فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 23 (پاییز 1389)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 23 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • گیاه شناسی
  • غلامرضا بخشی‎خانیکی، سید محمد معصومی، فروزان حیاتی صفحه 3
    در این بررسی دانه های گرده و هاگ 54 گونه‎ی آلرژی‎زا متعلق به 43 تیره از گیاهان منطقه‎ی اسلام آباد غرب در طول سال 1387- 1386 جمع آوری و با روش «ارتمن» آماده و مورد بررسی میکروسکوپی نوری قرار گرفت. شکل، اندازه، تزیینات سطحی اگزین، وجود‎ یا فقدان دریچه و شیار، تعداد دریچه و شیار، اطلاعات ارزشمندی برای تشخیص گونه ها از یکدیگر فراهم می‎آورد. اندازه‎ی دانه های گرده مورد بررسی از گستره 17 میکرون (سلمه تره) تا 120 میکرون (ختمی) می‎باشد. پراکنش انواع گرده ها در طول سال بسیار متفاوت است. بیش‎ترین تنوع مربوط به اواخر فروردین ماه و نیمه اول اردیبهشت و کم‎ترین تنوع در اواخر پاییز است. گرده افشانی گیاهان مورد مطالعه از بهمن ماه آغاز و تا اواخر پاییز ادامه دارد.
    کلیدواژگان: اسلام‎آباد غرب، تقویم گرده‎ای، گرده‎شناسی هوایی، گیاهان آلرژی‎زا
  • سید عنایت‎ الله متقی‎نژاد، آزاده عطوفی، فرشته نعمت‎ اللهی، کامبیز لاریجانی، ساره محرابی، عبدالمجید فرهادی‎صدر صفحه 15
    این تحقیق برای شناسایی ترکیبات موجود در روغن اسانس گیاهSatureja hortensis L. در سال 1387 انجام گرفت. گیاه Satureja hortensis L.از دزفول واقع در استان خوزستان در تابستان 1387 جمع آوری شد. روغن اسانس گیاه مورد نظر بوسیله‎ی روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر بدست آمد. روغن‎های بدست آمده بوسیله‎ی دستگاه GC و GC/MS آنالیز شد. اجزای شیمیایی روغن هر بخش بوسیله‎ی انجام اسپکتروسکوپی MS و مقایسه‎ی شاخص‎ها با منابع قابل اعتماد مشخص شد. بین 12 ترکیب مشخص شده در روغن اسانس گیاه hortensis L. Saturejaکه 85/99% روغن اسانس را تشکیل می‎داد، به ترتیب Carvacrol (1299KI=) (1/58%) و γ-terpinene (1060KI=) (8/28%) و P-Cymene(1025KI=) (2/4%) ترکیبات اصلی بودند.
    کلیدواژگان: ترکیبات روغن اسانس، Carvacrol، Cymene، Satureja hortensis L، _ γ، terpinene
  • فیزیولوژی گیاهی
  • علیرضا هوشمندفر، فرهنگ مراقبی صفحه 27
    این مطالعه‎ برای تشخیص وضعیت نیتروژن گندم رقم‎های سپاهان و پیشتاز با استفاده از جدول رنگ برگ (LCC) در آزمایشی گلخانه‎ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. کود نیتروژن از منبع اوره در مقادیر صفر، 40، 80، 120 و 160 میلی‎گرم بر کیلوگرم نیتروژن خالص مورد مطالعه قرار گرفت. در مراحل پنجه‎زنی، ساقه‎دهی و ظهور برگ پرچم از بالاترین برگ تکامل یافته گیاه در هر تیمار با استفاده از جدول رنگ برگ، رنگ‎سنجی صورت گرفته و سپس درصد ازت کل در نمونه های سنجش شده بر اساس روش کجلدال اندازه‎گیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که در تمامی مراحل اندازه‎گیری شده، رگرسیون مثبت و معنی داری بین میزان عددی جدول رنگ برگ و درصد ازت برگ وجود دارد. در مرحله‎ی ظهور برگ پرچم بالاترین میزان همبستگی بین این دو متغیر مشاهده شد. بنابراین در شرایط آزمایش حاضر می‎توان با استفاده از جدول رنگ برگ مقدار کمبود ازت گیاه را در این مرحله بدست آورد. همچنین با بررسی ارتباط بین مقادیر عملکرد و میزان عددی جدول رنگ برگ حد بحرانی جدول برای گندم رقم سپاهان و رقم پیشتاز به ترتیب عدد 4 و 3 بدست آمد.
    کلیدواژگان: جدول رنگ برگ، گندم، مدیریت نیتروژن، نیتروژن، LCC، _ L Triticum aestivum
  • رضا منعم، علیرضا پازکی، امیرحسین شیرانی‎راد، داوود حبیبی، فرزاد پاک‎نژاد، مهدی مهیمنی صفحه 39
    امروزه بررسی عوامل مؤثر بر مقدار کلروفیل‎های a، bو ضریب استهلاک نوری به عنوان اجزای اصلی تاثیرگذار بر میزان و کارآیی فتوسنتز گیاه دارای اهمیت فراوان می‎باشد. در این تحقیق برای ارزیابی اثر محلول‎پاشی سطوح مختلف اسید بوریک بر میزان کلروفیل a+b، ضریب استهلاک نوری و شاخص سطح برگ ارقام پاییزه کلزا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای محلول‎پاشی عنصر بر از منبع اسید بوریک در سه سطح شامل: صفر، 5/1 و 3 در هزار عنصر بر و ارقام کلزا در سه سطح شامل SLM046، Modena و Licord در نظر گرفته شد. نتایج بدست آمده نشان داد اثر ساده رقم، محلول‎پاشی عنصر بر و اثر متقابل آن‎ها بر میزان کلروفیل a+b، ضریب استهلاک نوری و شاخص سطح برگ معنی‎دار شد. در این شرایط رقم Licord با 62/6 میلی‎گرم در لیتر بیش‎ترین میزان کلروفیل a+b، با 46 /0 بالاترین میزان ضریب استهلاک نوری و با 15/5 بیش‎ترین شاخص سطح برگ را تولید کرد. اثر مقادیر محلول‎پاشی عنصر بر روی صفات گفته شده نشان داد، محلول‎پاشی 5/1 و 3 در هزار آن به ترتیب با 54/6 و 51/6 میلی‎گرم در لیتر بیش‎ترین میزان کلروفیل a+b، با 46/0 و 41/0 بالاترین میزان ضریب استهلاک نوری و با 04/5 و 00/5 بیش‎ترین شاخص سطح برگ را تولید کردند. اثر متقابل عوامل آزمایشی بر صفات مورد آزمون نشان داد، محلول‎پاشی 0/3 در هزار بر در رقمLicord با 25/7 میلی‎گرم در لیتر، 52/0 و 54/5 به ترتیب منجر به بیش‎ترین مقدار کلروفیل a+b، ضریب استهلاک نوری و شاخص سطح برگ شد.
    کلیدواژگان: اسید بوریک، شاخص سطح برگ، ضریب استهلاک نوری، کلروفیل a+b، کلزا، محلول‎پاشی
  • گیاهان دارویی
  • کاملیا کریمی روزبهانی، منوچهر فربودی، فرهنگ مراقبی، ناصر خدابنده، رضا اختیاری صفحه 53
    برای بررسی اثر شوری بر جوانه زنی و رشد اولیه‎‎ی گیاه ماش سبز(Vigna radiate L.)، آزمایشی در سال 1387 در آزمایشگاه گیاه‎شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری انجام شد. در این طرح از رقم گوهر، که از مرکز تحقیقات خوزستان تهیه شده بود، استفاده شد و آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای شوری مورد بررسی شامل صفر (شاهد)، 30، 60، 90، 120،150 و180 میلی مولار بر لیتر از نمک‎های کلرید‎سدیم و کلرید‎کلسیم آزمایشگاهی به نسبت 1:1 بود که هر کدام از تیمارهای بالا بر بذور ماش برای خصوصیات جوانه‎زنی در دستگاه ژرمیناتور اعمال شد.‎ صفات مورد ارزیابی شامل تعیین درصد جوانه زنی‎، قوه نامیه‎ی بذور‎، طول ریشه چه‎، طول ساقه چه و تعیین بنیه یا انرژی رویشی بذر بود. نتایج آزمایش نشان داد که به طور کلی تاثیر شوری بر صفات مورد مطالعه معنی دار (p<0/01) بود. از طرفی با افزایش غلظت های شوری صفات مورد اندازه‎گیری، سیر نزولی داشته است که این کاهش عملکرد در انرژی رویشی و طول ریشه‎چه محسوس‎تر بود.
    کلیدواژگان: جوانه زنی، رقم گوهر، شوری، ماش سبز (Vigna radiate L، )
  • زراعت
  • حمید قاسمی، رحیم محمدیان، حمید نوشاد، محمود دانایی صفحه 67
    این تحقیق به منظور شناسایی و تعیین سهم صفات مؤثر در افزایش عملکرد شش رقم منوژرم چغندر قند در سال 1386 در مزرعه تحقیقاتی مؤسسه تهیه و اصلاح نهال و بذر چغندر قند در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. در این آزمایش طی مراحل استقرار، رشد برگی، رشد ریشه و در زمان برداشت به صورت تخریبی نمونه‎برداری انجام و ضمن اندازه‎گیری برخی صفات مرفولوژیکی، شاخص‎های مختلف رشد محاسبه گردیدند. در انتهای فصل رشد نیز عملکرد ریشه، درصد قند ناخالص و عملکرد قند سفید برآورد گردید. بر اساس نتایج به دست آمده ژنوتیپ‎های مورد مطالعه از لحاظ عملکرد قند سفید در سطح ا% آماری تفاوت معنی‎داری با یکدیگر داشتند. نتایج گروه‎بندی کلاستر برای کلیه صفات فیزیولوژیک و مرفولوژیک نیز نشان دهنده‎ی وجود تنوع بین ارقام مورد بررسی بود. بررسی میزان تاثیر صفات مختلف اندازه‎گیری شده در مراحل مختلف رشد (جز در مرحله رسیدگی) بر روی میزان عملکرد قند سفید به وسیله‎ی رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای میانگین قطر ریشه در مرحله استقرار و رشد برگی، سطح مخصوص برگ و وزن خشک ریشه در مرحله استقرار و وزن خشک دمبرگ در مرحله‎ی توسعه ریشه بیش‎ترین تاثیر معنی‎دار را بر روی عملکرد قند سفید داشتند. نتایج آنالیز تحلیل مسیر به منظور یافتن میزان اثرات مستقیم و غیر مستقیم صفات موثر بر عملکرد قند سفید نیز نشان داد که در شش رقم منوژرم چغندر قند مورد بررسی، عمدتا عامل محدود کننده در عملکرد قند سفید به دلیل محدودیت در تجمع اسیمیلات‎ها در ریشه، در مرحله استقرار است. لذا باتوجه به نتایج حاصل استنباط شد که علاوه بر رقم، رعایت مسائل به زراعی، خصوصا در مراحل اولیه رشد نیز می تواند در فراهم کردن شرایط مناسب برای ذخیره‎ی بیش‎تر فتوسنتت‎ها در ریشه چغندر قند و در نتیجه دستیابی به عملکرد نهایی مطلوب، مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: تجزیه کلاستر، تحلیل مسیر، چغندر قند، رگرسیون چند متغیره، عملکرد قند سفید
  • علف هرز
  • سهیل کبرایی، کیوان شمسی، بهروز راسخی، سعید کبرایی، علیرضا پازکی صفحه 81
    به منظور بررسی اثر تراکم های مختلف کاشت بر عملکرد و اجزاء سه رقم سویا (Glycine max L.) در شرایط کرمانشاه، آزمایشی در سال 1382 و در مزرعه تحقیقاتی ماهیدشت کرمانشاه وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی انجام شد. این تحقیق به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار به اجرا درآمد که فاکتور رقم در سه سطح شامل، ارقام ویلیامز V1 =، زان V2 = و کلارکV3 = و فاکتور تراکم نیز در سه سطح شامل فاصله بوته روی ردیف3 D1=، 5D2 = و7 D3= سانتی متر در بلوک ها قرار گرفتند. در پایان فصل رشد نسبت به اندازه گیری صفاتی از قبیل: ارتفاع بوته، تعداد گره (در ساقه اصلی، فرعی و بوته)، تعداد شاخه‎ی فرعی، فاصله‎ی تشکیل اولین شاخه‎ی فرعی از سطح خاک و طول میانگره به عنوان صفات مورفولوژیکی و درصد روغن وپروتئین به عنوان صفات کیفی اقدام گردید. نتایج نشان داد که با افزایش تراکم کاشت، ارتفاع بوته، فاصله‎ی تشکیل اولین شاخه‎ی فرعی از سطح خاک و طول میانگره به میزان قابل توجهی افزایش می‎یابد. در بین ارقام و تراکم‎های مختلف از نظر تعداد گره در ساقه اصلی، فرعی و بوته اختلاف معنی‎داری در سطح 1 درصد مشاهده شد. در بین ارقام و تراکم‎های مختلف از نظر درصد روغن و پروتئین اختلاف معنی‎داری وجود نداشت اما وجود رابطه‎ی عکس بین محتوای روغن و پروتئین دانه دیده شد.
    کلیدواژگان: تراکم کاشت، درصد روغن و پروتئین، سویا، صفات مورفولوژیکی
  • محمد الازمنی، مه‎لقا قربانلی صفحه 93
    به منظور بررسی اثر آللوپاتیکی بقایای گیاهی پنج گونه از جنس Amaranthus بر جوانه زنی بذر سویا، که در استان گلستان از علف های هرز مهم این زراعت اقتصادی می باشند، آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی انجام شد. داده های آزمایش با استفاده از نرم افزار Mstatc مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مقایسه‎ی میانگین هر صفت، به کمک آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال 1% انجام شد. عصاره آبی همه گونه های بررسی شده جنس Amaranthus، بر روی جوانه زنی بذر سویا رقم DPX، اثر منفی داشتند. اثر آللوپاتیکی هریک از گونه های بررسی شده با هم اختلاف کمی داشتند. A. viridis با 62%، بیش‎ترین و A. blitoides با 52%، کم‎ترین اثر را داشته است. گونه های A. viridis، A.albus و A. hybridus با هم، و گونه های A. retroflexus و A. blitoides، با هم اختلاف معنی داری نداشتند. غلظت های مختلف عصاره آبی گونه های مختلف (اثر غلظت)، بر روی جوانه زنی بذر سویا رقم DPX، کاملا معنی دار بود، و هر چقدر غلظت افزایش می یافت اثر آللوپاتیکی نیز بیش‎تر می شد. از بررسی اثر متقابل غلظت و نوع آللوپات، چنین نتیجه شد، که بیش‎ترین اثر آللوپاتیکی را غلظت 100% A. viridis، با88% کاهش، بیش‎ترین اثر را داشته است و از طرفی غلظت 25% A. blitoides، با 28% کاهش در جوانه زنی، کم‎ترین اثر را داشته است.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، سویا، A، albus، A، blitoides، A، hybridus، A، retroflexus، A، viridis
  • محیط زیست
  • عادل قاسمی، حمید زارع ابیانه، امیرمنصور شهسوار، بهروز یعقوبی کیکله صفحه 109
    به منظور بررسی وضعیت آبخوان، تغییرات کمی و کیفی مد نظر قرار گرفت. تغییرات کمی با قرائت سطح آب هر چاه در ماه های مختلف سال و پلیگون بندی آن ها در یک دوره 15 ساله (1385-1370) تعیین گردید. نتایج نشان داد سطح آب زیرزمینی دشت دارای حدود 11 متر افت است. چاه ها از نظر کیفی براساس دیاگرام ویلکوکس در دو گروه کیفی (گروه اول mohs/cm750EC و گروه دوم mohs/cm750EC>) دسته بندی شدند. نتایج کیفی آب نشان داد با توجه به همجواری آبخوان با مناطق مسکونی و صنعتی کیفیت در راستای جریان از جنوب شرق حوضه به شمال شرق به کلاس C3S1 کاهش یافته است لذا استفاده این آب ها از نظر مصارف کشاورزی فاقد مشکل می باشد. از دیدگاه آبشناسی (پی پر)، دو تیپ بی کربنات کلسیم و سدیم با دو منشاء متفاوت برای آب های دشت قابل تمیز است. تاثیرپذیری کیفی آب زیرزمینی از زمان و مکان نمونه برداری ها با اعمال طرح آماری بلوک کامل تصادفی چند مشاهده ای بر 2 تیمار (چاه های گروه 1 و 2) و 30 تکرار (محل چاه ها) در قالب 3 بلوک زمانی پی گیری شد. نتایج نشان داد کیفیت آب از نظر مکانی در سطح 1 درصد دارای اختلاف معنی دار ولی از نظر زمانی در سطح 1 درصد معنی دار نبود. بررسی پارامتر های کیفی علی رغم عدم معنی داری زمانی، نشان از کاهش کیفیت آب در طول زمان به خاطر کاهش حجم ذخایر آبخوان داشت. همچنین مقایسه‎ی میانگین داده ها با آزمون دانکن انجام شد و حاکی از این است که تمامی صفات مورد مطالعه در چاه های گروه 1 از میانگین کم‎تری برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: دشت همدان، بهار، دیاگرام پی پر، دیاگرام ویلکوکس، کیفیت آب زیرزمینی
|
  • G.Bakhshi Khaniki, S.M.Masoumi, F.Hayati Page 3
    A morphological investigation was carried out on pollen of 54 allergic species belong to 43 family from Islam Abad area using light microscope (LM) by Erdtman method.Pollen shape, size, exine ornamentation, the presence and number of apertures present powerful characters to distinguish the species. The size of the pollen grains ranged from 17 μm (Chenopodium) to 120 μm (Alcea). Distribution of pollen grain was very different throughout the year, with the maximum variation registered between the end of March and the first two weeks of April and the lowest observed during end of autumn. Pollination of studied plants begin from the first week of February. Pollens were present until the last week of December.
  • S.E.Mottaghinejad, A.Atoofi, F.Nematollahi, K.Larijani, S.Mehrabi, A.Farhadisadr Page 15
    The aerial parts of Satureja hortensis (Labiatae) were collected from Dezful Province of Khozestan, South of Iran in May 2008 at flowering period. The essential oil of each plant was obtained by hydrodistillation using a Clevenger apparatus. The obtained oils were analyzed by GC and GC/MS. The chemical constituents of each oil was characterized by comparison of achieves mass spectra and relative retention indices with authentic references (1). Among the 12 identified constituent in the oil of Satureja hortensis, (representing 99.85% of the total oil), carvacrol (KI= 1299) (58.1%), γ- terpinene (KI= 1060) (28.8%), and P-cymene (KI= 1025) (4.2%) were the major constituents.
  • A.R.Houshmandfar, F.Moraghebi Page 27
    In order to evaluate the nitrogen (N) requirement of wheat (Triticum aestivum L.) by using leaf color chart (LCC), a greenhouse experiment was conducted using factorial method in completely randomized design, in three replications. In this study, two cultivars (Pishtaz: C1 and Sepahan: C2) and five nitrogen rates (N1:0, N2:40, N3:80, N4:120 and N5:160 mg N/Kg) were studied. Plant sampling (total N was determined in the samples) and LCC reading were done in three wheat's growth stages: Z21, Z31 and Z37 (Zadoks Growth Scale). Results showed that in all growth stages there is a positive significant regression between sample's LCC reading and N content. The highest level of regression was in Z37 (Flag leaf just visible) that make sit possible to determine the N decline by using LCC in the situation of this study. The critical values of LCC reading were 3 for the Pishtaz cultivar and 4 for the Sepahan cultivar for this experiment.
  • R.Monem, A.R.Pazoki, A.H.Shirani Rad, D.Habibi, F.Paknejad, M.Mohimani Page 39
    The study chlorophyl a+b amount and extinction coefficient are very important elements of photosynthesis amount and efficiency. In order to study the Effect of Boric acid spraying levels on chlorophyll a+b content and extinction coefficient of winter rapeseed (Brassica napus L.) cultivars an experiment carried out in factorial design in the basis of randomized complete blocks with 4 replications in 2007. Bor spraying treatments from Boric acid source in three levels: 0, 1.5/1000 and 3.0/1000 and Rapeseed cultivars in 3 levels: Licord, Modena and SLM046 were considered.The Results showed that simple effect of cultivars, bor spraying element and interaction effect of them on chlorophyll a+b content and extinction coefficient had significant difference. In this case Licord cultivar with 6.62 mg/lit produced maximum amount of chlorophyll a+b content and with 0.46 highest amounts of extinction coefficient and SLM046 cultivar with 5.54 mg/lit and 0.34 showed the lowest amounts of chlorophyll a+b content and extinction coefficient in three average bor spraying amounts alternatively.The effect of bor element spraying amounts on mentioned characters showed that 1.5/1000 and 3/1000 Bor spraying with 6.54 and 6.51 mg/lit had the highest amounts of chlorophyll a+b content and with 0.46 and 0.41 produced minimum amounts of extinction coefficient.The interaction effect of experimental factor on mentioned characters showed that, 3/1000 bor spraying in Licord with 7.25 mg/lit and 0.52 gained the highest amount of chlorophyll a+b and extinction coefficient.
  • K.Karimi Rouzbahani, M.Farboudi, F.Moraghebi, N.Khoda Bandeh, R.Ekhtiari Page 53
    This study was done in order to determine the effect of salinity on the germination and early growth of Vigna radiate L. in Botany laboratory of Islamic Azad University – Shahr-e- Rey unite. The Gohar variety which obtained from Research center of Khozestan was used in this study. Experiment was carried in factorial with randomized complete block with four repetitions. Seeds of radiate L. were treated with six levels of salinity including 30, 60,90, 120,150 and 180 mole/L containing of NaCl and CaCl2 (Ca: Na = 1). Seeds were treated in order to study their germination characters in germinator condition. The effect of salinity was studied on germination percentage, seed vigor (vegetation growth potential)r, length of rootlet, length of stem and. Results indicated that the effect of salinity on all studied characters was significant (p<0/01). In addition with increasing salt concentration, the characters showed descending trend which was more obvious about seed vigor (vegetation growth potential) and rootlet length.
  • H.Ghasemi, R.Mohammadian, H.Noushad, M.Danaee Page 67
    This study for identification the portion of effective traits on increasing yields of six monogerm varieties, in sugar beet research institute in the year 1386 on complete randomized block design with three replications had been done. In this trial, at Establishment, Middle vegetative growth, Root growth and harvest stages, destructive sampling took place and besides measuring morphological characters, different growth indices with using different Plant parts dry weights, were determined. At the harvest time, Root Yield, impure Sugar Content and White Sugar Yield had been measured. According to the results, the varieties white sugar yields had significant differentiation at 1 percent statistical level. Evaluating the amount of different trait's effects at different sampling times (except harvest time), on amount of White Sugar Yield, with the help of multiple regression, showed that Average Root Diameter, at establishment and middle vegetative growth level, Specific Leaf Area and Root Dry Weight at establishment level, and Petiole Dry Weight at Root development level had the highest significant influence on White Sugar Yield. Results of Path Analysis showed that, in the studied six monogerm varieties of Sugar beet, the main restrictive factor for White Sugar Yield is shortage of assimilate accumulation in Root, as an important sink, at establishment level. So, according to the results, it can be concluded that, in addition to variety, paying attention to agronomy; especially at the beginning of the growing season can be effective on providing the appropriate situation for saving more assimilates in sugar beet root and as a result achieving the desirable yield.
  • So.Kobraee, K.Shamsi, B.Rasekhi, Sa.Kobraee, A.R.Pazoki Page 81
    In order to study the effect of different densities on the morphological traits, oil and protein percentages in three varieties of soybean (Glycine max L.) in climatic conditions of Kermanshah, an experiment in research field Mahidasht, Kermanshah, was conducted in 2002.A factorial experiment was carried out based on randomized complete blocks design with four replications. Varieties were placed in the blocks at 3 levels, including Williams, Zan, and Clark varieties and density at 3 levels, including plant were placed on 3, 5, 7cm intra rows spacing in the blocks (555000, 333000 and 238000 plant/ha, respectively). After harvesting plant height, number of sub branch, distance of the first sub branch from soil surface and inter node length and number of node in main stem, sub stem and per plant were recorded. The results showed that with increasing the planting density, plant height, distance the first sub branch from soil surface, number of node in main stem and inter-node length were increased. Also with decrease of density, number of sub-branch per plant was increased. Therefore, the highest number of node in main stem, plant height, distance the first sub branch from soil surface and inter node length belonged to D1 density. The study of cultivars showed that the Clark cultivar had highest number sub branch and number of node in sub stem and plant. Protein and oil percentages were not affected by cultivar and planting densities. GDD for each stage, was measured based on daily temperatures from planting to that time. Clark cultivar had the highest GDD for stages planting and R8 (physiological maturity).
  • M.Alazemani, M.Ghorbanli Page 93
    Some plant species inhibit germination and growth of other plant species by secretion of specific chemical substances. In order to survey the allelopathic effect of five Amaranthus species (which are among the most prominent weed species in Golestan province) residues on Soybean seeds germination, a factorial complete random design experiment was conducted. The extract of Amaranthus species (allelopath) organs were chosen as main factor, water extract with different concentrations and seed germination as factorial and subsidiary factors. The results were analyzed using Mstatc software and the means for each characteristic were compared with Duncan's Multiple Range Test (P>0.01). Water extract of all Amaranthus species surveyed in this experiment had negative effect on Soybean var. DPX seeds germination. In addition, there was a slight difference in the allelopathic effect of surveyed species (effect of the type of allelopath). A. viridis with 62% had the highest and A. blitoides with 52% the lowest effect. There was not a significant difference between A. viridis, A. albus and A. hybridus. Similar results were also obtained between A. retroflexus and A. blitoides. The effect of different water extract concentrations of these species on Soybean var. DPX seeds germination was significant; allelopathic effect increased with the increase of concentration. From the survey of concentration and allelopath type interaction it could be concluded that 100% concentration of A. viridis had the highest allelopathic effect (88% germination decrease) in contrast with A. blitoides 25% concentration which had the lowest effect (28% decrease). To sum up, total plant organ water extract of these Amaranthus species have allelopathic properties on Soybean seeds germination. That is why, it is recommended that during Soybean cultivation as a secondary crop in a field containing weed residues of these species, either weed residues be evacuated from the field or considering the mentioned results, a higher amount of seeds be used, in this way a considerable decline in crop growth could be prevented.
  • A.Ghasemi, H.Zare Abyaneh, A.Mansour Shahsavar, B.Yaghobi Kikileh Page 109
    This study focused on considering Hamedan-Bahar area water quality and quantity. To achieve this purpose 30 wells with good dispersion and good quality were selected. Quality variations were studied every month for each well in different years and water table (W.T.) similar Tisane's polygons of wells in 15 years (1991-2006) were determined. The results showed that W.T. of area because of city development, agriculture and incorrect managements was decreased abaut 11m. Head lost in years 1991 to 1996 rather than years of 1996 to 2001 was decreased and in years 2001 to 2006 good precipitations and management were controlled. Wells on based of Wilcox diagram in 2 quality groups (EC<750dSm-1 and EC>750dSm-1) were classified. Considering the correlation between SO42- and Cl1- showed that group 2 is affected by contamination source. Results of quality analyses showed that regarding nearer area to city and industrial region the quality in direction of ground water flow from south of east to north of east to C3S1, class was decreased. According to Wilcox diagram, water is used for agriculture without banning. Piper diagram showed that bicarbonatcalcic and bicarbonatsodic are two sources for water. Affections of water quality from time and location with absolute randomized block in several observations on 2 treats (1 and 2) and 30 repetitions (well locations) in 3 blocks were built. In time aspect 1% level was insignificant and in local aspect 1% level was significant. In spite of insignificant of time a significant decrease in water quality was seen. For the validation of results anevaluation on average of data with Duncan-test was done. Duncan test showed that average of parameters was lower in group 1.