فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 133 (بهار 1390)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 133 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن سرتیپی پور صفحه 3
    طرح های مسکن که امروزه تهیه می شود به رغم برخورداری از برخی ارزش های ممکن، به دلیل بی توجهی نسبت به مفهوم مسکن در تقابل با زندگی و محیط اطراف قرار گرفته و در حالت مطلوب، نقایص و کاستی های خود را از طریق آزمون و خطا برطرف می نماید. در حالی که مسکن معاصر در چنین مسیری گام بر می دارد، مسکن بومی به خوبی به اصالت زندگی و پتانسیل های محیطی آگاه بوده و به جای بی توجهی به نیازهای زندگی و مبارزه با متغیرهای جغرافیایی، در هماهنگی با آن شکل گرفته است. مصداق های خوب این نوع معماری را می توان در خانه های روستایی مشاهده نمود. این معماری که دارای اصول نسبتا ثابت و پایداری است به راحتی دستخوش دگرگونی قرار نمی گیرد و تغییرات آن اغلب بطئی، درونی و در طول دوره های زمانی نسبتا طولانی صورت گرفته است. یکی از مهم ترین ویژگی های معماری روستایی توجه به طراحی منطبق با نیازهای فطری مردم و محیط و فعالیت های روزمره آنان مانند نوع فضاهای معیشت مردم است. مصداق های معماری از همنشینی فضاهای زیستی و معیشتی در این نوع مسکن عمق توجه نسبت به زندگی مردم و نیازهای آن هاست که فضای کالبدی را با داستان زندگی مردم هماهنگ و آن را ایجاد نموده است. چنین نگاهی به زندگی و توجه به نیازها و هماهنگی با محیط طبیعی منجر به شکل گیری اشکال مختلف مسکن به صورت چادر، آلاچیق و مسکن موسمی یا دائم شده است. معماری روستایی اعم از مسکن، یا معماری فضاهای عمومی مانند آب انبارها، یخچال ها، آسیاب های آبی و بادی، کفتر خان ها (برای حاصلخیزی و رشد گیاهان)، بندها و... مصادیق بارزی از کتاب زندگی مردم است که همچون دایره المعارفی بزرگ نشان دهنده جهان بینی و چگونگی دانش سازندگان آن است. توجه به روستا و مسکن روستایی و معماری نشات گرفته از فطرت انسانی آن و فضای طبیعی و بستری که در آن شکل گرفته، امروزه نیز می تواند راهگشا و راهنمای معماران در طرح مسکن روستایی باشد. اما آغاز چنین رهیافتی مستلزم پدیدارشناسی مسکن روستایی و رجوع دوباره به چیستی و چرایی آن است. چنین فرایندی گام مهمی در مسیر شناخت، درک و احاطه به موضوع محسوب می شود که می تواند در تبیین اصول و معیارهای مسکن مطلوب روستایی اثرات مثبتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: پدیدار شناسی، سرپناه، مسکن، سکونت، خانه روستایی، فضای معماری
  • علی غفاری، مریم بنایی ابرندآبادی صفحه 15
    انسان بیش از 50 درصد اوقات روزانه خود را در خانه سپری می کند و مطالعات نشان داده است که محیط ساخته شده می تواند بر روی سلامت افراد تاثیر بگذارد. خانه ناسالم می تواند باعث بروز بیماری های بسیاری شود. این گونه خانه ها میزان بروز آسم، آلرژی-های پوستی، تنفسی و سایر بیماری های ریه را افزایش می دهند. همچنین سوانح فیزیکی و صدمات جسمی در این خانه ها بیشتر است. علاوه بر این ناسالم بودن خانه بر مسائل روانی و اجتماعی مانند افسردگی، گوشه گیری، استرس و ناهنجاری های رفتاری تاثیر می گذارد. خانه سالم فقط در طراحی سالم و بهداشتی یک سر پناه خلاصه نمی شود، بلکه تمام ابعاد سلامت فیزیکی، روانی و اجتماعی را در خانه و محیط اطراف آن در بر می گیرد.
    هدف از این نوشتار، تحقیق در مورد مفهوم«خانه سالم»، تدوین یک چارچوب نظری جهت تبیین مفهوم مزبور و بازشناسی و معرفی مولفه های سازنده آن است. این نوشتار از چهار بخش عمده تشکیل می شود. ابتدا، مفهوم سلامت، خانه و خانه سالم بررسی خواهد شد. سپس به ضرورت مطرح شدن این موضوع و ارتباط سلامت و خانه پرداخته می شود. آنگاه ادبیات مرتبط با موضوع خانه سالم و جایگاه آن در معماری مرور خواهد شد و پارامترهای مسکن سالم و فاکتورهای تهدید کننده سلامتی دسته بندی و بررسی می شوند. در نهایت، بدین شکل نتیجه گیری می شود که ریسک فاکتورهای اصلی ایجاد کننده بیماری در خانه شامل: رطوبت، ذرات معلق در هوای داخلی، گرد و خاک، سر و صدا، سوانح خانگی، مصالح نامناسب، کمبود نور آفتاب، شلوغی و تراکم، عدم داشتن روابط اجتماعی مناسب و... است که با تدوین راهکارهای مناسب می توان از ایجاد آن ها جلوگیری کرد
    کلیدواژگان: خانه، سلامت، خانه سالم، محیط ساخته شده
  • نیلوفر رضوی صفحه 29
    تعریف پیوستگی و تعلق خانواده در فرهنگ ایرانی به صورت متعارف چتری از حمایت را بر سر فرزندان می گستراند که مفهوم امنیت لاجرم در سایه پهناور آن تبیین می شود. حاصل این حمایت گسترده گاه سبب می شود که ضرورت مشارکت کودکان در فرایند تصمیم گیری به فراموشی سپرده شود. اما از آنجا که مبانی تعلق به محیط و سرزمین پیوند انکار ناپذیری با میزان مشارکت در ساخت آن دارد، و با توجه به این که در صورت نقص یا تخریب یک زیستگاه، کودکان از آسیب پذیرترین اقشار ذینفع محسوب می شوند، دیدگاه های نوین پرورش، توانمندسازی جوامع بشری را موکول به ساخت و مدیریتی مشارکتی می دانند که نوپایان عرصه های اجتماعی در آن نقش پررنگی داشته باشند. حق کودکان در شکل دهی به مکان زندگی شان از امور مسلمی است که مورد توافق بین المللی است. علاوه بر این، دو مفهوم توانمندسازی و ظرفیت سازی، به مثابه دو بال، پیش نیازهای غیرقابل انکار توسعه در تعاریف نوین آن هستند. توانمندسازی بدون مشارکت همه رده های سنی تعریفی ناقص خواهد داشت، و طبیعت دوراندیش مفهوم ظرفیت سازی اصولا بر مشارکت رده های سنی پایین تر جامعه و آموزش پذیری کودکان استوار است. نوشته حاضر با تبیین مفهوم مشارکت در این رده سنی، و معرفی شیوه ارزیابی مشارکتی در سکونتگاه های روستایی، به بررسی و تحلیل تجارب موجود در این زمینه، با میزان متفاوت مشارکت کودکان در بسترهای مختلف می پردازد.
    پرسش های پژوهش-مشارکت کودکان در توانمندسازی جوامع روستایی چه جایگاهی دارد؟
    -با تکیه بر کدام مبانی می توان ساز و کارهای مشارکت کودکان را تعریف کرد؟
    -مشارکت در سکونتگاه های روستایی چگونه تعریف می شود؟
    کلیدواژگان: مشارکت کودکان، حقوق کودک، ارزیابی مشارکتی روستا، توانمندسازی، ظرفیت سازی
  • اسماعیل شیعه، کیومرث حبیبی، حامد کمالی نسب صفحه 39
    طی دهه های اخیر به تدریج محلات نابسامان و سکونتگاه های غیررسمی، به طور عمده در حاشیه شهرهای بزرگ کشور، خارج از برنامه رسمی توسعه شهری و به صورت خودرو شکل گرفته و گسترش یافته است. این پدیده در مطالعات شهری به عنوان یکی از آسیب های شهری مطرح می باشد. در فرایند آسیب شناسی شهری یکی از مراحل بسیار مهم، شناخت دقیق و همه جانبه از آسیب می باشد. به عبارتی تنها با شناخت دقیق از عوامل ایجاد آسیب است که می توان راهکارهای حل آن را نیز ارائه نمود. از این جهت شناخت عوامل تاثیرگذار در پیدایش و توسعه مناطق حاشیه نشین بیش از پیش لازم و ضروری به نظر می رسد. این شناخت دقیق و واقع بینانه از دو جهت سودمند واقع خواهد شد: اولا در صورت دست یافتن به شناخت درست، موضع گیری مناسب و روشنگرایانه ای در مقابل مشکلات کالبدی و غیرکالبدی خواهیم داشت، ثانیا می توان به راهکاری مناسب و توانمند برای جلوگیری از شکل گیری، گسترش و اصلاح وضعیت کنونی این مناطق رسید. تا کنون از سوی پژوهشگران مطالعات شهری دلایل متعددی برای شکل گیری حاشیه نشینی ارائه گردیده است. با توجه به متنوع بودن پدیده حاشیه نشینی نمی توان دلایل وجود آن را برای یک شهر، به شهر دیگر تعمیم داد. کرج به عنوان یکی از کلانشهرهای کشور به علت برخوردار بودن از جاذبه های متنوع به عنوان مقصد تعداد کثیری از مهاجرین می باشد. در این پژوهش به بررسی علل شکل گیری اسکان غیررسمی و فرایند گسترش آن در محله سهرابیه کرج پرداخته شده است. این محله با مساحتی در حدود 33 هکتار و با جمعیتی معادل 5247نفر، در غرب شهر کرج و در کنار جاده قزلحصار قرار دارد. روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی بوده و از روش پیمایشی و کتابخانه ای نیز استفاده شده است. شیوه نمونه گیری به صورت تصادفی و از هر 10 خانوار یک خانوار بوده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که ریشه شکل گیری سکونت در محله سهرابیه کرج به سال 1343 می رسد. اولین ساکنان این محله به دنبال انجام اصلاحات ارضی و به علت وجود بسترهای مناسب طبیعی به آنجا آمده اند. بعد از انقلاب و به دنبال تشدید روند مهاجرپذیری شهر کرج و همچنین وجود مزیت های متعدد محله سهرابیه برای مهاجرین کم درآمد از قبیل ارزان بودن زمین، نزدیکی به شهر کرج و وجود جاده قزلحصار به عنوان محور اتصالی محله سهرابیه به پیکره اصلی شهر کرج و عدم نظارت دقیق شهرداری بر ساخت و سازهای غیرمجاز، این محله مقصد مهاجرت تعداد زیادی از مهاجرین گردید. همچنین یافته های تحقیق نشان می دهد که نزدیک به 85 درصد مهاجرین به این محله از استانهای شمال غرب و غرب کشور و با انگیزه دستیابی به شغل بوده است. بر این اساس لزوم توزیع عادلانه امکانات در سطح این مناطق و ایجاد فرصت های شغلی در آنها به عنوان رویکرد اصلی در جلوگیری از گسترش اسکان غیررسمی در محله سهرابیه و شهر کرج مطرح می باشد.
  • سعید ملکی صفحه 49
    در سال های اخیر گسترش وسایل ارتباطی و سهولت دریافت پیام از این رسانه ها در تمامی مناطق از جمله مناطق روستایی اثرات فراوانی بر کیفیت زندگی روستایی گذاشته است. از این رو با ورود فناوری اطلاعات و ارتباطات به مناطق روستایی، روش های سنتی، کاربر و ناکارآمد کشاورزی و دامپروری جای خود را به شیوه های مدرن و موثر می دهد. این موضوع خود باعث افزایش منابع درآمدی روستائیان می گردد. همچنین،گسترش اینترنت در مناطق روستایی، مرزهای متعارف دسترسی به امکانات و اطلاعات را از میان برمی دارد و مناطق روستایی را به طور مستقیم و آسان به جهان متصل می کند.
    استان خوزستان با 1400000 نفر جمعیت روستایی با تعداد 175 دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات روستایی در رتبه 16 برخورداری از امکانات فناوری اطلاعات و ارتباطات نسبت به استان های دیگر قرار دارد در حالی که از لحاظ جمعیت روستایی در رتبه سوم می باشد. این نشانگر این است که توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات روستاهای استان خوزستان نسبت به تعداد جمعیت روستایی در سطح پائینی است. استان آذربایجان شرقی با جمعیت روستایی 1200820 نفر دارای 750 دفتر ICT روستایی در رتبه اول و استان قم با جمعیت روستایی 63639 نفر و تعداد 50 دفتر ICT روستایی در رتبه آخر کشور قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، روستا، سوات، استان خوزستان، ایران
  • حسن افراخته، اسماعیل آقایی زاده صفحه 71
    نتایج سرشماری های رسمی در ایران حاکی از این است که با گذشت زمان سهم جمعیت روستایی در کل جمعیت ایران رو به کاهش نهاده و بسیاری از روستاهای کشور خالی از سکنه شده اند. آمارهای مهاجرتی در ایران نیز گویای مهاجرت شدید جمعیت از روستاها به شهرهای کشور طی نیم قرن گذشته بوده است. مجموع این موارد حاکی از شرایط نامناسب روستاهای ایران برای سکونت و جذب جمعیت می باشد.
    مشکل ترک روستاها و تخلیه آن ها توسط روستائیان یکی از مباحث مهم در زمینه مسائل روستایی به حساب می آید. بروز این مشکل دلایل مختلفی دارد که از جمله مهم ترین آن ها کمبود امکانات و عدم دسترسی به خدمات مختلف مورد نیاز می باشد. این مورد باعث شده تا مهاجرت از روستا در ذهن اکثر افراد به عنوان رویدادی نامطلوب در روستاها در نظر گرفته شود. دوره پس از اصلاحات ارضی دوره بروز تغییرات وسیع در زندگی روستائیان بوده است که مهاجرت وسیعی را منجر گردید. اما پس از گذشت چند دهه اثرات فوق کمرنگ و یا محو شده و به جای آن رکود حاصله در اقتصاد و معاش روستایی جایگزین آن گردیده است.
    در این مقاله با تکیه بر مطالعات میدانی و معرفی ویژگی های اقتصادی اجتماعی جمعیت مورد مطالعه، دلایل مهاجرت از روستاهای شهرستان بندرانزلی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بررسی های مقاله حاضر نشان می دهد که روستاهای شهرستان بندرانزلی در حال حاضر با عدم موازنه تعداد جمعیت و میزان منابع طبیعی مواجه می باشند که به صورت وجود تعداد زیادی از نیروی کار جوان وکمبود منابع معاش از طریق کشاورزی جلوه گر گردیده است.
    بررسی های میدانی صورت گرفته حاکی از این است که درصد عمده ای از مهاجرتهای صورت گرفته در سطح روستاهای شهرستان بندرانزلی در راستای دستیابی به کار برای تامین معاش خانواده در نتیجه کاهش منابع طبیعی و سطح پایین تکنولوژی جهت ارتقای سطح کیفی تولید بوده است که مشخصا بر وجود مهاجرت رکودی صحه می گذارد.
    کلیدواژگان: روستا، مهاجرت روستایی، مهاجرت رکودی، بندرانزلی
  • ناهید سجادیان، مهیار سجادیان صفحه 85
    در ایران،روستاها باوجود داشتن منابع طبیعی پایه کشاورزی، با مشکلات اقتصادی مواجه می باشند.این مسائل لزوم توجه به راهکارهای مکمل اقتصادی چون گردشگری روستایی را مطرح می سازند.گردشگری روستایی می تواند طیف وسیعی از فعالیت های گردشگری،از جمله کوهپیمایی تفریحی- ورزشی را شامل گردد.کوهپیمایی، فعالیتی پرطرفدار در سراسر جهان است که بسیاری به آن می پردازند. استان مازندران نیز به لحاظ خصوصیات طبیعی و ویژگی های اقلیمی و غیره از استانهای ممتاز به لحاظ فعالیت های مبتنی بر طبیعت محسوب می گردد.اما مسئله این است که ویژگی های طبیعی به ویژه ارتفاعات و توپوگرافی، آن چنان که باید به عنوان فرصت در جهت توسعه روستاهای استان مازندران شناسایی نگردیده و در این جهت برنامه ریزی نشده است.در این راستا به نظر می رسد که استان مازندران در زمینه کوهپیمایی تفریحی- ورزشی در راستای گردشگری روستایی و نتایج حاصل ازآن در جهت اقتصاد تکمیلی، استعداد و ظرفیت دارد.لذا این پژوهش در این راستا، با بهره گیری ازسیستم اطلاعات جغرافیایی، نسبت به شناسایی مناطق مستعد کوهپیمایی تفریحی- ورزشی استان مازندران اقدام نمود و سپس روستاهای در ارتباط این مناطق مستعد در سه بازه کمتر از 500متر،500 تا 1000متر و1000تا 1500 متر در قالب دو نوع روستای زیر 20 خانوار و بالای 20 خانوار به تفکیک شناسایی گردید وسپس جهت ارائه راهکارهای کاربردی با توجه به چهار شاخص تعداد روستا، جمعیت، تعداد خانوار و دسترسی به راه ها در جهت گردشگری روستایی مورد تحلیل واقع گردید روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است. براساس یافته های تحقیق استان مازندران در زمینه های طبیعی، انسانی(روستایی)و فرصتهای توسعه گردشگری روستایی مبتنی بر کوهپیمایی تفریحی- ورزشی دارای استعداد می-باشد. در انتها نیز بر اساس یافته های تحقیق راهکارهای کاربردی نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کوهپیمایی تفریحی، ورزشی، گردشگری روستایی، مازندران، GIS
  • آئیژ عزمی، حسن مطیعی لنگرودی صفحه 101
    امروزه توجه به محیط زیست در تمامی بخش های کشور بالاخص محیط های روستایی اهمیت یافته است تا هر چه بهتر و بیشتر بتوان در عین بهره برداری مناسب از محیط، از آن حفاظت نمود. لذا مناطق روستایی به واسطه نزدیکی بیشتر به طبیعت و اثرات مستقیمی که بر طبیعت می گذارند و تاثیراتی که از طبیعت می پذیرند، از اهمیت به سزایی برخوردار هستند. این امر ضرورت تحقیق در محیط زیست روستایی را دو چندان می کند. هدف از این مقاله بررسی مشکلات زیست محیطی روستاهای کشور و پیدا کردن راه حل های برطرف کردن این مشکلات است. روش تحقیق کتابخانه ای بوده است که از منابع متعدد جهت تحلیل مطالب استفاده شده است. همچنین از جستجوی های اینترنتی در سایت های داخلی و خارجی جهت کسب اطلاعات در زمینه تحارب جهانی بهره برده شده است.نتایج حاکی از وجود مشکلاتی چون فرسایش، نبود مراکز دفن زباله، عدم احداث تاسیسات فاضلاب به همراه مشکلات ناشی از کمبود آب و آلودگی منابع آب موجود است که می توان به آن تغییر کاربری اراضی، آلودگی هوای محیط های روستایی،تخریب مناطق حفاظت شده را اضافه نمود، که راه حل هایی چون اصلاح سیستم شخم زنی، بهره برداری بهینه از منابع آبی با اصلاح کانال-های آبیاری و اجرای طرح های توسعه فیزیکی روستایی و افزایش کارایی منابع موجود پیشنهاد می شود.
    بخش دیگری از مشکلات مربوط به استفاده از سوخت های زیستی همچون هیزم است که موجب آلودگی هوای محیط خانه و روستا می گردد. در این زمینه اجرای طرح های برق کشی در نواحی روستایی مفید است. این امر موجب کاهش مونوکسید کربن در هوای خانه و روستا می شود. جمعیت، مولفه دیگری در محیط زیست روستا است که دارای تاثیرات منفی و مثبت بر محیط زیست می باشد. مهاجرت و افزایش فشارها بر زمین موجب تخریب محیط زیست می گردد. در مقابل افزایش جمعیت به توسعه فناوری های زیست محیطی کمک می کند و موجب حفاظت از محیط زیست می شود. امروزه اجرای طرح های متعددی همچون مدیریت کاربری اراضی، آموزش و مدیریت محیط زیست به همراه اجرای طرح های مشارکت جویانه در جهت حفاظت روستاها از جمله برنامه های جهانی است که اجرا گردیده است.
    کلیدواژگان: مشکلات زیست محیطی، تغییر کاربری اراضی، توسعه فیزیکی، مهاجرت، مشارکت
|
  • Mohsen Sartipipour Page 3
    Today’s Housing designs, despite of their positive values and ignorance to its concepts, are in contrast with the real life and environment. In the ideal situation to overcome the deficiencies and defects is through real experiments. While today’s architecture is going in this direction, the indigenous housing rather than disregarding life needs and struggle with geographical variables, is very well aware of originality of life and potential environment which have been form in harmony. Good example of this architecture can be seen in rural houses. This kind of architecture which has relatively fixed and sustainable principles did not change easily. Their changes were often slowly from inside and among the long period time. One of the most important features of the rural architecture is considering the design consistent with people’s natural needs, environment and their routine activities, such as type of livelihood spaces. This type of housing which include the living and working spaces present the attention of the architecture to the people’s life, their needs and the physical space which have been created harmony with the life story of the rural residence. Having consider their life, needs and harmony with the natural environment, has resulted to form different kinds of housing, such as tent, arbor, temporary seasonal and permanent houses. Rural architecture, which include housing or public spaces such as cisterns, refrigerators, wind and water mills, pigeon – house(for plants fertility and growth) reservoir and … are clear instances of people’s life. This is similar to a great encyclopedia showing its builder’s worldviews and knowledge. Paying attention to the villages, rural housing and the architecture which is resulted from the human temperament and natural environment around it, could be an appropriate guide for today’s architects to design rural housing. But to start such an approach needs the knowledge on rural housing phenomenology and a new reference to its essence and identity. Such process is an important step towards understanding and cognition of the total subject and could be conducted to achieve the suitable rural housing principles.
  • Maryam Banaei, Ali Ghaffari Page 15
    Human spends more than 50 percent of his time inside the house; studies have shown that the built environment can affect human health. The unhealthy house can cause many diseases. Unhelthy houses increase the number of asthma, respiratory and skin allergies and lung diseases. Also accidents and domestic injuries are more in these houses. In addition unhealthy houses affect mental and social well being such as: depression, isolation, stress and behavioral abnormalities. The “Healthy House” is not just designing healthy and hygienic shelter, but also includes complete physical, mental and social well being in the house and the environment. The purpose of this paper is to study the meaning of the “Healthy House” and categorize the theories to determine the definition and presents the parameters of the subject. This paper includes four major parts. First, will be determined the definition of health, house and healthy housing. Then, will be considered the importance of the subject and the relationship between the health and the house. Then, will be discussed the literature review and its place in architecture and categorized the healthy parameters of housing and its risk factors. Finally, it considers that the major risk factors of diseases in house are contains of: damp, aerosols, dust, noise, domestic injuries, inappropriate materials, lack of sunlight, overcrowding, social isolation and etc. By finding out the appropriate solutions, these problems will be prevented.
  • Niloofar Razavi Page 29
    The concept of child-friendly environment has been exhaustively discussed urban dialogue and even realized in many urban settings in developed countries. Yet, neither the theory nor the practice of the concept has reached rural settlements in most developing countries. The diversity of social setting and cultural paradigms makes the generalization of the current urbanized definition of the concept to rural society somewhat unproductive and even damaging. The definition of coherence and attachment in an Iranian family usually spreads a shade of protection over the children, under which the substance of security is justified. As a result, the need for children to take part in the burden of decision-making is often considered irrelevant. However, since the foundations of place attachment is rooted in the active participation in constructing and shaping of environment, and because any failing or destruction affects the children first and foremost, new perspectives on empowerment dictates an overall social participation in which children play an active and crucial role. Children’s right to shape their living environment is explicitly agreed upon among all nations. Furthermore, the two concepts of empowerment and capacity building act as two wings to the soaring concept of development. The definition of empowerment would not be whole without the participation of all age groups within a society, and the prospective nature of capacity building is based upon the participation of the youth and learning aptitude of children.On the other hand, participation in rural setting is in itself a vague term in the lexicon of development; it usually adds up to no more than manipulation of the low income in the society, or the hyperactive and perfectionist demonstrations of the intellectuals. Instances of both these misconceptions of participation can also be found in the practice of child participation throughout the world. Therefore, elucidating the meaning of participation, and the description of methods of rural participation, along with the study of levels of child participation are in order.For this purpose, the basics of Participatory Rural Appraisal (PRR), as a scientific method that draws upon traditional knowledge and everyday rural life, is a secure starting point to understand how professionals and scholars can appreciate and initiate participation in a rural society. Subsequently, and based on the general categorization of child participation in Hart’s ladder, a comparison can be made between the capacities of a child in this area and the prerequisites of rural participation. Not surprisingly, there are evidences to show that self initiated instances of child participation in planning, design, conservation, and post-disaster reconstruction of rural habitats are parallel and even richer than adult involvement in many cases. In effect, if a society can encourage and accept the idea of child-participation, the hope for total realization of participatory development is not far out of reach. The present article aims to clarify the meaning of participation in childhood years. Henceforth, through introducing the Participatory Rural Appraisal, it would analyse the experiences related to child participation with different degrees of involvement and in different settings.
  • Esmaeil Shieh, Kiumars Habibi, Hamed Kamali Nasab Page 39
    During the recent decades, unorganized and informal settlements is gradually formed and expanded mainly in the outskirt of big cities, out of official plan of urban development. This phenomenon is considered as one of the urban dilema in the urban studies. In the process of urban pathology, one of the most important step is an accurate and comprehensive recognition of these dilema. In other words, only accurate recognition from the factors that created these dilama, could present the solution strategy in this regards. Effective recognition in the formation and development of squatter settlement is inevitable more than ever. This accurate and realistic recognition will be useful in two points. First, if an appropriate recognition to be achieved, suitable and illustrative observation would be available against the physical and non physical problems. Secondly, a suitable and appropriate solution to prevent in formation and expansion, also to improve the current condition of these areas. Urban study researchers have presented various reasons for the formation of squatters. According to the diversity of squatter phenomenon, we cannot generalize the reasons for its formation from one city to another. Karaj is one the metropolis of the country that providing various attractions as destination of many immigrants. In this paper, the reasons for formation of informal settlement and the process of its expansion has been studied in the Sohrabiye district of Karaj. This district has an area of about 33 hector and 5247 population and is located in the west of Karaj, next to the Ghezelhesar road. The methodology of the research in this paper has been analytical- descriptive and also analyzing the data resulted from the field survey. The mothod of sampling has been random and 1family from 10 families is selected. The result of this research shows that the origin of residence formation in the Sohrabiye district of Karaj has returned to the year of 1964. The first residents of this district have migrated following the land reformation. After Islamic Revolution (1979) and following the intensity process of migration in Karaj city and also variety advantages of Sohrabiye district for low income emigrants such as cheap land, Proximity to Karaj city and Ghezelhesar road as a connective axis of Sohrabiye district to main structure of Karaj city and lack of precise supervision of municipality on illegal construction. This district is selected as a destination emigration of many migrants. Also the result of research shows that near 85% of the emigrants who came to this district are come from western north and west of the country and their intension is employment. According to this, the necessity of fair distribution of facilities and providing job opportunities in these area could be as a main approach in preventing the expansion of illegal settlement in Sohrabiye district and city of karaj as whole.
  • Saeed Maleki Page 49
    In recent years, Information and Communication Technologies (ICTs) has been effected the development in the world, especially in rural areas. In many countries ICTs have increased the quality of rural life with access to necessary information. Therefore, Information and Communication Technology has changd the traditional methods and life of labor force of agriculture to modern methods. ICTs not only increase the incomes in rural areas, but also extended choices for villagers. In other hand, development of internet in rural areas have made world with no boundary and they could directly connected to the world easily. The aim of this paper is study of status and comparative research of rural Information and Communication Technologies and in particular the comparative study of rural ICTs in villages of Khuzestan province. The research method in this article is containing descriptive, analytical, field study and comparative method. This article has used the Strengths, Weakness, Opportunities and Threats (SWOT) model to analyze the structure of main objects. Statistical data in this article is related to Khuzestan province with 1,400,000 of rural population. Khuzestan province with 175 rural Information and Communication centers is ranking 16 in country ranking, compare to other province. This shows that rural ICTs in province of Khuzestan is in lower level in relation to its rural population. Azerbaijan province is first ranking in ICT with 1,200,820 rural population and Qom province is last in this regard.
  • Hassan Afrakhteh, Esmaeil Aghaeizadeh Page 71
    Iranian official Census suggests that with passing of time the share of rural population in Iran is reduced and many villages are depopulated. Statistics also are represented the intensive migration of rural population to cities over the past half century. All of these indicate unsuitable conditions for residency and population attraction in villages of Iran. Problem of desertion of villages and emptying from villagers is an important issue on rural difficulties. This problem has several reasons that most important of them are shortage of facilities and lack of access to several required services. This has caused and considered as undesirable events in the mind of majority of people. In Iran after the Land Reforms period, there was a vast changes appeared in the villager's life and led to extensive rural migration. But after passage of the several decades, these effects faded or vanished and this has been replaced with recession in economy and rural livelihood. In this article based on field study and after introduce of socio- economy characteristics of study population, the reasons for migration from Bandar Anzali rural areas is reviewed. This paper concluded that presently villages of Bandar Anzali are faced with disequilibrium between population and available natural resources that is resulted to create a large number of manpower with lacke of livelihood through agriculture. Field studies shows that the high percentage of emigration from rural areas in Bandar Anzali was in course of need to access to job for livelihood which is due to reduction in natural resources and low level of technology to promote the quality of production level.
  • Nahid Sajadian, Mahyar Sajadian Page 85
    In spite of having ample natural resouree for development, villages in Iran are facing economic difficulties that necessitate searching for complementary economic project to compensate the existing shortcomings. Recreation - sport mountaineering is one of such projects. This Type of project within the rural Tourist activities is one of the most popular activities. It appears that although this project offers many promising opportunities in rural tourism, but unfortunately little attention has been paid to it, whereas, once adopted, it may result an extensive economic rewards. The province of Mazandaran is distinct amongst all Iranian provinces, because of its unique physical characters such as relief, climate, sea shores forests, vegetation and etc. All part of this area are valuable as being favourable and attractive for tourism. But the question is that such natural resources have not been duly recognised in the rural tourism of the province. That is why it must be made clear that recreation sport - mountaineerings, potentially is an important and profitable complementary activity in the province’s rural tourism. Therefore, the present project was adopted with the aim of recognizing the part of the province that are most favourable for recreation -sport mountaineering by application of GIS system. Villages considered suitable for this purpose were selected and studied by GIS system in two stages: first, from altitude point of view, namely below 500, 500 to 1,000 and 1,000 to1500 meters, and second, population composition, namely villages with below and above 20 families. The result were assessed from four angles: number of villageas, population composition, number of families and road accessibility for rural tourism. The method used in the study was descriptive with GIS analysis. The results obtained from the study has shown that the province of Mazandaran is quite suitable and could offere valuable opportunities practice for recreation – sport mountaineering in its rural tourism. Finally proposals were suggested on the basis of obtained results.
  • Aeizh Azmi, Hasan Motiee Langroudi Page 101
    Todays, focus on environment is important, in particular the rural areas, as human try simultaneously to use from nature and to preserve it. Since the villages are near to nature, there are direct relationship between nature and the villages. Therefore they have direct affect from its environment, which is considered as important point in environmental studies. It also shows that why study of rural environment is very important. The objective of this study is to explore and resolve these problems. The methodology of this study was through library and internet search to obtain information on other countries and their activities on rural environment. The finding in this regard was that the erosion, lack of center for waste burial and sewage systems are considered as important problems. There are also other important problems that might be necessary to focus on it, for example land use changes, water and air pollution and destroy of the preserved land. This paper, for decreasing the environmental problems in the villages, it propose that to increase productivity of water resources by improving water network supply system and also to carry out physical development in villages. Also it is essential to increase the productivity by using the existing resources. Another problem in the villages is related to befoul (for example, wood). This causes air pollution in/out home. One of the way to resolve this problem is to supply of electricity into the villages. This helps to decrease carbon monoxide. Population is another component that has positive and negative effects on rural environment. High population and immigration would destroy the rural environment, but, at the same time these crowds can also develop the environmental friendly technology which could protect the environment. In the world, there are some projects Implemented in the rural areas, such as land use management, training, environment management and public participation approach. Which are toward protection of rural environment.