فهرست مطالب

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 14 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جنگل
  • ابراهیم لشکر بلوکی، علیرضا مدیر رحمتی، محسن کلاگری صفحه 2
    درختان شگفت‎انگیز پالونیا با رشدی بیش از 5/1 برابر صنوبرها، جایگاه ویژه‎ای در برنامه های زراعت چوب دارند به طوری‎که در زمین‎های ‎دارای شرایط رشد مناسب، گونه های آن توان تولید چوب قابل توجهی دارند. کشور ما از نظر سهم سرانه جنگل و تولید چوب در ردیف کشورهای کم برخوردار از جنگل قرار دارد؛ توجه ویژه به کشت درختانی با رشد سریع‎ و زود بازده از وظیفه های مهم است که با توجه به این مورد‎‎، سازگاری گونه های پالونیا در دستور کار تحقیق و بررسی قرار گرفت‎. با تهیه بذر‎ها ‎و تولید نهال برای دو گونه پائولونیا (Paulownia tomentosa‎ و P.fortunei) نهال‎ها به تعداد 49 اصله در فاصله های 5*5 متر کشت شد. نتایج نشان داد که به دلیل هیدرومورفی بودن خاک و بالا بودن سطح سفره آب زیر زمینی و حساسیت گونه های این جنس به پدیده ماندابی‎، رشد نهال‎ها در سال اولیه خوب بوده و درصد زنده‎مانی نیز حدود 50 درصد بوده است. متاسفانه در سال‎های بعدی سازگاری گونه های مورد مطالعه به دلیل قرار گرفتن در زمین‎های بدون زهکشی با عدم موفقیت رو به رو شده است به‎ طوری‎‎که درصد زنده‎مانی در سال اول برای دو گونه به ترتیب 7/47 و 3/46 درصد و در سال سوم نیز 11 و 24 درصد بوده است.
    کلیدواژگان: پالونیا، سازگاری، زنده‎مانی، رویش
  • فرهنگ مراقبی، محمد متینی‎زاده، بابا خانجانی‎شیرازی صفحه 12
    در مناطق شمال ایران چند رویشگاه طبیعی فندق L. Corylus avellana وجود دارد. برای گسترش‎ مکان این پایه ها در شیب های جنوبی البرز بذر هایی از مناطق جنگلی تهیه و در کرج کاشته شد. پس از 7 سال پایه ها با یکدیگر مقایسه شدند. بررسی ها در دو قسمت جدا‎گانه تغییرهای ریختی و آنزیمی صورت گرفت. نتایج قسمت ریختی در این مقاله ارایه می‎شود.
    در بررسی ریختی به صفاتی از قبیل رشد طولی شاخه، تعداد روزنه، درصد کرک در روی برگ و شاتون، ابعاد برگ و درصد زنده مانی توجه شده است. مقایسه به روشT-test و فاکتوریل 2*2 صورت گرفت. در پایان بررسی ها مشخص شد که پایه های با مبدا مکش در منطقه کرج از رشد طولی بیش‎تر و برگ های بزرگ‎تر برخوردارند. بنابراین این پایه ها برای کشت معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: فندق، تغییرهای ریختی، رشد طولی، برگ، کرج
  • محیط زیست
  • محمود کرمی، بهرام حسن‎زاده‎کیابی، عبدالرسول سلمان‎ماهینی، مریم پناهنده صفحه 25
    برای ارزیابی زیستگاه جانوران توجه به فاکتورهای اساسی زندگی برای دوره‎ی مورد بررسی بسیار ضروری است. مهم‎ترین فاکتورهای شناسایی شده برای قرقاول معمولی در فصل زادآوری عبارت بودند از تراکم پوشش گیاهی علفی و بوته‎ای و هم‎چنین میانگین ارتفاع بوته و علف که این فاکتورها برطرف کننده‎ دو نیاز اصلی قرقاول معمولی در فصل زادآوری در منطقه‎ی توتستان است. در روش ارزیابی زیستگاه به روش هپ ما پنج فاز ‎را طی کردیم و شاخص مطلوبیت کل از راه میانگین هندسی محاسبه شد. بالاترین نمایه مطلوبیت مربوط به بخش 3 می‎باشد که برابر با 8/0 است. ارتفاع میانگین بالای پوشش علفی سرخس (66/0متر) و تراکم پوشش بوته‎ای تمشک (25/29 تعداد در هکتار) و وجود امنیت بیش‎تر در این بخش از مهم‎ترین عوامل این مطلوبیت است.
    در نهایت مدلی برای HSI قرقاول معمولی ارائه شد که یک مدل محلی برای قرقاول معمولی در فصل زادآوری در زیستگاه توتستان استان گیلان است.
    کلیدواژگان: قرقاول معمولی، ارزیابی زیستگاه، زیستگاه توتستان‎، استان گیلان
  • چوب
  • محمد مهدی نیکخواه‎‎نیکخو، ساسان فرهنگیان‎کاشانی صفحه 41
    مایع پخت قلیایی بر روی الیاف بلند سوزنی‎برگان مؤثر است به گونه‎ای که می‎توانیم با تغییر مواد تشکیل دهنده‎‎ی آن و بررسی میزان خسارت‎های وارده به فیبرهای بلند از راه مشاهده های میکروسکوپی، بهترین فرمول را برای تهیه‎‎ خمیر کاغذی با کیفیت بالا، به دست آوریم. ده گونه‎‎ پر بازده برای تولید کاغذ کرافت در دنیا شناخته شده که در این تحقیق به صورت تصادفی کاج الداریکا و سیاه انتخاب شده‎اند. برای تهیه چیپس‎های این‎ دو نمونه خواص آناتومیک چوب بهاره و تابستانه مد نظر قرار گرفت زیرا الیاف بلند در این شرایط بیش‎ترین سهم آناتومیک را دارا هستند. درصد لیگنین نیز در این محدود مقدار کم‎تری را نسبت به بافت انتهایی و نزدیک پوست داراست. لیگنین‎زدایی یکی از مراحل تهیه خمیر کاغذ است که اگر بهینه شود کاغذهای شفاف‎تر و محکم‎تری به دست می‎آیند.
    کلیدواژگان: خمیر کاغذ، کرافت، لیگنین، کاج الداریکا و سیاه، سوزنی‎برگان
  • زراعت
  • عطا امیری‎افشار، امیرحسین شیرانی‎راد، محمد جواد میرهادی، بابک دلخوش صفحه 52
    برای بررسی اثر کشت تاخیری بر صفت‎های زراعی مورد بررسی ارقام پاییزه کلزا (Brassica napus)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد که در آن تاریخ کاشت در دو سطح (10 مهر و 10 آبان ماه) و رقم در پنج سطح شامل ارقام Orient،SLM046، Opera، Elite و Okapi بودند. هر کرت آزمایش شامل 6 خط 4 متری با فاصله خطوط 30 سانتی‎متر و فاصله بوته روی خط 5 سانتی‎متر بود که 2 خط کناری به عنوان حاشیه در نظر گرفته شد. از 4 خط میانی برای تعیین همه مراحل فنولوژیک گیاه و اندازه‎گیری صفت‎هایی مانند تعداد خورجین در گیاه، طول خورجین، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد روغن دانه و عملکرد روغن دانه استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که کاشت تاخیری سبب کاهش تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، طول خورجین، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد روغن دانه شد اما میزان درصد روغن دانه تفاوت معنی‎داری را در دو تاریخ کاشت نشان نداد هم‎چنین در هر دو تاریخ کاشت رقم Elite برتری معنی‎داری را از نظر عملکرد دانه نشان داد.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، کلزا(Brassica napus)، رقم، عملکرد، اجزای عملکرد
  • ساسان انتظاری، منصوره خلعتبری، محمد نصری، احمد ذاکری‎محمدآبادی صفحه 64
    به منظور تعیین اثر بخشی محلول‎پاشی اسیدهای آمینه پرولین‎، بتائین و تریپتوفان‎ برای افزایش تحمل به خشکی و استفاده بهینه از آب با تاثیر بر دور آبیاری در گندم، ژنوتیپ پیشتاز، تحقیقی به صورت کرت‎های خرد شده (اسپلیت پلات) در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1386- 1385 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی ورامین انجام شد‎. کرت‎های اصلی شامل تعداد آبیاری با در نظر گرفتن 5 بار آبیاری‎ (حذف آب در مرحله ساقه‎دهی و ابتدای آشکار شدن خوشه)، 6 بار آبیاری (حذف آب مرحله ساقه‎دهی)، 7 بار آبیاری (آبیاری کامل)‎، کرت‎های فرعی شامل غلظت محلول‎پاشی اسیدآمینه (صفر،3 در هزار، 6 در هزار‎)می‎باشد. نتایج نشان داد عملکرد دانه در تیمار 7 بار آبیاری‎، با میانگین 2/5341 کیلوگرم در هکتار‎، با تیمار 6 بار آبیاری تفاوت معنی‎داری نداشته و هر دو در یک رتبه آماری قرار گرفتند که نسبت به تیمار 5 با آبیاری با متوسط 3301 کیلوگرم در هکتار‎، 38 درصد برتری داشتند. از نظر عملکرد پروتئین تیمار 6 بار آبیاری با میانگین 9/614 کیلوگرم در هکتار با تیمار 7 بار آبیاری در رتبه اول و تیمار 5 بار آبیاری با متوسط 25/417 کیلوگرم در هکتار در رتبه آخر قرار گرفت‎. تیمار 5 بار آبیاری با متوسط 64/12 درصد بالاترین و تیمار 7 بار آبیاری با میانگین 48/11 درصد کم‎ترین مقدار درصد پروتئین را به دست آورد‎. بالاترین عملکرد دانه از تیمار محلول‎پاشی اسیدآمینه با غلظت 6 در هزار با متوسط 5662 کیلوگرم در هکتار به دست آمد که با تیمار شاهد 42 درصد اختلاف داشت. با توجه به نتایج حاصل از صفات مورد بررسی می‎توان برای صرفه‎جویی در آب آبیاری در مواقع بحرانی کمبود آب‎، 6 بار آبیاری (حذف آب در مرحله ساقه‎دهی) و محلول‎پاشی با غلظت 6 در هزار را توصیه کرد‎.
    کلیدواژگان: گندم، تحمل به خشکی، عملکرد و اجزای عملکرد
  • علیرضا هوشمندفر، محمد مهدی طهرانی صفحه 77
    فلزهای سنگین دارای پتانسیل ایجاد سمیت برای محیط‎ زیست و انسان می‎باشند. سمیت‎ فلزات به‎ چگونگی روابط شیمیایی آن‎ها در خاک‎ها‎‎ بستگی ‎دارد. برای این هدف جذب روی، سرب و پتانسیل گیاه پالایی گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) در آزمایشی در قالب طرح پایه کاملا ‎‎تصادفی به صورت گلدانی در خاکی که به صورت مصنوعی با غلظت‎های مختلف سرب 50 (Pb1)، 500 (Pb2) و1000 (Pb3) میلی‎گرم بر کیلوگرم و روی150(Zn1) و300 (Zn2) میلی‎گرم بر کیلوگرم آلوده شده بود در سه تکرار به اجرا درآمد. مقادیر قابل جذب عناصر سرب و روی پس از به تعادل رسیدن با خاک و میزان جذب این عناصر در گیاه اندازه‎گیری شد. افزایش مقادیر قابل جذب سرب و روی خاک سبب کاهش عملکرد گلرنگ و ایجاد سمیت شد. هم‎چنین جذب عنصر سرب به‎وسیله گیاه با افزایش غلظت روی درخاک کاهش نشان داد و با افزایش مقادیر غلظت سرب در خاک، مقدار کل سرب انباشت شده در اندام هوایی گیاه گلرنگ با وجود افزایش غلظت سرب در گیاه، کاهش نشان داد. در این آزمایش بالاترین مقدار عملکرد سرب و روی به ترتیب مربوط به تیمارهای Zn1Pb1(283/1 میکروگرم) و Zn2Pb1 (740/7 میکروگرم) بود.
    کلیدواژگان: گلرنگ، فلزهای سنگین، گیاه پالایی، سرب، روی
  • فیزیولوژی
  • نرگس خانپور اردستانی، حسن زارع‎مایوان، فائزه قناتی صفحه 87
    همزیستی میکوریزایی سبب بهبود و افزایش جذب عناصر غذایی می‎شود. در این تحقیق تاثیر قارچ‎های میکوریزای وزیکولار- آرباسکولار در جذب دو عنصر پتاسیم و منیزیم مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش با استفاده از خاک طبیعی دارای اسپور spp. Glomus در 4 تکرار با غلظت‎های پتاسیم mg/L 240 (پتاسیم موجود در خاک)، mg/L 360، mg/L 480 و سه تیمار منیزیم با غلظت‎هایmeq/L 8/4 (غلظت منیزیم در خاک)، meq/L2/7 و meq/L 6/9 انجام گرفت و آبیاری هر چهار روز یکبار و به میزان 50 میلی‎لیتر در هر بار، طی 16 روز انجام شد. شاهد (خاک طبیعی) و خاک استریل (بدون اسپور قارچ) با آب مقطر آبیاری شدند. برای بررسی همزیستی میکوریزایی، از ریشه های گیاهان برش‎های طولی تهیه شد و توسط لاکتوفنل‎کاتن‎بلو رنگ آمیزی شدند. برای تعیین درصد آلودگی اندومیکوریزایی ریشه ها از روشgrid-line intersect استفاده شد و برای اندازه‎گیری پتاسیم و منیزیم محتوی بافت از روش جذب اتمی استفاده شد. ‎آلودگی میکوریزایی درصد جذب عنصر منیزیم را در گیاه افزایش و جذب پتاسیم را کاهش داد. در تیمار meq/L2/7 منیزیم توام با‎‎ mg/L 360 پتاسیم، بیش‎ترین میزان منیزیم و کم‎ترین میزان پتاسیم در ریشه و اندام هوایی مشاهده شد. با توجه به تاثیر متقابل میکوریزا و عناصر بر یکدیگر‎ با تنظیم پتاسیم و منیزیم محیط اطراف ریشه می‎توان میزان میکوریزایی گیاهان را افزایش داد و از این راه حالت‎های تغذی های گیاهان را برای مقاومت در محیط‎های دارای تنش تغییر داد
    کلیدواژگان: جذب پتاسیم و منیزیم، ذرت، میکوریزای وزیکولار، آرباسکولار
|
  • A.Lashkar Bloki, A.R.Modir Rahmati, M.Calagari Page 2
    The Paulownia is a surprising tree among the fast growing tree species. It can produce wood material more than popular trees. Therefore it is suitable for wood culture programs. The species of Paulownia genus have high potential for wood production in growth normal condition. Special attention to plant fast growing tree species with short rotation harvest is very important in low capitation forest countries, therefore the compatibility of two Paulownia species in north of Iran.was studied In this study the seeds of P. fortunei and P. tomentosa were applied and then they were planted in Safrabasteh and Lashtnesha research stations. From each species 49 seedlings(one-year-old) were planted with 5*5 meters spacing. In the end of growth season we were measured some of growth parameters such as survival percent, diameter of breast height (dbh) and height. The results showed that in the first growth year dbh, height and survival percent were more than the third growth year. Unfortunately, because of hydromorphic soil, high level underground water table and sensitivity of Paulownia species to water logged phenomenon, this investigation was not successful. The survival percentage in the first and third of growth season for two species was 47.7%, 46.3% and 11%, 24% respectively.
  • F.Moraghebi, M.Matinizade, B.Khanjani Shirazi Page 12
    There are several habitats of Corylus avellana L. in north of Iran. To spread this species in southern slops of Alborz Mountain, hazel seeds from natural habitats were collected and planted in research centre of Alborz in Karaj. Both groups of individuals were compared to each other after seven years. This research was included morphological and enzymatic studies. In this paper, morphological results were showed. In morphological studies, characteristics such‎ as growth rate of shoot, number of stomata, hair percentage on leaf and catkin, leaf dimensions and vitality percentage were considered. Results were analyzed by T-test and 2×2 factorial. Findings showed that Makesh individuals planted in Karaj had bigger leaves and more growth rate. Therefore, these individuals may be introduced for planting.
  • M.Karami, B.Hasan Zade Kiyabi, A.Salman Mahini, M.Panahandeh Page 25
    It is necessary to pay attention to basic factors of life for Assessment of Habitat. The Important Habitat factors for reproduction stage of phasianus colchicus are: Grass and Shrub compression and the average high of them was measured by geometric mean.Thease factors eliminate main needs of phasianuse colchicus in reproduction season.In HEP method, we did five step and Habitat suitability index estimated by geometric mean.The highest of suitability index was 0/8 for part 3. upper average high (0.66) and grass and shrub Compression and safety in part 3 were caused to be suit habitat for phasianus Colchicus Finally A model to exhibit habitat suitability index phasianus colchicus was provided that is certainly a local model for Phasianus colchicus on Reproductive season in Tootestan habitat of Gilan province.
  • M.M.Nikkhah Nikkhoo, S.Farhangian Kashani Page 41
    Alkaline decoction liquid affects the long fiber of pinaceae, so that we can achieve the best formulation for producing the high quality paper dough by microscopic observing & investigating of the rate of damages on long fibers.There are 10 well known and fruitful species for producing the craft paper, in this study pinus nigra Arnold & pinus eldarica were chosen coincidentally.For preparing the chips of the two A/M samples the anatomic specifications of spring wood & summer woods,were considered, because the long fiber has the great part in anatomic field on this condition. The perecentage of lignin is also less than the amount in ending texture & the texture near the cuticle.Removing lignin is the main step in preparing paper dough process.‎So the most transparent & stable paper by improving this step can be achieved.
  • A.Amiri Afshar, A.H.Shirani Rad, M.J.Mirhadi, B.Delkhosh Page 52
    In order to investigate the reaction of canola autumnal species to delayed cultivation, a research study was carried out in Karaj Research Institute of Modification and preparation of sapling and seed in 1385-86. The test was performed with factorial form of random complete block plan with three repetitions consistying of planting time in two levels (10 Mehr & 10 Aban) and numbers in five levels such as: Elite, Opera, SLM046, Orient and Okapi. Each land test consists of 6 lines with 4 meters length and 30 cm gaps. The space of plants is 5 cm that 2 side lines are margins. 4 middle lines were contemplated for determination of phonologic plant stages and measurement of some properties such as: numbers of pods in plant, diameter of pods, numbers of pod in shrub, lengths of pod in shrub, number of seeds in pod shrub, weight of thousand seeds, yield of seed, percentage of oil in seed, yield of oil seed. It was observed that all testing properties were reduced in delayed cultivation except the percentage of oil in seed. Consequently, the yield of oil seed in delayed cultivation, that is economically important, showed a significantly reduction.
  • S.Entezari, M.Khalatbari, M.Nasri, A.Zakeri Mohammadabadi Page 64
    In order to determine the effects of Amino acid spraying (Prolin, Betaein and Triptophan)for increasing the water deficit tolerance in Pishtaz genotype of Wheat (Triticum aestivum)a field experiment was conducted using a split-plot in randomized complete block design in 2007-2008 growing season in three replications. The main plot consisted of irrigation at 3 levels and subplots consisted Amino acid concentration spraying at 3 levels (0,3 and 6 per thousands). Results showed that the best yield was obtained from Full irrigation with 5341.2 Kg/ha that has no significant different effect with second treatment (No-irrigation on stem extension).These treatments have %38 increase yield in ratio to first treatment (No-irrigation on stem extension and heading)with 3301Kg/ha.The highest protein yield was obtained from second treatment (No-irrigation on stem extension and heading stages) and Full irrigation with 614.9Kg/ha, and first treatment with average 417.25 Kg/ha had lowest protein yield. The highest and lowest protein percentage achieved from the first treatment and Full irrigation with 12.64 and 11.48 percent respectively. The highest grain yield with average 5662Kg/ha was obtained from Amino acid spraying with 6 per thousands concentration, that had 42% increases yield in ratio to control treatment‎. In this study ‎the best results achieved from six irrigation (No-irrigation in stem extension) and Amino acid spraying with six per thousand concentration.
  • A.R.Houshmandfar, M.M.Tehrani Page 77
    Heavy metals are potentially toxic to human life and the environment. Metal toxicity depends on their chemical behavior in soils. For this reason, the uptake of lead, zinc and potential phytoremediation efficiency of safflower (Carthamus tinctorius L.) was evaluated in a pot experiment which was contaminated by different amounts of zinc and lead. The experiment was a completely randomized design with two levels of zinc (Zn1:150 and Zn2:300 mg/Kg soil) and three levels of lead (Pb1:50, Pb2:500 and Pb3:1000 mg/Kg soil). The amount of equilibrated zinc and lead in treated soil after three wetting-drying sequences was determined and the removal of both lead and zinc by plant were evaluated. The safflower yield decreased with the increase in the levels of zinc and lead which showed phytotoxicity in plant. Increasing soil extractable zinc. The lead uptake by plant was decreased. Despite an increase in plant lead concentration, increase in different levels of lead in the soil caused a decrease in the total amount of accumulated lead in plant. The highest level of lead and zinc yield produced in this study was in Zn1Pb1: 1.283 and Zn2Pb1: 7.740.
  • N.Khanpour Ardestani, H.Zare Maivan, F.Ghanati Page 87
    Mycorrhizal colonization improves uptake of nutrients as well as increase it. In this research effect of VAM (Vesicular- Arbuscular mycorrhiza) colonization on uptake of potassium and magnesium were studied. This experiment was performed natural soil containing spores of Glomus spp. Mycorrhizal spores were exposed to 4 concentrations of K solution, i. e. 240 (soil K content), 360 and 480 mg/L and 3 concentrations of Mg, i.e. 4.8 (soil Mg content), 7.2 and 9.6 meq/L concurrently. The plants were watered every 4 days for 16 days with 50 ml distilled water. A pot with sterilized soil was used as negative control. To study the mycorrhizal colonization, very thin longitudinal sections of plant roots (>1mm in diam.) were prepared manually and stained with lactophenol-cottonblue. Mycorrhizal percentage was determined by the grid-line intersect method.To measure the content of Mg and K the atomic absorption method was used. Mycorrhizal colonization increased Mg uptake but decreased K uptake. The maximum Mg content and minimum K content were observed in root and shoot when K (360 mg/L) and Mg (7.2 meq/L) were added to the pots concurrently. Regarding to interaction between VAM and these elements, by regulation of Mg and K in rhizosphere, the mycorrhizal colonization in plants can be increased and through this way the plant nutrient status aiming resistance against stresses of environment can be changed.