فهرست مطالب

جستارهای نوین ادبی - سال چهل و سوم شماره 3 (پیاپی 170، پاییز 1389)

نشریه جستارهای نوین ادبی
سال چهل و سوم شماره 3 (پیاپی 170، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محبوبه علی حوری، محمد جعفر یاحقی صفحه 1
    حکیم سنایی از معدود شاعران و عارفان مهم و آغازگر زبان فارسی است که آثارش تحولی نوین در محتوای شعر فارسی پدید آورد و به مصداق «کالبرق فی الدجی و الشمس فی الضحی»، روشنگر راه شاعران بزرگی چون عطار و مولانا شد. اهمیت مقام سنایی در ادب و عرفان و جایگاه اشعار او، هنوز چنان که باید باز نموده نشده است. به این منظور در جریان بررسی ابیات سنایی در آثار منثور، ابیاتی از وی در متون نثر سده های ششم تا نهم پیدا شد که در تصحیح های مشهور آثار این شاعر بزرگ وجود ندارد. در این مقاله به معرفی منابع و بررسی چهل و سه بیت استشهادی منسوب به سنایی بر مبنای نوزده متن نثر فارسی کهن پرداخته شده است که به گفته مؤلفان آثار و یا به سبب همراهی با دیگر ابیات سنایی، به وی نسبت یافته است و می تواند برای تصحیح های بعدی آثار سنایی قابل استفاده باشد.
    کلیدواژگان: سنایی، ابیات استشهادی، متون نثر، ابیات نویافته
  • سیدعلی اصغر میرباقری فرد، مسعود آلگونه جونقانی صفحه 27
    بررسی زبان عرفان، همواره یکی از پژوهش هایی است که از آغاز تکوین عرفان اسلامی و در سیر تکاملی آن همواره در کانون توجه محققان قرار داشته است. پس از بالندگی نظریه پردازی در قرن بیستم و پیدایش نظریه فرمالیسم، به جهت قدرت تحلیلی و علمی این نظریه، بسیاری از پژوهشگران به کاربست نظریه فرمالیسم در حوزه های مختلف رغبت نشان دادند. اما از آنجایی که نظریه فرمالیسم اساسا در پی تبیین ادبیات و کشف ساز و کارهای برجسته سازی کلام به طور عام است، در این اواخر شاهد به کارگیری این نظریه در بخش های مختلف ادبیات و قلمرو عرفان اسلامی هستیم. کاربست این دیدگاه در حوزه عرفان پژوهی چندان دقیق و کارآمد نبوده و به نادیده گرفتن حقایقی منجر شده که در کارایی این دسته از تحقیقات عرفانی خدشه وارد کرده است. این مقاله بر آن است ضمن تبیین خاستگاه فکری این نظریه و ارایه ملزومات تحلیلی آن، کاربست این نظریه را به طور خاص در حوزه عرفان پژوهی نقد و تحلیل کند. روش به کار گرفته شده در این تحلیل، بنا به ضرورت، روش ساختارگرایانه است؛ روشی که ضمن تحلیل جزء به جزء عناصر یا نشانه ها در پی کشف سازوکارهای تالیف عناصر و ساخت گزاره هاست.
    کلیدواژگان: زبان عرفانی، نظریه فرمالیسم، یاکوبسن، تجربه و تعبیر عرفانی، گزاره
  • فاطمه کوپا، بهجت سادات حجازی، صالحه غضنفری مقدم صفحه 49
    داستان ها، افسانه ها و اسطوره ها در میان ملل مختلف، مؤلفه های همانند و مشابهی دارند که می توان از زوایای متفاوتی آنها را مورد پژوهش قرار داد. جستجوی کمال و نمونه انسان آرمانی از جمله این مؤلفه های مشترک است. منطق الطیر عطار نیشابوری یکی از زیباترین آثار سمبولیک شرق در این زمینه است که مورد تاسی بسیاری از شاعران و نویسندگان جهان قرار گرفته است. ریچارد باخ یکی از نویسندگان آرمان گرای مغرب زمین تقریبا نمونه ای مشابه، یعنی«جاناتان، مرغ دریایی» را ارائه کرده است.با توجه به فاصله زمانی بسیار بین این دو اثر، این مقایسه تطبیقی یک نوع تجزیه و تحلیل در زمانی است؛ نه همزمانی. البته به لحاظ درون مایه عرفانی و پیچیدگی های داستانی، جاناتان به عظمت منطق الطیر عطار نیست. آیا فلسفه فکری این نویسنده متاثر از عرفان شرقی و تفکر عطار است؟ ویا همانندی های این دو اثر ادبی عرفانی، حتی اگر ریچارد باخ، منطق الطیر عطار را ندیده باشد؛ برخاسته از آرمان های مشترک فطری و ذاتی بین انسان ها و کاملا طبیعی و باور کردنی است؟ این نوشتار تلاشی در جهت پاسخ دادن به این پرسش هاست؛ افزون براینکه مقایسه ای تطبیقی بین دو اثر را در بر دارد.
    کلیدواژگان: منطق الطیر، عطار نیشابوری، جاناتان مرغ دریایی، ریچارد باخ
  • حسینعلی قبادی، غلامحسین غلامحسین زاده، مشرف، مریم رامین نیا * صفحه 71

    مثنوی مولوی، دریای بیکران و پر رمز و راز از جویبارهای مفاهیم ناب است که با هدف ترسیم و تحقق زندگی مطلوب برای به بار نشستن نهال استعدادهای انسان کمال مند سروده شده است. رازوارگی و رمزگونگی مثنوی تنها در عرصه برخورداری از تجربه های خاص عرفانی و مفاهیم اسرار آمیز الهی نیست که بر مخاطب پدیدار می شود، که شیوه و شگرد مولوی در چگونگی بیان مفاهیم کلامی، فلسفی و عرفانی که بحث های درازدامنی را سبب گشته اند، رمز و راز آن را دو چندان کرده است. در این میان، «جهد و توکل» از آن گونه مفاهیم متقابلی است که مولوی در باب آن، دیدگاه ثابتی ارائه نداده است. برخورد چندگانه مولوی در داستان ها و حکایت هایی که به جهد و توکل اختصاص داده است، جلوه ای چندآوایانه بدان بخشیده است. این پژوهش برآن است، دیدگاه مولوی را در باب مساله جهد و توکل در داستان شیر و نخچیران از منظر نظریه چندآوایی و منطق گفتگویی باختین بازکاود. فرضیه پژوهش بر این امر استوار است که مولوی در داستان مزبور به شیوه چندآوایی به جهدو توکل نگریسته است. این پژوهش، به روش توصیفی- تحلیلی، بر اساس یافتن تقابل های دوگانی و اصل همزیستی تضادها و روابط گفتگویی آنها که تلفیقی از روش ساختارگرایان در جستجوی تقابل های دوگانی و عنصر غالب همزیستی تضادها در چندآوایی باختین است، صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: چندآوایی، منطق گفتگویی، مثنوی، مولوی، داستان شیر و نخچیران، باختین
  • مه دخت پورخالقی چترودی، فرزاد قائمی صفحه 95
    نقد اسطوره ای، یکی از رویکردهای اصلی نقد ادبی معاصر است که بر شالوده یافته های علوم روان شناسی، انسان شناسی و تاریخ تمدن به وجود آمده، به ویژه بیشترین تاثیرات را از نظریات یونگ درباره «ناخودآگاه جمعی» و «کهن الگو»ها پذیرفته است که از روان شناسی او با روان کاوی تحلیلی و از روش تحلیل او از اساطیر، با عنوان «اسطوره شناسی تحلیلی» یاد می کنند. در این جستار، با این رویکرد، به بررسی نمادینگی عنصر آتش پرداخته شده است. فرض ضدیت جوهری و وحدت نهایی میان عناصر متضاد، نتیجه فرافکنی محتویات ناخودآگاه در موضوعات بیرونی، در جهت غلبه بر طبیعت است و در این میان، آخشیج آتش صاحب نقش هایی شده است که در اساطیر و ادب جهان و از جمله شاهنامه فردوسی نمود دارد و آنها را می توان در دو بخش تقسیم بندی کرد: در این اساطیر، عنصر آتش- به عنوان آخشیج فرازین و واسطه میان آسمان و زمین- از یک سو، نمادی از ظهور و تجلی ملکوت معنا در عالم مادی و مظهری از طبیعت روحانی است و در سویه متقابل خود، مظهری از قهر و خشم و شکوه عالم لاهوت (آتش دوزخ) و مرحله ای هراسناک از سوختن و گداختن است که گذر از آن (آزمون آتش)، مرحله ای از تشرف و عروج به مقامی بالاتر را درخود نمادینه کرده است.
    کلیدواژگان: نقد اسطوره ای، کهن الگو، ناخودآگاه جمعی، یونگ، شاهنامه، آتش
  • طاهره خوشحال دستجردی، محمد چهارمحالی صفحه 119
    مقاله حاضر به بازتاب داستان اسطوره ای «کاوه و ضحاک» از شاهنامه فردوسی در داستان کوتاه «رجل سیاسی» از مجموعه یکی بود یکی نبود سید محمد علی جمالزاده می پردازد و همانندی های این دو داستان در طی آن به تفصیل مورد بحث قرار می گیرد. در بن مایه داستان «کاوه و ضحاک» نبرد همیشگی «خیر و شر» نهفته است و چون عالی ترین و ملموس ترین داستان برای این نبرد اسطوره ای در نوع حماسه از زبان حکیم فردوسی سروده شده، بارها و بارها در تاریخ ادبیات ما این داستان در شعر و نثر بازتاب یافته است. با شروع جریان داستان کوتاه، توسط سید محمد علی جمالزاده در سال1300 بازتاب این اسطوره با زبان طنز دیده می شود. در سیر تبدیل اسطوره حماسی به طنز اجتماعی – سیاسی معاصر از نظریه «نورتروپ فرای» استفاده شده تا همانندی و تضاد در ساختار روایی «رجل سیاسی» که به تقلید از داستان «کاوه و ضحاک» صورت گرفته است، تفسیر و تحلیل گردد.
    کلیدواژگان: کاوه، رجل سیاسی، طنز، داستان کوتاه، اسطوره، روایت
  • سعید شفیعیون صفحه 147
    گاه از اعماق واکاوی های تحقیقی در انواع مشهور و رایج ادبیات فارسی، بعضی انواع غریب ادبی از زیر آوار فراموشی رخ می نمایاند؛ انواعی که در دوره های خاصی از ادوار گذشته، از رواجی و اقبال شایانی برخوردار بودند. یکی از این انواع ادبی، «سراپا»ست. با بررسی این نوع و پیش زمینه های تاریخی و جغرافیایی اش، می توان به پاره ای از دلایل اصلی محبوبیت آن، بویژه در دوره سبک هندی پی برد. در این مجال کوتاه، لاجرم تمرکز عمده نگارنده بر یافتن و معرفی مختصر سراپاها و تحلیل ساختار ادبی و وجوه بلاغی این نوع ادبی است. هرچند به تناسب حال و مقام، اشاره وار از بن مایه ها و زمینه های اجتماعی - فرهنگی آنها مثل جنس کاوی وجمال شناسی معشوق هم سخن به میان خواهد آمد.
    کلیدواژگان: سراپا، معشوق، نوع ادبی، نظم، نثر، سبک هندی
|
  • Mahboubeh Alihouri, Mohammad Jafar Yahaghi Page 1
    Hakim Sanai is among the few major poets and mystics and is one of the Persian-language primers, whose works created modern developments of the Persian poetry’s content. He was also, in the true sense of the word, “like a thunder that lightened and like a sun that shined,” brightening the road of such poets as Attar and Rumi. The significance of Sanai’s position in literature and mysticism, as well as the position of his poetry has still not been explored as it should be. While examining Sanai’s verses in the prose works, his verses were found in the prose texts of the 6th to 9th century AH/12th to 15th century AD, which do not exist among the popular edited works of this great poet. This article introduces the sources and investigates 43 confirmed verses attributed to Sanai, based on nineteen ancient Persian prose texts, whose authors attribute them to Sanai, or are attributed to him due to coming in the same text with his other verses. This may prove useful for the future edited works of Sanai.
  • Sayyed Ali Asghar Mir-Bagheri Fard, Masood Algooneh Juneghani Page 27
    Mystical language has always been one of the most prominent fields of investigation since the very beginning of its evolution. It has also been taken deep into account not only by the mystics, but also by the researchers concerned. After the flourishing of theorising in the 20th century, and the emergence of the theory of Formalism, due to its analytical and scientific strength, many researchers expressed interest in using the Formalism theory in various fields. Hence, a formalistic analysis of mystical language might be able to show how language functions in specific fields including Islamic mysticism. Though clear-cut and scientific it is, formalistic analysis of mysticism in-deliberately closes its eyes upon a multitude of facts. Ignoring such facts, in turn, might lead to a lack of understanding of what mysticism actually is, and therefore reduces it to a mere linguistic phenomenon. This article tries to have a basic understanding of what formalists might call literariness along with a critical analysis of its application in the field of mysticism. Essentially, the methodology applied here is of a structural nature. This methodology focuses upon the single components of language and tries to find out how such components constitute a meaningful proposition in a mystical context, accordingly.
  • Fatemeh Coupa, Behjatosadat Hejazi, Salehe Ghazanfari Moghaddam Page 49
    Stories, legends and myths in among various nations have similar factors which can be the subject of different researches and analysis. The search of perfection and model of ideal man is one of these factors. Truly Mantiq Al-tair by Attar-e-Neishaburi is the most beautiful symbolic works of the east in this field (search of perfection) which has been imitated by many of writers and poets in all around the world. Richard Bach – one of the idealist writers of the west – has presented almost a similar model named “Jonathan Livingston Seagull”.Certainly from the point of view of theme and the complexity of the story, it is not as great as Mantiq Al-tair by Attar.Is the philosophy of thinking of this writer affected by the theosophy of Attar and his thinking? Or the similarities of these two literary-mystic works, even if Richard Bach doesn’t have seen Mantiq Al-tair by Attar, have arisen from the common innate and inherent ideals among humans and are completely natural and believable?This writing is an effort to answer these questions. In addition it is a comparison between Mantiq Al-tair by Attar-e-Neishaburi and Jonathan Livingston Seagull by Richard Bach.
  • Hoseinali Ghobadi, Gholmhosein Gholmhoseinzade, Maryam Mosharraf, Maryam Raminnia Page 71

    Mowlavi`s Mathnavi is such a mysterious and boundless sea that it is full of pure conceptions. It has been composed to emanate the desired life for creation of an ideal human. It is boundless, because it is full of pure Gnostic, philosophical and Kalami arguments, as well as social conceptions. It is mysterious, because from every perspective it shows off a unique aspect.Being mysterious is not just in enjoyment of special Gnostic experiments and divine mysterious conceptions that are shown to addresses, but Mowlavi`s method in expressing the conceptions that have caused continuing discussions in Gnosticism, philosophy have reduplicated the secrets of Mathnavi.Jahd o Tavakol are binary oppositions that Mowlavi hasnt presented a constant point of view about them.Molavi`s multiple treatment in stories, which he has allocated to “Jahd o Tavakol,” have given a polyphonic aspect to Mathnavi.This article examines Mowlavi’s viewpoint about Jahd o Tavakol in Shir O Nakhchiran story from side of Bakhtin`s dialogism and polyphony theory viewed by combining structured approach in finding the context opposition and coexistence inception of reciprocities and to show that Mowlavi has looked at Jahd o Tavakol in polyphonic way.

  • Mahdokht Poorkhaleghi Chatroodi, Farzad Ghaemi Page 95
    Mythological criticism is one of the main methods of contemporary literary criticism that has been based on findings of contemporary psychology and anthropology and history of civilisation, has been influenced particularly by the theories of Carl Gustav Jung, about the “collective unconscious” and “archetypes” that his psychology has been called analytic psychology, and his analytic method for mythology has been referred to as “Analytic Mythology.”In this paper, we observe the symbolism of fire in myths, with this approach. The opposition and the projection of formation of homeostasis between the elements is a result of psychological projection of collective unconscious contents on environmental subjects, in order to overcome on the nature.Meanwhile, there are the roles for the fire that it are observed in the world of mythology, including in the Ferdowsi’s Shahnameh and they are divided into two parts: First, in mythology, element of fire, as a higher element and the intermediate in between heaven and earth, is a symbol of the appearance of divine transfigure and eminence of a spiritual material in the world. Second, it is a symbol of heavenly power and object of the All-Powerful God’s torture (fire of hell), which this stage is a terrible and torrid shibboleth (the shibboleth of fire), that should be passed to a higher stage.
  • Tahereh Khoshhal Dastjerdi, Mohammad Chaharmahali Page 119
    This article reflects the mythical story of “Kaveh and Zahak” from Ferdowsi’s Shahnameh in the “Rajol-e Siāsi” short story, written by Sayyed Mohammad Jamalzadeh in his “Yeki Bood-yeki nabood” (“Once upon a Time”) collection, and discusses the similarities of the two. The foundation of the “Kaveh and Zahak” tale is the eternal battle between “good and evil” and, as the greatest and the most palpable of stories representing this mythical battle in the epic type, has been told by Hakim Ferdowsi, and has been reflected time and again in the history of our literature in the forms of poetry and prose.With the start of the short story movement by Sayyed Mohammad Jamalzadeh in 1300AP/1921AD, this myth is seen in a satirical language. Nor Trope Fray’s method is used in order to analyse and interpret the conversion trends of epical myth into a modern sociopolitical satire, as well as to demonstrate the similarities and conflicts in the narrative structure of “Rajol-e Siāsi”, whch has been imitated to “Kaveh and Zahak”
  • Saeid Shafieioun Page 147
    Sometimes, while investigating familiar and common genres of Persian literature, some unfamiliar genres appear. These genres were used mostly in some earlier periods. One of these genres is Sarâpâ. By investigating historical and geographical backgrounds of this genre the reasons for its popularity, especially in the period of the Indian style, are revealed. This article tries to introduce Sarâpâs and analyse their literary structure and rhetorical aspects. However, wherever it is possible, some of their themes and socio-cultural backgrounds like the aesthetics of the Beloved are also discussed.