فهرست مطالب

Dental School - Volume:29 Issue: 3, 2011

Journal of Dental School
Volume:29 Issue: 3, 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/07/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آزیتا تهرانچی، مهتاب نوری، شادی محبی، طیبه مبلغی صفحات 141-148
    سابقه و هدف
    تکنولوژی امروز، این امکان را به ما می دهد که مدل ها را دیجیتالی کرده، بصورت الکترونیکی ذخیره نماییم. این امر به ما فرصت می دهد تا بتوانیم به راحتی توسط کامپیوتر به آنها دسترسی داشته، آنها را بررسی نماییم. هدف از تحقیق حاضر بررسی ارزش تشخیصی روش کامپیوتری دو بعدی، سه بعدی و دستی کست های دندانی بود.
    مواد و روش ها
    در تحقیق تجربی حاضر، 20 نمونه مدل پلاستیکی فک بالا و پایین در قالب مال اکلوژن های مختلف چیده شدند. اندازه دندان های پلاستیکی قبل از چیده شدن محاسبه شده، بعنوان استاندارد طلایی در نظر گرفته شد. از این نمونه ها قالب آلژیناتی تهیه و توسط گچ استون ریخته شدند. مدل های گچی ابتدا به روش دستی توسط کولیس دیجیتال با دقت 01/0 میلی متر آنالیز شدند سپس توسط اسکنر کامپیوتر اسکن شده، توسط نرم افزار دلفین تجزیه و تحلیل شدند. آنالیزها شامل ابعاد مزیودیستالی تک تک دندان ها و نیز اندازه گیری نسبت های بولتون بودند. مقادیر محاسبه شده در دو روش فوق با نتایج حاصل از مطالعه دیگر صورت گرفته بر روی همین نمونه ها توسط اسکن سه بعدی، مقایسه گردید. میزان ضریب ICC (InteraClass Correlation Coefficient of Reliability) جهت ارزیابی پایایی روش های مختلف محاسبه گردید. همچنین مقادیر اختلاف میانگین محاسبات در هر روش با استفاده از فرمول دالبرگ محاسبه شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهند که بالاترین همبستگی بین استاندارد طلایی با روش دستی وجود دارد. پس از آن روش دو بعدی (با نرم افزار دلفین) و سپس اسکن لیزری قرار دارد.. ارتباط روش های مختلف باهم همه از نظر آماری معنی دار بودند (05/0P<) به جز ارتباط روش اسکن لیزری نسبت به سایر روش ها.
    نتیجه گیری
    در مقایسه با استاندارد طلایی هنوز دقیق ترین روش، اندازه گیری دستی توسط کولیس است. اما اختلاف اندازه گیری در روش کامپیوتری (دو بعدی) و نیز اسکنر لیزری (سه بعدی) کمتر از 1 میلی متر است که از نظر کلینیکی قابل قبول می باشد.
    کلیدواژگان: مدل های دندانی، مال اکلوژن، روش های سه بعدی، لیزر
  • رزا حقگو، فرید عباسی، محمدباقر رضوانی صفحات 149-154
    سابقه و هدف
    مصرف نوشیدنی های گازدار اسیدی مهم ترین عامل اتیولوژیک اروژن محسوب می گردد. تحقیقات نشان می دهند که نانو هیدروکسی آپاتیت پتانسیل رمینرالیزه کردن ضایعات پوسیدگی اولیه را دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر نانوهیدروکسی آپاتیت بر میکروسختی مینای دندان مولر سوم سالم پس از مواجه مینا با ماءالشعیر به صورت آزمایشگاهی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش آزمایشگاهی بر روی 18 دندان کانین شیری سالم و فاقد هرگونه پوسیدگی، سایش، ترک و هیپوکلسیفیکاسیون انجام شد. بعد از اندازه گیری میکروسختی، دندان ها در 40 سی سی دلستر لیمویی بهنوش قرار گرفتند. سپس میکروسختی ثانویه اندازه گیری شد. در مرحله بعد دندان ها به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه درمان در محلول نانوهیدروکسی آپاتیت و گروه کنترل در آب لوله کشی قرار گرفتند. درپایان، میکروسختی دندان ها مورد سنجش قرار گرفت. تغییرات میکروسختی داخل هر گروه با آزمون Paired T و میکروسختی بین گروه ها با آزمون ANOVA مورد قضاوت قرار گرفت.
    یافته ها
    میکروهاردنس 18 نمونه پس از غوطه وری در دلستر لیمویی بهنوش به 5/92 درصد میزان میکروهاردنس اولیه کاهش یافت و آزمونPaired T نشان داد که این اختلاف از لحاظ آماری معنادار است (009/0=P). میکروهاردنس 9 نمونه موجود در گروه آب پس از غوطه وری در آب شهری به 3/99 درصد میزان میکروهاردنس ثانویه رسید و آزمونPaired T نشان داد که این تغییر از لحاظ آماری معنا-دار نیست (6/20= p). میانگین میکروهاردنس 9 نمونه موجود در گروه نانوهیدروکسی آپاتیت پس از قرار گرفتن در معرض نانوهیدروکسی آپاتیت به طور متوسط به 2/98 درصد میکروهاردنس ثانویه رسید و آ‍زمون Paired T نشان داد که این تغییر به لحاظ آماری معنادار می باشد (012/0=p).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر نانوهیدروکسی آپاتیت می تواند ضایعات اروزیو حاصل از بوجود آمده بر اثر مصرف دلستر لیمویی را رمینرالیزه نماید.
    کلیدواژگان: اروژن، میکرو سختی، مینا، نانوهیدروکسی آپاتیت
  • حسین شاهون، حمیدرضا عظیمی، فاطمه مشهدی عباس، مهسا نعمت الهی صفحات 155-162
    سابقه و هدف
    روش جراحان جهت درمان بیمارانی که به دلایل متعدد دچار نقایص استخوانی هستند استفاده از پیوندهای استخوانی است. محدودیت کاربرد بالینی اتوگرافت و آلوگرافت توسعه روزافزون استفاده از مواد جایگزین پیوند استخوان مانند(bone matrix gelatin) BMG نوع انسانی و مرجان مادرپورا را سبب شده است. مطالعه حاضر با تکیه بر اهمیت روند ترمیم نقایص استخوانی و اهمیت پاسخ سلولی و فشار سلول های استخوان ساز و خونی با هدف بررسی مقایسه ای اثر سایتوتوکسیک دو بایومتریال BMG انسانی و مرجان مادرپورا بر روی سلول های منونوکلئر خون محیطی صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در مطالعه تجربی حاضر پس از تهیه خون محیطی به روش فایکول، تهیه BMG نوع انسانی و مرجان مادرپورا و استریلیزاسیون هر دو بایومتریال، BMG و مرجان مادرپورا در غلظت های 10، 20 و 50 میلی گرم بر میلی لیتر تقسیم شدند و بر 100000سلول منونوکلئر خون محیطی که در چاهک های 24 خانه کشت داده شده بودند. در زمان های 24، 48 و 72 ساعت اثر داده شده، در انکوباتور قرارداده شدند. برای اندازه گیری سمیت سلولی هر دو نمونه از ماده MTT استفاده شد. با استفاده از دستگاه Elisa Readir میزان جذب نوری در طول موج 540 نانومتر برای هرنمونه سه باراندازه گیری ومیانگین آن خوانده شد. داده های آماری با استفاده ازانحراف معیار وآزمون ناپارامتری ویلکوکسون رنک-سام وآزمون من ویتنی یو مورد برسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    فعالیت حیاتی سلول ها در زمان های 24، 48 و 72 ساعت در مجاورت BMG انسانی به طور معناداری در تمام غلظت های ایجاد شده از دارو افزایش یافته بود (005/0P<). درحالی که در مورد مرجان مادرپورا، سلول های خونی پس از 24 ساعت در دوز 50 میلی گرم و پس از 48 ساعت در دوز 10 میلی گرم و پس از 72 ساعت در دوزهای 20 و 50 میلی گرم منجر به کاهش فعالیت حیاتی سلو ل های مونونوکلئر خون محیطی شده بودند.
    نتیجه گیری
    با افزایش غلظت بایومتریال BMG انسانی در محیط کشت، میزان سلول های منونوکلئر خونی بیشتر شده بود که این نشان دهنده سازگاری مطلوب BMG با سلول های منونوکلئر خونی بود در حالی که مرجان مادرپورا برای همین رده از سلول های خونی دارای سمیت بود. گرچه برای قضاوت به مطالعه بیشتر با سلول های متفاوت نیاز است.
    کلیدواژگان: سمیت، ماتریکس، BMG انسانی، مرجان مادرپورا، سلول های منونوکلئر خون
  • امیر اسکندری، اردشیر لفظی، محمدتقی چیت سازی، نادر ابوالفضلی صفحات 163-170
    سابقه و هدف
    با وجود تردیدهایی که در مورد لزوم وجود بافت لثه چسبنده در اطراف دندان ها وجود دارد، افزایش عرض لثه کراتینیزه همچنان در مواردی خاص از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در میان روش های مورد استفاده، پیوند آزاد لثه متداول تر است اما عیب عمده این روش عدم تناسب رنگ پیوند با لثه دندان های مجاور به دنبال روند ترمیم است. هدف از انجام این مطالعه مقایسه خصوصیات بالینی پیوند آزاد لثه برداشته شده از ناحیه کام با پیوند آزاد لثه برداشته شده از لثه چسبنده طی دوره ترمیم 2،1و3 ماهه بود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر که یک کارآزمایی بالینی کنترل شده به صورت Split mouth بود، تعداد 10 جفت دندان قدامی و پرمولر نیازمند Gingival augmentation تحت جراحی با دو روش پیوند آزاد لثه برداشته شده از کام و پیوند آزاد برداشته شده از لثه چسبنده قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. از تست χ2 برای مقایسه تطابق رنگ لثه بین دو گروه استفاده شد. جهت مقایسه میانگین عرض لثه کراتینیزه و تغییرات ابعادی پیوند بین دو گروه از آزمون غیر پارامتری U test Mann- Whitney استفاده گردید.
    یافته ها
    میزان افزایش عرض لثه کراتینیزه 3 ماه پس از کاربرد پیوند جهت هر دوگروه معنی دار بود ولی تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. از نظر هماهنگی رنگ پیوند با بافت مجاور، نتایج حاصل از کاربرد پیوند آزاد لثه برداشته شده از لثه چسبنده بهتر از پیوند آزاد لثه برداشته شده از کام بود (P<0.05). میزان تغییرات ابعادی پیوند، در پیوند آزاد لثه برداشته شده از کام بیشتر از پیوند آزاد لثه برداشته شده از لثه چسبنده بود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    هر دو روش توانایی افزایش عرض لثه کراتینیزه را دارا بودند ولی روش پیوند آزاد لثه برداشته شده از لثه چسبنده میزان تغییرات ابعادی کمتری داشت. بعلاوه پیوند آزاد لثه برداشته شده از لثه چسبنده، زیبایی و تطابق رنگ بهتری را در ناحیه ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: پیوند آزاد لثه، تطابق رنگ، لثه چسبنده، انقباض پیوند
  • سارا کوشا، مهدی پورمهدی بروجنی، شبنم امیرپور صفحات 171-177
    سابقه و هدف
    تطابق رنگ میان دندان های طبیعی، راهنمای رنگ ها و رستوریشن های متال – سرامیک مشکل کلینیکی شایعی است. مشکلات در زمینه تطابق رنگ از تفاوت های ساختاری بین روکش های متال سرامیک و دندان های طبیعی، محدودیت دامنه نمونه رنگ های تجاری در دسترس، انواع مختلف آلیاژ و ترکیبات مختلف سرامیک ناشی می شوند. هدف از این مطالعه آزمایشگاهی بررسی تاثیرانواع مختلف پرسلن روی رنگ نهایی رستوریشن های متال- سرامیک بود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه به تجربی حاضر سه نوع پرسلن مورد استفاده برای رستوریشن های متال سرامیک شامل Noritake، Ceramco2 و Vita VMK95روی آلیاژ T3 مورد استفاده قرار گرفتند. برای این منظور از هر نمونه 10 دیسک به قطر 10 و ضخامت 2 میلیمتر تهیه گردید و نمونه های پرسلن معادل رنگ A3انتخاب شدند.10 نمونه راهنمای رنگ ویتا کلاسیک در رنگ A3 بعنوان گروه کنترل انتخاب شدند. نمونه ها بوسیله اسپکتروفتومتر آنالیز شده، داده ها در سیستم CIELab بیان شدند. داده ها بوسیله آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون Tukey مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نوع پرسلن تاثیر معنی داری بر رنگ رستوریشن های متال – سرامیک در هر سه محور رنگ L،a،b داشت(001/0>P). پرسلن ویتا بیشترین شباهت رنگ را به گروه کنترل داشت (58/1E= ∆) و پرسلن سرامکو با گروه کنترل تطابق نداشت (65/2 E=∆).
    نتیجه گیری
    نوع پرسلن تاثیر معنی داری روی رنگ نهایی رستوریشن های متال سرامیک دارد.
    کلیدواژگان: پرسلن، متال سرامیک، رنگ، اسپکتروفتومتر
  • مسعود سیفی، غلامعلی غلامی، سوده طهماسبی، علی آرایش صفحات 178-189
    سابقه و هدف
    مواد جایگزین استخوانی با القای استخوان سازی در ساکت دندان خارج شده در درمان های ارتودنسی می توانند از تحلیل بیشتر ریشه دندان پیشگیری و بافت پریودنتال سالمی در انتهای درمان ایجاد نمایند. ماده پیوندی NanoBoneTM به دلیل برخورداری از ترکیبات هیدروکسی آپاتیت نانوکریستالین و بیومتریال های با ساختار نانو مزایای متعددی برای کاربرد در ضایعات جراحی داشته است. تحقیق حاضر با هدف تعیین واکنش های بافتی در مراقبت از ساکت دندانی توسط NanoBoneTM به دنبال حرکت ارتودنتیک دندان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی، 4 قلاده سگ از نژاد mixed انتخاب و یک سوراخ در مزیال پرمولر اول در هر کوادرانت از فک حیوانات ایجاد شد. در یک سمت از فک از ماده پیوندی NanoBoneTM به عنوان گروه مورد و در سمت مقابل به عنوان گروه شاهد از هیچ ماده ای استفاده نشد. دندان پرمولر اول با اعمال نیروی ارتودنسی در جهت مزیال حرکت داده شده و میزان حرکت دندان در زمان های مختلف اندازه گیری شد. هنگامی که دندان ها به نصف مسیر رسیده بودند، حیوانات قربانی و برش های به دست آمده از فکین مورد آزمایشات هیستوپاتولوژیک قرار گرفتند. میزان حرکت ارتودنتیک دندان با آزمون آنالیز واریانس سه سویه مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین حرکت دندان پرمولر به سمت دندان کانین در گروه NanoBoneTM در کل برابر mm076/1 و در گروه شاهد برابر mm203/1 برآورد گردید. هیچ تفاوت معنی داری از نظر میزان حرکت دندان برحسب ماده پیوندی، زمان اندازه گیری و فک محل ضایعه دیده نشد. در هر دو گروه، تحلیل ریشه در نواحی تحت فشار روی داده و علائم استخوان سازی در ضایعات پر شده با NanoBoneTM مشهود بود.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد استفاده از ماده پیوندی NanoBoneTM منجر به القای استخوان سازی شده و به همراه کاهش حرکت دندان، تحلیل ریشه نیز کاهش یافته بود. براین اساس، می توان در درمان های ارتودنسی، دندان را در درون ماده پیوندی NanoBoneTM حرکت داده و برای حرکت دندان در ضایعات فکی که با ماده مذکور preserve شده اند نیز منعی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: حرکت ارتودنتیک دندان، استخوان سازی، NanoBoneTM
  • داریوش امانت، گیتا رضوانی*، مینا سیدحبشی صفحات 190-198
    سابقه و هدف

    لکوپلاکیا شایع ترین ضایعه پیش سرطانی در دهان است. تحقیقات بسیاری نشان داده اند که اثر ریسک فاکتورهای مختلف بر بدخیمی لکوپلاکیا در جوامع مختلف، متفاوت است. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی ارتباط احتمال بروز تغییرات بدخیمی در لکوپلاکیای دهانی در ارتباط با عوامل خطرزای مختلف در شهر شیراز، طراحی شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی- تحلیلی گذشته نگر حاضر، با مراجعه به بیمارستان های نمازی، خلیلی و دانشکده دندانپزشکی شیراز و استخراج کلیه موارد لکوپلاکیای دهانی که اطلاعات آنها طی سال های 88-68 ثبت شده بود صورت گرفت. گروه مورد شامل موارد بدخیم و گروه شاهد، لکوپلاکیاهای فاقد تغییرات بدخیمی بودند. عواملی نظیر جنس، سن، سیگار، شکل و محل ضایعه درهر دو گروه تعیین و ارتباط بین آنها با احتمال بروز تغییرات بدخیمی در لکوپلاکیا با استفاده از نرم افزارهایSPSS Excel و Epi و روش های آماری توصیفی و آزمون معنی دار فی دو، سنجیده شد.

    یافته ها

    شیوع بدخیمی در لکوپلاکیا 8/40 درصد بود. میزان شیوع و بروز تغییرات بدخیمی با افزایش سن به ویژه بعد از 40 سالگی بالا می رفت و این تغییرات در خانم ها بیشتر از آقایان بود. مصرف سیگار شانس ابتلا به لکوپلاکیای دهانی را بالا می برد لیکن اغلب تغییرات بدخیمی در افراد غیر سیگاری دیده شد. زبان شایعترین و لب کمترین میزان شیوع تغییرات بدخیمی را داشتند. ضایعات سفید و قرمز (اریترولکوپلاکیا) در هر دو جنس، بالاترین میزان بروز تغییرات بدخیمی را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان دادند، عواملی نظیر سن، جنس، سیگار، شکل و محل ضایعه، با میزان بروز بدخیمی در لکوپلاکیای دهانی ارتباط مستقیم دارند.

    کلیدواژگان: لکوپلاکیا، تغییرات بدخیمی، ریسک فاکتور
  • آرزو ابن احمدی، سارا آیرملو، شیما گل محمدی، محمدحسین خوشنویسان صفحات 199-206
    سابقه و هدف
    دندانپزشکان می توانند با اجرای پروتکل های مشخص به بیماران در ترک سیگار، که به عنوان بزرگترین عامل قابل پیشگیری مرگ و میر در جهان شناخته شده است، کمک کنند. بنابراین تحقیق حاضر با هدف ارزیابی موانع موجود در راه مشارکت فعال دانشجویان سال آخر دندانپزشکی در اجرای برنامه ترک سیگار در مراکز دندانپزشکی، انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به صورت توصیفی- مقطعی با مشارکت 335 دانشجو از 11 دانشکده دندانپزشکی سراسر کشور که به طریق Stratified Random Sampling انتخاب شده بودند، با پر کردن پرسشنامه دوصفحه ای انجام شد. پرسشنامه شامل سوالاتی درباره: اطلاعات فردی (شامل سن، جنس، سیگاری بودن فرد و میانگین ساعات کار بالینی وی در هفته)، آگاهی درباره تاثیر مصرف دخانیات بر سلامت دهان، تمایل به آموزش و افزایش دانش در زمینه مهارت مشاوره ای ترک سیگار، نگرش نسبت به برنامه ترک سیگار در مراکز دندانپزشکی و موانع موجود در این زمینه، بود.
    یافته ها
    داشتن آگاهی در مورد برنامه های ترک سیگار به طرز مثبتی بر نگرش دانشجویان نسبت به اجرای این برنامه ها در مراکز دندانپزشکی اثرگذار بود (004/0>P). از نظر شرکت کنندگان در این مطالعه، مقاومت بیماران و عدم همکاری آنان با دندانپزشک، عدم همکاری و ارتباط مراکز دندانپزشکی با سازمان های حمایت کننده ترک سیگار و دسترسی ناکافی به امکانات آموزشی در مراکز دندانپزشکی جهت ترک سیگار و ارجح دانستن فعالیت در حوزه درمانی نسبت به پیشگیری، بیشترین اهمیت را درممانعت از پیاده سازی برنامه ترک سیگار داشتند. در مورد شخصی بودن مساله ترک سیگار و پرداخت حق الزحمه به دندانپزشک، دو گروه جنسیتی تفاوت معنی داری با هم داشتند (05/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به دید مثبت اکثر دانشجویان نسبت به شرکت در برنامه ترک سیگار بیماران با حمایت دندانپزشک و با وجود کمبود آگاهی آنان در زمینه تکنیک های کمک به ترک سیگار، می توان با آموزش دانشجویان دندانپزشکی، ارتقای مهارت های عملی آن ها و برطرف کردن موانع موجود در این راه به ایفای نقش موثر دندانپزشکان آینده در این زمینه امیدوار بود.
    کلیدواژگان: موانع، برنامه ترک سیگار، دانشجویان دندانپزشکی
  • مژگان فائضی، نوشین جلایر نادری، زهرا شه مرادی صفحات 207-213
    سابقه و هدف
    تعداد 10575 ناشنوا در تهران زندگی می کنند.از آنجا که ارتباط این افراد با محیط اطراف برای دریافت آموزش های بهداشتی کمتر است، دندانپزشکان مسئولیت مهمی در زمینه آموزش این قشر برعهده دارند. تحقیقات محدودی در زمینه بهداشت دهان و دندان ناشنوایان انجام گرفته است. بعلت ناتوانی جسمی افراد ناشنوا این افراد خودبه خود در گروه افراد با ریسک بالای پوسیدگی قرار می گیرند. این مطالعه با هدف مقایسه دو گروه شنوا و ناشنوا و نیازسنجی افراد ناشنوا به درمان های پیشگیری صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع بررسی هیستوریکال کوهورت بود. تعداد 192 دانش آموز 16-12 ساله ناشنوا از مدارس استثنایی سطح تهران و 193 دانش آموز شنوا از مناطق پنجگانه تهران به طور تصادفی انتخاب شدند. دانش آموزان هر گروه توسط فرد معاینه کننده تحت معاینه دهان و دندان با نور طبیعی و سوند وآینه یکبار مصرف قرار گرفتند. تمامی دانش آموزان پرسشنامه ای درباره رفتارهای دندانپزشکی تکمیل کردند. از شاخص DMFTبرای بررسی وضعیت دندانی افراد استفاده شد. آزمون های آماری کای دو و T مستقل با معنی داری 001/0=P برای بررسی آماری به کار گرفته شدند.
    یافته ها
    افراد گروه شنوا مراجعات بیشتر و منظم تری نسبت به افراد ناشنوا داشتند(0P=). تعداد دفعات مسواک زدن در شبانه روز بین دو گروه اختلاف آماری معنی داری داشت(002/0P=). میانگین DMFT در افراد ناشنوا 37/3 (034/3SD=) و در افراد شنوا 13/3 (852/2SD=) بود و اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه دیده نشد (116/0P=). در گروه شنوا شاخص 04/0M= (273/0SD=) و در گروه ناشنوا شاخص 16/0 M= (474/0SD=) بود و تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه وجود داشت (006/0(P=.
    نتیجه گیری
    افراد ناشنوا بیشتر تحت درمان کشیدن دندان قرار می گیرند. این افراد مراجعات کمتری به دندانپزشک دارند وتعداد دندان های پوسیده درمان نشده و کشیده شده در آنان بیشتر است. این یافته ایجاد امکانات درمانی دندانپزشکی خاص برای افراد ناشنوا و افزایش آگاهی ایشان را نسبت به درمان های دندانپزشکی را مشخص می نماید.
    کلیدواژگان: شنوا، ناشنوا، وضعیت سلامت دهان و دندان، DMFT
  • شیما نفرزاده، کامران نصرتی، مریم سیدمجیدی، سینا جعفری صفحات 214-218
    سابقه و هدف
    آملوبلاستومای یونی سیستیک یکی از انواع آملوبلاستوما است که از نظر خصوصیات بالینی، رادیوگرافی، پاتولوژیک و پاسخ به درمان با انواع دیگر متفاوت می باشد. هدف مقاله حاضر، گزارش آملوبلاستومای یونی سیستیک به همراه آملوبلاستیک فیبروما در دیواره آن و مرور متون قبلی می باشد.
    گزارش مورد: مورد پسری بود 16 ساله که با ضایعه ای متورم و بدون درد در خلف سمت چپ فک پایین به مطب جراح فک و صورت مراجعه کرده بود. در نمای رادیوگرافی ضایعه ای یونی لاکولار، همراه با تحلیل ریشه دندان های مجاور و درگیری بوردر تحتانی فک پایین مشاهده شد. خروج مایع زرد کهربایی با انجام آسپیراسیون مشاهده گردید. تشخیص های افتراقی شامل کیست فولیکولار، ادنتوژنیک کراتوسیست و آملوبلاستومای یونی سیستیک گذاشته شد. ضایعه به صورت جراحی اگزیژنال و کورتاژ استخوان های اطراف خارج گردید.
    نتیجه گیری
    در مقاله حاضر به گزارش یک مورد همراهی آملوبلاستومای یونی سیستیک و آملوبلاستیک فیبروما پرداخته شده که مشخصات میکروسکوپی هر دو ضایعه را نشان داده است. درمان به صورت بیوپسی اگزیژنال و کورتاژ استخوان تا کنون (شش ماه بعد از جراحی) علامتی از عود را به همراه نداشته است.
    کلیدواژگان: آملوبلاستوما، آملوبلاستومای یونی سیستیک، آملوبلاستیک فیبروما، تومور ادنتوژنیک
|
  • Dr. Azita Tehranchi, Dr. Mahtab Nouri, Dr. Shadi Mohebbi, Dr. Tayebe Moballeghi Pages 141-148
    Background And Aim
    Recent technologic advances allow models to be digitized, measured with software tools, stored electronically and retrieved with a computer. The purpose of this study is to evaluate the validity of computerized 2-D dolphin, 3-D laser scanning and manual methods of dental cast analysis.
    Materials and Methods
    Twenty setups, simulating various types of malocclusions with different degrees of rotational and inclination of teeth, variety of spacing condition and curve of spee depths, were constructed. The values of tooth size were calculated from isolated artificial teeth out of setups (gold standard).These setups were duplicated using alginate, resulting in 20 corresponding dental stone models. Models were analyzed with digital calipers manually. The digital images were scanned and were analyzed with the Dolphin software. The analyses included mesiodistal dimension of isolated teeth and the measurement of Bolton scale. The results of the two mentioned methods were compared with the results of another study on these models by the means of three dimension scanning with gold standard. Inter Class Correlation were used to evaluate significance of differences. The difference of the varying methods were obtained through the Dolhberg formula.
    Results
    Results showed that there is the highest correlation between gold standard and manual methods, then between the gold standard and the two dimension methods, and finally, between gold standard and 3-D scanning. Statistically, methods had significant differences (P<0.05), which is clinicaly acceptable.
    Conclusion
    In comparison to gold standard, manual method is still the most accurate for cast space analysis, but difference in overall size calculation is only 1.8 mm which seems clinically acceptable.
  • Dr. Roza Haghgoo, Dr. Farid Abbassi, Dr. Mohammad Bagher Rezvani Pages 149-154
    Background and Aim
    Consumption of acidic carbonated beverages is the most important etiologic factor for dental erosion. Studies show that nano hydroxyl apatite can remineralize initial caries lesions. The aim of this study was to determine the effect of that nano hydroxy apatite on the micro hardness of enamel of permanent third molar after exposing to soft beer.
    Materials and Methods
    This in vitro study was done on 18 permanent third molars without caries and crack. After measurement of the micro hardness of the teeth, these teeth were placed in the 40 cc of Delester and secondary micro hardness of them were measured. Then the teeth were divided in to two groups randomly and were exposed to nano hydroy apatite in treatment group and tap water in control group and finally micro hardness of the teeth was determined. Changes in micro hardness was analyzed with paired t test in each group and ANOVA between groups.
    Results
    The results showed that micro hardness of 18 samples after exposing to lemon Delester -Behnoosh- reduced to 92.5% of primary micro hardness and paired t test showed that this is significant statistically (P=0.009). Micro hardness of 9 samples in water group after exposing to water was 99.3% of secondary micro hardness and paired t test showed there is not significant statistically (P=20.6). Micro hardness of 9 samples in nano hydroxy apatite after exposing to nano hydroxy apatite was 98.2% of secondary micro hardness and paired t test showed there is significant statistically (P=0.012).
    Conclusion
    Based on the results of this study nano hydroxyl apatite can remineralize erosive lesion on the enamel of permanent teeth resulting from exposing to lemon Delester.
  • Hossein Shahoon, Dr. Hamidreza Azimi, Dr. Fateme Mashhadi Abbass, Dr. Mahsa Nematolahi Pages 155-162
    Background and Aim
    The elimination clinical avail of auto grafts make the instance development use of supersede material of bone graft as xenografts and allografts. cytotoxic effect of materials and biomaterials on Lively human cells is the Object that always should attendants to it. In present study had tried to comparison evaluation cytotoxic effete of two bio material -human BMG and coral madrepora -on human peripheral mono nuclear blood cells.
    Materials and Methods
    In present experimental study after to make preparation peripheral blood with fycole method and After preparation and sterilization of human BMG and coral madrepora, Then, human BMG and coral madrepora, aside to gether are divided into 10, 20, 50 mg portions and cultured on 24-well of 100000 mononuclear cells of peripheral blood and they are evaluated after 24, 48 and 72 hours. MTT method was used for evaluation of cytotoxic effect using ELISA reader in 540 nm wave lengths. Light absorption rate depends on MTT uptake by the cells, indicating vital activity of the cells. Result evaluated with variance and whilcoxon-rank sum and mann u whitnney test.
    Results
    All of the human BMG doses that were used weren,t toxic and all of them increased number of the human peripheral blood mononuclear cells (P< 0.005). but coral madrepora, was decried number of the human peripheral blood mononuclear cells after 24 hour in 50 mg doses and after 48 hours in 10 mg doses and after 72 hours in 20 and 50 mg doses.
    Conclusion
    With increasing of human BMG concentration and passing time, increasing of human peripheral blood mononuclear cells can be observed and it has a statistically significant difference with control group. Therefore, as a conclusion, human BMG is compatible with human blood mononuclear cells. But coral madrepora had toxicity for this blood cells. However for more judgment, need more study with different cells.
  • Dr. Amir Eskandari, Dr. Ardeshir Lafzi, Dr. Mohammad Taghi Chitsazi, Dr. Nader Abolfazli Pages 163-170
    Background And Aim
    Despite doubts about the necessity of the presence of keratinized gingival tissue around teeth, increasing its width is still of special importance in particular situations. Among currently used procedures, free gingival autograft is more common. The aim of this study was to clinically compare the free gingival graft taken from palate(FGGP) versus free gingival graft taken from attached gingiva(FGGA) following a healing period of one, two and three month that will determine and introduce the superior procedure to be used in practice.
    Materials and Methods
    The present study was a controlled, split mouth clinical trial which 10 pairs of lower anterior and premolar teeth requiring gingival augmentation were exposed to surgery using (FGGP) and (FGGA). Statistical data analysis was done using SPSS software. Chi- square (χ2) test was used for comparison of color matching between two groups. Nonparametric Mann- Whitney test was used for comparison of mean keratinized gingival width and dimensional changes of graft between two groups.
    Results
    This study demonstrated that the increased amount of keratinized gingival width three months following the surgery, was significant for both groups but there were no statistically significant differences between two groups. (P>0/05). With regard to the color matching with adjacent tissue, the results of (FGGA) was superior to (FGGP) (P<0.05). The amount of dimensional changes in the (FGGP) was more than (FGGA)(P<0.05).
    Conclusion
    Both procedures had the ability to increase the keratinized gingival width, however (FGGA)had lower dimensional changes.In addition, (FGGA) had better color matching and esthetic.
  • Dr. Sara Koosha, Dr. Mahdi Pourmahdi Broujeni, Shabnam Amirpoor Pages 171-177
    Background And Aim
    Color matching between natural teeth, shade guides and metal-ceramic restorations is a common clinical problem. Difficulties related to color matching arise from structural differences between metal-ceramic crowns and natural teeth, the limitation of range of available ceramic shades, inadequate shade guides, different type of metal alloys, and varying composition of ceramic materials.The aim of this in vitro study was to investigate the influence of various porcelains on the final color of metal-ceramic restorations.
    Materials and Methods
    Three commercial porcelains for metal-ceramic restorations, Vita VMK95)Vident, Brea, CA, USA(, ceramco2(Dentsply, Burlington, NJ, USA(and Noritake)Noritake, Tokyo, Japan(and alloy T3(Ticonium, Division of CMP Indnstries LLC)were combined in metal-ceramic disks with standardized thickness of layeres.10 disk)10mm(were prepared for each porcelains in A3 shade. the samples were analyzed with a spectrophotometer, and data were obtained in the CLELAB color system. The recorded data were analyzed with One Way Analysis of Variance and Tukey test.
    Results
    The type of porcelains overlying disks had significant effect on color of metal ceramic restoration(P<0.001) in three coordinate dimensions(L, a, b). The Vita porcelain had most similar to the control group(∆E=1.58) and the ceramco2 porcelain was un match to the control group(∆E=2.65).
    Conclusion
    The data of this study indicated that type of porcelain had significant effect on metal-ceramic restoration color.
  • Dr. Massoud Seifi, Dr. Gholamali Gholami, Dr. Soodeh Tahmasbi, Dr. Ali Arayesh Pages 178-189
    Background And Aim
    Bone substitute biomaterials can prevent severe root resorptions during orthodontic treatments by induction of new bone formation leading in more healthy periodontal status after treatment. Furthermore, NanoBoneTM graft offers several advantages to be applied in the surgery defects due to its nanocrystalline hydroxy apatite components and nanosized biomaterial structures. The purpose of this study was to evaluate the tissue reactions in the socket preservation using NanoBoneTM following orthodontic tooth movement.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 4 dogs were selected of the mixed race following defects preparations in the mesial aspect of the first premolar in each quadrant of the animals. NanoBoneTM was applied in one side as a case region while the opposite side remained hollow as a control side. The first premolar was moved mesially using orthodontic forces and the orthodontic tooth movement was calculated at different time intervals. When the teeth reached half the way, the animals were sacrificed and the sections were subjected to histopathologic assessments. The orthodontic tooth movement values were analyzed using three-way ANOVA test.
    Results
    The mean overall premolar movement towards canine in the socket filled with NanoBoneTM was 1.076mm while it was 1.203mm in the control side. No significant differences were noted regarding the graft material, the time and jaw position. Root resoprtion was evident in the pressure regions of both groups and new bone formation was noted in the defects filled using NanoBoneTM.
    Conclusion
    It was concluded that NanoBoneTM has osteoconductive properties with the decreased root resoprtion due to the limited tooth movements. Therefore, the tooth can be moved into the NanoBoneTM graft material and the graft can be used as a substitution for autogenous bone during orthodontic tooth movements.
  • Dr. Dariush Amanat, Dr. Gita Rezvani, Dr. Mina Seyyed Habashi Pages 190-198
    Background And Aim

    Leukoplakia, is considered as the most common precancerous oral lesion. Numerous researches have shown that the effect of various risk factors in malignancy of leukoplakia differs in different societies. Being so, this study was desighned to evaluate the probability rate of malignant transformation of oral leukoplakic lesions in relation to risk factors of age, sex, smoking habit of patients, clinical appearance and site of the oral lesions in Shiraz from 1368 to 1388.

    Materials and Methods

    This retrospective analytical-descriptive research was performed by collecting all leukoplakia from the Shiraz Nemazi and Khalili Hospitals as well as Oral Medicine and Oral Pathology Departments of Shiraz Dental School from 1368 to 1388 were selected according to their files. Patients with malignant transformation considered as the target group and those without such transformation named control group. Risk factors such as age, sex, smoking habit, clinical appearance and site of the lesions, as independent factors were evaluated in relation to their effect in malignant transformation of the oral leukoplakia through recording of necessary data via filling of special questionnaires. Chance rate in both groups was also evaluated. Data were analyzed by Excell, SPSS and Epi statistical software.

    Results

    Malignant transformation rate of oral leukoplakia was 40.8%. This rate showed increase with age increase specially after, forty years. The malignancy rate in females after the age of forty was higher than males. Although smoking will increase the chance of oral leukoplakia, most malignant transformations, were seen in non–smokers. Tongue was the most site and lips were the least common site for malignant transformation and white and red lesions (erythroplakic lesions) have the highest rate of malignant transformation in both sexes.

    Conclusion

    Data, showed that factors such as age, sex, smoking habit, clinical appearance and site of oral lesions were in direct relation to malignant transformation of oral lesions of leukoplakia.

  • Dr. Arezoo Ebne Ahmadi, Dr. Sara Iramloo, Dr. Shima Gol Mohammadi, Dr. Mohammad Hossein Khoshnevisan Pages 199-206
    Background And Aim
    Dentists can play an important role in the cessation of tobacco use which is known as the leading preventable cause of death in the world. The aim of this study was to assess the barriers that limit the active involvement of Iranian senior dental students in tobacco cessation program.
    Materials and Methods
    In this cross sectional descriptive study, we used stratified cluster random sampling to obtain a representative sample of 335 subjects from 11 dental schools in Iran. They filled out a two page questionnaire which contained questions regarding demographics including age, sex, smoking status and average of their practice activity per week, knowledge and attitude towards tobacco cassation counseling in dental settings and the barriers limiting the application of tobacco cessation counseling methods.
    Results
    Having good knowledge about tobacco cessation programs, positively influences the attitudes of students toward application of these programs in the dental setting (P<0.004). Patients’ resistance to advice, lack of supportive organizations in developing tobacco cessation services and training facilities for tobacco cessation in dental settings and the preference of providing dental treatments rather than tobacco cessation were the most important barriers from the point of view of the participants in this study. Regarding two of the barriers, the point of view of male and female study subjects had statistically significant difference (P<0.05).
    Conclusion
    Considering the positive attitude of Iranian senior dental students toward participation in tobacco counseling cessation programs and shortage of their knowledge regarding tobacco cessation protocols; a good instruction program and removing the perceived barriers in implementing these programs might enhance dentists’ role in helping tobacco users quit.
  • Dr. Mojgan Faezi, Dr. Nooshin Jalayer Naderi, Dr. Zahra Shahmoradi Pages 207-213
    Background And Aim
    Hearing loss (deafness) is a disability that is often over looked because it is not obvious. This study investigates oral health care status and behaviors between two groups of hearing and deaf and hard-of-hearing (D&HH) adolescents in Tehran in 1385.
    Materials and Methods
    A hundred and ninety two (D&HH) students (87 females, 105 males) attending special nonresidential public schools and 193 hearing students (87 females, 106 males) attending regular public schools from all areas of Tehran, ages 12-16 years answered a written questionnaire about frequency of dental visits, reason and time of last dental visit, frequency and time of brushing. Information about DMFT was obtained through oral examination. Chi-square and T tests were used for statistical analysis and p=0.001 was considered significant.
    Results
    Significant differences existed between hearing and D&HH group from different states. The hearing group had more dental visits and frequency of tooth brushing than D&HH group (P=0) and (P=0.002) respectively. Mean DMFT score in hearing and D&HH adolescents was 3.13 (SD=2.852) and 3.37 (SD=3.034) respectively. The MT score in D&HH and hearing adolescents was 0.16 (SD=0.474) and 0.04 (SD=0.273) respectively which was significantly higher than hearing group (P=0/006). There was no significant difference between mean DMFT score of the two groups (P=0.116).
    Conclusion
    Three findings of concern are the higher rate of Extracted teeth, less dental visits and tendency of tooth brushing by D&HH adolescents. The oral health care knowledge and practices of D&HH adolescents will improve through a controlled school-based oral health education program.
  • Dr. Shima Nafarzadeh, Dr. Kamran Nosrati, Dr. Maryam Seyyed Majidi, Sina Jafari Pages 214-218
    Background and Aim
    Unicystic ameloblastoma is one type of ameloblastoma with different clinical, radiographic, pathologic and treatment response. The aim of this article is presenting a unicystic ameloblastoma with ameloblastic fibroma in its wall. Case Report: A 16 year old boy with a painless expansion in the left side of mandible came into a maxillofacial surgery office. Radiographic views showed a unilocular lesion with involvement of mandibular border and root resorption. Aspiration was positive. Differential diagnosis consist of follicular cyst,odontogenic keratocyst and unicystic ameloblastoma. The lesion was removed with an exisional biopsy and curettage.
    Conclusion
    This article reports a collision of unicystic ameloblastoma and ameloblastic fibroma. Treatment was based on exisional biopsy and curettage.