فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی بابل - سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 62، شهریور 1390)

مجله دانشگاه علوم پزشکی بابل
سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 62، شهریور 1390)

  • 86 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/06/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیرهمایون کیهان، عیسی طهماسب پور مرزونی، نیما فرهادی، مهدی کمالی * صفحه 7
    سابقه و هدف

    تولید آنتی بادی بر علیه آنتی ژن مصونیت زا (PA) می تواند در ایمونوتراپی و درمان بیماری سیاه زخم استفاده گردد. دومن مربوط به بخش کربوکسیل انتهایی PA مهمترین نقش را در تحریک سیستم ایمنی و بیماری زایی آن اعمال می کند. این مطالعه به منظور کلون (همسانه سازی) و تولید نوترکیب ناحیه کربوکسیلی PA این باکتری جهت تولید آنتی بادی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی بر روی باکتری کشت یافته در شرایط محیط کشت انجام شد. پس از استخراج DNA از باکتری باسیلوس آنتراسیس، وجود ژن PA روی کروموزوم باکتری از طریق PCR تائید گردید. ناحیه مربوط به کربوکسیل انتهایی PA توسط PCR تکثیر و محصول PCR و پلاسمید توسط آنزیم های برش دهنده BamH I و Hind III برش داده شدند. محصول PCR و پلاسمید پس از الحاق به باکتری میزبان (E. coli BL21 (DE3 تراریخت گردید. کلون ها توسط واکنش PCR، هضم آنزیمی و توالی یابی مورد غربالگری و تائید قرار گرفتند. سپس تولید پروتئین نوترکیب مورد نظر به روش الکتروفورز SDS-PAGE و نهایتا وسترن مورد تائید قرار گرفت.

    یافته ها

    توالی بازهای ناحیه کربوکسیلی PA با استفاده از روش های توالی یابی، PCR و برش آنزیمی، همسانه سازی (کلونینگ) ژن مورد نظر در باکتری را تائید کردند. الکتروفورز SDS-PAGE و وسترن بلات دال بر تولید پروتئین نوترکیب مورد نظر با وزن مولکولی 20 کیلودالتون بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که با روش کلون سازی می توان مقادیر زیادی از این پروتئین نوترکیب باسیل سیاه زخم را تولید نمود که روزنه را برای کاربردهای بعدی به ویژه تولید آنتی بادی و واکسن بر علیه بیماری مورد نظر باز می نماید.

    کلیدواژگان: باسیل سیاه زخم، پروتئین PA، کلون سازی، سیاه زخم
  • سالومه محمدی، علیرضا فیروزجاهی، جواد شکری شیروانی، علی بیژنی صفحه 15
    سابقه و هدف
    کولونیزاسیون هلیکوباکترپیلوری در سطح اپیتلیوم معده با التهاب و زخم پپتیک ارتباط دارد. اینکه چرا هلیکوباکترپیلوری، بیماری های گاسترودئودنال مختلف ایجاد می کند و اینکه چرا فقط بعضی ها به زخم پپتیک مبتلا می شوند، مشخص نیست. این مطالعه به منظور مقایسه سطح سرمی آنتی بادی ضد هلیکو باکترپیلوری و گاسترین در مبتلایان به زخم پپتیک با بیماران فاقد زخم انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد شاهدی بر روی 106 بیمار با علائم دیس پپسی (54 بیمار دارای زخم در آندوسکوپی و 52 بیمار فاقد زخم) مراجعه کننده به بخش آندوسکوپی بیمارستان شهید بهشتی بابل که مورد آندوسکوپی و نمونه برداری بافتی قرار گرفتند و همگی از نظر هلیکوباکترپیلوری مثبت بودند، انجام شد. از بیماران جهت بررسی آنتی بادی ضد هلیکوباکترپیلوری و گاسترین خون گرفته شد. دو گروه از نظر سطح فاکتورها، سن، جنس، وزن، قد و مصرف سیگار مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سن افراد شرکت کننده در گروه بیمار 4/13±7/46 سال و در گروه شاهد 7/12±7/42 سال بود. متوسط گاسترین سرمی در گروه بیمار pmol/lit 8.9±11.8 و در گروه شاهد pmol/lit 11.9±14.9 و میزان متوسط آنتی بادی ضد هلیکوباکترپیلوری IgG در گروه بیمار Iu/ml 18.8±25.2 و در گروه شاهد Iu/ml 30.8±36.3 بود (05/0>p). سطح آنتی بادی ضد هلیکوباکترپیلوری IgG در گروه بیمار کمتر از گروه شاهد ارزیابی گردید. ارتباط مستقیم و معنی داری بین سطح آنتی بادی ضد هلیکوباکترپیلوری و گاسترین سرمی با ایجاد زخم و هر کدام از فاکتورهای سن و جنس و وزن و قد وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، براساس سطح سرمی گاسترین و آنتی بادی ضد هلیکوباکترپیلوری نمی توان در مورد ابتلا به زخم پپتیک اظهار نظر کرد. بنابراین انجام مطالعات بیشتر در گروه های سنی مختلف و ارتباط با هیستو پاتولوژی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: گاستریت، زخم معده، گاسترین، آنتی بادی هلیکو باکتر پیلوری
  • غلامرضا دهقان، سهیلا ابراهیمی وسطی کلایی، مهرنوش شقاقی، افشار جعفری، مصطفی محمدی، رضا بدل زاده، سعید فلاح صفحه 21
    سابقه و هدف
    اثرات مفید ورزش های منظم در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری های مزمن شناخته شده است. با توجه به اینکه این اثرات مفید با خستگی و درماندگی از بین می رود، این مطالعه به منظور بررسی تاثیر ضد اکسایشی عصاره متانولی دارچین در حالتهای استرس اکسایشی تولید شده در جریان یک وهله فعایت هوازی درمانده ساز در موشهای صحرایی نر انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی بر روی 18 سر موش صحرایی نر در محدوده وزنی300-200 گرم که به صورت تصادفی در سه گروه شش تایی، گروه ورزش درمانده ساز (اجرای یک جلسه ورزش درمانده ساز)، گروه کنترل (بدون دریافت مکمل و بدون اجرای ورزش درمانده ساز)، گروه مکمل (دریافت عصاره متانولی پوسته دارچین در هر روز به مدت 10هفته با غلظت 200mg/kg+ یک جلسه ورزش درمانده ساز) قرار گرفتند، انجام شد. در پایان دوره تیمار بلافاصله بعد از خستگی مفرط حیوانات در جریان یک جلسه دویدن بر روی نوارگردان، خونگیری از حیوانات انجام شد و پس از تهیه نمونه های خونی، فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) موجود در گلبول قرمز با کیتهای آزمایشگاهی طبق روشPaglia و غلظت سرمی مالون دی آلدهید (MDA) به روشTBARS، ظرفیت آنتی اکسیدان تام (TAC) به روش FRAP و تیول تام سرم به روش رنگ سنجی Hu اندازه گیری و مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    ورزش درمانده ساز منجر به افزایش معنی دار در فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (58/18±95/91) نسبت به حالت پایه (7/12±01/62) شد (0.05>p). کاهش غلظت سرمی مالون دی آلدهید در گروه های مکمل (24/0±20/1) و کنترل (17/0±25/1)نسبت به گروه ورزش درمانده ساز (26/0±09/2) معنی دار بود (01/0>p). غلظت سرمی گروه های تیول در گروه ورزش درمانده ساز (002/0±054/0)نسبت به گروه کنترل (03/0±14/0) (05/0>p) و مکمل (04/0±18/0) (01/0>p) به طور معنی داری افزایش یافت. ظرفیت آنتی اکسیدان تام در گروه مکمل (08/0±55/0) نسبت به گروه ورزش درمانده ساز (05/0±31/0) به طور معنی-داری زیادتر بود (01/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که مکمل سازی عصاره دارچین قبل از یک جلسه ورزش درمانده ساز می تواند موجب کاهش پراکسیداسیون لیپیدی و افزایش ظرفیت ضد اکسایشی در موش های صحرایی می شود.
    کلیدواژگان: پوسته دارچین، مکمل آنتی اکسیدانی، گلوتاتیون پراکسیداز، ورزش درمانده ساز، مالون دی آلدهید
  • رضا دیسفانی، سعید مرادی*، فرزانه افخمی جدی صفحه 29
    سابقه و هدف

    آماده سازی مکانیکی کانال یکی از مهمترین مراحل درمان ریشه می باشد. ابزارهای چرخشی متنوعی جهت کاهش زمان و بهبود کیفیت آماده سازی در بازار وجود دارد. این مطالعه به منظور مقایسه آپیکال ترانسپورتیشن کانال توسط سه روش آماده سازی دستی، reciprocal و چرخشی (Rase) انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه آزمایشگاهی بر روی 45 دندان مولر اول فک پایین کشیده شده انسان انجام شد. تاج از محل CEJ قطع گردید. ریشه ها در یک بلوک آکریلیک مانت شدند. ریشه ها انحنای بین 40-20 درجه داشتند. دندانها به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه اول به روش دستی و فایل های نیکل تیتانیوم، گروه دوم توسط هندپیس Endo gripper و فایلهای نیکل تیتانیوم و گروه سوم توسط سیستم Race آماده سازی شدند و با انطباق رادیوگرافی اندازه گیری و رادیوگرافی (MAF(Master Apical File (تکنیک Double Exposure Radiography) آپیکال ترانسپورتیشن کانال مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    سیستم چرخشی Race (گروه سوم) کانالها را بدون آپیکال ترانسپورتیشن و تغییری در شکل اصلی آنها آماده سازی نمود. در روش دستی و فایل نیکل تیتانیوم (گروه اول) از 15 ریشه مورد مطالعه 8 مورد ترانسپورتیشن آپیکالی داشتند. هندپیسهای Reciprocal با فایلهای نیکل تیتانیوم کانالها را با 7 مورد ترانسپورتیشن آپیکالی آماده سازی نمودند. سیستم چرخشیRace بطور معنی داری کانالها را کمتر دچار آپیکال ترانسپورتیشن نمود (0.05>p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که آماده سازی کانال با سیستم چرخشی Rase در مقایسه با آماده سازی دستی و سیستم Reciprocal آپیکال ترانسپورتیشن کمتری ایجاد می نماید.

    کلیدواژگان: ترانسپورتیشن، آماده سازی کانال ریشه، فایل نیکل تیتانیوم، رسیپروکال
  • سیدعلی موسوی نجارکلا، علی خوانین، رمضان میرزایی، مژده صالح نیا، مهدی اکبری، حسن اصیلیان، اردلان سلیمانیان صفحه 34
    سابقه و هدف
    افت شنوایی ناشی از سر و صدا، شایع ترین معضل صنعتی می باشد. سر و صد می تواند سبب تغییر آستانه موقت یا دائم گردد. این مطالعه به منظور بررسی افت شنوایی ناشی از سر و صد با گسیل های صوتی حاصل اعوجاج گوش انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 12 خرگوش نر سفید نیوزیلندی که به دو گروه کنترل (بدون سر و صد مواجهه) و آزمایش (در معرض سر و صدSPL dBA 95 در 8000-500 هرتز طی 5 روز 8 ساعته) تقسیم گردیدند، انجام شد. گسیل های صوتی حاصل اعوجاج گوش در روز صفر (به عنوان سطح پایه)، هشتم (آزمایش: یک ساعت پس از آخرین مواجهه جهت ردیابی افت شنوایی موقت)، و دهم (آزمایش: 48 ساعت پس از آخرین مواجهه جهت ردیابی افت شنوایی دائم) اندازه گیری و مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    در گروه آزمایش، بیشترین و کمترین افت شنوایی موقت، دائم و گسیل های صوتی حاصل اعوجاج گوش، به ترتیب مربوط به فرکانس های 5/5888 هرتز و 588 هرتز بودند (05/0>p). تفاوت معنی داری بین افت شنوایی موقت، دائم و گسیل های صوتی حاصل اعوجاج گوش در 10 فرکانس گوش راست و چپ وجود داشت (05/0>p)، که مربوط به 5/5888 هرتز بود (001/0>p). تفاوت معنی داری بین افت شنوایی موقت، دائم یا گسیل های صوتی حاصل اعوجاج گوش بین گوش راست و چپ وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که سر و صد شدید می تواند سبب ایجاد افت شنوایی موقت، دائم و کاهش گسیل های صوتی حاصل اعوجاج گوش گردد. لذا گسیل های صوتی حاصل اعوجاج گوش، ابزاری مفید جهت بررسی افت شنوایی ناشی از سر و صدا می باشند.
    کلیدواژگان: سر و صدا، افت شنوایی، گسیل های صوتی حاصل اعوجاج گوش
  • ایوب مهدی وند، پروین سجادی، مهرانگیز بالغی، علی برزگری، بابی سان عسگری، مهدی سلیمانی صفحه 44
    سابقه و هدف
    فعالیت های بدنی سنگین و استرس های روانی موجب سرکوب عملکرد سیستم ایمنی مخاطی ورزشکاران می گردد، از آنجائیکه تضعیف این سیستم، توانایی ورزشکار را برای تمرین و مسابقه تحت تاثیر قرار می دهد، لذا این مطالعه به منظور مقایسه پاسخ های ایمنی مخاطی فوتبالیست های مرد در یک نیمه با زمان کامل یک مسابقه فوتبال انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 22 فوتبالیست مرد با میانگین سن 2±21 سال، شاخص توده بدنی1/2±6/24 کیلوگرم/ متر مربع، حداکثر اکسیژن مصرفی3/3±1/51 (میلی لیتر/کیلوگرم/دقیقه) از 2 تیم لیگ دسته دوم فوتبال ایران، انجام شد. از کلیه افراد در 3 مرحله زمانی، قبل، بین دو نیمه و بلافاصله پس از پایان مسابقه فوتبال، 4 میلی لیتر نمونه بزاقی به صورت غیر تهاجمی در طی 4 دقیقه جمع آوری گردید و تغییرات پارامترهای ایمنی بین دو نیمه و زمان کامل مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    بین شاخص های IgA، اسمولالیته بزاقی، کورتیزول، مقدار جریان بزاقی و نسبت IgA به اسمولالیته بزاقی بین دو نیمه و زمان کامل مسابقه تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>p). بعبارت دیگر از زمان شروع مسابقه تا پایان مسابقه، افزایش معنی داری در مقادیر اسمولالیته (47/87 به 106 میلی اسمول در کیلوگرم) و کورتیزول بزاقی (31/3 به 83/3 نانوگرم در میلی لیتر) و کاهش معنی داری در مقدار جریان بزاق (52/459 به 43/376 میکرولیتر در دقیقه)، غلظت IgA (65/199 به 68/170 میکروگرم در میلی لیتر) (000/0=p) و نسبت IgA به اسمولالیته (28/2 به 61/1 میکروگرم در میلی اسمول) (002/0=p) مشاهده شد، اما تفاوت معنی داری در میزان الکترولیت بزاقی (19/40 به 90/39 میکرو اسمول در دقیقه) مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه یافته های این تحقیق می توان ادعا کرد که عامل زمان می تواند تاثیرات نامطلوبی بر عملکرد ایمنی مخاطی داشته باشد و فوتبالیستها بایستی نسبت به ریکاوری بین دو نیمه و بعد از مسابقه فوتبال توجه کافی داشته باشند.
    کلیدواژگان: ایمنی مخاطی، ایمنوگلوبولین A، اسمولالیته، کورتیزول، مقدار جریان بزاق، الکترولیت های بزاقی
  • نساء اصنافی، محمود حاجی احمدی، شهرزاد جوان، بیژن طاهری، مهرانگیز بالغی * صفحه 52
    سابقه و هدف

    دیابت یکی از شایعترین عارضه طبی در حاملگی است. در آغاز قرن بیستم زنان مبتلا به دیابت اکثرا نابارور بودند و افراد معدودی که حامله می شدند، پیش آگهی وخیمی داشتند. اما در حال حاضر با درمان توسط انسولین شانس باروری افزایش یافته است. لذا این مطالعه به منظور مقایسه عوارض مادری و جنینی در مادران حامله مبتلا به دیابت تحت درمان با گروه کنترل انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کوهورت، بصورت نمونه گیری آسان در طی دو سال بر روی 80 خانم باردار مبتلا به دیابت تحت درمان و 160 خانم باردار غیر دیابتی انجام شد. اطلاعات بدست آمده شامل مشخصات مادر و نوزاد و نیز عوارض مادر و نوزاد پس از ثبت مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سن بیماران دیابتیک 6/6±3/30 سال و در گروه غیر دیابتی 8/4±1/26 سال بود. تعداد حاملگی، زایمان، تولد زنده، قرار جنین و وجود عارضه بین دو گروه مادران دیابتیک تحت درمان و گروه کنترل اختلاف آماری معنی داری را نشان نداد. ولی سابقه سقط در گروه مادران دیابتیک (24 نفر، 30%) بطور معنی داری بیشتر از گروه کنترل (9 نفر، 3/11%) بود (000/0=p). درصد سزارین و میانگین وزن هنگام تولد نیز در مادران دیابتیک بطور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که با کنترل دقیق قند خون مادر می توان عوارض مادری و جنینی را به طور چشمگیری کاهش داد.

    کلیدواژگان: دیابت، حاملگی، عوارض، انسولین
  • پیمان اشراقی، علی عباسخانیان، علی بیژنی، سمانه حسین زاده صفحه 58
    سابقه و هدف
    فنیل کتونوری یکی از شایع ترین بیماری های متابولیک است که به صورت آتوزوم مغلوب به ارث می رسد و به علت نقص آنزیم فنیل آلانین هیدروکسیلاز ایجاد می شود. اساس درمان این بیماری تنظیم رژیم غذایی مناسب با محدودیت فنیل آلانین می باشد، با توجه به اینکه بیماران با مشکلات گرانی این غذاها روبرو هستند، این مطالعه به منظور ارزیابی وضعیت تغذیه ای با تعیین کالری، پروتئین، چربی و کربوهیدرات دریافتی و بررسی ذخیره آهن بیماران فنیل کتونوری انجام شد
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی کلیه بیماران مبتلا به فنیل کتونوری در استان مازندران که در سال 1388 به درمانگاه متابولیک بابل و ساری مراجعه کردند، انجام شد. اطلاعات تغذیه ای بر اساس یادآمد خوراک 72 ساعته بدست آمد. به طوری که غذای خورده شده طی 3 روز، توسط بیمار و یا والد وی در پرسشنامه ثبت شد و سپس محتوای غذای آنها از نظر کربوهیدرات، پروتئین، چربی و کالری توسط کارشناس تغذیه بررسی شد. اطلاعات دموگرافیک با تنظیم پرسشنامه و کم خونی فقر آهن و فقر آهن، با بررسی نمونه خون از نظر هموگلوبین، هماتوکریت، MCV، MCH، MCHC، فریتین و پاسخ به درمان با فروس سولفات مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه بیست و یک بیمار مبتلا به فنیل کتونوری مورد بررسی قرار گرفتند که 7 نفر (3/33%) دختر و 14 نفر (7/66%) پسر با متوسط سنی 64/6±26/7 سال بودند. کمبود آهن در 10 نفر (1/47%) و کم خونی فقر آهن در 6 نفر (6/28%) مشاهده گردید، کمبود انرژی، پروتئین، کربوهیدرات و چربی به ترتیب در9 نفر (86/42%)، 14 نفر (67/66%)، 9 نفر (86/42%) و 6 نفر (57/28%) دیده شد. در اندازه گیری معیارهای رشد 8/23% کم وزن و میکروسفال و 19% قد کوتاه بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که وضعیت تغذیه و رشد بیماران تحت مطالعه مناسب نیست، لذا جهت پیشگیری از سوء تغذیه بیماران فنیل کتونوری نیاز به تامین غذای رژیمی مربوطه متناسب با توان خرید خانواده ها و توجه به ریزمغذی ها بخصوص آهن قویا مطرح می شود.
    کلیدواژگان: تغذیه، فنیل کتونوری، کم خونی فقر آهن
  • فاطمه ایزدپناه، رسول دیناروند، احمد شیبانی، صدیقه سادات ثابت، آمنه احمدی مقدم، آزاده ایرانمنش صفحه 63
    سابقه و هدف
    بخش مراقبت های دارویی یکی از اجزای لاینفک ساختار بیمارستانی می باشد و کلیه فعالیت های مرتبط با دارو در بیمارستان باید زیر نظر این بخش صورت گیرد. با توجه به اهمیت آگاهی پرسنل نسبت به شناخت و تجویز داروها، این مطالعه به منظور سنجش دانش پرسنل و اثر بخشی آموزشهای ارائه شده به آنها انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای بر روی 96 پرستار شاغل در بیمارستان شهید بهشتی کاشان انجام شد، آگاهی پرستاران نسبت به شناخت و تجویز داروها در ابتدا و پس ارائه آموزشهای کاربردی توسط تیم مستقر در بیمارستان، با استفاده از پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    مقطع تحصیلی 67 نفر (70%)، لیسانس بود. اکثریت پرستاران در مورد فارماکوپه، اهمیت و نحوه گزارش عوارض جانبی داروها و شناسایی آن ها (ADR)، اطلاعات بسیار ناچیزی داشتند. 66% پرستاران کتب پزشکی و پزشکان را تنها منابع اطلاعات دارویی و مشاوره می دانستند که بعد از ارائه آموزش، همه آنها (100%) بهترین منابع اطلاعات دارویی را مشاوره با داروساز و تماس با مرکز اطلاعات دارویی ذکر کردند، در این مطالعه 65% نسخ بر اساس دستورات پزشکان اما توسط پرستاران نوشته شد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه با توجه به پایین بودن میزان آگاهی پرسنل درباره شناخت و تجویز داروها، لازم است تدابیری جهت افزایش آگاهی آنان نسبت به وظایف داروسازان انجام شود و همچنین تمهیدات کافی جهت مشارکت ایشان در ارتقا کیفیت مراقبت های دارو درمانی در مراکز درمانی بستری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: بخش مراقبت های دارویی، نگرش بالینی، عملکرد، پرسنل درمانی، مشاوره، آموزش
  • سید رضامدرس، ذلیخا معززی، حامد سلامت فر صفحه 69
    سابقه و هدف
    گواتر ساب استرنال حالتی است که در آن بیش از 50% غده تیروئید به فضای مدیاستینال گسترش یافته است. در این مطالعه چگونگی علائم تشخیص درمان و عوارض آن در 21 بیمار بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، پرونده تمامی بیمارانی که طی 15 سال اخیر (از سال 73 لغایت 88) در بیمارستان های شهید بهشتی و یحیی نژاد بابل تحت عمل تیروئیدکتومی قرار گرفتند بررسی شد. طی این مدت 26 مورد تیروئید ساب استرنال بود که سن، جنس، پاتولوژی، علائم، نوع تیروئیدکتومی، عوارض پس از عمل، مورتالیتی و نوع برش مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از 26 مورد تیروئید ساب استرنال، 4 مورد به علت ناقص بودن پرونده ها و حذف 22 بیمار وارد مطالعه شدند. از این تعداد 3/77% (17مورد) زن بودند. در یک بیمار فلج عصب ریکارنت دیده شد. شایعترین علامتی که بیماران به علت آن به پزشک مراجعه نمودند، تنگی نفس در 7/72% (16مورد) بود. در گزارش پاتولوژی، 9% (2 بیمار) بدخیم و 91% (20 بیمار) خوش خیم بودند. در همه موارد، جراحی با برش گردنی میسر شد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه گواتر ساب استرنال با جراحی آنهم اغلب با برش گردنی قابل درمان بوده و عوارض پس از جراحی نیز بندرت دیده می شود.
    کلیدواژگان: گواتر ساب استرنال، برش، عوارض، تیروئیدکتومی
  • رویا فرهادی، مریم نخشب، مهرنوش کوثریان صفحه 73
    سابقه و هدف
    کم کاری مادرزادی تیروئید از جمله بیماری های نوزادی است که عدم تشخیص و درمان فوری آن منجر به عقب ماندگی ذهنی و آسیب مغزی غیر قابل برگشت می گردد. گواتر نوزادی بیماری نادری است که می تواند همراه با عملکرد افزایش یا کاهش یافته تیروئید باشد. هدف از گزارش این موارد، تشخیص و درمان زودرس می باشد.
    گزارش موارد
    بیماران دو نوزاد دختر همسان دوقلو می باشند که در بررسی های به عمل آمده در روز سوم تولد تشخیص کم کاری مادرزادی تیروئید برایشان گذاشته شد در سونوگرافی قبل از تولد گواتر جنینی برایشان مطرح شده بود و تحت درمان با لوو تیروکسین قرار گرفتند. فعلا در پیگیری 10 ماه پس از تشخیص سایز گواتر کاهش یافته و تست های تیروئیدی در محدوده قابل قبول و رشد و تکامل نرمال می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که با تشخیص زود هنگام علت گواتر نوزادی و درمان به موقع دیس هورمونوژنز، حتی در غیاب دسترسی به امکانات درمانی پیش از تولد می توان از ایجاد عوارض مغزی در کودک پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: گواتر جنینی، دیس هورمونوژنز، گواتر نوزادی، هیپو تیروئیدیسم نوزادی
  • فاطمه خراشادی زاده، قاسم بیانی، زهرا سلطانی صفحه 78
    سابقه و هدف
    استئوپتروزیس بدخیم شیرخوارگی یک بیماری نادر و کشنده متابولیک استخوانی مادرزادی است که بعلت نارسایی یا نقص عملکرد استئوکلاستها بوجود می آید. اکثر بیماران در سال اول زندگی بدنبال آنمی، خونریزی و عفونت می میرند. هدف از گزارش این مورد ابتلا یک شیرخوار به استئوپروزیس بدخیم می باشد که با شناسایی صحیح تابلوی بالینی این بیماری، تشخیص سریع و درمان به موقع، با حال عمومی خوب ترخیص گردید.
    گزارش مورد: بیمار شیرخوار دختر دو ماهه ای است که با علائم بالینی بصورت عقب ماندگی رشد، اتساع شدید شکمی و پتشی و پورپورا، مراجعه کرد. در معاینه و آزمایشات کلینیکی و پاراکلینیکی استئوپروزیس تایید شد. درمان بصورت حمایتی و با ترانسفوزیون خون، اصلاح پلاکت و کنترل عفونتها انجام و بیمار با وضع عمومی مناسب ترخیص گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که با تشخیص به موقع و درمان های حمایتی مناسب می توان از مرگ و میر نوزادان جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: استئوپتروزیس بدخیم، نوزادی، گزارش مورد
|
  • Keyhan Ah, Tahmasbpour Marzony E., Farhadi N., Kamali M Page 7
    Background And Objective

    Antibody production against to protective antigen (PA) can be helpful in immunotherapy and anthrax treatment. The carboxyl terminal part of PA has the most important playing in immune system induction. The objective of this study is cloning and recombinant expression of carboxyl site of protective protein for antibody production.

    Methods

    In this experimental study after DNA extraction from Bacillus anthracis, the presence of PA gene on bacterial chromosome was confirmed by PCR method. The site of carboxyl terminal from PA protein amplified by PCR method, then PCR productions and plasmid were cut out by BamH I and Hind III restriction enzymes. PCR production and plasmid transformed into E. coli BL21 (DE3). Clones containing gene of interest was determined by PCR reaction, enzyme digestion and sequencing. Moreover, the production of recombinant proteins was confirmed by SDS-PAGE and western methods.

    Findings

    The sequence of carboxyl terminal part of PA was confirmed by sequencing, PCR and enzymatic digestion method which suggestion to intended gene cloning in E. coli BL21 (DE3). SDS-PAGE and western blotting confirmed the production of recombinant protein with 20 KD in molecular weight.

    Conclusion

    According to the results of this study, this recombinant protein can be produced in high levels by this method, which opens a new window for vaccine and monoclonal antibody production against the intended disease.

  • Mohammadi S., Firouzjahi Ar, Shokri Shirvani J., Bijani A Page 15
    Background And Objective
    Colonization of helicobacter pylori bacteria on the surface of the gastric epithelium causes acute and chronic inflammatory process. The reason why Helicobacter pylori cause different gastroduodenal diseases and why some people with helicobacter infection develop peptic ulcer is not clear. This study was performed to compare the gastrin and serum IgG antibody level between two groups with and without peptic ulcer.
    Methods
    This case control study was performed on 106 dyspeptic patients referred to endoscopy unit in Shahid Beheshti hospital of Babol, Iran. For each participant blood samples were obtained for the measurement of IgG antibody and gastrin. Fifty four patients were positive (case group) and 52 patients were negative (control group) for peptic ulcer in endoscopy. All who were positive for H. pylori by means of histological detection were enrolled into the study. Then the results were separately compared between the groups. The other factors including age, sex, weight and height of patients were enrolled in the study.
    Findings
    Mean age of patients in ulcer group was 46.7±13.4 years and in control group was 42.7±12.7 years. Mean gastrin level in case group was 8.9±11.8 pmol/lit and in control group was 11.9±14.9 pmol/lit (p=0.4). Mean IgG antibody to H. pylori in case group was 18.8±25.2 Iu/ml and in control group was 30.8±36.3 Iu/ml (p=0.05). The mean IgG antibody and gastrin levels in control group were higher than case group. There was no correlation between the level of antibody or serum gastrin and ulcer formation and other factors like weight, height, sex and age.
    Conclusion
    Our study showed that the level of IgG antibody or serum gastrin in serum could not predict the possibility of developing ulcer. More studies in different age groups and correlation with histopathology is recommended.
  • Dehghan Gh, Ebrahimi S., Shaghaghi M., Jafari A., Mohammadi M., Badalzadeh R., Fallah S Page 21
    Background And Objective
    The beneficial effects of regular exercise in preventing and treating many chronic diseases are known. Considering that the beneficial effects are lost with exhaustion, the purpose of this study was to determine the antioxidative effects of cinnamon bark extract (CBE) supplementation in attenuating markers of oxidative stress induced by an exhaustive exercise in male rats.
    Methods
    Eighteen male rats (200-300gr) were randomly assigned to: (control group) without treatment; (exhaustive exercise group) the rats run on a treadmill to exhaustion in the last session; and (supplemented group) the rats supplemented with 200 mg/kg/day of CBE for 10 weeks and run on a treadmill to exhaustion in the last session. After exhaustion of rats, blood samples were collected, then total antioxidant capacity (TAC) was measured by FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma) method, plasma thiol concentration and level of malondialdehyde (MDA) were measured in the serum samples by a colorimetric method (Hu) and by TBARS (Thiobarbituric Acid Reactive Substances) method respectively. GPX activity was determined using washed red cell based on Paglia and Valentine method by GPX kit.
    Findings
    Compared to control group (62.01±12.7) activity of GPX in exhaustive group (91.95±18.58) was increased (p<0.05). Compared to exhaustive exercise (2.09±0.26), significant decrease in serum level of MDA in supplemented group (1.20±0.24) and control group (1.25±0.17) was observed (p<0.01). The decrease of plasma thiol concentration in exhaustive group (0.054±0.002) ratio of supplemented group (0.18±0.04), (p<0.01) and control group (0.14±0.03), (p<0.05) was significant. Compared to control group (0.31±0.05), the significant elevation of serum TAC in supplemented group (0.55±0.08) was observed (p< 0.01).
    Conclusion
    According to results of current study, CBE supplementation before an exhaustive exercise decreased lipid peroxidation and improved anti-oxidative potential in rats.
  • Disfani R., Moradi S., Afkhami Jedi F Page 29
    Background And Objective

    Mechanical preparation of root canal system is an important objective of root canal therapy. Many rotary devices have been produced to decrease instrumentation time and improve its quality.The purpose of this study was to compare apical transportation in root canal treatment with three methods of hand, reciprocal and rotary (Race) instrumentation.

    Methods

    In this experimental study 45 extracted human mandibular first molar were selected. The crown was cut at CEJ. The roots were mounted in acrylic resin material. The roots had a 20-40 degree canal curvature. Teeth were randomly divided into 3 groups. Group one was prepared with hand method and NiTi files, group two was prepared with Endogripper handpiece and NiTi files, group three was prepared with Race rotary system. By superimposing the initial file and MAF radiography the apical transportation was evaluated (double exposure radiography method).

    Findings

    Race rotary system (group 3) had prepared canals without transportation and deviation in the original shape of canals. NiTi hand files (group 1) had prepared canals with 8 apical transportations out of 15 root canals. Reciprocal handpiece with NiTi files had prepared canals with 7 apical transportations. Race rotary system was prepared canals with significant the least apical transportations than other groups (p<0.05).

    Conclusion

    The results showed that original canal shape in apical region had minimum transportation with race rotary system compare with hand or reciprocal preparation.

  • Moussavi-Najarkola Sa, Khavanin A., Mirzaee R., Salehnia M., Akbari M., Asilian H., Soleimanian A Page 34
    Background And Objective
    Noise-induced hearing loss remains as the most common problem in industrial societies. This research was conducted to study noise-induced hearing loss by distortion-product otoacoustic emissions (DPOAEs).
    Methods
    This study was carried out on 12 male New Zealand White rabbits including control (exposed to noise) and experimental (exposed to 95 dBA SPL white noise at 500-8000 Hz for 8 hours per day during 5 consecutive days). DPOAEs were measured and compared in days zero (before exposure as baseline), eighth (experimental: an hour after latest exposure to noise for Temporary Threshold Shifts: TTS), tenth (experimental: 48 hours after latest exposure to noise for Permanent Threshold Shifts: PTSs).
    Findings
    The most and the least values of TTSs, PTSs and DPOAEs amplitude in noise group were correspond to frequencies of 5888.50 Hz and 588.00 Hz, respectively (p<0.05). There was a significant difference between TTSs, PTSs and DPOAEs amplitude at different frequencies in right and left ear of noise group (p<0.05). This difference was related to frequency 5888.5 Hz in each of right and left ear of noise group compared to other frequencies in same ear (p<0.05). There were not any significant difference between TTSs, PTSs and DPOAEs amplitude of right and left ear of noise group at different frequencies (p>0.05).
    Conclusion
    Excessive noise can cause TTSs and noise-induced PTSs and decreased DPOAEs amplitudes. Therefore, DPOAEs can be attributed as a useful tool for study of noise-induced hearing loss.
  • Mehdivand A., Sajjadi P., Baleghi M., Barzegari A., Asgari B., Soleiman Mi Page 44
    Background And Objective
    Intense physical activity and psychological stress cause the suppression of mucosal immune system in athletes, since the suppression of this system influences on athlete's ability for training and match so the aim of this study was to compare the mucosal immune responses in soccer players in half time and full time soccer match.
    Methods
    This quasi-experimental study was performed on 22 soccer players of two Iranian teams of second division soccer league with mean age of 21±2 years, BMI 24.6± 2.1 kg/m2, VO2max 51.1±3.3 ml.kgm-1.min. Four ml unstimulated saliva samples were collected during 4 minutes before, between the two halves and full time and immediately after match. Changes of immune parameters between the two halves and full time of the match were compared.
    Findings
    There was not a significant difference in indicators IgA, mucosal osmolality, cortisol, saliva rate and IgA to osmolality ratio between the two halves and full time of the match (p<0.05). On the other hand, from start to finish of the match, there was a significant increase in osmolality rates (87.47 to 106 mOsmol.kg-1) and salivary cortisol (3.31 to 3.83 ng.ml-1) and also a significant decrease in salvia flow rate (459.52 to 376.43µl. min(, IgA concentration (199.65 to 170.68 mg.1-1)(p=0.000) and IgA to osmolality ratio (2.28 to 1.61 µg.mOsmol-1, p=0.002). However no difference in the solute secretion rate has been found (40.19 to 39.90 µOsmol. min, p=0.861).
    Conclusion
    According to the results of this study, we can claim that time factor can have inappropriate effects on mucosal immune function and soccer players must pay attention to the recovery between the two halves and after match.
  • Asnafi N., Haji Ahmadi M., Javan Sh, Taheri B., Baleghi M Page 52
    Background And Objective

    Diabetes is the most common medical disease in pregnancy. In the first of 20th century the most of diabetic women were infertile and some women who got pregnant had a poor prognosis, but now Insulin therapy increases the chance of pregnancy. The aim of this study was to compare maternal and neonatal morbidity in diabetic pregnant women with control group.

    Methods

    This cohort study as simple sampling was done on 80 pregnant women with diabetes who were under treatment and 160 non diabetic pregnant women during 2 years. Data including maternal and neonatal characteristics and morbidity were recorded and compared.

    Findings

    The mean age of patients in diabetic women and control group was 30.3±6.6 and 26.1±4.8 years, respectively. Gravid, parity, live birth, presentation and morbidity showed no significant difference between diabetic and control group. Percent of abortion in diabetic group (n=24, 30%) was significantly higher than control group (n= 9, 11.3%) (p=0.000). Percent of cesarean section and the mean of birth weight in diabetic group were significantly higher than control group (p<0.05).

    Conclusion

    Although diabetes is the commonest medical disease in pregnancy but good control of blood sugar can reduce the maternal and neonatal morbidity.

  • Eshraghi P., Abbaskhanian A., Bijani A., Hosseinzadeh S Page 58
    Background And Objective
    Phenylketonuria (PKU) is one of the most frequent metabolic diseases which is transmitted as autosomal recessive pattern due to phenylalanine hydroxylase deficiency. Appropriate diet with restricted phenylalanine is the base of treatment. According to some difficulties in our country for these patients and limited native studies exist about the results of such treatment means protein limitation and replacing an expensive and unavailable foods, this study was designed to evaluate nutritional status with calculating the calorie, protein, carbohydrate and fat of patients’ diet and iron storage and iron deficiency anemia in PKU patients.
    Methods
    This is a cross sectional study which evaluated all of the PKU patients in Mazandaran province during 2009-2010 in metabolic clinics in Babol and Sari, Iran. Nutritional status was evaluated according to 72 hours diet recall sheet which the patient or his/her parent recorded all of the nutrients that was eaten within 3 days then nutritional contents: carbohydrate, protein, fat and calories were evaluated by nutritionist. Demographic information was studied according to questionnaire and iron deficiency and iron deficiency anemia was studied according to blood sample and measurement of hemoglobin, hematocrit MCV, MCH, MCHC, Ferritin and response to treatment with ferrous sulfate.
    Findings
    Twenty one PKU patients were studied which 7 ones (33.3%) were female and 14 ones (66.7%) were male with mean age of 7.26±6.64 years. Iron deficiency and iron deficiency anemia was present in respectively in 10 (47.1%) and 6 patients (28.6%). Deficiency of energy, protein, carbohydrate and fat was seen in 9 patients (42.86%), 14 patients (66.67%), 9 patients (42.86%) and 6 patients (28.57%), respectively. 23.8% of patients were underweight, 23.8% of patients were microcephal and 4 patients (19%) were short stature.
    Conclusion
    The results of this study showed that the nutritional status and growth of patients was not good, so attention to nutritional demands in PKU patients to reduce malnutrition and iron deficiency is essential.
  • Izadpanah F., Dinarvand R., Sheibani A., Sabet S., Ahmadi Moghadam A., Iranmanesh A Page 63
    Background And Objective
    Pharmaceutical care unit of hospital structures are inalienable components and all activities related to medicine in the hospital must be done under the supervision of this unit. Regarding the importance of medical staff knowledge level about adverse drug reaction, this study was conducted to assess personnel knowledge and to estimate effectiveness of staff training about drugs.
    Methods
    This prospective interventional study was conducted on 96 nurses in Shahid Beheshti hospital of Kashan, Iran. The nurse's knowledge level about rational drug prescription was evaluated before and after staff training via questionnaire by hospital pharmaceutical care unit.
    Findings
    All participants in this study were nurses and 67 (70%) were at bachelor level. The majority of nurses knew little about the adverse drug reaction (ARD) and also pharmaceutical care unit. Medical books and doctors were known to be the only sources of information and consultation (66%). All nurses were trained by affective learning materials about drug information and the importance of pharmaceutical care unit in hospital. At the end of education, the results showed that all nurses believed consultation with the clinical pharmacist and hospital pharmaceutical care unit were best sources for getting drug information.
    Conclusion
    Due to low awareness about drug administration in health personnel, it is necessary to increase their knowledge about drug administration and the necessity of drug consultation service for better collaboration between pharmacists and other health personnel in order to provide better health service.
  • Modarres Sr, Moazzezi Z., Salamatfar H Page 69
    Background And Objective
    The substernal goiter is a condition in which more than 50% of thyroid gland extended to the mediastinum. In this study the clinical symptoms, diagnosis, treatment and the surgical complications in 22 patients were assessed.
    Methods
    In this cross-sectional study the recorded files of all patients who went under thyroidectomy operation in Shahid Beheshti and Yahyanejad hospitals in recent 15 years (from 1994 to 2009) were assessed. Twenty six patients had substernal thyroid and their age, sex, pathology, symptoms, method of thyroidectomy, the postoperation complications, mortality and type of incision were evaluated.
    Findings
    Four files from 26 files were excluded from study because of information deficits. Twenty two patients were included in the study. 77.3 of them (17 cases) were female. Recurrent laryngeal nerve palsy was seen in one patient. The most common symptom in 72.7% of patients (16 cases) was dyspnea. Pathology reports in 9 % of patients (2 cases) showed malignancy and in 91% (20 cases) were benign. All operations were done with cervical incision.
    Conclusion
    According to the results of this study, the substernal goiter is often curable and the operation complications rarely happen.
  • Farhadi R., Nakhshab M., Kosarian M Page 73
    Background And Objective
    Congenital hypothyroidism is a neonatal disorder that late diagnosis and treatment of it can be resulted to mental retardation and irreversible brain damage. Neonatal goiter is a rare condition that can be associated with hypothyroidism or hyperthyroidism. The aim of this report is early diagnosis and treatment. CASE: In this article we report two female twins that had goiter and prenatal diagnosis by ultrasonography had been documented for them. At third days of life patients with diagnosis of congenital hypothyroidism treated with Levothyroxin. Now they are 10 months old and developmentally normal. Size of goiter has been reduced and thyroid function tests are acceptable.
    Conclusion
    Results of this report revealed that in conditions that prenatal management of fetal goiter is not available; brain damage in patients can be prevented by early etiologic diagnosis of neonatal goiter and early treatment of dyshormonogenesis.
  • Khorashadizadeh F., Bayani Gh, Soltani Z Page 78
    Background And Objective
    Infantile osteopetrosis is a rare genetic fetal and metabolic congenital osteo- disorder. It results from dysfunction or lack of osteoclasts. Most of patients die from anemia, bleeding and infection. The present article is a case report of malignant infantile osteopetrosis that occurred first time in Bojnord, Iran. The aim of this report is to clarify clinical manifestation of osteopetrosis, and can be helpful to diagnosis rapidly and manage sufficiently in future.CASE: A 2-month female baby with infantile osteopetrosis was referred with growth retardation, severe abdominal distention, petitia and purport. Osteopetrosis was confirmed with clinical and paraclinical examinations. She was treated with blood and PLT transfusion and discharged in good general condition.
    Conclusion
    The results of this study showed that early detection and interventions can decrease mortality and morbidity in infantile osteopetrosis.