فهرست مطالب

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 85 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عبدالرسول تلوری، مسعود سمیعی صفحه 2
    سیل از حوادث طبیعی است که هر ساله خسارات زیادی را در دنیا بوجود می آورد، و مشکلات عمده ای را بر سر راه توسعه اقتصادی و شکوفایی کشورها ایجاد می کند و به همین لحاظ توجه روز افزونی طی دهه های گذشته برای بررسی عوامل موثر بر سیلاب و روش های برآورد آن شده است. در این تحقیق در 24 زیر حوزه استان فارس، با استفاده ازسیستم اطلاعات جغرافیائی (GIS)، 21 متغیر شامل ویژگی های فیزیوگرافی و اقلیمی استخراج شد. با انجام تجزیه و تحلیل عاملی، عوامل مساحت، متوسط بارندگی سالیانه، تراکم زهکشی و ضریب گراولیوس به عنوان عوامل موثر بر سیلاب شناسائی شد. سپس با استفاده از عوامل بدست آمده از تجزیه و تحلیل عاملی، تجزیه و تحلیل خوشه ایصورت گرفت. نتایج نشان داد که با استفاده از دو متغیر مساحت و شیب متوسط حوزه در روش خوشه بندی نتیجه بهتری می دهد. منطقه مورد مطالعه به دو منطقه همگن تبدیل و آزمون تحلیل ممیزی، صحت تحلیل خوشه ایدر مناطق همگن را تائید نمود. از سوی دیگر بر اساس عوامل چهار گانه، یک تابع متمایز کننده تعریف شد که مقادیر همبستگی کانونیک، کای اسکوئر و آماره ویلکس لامبدا نیز نشان داد که دو گروه از هم مجزا می باشند.
    کلیدواژگان: استان فارس، تجزیه و تحلیل خوشه ای، تجزیه و تحلیل عاملی، تحلیل ممیزی، سیل
  • علی رضایی صفحه 11
    در روش تحلیل منطقه ای فراوانی سیلاب، همگن بندی زیر حوزه ها یکی از اقدامات ضروری است. هدف اصلی مقاله بررسی نحوه تعیین حوزه های همگن هیدرولوژیکی بر مبنای تحلیل اثر عامل های فیزیوگرافی، اقلیمی و پارامترهای توزیع دبی های اوج سالانه شامل ضریب تغییرات، چولگی و کشیدگی می باشد. برای بررسی نحوه تشخیص حوزه های همگن و همچنین انتخاب متغیرهای تبیین کننده آن در کل حوزه سد سفیدرود، تعداد 16 زیر حوزه با طول دوره آماری حدود 30 سال و بیشتر انتخاب شدند. سپس مشخصات فیزیوگرافی آنها استخراج شده و هم چنین با استفاده از توزیع احتمالاتی غالب منطقه، دبی اوج در ایستگاه های آب سنجی ذیربط با دوره بازگشت های مختلف برآورد گردید. در مرحله بعد به روش خوشه بندی وارد و بر مبنای گشتاورهای معمولی و خطی داده های دبی اوج سالانه در ایستگاه های آب سنجی و هم چنین بر مبنای ویژگی های فیزیوگرافی زیر حوزه ها خوشه بندی ها انجام شده و سپس تفکیک کامل خوشه ها توسط تابع تشخیص صورت گرفته است. در ادامه بر مبنای ویژگی های فیزیوگرافی و روش تحلیل عاملی، عوامل موثر بر دبی اوج تعیین گردیده و با ساخت مدل رگرسیون چند متغیره خطی، میزان ضریب (R2) آنها محاسبه شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که در اغلب موارد میزان ضریب (R2) در سطح یک درصد خطا برای گروه حوزه های همگن به روش پارامترهای توزیع معنی دار بوده ولی بر مبنای ویزگی های فیزیوگرافی معنی دار نمی باشد. لذا نتیجه آن است که تعیین حوزه های همگن هیدرولوژیکی بر اساس گشتاورهای ایستگاه های آب سنجی انجام شود.
    کلیدواژگان: گشتاور خطی، گشتاور معمولی، همگن بندی هیدرولوژیکی
  • محمد رحیم فروزه صفحه 22
    یکی از روش های ارزان و چند منظوره جهت کاهش گاز کربنیک موجود در هوا و ترسیب آن، مدیریت مراتع جهت توسعه و گسترش پوشش گیاهان بوته ای در مراتع خشک و نیمه خشک است. قرق مراتع یکی از ساده ترین و ارزان ترین روش های مدیریت مرتع می باشد لذا در این مطالعه تاثیر قرق بر توان ترسیب کربن دو گونه بوته ای شورپسندHalocnemum strobilaceum و Halostachys caspica در مراتع نیمه خشک گمیشان مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور در هر یک از مناطق داخل و خارج قرق، دو منطقه معرف جهت نمونه برداری مشخص گردید و پس از تعیین گونه های بوته ای غالب، از زی توده هوایی و زیرزمینی آن ها به مقدار لازم نمونه تهیه شد. جهت تعیین ضریب تبدیل ترسیب کربن زی توده گیاه به کربن آلی از روش احتراق استفاده گردید. مقایسه میزان کربن ترسیب شده در زی توده گونه های مورد بررسی در مرتع قرق با زی توده نظیر آن ها در مرتع شاهد(مرتع چرا شده) نشان داد که بین ترسیب کربن زی توده های نظیر هم، اختلاف معنی داری وجود ندارد (05/0> p). با این وجود مقایسه ترسیب کربن زی توده گونه های مورد مطالعه در واحد سطح در هر یک از مراتع قرق و شاهد بیانگر تفاوت این قابلیت در هر یک از این دو ناحیه است (01/0> p). نتایج این بررسی گویای آنست که به رغم پاسخ های متفاوت ترسیب کربن2 گونه مورد مطالعه نسبت به قرق مرتع، در مجموع ترسیب کربن در واحد سطح توسط زی توده سرپای گونه های مورد بررسی در مرتع قرق با میانگین 142/49 کیلوگرم در هکتار تفاوت چندانی با مرتع شاهد با میانگین 194/49 کیلوگرم در هکتار ندارد.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، قرق مرتع، گمیشان، مراتع خشک و نیمه خشک
  • غلامرضا زهتابیان، فاطمه موحدیان، محمد جعفری، مریم نعیمی صفحه 29
    امروزه تخریب اراضی به عنوان معضلی جدی در نتیجه عوامل مختلفی از قبیل تغییرات اقلیمی و عملکرد نادرست انسان، در مناطق خشک، نیمه خشک و خشک نیمه مرطوب در بسیاری از کشورهای جهان از جمله کشورهای در حال توسعه مطرح می باشد. مناسب ترین راه به منظور تعیین شدت بیابان زایی مدلینگ می باشد، اما مدلی برای ایران مناسب است که با توجه به شرایط این سرزمین باشد. در این تحقیق برای بررسی تخریب اراضی در حوزه حبله رود شمالی از روش1MEDALUS استفاده شد. این تحقیق به بررسی معیار آب و آبیاری و 6 شاخص آن شامل نسبت جذب سدیم، هدایت الکتریکی، افت سفره آب زیرزمینی، سیستم های آبیاری، شاخص خشکی و تداوم خشک سالی می پردازد. پس از به کارگیری مدل، نتایج کمی و به منظور تحلیل آماری از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری بین شاخص ها وجود نداشته و 72/73 درصد از کل منطقه در کلاس بیابان زایی با شدت کم تخریب منابع آب قرار گرفته است. هم چنین باید سیستم های سنتی آبیاری، بازنگری شده و با آموزش کشاورزان سیستم های پیشرفته تر جایگزین گردد تا علاوه بربالا بردن راندمان آبیاری و جلوگیری از هدر رفت آب، از شوری ثانویه نیز جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، تخریب اراضی، مدالوس، آب، آبیاری، حبله رود
  • سیدحمیدرضا صادقی، فرهاد نورمحمدی، مجید صوفی، بنفشه یثربی صفحه 38
    فرسایش آبکندی یکی از مهم ترین انواع فرسایش به خصوص در قسمت های جنوبی کشور بوده و باعث تخریب بسیاری از اراضی و تهدید زندگی ساکنان شده است. با توجه به اهمیت فرسایش آبکندی در شهرستان دره شهر واقع در استان ایلام و نیاز به تعیین ارتباط متغیرهای هندسی آبکندها با یک دیگر، تحقیق حاضر با هدف بررسی آلومتریک متغیرهای مختلف آبکندها و تعیین مهم ترینمتغیرهای زودیافت مؤثر در تعیین سایر خصوصیات آبکند انجام گردید. در این تحقیق ابتدا مناطق آبکندی تعیین و مجموعا 18 آبکند خطی، پنجه ای و جبهه ای شناسایی و بر اساس تحلیل خوشه بندی به پنج گروه طبقه بندی شدند. سپس رابطه بین خصوصیات مرفومتری مختلف شامل طول، فاصله از راس، عمق، ارتفاع راس، عرض بالا و پایین مقاطع، سطح مقطع، محیط مقطع، شعاع هیدرولیکی، عمق میانگین، عمق حداکثر، شیب طولی، شیب کناره و متغیر شکل مورد بررسی قرار گرفت. سپس با استفاده از آنالیز رگرسیون اقدام به تعیین مهم ترین عوامل مورفومتری مؤثر در تعیین سایر متغیرهای آبکند گردید. نتایج مدل سازی آلومتری آبکندها و نیز کاربرد تجزیه و تحلیل عاملی مؤید ارتباط غالبا خطی و معنی دار بین خصوصیات آبکند با یک دیگر و هم چنین امکان استفاده از خصوصیات مرفومتری زودیافت طول آبکند، فاصله از راس، اختلاف ارتفاع، ارتفاع راس و شیب کناره ها در تخمین سایر خصوصیات مورفومتری آبکند با ضریب تعیین معنی دار بین 6/0 تا 97/0 و مقادیر مختلف و غالبا قابل قبول خطای تخمین و تایید بوده است.
    کلیدواژگان: آلومتری آبکند، استان ایلام، دره شهر، فرسایش آبکندی، مورفومتری آبکند
  • علی بمان میرجلیلی، مهدی تازه، جلال برخورداری، کاظم دشتکیان صفحه 45
    امروزه در اثر افزایش جمعیت انسان و دام و نیاز روز افزون بشر به مواد غذایی، مراتع کشور رو به تخریب و زوال کشانده شده، بنابراین مدیریت صحیح مراتع یکی از راهکارهایی است که امروزه بشر با تکنیک های مختلفی چون اصلاح و احیا مراتع چون کپه کاری، قرق، بذر کاری، آتش سوزی و ذخیره نزولات آسمانی و... می توان بهبود بخشید. در این تحقیق دو تیمار شامل مرتعی که در آن طرح مرتع داری کپه کاری اجرا شده و مرتعی که ممیزی شده انتخاب شد و برای هر تیمار سه ترانسکت 100متری به عنوان سه تکرار انتخاب گردید. مراتع ممیزی شده و دارای طرح از لحاظ شرایط اقلیمی و محیطی و تا حدود زیادی ترکیب گیاهی از شرایط نسبتا مشابهی برخوردار بودند. در هر کدام از تکرارها میزان تولید گیاهی به روش قطع و توزین، پوشش گیاهی با پلات های 1 متر مربعی، وضعیت مرتع با روش چهار فاکتوری و گرایش با روش ترازو سنجیده شد.پس از جمع آوری داده ها از آزمون T-Test تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که تولید و وضعیت در مرتع دارای طرح مرتع داری با مرتع ممیزی شده دارای اختلاف معنی داری در سطح 1 درصد می باشند(p<0/01). میزان پوشش گیاهی نیز دارای اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد می باشند(p<0/05)، هم چنین گرایش در مرتع دارای طرح مرتع داری نسبت به مرتع ممیزی شده اختلاف معنی داری نداشت(p>0/05).
    کلیدواژگان: تولید مرتع، کپه کاری، ندوشن یزد، مرتع ممیزی شده، وضعیت مرتع، پوشش گیاهی
  • محمدعلی کدخداپور، علی بمان میرجلیلی، کاظم دشتکیان صفحه 52
    پخش سیلاب یکی از مهم ترین عملیات برای هدایت جریان های طغیانی رودخانه ها، افزایش نفوذ آب واصلاح خاک و هم چنین جلوگیری از بروز خسارات سیل در مناطق پایین دست می باشد. هدف از این تحقیق کاشت درخت و سنجش میزان نفوذپذیری عرصه طبیعی و درختکاری شده آبخوان بود. در این تحقیق وضعیت میزان نفوذ پایه در عرصه های درختکاری شده و پوشش طبیعی و شاهد مورد بررسی قرار گرفت. سه نوار در سایت 2 آبخوان انتخاب و در هر نوار 2 قطعه به ابعاد 60×60 متر برای بررسی وضعیت فاکتورهای اصلی (پوشش، نوار، سال) آماربرداری شد. در یکی از این قطعات نهال کاری انجام (T) و در قطعه دیگر پوشش طبیعی عرصه (P) وجود دارد، عرصه شاهد در بالاترین رقوم ارتفاعی نوارهای انتخابی قرار دارد که این سه به عنوان تیمارها مورد بررسی قرار گرفت. سپس میزان نفوذ پذیری در هر یک از تیمارها بررسی شد. نتایج نشان داد که میزان نفوذ پایه در عرصه طبیعی و عرصه درختکاری شده معنی دار نبوده(05/0p). بنابراین پیشنهاد می شود پوشش طبیعی عرصه با آبگیری حاصل از سیل در نوارهای آبخوان تقویت گردد و از کاشت نهال در عرصه آبخوان خودداری گردد.
    کلیدواژگان: نفوذ پایه، عرصه درختکاری شده، عرصه طبیعی، عرصه شاهد، پوشش، آبخوانداری
  • رضا سکوتی اسکویی، محمدحسین مهدیان صفحه 59
    در حال حاضر، در مناطقی از کشور سامانه های پخش سیلاب به عنوان پروژه آبخوان داری در حال بهره برداری می باشد. در این پروژه ها، پخش حجم زیادی از سیلاب محتوای املاح و بار معلق در سطح زمین، به مرور زمان می تواند سبب تغییراتی در بعضی از خواص فیزیکی و شیمیایی خاک از جمله شوری و قلیائیت گردد. با توجه به اینکه برآیند نتایج حاصل از پروژه های پخش سیلاب در نقاط مختلف، متفاوت است، ضرورت دارد میزان این تغییرات و روند آن در طول زمان بررسی گردد و با استفاده از نتایج بررسی های به عمل آمده روش مناسبی در راستای افزایش بهره وری این طرح ها ارائه شود. در این تحقیق اثرات پخش سیلاب بر روند تغییرات شوری و قلیائیت خاک در عرصه های پخش سیلاب بر آبخوان پلدشت واقع در استان آذربایجان غربی و در مقایسه با مناطق شاهد طی پنج سال مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفته است. برای این کار در حد فاصل نهرهای گسترش سیلاب، سه نوار اول که سیل گیری شده اند، به تعداد شش نمونه در هر نوار و از سه عمق 20-0، 40-20 و 60-40 سانتی متری خاک به همراه لایه رسوب و زمین شاهد نمونه برداری شده و شوری و قلیائیت خاک اندازه گیری شدند. برای مقایسه میانگین ها، از آنجائی که داده ها دارای توزیع نرمال نبودند از آزمون های غیر پارامتری استفاده شد. نتایج تحقیق به ایجاد تغییرات معنی دار در نسبت جذب سطحی سدیم و شوری خاک در نوارهای پخش رسیده به طوری که منجر به افزایش این عوامل شده است.
    کلیدواژگان: پخش سیلاب، شوری و قلیائیت خاک، آبخوان پلدشت، آذربایجان غربی
  • سیدمصطفی گلدانساز، حسین آذرنیوند، محمد جعفری، محمدعلی زارع چاهوکی، الهه فهیمی پور صفحه 66
    هدف این پژوهش بررسی تغییرات عناصر معدنی در گونه E. ceratoides در ارتفاعات مختلف مراتع ندوشن استان یزد است. نمونه برداری با روش تصادفی- سیستماتیک ارتفاعات 2200، 2300 و 2450 انجام شد. در هر ارتفاع در 5 نقطه پایه های گیاه E. ceratoides انتخاب شد که تا مرحله آخر آزمایش ثابت بودند. در سه مرحله رشد رویشی، گلدهی و بذردهی، اندام های هوایی این پایه ها برداشت شد. در آزمایشگاه عناصر کلسیم، فسفر، ازت و پتاسیم اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل، از تجزیه واریانس و گروه بندی دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد بین عناصر مورد بررسی هنگام رشد رویشی در سه ارتفاع، تفاوت معنی داری وجود ندارد. در زمان گلدهی بین ازت و پروتئین گیاهی در سه ارتفاع اختلاف معنی دار مشاهده شد که در ارتفاع 2200 متر بیشترین مقدار (251/1 درصد) است. در مرحله بذردهی گیاه، به جز پتاسیم بین بقیه عناصر اختلاف معنی دار وجود داشت. در ارتفاع 2200 متر مقادیر ازت، فسفر، کلسیم و پروتیئن با میانگین به ترتیب 658/0، 015/0، 20/3 و 11/4 درصد بالاترین مقدار را داشتند.
    کلیدواژگان: Eurotia ceratoides، ازت، فسفر، پتاسیم، کلسیم، ارتفاع از سطح دریا، مراحل رویش، ندوشن
  • محمد علی زارع چاهوکی، مسعود یوسفی، محمد زارع ارتانی، اصغر زارع چاهوکی صفحه 72
    این تحقیق به منظور بررسی رابطه بین حضور گونه گیاهی Rheum ribes با عوامل محیطی در مراتع چاه ترش استان یزد انجام شد. با توجه به هدف، اطلاعات پوشش گیاهی و عوامل رویشگاهی از قبیل پستی و بلندی، اقلیم، زمین شناسی و خاک جمع آوری شد. بعد از تهیه نقشه پوشش گیاهی در منطقه معرف رویشگاه های مجاور گونه گیاهی مورد بررسی به روش تصادفی-سیستماتیک نمونه برداری صورت گرفت. نمونه برداری از طریق پلات گذاری در امتداد 3 تا 5 ترانسکت 500-300 متری انجام شد. سطح پلات ها با توجه به نوع گونه های موجود به روش سطح حداقل و تعداد آنها با توجه به تغییرات پوشش گیاهی و روش آماری 50-30 پلات تعیین گردید. در ابتدا و انتهای هر ترانسکت یک پروفیل حفر و از دو عمق 30-0 و 80-30 سانتی متر نمونه خاک برداشت شد. خصوصیات خاک شامل سنگریزه، بافت، رطوبت اشباع، رطوبت قابل دسترس، آهک، گچ، ماده آلی، اسیدیته، هدایت الکتریکی و املاح محلول (سدیم، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، کلر، کربنات، بی کربنات و سولفات) اندازه گیری گردیدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارائه نقشه پیش بینی از روش های زمین آمار و رگرسیون لجستیک استفاده شد. نتایج نشان داد که از بین عوامل محیطی، خصوصیات خاک بیشترین نقش را در ظاهر شدن گونه R. ribes دارد و حضور این گونه با درصد رس رابطه معکوس و با درصد ماده آلی رابطه مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: رگرسیون لجستیک، عوامل محیطی، نقشه پیش بینی رویشگاه، Rheum ribes
|
  • A.Telvari, M.Samiee Page 2
    Flood is a natural phenomenon that caused financial and human damages in the many places of the world every year and that has been caused major problems in the way of economical developing of countries. Therefore، many cautions have been done for research in effective factors on the flood and estimated methods in decades ago. In this research at 24 watersheds in Fars Province، with geographic information system (GIS)، 21 variables include physiographic and climatic characteristic was obtained. Factor analysis was employed and four factor (Area، annual average rain، drainage density، compactness coefficient is recognized as the effective factors on flood. For determination of homogenous region، Cluster analysis was used and using of area and watershed average slope، two homogeneous regions is obtained. discriminant function analysis was employed and confirmed Homogenous region. On the other hand، with regard to four factor، One Function coefficient was defined and canonical correlation، chi-square، wilks’ lambda values reveal that two homogenous region was completely desperate.
  • A.Rezaei Page 11
    In the method of regional flood frequency analysis one of the main actions is grouping of homogeneous watersheds. The main target of this paper is to survey the circumstances of determining hydrologic homogeneous watersheds based on analysis of factors of physiography، climate and distribution parameters of annual peak flows include coefficient of variation، skewness and kurtosis. For investigate the consequences of homogeneity of basins and selection of effective variables to explanation of it، totally 16 sub basins with 30 years data series or longer have been selected in the Sefidrood Dam’s basin. After the physiography specifications of them measured and so by use of dominant probability distribution of region، the quantile flood of related hydrometry stations with different return periods estimated. Then by Ward’s clustering method، the conventional and L-moments of peak flows data in hydrometry stations and so based on physiography specifications of sub basins some clusters recognized and completely separated by canonical discriminate function. In continuing by use of physiography specifications and method of factorial analysis، the effective factors to peak flow defined and by fitting of multyvariations linear regressions the R2 of every of them have been computed. The results show that to many hydrological homogeneous basins that grouped based on distribution parameters the R2 in %1 level is significant but based on physiography specifications there is not significant. The conclusion is that recognizing the homogeneity of basins have to be done based on the moments of is not hydrometry stations.
  • M. R. Forouzeh Page 22
    Range management to develop the shrub species in arid and semi arid rangelands is one of the inexpensive and multi-purpose methods to decrease CO2. Rangelands exclusion is one of the most simple and inexpensive methods of range management. In this study، in order to investigate the effect of exclusion in rangelands on carbon sequestration potential of shrub species، two key areas were selected within and outside in the excluded area in Gomishan rangelands. After determining the key area، dominant species of halophyte shrubs Halocnemum strobilaceum and Halostachys caspica in both excluded and control area were selected. In both areas، the amount of aboveground and underground biomass of the species were estimated by determining the weight of stand biomass. Ash method was used to determine carbon sequestration coefficient of the studied species. Comparing amount of carbon sequestration in biomass of studied species in excluded area with their same biomass in control area showed no significant difference between carbon sequestration of same biomass (p<0. 05). Moreover the comparison of carbon sequestration of studied species in the unit of the measuring surface in both excluded and control areas showed the difference of this ability between two areas (p<0. 01). The result of this research shows that in spite of the different responses of carbon sequestration of the studied species to the exclusion، in general، there is no significant difference between carbon sequestration in the unit of the measuring surface by standing biomass of studied species in excluded rangeland with the average of 49. 142 kg/ha and control area with the average of 49. 194 kg/ha.
  • Gh.Zehtabian, M.Jafari, M. Naeemi Page 29
    Nowadays land degradation makes serious problems، especially for developing country. It resulted in arid، semi arid and dry – sub humid area because of various factors such as: man activity، Climate variation. For providing lands from degradation، the most suitable way is modeling. We can estimate the grade of desertification with models. Many researches are accomplished in and out of the country in order to evaluate and provide the land degradation map، which present several regional models، but each of them that can show all aspect of Iran is the best. In this research، that was done in Hable rood Catchment’s، MEDALUS model is applied. This research is accomplished with water Standards that consist of these indexes: EC، SAR، Water subsidence، irrigation systems، dry index، Drought Continuance. We analyze MEDALUS model by the use of SPSS software and it showed that there isn’t any significant differences between indexes and 72. 3 percentage of whole region was in low class of land degradation. Also the problem of irrigation systems is increased because farmers use the old systems. More paying attention must be done in this field with an education advanced system to farmers. instead of old ones، also with this goal they can decrease the second salinity
  • S. H. Sadeghif., Noormohamadi Page 38
    Gully erosion is one of the most important erosion types in southern Iran that destroys lands and threats the life of the residents. This study was conducted in Darehshahr city located in Ilam province، Iran، owing to the importance of gully erosion in the study area to assess allometric relationships and to find out affective accessible variables for designation of other gully morphometric characteristics as well. To achieve the study purposes، the area induced by gully erosion was designated and 18 axial، digitated and frontal gullies were recognized and then categorized into five classes through applying cluster analysis. The different gully morphometric characteristics viz. length، head distance، depth، head height، top and bottom width، cross section area and perimeter، length، hydraulic radius، mean depth، maximum depth، longitudal slope، side slope and form factor were surveyed. The relationship between morphometric factors were then assessed with the help of regression analysis. The results of the allometric studies oft-approved linear and significant relationship among different gully morphometric characteristic. It was also verified that the easily accessible variables of gully length، head distance، height difference، head height and bank slope with the significant determination coefficient of 0. 6 to 0. 97 and different and mainly acceptable estimation and validation errors
  • A.Beman Mirjalili, M.Tazeh Page 45
    Nowadays، the rangelands were devastated as result of population and domestic growth and hence unsparing use of food. Thus correct management as restoration، plantation of seedling، fair and rain harvesting techniques is a method that human can use for rangelands improvement. In this research were selected two treatments as have done management plan range and an audition range then were selected three same parts as repetition for every treatment. Then in every replication had been amount of forage production by cutting-weight method and vegetation cover by plot (1×1) m2 and range condition by four factory and range condition trend by balance method. After data collection were analyzed by using T-test. results showed there is significant between forage production and range condition in management plan and audition ranges (P<0. 01). Also range condition trend is not significant between both of them (P>0. 05) and there is significant vegetation cover between both of them (P<0. 05).
  • M.A.Kadkhodapour, A.B.Mirjalili, K.Dashtakian Page 52
    Flood spreading is one of the most important approaches to control floods، to increase soil infiltration rate and to remediate soil conditions، similarly it can prevent damages on down stream area. objectives of this research was to evaluate the effect of 3 planting on the base infiltration rate at planted and non-planted and control area. In this way 3 flood spreading stripes were selected in site no. 2 of Miankooh flood spreading area and measurements of main factors (vegetation cover، strip، year) were made at 2 plots with dimension of 60×60 square meter in each strip. One of this plots was planted (T) and the other one had the natural vegetation (p)، the control area was located at upper part of the selected stripes، these 3 plot types were the treatments of this research، in which infiltration rates were measured results show that there was not significant difference (P>0. 05). between planted and non-planted plots، while the difference between non-planted area with control and planted area with control was significant at 1 percent level (p<0. 01). so It is recommended to enhance native vegetation through flood spreading and to prevent 3 planting in flood spreading area.
  • R.Sokooty Skoui, M. H. Mahdian Page 59
    Presently، flood-spreading schemes are used as aquifer management projects in the country. In these projects، spreading a large volume of floods containing salts and suspension load on the spreading network، it may lead to some differences in soil salinity and alkalinity. So it is necessary to study the amount and the trend of these differences in time in order to produce the suitable method to increase the utility of such designs. This research was conducted by the aim of study and determining the effect of flood spreading on the trend of salinity and alkalinity differences on the Poldasht station located in West Azarbaijan evaluated by comparison with control during 5 years، measuring soil physical and chemical properties such as EC and SAR among spreading channels of three lines of flooded، 6 sample from each line and 3 depth of soil 0-20، 20-40 and 40-60 cm gathered with sediment soil and control points. The data obtained were analyzed by t-student method if their statistical distributions are normal otherwise a non-parametric method was used. Results showed soil salinity and alkalinity were not differed significantly during 5 years. Among the lines and soil profile depth these factors were differed significantly. Soil EC and SAR showed significantly differences between lines during time.
  • S. M. Goldansaz, H.Azarnivand, . M.Jafari, M. A. Zarchahoki, E. Fahimipour Page 66
    Purpose of this study is investigation about mineral elements variances of Eurotia ceratoides in different elevations of Nodooshan rangelands in Yazd. Sampling was done in a random-systematic way in these elevations: 2200، 2300، 2450. In each elevation، in 5 points، Eurotia ceratoides bushes were selected، that they hadn’t been changed through the examination. Sampling was executed in three stages of growth، flowering and seeding of the bushes. In laboratory، calcium، phosphorus، nitrogen and potassium were evaluated. For examination، analysis of variance and Duncan were used. Results show that there’s no significant difference between the examined elements during the growth stage in three elevations. In the flowering time، there is a significant difference between nitrogen and plant protein in three elevations that in 2200 meters of height it is maximum (1. 251). In the seeding time، there is a significant difference between all of the examined elements except potassium in 2200 meters. There is maximum amount of nitrogen، phosphorus، calcium and protein with the average percentage of 0. 658، 0. 015، 3. 20، 4. 11 respectively.
  • M. A. Zare Chahoki, M.Yousefi, M.Zare Arani, A. Zare Chahoki Page 72
    The aim of this research was to study the relationships between presence of Rheum ribes and environmental factors in Chah-torosh rangelands of Yazd province. Topography، climate، geology، soil and grazing intensity were determined. Sampling method was randomized–systematic. Within each sampling unit 3-5 parallel transects with 300-500 length، each containing 30-50 quadrates (according to vegetation variations) were established. Quadrate size was determined for each vegetation type using the minimal area. Soil samples were taken from 0-30 and 30-80 cm in starting and ending points of each transect. Measured soil properties included gravel، texture، available moisture، saturation moisture، organic matter، lime، gypsum، pH، electrical conductivity and soluble ions (Na+، K+، Mg2+، Ca2+، Cl-،Co3-2، Hco3-، and Sou-2). Logistic regression and geostatistical technique was used to analyze the collected data. The results showed that the presence of Rheum ribes is mainly related to soil characteristics such as clay and organic matter. The presence of Rheum ribes has inverse relation with clay and positive relation with organic matter.