فهرست مطالب

پرستاری و مامایی - پیاپی 20 (زمستان 1389)

فصلنامه پرستاری و مامایی
پیاپی 20 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مژگان لطفی، هادی حسنخانی، مرضیه مختاری صفحه 5
    مقدمه
    محیط اتاق عمل یکی از محیط های پر خطر در نظر گرفته شده است که گاها به دنبال اشتباهات پرستاران تازه کار، فوت بیماران اتفاق می افتد. این پژوهش با توجه به نیاز پرستاران اتاق عمل به تصمیم گیری سریع در موقعیت های اورژانس و با هدف تعیین تاثیر آموزش تلفیقی شبیه سازی و راهبردهای تفکر انتقادی بر تصمیم گیری بالینی در دانشجویان اتاق عمل انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مطالعه نیمه تجربی بر روی دانشجویان ترم اول کارشناسی اتاق عمل (32 n=) با طرح دو گروه تجربی(17n=)و گروه کنترل(15= n) انجام گردید. در ابتدا توسط ابزار تصمیم گیری بالینی جانکیز پیش آزمون از دانشجویان گرفته شد و سپس 8 جلسه آموزش عملکرد فرد اسکراب و سیار به روش شبیه سازی و راهبردهای تفکر انتقادی در گروه تجربی و آموزش شبیه سازی به تنهایی در گروه کنترل انجام گردید و در نهایت نمره تصمیم گیری بالینی در پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفت. با استفاده از نرم افزار spss/ver.17 مقایسه میانگین نمرات تصمیم گیری بالینی در قبل و بعد از روش آموزش استفاده گردید.
    یافته ها
    در نهایت بین نمره تصمیم گیری بالینی در گروه تحت آموزش شبیه سازی و راهبردهای تفکر انتقادی در مقابل گروه شبیه سازی به تنهایی تفاوت معنی دار آماری یافت نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    به عنوان دلایل عدم وجود تفاوت معناداری آماری بین روش آموزش و نمره تصمیم گیری بالینی می توان به تعداد نمونه های اندک، زمان و جلسات محدود آموزشی اشاره نمود. انجام مطالعات بیشتر در این زمینه با رفع محدودیت های حاضر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: راهبردهای تفکر انتقادی، تصمیم گیری بالینی، شبیه سازی، دانشجویان اتاق عمل
  • شیرین حسن پور، سهیلا بانی صفحه 12
    مقدمه
    بهبود و ارتقای کیفیت آموزش بالینی مستلزم بررسی مستمر وضعیت موجود، شناخت نقاط قوت و اصلاح نقاط ضعف است که در این رابطه نظرات و ایده های دانشجویان به عنوان عنصر آموزشی می تواند راه گشای برنامه های آینده باشد.
    مواد و روش ها
    در پژوهشی توصیفی، 44 نفر از دانشجویان مامایی سال آخر دوره روزانه و شبانه دانشکده پرستاری و مامایی تبریز مورد مطالعه قرار گرفتند. دیدگاه دانشجویان در مورد مشکلات آموزش بالینی توسط پرسشنامه ای شامل هفت قسمت: مشخصات دموگرافیک، مربی بالینی، دانشجو، محیط آموزش بالینی، برنامه ریزی آموزشی و ارزشیابی مورد ارزیابی قرار گرفت.برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی در نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    مشکلات مربوط به آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان مامایی به ترتیب اهمیت شامل عوامل مربوط به دانشجو (82%)، محیط آموزش بالینی (61%)، برنامه ریزی آموزشی (56%)، ارزشیابی (56%) و مربی بالینی (36%) بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که با تامین امکانات رفاهی دانشجویان در مراکز آموزش بالینی، ایجاد انگیزه و علاقه در دانشجویان این رشته و استفاده از مربیان توانمند می توان تا حدود زیادی از مشکلات آموزش بالینی دانشجویان مامایی کاست.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، دانشجویان مامایی، مامایی
  • احمد شهیم، مژگان لطفی، آزاد رحمانی صفحه 19
    مقدمه
    حرفه ای شدن از مفاهیم بنیادی و پایه ای پرستاری است، این پدیده حاصل تعامل فرد– محیط کاری و ارتباطات بین فردی می باشد. این ارتباط به اعضای گروه امکان می دهد تا خودشان و منابع خود را نظم و سازمان بخشند و با همکاری یکدیگر مشکلات خود را رفع نمایند. لذا دانشجویان پرستاری باید در طول دوره تحصیل خود به سطح مناسبی از اجتماعی شدن دست یابند. مطالعات اندکی در کشورمان در زمینه بررسی سطح اجتماعی شدن دانشجویان پرستاری انجام شده است. هدف این مطالعه بررسی سطح اجتماعی شدن حرفه ای فارغ التحصیلان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی تبریز می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی در سال 1389 انجام شد. در این مطالعه 28 فارغ التحصیل کارشناسی پرستاری با روش سرشماری شرکت نمودند. برای جمع آوری داده ها از «پرسشنامه اجتماعی شدن حرفه ای» استفاده شد که حاوی 48 گزینه است. نمره این پرسشنامه از 48 تا 336 متغیر است تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی انجام شد.
    یافته ها
    4/71 درصد فارغ التحصیلان پرستاری در طی دوره تحصیل دارای یک الگو در پرستاری بودند، مربیان بالینی 7/60 درصد و پرستاران 25 درصد بهترین الگوهای آنها در انتقال فرهنگ پرستاری ذکر شدند. میانگین نمره اجتماعی شدن حرفه ای دانشجویان 5/29 ± 9/249 بوده و 6 دانشجو (4/21 %) در سطح متوسط و 22 دانشجو (6/78 %) در سطح زیاد اجتماعی شدن قرار داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    سطح اجتماعی شدن حرفه ای دانشجویان پرستاری قابل قبول می باشد. با توجه به کم بودن متون پژوهشی در این زمینه و اهمیت توانمندی حرفه ای دانشجویان پرستاری در تحقق رسالت نظام سلامت، انجام مطالعات بیشتر با رفع محدودیت های مطالعه حاصل، پیشنهاد می-گردد.
    کلیدواژگان: اجتماعی شدن، اجتماعی شدن حرفه ای، آموزش پرستاری، دانشجوی پرستاری
  • علیرضا محجل اقدم، حمدالله علی نژاد، فرحناز عبدالله زاده، آزاد رحمانی، بهرام صمدی راد صفحه 26
    مقدمه
    آگاهی پرستاران از قوانین حرفه ای سبب افزایش کیفیت مراقبت های پرستاری شده و از بروز مشکلات قانونی برای پرستاران جلوگیری می کند؛ لذا این مطالعه با هدف تعیین آگاهی پرستاران شاغل از قوانین حرفه ای در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال 1388 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر پژوهش توصیفی بوده که محققان با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته آگاهی پرستاران از قوانین حرفه-ای پرستاری را بررسی نمودند. در این مطالعه 298 پرستار شاغل در مراکز آموزشی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان مشارکت کننده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری13 SPSS/Verتجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آگاهی اکثریت پرستاران (9/88 %) از قوانین حرفه ای پرستاری در حد ضعیف و فقط 1/11 درصد در حد متوسط آگاهی داشتند و هیچ پرستاری در این زمینه آگاهی خوبی نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    مشخص شد که پرستاران مورد مطالعه از نظر آگاهی از قوانین حرفه ای در وضعیت مطلوبی قرار ندارند و نیاز به ایجاد برنامه های بازآموزی و گنجاندن این قوانین در برنامه درسی پرستاری وجود دارد.
    کلیدواژگان: قانون، پرستار، مسؤولیت حرفه ای
  • کبری پرون، مرتضی قوجازاده، آذر حسین پور صفحه 33
    مقدمه
    کارآموزی بالینی مهم ترین قسمت آموزش پرستاری است. محیط کار آموزی بالینی تنش زا ست. این تنش می تواند یادگیری دانشجویان و موفقیت آن ها را در کار آموزی بالینی و سلامت روانی آن ها را تحت تاثیر قرار بدهد. هدف از این مطالعه بررسی تنش دانشجویان پرستاری در محیط بالینی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی کل دانشجویان پرستاری دوره کارشناسی دانشکده پرستاری مامایی تبریز که واحد کار آموزی بالینی داشتند (181نفر) انتخاب شدند.ابزار گردآوری داده ها، مقیاس استاندارد تنش زاهای دانشجویان(کوهن)بود. داده ها در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بر اساس یافته های پژوهش میانگین امتیاز تنش دانشجویان مورد مطالعه در حد9/16 ± 09/57 بود. میزان تنش دانشجویان در حد متوسط بود.
    بحث و نتیجه گیری
    تنش مانع یادگیری دانشجویان می شود بنا بر این پیشنهاد می شود دانشکده های پرستاری با ارایه آموزش و راهکارهای مناسب به مربیان و دانشجویان پرستاری جهت شناخت همه جانبه امور و مشکلات آموزش بالینی خصوصا شناخت عوامل تنش زای کار آموزی بالینی و چگونگی یافتن روش های موثر مقابله با آن ها اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: تنیدگی، دانشجوی پرستاری، کارآموزی بالینی
  • عظیمه قربانیان، دکترعباس حدادپور، دکترمحمدرضا ملکی صفحه 42
    مقدمه
    رهبری یکی از ضرورت های اصلی برای انجام فعالیت های بسیاری از سازمان های امروزی است. رهبری در همه حرفه ها و خصوصا در حرفه چالش انگیزی مانند خدمات فوریت های پزشکی بسیار حائز اهمیت است. مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی که به نام اورژانس 115 نیز شناخته می شود در راستای حفظ سلامت افراد جامعه ایجاد شده است. تکنسین های فوریت های پزشکی با محیط استرس زایی روبرو می باشند، که کار کردن در آن بسیار دشوار است. با توجه با این شرایط کاری، و ضرورت دقت و سرعت عمل در نجات جان انسان ها، اهمیت رضایت شغلی در این حرفه دو چندان به نظر می رسد. یکی از عواملی که با رضایت شغلی رابطه دارد سبک رهبری است، بر اساس پژوهش های انجام شده، برخی سبک های رهبری در افزایش رضایت شغلی کارکنان تاثیر دارد.
    مواد و روش ها
    تکنسین های مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی شهرستان اصفهان و مدیران سطوح مختلف جامعه آماری پژوهش تشکیل می دهند. با تو جه به محدود بودن تعداد آن ها نمونه گیری انجام نشده است. جهت بررسی سبک رهبری، پرسش نامه چند عاملی رهبری (MLQ) به کار رفته است و به منظور سنجش رضایت شغلی پرسشنامه شاخص توصیفی شغل (JDI) استفاده شده است. روایی و پایایی هر دو پرسشنامه مورد تایید قرار گرفته است؛ و برای بررسی رابطه سبک رهبری و رضایت شغلی تحلیل همبستگی پیرسون به کار رفته است.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این پژوهش دو سبک رهبری تحول آفرین و تبادلی با رضایت شغلی رابطه معنادار داشته اند (0.01 P)، و سبک رهبری عدم مداخله گر با رضایت شغلی رابطه نداشته است.
    بحث و نتیجه گیری
    شایسته است در حرفه چالش انگیزی چون خدمات فوریت های پزشکی از افرادی در نقش مدیر استفاده شود که ویژگی های مطلوب رهبری تحول آفرین را داشته باشند و حتی با طرق مختلف نظیر آموزش زمینه تقویت رفتارهای رهبری اثربخش بین مدیران سطوح مختلف فراهم شود. تا رضایت شغلی تکنسین های فوریت های پزشکی ارتقا یابد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، رهبری تحول آفرین، رهبری تبادلی، رهبری عدم مداخله گر، رضایت شغلی
  • مهدی اسدزاده، حسین ابراهیمی، شیوا مختارزاده صفحه 52
    مقدمه
    در سال های اخیر پژوهش های زیادی در خصوص بررسی تاثیر کار شیفتی در گردش بر زندگی شغلی و خانوادگی پرستاران صورت گرفته است، اما در این میان کمتر پژوهشی به بررسی تاثیر کار شیفتی در گردش بر رضایت زناشویی آنان پرداخته است. در همین راستا، این پژوهش بر رضایت زناشویی در پرستاران شهر تبریز پرداخته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی – مقطعی می باشد. نمونه پژوهش شامل 150 پرستار بود که به طور تصادفی از میان پنج بیمارستان انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه رضایت زناشویی اینریچ جمع آوری شد. برای تجزیه تحلیل داده ها از محاسبه میانگین، انحراف معیار و آزمون t برای گروه های مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که میانگین رضایت زناشویی در پرستاران شیفت ثابت 90/19 ± 05/145 و در پرستاران شیفت در گردش 09/20 ± 26/151بود. بر اساس نتایج بدست آمده تفاوت معناداری در زمینه رضایت مندی زناشویی بین دو گروه شیفت کاری ثابت و در گردش نبود (128/0 = (P.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش آموزش به نظر می رسد مهارت های لازم در جهت افزایش بیشتر رضایت مندی زناشویی کلیه پرستاران امری ضروری است.
    کلیدواژگان: کار شیفتی در گردش، رضایت زناشویی، پرستاران
|
  • Lotfi M. , Hasan Khani H. , Fathi Azar E. , Mokhtari M. Page 5
    Background and Objectives
    Nurses’clinical decision-making is a complex process in OR that holds potential to influence the quality of care. So, this study was designed to investigate the effect of compound education simulation and critical thinking strategies on clinical decision making in Perioperative nursing students.
    Material and Methods
    This quasi-experimental study was conducted as pretest-posttest design, on 32 Perioperative nursing students in two groups of control (15students) and experiment (17 students). After performing the pretest of clinical decision making skills, both groups spent 16 sessions of simulation. The experiment group was taught using the simulation and critical thinking strategies and the students of control group had the simulation only. After finishing the educational course, clinical decision making skill in the two groups was compared and the results were analyzed by SPSS software.
    Results
    Final results, the study showed no significant differences in the two groups.
    Conclusion
    This study, Researchers provided an educational approach to improve clinical decision making in the operating room nurse. It would be an important step in upgrading the skill of clinical decision making in nursing. Therefore, further studies with more samples, and training sessions are offered.
  • Hasanpoor, Sh , Bani S. Page 12
    Background and Objectives
    Continued evaluation, recognition of strengths and correction of weaknesses are necessary to improve clinical education; in this regard, opinions of students as the main element of education process can help us to develop futures programs.
    Materials and Methods
    In this descriptive research 44 senior midwifery students studying at Tabriz Nursing and Midwifery Faculty were selected. Their Opinion about problems of midwifery clinical education was evaluated by a questionnaire consisted of 7 sections: demographic characteristics, clinical instructors, the students, clinical teaching environments, educational planning and Evaluation. Data were analyzed by using Descriptive Statistics in SPSS.
    Results
    The problems mentioned by the students were, in order of importance: student factors (82%), clinical teaching environments (61%), Educational planning (56%), Evaluation (56%) and clinical instructors (36%).
    Conclusion
    Findings showed that many of the clinical education problems can be reduced by providing facilities for students, creating interest in them and recruitment of competent instructors.
  • Shahim A. , Lotfi M. , Rahmani A. Page 19
    Background and Objectives
    Professionalization has been a fundamental and basic concept of nursing. This phenomenon appears in the result of an interaction between person –working environment and interpersonal communication. This communication allows to members to organize themselves and resources as well as working together to solve problems. Therefore nursing students should have achieved the appropriate level of socialization during their education. There are few studies conducted in our country on professional socialization of nursing students. The aim of this study was to survey professional socialization of nursing graduates of Nursing & Midwifery Faculty of Tabriz.
    Material and Methods
    This descriptive study was conducted in 2010 in which 28 bachelor of nursing graduates were selected by using census method. The professional socialization questionnaire, containing 48 items, was used for data collection. The questionnaires scores ranged from 48 to 336. Data was analyzed by using descriptive statistics method.
    Results
    71/4 % of nursing graduates had a model of nursing education during their education courses. In their opinions 60/7 percent of clinical instructors and 25 percent of nurses were appropriate model in nursing cultural transmission. The mean score of student professional socialization was 249 ± 29/5 while six students(21/4%) were in normal level and 22 students (77%) were in high-level of professional socialization.
    Conclusion
    The level of professional socialization achieved by nursing students is acceptable. Regarding lack of studies in this issues and, also, importance of professional competencies of nursing students to fulfill the health system, additional investigation and without the limitation of the current study are recommended.
  • Mohajjelaghdam A. , Alinejad H. , Abdollahzadeh F. , Rahmani A. C., Samadirad B. Page 26
    Introduction &
    Objective
    The professional knowledge of nurses will help enhance the quality of nursing care and prevent legal problems. Therefore, the purpose of present study was to assess knowledge of professional rules among hospital nurses of educational centers of Tabriz University of medical sciences.
    Materials And Method
    This is a descriptive research in which nurses’ knowledge of professional rules was assessed using a researcher-made questionnaire. In this study 298 nurses working in educational centers of Tabriz University of medical sciences were selected by convenience sampling method. Data analyzing was conducted by using SPSS statistic software.
    Results
    The results showed that 88/9% of samples had weak and 11.1% had moderate knowledge about nursing professional rules; none of the participants had high-level knowledge in this field.
    Conclusion
    The results indicate that the professional knowledge of nurses participated in this study is not desirable. Also, there is a need to create training programs and for inclusion of them in nursing curriculum, too.
  • Parvan K. , Gojazadeh M. , Hoseinpoor A. Page 33
    Background and Objectives
    Clinical clerkship is the most important part of nursing education. Clinical setting is stressful that may create tension to students. Exposure to high stress may have negative impacts on clinical learning experiences, success and mental health of them. The purpose of this study was to determine clinical stress of nursing students of Tabriz Nursing Faculty (2010).
    Material and Methods
    This is descriptive study. All of the181 clinical clerkship students of the school participated in this study. After determining validity and reliability of the tool a questionnaire consisted of some social-demographic characteristics and standard scale of stress (Cohen) administered to the samples. Data analysis was performed using SPSS/Ver15.
    Results
    Students’ stress had a mean of M=57/09±16/97, the stress level was moderate.
    Conclusion
    Results showed that students perceived a moderate level of stress in clinical settings and instructors should focus on reducing the stress level of the students. To identify clinical education problems and pitfalls in nursing, especially stress factors of clinical clerkship and to find effective ways to cope with it, it is recommended that nursing-school officials should develop proper training and strategies providing for instructors and students.
  • Ghorbanian A. , Hadadpoor A. , Maleky M.R. Page 42
    Background and Objectives
    Leadership is one of the main requirements for the activities in today’s organizations. Leadership is very important in any professions, especially in challenging ones such as Emergency Medical. Disaster management and Emergency Medical Center (known as the 115 service) has been created in order to protect public health which is faced with stressful situations. Working conditions and the importance of accuracy and speed enforcement in saving lives increases the importance of job satisfaction. Among the factors that determine job satisfaction is leadership style. According to the conducted researches some leadership styles have increased job satisfaction.
    Materials and Methods
    Statistical population included Technicians of Disaster management and Emergency Medical Center of Isfahan city and the managers of different levels. Society sampling was not performed due to limited number of them. To review leadership style Multifaceted Leadership Questionnaire (MLQ) is used and the job satisfaction a questionnaire Job Description Index (JDI) were used. Validity and reliability of both questionnaires have been approved. Pearson correlation was used to analyze the relationship between leadership style and job satisfaction.
    Results
    Findings showed a significant relationship between Transformational leadership style and the Transactional leadership with job satisfaction (P ≤0.01); there was no relation between Laissez faire Leadership style and job satisfaction.
    Conclusion
    Managers of emergency services (challenging jobs) should have it characteristics of transformative leadership. In order to improve job satisfaction levels of emergency medical technicians it should be tried to strengthen effective leadership behaviors of managers across different levels.
  • Asadzadeh M. , Ebrahimi H. , Mokhtari Sh Page 52
    Background and Objectives
    During the recent years many researches have been carried out on the effect of rotating shift work on career and family life of nurses but few studies have examined its impact on marital satisfaction among nurses. Thus the purpose of this study was to determine the effect of rotating shift work on marital satisfaction among Tabriz nurses.
    Materials and Methods
    This is a descriptive cross-sectional study included 150 nurses who were randomly selected from five hospitals. Data gathering tool was Enrich marital satisfaction scale and were analyzed by using mean, standard deviation and T-test.
    Results
    Results showed that the nurse’s mean marital satisfaction for fixed shift was 145/05±19/90 Vs 151/26±20/09 for rotating shift group. Findings revealed no significant difference in marital satisfaction between fixed shift and rotating shift nurses (P = 0.128).
    Conclusion
    Regarding the results of the current research implementation of skill training programs is necessary to increase marital satisfaction of all nurses.