فهرست مطالب

افق توسعه آموزش علوم پزشکی - سال چهارم شماره 1 (تابستان و پاییز 1389)

نشریه افق توسعه آموزش پزشکی
سال چهارم شماره 1 (تابستان و پاییز 1389)

  • 96 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/08/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • داریوش رخ افروز، ندا صیادی، اشرف سادات حکیم صفحه 5
    زمینه و هدف
    بسیاری از روانشناسان تربیتی معتقدند که شرایط یادگیری باید چنان سازمان دهی شود که هر فراگیر بر اساس توانایی های خود به فعالیت یادگیری بپردازد لذا با توجه به اینکه تا کنون در ایران در مورد نظام یادگیری الکترونیکی ترکیبی (ادغام هدفمند آموزش حضوری و یادگیری الکترونیکی) مطالعات زیادی صورت نگرفته پژوهشگر بر آن شد مطالعه حاضر را با هدف بررسی آگاهی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز در مورد آموزش الکترونیکی انجام دهد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز (50 نفر) به روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار آمارSPSS نسخه 13 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش فوق نشان داد که 50% از اعضای هیات علمی نسبت به فرایند آموزش الکترونیکی آگاهی داشتند که از این تعداد 52 % در مورد دسترسی به کامپیوتر، اینترنت و ارائه درس به صورت power point و همینطور 46 % در مورد برنامه های word،windows،spss،excel نیاز به آموزش بیشتر داشتند. همچنین بین میزان آگاهی و سابقه کار ارتباط معنی داری وجود داشت. (03/0(p=
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن محدودیت های غیر قابل اجتناب روش های الکترونیکی، می توان تدریس دروس را از طریق سیستم یادگیری الکترونیکی ترکیبی که در آن از فواید هر دو روش یادگیری الکترونیکی و استفاده از کلاس های رو در رو بهره برده می شود در دانشگاه های علوم پزشکی توصیه نمود.
    کلیدواژگان: آگاهی، یادگیری، یادگیری الکترونیکی ترکیبی
  • بیتا سادات زگردی، آرش بردبار، طیبه لقایی صفحه 11
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر استفاده از فناوری های بر خط در آموزش، فرصت هایی برای استفاده از شیوه های جدید یادگیری وروش های موثرآموزش فراهم آورده است و دانشگاه های مهمی شروع به فعالیت دراین راستا وگسترش آموزش از این روش نموده اند. این پژوهش با هدف امکان سنجی اجرای پروژه یادگیری الکترونیک وبررسی میزان آمادگی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی فسا برای شرکت در یادگیری الکترونیکی طراحی و اجرا گردید.
    روش کار
    جهت شناسایی امکانات وپیش نیازها از پرسشنامه ای استاندارد، دارای 26 سوال که در 6 محورتنظیم و با مقیاس5 نقطه ای لیکرت (طیف کاملامخالف تا کاملا موافق) امتیازبندی شده بود استفاده گردید، ودر بین 200 دانشجوکه به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    دانشجویان مورد بررسی 53% زن و 47% مرد،که 62% آنهاکارشناس و بقیه در مقطع دکترا بودند.
    میانگین نمرات به سوالات مطروحه به ترتیب مربوط به محورمسائل مهم جهت موفقیت دریادگیری الکترونیکی 5/62، توانایی یادگیری ازطریق رسانه ها 3/61، دسترسی به فناوری 61، مهارتها و ارتباطات پیوسته 8/58، گفتگوهای گروهی اینترنتی 4/55 و محورانگیزش 5/52 می باشد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی فسا دارای توانایی وآمادگی نسبی مناسبی درزمینه یادگیری الکترونیکی می باشند و با توجه به پایین بودن میانگین امتیازات معیار انگیزش دانشجو، باید مسائل انگیزشی همانند حضور استاد به صورت پیوسته، عدم وجود اختلالات شبکه ای و عدم وجود عوامل مخل موجود درخانه بیشتر موردتوجه مسوولین اجرای پروژه یادگیری الکترونیکی در دانشگاه قرار گیرد.
    معنی داربودن ارتباط بین مقطع تحصیلی دانشجویان با میانگین کل امتیازات معیارهای مورد مطالعه و آمادگی بیشتر دانشجویان درمقاطع بالاترجهت شرکت دریادگیری الکترونیکی نیزمی تواند مورد توجه مجریان پروژه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، آموزش بر خط، فناوری آموزشی بر خط، امکان سنجی
  • حسین زنگنه، هاشم فردانش صفحه 19
    نظریه یادگیری زایشی ریشه در پژوهش های عصب شناختی ویت راک دارد که وی تاکید بر درک و فهم و یادگیری عمیق از طریق ایجاد رابطه ها توسط یاد گیرنده، هم بین اطلاعات جدید با یکدیگر و هم بین آنها با دانسته های قبلی دارد که در نهایت یادگیرنده براساس ایجاد این رابطه ها به خلق معنای جدیدی از آنها دست پیدا می کند. در این مقاله ابتدا به توصیف مختصری از نظریه پرداخته شد سپس در جهت کاربردی کردن این نظریه برای بکارگیری آن در فرآیند یاددهی- یادگیری، الگویی طراحی شده که مراحل اصلی آن عبارتند از: تجزیه و تحلیل، تعیین بازده های یادگیری، بیان مفهوم و بافت آن، بیان پیش نیازها، تدارک فضای کار، تولید رابطه ها و معناها، انتقال یادگیری، ارزشیابی، منابع و ابزارهای کسب اطلاعات، تسهیل گری و پشتیبانی و نهایتا تولید دانش. هدف نظریه یادگیری زایشی و طراحی الگوی مبتنی بر آن در حقیقت دستیابی یادگیرنده به فهم و یادگیری عمیق از موضوع است.
    کلیدواژگان: یادگیری زایشی، ایجاد رابطه، خلق معنا، طراحی آموزشی، درک و فهم عمیق و تولید دانش
  • مهدی ربیعی، سکینه محبی امین، صالح رشید حاجی خواجه لو صفحه 29
    زمینه و هدف
    هدف این تحقیق ارزیابی کیفیت برنامه درسی دوره ی آموزش مجازی می باشد که به روش پیمایشی انجام شده است. در این تحقیق کیفیت برنامه درسی با توجه به عناصر نه گانه فرانسیس کلاین و یک عنصر که بر آن عناصر افزوده گردید، مورد بررسی قرار گرفته است. اهداف عمده این پژوهش عبارت بود از بررسی میزان کیفیت واحدهای درسی دوره آموزش مجازی دانشگاه فردوسی مشهد به تفکیک دروس، با توجه به عناصربرنامه درسی، و بررسی کیفیت برنامه درسی دوره آموزش مجازی دانشگاه فردوسی مشهد از دیدگاه دانشجویان.
    روش کار
    گروه نمونه شامل 210 دانشجو که در سال 1388 دروس خود را به صورت مجازی انتخاب نموده بودند، می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده است. جهت سنجش روایی پرسشنامه، از روایی محتوا استفاده شده و پایایی آن با ضریب آلفای کرانباخ 89/0 برآورد گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی صورت گرفته است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که کیفیت برنامه درسی دوره آموزش مجازی دانشگاه فردوسی مشهد از لحاظ عناصر هدف، محتوا، طراحی صفحات، مواد آموزشی، گروه بندی، زمان، فضا و ارزشیابی در سطح مطلوبی از کیفیت، عنصر فعالیت های یادگیری در سطح متوسط و عنصر گروه بندی در سطح کیفی نامطلوب قرار دارد. همچنین در میان دروس ارائه شده، درس نهج البلاغه از بالاترین سطح کیفیت و درس ریاضی از پائین ترین سطح کیفیت برخوردارند.
    نتیجه گیری
    کیفیت برنامه درسی دوره آموزش مجازی این دانشگاه، در سطح مطلوبی قرار دارد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، ارزیابی کیفیت، آموزش مجازی
  • ندا صیادی، اشرف سادات حکیم، داریوش رخ افروز صفحه 37
    زمینه و هدف
    آموزش فراگیران اگر در سال های قبل تنها به وسیله معلمان و مربیان صورت می گرفت و کتاب به عنوان اصلی ترین منبع اطلاعاتی در امر آموزش محسوب می شد امروزه از ابزارها و محیط های جدید ارتباطی جهت آموزش استفاده می شود لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی راهکارهای بلند مدت یادگیری الکترونیکی ترکیبی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشکده پرستاری مامایی اهواز انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز (50 نفر) بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی در نرم افزار آماری spss نسخه 13 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش فوق نشان داد که 95 درصد اعضای هیات علمی به تربیت اساتید حرفه ای جهت ارائه درس های یادگیری الکترونیکی به عنوان بهترین راهکار بلند مدت اعتقاد داشتند و 5 درصد راهکار ایجاد انگیزش در اساتید قدیمی تر جهت همکاری برای ارائه الکترونیکی دروس را به عنوان غیرکاربردی ترین راهکار انتخاب کرده بودند.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که افزایش کیفیت یادگیری، سهولت دسترسی به حجم بالایی از اطلاعات، کاهش هزینه های آموزشی، افزایش کیفیت، دقت و صحت مطالب درسی و ارتقای علمی مدرسان را که از مهمترین دستاوردهای فن آوری اطلاعات می باشند، می توان با استفاده از راهکار مناسب به مرحله اجرا در آورد.
    کلیدواژگان: راهکار، یادگیری، یادگیری الکترونیکی ترکیبی
  • رضا اسدی صفحه 41
    آموزش مداوم جامعه پزشکی ضرورتی اساسی برای حفظ توانمندی های متولیان حفظ و ارتقای سلامت جامعه در کشور است. برای دسترسی پذیری بیشتر و افزایش رضایتمندی مخاطبان، در سال های اخیر مجریان برنامه های آموزش مداوم اقدام به تعریف برنامه های خودآموزی مکتوب و غیرمکتوب نمودند. اما در امر اجرای آن همانند دوره های حضوری با مشکلاتی برخورد نمودند که چالش برانگیز بود. هرکدام از این شیوه ها نقاط قوت و ضعفی داشتند که کاملا در کنار هم مهم به نظر می رسیدند. این در حالی است که در بررسی پایگاه های داده مشخص شد که تحقیقات کمی در این حوزه انجام و منتشر شده است. در این مقاله به جزییات آموزش مداوم الکترونیک به عنوان روش آموزش مداوم خودآموزغیرمکتوب پرداخته شده است و انواع آن با نگاه نقادانه بررسی شده است.
    کلیدواژگان: آموزش مداوم جامعه پزشکی، آموزش مبتنی بر رایانه، آموزش مبتنی بر وب
  • آرش بردبار، محمد مهدی نقی زاده، بیتا سادات زگردی، طیبه لقایی صفحه 47
    زمینه و هدف
    این پژوهش با هدف بررسی و اولویت بندی عوامل موثر در پیاده سازی موفق آموزش الکترونیکی از نظر اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی فسا طراحی و اجرا شد.
    روش کار
    برای شناسایی اولویتها از پرسشنامه طراحی شده توسط محقق ساخته استفاده شد، که با 35 سوال اولویتها را در هفت محور مورد بررسی قرار می دهد. هر سوال ارزش عوامل موثر را در 7 گزینه (بدون ارزش تا کاملا ارزشمند) ارزیابی می کند. این پژوهش به بصورت تمام شماری انجام شد.
    یافته ها
    افراد مورد بررسی 30 نفر (78% مرد و 22% زن) بودند که 27% آنها سابقه بیش از 10 سال تدریس داشتند.
    میانگین اولویتها به ترتیب در قسمت عوامل تکنولوژی 27/6، عامل ذینفعان 75/5، عوامل سازمانی65/5، منابع آموزشی 59/5، عوامل سواد اطلاعاتی 58/5، عوامل محیطی 49/5 و عوامل روش های الکترونیکی 1/5 می باشد.
    از بین مجموعه عوامل به ترتیب اقبال مسوولین دانشگاه برای توسعه آموزش الکترونیک، دسترسی به اینترنت پر سرعت، دسترسی به نرم افزارهای لازم برای توسعه یادگیری الکترونیکی، بیشترین اولویت را داشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه، مهم ترین عامل در پیاده سازی موفق آموزش الکترونیکی، مجموعه عوامل تکنولوژی بود. با توجه به همکاری و بودجه بسیار زیادی که این عوامل نیاز دارد پیشنهاد می شود دانشگاه های مستقر در یک منطقه جغرافیایی جهت تامین زیر ساختها به منظور توسعه آموزش الکترونیکی همکاری و تعامل متقابل داشته باشند.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، اینترنت پرسرعت، زیر ساخت
  • مرضیه سعیدپور، سیده زکیه طبسی صفحه 55
    با ورود به عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات، حوزه آموزش از نخستین نهادهایی است که دستخوش تحولات اساسی شده است. کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش سبب شده است تا محیط های آموزشی به سوی مجازی شدن سوق داده شوند. این امر با وجود فرصت های بی شماری که به وجود می آورد، یک مشکل عمده در آموزش به طور اعم و آموزش الکترونیکی به طور اخص ایجاد می کند و آن؛ عدم ارتباط و تعامل حضوری بین یاد دهنده و یاد گیرنده است. از آنجایی که وجود تعامل حضوری در آموزش الکترونیکی به ویژه در بعضی دروس عملی که به طورجدی به آزمایشگاه ها و رسانه های مختلف متکی هستند، از ضروریات می باشد، این مشکل بیش از پیش جلوه گر می شود. راه حلی که آموزش الکترونیکی برای مواجهه با این مشکل اتخاذ نموده است «رویکرد آموزش ترکیبی» است. آموزش ترکیبی به طور کلی به معنای بهکارگیری بیش از یک روش، راهبرد، تکنیک یا رسانه در امر آموزش، جهت ارائه محتوا و مطالب آموزشی است. این شیوه از آموزش به عنوان موج دوم آموزش های مجازی، توسط مارش و دیگران درسال 2003 مطرح شده است و به عنوان رویکرد جدیدی در برنامه ریزی آموزشی مطرح می باشد که در آن برای آموزش، از ترکیبی از تجهیزات الکترونیکی و حضوری و نیز ترکیبی از شیوه های دانشجو محور و استاد محور استفاده می شود. به عبارتی این رویکرد قادر به ایجاد ساختارهای چند وجهی مجزا با هماهنگی کلیه فاکتور های مجموعه آموزشی در کنار بکارگیری تئوری ها و تکنیک های نوین آموزشی، نرم افزار های آموزشی، وب و... درراستای خلق مجموعه های آموزشی- یادگیری مشارکتی از راه دور می باشد. این رویکرد سعی دارد اصول یادگیری شناختی و ساختن گرایی اجتماعی را با هم تلفیق نموده و عناصر سه نظام آموزشی آگاهی دهنده، توانایی دهنده و خلاق را یک جا گرد هم آورد. بکارگیری این شیوه آموزشی درسیستم آموزش الکترونیکی مزایایی همچون دستیابی به کیفیت بالای یادگیری با تلفیق تکنولوژی های ارتباطی– اطلاعاتی در درون مجموعه های یادگیری متنوع درجهت حمایت ازآموزش حضوری و مجازی، کاهش هزینه های دستیابی به اطلاعات بنیادی و پر هزینه مورد نیاز در پژوهش های تخصصی، منعطف نمودن فرآیند سازماند هی و ارائه مواد آموزشی توسط اساتید، قرار دادن فراگیر به عنوان محور فرآیند یادگیری آن هم با ایجاد یک سری چالش های ذهنی، دخالت دادن فراگیران در سازماندهی امور آموزشی، تشریح واضح محتوی دروس، ارزشیابی و ملاکهای آن، کوتاه تر شدن منحنی یادگیری برای کل فراگیران، تقویت فعالیت های فراگیران با بهره گیری از روش حل مسئله و پرسش گری با استفاده از تعاملات گروهی و رقابت سالم در ساختاری پویا و... را به همراه خواهد داشت. با عنایت به ضرورت مبحث عنوان شده و لزوم بکارگیری این شیوه از آموزش درسیستم آموزش الکترونیکی، در این مقاله تلاش شده است مفاهیم، مبانی، روش ها و نیز مزایای کاربرد آموزش ترکیبی در آموزش الکترونیکی مورد بحث قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش سنتی، آموزش مجازی، آموزش ترکیبی
  • حبیب الله قمی، علیرضا زادگان صفحه 65
    مقدمه
    ترویج آموزش مداوم علوم پزشکی با استفاده از روش یادگیری الکترونیکی میتواند محدودیتهای زمانی و مکانی آموزش مداوم را برطرف نماید. این مطالعه با هدف بررسی نظرات مشمولین برنامه های آموزش مداوم درباره برگزاری برنامه ها به روش الکترونیکی انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی و بصورت مقطعی پیمایشی است. جمعآوری داده ها از طریق 450 پرسشنامه بصورت تصادفی ساده و حضوری در بین مشمولین برنامه های آموزش مداوم علوم پزشکی تبریز در سال 89-88 انجام گرفته که به تعداد 310 پرسشنامه تکمیل و برگردانده شد. داده ها با استفاده از برنامه نرمافزاری SPSSو مقیاس لیکرت (کم=1، متوسط=2، زیاد=3، خیلی زیاد=4) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند
    یافته ها
    . نتایج با میانگین و اولویتبندی از مقیاس چهار در قالب 14 میانگین بدست آمدند. طبق نظر مشمولین آموزش مداوم تبریز، برگزاری برنامه های آموزش مداوم، به ترتیب در استفاده موثر از وقت، به روز کردن معلومات و ارتقاء دانش مشمولین، و در ارائه مطالب جدید موفق بوده است. شناخت مشمولین از برنامه های آموزش مداوم الکترونیکی کم ترین امتیاز را به دست آورد.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن شناخت کم مشمولین از یادگیری الکترونیکی، بایستی فعالیتهای بیشتری از طریق متولیان یادگیری الکترونیکی درخصوص معرفی بهینه این روش صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، آموزش مجازی و آموزش مداوم پزشکی
  • سید محمدرضا مهاجری، سید امیر رضا مهاجری صفحه 69
    پزشکی همواره در جوامع مختلف از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است که به دلیل نقش مهم دانش آموختگان این رشته در جامعه می باشد. این اهمیت سبب شده است که همیشه بهترین و کاراترین آموزشها برای تعلیم دانشجویان این رشته به کار بسته شود تا بدین وسیله خطاها در بالین بیمار به حداقل برسد. یکی از روش های کم کردن این خطاها بیشتر شدن آموزش های عملی دانشجویان همراه با بالاتر بردن کیفیت آموزش می باشد. در شیوه های سنتی آموزش، دانشجو جهت فراگیری علم مستقیما در یک موقعیت واقعی و بر بالین بیمار قرار می گیرد که خطرات زیاد و محدودیت های بسیاری را به همراه دارد. از جمله راهکارهای قابل تامل، ایجاد فضاهای مجازی با کیفیت فضاهای واقعی و حتی بالاتر جهت آموزش می باشد. از جمله تکنولوژی های جدید قابل استفاده در این زمینه شبیه سازی و واقعیت مجازی است. مزایای آموزش پزشکی از طریق شبیه سازی عبارتند از: افزایش سلامت و امنیت بیمار، کاهش خطاهای پزشکی و کاهش هزینه درمان. مطالعه حاضر به مرور موضوعات آموزش پزشکی که شبیه سازی و واقعیت مجازی می تواند در آنها کارایی داشته باشد، تکنولوژی های زیر شاخه واقعیت مجازی و مشکلات و محدودیت های آنها می پردازد.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، شبیه سازی و واقعیت مجازی
  • اشرف سادات حکیم، داریوش رخ افروز، ندا صیادی صفحه 75
    زمینه و هدف
    یادگیری به شیوه الکترونیکی به عنوان یک نوع روش آموزش انفرادی محسوب می شود که در آن یادگیرندگان قادرند با توجه به استعدادهای خود به هدف های آموزشی دست یابند. هدف در این پژوهش بررسی راهکارهای کوتاه مدت یادگیری الکترونیکی ترکیبی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز (50 نفر) بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از آمار توصیفی وتحلیلی در نرم افزار آماری spss نسخه 13 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش فوق نشان داد که 83 درصد اعضای هیات علمی به طراحی نرم افزارهای ارائه کننده خدمات آموزشی جذاب و ایرانی پسند به عنوان بهترین راهکار کوتاه مدت اعتقاد داشتند و 17درصد راهکار یادگیری الکترونیک را که صرفا«جهت کسب دانشجویان توسعه یابد را به عنوان غیرکاربردی ترین راهکار انتخاب کرده بودند
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه به نظر می رسد مسئولین باید در خصوص ارائه نرم افزارهایی که بیشتر با فرهنگ ایرانی همخوانی داشته باشد تلاش نمایند تا بتوان در این امر مهم که همانا آماده سازی بستر مناسب جهت اجرای آموزش الکترونیکی ترکیبی است گام برداشت.
    کلیدواژگان: راهکار، یادگیری، یادگیری الکترونیکی ترکیبی
  • مرضیه سعید پور، سیده زکیه طبسی صفحه 81
    با ورود به عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات، حوزه آموزش و محیط های آموزشی دستخوش دگرگونی عمیقی شده اند که چنین روندی از یک سو دست اندرکاران را ملزم به اعمال روش های علمی و منطقی در برنامه ریزی، مدیریت، اجرا و ارزیابی آموزش الکترونیکی بر مبنای فناوری های نوین می نماید و از سوی دیگر فراگیران را ملزم به تبادل سریع اطلاعات و ارتباطات در محیط های آموزش الکترونیکی می نماید. آموزش الکترونیکی با استفاده نظام مند از فناوری های اطلاعات و ارتباطات جهت عرضه فرایند آموزش و یادگیری توانسته محیطی را پدید آورد که از محیط های آموزش سنتی متمایز می باشد. البته مسئله مهم در این آموزش، روش مورد استفاده به لحاظ کیفی می باشد، به طوری که قادر به تداعی محیط های یادگیری واقعی و ارتباط دو سویه استاد– فراگیر به عنوان شروط اساسی کیفیت آموزش در محیط های الکترونیکی باشد. در این راستا کاربرد ایده وب2 درآموزش الکترونیکی با خصوصیات مشترکی چون تمرکز زدایی، سهولت بیشتر در طراحی اینترفیس، طبیعت تعاملی، تولید محتوا با مشارکت فعالانه کاربر و شفافیت بیشتر در گردش اطلاعات، منشاء به وجود آمدن تحولات جدیدی در زمینهی آموزش الکترونیکی گردیده است که این تحولات آن قدر چشمگیر بوده است که متخصصان آموزشی از آن به عنوان سیر تحول آموزش الکترونیکی از 1 به 2 یاد می کنند.
    نتیجه گیری
    دیدگاه آموزش الکترونیکی2 از یک سو، به کاربرد نظریه سازاگرایی اجتماعی جهت ایجاد سیستمهای تولید محتوا می پردازد واز سوی دیگر به عنوان یک وسیله ارتباطی- تعاملی هوشمند با مشارکت جمعی و حذف محدودیت، توانسته خرد جمعی را در خدمت همافزایی درآورده و از تجاری کردن دانش با بکارگیری رهیافت توسعه باز ممانعت نماید. لذا در این مقاله سعی شده وب 2 با کلیه موارد مطرح دراین باره اش مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، وب2، آموزش الکترونیکی2، نظریه ساختن گرایی
  • سیده نگار اسعدی صفحه 87
    زمینه و هدف
    در طول زمان مدرسان و اعضای هیات علمی از وسایل کمک آموزشی گوناگونی برای آموزش بهتر مطالب به دانشجویان بهره جسته اند. این وسایل و ابزار می توانند از قدرت درک و تجسم دانشجویان برای آموزش کمک بگیرند از جمله آن ها: تخته سیاه، تخته سفید، پاورپوینت، اطلس و عکس، مولاژ، فیلم و سایر وسایل اند. هدف از این مطالعه تعیین نظرات دانشجویان در مورد استفاده از وسایل کمک آموزشی توسط اعضای هیات علمی در حین تدریس است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، توسط یک پرسشنامه که روایی و پایایی آن تایید شده است، اطلاعات مربوط به میزان استفاده اعضای هیات علمی از وسایل کمک آموزشی در حال حاضر و اینکه این میزان چقدر باید باشد، و مناسبت وسایل کمک آموزشی با نوع درس از نظر دانشجویان پزشکی بررسی و بر حسب درصد از (0-100) به وسایلی از قبیل: تخته سیاه، تخته سفید، پاورپوینت، اطلس و عکس، مولاژ، فیلم و سایر وسایل نمره داده شد. داده ها درSPSS 5/11 مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین پرسشنامه های عودت داده شده، اطلاعات 52 پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفت. از نظر دانشجویان پزشکی میزان استفاده اعضای هیات علمی از پاورپوینت بین وسایل کمک آموزشی بیشتر از بقیه بود (53/71 %)، میزان استفاده اعضای هیات علمی از پاورپوینت می بایست بیشترین میزان درصد بین وسایل کمک آموزشی باشد (01/79 %) و از بین وسایل کمک آموزشی ذکر شده اطلس و عکس از بقیه مناسبت بیشتری با نوع درس داشته است (61/79 %).
    نتیجه گیری
    استفاده از وسایل کمک آموزشی الکترونیکی رایج شده است و البته کاربردی نیز هست ولیکن انتخاب وسیله کمک آموزشی بر اساس مناسبت با نوع درس صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: وسایل کمک آموزشی، مناسبت، پاورپوینت، اطلس و عکس
|
  • Dariush Rokh Afrouz , Neda Sayadi , Ashraf Sadat Hakim Page 5
    Introduction
    Many educational psychologists believe that learning conditions must be so organized that every universal based on their ability to pay the learning activity, so many studies have been done in the field of electronic learning system combination (merger and targeted training in person E-Learning)so far. In the present study the aim is to assess the awareness of the faculty of Ahvaz University of Medical Sciences in e-learning.
    Methods
    In this cross sectional descriptive study the participants were chosen among the faculty members of Ahvaz University Medical Sciences. The number of the participants was based on pilot sampling and sample size formula (to the number of D = 50). The tool for information gathering was a questionnaire planned by the researcher. After collecting the data, it was analyzed with descriptive and inferential statistics in SPSS v.13.
    Results
    Our results showed that 50% of faculty members were aware of the e-learning process, 52% knew how to use computers, access the Internet and presented lessons with a power point and 46% needed more education in programs like word, windows, spss, excel. Also there is a significant relationship between knowledge and experience (p=0/03).
    Conclusion
    Considering the unavoidable limitations of electronic techniques, teaching through e-learning system and face to face classes are recommended in the University of Medical Sciences.
  • Bita Sadat Zegordi , Arash Bordbar , Tayebeh Leqaei Page 11
    Background
    Web-based educational technology has provided opportunities for using new and effective learning methods in the recent years. Some of the high ranked universities began to distribute online education and benefit from it. This research is designed to evaluate the feasibility and needs for implementing e-learning projects in Fasa University of Medical Sciences and the students’ willingness to contribute in them.
    Methods
    two hundred students entered the study. To identify the preconditions، we used a standard questionnaire containing 26 questions in 6 categories using Likert scaling.
    Results
    Fifty three students were female while 47% male. The most important factors in promoting e-learning projects were learning abilities through media، access to technology، communication skills، internet groups and motivations.
    Conclusion
    Students of Fasa University of Medical Sciences had relatively appropriate inclination for e- learning.
  • Hossein Zangeneh, Hashem Fardanesh Page 19
    Roots of generative learning theory (GLT) return to Wittrock’s cognitive neural researches in 1974. He emphasizes on deep understanding and learning، which are constructed by learners through generating relationships between new information with each other، or old knowledge with new information that leads to the learner’s generation of a new meaning. In this article first we describe GLT briefly then design a model to be applied to teaching-learning process. The model steps are: analyzing، identifying learning outcome، concept and context expressing، prerequisites describing، work space providing، generating relationship and meaning، learning delivery، evaluation، resource and information gaining tools، supporting and facilitating and finally knowledge generation. In fact the goal of GLT and design model is based on learner’s deep understanding of the subject.
  • Mahdi Rabiei , Sakineh Mohebi Amin , Saleh Rashid Haji Khajehlu Page 29
    The aim of this study is to evaluate the quality of the curriculum of virtual education which is done through cohort method. In this study the quality of the curriculum is studied according to nine elements of Francis-Klein and one added element. For achieving the mentioned research aim، two questions are asked: 1-How much is the quality of the courses of virtual education of Ferdowsi University with course separation، according to curriculum elements? 2-How is the quality of the curriculum of virtual learning from the view of students? The study group included 210 students which have chosen their courses virtually in 1388. The data is gathered through a questionnaire. For evaluating، the reliability of questionnaire the content is evaluated and it is calculated by α krahba 0. 89. The analysis of the data is done at two levels which are descriptive and Inferential Statistics. The results of the study showed that the quality of the curriculum of virtual education of Mashhad Ferdowsi University has an appropriate quality from the point of aim elements، content، page plan، educational material، categorization، time، environment and evaluation، the learning activities have average quality، and categorization، element has an in appropriate quality.
    Conclusion
    The quality of curriculum of virtual education of this university is appropriate. Also among all courses، Nahjolbalaqeh had the best and Mathematics had the lowest quality level.
  • Neda Sayadi , Ashraf Sadat Hakim , Dariush Rokh Afrouz Page 37
    In the past if the training of learners، was done only by teachers and trainers and the book was considered as the principal source of information in education، today new communication tools and environments are used for training. The aim of this study is to review the mixed long-term perspectives of E-Learning from the view of the faculty of Ahwaz University.
    Methods
    In this cross_ sectional descriptive study of the faculty of Ahwaz University of Medical Sciences the number of faculty is based on pilot sampling and sample size formula (to the number of D = 50). The tool for information gathering was a questionnaire planned by the researcher. After collecting the data، it was analyzed by descriptive and inferential statistics in SPSS v. 13.
    Results
    Our findings showed that 95% of these faculty members considered as professionals believed that the best long-term strategy was to present e-lessons and 5% supported that creating motivation in more experienced and older instructors for presenting e-lessons was the most impractical strategy.
    Conclusion
    The findings of this study showed that increasing the quality of learning، ease of access to high volumes of information، increasing quality، accuracy and reliability of the contents of the textbooks، and improving the knowledge of teachers، which are the most important achievements if information technology، can be done through an appropriate strategy.
  • Reza Assadi , Hscr, Mph Page 41
    According to the instructions by Iranian ministry of health and medical education، Continuous medical education (CME) is essential to maintain good knowledge level among health professionals to able to provide promising health services. But in practice it encounters challenges. Soon after set up of regulations for health professionals to attend CME courses، according to large size of country، restriction of healthcare human resource in far areas and busy diary of them، non-attendance courses was defined and advertised. These courses were of two main categories: web-based training or computer based training. In current short review author have focused on what have done over electronic CME programs and various aspects is discussed. These programs were conducted with various pedagogies in different centers while no evidence was established prior to commence. In current manuscript electronic education technologies are described and usability of them including advantages and disadvantages are debated.
  • Arash Bordbar , Mohammad Mahdi Naqizadeh , Bita Sadat Zegordi , Tayebeh Leqaei Page 47
    This research aimed on the evaluation and rating factors effective in succeed of E-learning method from the view of faculty members of Fasa University of Medical Sciences.
    Methods
    To identify the main factors، we used a questionnaire designed by the investigators; consisted of 35 questions about the effective factors in 7 categories. Each question has a 7 levels’ rating scale.
    Results
    the studied cases were totally 30 people; 78% male and 22% female. Among them 27% of them were university lecturers for more than 10 years. Upon their ideas، the most important factors in promoting e- learning method in the university were technological factors، authorities، education sources، level of information، factors related to circumstances and available electronic resources; the mean of mentioned factors were 6. 27، 5. 27، 5. 59، 5. 58 5. 49 and 5. 1 respectively.
    Conclusion
    This study suggests the technological factors as the most important aspect in promoting e- learning. Considering the high expenses which establishment of these facilities may need، it might be better that universities in one geographic area contribute in supplying the essential infra structures and developing electronic education.
  • Marzieh Saed Poor , Seyedeh Zakieh Tabasi Page 55
    With entering to information and communication technology age، the education field is one of the first fields that have faced extreme changes. The practical usage of information and communication technology has caused educational environments move toward becoming virtual. Although this issue creates lots of chances، it generally creates a problem in the field of education and especially in the field of e-learning; and that’s lack of communication and interaction between the learner and trainer. From the point that face-to-face interaction in e-learning especially in some practical lessons which are mainly related to laboratories and different media is one of the necessities، this problem is highlighted more. The solution that’s chosen by e-learning is “synthetic education approach”. Synthetic education generally means using more than one method، strategy technique، or media in education، for presenting lessons and content. This method of education is called the second wave of virtual education by Marsh and others in 2003 and is supported as a new approach in educational curriculum in which a mixture of electronic and face to face equipment and also student and teacher-centered methodologies are used. In other words this approach is able to create separate multi-dimensional structures، in harmony with all factors of education center besides using theories and new educational techniques، software and web for creating education centers and distance cooperative learning. This approach tries to mix the principals of cognitive learning and social constructivism and gather the elements of three education systems which are informative، enabling، and creative. Using this method in e-learning system have advantages such as achieving high quality in learning by mixing communication-informative technologies inside various learning centers for supporting face-to-face and virtual education، reducing the fees of getting access to necessary basic and expensive information in technical research، making the process of organizing and presenting material flexible، assigning the learner as the center of learning process by creating some mental challenges، involving learners in organizing educational affairs، clear explanation of lesson contents، evaluation and its rubrics، shortening the learning diagram for all learners، strengthening learner activities by using problem solving methods and asking questions with group cooperation and safe competition in an active structure، and etc.
    Conclusion
    According to the necessity of the mentioned issues and its essentiality in using e-learning، in this article it is tried to discuss the meaning، principles، methods، and also the advantages of using synthetic education in e-learning.
  • Habibollah Ghomi , Alireza Zadegan Page 65
    Regarding to the increasing development of information technology، the importance of E-leaning application in educational programs has been evaluated by asking from the continuous medical education program participants.
    Methods
    It is an analytical descriptive study based on field. Collecting the data is done through 450 questionnaires in the form of simple randomizing. 310 questionnaires have been returned. Likert scale (few=1، average=2، more=3، very more=4) was used to evaluate the variables. Data was analyzed by the SPSS software. The reliability of survey based on kronbakh`s alpha is equal to 0. 804.
    Results
    Outputs have been obtained with preference and total frequency distribution means by scale of 4 as follows: Influence of E-Learning on saving time was 3. 21، the success of E-Learning in updating the learners’ knowledge was 3. 19، and the success of E-Learning in promoting knowledge was 3. 07. The understanding of participants of E-Learning programs showed the lowest mean as 1. 86.
    Conclusion
    Considering the low understanding of learners about e-learning، more activities should be done by officials in order to better introduce and promote it.
  • Seyed Mohammad Reza Mohajeri, Seyed Amir Reza Mohajeri Page 69
    Medicine always has an important role in different societies. Because of this importance، best education must be used for medical students to reduce medical errors. Increasing practical learning and quality of educations for medical students is one of these solutions. In traditional educations، medical students learn in a real situation that has high risks and many limitations. One of the solutions for this problem is developing virtual spaces. Simulation and virtual reality are good choices for this aim. Advantages of education through virtual spaces are: increase health and safety of patients، decrease medical errors and decrease treatment cost. This article reviews medical education topics that simulation and virtual reality can improve them and also discuss about the limitations of this method.
  • Dariush Rokh Afrouz , Neda Sayadi Page 75
    Introduction
    e-learning techniques as a method of training individual is considered that the potential learners are able to achieve educational goals. The aim of this study was Short term solutions from the perspective of a combination of E-Learning Faculty of Ahwaz.
    Methods
    in this cross sectional descriptive study attend faculty of Ahwaz University Medical Sciences. The number of faculty based on pilot sampling and sample size formula (to the number of D = 50). the tool for information gathering was a questionnaire made by the researcher. After collected data analysis with descriptive and inferential statistics in SPSS v. 13
    Results
    Our results showed that 83% of faculty members believe that design software provider of education services attractive and friendly to Iran as the best solution and the 17% believed that only e-learning solution «for develop business students as the non-applicated solution.
    Conclusion
    Considering that the education system in Iran as well as the use of information and communication technologies slowly changed in the result the using information technologies that increase process efficiency Training in all areas were very fruitful.
  • Marzieh Saed Poor , Seyedeh Zakieh Tabasi Page 81
    The field of education has been undergone profound changes. Such process requires practitioners to apply the scientific and rational method in planning، management، Performance and evaluation instruction on based modern technologies. On the other hand، it requires rapid exchange of information and communications in e-learning environments. E-learning with using systematically information and communication technologies for teaching and learning process can provide an environment different from the traditional teaching environment. However، one important problem in this kind of education is the method used in terms of quality، so that can associate a real learning environments and interactive communication of professor – student as essential requirements of the quality of education in electronic environments. In this context، application of the idea of Web 2 at e-learning instruction with common characteristics such as decentralization، further facility in designing interfaces، nature of interaction، producing content with active participation of users and greater transparency in the flow of information، has created new developments in the field of e-learning. These developments were dramatic enough that the educational professionals mentioned them as flow evolution of e-learning from one to two.
    Conclusion
    E-learning 2 on the one hand، deals with the application of social adjustment theory in order to create content production systems; and on the other hand as a means of communication - interaction with collective partnership and removing the restrictions، could collect wisdom and prevent commercialization of knowledge after open development.
  • Seyedeh Negar Assadi Page 87
    Background
    During these years professors has used many different educational helping tools، these can help to teaching and learning such as: Blackboard، whiteboard، power point، atlas and picture، mileage، film and others. The aim of this study is determination of medical students'' opinions in using of educational helping tools by professors.
    Methods
    A cross-sectional study with reliable and valid questionnaire for percent of professors’ using of tools and how much should be use of them and fitness of them with kind of lessons between (0-100)، that fill by medical students. Data analyzed in SPSS 11. 5.
    Results
    From 52 return questionnaires of students، 71. 53 % of professors use of power point، 79. 01 % should be use of power point، atlas and picture are more fit with kind of lessons with 79. 61 %.
    Conclusion
    Using of electronic educational helping tools is prevalent and applicable also، but selection of them is based on kind of lessons.