutramine group and 36.55 ±7.87 for the control group. After three months, the average weight loss in sibutramine group was significantly more than the control group (sibutramine group13 kg and control group 4 kg (p<0.05). Improvement in liver echogenicity in sibutramine patients was 90% and 50% of diet group patients. ALT changes in the sibutramine group and control group was 7.50 ± 15.11 and 6.15 ± 28.23 respectively, which was statistically significant in the sibutramine group. AST changes were 4.38 ± 13.37 and 1.70 ± 18.37 in sibutramine and control group respectively. The changes were not statistically significant.
    Conclusion
    Overall, findings of this study suggest that sibutramine is effective in liver function improvement and treatment of NAFLD patients.
  • Page 111
    Introduction &
    Objective
    Most adults have surely once experienced a headache. A high percentage of these headaches are the referred pain from cervical structures, such as neck muscles, known as cervicogenic headaches. This study aimed to assess the efficacy of injection of methylprednisolone acetate at the Gallbladder-20 acupuncture points in muscle originated chronic and drug resistant headaches.
    Materials and Methods
    In this randomized clinical trial study conducted at Shiraz University of Medical Sciences in 2009-2010, 25 patients with both chronic and drug resistant cervicogenic headaches, who had cervical muscle tender points, underwent methylprednisolone acetate injection. To evaluate the severity of these patient's headache, VAS (Visual Analogue Scale) was used. The collected data was analyzed using the SPSS software and Wilcoxon test.
    Results
    The Mean headache intensity on the visual scale of these people before the injection was 3. 2 ± 76.7. This value was 2.60±2.9, 3 days after injection. The values at 1 and 3 months post procedure were 3.52±3.3, and 3.48±3.5, respectively. In other words, a statistically significant loss of pain score (P<0.001) was observed. The frequency of headache attacks 1 and 3 months after injection decreased 72% and 76% among patients, respectively. Average duration of headache attacks, one month and three months after injection, was decreased in 72 percent of patients.
    Conclusion
    Injection of methylprednisolone acetate at the GB-20acu points in muscle originated cervicogenic headache could be used as an appropriate therapy that has significant therapeutic efficacies only when injected once.
  • Page 120
    Introduction &
    Objective
    ESWL is a non-invasive method of breaking stones, using acoustic shock waves. Shock waves cause temporary deep visceral pain and discomfort in entry; therefore, administration of sedatives is necessary. The purpose of this study was to compare the effect of topical lidocaine and piroxicam gel with intravenous pethidine in reducing pain during ESWL.
    Materials and Methods
    This clinical trial study was performed on 159 patients who referred to Ayatollah Kashani Hospital in Shahrkord for ESWL in 2009. Patients were randomly divided into three-groups. For the first group, intravenous pethidine (0.5 mg/kg alone) was administered. The second group received topical piroxicam, and the third group received topical lidocaine in the area of flank for half an hour before ESWL. During the operation, those patients who had unbearable pain, received another 0.5 mg/kg of pethidine. Data was collected using MC Gill questionnaires and analyzed using the SPSS software, using parametric, nonparametric methods and Dunn's Multiple Comparisons tests.
    Results
    The mean of pain scores in the first group (pethidine) was 6.2 ± 6.9 while these scores were 3.2 ± 2. 7 and 3.9 ± 3.1 for the second (piroxicam gel) and third group (lidocaine gel) respectively. The differences in the mean score of pain was significant in the pethidine group compared to the other groups (P <0.05). The average pethidin consumption were 24 ± 16 mg for the first group (pethidine), 10 ± 13 mg for the second group (piroxicam gel), and 5 ± 9 mg for the third group (lidocaine gel). The mean difference was significant in pethidine treated group in comparison with other two groups (P < 0.05).
    Conclusion
    The use of topical piroxicam or lidocaine reduces pain in patients after ESWL It also reduces the need for sedative drugs.
  • Page 130
    Introduction &
    Objectives
    Today, different methods for maintaining reproductive capability in young women with cancer are being considered. One of the most prominent of these methods is ovarian tissue transplant. Despite the relative success of this method, the appropriate location and methods of transplantation is still a matter of discussion. The present study evaluated the histomorphology of fresh ovarian tissue transplantation by two methods, inter muscular and intra muscular, in Balb/C mice. Methods & Materials: The study was conducted at Hamedan University of Medical Sciences in 2009. Fresh ovarian tissues from 12-14 day old Balb/C mice were transplanted into back muscles of ovarectomized 6 week old Balb/C mice both intermuscularly and intramuscularly. All transplanted mice received intra-peritoneal injections of a unit of rFSH for 4 weeks, every other day. At the end of the tenth week, all transplant recipient mice were killed and the transplanted ovarian tissues were removed. All samples were assessed for the angiogenesis and viability of follicles. Data were analyzed using SPSS software, using independent t- test.
    Results
    In intermuscular transplanted group, the transplanted tissues were rejected in two cases. In the sections prepared from the other cases, in spite of the presence of some small necrotic areas, the majority of ovarian tissues had a healthy appearance within the primordial, primary, secondary and antral follicles. Apart from a significant reduction in the number of follicles and smaller size of follicles in the transplanted tissue in comparison with control group, no other major differences in morphology, histology, and the process of maturation of ovarian follicles were observed between the transplanted and control groups.
    Conclusion
    Fresh ovarian tissue transplantation into muscles of the back area without basic vascular pedicle has new angiogenesis capabilities, appropriate survival and development of primordial follicles and significant natural growth of maturing follicles. Degeneration of transplanted tissue in the intra muscular area indicates that it is an inappropriate site for transplantation.
  • Page 141
    Introduction &
    Objectives
    In the recent years, following the increase of drug resistant strain of viruses, there has been an increasing interest in the use of natural substances with antiviral activity with fewer side effects. One of these herbal medicines, Quercqus persica L, has shown some therapeutic effects, such as anti-bacterial and anti-viral activities. Therefore, this study was aimed to determine the minimum inhibitory concentration of hydroalcoholic extract of this plant on Herpes simplex virus-1 (HSV-1).
    Materials and Methods
    In this interventional study conducted at Shahrekord University of Medical Sciences in 2010, the hydro- alcoholic extract of Quercqus persica L. was prepared using 70% ethanol by the maceration method. Baby Hamster Kidney (BHK) cells were grown in monolayer culture with Dulbecco's modified Eagle's medium (DMEM) supplemented with 5% fetal calf serum and plated into 48-well culture plates. Fifty percent of cytotoxic concentration (CC50%) of the extract on BHK cells was determined and subsequently, 50% inhibitory concentrations (IC50%) of the herbal extract on replication of HSV-1 both in extracellular and interacellular cases were assessed. The statistical data was analyzed by the SPSS software using Probit analysis.
    Results
    Based on Probit analysis, the extract had no cyto-toxicity up to concentration of 200 mg/ml. IC50s of the extract on the virus before cellular attachment and after entering the cells were 1.2 and 0.257 mg/ml, respectively. Based on the model, with the increasing of the extract concentration, the percentage of inhibition of cytopathic effect (CPE) in both of the stages were increased (p<0.05).
    Conclusion
    In addition to low cytotoxicity, hydroalcoholic extract of Quercqus persica L. has promising inhibitory effects on HSV-1 replication in cell culture. Thus, it should be considered as a promising herbal medicine and should be thoroughly evaluated through a comprehensive study.
  • Page 150
    Introduction &
    Objective
    The effect of touch on the growth of newborns has been achieved by educated staff, but touch therapy by mothers, as the most important care provider for their infants, has not been focused in previous studies.
    Materials and Methods
    In this randomized controlled trail and double blind study which was conducted at Tehran University of Medical Sciences in 2010, 60 preterm newborns, which were discharged from neonatal intensive care unit (NICU), were randomly allocated to a control and a touch therapy group (30 newborns in each group). Touch therapy was directly instructed to the mother, also offering guide booklets to the mother. Touch was provided by mother for three periods, 20 minutes each, per day, until term corrected age. In two groups, neonate weight by the electronic weighing scale with an accuracy of ± 10 grams, height with an infant meter, also head and chest circumference with a non-stretchable cloth-tape were measured at the time of discharge following the term corrected age. The statistical data was analyzed by the SPSS software using Kolmogrov Smirnov, Mann-Whitney, Chi-square, Independent T-test and Fisher test.
    Results
    The mean age, type of delivery, level of education, employment and socio-economic status in mothers of the two groups, also weight, sex and other neonate characteristics had no statistical differences. At the term corrected age, there were no differences in mean of height, head and chest circumference between two groups, but the interventional group showed an average weight gain more than the control group, (3373± 270.3, 2905± 372.6 gr) which was statistically significant (p=0.04). It means that neonates in intervention group gained 468 grams more than the control group.
    Conclusion
    Between all anthropometric measurements, only weight was affected by touch therapy. This might be due to the speed of weight gaining compared to increase in height, head and chest circumference.
  • Page 161
    Introduction &
    Objective
    In recent years, investigations on different species of Stachys have shown that extracts or components of this species exert various pharmacological effects including anti-inflammatory, antitoxic, antibacterial, antioxidant and cytotoxic effects. The aim of this study was to investigate the analgesic and anti-inflammatory effects of the aerial parts of the hydroalcoholic extract of Stachys lavanduifolia Vahl in male mice.
    Materials and Methods
    In this experimental study which was conducted at Payam-e-Noor and Shahid Beheshti Medical University in 2009-2010, the analgesic effects of Stachys lavanduifolia Vahl in mice were studied, using the formalin and tail immersion tests. Also, the anti-inflammatory effects of this plant was studied in mice, using xylene-induced ear edema. Male NMRI mice, weighing, 20-25 g, were assigned into five groups: negative control (received 0.5% of aqueous solution of Tween 20), positive control in formalin test (received morphine, 10 mg/kg), positive control in xylene test (received dexamethason 15 mg/kg), and experimental groups. Experimental groups were intraperitoneally injected by 100, 200 and 400 mg/kg of hydroalcoholic extracts of Stachys lavanduifolia Vahl. Data were analyzed using SPSS software using ANOVA and post hoc Tukey test.
    Results
    Results showed that all doses of Stachys lavandulifolia extract (100, 200 and 400 mg/kg), significantly (p<0.001) reduced the licking time in experimental groups, both in acute and chronic phases of formalin test, compared to the control groups. In the hot water tail immersion test, the hydroalcoholic extracts of the plant (200 and 400 mg/kg) showed maximum inhibitory effect in the xylene test. Moreover, all doses of extracts significantly inhibited (particularly the extracts at dose of 400 mg/kg) the xylene-induced ear edema. There was no significant difference with positive control group in this dose.
    Conclusion
    Findings of this study suggested that the extract of Stachys lavandulifolia have analgesic and anti-inflammatory effects.
  • Page 172
    Introduction &
    Objective
    Some of natural and synthetic products have antioxidant properties which protect the liver against the destructive factors. This study aimed to investigate the effect of Zizphus Vulgaris extracts on mice liver.
    Materials and Methods
    This experimental study was conducted at Yasouj University of Medical Sciences in 2010 on 30 healthy adult male Wistar rats. Animals were randomly divided into five equal groups: the control group (receiving, olive oil), control group (receiving olive oil and carbon tetrachloride and three intervention groups (receiving different dose of carbon tetrachloride and olive oil) groups. The intervention group was given daily doses of 200, 400 and 600 mg per Kg of Zizphus Vulgaris extract by gavage respectively. After 45 days, the amount of liver enzymes, total protein, albumin and bilirubin in animal’s sera were measured. Data were analyzed by the SPSS software, using ANOVA and t-test.
    Results
    The concentration of total protein, albumin, AST, ALT, ALP in test groups I, II and III receiving Z.Vulgaris extract (200, 400 and 600 mg/kg weight) compared with control group were statistically not significant. Consumption of Z.Vulgaris reduced the bilirubin concentration in test groups I and II but this decrease was significant only in the test group I Increasing of Z.Vulgaris dose in the test group III (600 mg Z.Vulgaris per kg body weight) showed increase in the level of serum bilirubin. Increase in the ratio of liver weight to body weight of rats in groups I and III in comparison with control groups was noticed although this difference was not statistically significant. Findings of this study revealed that dosage of 600 mg/kg extract of Z.Vulgaris caused significant improvements in CCl4 induced liver necrosis (P <0.01) and reduced portal cells inflammation (P <0.01). Dose of 400 mg/kg of Z.Vulgaris induced some destruction and necrosis of liver cells in animals but significant reduction of portal cells inflammation was seen.
    Conclusion
    Considering the obtained results, it seems that Ziziphus vulgaris fruit extract has shielding effects against toxins on liver cells.
  • Page 181
    Introduction &
    Objective
    Diabetes mellitus is one of the most common endocrine disorders in the world which affects glucose metabolism in the body. Diabetes mellitus is due to lack of insulin secretion and/or failure in insulin action. Researches conducted in the last few decades on plants have reported anti-diabetic properties for some herbs and their traditional use for diabetes treatment. Capparis spinosa is one of these herbs which are used as an anti-diabetic treatment in tribal medicine. The objective of the present study was to examine the anti-diabetic effects of Capparis spinosa on blood glucose and serum lipids in streptozotocin induced diabetes in male rats.
    Materials and Methods
    In this experimental study conducted at Yasouj University of Medical Sciences in 2010, five groups of animals were selected. Three groups out of five were administered with intraperitoneal injection of streptozotocin to become diabetic. Group I were fed normal diet. Group II of animals received 20 mg/kg/day Capparis spinosa extract. Group III received no treatment (diabetic control) and animals of groups IV and V were treated with capparis spinosa fruit extract 20 and 30 mg/kg body weight respectively for three weeks. Blood glucose, triglycerides, total cholesterol, LDL, HDL and body weight were measured in all animals. The collected data was analyzed by the SPSS software using one-way ANOVA.
    Results
    Treatment with the 30 mg/kg/body weight of capparis spinosa fruit extract showed a significant decrease in blood glucose, triglycerides, total cholesterol and LDL, and a significant increase in HDL level. In addition, administration of 20 mg/kg/body weight of capparis spinosa extract decreased blood glucose and lipid levels in diabetic rats.
    Conclusion
    It can be concluded that the oral administration of capparis spinosa extract at the dose of 30 mg/kg/body weight has glucose and lipids lowering activity in diabetic rats.
  • Page 191
    Introduction &
    Objective
    Due to emergence of resistance of antibiotics to microorganisms, investigations for novel antimicrobial agents have always been one of the major preoccupations of the medical societies. The present investigation aimed to study the antimicrobial properties of Plantago psyllium on some of pathogen microorganisms.
    Materials and Methods
    This experimental study was carried out at Yasouj University of Medical Sciences in 2010. After collection and preparation of hydroalcoholic extract of Plantago psyllium, its effects against human pathogen microorganism (overall 10 microorganisms) were evaluated. Minimal Inhibitory Concentration (MIC) and minimum lethal concentration were determined for this extract. The antimicrobial effect of Plantago psyllium extract with commercial antimicrobial agents were compared. Collected data were analyzed by SPSS software using one-way ANOVA and chi-square test.
    Results
    Findings of the present study revealed that in l0 mg/ml and 20 mg/ml concentrations of the extract, all bacteria were resistant to Plantago psyllium. In 40 mg/ml concentration, only Staphylococcus areus and staphylococcus epidemidis showed zone of inhibition (ZOI) of 10 mm and 13 mm respectively while in 80 mg/ml concentration, the maximum ZOI was 20 mm in Staphylococcus areus and 18 mm in staphylococcus epidemidis. The acceptable MIC and MLC were 40 mg/ml and 80 mg/ml in Staphylococcus areus and staphylococcus epidemidis respectively.
    Conclusion
    Our data clearly indicated that the extract displayed equivalent compatibility with standard antibiotics on Staphylococcus areus and staphylococcus epidemidis bacteria.