فهرست مطالب

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 87 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیه نصرت پور، محمد اردلان، اصغر فرج نیا، اباذر اسمعلی عوری صفحه 2
    خاک زراعی منبعی ارزشمند بوده و حفظ و مدیریت حاصلخیزی آن در توسعه پایدار هر کشوری نقش مهمی را ایفا می نماید. از جمله ابزارهای مناسب که می تواند امکانات لازم را در زمینه مدیریت حاصلخیزی خاک ها فراهم آورد نقشه های پهنه بندی عناصر غذایی می باشند. هدف تحقیق حاضر بررسی ساختار فضایی و تهیه نقشه های پهنه بندی عناصر غذایی بر اساس استفاده از تکنیک های زمین آمار در محیط GIS میباشد. در این تحقیق با استفاده از GPS 390 نمونه مرکب خاک از اراضی زراعی شهرستان مراغه جمع آوری شد و پس از آنالیزهای آزمایشگاهی میزان عناصرفسفر، پتاسیم، آهن، روی، منگنز،مس و بور و نیز درصد کربن آلی، شوری و pH استخراج گردیدند. از طریق بررسی های آماری با بسته نرم افزاری Spss نرمال بودن توزیع داده ها تست شد و سپس با بکارگیری نرم افزار Gs+9 بررسی های زمین آماری وتهیه نیم پراش نگار تمامی عناصر انجام شده و بعد مناسبترین مدل تئوری به داده های تجربی برازش داده شد. با تعیین شدن پارامترهای نیم پراش نگار مدل کریجینگ معمولی جهت تخمین مقادیر عناصر در نقاط مجهول بکار گرفته شده و نقشه پهنه بندی عناصردر محیط نرم افزار Gs+9 تولید شد. پهنه بندی نقشه هر کدام از این عوامل بر اساس استانداردهای موسسه تحقیقات خاک و آب کشور انجام شد. نتایج حاصله نشان داد که قسمت عمده اراضی نمونه برداری شده، فاقد محدودیت شوری بوده ولی دارای کمی قلیائیت هستند، در74 درصد اراضی میزان کربن آلی بیشتر از5/0 درصداست و بر اساس نیاز گیاه گندم، فسفر قابل در 35/70درصد اراضی در حد زیاد یا سمیت و پتاسیم قابل جذب نیز درقست اعظم این خاکها در حد زیاد و خیلی زیاد می باشد. از لحاظ عناصر کم مصرف به ترتیب کمبود روی، منگنز، آهن، بور و مس در این اراضی شایع بوده است.
    کلمات کلید ی:
    کلیدواژگان: نقشه حاصلخیزی، مراغه، سیستم اطلاعات جغرافیایی، زمین آمار
  • رضا سکوتی اسکویی، محمدحسین مهدیان، شهدا محمودی، محمدحسن مسیح آبادی صفحه 12
    کودهای شیمیایی یکی از منابع مهم تامین عناصر غذایی گیاه بوده و استفاده متعادل از آنها در حصول عملکردهای بهینه، حفظ نظام اکولوژیکی محیط و تضمین سلامت مصرف کنندگان تولیدات کشاورزی نقش اساسی دارند. برای اعمال مدیریت کودی صحیح، لازم است تا از میزان عناصر غذایی خاک که برای عملکرد بهتر می تواند در اختیار گیاه قرار دهد، اطلاع کاملی داشت. عدم آگاهی از تغییرات خاک در نقاط مختلف و کاربرد یکنواخت کودها، ناگزیر به برخی خاک ها کود بیشتر و به برخی دیگر کمتر از حد نیاز کود خواهد داد. لذا این تحقیق با هدف بررسی تغییرات مکانی عناصر حاصلخیزی خاک شامل ازت، فسفر و پتاسیم، مقایسه روش های مختلف زمین آماری در برآورد آنها و تهیه نقشه های پراکنش مکانی این مواد حاصلخیز کننده به منظور مدیریت کودی صحیح در دشت ارومیه واقع در استان آذربایجان غربی انجام شده است. برای برآورد مقادیر این عناصر در نقاط نمونه برداری نشده، از روش های کریگینک، کوکریگینک و میانگین متحرک وزندار در محیط GIS استفاده شده است. برای مقایسه این روش ها، از روش ارزیابی تقاطعی با کمک دو پارامتر آماریMAE و MBE استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان داد که روش کریگینگ با ضریب همبستگی 99/0 و نیم تغییرنمای مدل گوسی از دقت بالایی برای برآورد مقادیر عناصر حاصلخیزی در نقاط فاقد اطلاعات برخوردار است. خطای برآورد این روش برای عناصر مورد بررسی بین 18/0 تا 75/0 و انحراف آن بین 002/- 12/0 - بدست آمده است.
    کلیدواژگان: پراکنش مکانی، روش های زمین آماری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، عناصر غذایی پرمصرف
  • محمدحسین رضایی مقدم، بختیار فیضی زاده، حسین نظم فر صفحه 20
    مدیریت بهینه منابع طبیعی نیازمند اطلاعات به هنگام و صحیح است. در این راستا، نقشه های کاربری اراضی یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی در مدیریت منابع طبیعی محسوب می شود. امروزه کاربران با استفاده از تکنیک های خاص تفسیر رقومی می توانند انواع مختلفی از نقشه های کاربری اراضی را از تصاویر ماهواره ای استخراج نمایند. برخی خصوصیات این تصاویر نظیر: رقومی بودن، ارائه اطلاعات به هنگام، فراهم آوردن دید همه جانبه، استفاده از قسمت های مختلف طیف الکترومغناطیس برای ثبت خصوصیات پدیده ها، دارابودن پوشش تکراری و سرعت انتقال و اطلاعات مصور باعث شده تا این تصاویر به عنوان یک منبع اطلاعاتی ارزشمند در مدیریت منابع طبیعی تلقی گردد. در تحقیق حاضر، نقشه کاربری اراضی استان آذربایجان غربی براساس پردازش رقومی با روش شیءگرای تصاویر ماهواره ای سنجنده HDR ماهواره5 SPOT تهیه شده است. برای این منظور، در ابتدا، اقدامات لازم در مرحله پیش پردازش شامل تصحیحات هندسی، ارتفاعی و اتمسفری در محیط نرم افزار Pci Geomatica 9.1 برروی تصاویر ماهواره ای انجام شد. سپس تصاویر در محیط نرم افزار eCognation با متد پردازش شیءگرای با طبقات مشخص شده طبقه بندی گردید. دقت نقشه طبقه بندی شده با استخراج پارامترهای معمول ارزیابی دقت نظیر ضریب کاپا، ماتریس خطا، پایداری طبقه بندی مورد ارزیابی قرارگرفت. که درنتیجه آن دقت کلی نقشه تهیه شده معادل 20/94 درصد محاسبه گردید که خود دلالت برمقبولیت دقت نقشه تهیه شده داشت. مرحله تکمیلی تحقیق حاضر تشکیل پایگاه اطلاعات زمینی درمحیط نرم افزاری GIS برای نمایش نقشه کاربری تهیه شده در این تحقیق و مقایسه آن نقشه قبلی تهیه شده با روش پیکسل پایه بوده است. نتایج این تحقیق نشان داد در روش شیء گرا ضمن امکان تشخیص تعداد طبقات بیشتر، دقت نقشه تولید شده نیز در مقایسه با روش پیکسل پایه از دقت بالائی برخوردار است.
    کلیدواژگان: استان آذربایجان غربی، کاربری اراضی، پردازش شیءگرا تصاویر، تصاویر ماهواره ای5 SPOT، نرم افزارeCognation
  • شیوا کشتکار *، سیدعلی ایوب زاده، بهار فیروزآبادی صفحه 36

    به منظور خارج کردن رسوبات انباشته شده در مخازن سدها و افزایش عمر مفید آنها، شناخت جریان های گل آلود از اهمیت ویژه ای برخورداراست. در این تحقیق، فرآیند جریان گل آلود به صورت اثر عدد فرود چگالی جریان ورودی در محدوده حالت های زیر تا فوق بحرانی (عدد فرود چگالی حدود 6/0 تا 5/3) و از طریق تغییر میزان بازشدگی دریچه ورودی بر پروفیل های سرعت و غلظت جریان گل آلود در حالت دو بعدی و در یک مدل فیزیکی بررسی شده است. مدل فیزیکی شامل فلومی به عرض20 سانتی متر و بطول 12 متر و ارتفاع 5/0 متر بوده است. سرعت جریان طولی در عمق با استفاده از سرعت سنج ADV اندازه گیری شده و پروفیل های غلظت رسوبات جریان گل آلود از روش ABS و براساس داده های پراکنش محاسبه شده اند. نتایج نشان می دهد که افزایش ارتفاع بازشدگی دریچه زیرگذر ورودی، منجر به افزایش سرعت جریان و کاهش ضخامت جریان گل آلود می گردد که این پدیده به نوبه خود افزایش میزان درون آمیختگی ذرات سیال محیطی و کاهش مقادیر غلظت جریان را در پی خواهد داشت. همچنین نتایج نشان می دهد که ارتفاع معادل سرعت متوسط جریان در ارتفاعی برابر با 8/0 ضخامت متوسط جریان و ارتفاع نظیر غلظت متوسط جریان در ارتفاعی معادل با 35/0 تا 5/0 برابر ضخامت متوسط جریان اتفاق می افتد.

    کلیدواژگان: بررسی آزمایشگاهی، پروفیل های سرعت و غلظت، جریان غلیظ، جریان گل آلود
  • الهه فهیمی پور، محمد علی زارع چاهوکی، علی طویلی، محمد جعفری صفحه 44
    برای مدیریت اکوسیستم های مرتعی اولین قدم، تعیین عوامل موثر بر پراکنش گونه ها و تنوع گونه ای است. در این تحقیق رابطه بین تنوع گونه ای مراتع طالقان میانی با عوامل محیطی بررسی شده است. در هر واحد، نمونه برداری در طول 4 ترانسکت 150 متری انجام شد. در طول هر ترانسکت 10 پلات با ابعادی که به روش سطح حداقل تعیین شد، به فاصله 15 متر قرار داده شد، در هر پلات نوع گونه های موجود و درصد پوشش گیاهی تعیین شد. همچنین در ابتدا و انتهای هر ترانسکت پروفیل حفر و از عمق 20-0 سانتی متر نمونه خاک برداشت شد. از خصوصیات خاک درصد سنگریزه، رس، سیلت، شن، ماده آلی، اسیدیته، آهک، هدایت الکتریکی، ازت، پتاسیم و فسفر اندازه گیری شدند. بعد از جمع آوری اطلاعات، شاخص های تنوع گونه ای تعیین گردیدند. برای تعیین مهمترین عوامل تاثیرگذار بر تغییرات تنوع گونه ای از تجزیه مولفه های اصلی استفاده شد، نتایج نشان داد که از بین عوامل مورد بررسی شیب، عمق، بافت و فسفر خاک بیشترین تاثیر را بر تنوع گونه ای دارند و متغیرهای ارتفاع از سطح دریا، آهک و ازت خاک در رده بعدی اهمیت قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، مراتع طالقان میانی، تجزیه مولفه های اصلی، عوامل محیطی
  • علی اکبر نظری سامانی، حسن احمدی، محمد جعفری، جمال قدوسی، عبدالعلی عادل پور صفحه 52
    خندق ها، اشکال پیشرفته فرسایش تشدید شونده می باشند که دراثر عوامل مختلف ایجاد می شوند. از طرف دیگر فرسایش خندقی یک پدیده ژئومرفیک آستانه ای است و توسط دامنه وسیعی از عوامل محیطی کنترل می شود. بیشتر محققین در زمینه هیدرولیک جریان اقدام به استفاده از معیارهای مختلف اعم از: عدد فرود بحرانی، سرعت برشی و تنش برشی بحرانی نموده اند. در تحقیق جاری با استفاده از شبیه سازی فیزیکی جریان در یک پلات فرسایش (به ابعاد 15 × 4/0 و ارتفاع 5/0 متر) و در سه کاربری دیمزار، مرتع و دیمزار رهاشده (با شرایط خاک مشابه)، تاثیر وضعیت سطح زمین و نوع پوشش بر آستانه فرسایش و شروع فرسایش خندقی از طریق اندازه تنش برشی بحرانی بررسی شد.نتایج این آزمایش نشان می دهد که تنش برشی بحرانی برای شروع فرسایش در اراضی مرتعی، دیمزار و متروکه برابر 83، 11 و 74 دین بر سانتی متر مربع است. در دبی های متوسط و بالا در فلوم مقدار تلاطم در اراضی مرتعی کمتر از اراضی دیمزار و متروک بود. متوسط تنش برشی لازم برای برای ایجاد بالاکند دراراضی مرتعی، متروکه و دیمزاربه ترتیب 192، 43 و 174 دین بر سانتی متر مربع محاسبه گردید. تفاوت قابل ملاحظه (4-3 برابر) بین کاربری دیمزار با کاربری های مرتع و اراضی رها شده وجود داشته و علت اصلی آن به وضعیت پوشش حفاظتی سطح خاک مرتبط می باشد. تغییرات ناگهانی در پارامترهای هیدرولیک محاسبه شده اراضی دیمزار نسبت به سایر اراضی نشان دهنده اثر عملیات خاک ورزی در کاهش مقاومت خاک دانه ها و ساختمان خاک است. با توجه به اینکه در بیشتر مدل های فیزیکی- پایه فرسایش و رسوب مقدار تنش برشی بحرانی برابر 35 دین بر سانتی متر مربع در نظر گرفته می شود برای فرسایش و کنش سطحی خاک این مقدار در بیشتر مواقع تناسب داشته اما برای مطالعات فرسایش خندقی و آبراهه ای برآورد غیر واقعی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: فرسایش خندقی، تنش برشی، فلوم، آستانه هیدرولیک، عدد فرود، بوشهر
  • ناصر باغستانی میبدی صفحه 62
    تعیین عوامل مؤثر بر زنده مانی گونه Atriplex canescens James در توسعه پایدار عرصه های بوته کاری شده واجد اهمیت ویژه ای است. به همین منظور در پاییز سال 1372 عرصه ای به وسعت 5/4 هکتار در اراضی بیابانی حاشیه کویر سیاهکوه استان یزد انتخاب و در آن عملیات بوته کاری انجام شد. این پژوهش در قالب طرح آماری کرت های دوبار خردشده اجرا گردید که در آن تیمار های اصلی شامل فواصل کاشت 2، 4 و 6 متری، تیمارهای فرعی 1، دوره های هرس هرساله، دو ساله و سه ساله و تیمارهای فرعی 2، سطوح برش هرس کامل (کف بر)، هرس از ارتفاع 20، 40 و 60 سانتیمتری با تیمار بدون هرس (شاهد) بودند. آماربرداری از درصد تلفات گیاهان در پاییز سال 1374 (قبل از اعمال تیمارهای برش) آغاز و تا 9 سال پس از آن در زمان مشابه ادامه یافت. نتایج نشان داد که تراکم بوته های زنده در تیمار فاصله کاشت 2 متری، بیشترین مقدار را داشت و در فواصل کاشت 4 و 6 متری به ترتیب در گروه های بعدی قرار گرفت. درصد تلفات گیاهان در دوره های هرس اعمال شده تا 6 سالگی دارای اختلاف معنی دار بود، هرچند که با گذشت زمان و رسیدن گیاه به سن 9 سالگی، تفاوت معنی داری در بین آن ها مشاهده نگردید. بنابراین برداشت هرساله علوفه این گیاه موجب افزایش درصد تلفات نمی گردد. درصد تلفات گیاهان در محدوده تیمارهای ارتفاع برش برای تمام سطوح اختلاف معنی دار نشان داد. حداقل درصد تلفات بر روی بوته های هرس نشده مشاهده گردید که باتیمارهای آزمایشی ارتفاع برش 40 و 60 سانتیمتری در یک گروه قرار گرفتند. به استناد نتایج حاصله، برداشت هر ساله از ارتفاع 40 سانتیمتری یا بالاتر در قالب چرای آزاد دام یا دروی علوفه بر رشد، شادابی و استمرار حیات این گونه در منطقه می افزاید.
    کلیدواژگان: Atriplex canescens، بوته کاری، زنده مانی، هرس، فاصله کاشت، یزد
  • باریس مجنونیان، سید مهدی علیزاده، علی اصغر درویش صفت، احسان عبدی صفحه 70
    شبکه جاده در جنگل به عنوان ابزار اصلی مدیریت و از عمده سرمایه گذاری های طرح های جنگلداری محسوب می شود. لذا استفاده از ابزارهای مختلف در جهت کاهش هزینه ها امری ضروری است. برآورد حجم عملیات خاکبرداری و خاکریزی شبکه جاده یکی از بخش های وقت گیر در مراحل مختلف تهیه پروژه جاده های جنگلی است که می تواند به عنوان مشخصه ای مهم در هزینه ساخت جاده مطرح باشد و به عنوان معیاری برای ارزیابی گزینه های شبکه جاده بکار گرفته شود. هدف از این پژوهش استفاده از سامانه های اطلاعات جغرافیایی در برآورد حجم عملیات خاکبرداری و خاکریزی شبکه جاده و بررسی میزان تطابق آن با واقعیت زمینی است. این مطالعه در سری چلیر جنگل خیرود صورت گرفت. ابتدا مدل ارتفاعی رقومی تهیه و به منظور فراهم کردن اطلاعات مورد نیاز به کار رفت. سپس شبکه جاده با استفاده از ضمیمه PEGGER در نرم افزار ArcView، بر اساس اصول فنی و نیازهای جنگلداری طراحی شد. پس از آن حجم عملیات خاکی شبکه جاده طراحی شده، در محیط GIS محاسبه شد. برای ارزیابی صحت حجم عملیات خاکی محاسبه شده در محیط GIS، شبکه جاده در جنگل پیاده و در فواصل 100 متری، شیب عرضی دامنه برداشت شد. پس از ترسیم 115 پروفیل عرضی برداشت شده در 4/11 کیلومتر مسیر جاده، حجم عملیات خاکی به روش های دستی و رقومی محاسبه و مورد مقایسه آماری قرار گرفت. نتایج حاصل از اعمال آزمون t جفتی اختلاف معنی داری را بین حجم عملیات خاکی محاسبه شده در دو روش نشان داد.
    کلیدواژگان: طراحی شبکه جاده، حجم عملیات خاکی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، مدل ارتفاعی رقومی، پروفیل عرضی
  • سهراب نظری، محمود شفاعی بجستان صفحه 78
    در قوس های رودخانه ای بخاطر وجود جریان های ثانویه، حرکت مواد رسوبی از قوس خارجی به قوس داخلی باعث تجمع رسوب و کاهش عرض و ایجاد همگرایی می شود. مطالعات پیشین نشان داده است که در خم 90 درجه و درموقعیت 60 درجه، مناسب ترین زاویه ی آبگیر زاویه 60 درجه می باشد. برای بررسی اثر همگرایی قوس بر زاویه آبگیر مطالعه حاضر انجام شده است. برای رسیدن به اهداف این مطالعه مدلی از یک قوس 90 درجه همگرا احداث و شرایط آبگیری و میزان رسوبات ورودی به آبگیر تحت پنج زاویه مختلف آبگیر 30، 45، 60، 75 و 90 درجه در موقعیت 60 درجه مورد مطالعه قرار گرفت. رسوبات بطور یکنواخت با قطر متوسط d50=1mm در کف کانال پخش و پس از برقراری جریان حجم رسوب انتقال یافته و میزان رسوب ورودی به آبگیر اندازه گیری و توزین گردید. تمام آزمایشات در شرایط زیر بحرانی انجام شد و نتیجه گیری شد که برای تامین شرایط هیدرولیکی مناسب یعنی درصد دبی آبگیری کافی و حداقل رسوب ورودی به آبگیر زاویه 45 درجه در موقعیت 60 درجه از قوس 90 درجه همگرا مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: قوس همگرا، آبگیر، قوس رودخانه، زاویه آبگیر، نسبت رسوبات
  • حسین ارزانی، ندا چاره ساز، * علی اشرف جعفری، حسین آذرنیوند صفحه 88

    در ارزیابی مراتع و برنامه ریزی برای تهیه مواد مغذی مورد نیاز دام بسته به فصل چرا و محاسبه ظرفیت چرایی آگاهی از کیفیت علوفه گیاهان غالب منطقه ضروری است. این تحقیق در حوزه آبخیز طالقان انجام شد وکیفیت علوفه 9 گونه در این تحقیق بررسی شد که شامل: Bromus tomentellus، Agropyron intermedium، Dactylis glomerata از خانواده Poaceae و گونه های Artemisia aucheri، Achillea millefolium، Centaurea virgata، Scariola orientalis از خانواده Asteraceae و Thymus kotschyanus از خانواده Lamiatae و Coronilla varia از خانواده Fabaceae بودند. نمونه برداری از گونه ها. در سه مرحله رشد (رشد رویشی، گلدهی و بذردهی) انجام شد. از هر گونه 3 تکرار و برای هر تکرار 5 پایه از سطح خاک قطع شد.
    نمونه ها به وسیله آون خشک شدند و سپس تجزیه شیمیایی به منظور تعیین شاخص های کیفیت علوفه انجام شد که این شاخص ها شامل پروتئین خام(CP)، دیواره سلولی منهای همی سلولز(ADF)، ماده خشک قابل هضم (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) بودند. به منظور انجام تجزیه و تحلیل داده ها از روش تجزیه واریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که در هر 9 گونه با پیشرفت مراحل رشد میزان پروتئین خام کاهش پیدا می کند و بر میزان ADF اضافه می شود. بیشترین کیفیت علوفه مربوط به مرحله رشد رویشی و مربوط به گونه Coronilla varia و کمترین کیفیت علوفه مربوط به مرحله رشد کامل و مربوط به گونه Centaurea virgata بود. همچنین نتایج نشان داد که تفاوت بین فرم های رویشی، بین گونه ها و بین مراحل فنولوژیکی در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. همچنین اثرات اصلی و اثر متقابل گونه در مراحل فنولوژیکی برای تمامی صفات مورد مطالعه در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. با توجه به نتایج بدست آمده در مورد اثر فرم رویشی و مراحل فنولوژیک در کیفیت علوفه گونه ها می بایست این تفاوتها در ارزیابی و برنامه ریزی برای مراتع مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ظرفیت چرایی، کیفیت علوفه، حوزه آبخیز طالقان، مراحل فنولوژیکی، فرم های رویشی
|
  • S. Nosratpour, M. Ardalan, A. Farajnia Page 2
    Agricultural soils are valuable resources and their protection and fertility management play an important role in the sustainable agriculture. One of the suitable tools that make it possible to manage the soil fertility is the use of soil nutrients map. The main goal of this research is to study the spatial structure and mapping the spatial distribution of some soil micronutrients using geostatistics and GIS techniques. To do this research, 390 mixed soil samples along with their GPS-based coordinates were taken from Maragheh agricultural soils. Soil samples were analyzed and the amounts of EC, pH, %OC, P, K, Zn, Mn, Fe, Cu and B, were determined. For geostatistical analyses the elements semivariograms were developed and then the suitable theory model fitted to the experimental semivariograms. The information generated from the fitted models were applied to make use of ordinary kriging For estimating the value of microelements in the unknown locations. All above mentioned steps were performed in the GIS environment that resulted in generating soil fertility maps (zonation maps).
  • R. Sokouti, Sh. Mahmodi, M.H. Masih Abadi Page 12
    Chemical fertilizers are the main resources to supply plant nutrients and optimum use of them, have an important role in field of environmental sustainability and the agricultural products safety. In order to management of the fertilizers, there is necessary to know the soil nutrients amount that can supply the plants. Unrecognizing of the soil variability in different locations and the using unique amount of fertilizers may lead to over or under supplying of soil nutrients. This research was done to study of spatial variability of the soil macro-nutrients; N, P and K, comparing Geostatistics methods to estimate them and carrying out the related maps in order to fertilizer management in Uremia plain, W. Azarbaijan. To estimate fertilize elements; Organic Carbon, Phosphorus and Potassium on non-sampled points, Kriging, Co-Kriging and Weighted Moving Average methods were used by GS+ and GIS. To compare the applicability these methods the Cross Validation was used by MAE and MBE. Results showed that kriging method has the highest with %99 correlation coefficient and gausian semi-variorum, has high accordance to estimate the non-sampled points. There is also obtained the MAE=0.18 to 0.75 and MBE= -0.002 to 0.12 meq/100gr soil in this method.
  • M. H. Rezaeimogadam, M. Rezaeibanfshe, B. Feizadeh Page 20
    Optimal natural resources management depended on reliable as well as up-to-dated data. For this mean, land use/cover maps are considered as an important source of information on the natural resources management. Nowadays, remote sensing users could be able to derive different land use/cover maps from satellite images by using specific interpretation techniques. Some characteristics of Satellite images such as: digitally format, production up-to dated data, wide viewing angle (swath width), multispectral as well as multi temporal and revisiting time of data acquisition with high speed on data transformation make those be considered as valuable information on the natural resources management. In this research, land use/cover map of study area has been produced based on digital interpretation of SPOT5 satellite image (2005) by Object Oriented method. Based on proposed methodology, some pre-Processing practices which involve geometric and radiometric correction were implemented by applying Pci Geomatica 9.1 software. Image processing was conducted on the next step based on Object Oriented method by applying eCogenation software. Followed step related to classifying of SPOT image based on proposed classes (18 classes: irrigated agriculture, dry farming area, bare soil, apricot orchards. Apple gardens, vineyards…). Finally, accuracy of classified image was assessed by fulfilling of error matrix and calculating of overall accuracy as well as Kappa Coefficient. Result of overall accuracy assessment was calculated 93.43%. It was confirmed the reliability of classification results. Final step was proposed to implement geo database into GIS environment for both illustration of produced map and comparing with former which was derived by pixel method. Results of this research showed, by Object-oriented method one be capable to produce land use/cover maps simultaneously with high accuracy and more classes.
  • Sh. Keshtkar, S. A. Ayyoubzadeh, B. Firoozabadi Page 36

    Study of turbidity current hydrodynamics plays an important role in increasing the economical life of dams though reduction in sediment accumulation. In the present experimental study, the effect of entrance Froude number of turbidity current in sub and super critical conditions (Fr =0.6-3.5) have been tested through effect of change related to opening height of entrance gate on vertical distribution of flow velocity and sediment concentration under two dimensional flow conditions. The experiments were run in a 12 m-long by 0.2 m-wide by 0.5 m-high channel. Vertical distribution velocity was measured by Acoustic Doppler Velocitimeter (ADV). In present study the profile of concentration were computed through ABS method. The results show that due to increasing in height of opening entrance gate, the value of velocity in profiles increase. Also height opening entrance gate with the value of concentration in vertical distribution have the non-direct correlation. Also the results show that the equivalent height of average velocity is about 0.8 times of the depth-averaged thickness of the current. Furthermore, the results show that the equivalent height of average concentration is to be about 0.35-0.5 times the depth-averaged thickness of the current.

  • E. Fahimipour, M. A. Zarea Chahooki Page 44
    The current research was carried out to find the most effective environmental factors in plant species diversity. For this purpose, study was conducted in middle rangelands of Taleghan. Within each unit of sampling 4 parallel transects with 150m length, each containing 10 quadrates (according to vegetation variations) were established. Quadrate size was determined for each vegetation type using the minimal area method. Soli samples were taken from 0-20 cm in starting and ending points of each transect. Measured soil properties included gravel, texture, organic matter, lime, pH, electrical conductivity, K, P and N. To determine the most environmental effective factors on plant diversity, PCA method was applied. The results indicated that slope, phosphorus, depth of soil play the main role in plant species diversity
  • A. Nazari Samani, H. Ahmadi, M. Jafar, J. Ghodduosi Page 52
    Gully erosion is one of the developed features of accelerated soil erosion which is known as a geomorphic threshold phenomenon and controlled by different environment factors. The main terms of these thresholds consist of: rainfall, hydraulic, pedology, landuse, topography and lithology. Most of researchers have used different criteria such as: shear stress, shear velocity, stream power and critical Froude number for investigation hydraulic threshold of rill and gully initiation. The most process based models for soil erosion prediction have used the 3.5 Pa for critical shear stress and consequently to assess their results it is necessary to having knowledge about hydraulic thresholds and effective factors on it in order to prevent over estimation. In this research an experimental flume was used to simulation flow in three landuse, dryfarming, range and abounded area, to investigate effects of land surface conditions on erosion and gully initiation. Results indicate that critical shear stress for soil erosion in rangeland; dryfarming and abandoned land are 83, 11 and 74 dyne/Cm2 respectively. In comparison to dryfarming in rangeland short vegetation cover causes to decrease the effect of ground cover on flow regime. However because of submergence condition during high discharge this effect was diminished in former landuse and incr4ease up to 25000. In addition in mean discharge the turbulence of flow in rangeland is less than other landuse which can be linked to effect of microtopography features in dryfarming area. Mean threshold shear stress for step initiation was calculated 192, 43 and 72 for range, dryfarming and abandoned area respectively. The main reason to explain this dramatic (3-4 times) variations is vegetation cover of soil surface. In fact this remarked decrease in dry farming land is related to effect of tillage practices on soil susceptibility and aggregate strength. Based on obtained results it can be drawn that using value of 35 dyne/Cm2 as critical shear stress in some process based models of erosion prediction is acceptable for sheet and rill erosion while for gully erosion these models are subject to serious uncertainty and unreliable estimation.
  • N. Baghestani Maybodi Page 62
    Determination of effective parameters on survivance of Atriplex canescens is essential for sustainable development of planted shrub areas. In order to, an experiment was carried out on limited area (4.5 ha) located at kavir-e- Siah koh of Yazd province. The location was planted by mentioned species in 1993. The experiment was conducted in split split plot design with 3 replications. The row spaces were 2, 4, and 6 meters in main plots. The periods of cutting including every one year, every two year, and every three year in sub-plots. In sub-sub plots 5 types of cutting height including 0,20,40,60 cm and control were located. The mortality percentage of A. canescens was measured from Autumn 1995 (before cutting) to Autumn 2003.The maximum survival shrub’s densities was observed in 2 space treatments and the others were at the subsequent ranks. The cutting periods had significant effects on shrub mortality percentages to 6 old years (p<0.05), but had no significant effects in 9 old years. Therefore, every one year cutting of A. canescens had no negative effect on its survivance. Results indicated that the minimum mortality percentages of cutting height treatments was observed in no cutting shrubs and had no significant deference with 40 and 60 cm cutting height (p<0.05). In conclusion, annual grazing or cutting on mentioned shrubs above 40 cm cutting height have advantageous effects on growth, vigority and survivance.
  • B. Majnonian, S. M. Alizadeh, E. Abdi Page 70
    Road network as the basis of forest management and road construction is one of the most important cost factor of investment. So, it is necessary to use different tools due to decreasing the expenses in planning and evaluating forest road network. Estimation of the volume of cut and fill operations is one of the time consuming and tiring parts in preparation of forest road project stages which can be used as an important construction cost factor and applied as a criterion for evaluating of road network variants. The objective of this study is Using GIS in estimation of the volume of cut and fill operations and investigating its rectification with ground truth through field measurement. This study was carried out in Chelir district of Kheiroud forest. Firstly a digital elevation model (DEM) was derived and was used to provide terrain data. Then a road network regarding technical principles and forestry necessities were designed using PEGGER (an extent ion for Arc view software) and digital topographic maps. Afterwards the volume of cut and fill operations was calculated in GIS environment. In order to testing the calculated volume operations in GIS environment, the road network was checked in the forest and the side slope was measured at every 100 meters. Using side slopes which were measured in 11/4 KM of road length, 115 cross-profiles were drawn. The volume of cut and fill were estimated by two manual and digital methods and were compared by paired samples T Test. The results suggested a significant difference between two methods.
  • S. Nazari, M. Shafai Bejestan Page 78
    In a river bend transport of sediment from the outer bank to the inner bank causes that the point bars developed in the inner bank and thus a convergence bend is created, Because of this the flow pattern will be different compare to the normal bend, Previous studies on the intake on a normal bend have shown that the best intake angle in the 60 degree location of the normal bend is 60 degrees, In order to investigate that this founding can be apply for a convergence bend or not, this study was conducted, To reach such goal experimental tests were conducted in a 90 degree convergence bend, The intake was installed in 60 degree location of the bend and the rate of intake discharge and sediment were measured under different subcritical flow conditions, The flume bed was covered by uniform sediment of 1 mm, All tests were conducted under live bed conditions, It was found from these tests that the discharge ratio decreases as the flow Froude number increases and for any Froude number, it increases when the intake angle changes from 30 to 45 degree and then is reduced as the intake angle increases, The sediment ratio also increases when the Froude number increases, For any Froude number the sediment ratio for the 45 degree intake angle is less than the other intake angles which were tested.
  • H. Arzani, A.A. Jafarih., Azarnivand Page 88

    For assessing of rangelands and programming for supply of feedstock requirement of livestock depends to growth season and calculation of grazing capacity, the knowing of forage quality information of the key plants is necessary. This research was done in watershed of Taleghan, Nine species belonged to three life forms during three stage of growth assessed in this research including: Bromus tomentellus، Agropyron intermedium، Dactylis glomerata from family of Poaceae and Artemisia aucheri,، Achillea millefolium, Centaurea virgata، Scariola orientalis from family Asteraceae and Thymus kotschyanus from family of Lamiatae and Coronilla varia from family of Fabaceae. Samples from species were collected randomly in three phenological stages (Vegetative growth, flowering and seeding). For each species 3 replicates and for each replicate five stands of plant were selected and cut from 1 cm above surface for grasses and forbs and current year growth for shrubs. The samples were dried in 70° oven for 24 hours. Then chemical analysis was accomplished for determination of: crude protein (CP), acid detergent fiber (ADF), digestible dry matter (DMD) and metabolic energy (ME). Analysis of variance was applied for data analysis. The results indicated that crude protein was decreased by development of growth in all species while acid detergent fiber increased. The highest amount of forage quality was related to Coronilla varia and in vegetative growth. While the lowest one is related to Centaurea virgata and in maturity growth. Also the results showed that there are significant differences between life forms and between species within life forms and between phenological stages (p ≤ 0. 1). Also there were significant differences interaction effects species in phenological stages for total studied traits (p ≤ 0. 1). Considering difference of forage quality of species and effect of phenological stages based on plant composition and time of grazing daily requirement of livestock will be different.