فهرست مطالب
نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1389)
- 196 صفحه، بهای روی جلد: 11,000ريال
- تاریخ انتشار: 1389/10/20
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحه 9هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش بخشودگی بر میزان بخشودگی زوج ها بود. نمونه این پژوهش، 30 زوج از زوج های مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهریزد درسال 1386 بوده که به صورت نمونه گیری تصادفی در دوگروه آزمایش(15 زوج) وکنترل (15 زوج) جایگزین شده اند. متغیروابسته در این پژوهش میزان بخشودگی زوج ها بود که با پرسشنامه بخشودگی اینرایت و همکاران (2000) ارزیابی شد. متغیرمستقل،آموزش بخشودگی بود که در هفت جلسه تنظیم و به گروه آزمایش آموزش داده شد. فرضیه پژوهش این بود که آموزش بخشودگی برمیزان بخشودگی زوج ها و ابعاد آن(عاطفی، رفتاری، شناختی) موثر است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش بخشودگی، میزان بخشودگی زوج ها را افزایش می دهد (18/25=F، 01/0< P) و همچنین آموزش بخشودگی برابعاد عاطفی (65/5=F، 05/0P<)، شناختی (08/7=F، 01/0=P) و رفتاری (35/13= F، 01/0P<) موثر است.
کلیدواژگان: بخشودگی، آموزش بخشودگی، زوج ها -
صفحه 27پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه انگیزش پیشرفت و سن با سبک رهبری مدیران مدارس ابتدایی شهر تهران انجام شد. به این منظور 430 نفر از مدیران مدارس ابتدایی شهر تهران انتخاب و مطالعه شدند. این نمونه به صورت تصادفی از مناطق مختلف نوزده گانه آموزش و پرورش شهر تهران انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. در بخش سبک رهبری از پرسشنامه توصیف رفتار رهبر استفاده شد. در پژوهش حاضر روایی پرسشنامه سبک رهبری 76/0 که برای سبک رابطه مداری 62/0 و برای سبک وظیفه مداری 67/0 محاسبه شده است. برای سنجش انگیزش پیشرفت نیز از پرسشنامه انگیزش پیشرفت هرمنس، استفاده شد. در این پژوهش نیز برای سنجش روایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و مقدار آلفای محاسبه شده 74/0 است که نشان دهنده روایی بالای ابزار است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج حاصله حاکی از وجود رابطه(منفی) انگیزش پیشرفت و سبک رهبری است. ضرایب رگرسیونی منفی در هر دو معادله رگرسیونی با متغیرهای رابطه مداری و وظیفه مداری سبک رهبری، نشان دهنده همبستگی معکوس بین انگیزش پیشرفت و سبک رهبری است و با افزایش انگیزش پیشرفت، ابعاد وظیفه مداری و رابطه مداری مدیران کاهش می یابد. لذا می توان اذعان داشت، با افزایش انگیزش پیشرفت، سبک رهبری به سمتی گرایش پیدا می کند که تاکید کمتری بر رابطه مداری و وظیفه مداری دارد و به سمت سبک رهبری تفویض اختیار متمایل می شود.
کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، سبک رهبری، مدیران مدارس ابتدایی -
صفحه 45هدف از این مطالعه بررسی روابط موجود بین ابعاد الگوهای ارتباطات ادراک شده در خانواده (جهت گیری گفت و شنود و جهت گیری همنوایی) و جهت گیری های مذهبی (جهت گیری مذهبی همانندسازی شده و جهت گیری مذهبی درون فکنی شده) دانشجویان بود. در این مطالعه، 172 دانشجو که با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چندمرحله ای از میان دانشجویان دانشگاه آزاد واحد مرودشت انتخاب شده بودند، ابزار تجدید نظر شده الگوهای ارتباطات خانواده و پرسشنامه خودگردانی مذهبی را تکمیل کردند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه حاکی از آن بود که جهت گیری گفت و شنود خانواده پیش بینی کننده مثبت جهت گیری مذهبی همانندسازی شده است، اما پیش بینی کننده معناداری برای جهت گیری مذهبی درون فکنی شده نیست. جهت گیری همنوایی خانواده به طور مثبت جهت گیری مذهبی همانندسازی شده و جهت گیری مذهبی درون فکنی شده را پیش بینی می کند و قدرت پیش بینی کنندگی آن درباره جهت گیری درون فکنی شده بیشتر است.
کلیدواژگان: الگوهای ارتباطات خانواده، جهت گیری گفت و شنود، جهت گیری همنوایی، جهت گیری مذهبی همانندسازی شده و جهت گیری مذهبی درون فکنی شده -
صفحه 67امروزه نظام های آموزشی هم خود را عمدتا به انتقال معلومات و مهارت ها معطوف داشته اند و حال آنکه نخستین رسالت نظام های آموزشی، آموزش «چگونه فکر کردن» است. از آنجا که پرورش قوه تفکر، منوط به قدرت اندیشه و ذهنیت فلسفی معلمان و نیز شیوه تدریس آنها است، پژوهش حاضر درصدد است تا نخست ذهنیت فلسفی معلمان را بسنجد سپس ارتباط هر یک از ابعاد سه گانه ذهنیت فلسفی معلمان (تعمق، جامعیت و انعطاف پذیری) را با نگرش آنها نسبت به روش های تدریس فعال بررسی کند. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و جامعه آماری کلیه دبیران ریاضی مدارس راهنمایی دخترانه شهر اصفهان (216 نفر) بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 88 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار اندازه گیری پرسشنامه پیش ساخته ذهنیت فلسفی و نیز پرسشنامه محقق ساخته نگرش سنجش روش های تدریس فعال است. روایی پرسشنامه براساس آلفای کرونباخ محاسبه شد. این ضریب برای پرسشنامه ذهنیت فلسفی 84% و برای پرسشنامه نگرش به روش های تدریس فعال 77% به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شد. در سطح توصیفی با استفاده از مشخصه های آمار توصیفی ودر سطح آمار استنباطی از ضریب همبستگی، آزمون تی تک متغیره و رگرسیون چندگانه استفاده شد. بر طبق نتایج بین ذهنیت فلسفی و نگرش به روش های تدریس رابطه معنادار در سطح 01/0وجوددارد. بین ابعاد ذهنیت فلسفی، بعد جامعیت بامیانگین 136/4 سطح بالاتری را نسبت به دو بعد تعمق و انعطاف پذیری در میان معلمان به خود اختصاص داد. همچنین بین هریک از ابعاد جامعیت، تعمق و انعطاف پذیری ذهنیت فلسفی و نگرش به روش های تدریس فعال رابطه معنادار وجود دارد، اما رابطه بین بعد انعطاف پذیری و نگرش به روش های حل مسئله، اکتشافی وپروژه درمرتبه اول، قراردارد.
کلیدواژگان: ذهنیت فلسفی، تعمق، جامعیت، انعطاف پذیری، تدریس فعال -
صفحه 95این پژوهش با هدف بررسی شاخص های سازمان های نوروتیک و رابطه آن با مولفه های جوسازمانی و سبک مدیریت انجام شد. جامعه آماری کارکنان سه کارخانه صنعتی در اصفهان(600نفر) بودند که ازمیان آنها 145نفر به شیوه تصادفی از بخش های مختلف متناسب با جمعیت هر سازمان و پراکندگی مناسب در ویژگی های جمعیت شناختی (سن، سابقه، تحصیلات، میزان درآمد و جنسیت) به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. پرسشنامه های سازمان های بیمار (86/0= α)، سبک رهبری باردنز و متزکاس(87/0= α) و جوسازمانی سوسمن و دیپ(89/0= α) ابزار پژوهش بودند؛ نتایج نشان داد که در جوسازمانی، ابعاد وضوح اهداف و رضایت از پاداش با سازمان نمایشی، بین تمامی ابعاد جو سازمانی با سازمان های افسرده و بین ابعاد وضوح اهداف، وضوح نقش، رضایت از پاداش و توافق بر رویه ها با سازمان اسکیزوئید رابطه منفی معنادار به دست آمد. همچنین بین سبک رهبری وظیفه مدار با سازمان نمایشی رابطه منفی معنادار؛ بین سبک رهبری رابطه مدار و وظیفه مدار با سازمان افسرده و بین سبک رهبری رابطه گرا و سبک رهبری تلفیقی با سازمان اسکیزوئید رابطه منفی معنادار به دست آمد. در ضمن بر اساس مطالعات رگرسیون، اثربخشی ارتباطات از ابعاد جوسازمانی به پیش بینی معنادار (05/0P< و 544/0B=) سازمان افسرده قادر است. بین بقیه ابعاد جوسازمانی و سبک رهبری با سازمان های نوروتیک رابطه معنادار مشاهده نشد.
کلیدواژگان: جو سازمانی، سبک رهبری و وظیفه مدار، سبک رهبری رابطه مدار، سازمان های نوروتیک -
صفحه 115پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر داستان درمانی شغلی بر رضایت شغلی و عزت نفس سازمانی اجرا شد. روش پژوهش به صورت نیمه تجربی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه کارکنان آموزش و پرورش منطقه جرقویه استان اصفهان بودند. که براساس نمونه گیری تصادفی 20 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شده بودند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش فهرست توصیف شغلی اسمیت و پرسشنامه عزت نفس سازمانی پیرس و همکاران بود. اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss و با روش تحلیل کوواریانس داده ها تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که داستان درمانی شغلی بر رضایت شغلی و شاخص های آن جز کار در شغل فعلی و فرصت های ترفیع تاثیر داشته است (01/0p<) و (05/0p<)، ولی داستان درمانی شغلی بر عزت نفس سازمانی تاثیر نداشته است(05/0p>).
کلیدواژگان: داستان درمانی شغلی، رضایت شغلی، عزت نفس سازمانی -
صفحه 137این پژوهش با هدف بررسی میزان اثربخشی نظام یادگیری الکترونیکی دانشکده مجازی علوم حدیث شهر ری انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات پیمایشی بود. جامعه آماری آن را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته های مجازی دانشکده مذکور تشکیل می داد که تعداد آنها در سال تحصیلی 89-1388، 1926 نفر بود و از این میان تعداد 325 نفر نمونه به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش «پرسشنامه سنجش ارزش- رضایتمندی از خصوصیات نظام های یادگیری الکترونیکی» لوی(2006)، بود. برای وارسی روایی از شیوه های روایی محتوایی، سازه و صوری و نیز برای تعیین میزان پایایی آن از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد و برای ابزار مذکور در سازه های ارزش و رضایتمندی میزان پایایی به ترتیب 953/0 و 944/0 بود. نتایج نشان داد که هیچگونه رابطه معناداری بین سازه های ارزش و رضایتمندی وجود ندارد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد که این دو سازه ساختارهای عاملی متفاوتی داشته و تحلیل عاملی هر یک به استخراج عوامل متفاوت منجر شد. بر این اساس تحلیل عاملی تاییدی در سازه ارزش چهار عامل پشتیبانی محیطی یادگیرنده ها؛ فن آوری؛ پشتیبانی فنی و همکلاسی ها و درس و استاد با واریانس تراکمی حدود 5/61%؛ در سازه رضایت مندی به استخراج عوامل چهارگانه درس و استاد؛ دسترسی پذیری؛ فنآوری و پشتیبانی فنی؛ یادگیرنده و همکلاسی ها، با واریانس تراکمی حدود 50%، منجر شد. علاوه بر این ها نتایج بررسی داده ها با استفاده از «ابزار تحلیل ماتریسی شبکه ارزش رضایتمندی» نشان داد که وضعیت اثربخشی نظام یادگیری الکترونیکی مورد نظر(دانشکده مجازی علوم حدیث) در هر یک از ابعاد چهارگانه و در ارتباط با کل نظام نیز نسبتا متوسط است. ضمنا، نتایج تحلیل داده ها با «ابزار محک زنی لویس» نیز نشان داد که وضعیت اثربخشی نظام یادگیری الکترونیکی مورد نظر، در هر یک از ابعاد چهار گانه نسبتا متوسط و در ارتباط با کل نظام نیز متوسط و تا حدی خوب است.
کلیدواژگان: ارزشیابی، اثربخشی، یادگیری الکترونیکی، دانشکده مجازی علوم، حدیث شهر ری، ارزش، رضایتمندی
-
Page 9A sample of 30 couples who were clients at different counseling centers in Yazd were randomly assigned to two groups of experimental and control. Both group's forgiveness was initially measured using Enrite's questionnaire. The experimental group attended a seven week long course on forgiving. The effect of the course was assessed by comparing the two group's forgiveness after the course. Results showed that the experimental group improved significantly in all three dimensions of forgiveness.Keywords: forgiveness, learning to forgive, married couples
-
Page 27To determine the relationship between achievement motivation and leadership style, a random sample of 430 elementary school principals in Tehran was selected, 37.9 % of which were women. Two measures were used to assess leadership style (with reliability of 0.76) and achievement motivation (with reliability of 0.74). The analysis of the collected data showed a negative correlation between the two constructs. Thus, it seems that with the increase in motivation, the principals become less task and relation oriented, where as with the increase in motivation they tend to gravitate towards delegating their responsibilities.Keywords: motivation, leadership style, elementary principals
-
Page 45To explore the relationship between perceived communication patterns within the family with the religion orientation of the students, a sample of 172 university students was randomly selected and two measures of family communication and religious self regulation were administered. The analysis of the collected data revealed that students coming from families that are more oriented towards conversation tend to have an identifying religious orientation. This was not true of those with an introjective orientation. Families oriented towards conformity tend to have both identification and introjection religious orientations.Keywords: family communication patterns, conversation orientation, conformity orientation, identification religious orientation, introjections orientation
-
Page 67To assess the philosophical mentality and the attitude of math teachers towards the active methods of teaching, a sample of 88 middle school math teachers was randomly selected from among a population of 216 in Esfahaan. Two instruments were used: the P.M. and A.T.M. Questionnaires with 0.84 and 0.77 reliability respectively. Results show a significant relationship between philosophical mentality and attitude towards active teaching methods. Within the philosophical mentality, the comprehensive dimension was higher than the other two. The flexibility dimension was highly correlated to problem solving methods.Keywords: philosophical mentality, active teaching methods, attitude, math teachers
-
Page 95To study the leadership style and organizational atmosphere in neurotic organizations, a sample of 145 workers from among a total of 600 in three industrial plants in Esfahaan was randomly selected. Three measures of Neurotic Organizations, Leadership Styles, and Organizational Atmosphere, with internal consistencies of over 0.85, were administered. The analyses of the data show that expressive organizations have task oriented leadership style, clear goals, and are satisfied with the bonuses received, while the schizoid organizations have relation oriented leadership style, and exhibit role clarity and procedural agreement as well. The depressed organizations seem to have both types of leadership styles. Effective communications seems to be a significant predictor of the type of organization.Keywords: organizational atmosphere, leadership styles, types of organization
-
Page 115To evaluate the impact of career narrative therapy on job satisfaction and organizational self esteem, a sample of 20 educational staff members were selected and divided into two groups of equal size, one of which went through a group career narrative therapy course. Both group's job satisfaction and organizational self esteem was assessed before and after the treatment using Smith's Job Description List and Pierce,et.al.'s Organizational Self Esteem Questionnaire. Results show that the therapy has been effective as far as job satisfaction is concerned, but the organizational self esteem has not been affected.Keywords: career narrative therapy, job satisfaction, organizational self esteem
-
Page 137To evaluate the effectiveness of the E-learning program at the virtual college of Oloom Hadees, a questionnaire on valuing and satisfaction was administered to a sample of 325 students. The reliability of the instrument was assessed to be 0.95. The analysis of the collected data showed no significant relationship between valuing and satisfaction as they have different factorial structures. Valuing seems to be a function of environmental support for the learners, technology, technical support and classmates, and subject and teacher collectively explain 61.5% of the variance. Satisfaction, on the other hand, seems to be a function of subject and teacher, accessibility, technology and technical support, and the learner and classmate which together explain to 50% of the variance. Further analyses of the data revealed that the effectiveness of the program is rather moderate.Keywords: evaluation, effectiveness, e, learning, valuing, satisfaction, Oloom Hasees