فهرست مطالب

نشریه رخساره های رسوبی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی امینرسولی، یعقوب لاسمی، شرمین ظاهری صفحه 1
    سازند آسماری، الیگومیوسن، در میدان نفتی آغاجاری دربردارنده نهشته های کربناته و آواری (بخش ماسه سنگی اهواز) است. در چاه شماره 61 این میدان، نهشته های آواری بخش ماسه سنگی اهواز با ناپیوستگی در بین سازند پابده (در پایین) و نهشته های سنگ آهکی بخش بالایی سازند آسماری (در بالا) جای دارد. بررسی نهشته های واحدهای پایینی و بالایی بخش ماسه سنگ اهواز در این چاه به شناسایی رخساره های وابسته به بخشهای دریای باز، دره های کنده شده و پر شده، سد، تالاب، پهنه جزر و مدی، دلتاهای پهن و کشیده و رودخانه ای انجامیده است. این رخساره ها پس از پویایی تکتونیکی سرانجام روپلین ساخته شده اند. همچنین این بررسی نشان می دهد که واحد پایینی بخش ماسه سنگ اهواز در یک رمپ با انتهای پر شیب و واحد بالایی آن در رمپ هموکلینال آمیخته کربناته آواری نهشته شده اند. این تغییرها ناشی از سازوکارهای تکتونیکی، نوسانهای سطح دریا و فرآیندهای رسوب گذاری است.
  • بهناز بلمکی، مسعود اصغریان رستمی*، محمد وحیدی نیا، مهین محمدی صفحه 19

    به منظور شناسایی سیستماتیک خارپوستان، روزن داران پلانکتونیک و جغرافیای دیرینه، برشی از سازند گورپی در نزدیکی روستای میش خاص جنوب شرق استان ایلام مورد نمونه برداری و بررسی دقیق قرار گرفت. سازند گورپی در این برش شامل 310 متر مارنهای خاکستری تیره با میان لایه های مارن آهکی خاکستری و حاوی عضو سیمره با لیتولوژی سنگ آهک و میان لایه های شیلی و عضو امام حسن با لیتولوژی سنگ آهک رس دار می باشد. سن سازند گورپی در این برش بر مبنای روزن داران پلانکتونیک، از کامپانین پیشین تا پالئوسن پسین است. نمونه های خارپوست سازند گورپی تنها در عضو سیمره قرار دارند. لذا این عضو مورد نمونه برداری قرار گرفت و 10 گونه Coenholectypus inflatus، Conulus douvillei، Coptodiscus noemiae، Goniopygus superbus، Hemiaster noemae، Hemipneustes compressus، Micraster sp.، Orthopsis miliaris، Pygurostoma morgani و Salenia nutrix با سن انتهای کامپانین و ابتدای ماستریشتین در آن شناسایی گردید. در این مطالعه از دو گروه فسیلی روزن داران پلانکتونیک و خارپوستان برای تعیین جغرافیای دیرینه استفاده شده است. اغلب روزن داران پلانکتونیک این برش فرمهای نواحی گرم با دیواره ضخیم و دارای کیل مانند Globotruncana، Globotruncanita، Gansserina، Abathamphalus و Contusotruncana می باشند. جنسهایی از خانواده های Bolivinidaeو Gavelinellidae از روزن داران بنتونیک نیز به فراوانی مشاهده می شوند. با مقایسه خارپوستان سازند مورد مطالعه و نمونه های معرفی شده از اسپانیا، امارات متحده عربی، عمان و عربستان می توان این مناطق را از نظر جغرافیای دیرینه یکسان در نظر گرفت. در نهایت با بررسی خارپوستان و روزن داران در این برش و مقایسه آنها با نمونه های شاخص ایالتهای جغرافیایی دیرینه در زمان کرتاسه، می توان این ناحیه را به عرضهای جغرافیایی پایین نیم کره شمالی و ایالت تتیس ارتباط داد

  • الهام بهفروزی، امرالله صفری، حسین وزیری مقدم صفحه 31
    در این تحقیق زیست چینه نگاری سازند قم در شمال غرب کاشان (برش چنار) مورد مطالعه قرار گرفته است. سازند قم در برش مورد مطالعه با 147 متر ضخامت شامل سنگ آهک مارنی، سنگ آهک متوسط لایه تا ضخیم لایه است که با ناپیوستگی آذرین پی بر روی سنگهای ولکانیک ائوسن و با ناپیوستگی هم شیب در زیر آبرفتهای عهد حاضر قرار گرفته است. از نهشته های مورد مطالعه 112 نمونه برداشت و پس از مطالعه 28 جنس و 38 گونه روزن دار بنتونیک شناسایی شد. به علت عدم معرفی یک بیوزوناسیون رسمی برای سازند قم و شباهت مجموعه روزن داران بنتیک سازند قم با سازند آسماری، جهت تعیین سن نهشته های سازند قم از بیوزوناسیون وایند (1965) و لارسن و همکاران (2009) که برای سازند آسماری ارائه شده استفاده شد. بر این اساس یک بیوزون تجمعی با عنوان Lepidocyclina- Operculina- Ditrupa- Assemblage Zone مورد شناسایی قرار گرفته است. با توجه به روزن داران شناسایی شده سن سازند قم در منطقه مورد مطالعه الیگوسن (روپلین شاتین) در نظر گرفته شده است. در پایان برش مورد مطالعه با برخی از نقاط ایران مرکزی مورد مقایسه قرار گرفت. رسوب گذاری نهشته های سازند قم در جنوب شرق تا آکیتانین تداوم یافته است.
  • ترک زاده ماهانی، وزیری، داستانپور، خسروی، حسنی صفحه 41
    به منظور مطالعه جنسها و گونه های استراکدهای الیگو میوسن و پالئواکولوژی آنها برش مناسبی به نام جفریز واقع در 50 کیلومتری شمال بافت و جنوب غربی کرمان انتخاب و از آن نمونه برداری شد. برش جفریز دارای میکروفونای متنوعی از روزن داران و استراکدهاست. برش مورد نظر با دگرشیبی بر روی سنگهای آتشفشانی رسوبی ائوسن قرار دارد و رس آن یک سطح فرسایشی است. مطالعه استراکدهای موجود در این برش به شناسایی 19 جنس و 21 گونه انجامید. استراکدها متعلق به 2 راسته پودوکوپیدا و پلاتیکوپیدا می باشند. ترکیب مجموعه استراکدها محیط اکولوژیکی مناسب و مطلوبی در زمان نهشته شدن رسوبات به خصوص غنی بودن محیط از نظر اکسیژن، نور، مواد غذایی و شرایط آب و هوایی گرم را نشان می دهد. استراکدهای موجود به علاوه روزن داران بنتیک، سنی معادل میوسن پیشین (آکی تانین) را برای این توالی نشان می دهند.
  • احمدرضا خزاعی، سید ناصر رئیسالسادات، شهرام اسدی صفحه 52
    به منظور مطالعه رودیستهای کرتاسه پیشین در شرق ایران، برشی از رسوبات این دوره در جنوب غرب قاین انتخاب و اندازه گیری شده است. ضخامت برش مورد مطالعه 81 متر می باشد. توالی سنگی اندازه گیری شده شامل کنگلومرا، ماسه سنگ و سنگ آهکهای توده ای محتوی سنگواره های فراوان دوکفه ای های رودیست، شکم پایان و اوربیتولینا می باشد. مطالعه سیستماتیک نمونه های رودیست به شناسایی 2 جنس و 4 گونه شامل Pseudotoucasia catalaunica، Pseudotoucasia santanderensis، Pseudotoucasia sp. وToucasia carinata انجامیده است. با توجه به گونه های رودیست مورد مطالعه، گونه های اوربیتولینای گزارش شده و موقعیت چینه شناسی واحدها، سن آپتین پسین برای این برش پیشنهاد می شود. گونه های شناسایی شده در این منطقه با انواع گزارش شده در قلمرو تتیس به ویژه حاشیه شمالی آن قابل مقایسه بوده و نشان از ارتباط فونی بین این نواحی دارد
  • احمد رئوفیان، کاظم سید امامی، علیرضا عاشوری، محمود رضا مجیدی فرد، برنارد ژولی صفحه 68
    ردیفهای رسوبی ژوراسیک میانی پسین در پهنه ساختاری بینالود (شمال شرق ایران) دارای ستبرای زیادی بوده و غالبا از مارن، شیل، سنگ آهک و سنگ آهکهای مارنی تشکیل شده است. این ردیفهای رسوبی حاوی زیای آمونیتی فراوان و متنوعی است. در این میان خانواده فیلوسراتیده آاز بین زیای آمونیتی موجود با سهمی حدود 40 درصد بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده و مورد مطالعه قرار گرفته است. گونه های شناسایی شده در این پژوهش عبارتند از:Calliphylloceras demidoffi، Callipylloceras disputabile، Holcolissoceras sp.، Holcophylloceras zignodianum، Phylloceras aff. kudernatschi، Phylloceras sp.، Phylloceras velaini، Ptychophylloceras (Tatrophylloceras) biarcuatum، Ptychophylloceras (Tatrophylloceras) euphyllum، Sowerbyceras tortisulcatum، Sowerbyceras sp.
  • سید ناصر رئیسالسادات، اسدالله محبوبی صفحه 88
    در این مطالعه داده های ایزوتوپهای پایدار کربن و اکسیژن سازندهای سرچشمه و سنگانه ناحیه تکل کوه در غرب حوضه کپه داغ مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس مطالعات چینه شناسی و دیرینه شناسی آمونیتها، سن سازند سرچشمه، بارمین پسین آپتین پیشین و سن سازند سنگانه آپتین پیشین تعیین شده است. نسبتهای ایزوتوپی کربن و اکسیژن برای تعداد 35 نمونه بلمنیت اندازه گیری شده است. تغییرات ایزوتوپ کربن در برشهای مورد مطالعه با نتایج زیست چینه ای تطبیق داده شده است و با داده های ایزوتوپ کربن در برش تیپ آپتین در اروپا و نیز برخی از برشها در حوضه تتیس مقایسه شده است. نتایج حاصل از این انطباق، تشابه قابل قبولی را نشان می دهد. علاوه بر این، بر اساس شواهد فسیل شناسی و ایزوتوپی، شیلهای قاعده سازند سنگانه به عنوان رویداد غیراکسیژنی اقیانوسی (OAE1a) تفسیر شده است که با زون آمونیتی Deshayesites deshayesi مطابقت دارد. محاسبه دمای تشکیل رسوبات در بارمین آپسین بر اساس داده های ایزوتوپ اکسیژن با جغرافیای دیرینه حوضه کپه داغ قابل انطباق است.
  • سید محمد علی موسوی زاده، اسدالله محبوبی، رضا موسوی حرمی، محمدحسین محمودی قرایی، مهدی نجفی صفحه 99
    سازند سرچشمه به سن آپسین با امتداد شمال باختری جنوب خاوری در ناودیس خور واقع در شمال مشهد (خاور کپه داغ) رخنمون دارد. این سازند در برش مورد مطالعه به طور عمده از شیل، مارن و سنگ آهکهای نازک لایه حاوی اثرات فسیلی تشکیل شده است. مرز پایینی سازند سرچشمه با سازند تیرگان به صورت تدریجی و هم شیب و مرز بالایی آن در هسته ناودیس به صورت فرسایش یافته است. در این مطالعه پنج اثرجنس Paleodictyon، Zoophycos، Scolicia، Arthrophycus و Chondrites و سه اثرگونه Paleodictyon maximum، Paleodyction strozzi و Paleodictyon miocenicum شناسایی شده است. با توجه به گسترش مکانی اثرفسیلها، شرایط رسوب گذاری سازند سرچشمه در این برش به احتمال زیاد در بخش رمپ خارجی (Outer ramp) و مکانی با سطح اکسیژن پایین و با عمق بیشتر بوده است. این شرایط متفاوت از آن چیزی است که قبلا برای این سازند در این برش تفسیر می شد.
|
  • Hadi Amin-Rasouli, Yaghoub Lasemi, Shermin Zaheri Page 1
    The Asmari Formation (Oligo-Miocene) consists of carbonate and terrigenous deposits (Ahwaz Member) in the Aghajari Oil Field. In the Aghajari Well No. 61, the Ahwaz sandstone Member is unconformably bounded by underlain Pabdeh Formation and the overling upper Asmari Member. Petrograpgic studies of the terrigenous deposits of the Ahwaz Member led to recognition of open marine, incised valley, barrier, lagoon, tidal flat, elongate and lobate deltas and fluvial facies. These facies were formed after late Ruplian tectonic activity. Based on this study, the lower unit of the Ahwaz Sandstone Member was formed on mixed carbonate-terrigenous distally steepened ramp, but its upper unit, on the other hand, was formed on a homoclinal ramp. Facies changes within the Ahwas Member were the result of tectonic activity sea level fluctuations and depositional processes
  • Behnaz Balmaki, Masoud Asgharian Rostami, Mohammad Vahidinia, Mahin Mohammadi Page 19

    The Gurpi formation in Mish-Khas Section, North of Ilam, consists of 310m marl with intercalations of limy marl with two formal members of Seymareh and Emam-Hasan. The Seymareh Member is consisting of limestone and Emam-Hasan Member is argillaceous limestone. This rock unit was deposited from Late Santonian through late Paleocene based on planktonic foraminifera recorded. At this section sampling Echinoids from Seymareh member and ten species with Upper Campanian-Lower Maastrichtian age recognized that as follow: Goniopygus superbus, Hemiaster noemae, Orthopsis miliaris, Salenia nutrix, Hemipneustes compressus, Coptodiscus noemiae, Pygurostoma morgani, Conulus douvillei, Micraster sp., Coenholectypus inflates. At this study using two factor Planktonic Foraminifera and Echinoids for determining Paleobiogeography. Comparing Planktonic Foraminifera and Echinoids assemblages recovered from this section with those of Cretaceous biogeographical provinces indicate a close similarity with those of low latitudinal at Northern hemisphere and Tethyan realm.

  • Elham Behforouzi, Amrollah Safari, Hossein Vaziri-Moghaddam Page 31
    In this research, biostratigraphy of the Qom Formation in Chenar area (northwest of Kashan) was studies. The thickness of the formation in this section is 147m. It mainly consists of marly limestone and medium to massive limestone. In this section, the Qom Formation nonconformably lies between Eocene Volcanic at the base, and recent alluvium at the top. 112 samples were taken from the studied section led to identification of 28 genera and 38 species. Because of naught identification a formal biozonation for Qom Formation and similarity of the assemblage recorded to these recorded from Asmari Formation study (wynd, 1965) and (Laursen and et al. 2009) the published for the Asmari Formation used here. Based on idestified foraminifera the age of the Qom Formation in the studied section is Oligocene (Rupelian- Chattian). Based on the recognized foraminifera section is comparable to: Lepidocyclina- Operculina- Ditrupa- Assemblage Zone Sections of study trend are parallel with main sedimentation trend of the Qom Formation. Sedimentation of the Qom Formation continued to Aqutanian southeast ward.
  • Iman Torkzadeh Mahani, Mohammad Reza Vaziri, Mohammad Dastanpour, Zohreh Khosravi, Mohammad Javad Hasani Page 41
    In order to study the genus and species Ostracods of Oligo – Miocene and their paleoecology in Kerman province, one section (Gefriz) has been chosen and sampled. The Gefriz section is located in 50 km north of Baft and south west of Kerman. Gefriz section has microfauna of Foraminifera and Ostracods. The studied section disconformably overlies the Eocene Volcano sedimentary rocks, while at the top an erosional surface occurs. The study of Ostracods led also to reorganization of 19 genera and 21 species. The Ostracods belong to podocopids and platycopids orders are present. Constituents of this assemblage of ostracods community confirm a favorable condition during the deposition of the strata, specially well – oxygen, light, food and show a warm environment. These Ostracods and associated foraminifers are representing an Early Miocene (Aquitanian) age for this succession.
  • Ahmad Reza Khazaei, Seyed Naser Raisossadat, Shahram Asadi Page 52
    In order to study Early Cretaceous rudists in east of Iran, a section in southwest of Qayen has been selected and measured. The thickness of section is about 81 meters. The sequence is including of: conglomerate, sandstone and massive limestones with rich fauna of rudists, gastropods and foraminifera (orbitolinid). Based on systematic investigations two genera and four species related to rudists consist of Pseudotoucasia catalaunica, Pseudotoucasia santanderensis, Pseudotoucasia sp. and Toucasia carinata have been identified. Late Aptian age is suggested for studied section with respect to the identified taxa of rudists, orbitolina species, and stratigraphic position. The recognized rudists show resemblances to those are reported from Tethian realm, especially from northern margin of Tethys. This similarity confirms fauna relationship among these areas.
  • Ahmad Raoufian, Kazem Seyed Emami, Ali Reza Ashouri, Mahmoud Reza Majidifard, Bernhard Joly Page 68
    Middle and Late Jurassic strata attain a great thickness in the Binalud Range Zone (Northeast Iran). These consist mainly of shale, marl, limestone and marly limestone with abundant ammonite fauna. Phylloceratidae have the highest percentage (~ 40%) among the fauna and are the aim of the present study. The following taxa are described: Phylloceras sp., Phylloceras aff. kudernatschi, Phylloceras velaini, Holcophylloceras zignodianum, Callipylloceras disputabile, Calliphylloceras demidoffi, Ptychophylloceras (Tatrophylloceras) biarcuatum, Ptychophylloceras (Tatrophylloceras) euphyllum, Holcolissoceras sp., Sowerbyceras sp., Sowerbyceras tortisulcatum.
  • Seyed Naser Raisossadat, Asadollah Mahboubi Page 88
    This research is focused on isotopic analysis data of Sarcheshmeh and Sanganeh Formations in Takal Kuh area in west Kopet Dagh. Based on stratigraphic and paleontologic studies of ammonites, Late Barremian- early Aptian age for Sarcheshmeh and early Aptian age for Sanganeh formations were suggested in study area. Carbon and oxygen isotopes values were analyzed for 35 samples. Variation of carbon isotopes in studied sections were correlated with biostratigraphic data and compared with isotopic data of Aptian type section in Europe and some other sections in Tethys. This correlation shows well similarities. Moreover, based on isotopic and paleontologic data, basal shale of the Sanganeh Formation is interpreted as OAE1a (Oceanic Anoxic Event) which is correlated with Deshayesites deshayesi biozone. Calculated temperature of ambient water during deposition of Barremian-Aptian deposits is supported by paleogeographic maps of Kopet-Dagh.
  • Mohammad Ali Moussavi Zadeh, Asadollah Mahboubi, Reza Moussavi Harami, Mohammad Hossein Mahmoudi Gharaie, Mahdi Nadjafi Page 99
    Sarcheshmeh Formation (Aptian) exposed in the Khur syncline with northwest- southeast trend, (eastern Kopet-Dagh zone). It mainly consists of shale, calcareous shales and thin bedded limestones with trace fossils. Sarcheshmeh Formation overly conformable on Tirgan Formation and its upper boundary is eroded in this section. For basin analysis based on ichnofossils, a lithostratigraphic section in the Khur syncline (N Mashhad) was selected and studied. Five ichnogenera; Paleodictyon, Zoophycos, Scolicia, Arthrophycus, Chondrites, and three ichnospecies; Paleodictyon maximum, Paleodictyon strozzi, Paleodictyon miocenicum, were identified. Sarcheshmeh Formation has been interpreted as a shallow marine deposite, it may be, however deposited in the deeper environment such as, outer ramp with lower oxygen level, where these ichnofossils formed