فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 57 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اصغر شاهمرادی، ایمان حقیقی، راضیه زاهدی صفحه 5

    هدف این مطالعه، تحلیل آثار افزایش قیمت حامل های انرژی در کنار پرداخت یارانه نقدی به خانوارها و بخش های تولیدی با استفاده از الگوی تعادل های محاسبه پذیر است. از مهم ترین خصوصیات این الگو، مدل سازی افزوده حمل و نقل در کنار افزوده عمده فروشی و خرده فروشی برای کالاها و بهره گیری از آرمینگتون تعدیل شده در تعاملات خارجی است. در این مقاله دو سناریو از افزایش قیمت و همزمان دو سناریوی توزیع درآمد در نظر گرفته شده است. در یک سناریو قیمت حامل های انرژی به سطح قیمت های فوب خلیج فارس (سال 1389) افزایش یافته و در سناریوی دیگر قیمت ها به 75 درصد فوب افزایش یافته اند. همچنین در یک سناریو از توزیع درآمد، سهم خانوارها، بخش های تولیدی و دولت از درآمد حاصل به ترتیب 50، 30 و 20 درصد درنظر گرفته شده است و در سناریوی دیگر این سهم ها به ترتیب 60، 30 و 10 درصد بوده اند. نتایج نشان می دهد که در سیاست افزایش قیمت حامل های انرژی و پرداخت یارانه نقدی کاهش سهم دولت از 20 درصد به 10 درصد باعث می شود نیمی از کاهش در رفاه خانوار ها جبران شده و کاهش در تولید نیز تا حدی جبران گردد. بر اساس نتایج این مطالعه، سناریوهای مختلف افزایش قیمت انرژی در کوتاه مدت باعث می شود رفاه و تولید کاهش داشته اما کل صادرات و کل واردات با افزایش مواجه گردد. مقایسه نتایج این مطالعه نسبت به مطالعاتی که بازتوزیع را شبیه سازی نکرده اند نشان می دهد که سیاست بازتوزیع منجر به تقلیل کاهش در رفاه و تولید شده است.

    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر، CGE، افزایش قیمت حامل های انرژی، یارانه نقدی
  • فرزاد کریمی، مهدی زاهدیکیوان صفحه 31
    اقتصاد مسکن یکی از شاخه های جوان علم اقتصاد است. طی سال های اخیر به دلیل توسعه بازار مسکن در کشور و وجود نوسان های شدید در میزان عرضه و تقاضای این کالا و تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم این بخش بر سایر بخش های اقتصادی لزوم برنامه ریزی دقیق و حساب شده به منظور اتخاذ سیاست های سرمایه گذاری در این بخش را امری ضروری و اجتناب ناپذیر ساخته است. این تحقیق در پی آن است تا به طراحی یک مدل و با توجه به شرایط ریسک، عدم قطعیت و وجود نوسان های موجود در بازار عرضه و تقاضای مسکن، الگویی بهینه در جهت تعیین اولویت و امکان سنجی اقتصادی برای سرمایه گذاری در این بخش را به سرمایه گذاران و فعالان در این عرصه معرفی نماید. این تحقیق در سه سناریو (خوشبینی، بدبینی و عدم قطعیت به شرایط بازار مسکن) هدف خویش را مورد بررسی قرار می دهد. مدل مورد استفاده در این تحقیق روش تصمیم گیری چند شاخصه فازی می باشد. این تحقیق در خصوص تمام استان های کشور و طی دوره زمانی (1387-1377) صورت پذیرفته است. نتایج این تحقیق شامل تعیین شاخص سرمایه گذاری برای هر استان و ترتیب اولویت و سطح بندی استان های کشور در بخش مسکن می باشد، همچنین نتیجه نهایی این تحقیق حاکی از آن است که با در نظر گرفتن شرایط عدم قطعیت و نوسان های بازار، الگوی فعلی سرمایه گذاری در بخش مسکن در استان های کشور بهینه نبوده و نیاز به تعدیل در درصدها و مقادیر سرمایه گذاری می باشد.
    کلیدواژگان: منطق فازی، تصمیم گیری چندشاخصه، مسکن و ساختمان، ریسک و عدم قطعیت، امکان سنجی
  • کریم آذربایجانی، سارا طاعتی صفحه 57
    تجارت درون صنعت، صادرات و واردات همزمان کالاها و خدماتی است که در یک گروه صنعتی مشابه دسته بندی شده اند. تجارت درون صنعت به دو بخش تجارت درون صنعت افقی و عمودی تفکیک می شود که به ترتیب با تجارت محصولات در یک کیفیت مشابه و دیگری با کیفیت های متفاوت تعریف می شوند. تاکید این مطالعه بر تجارت عمودی درون صنعت به دلیل سهم 92/80 درصدی آن طی سال های (2006-1997) از کل تجارت درون صنعت ایران است. در این مطالعه مشخصه های تجارت عمودی درون صنعت با استفاده از شاخص گرابل و لیود میان ایران و چند شریک مهم تجاری آن (چین، کره جنوبی، امارات متحده عربی، ژاپن، ترکیه، مالزی و سنگاپور) طی دوره (2006-1997) با استفاده از رهیافت داده های تابلویی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نتایج برآورد مدل ارائه شده در مقاله بدون اعمال تاثیرات ثابت نشان می دهند که ضرایب برآورد شده برای متغیرهای سطوحGDP، تفاوت های GDP سرانه و نرخ ارز دوجانبه با انتظارات نظری تحقیق سازگاری دارد، اما ضریب به دست آمده برای متغیر فاصله جغرافیایی با انتظارات نظری سازگار نیست و می تواند ناشی از ساختار شبکه حمل و نقل باشد. یافته های این مقاله می تواند تا حدودی به روشن تر شدن مسیر سیاست تجاری ایران کمک کند.
    کلیدواژگان: تجارت درون صنعت، تجارت عمودی درون صنعت، تجارت افقی درون صنعت، داده های تابلویی
  • اسفندیار جهانگرد، مژگان نادری صفحه 83
    بهره وری نشان دهنده رابطه بین مقدار تولید کالاها و خدمات و کمیت کار، سرمایه، زمین، انرژی و منابع دیگری که از آن در تولید استفاده می شود، است. بنابراین یکی ازعناصر کلیدی در تجزیه و تحلیل اقتصادی و بیانگر کارایی بخش و توانایی ایجاد دارایی در اقتصاد می باشد. هدف این مقاله، تعیین بخش های کلیدی از لحاظ تحریک بهره وری نیروی کار بین بخش های اقتصادی است و بر اساس مطالعه زیومینگ (1998) به عبارتی در پی شناسایی بخش هایی در اقتصاد ایران هستیم. برای این منظور از الگوی نظری داده - ستانده و جداول داده - ستانده سال های1363، 1367، 1372، 1378، 1384به صورت 17 بخشی و هماهنگ شده بهره می جوییم. محاسبه شاخص های ضریب اثر هزینه ای نیروی کار و ضریب اثر ستانده ای بهره وری نیروی کار نشان می دهد که در بین 17 بخش اقتصادی مورد مطالعه در این تحقیق، بخش های صنایع کاغذ، آب و برق و گاز و واسطه گری های مالی در همه سال های مورد بررسی جزء بخش های کلیدی و محرک دیگر بخش های اقتصادی از منظر بهره وری نیروی کار در اقتصاد ایران محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: بهره وری نیروی کار، الگوی داده، ستانده، ضریب اثر هزینه ای نیروی کار، ضریب اثر ستانده ای بهره وری نیروی کار
  • علیرضا امینی، شهرام مصلی صفحه 105
    دراین پژوهش، بهره وری کل عوامل با استفاده از روش مانده سولو و تقریب ترنکوئیست در دوره (1378-1373) اندازه گیری و سپس روند بهره وری کل عوامل در کارگاه های بزرگ صنعتی کشور به تفکیک کد دو رقمیISIC مقایسه شده است. نتایج حاصل از اندازه گیری بهره وری نشان دهنده این است که شاخص بهره وری کل عوامل در دوره مورد بررسی بطور متوسط سالانه 4/1 درصد افزایش یافته است. علاوه بر این، با توجه به الگوی رشد درون زا و با تاکید بر سرمایه انسانی، نقش تحصیلات، تجربه و پیشرفت فنی در رشد بهره وری کل عوامل آزمون شده است. نتایج برآورد الگوها به روش پنل دیتا بیانگر این است که سرمایه انسانی از نوع آموزش تاثیر مثبت و معناداری بر بهره وری کل عوامل دارد. شایان ذکر است که افزایش سهم شاغلان با سابقه کار حداقل 10 سال تاثیر مثبت و بسیار زیادی بر ارتقاء بهره وری کل عوامل دارد. تاثیر مثبت و معنادار پیشرفت فنی نیز تایید شده است. در نهایت، ارتقاء سرمایه اجتماعی از طریق کاهش ظرفیت بیکار بنگاه ها تاثیر مثبت و معناداری بر ارتقاء بهره وری کل عوامل دارد.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل، سرمایه انسانی، پیشرفت فنی، تجربه، تحقیق و توسعه
  • محمد نقشینه فرد، حمید محمدی، زکریا فرج زاده، عباسعلی عامری صفحه 133
    استان فارس از پتانسیل بالایی برای پرورش ماهی سردابی و بویژه قزل آلا برخوردار است. این مطالعه با هدف تحلیل شرایط تولید واحدهای انفرادی پرورش ماهی قزل آلا در استان فارس صورت گرفت. برای این منظور از مفاهیم تابع تولید، کارایی و بهره وری کل عوامل تولید استفاده شد. مفاهیم فوق با استفاده از داده های 56 واحد فعال طی دوره (1387-1382) ارزیابی شد. یافته های تابع تولید نشان دادند که بازده نسبت به مقیاس واحدها طی دوره یاد شده ثابت بوده است و غذا مهم ترین عامل موثر بر تولید واحدها می باشد. میانگین کارایی های فنی، تخصیصی و مقیاس تحت فرض بازده متغیر نسبت به مقیاس به ترتیب 963/0، 622/0 و 984/0 به دست آمد. نتایج نشان داد بیش از واحدها دارای بازده صعودی نسبت به مقیاس هستند. همچنین، مشخص گردید که بهره وری کل عوامل تولید واحدها در دوره منتخب بیش از 16 درصد رشد یافته که تنها از طریق رشد تکنولوژی بوده است و هر دو جز کارایی فنی شامل کارایی فنی خالص و کارایی مقیاس در این دوره کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: کارایی، بهره وری کل عوامل، تولید، قزل آلا، استان فارس
  • سعید کریمی پتانلار، محمد بابازاده، نعیمه حمیدی صفحه 157
    هدف مقاله حاضر، بررسی اثر فساد مالی بر درآمد مالیاتی و مخارج دولت می باشد. در این راستا با استفاده از روش داده های تابلویی و اطلاعات آماری سال های (2007-2000) برای 31 کشور منتخب درحال توسعه اثر فساد مالی به همراه سایر متغیرهای توضیحی بر درآمد مالیاتی و همچنین مخارج دولت بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که در پی افزایش فساد مالی سهم نسبی درآمدهای مالیاتی در تولید ناخالص داخلی کاهش می یابد که به معنای اثر منفی آن بر درآمدهای مالیاتی دولت می باشد، همچنین نتایج حاکی از آن است که در پی افزایش شاخص فساد (کاهش سطح فساد) مخارج دولتی به صورت درصدی از تولید ناخالص داخلی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: شاخص درک فساد، شاخص کنترل فساد، درآمد مالیاتی، مخارج دولت، داده های تابلویی
  • احمدجعفرنژاد، محسن سلیمانی صفحه 171
    بخش بهداشت و درمان و زیرساخت های مورد نیاز آن هم در بخش نرم افزاری و هم در بخش سخت افزاری همواره مورد توجه بوده است. در این میان اهمیت تجهیزات و اقلام پزشکی در سیستم سلامت کشور بر هیچ کس پوشیده نیست. سازمان ها و شرکت های فعال در این بخش باید بتوانند تصمیمات صحیح را با توجه به اطلاعات موجود در محیط پر نوسان کسب و کار امروز اخذ نمایند. بنابراین، تخمین مقدار تقاضا در دوره های آتی موضوعی حیاتی به نظر می رسد. روش و ابزارهای مختلفی برای انجام پیش بینی تقاضا وجود دارد که هر یک مزیت ها و نقاط ضعف مخصوص به خود را دارند. در این مقاله با استفاده از یک شبکه عصبی مصنوعی چند لایه پیشخور با دو لایه پنهان که با الگوریتم ژنتیک به عنوان الگوریتم یادگیری آموزش داده شده است، سیستمی مقایسه ای با روش رایج مورد استفاده در پیش بینی (روش باکس – جنکینز) با مدل ARIMA(2،1،1) برای پیش بینی تقاضای دستگاه سی تی اسکن ارائه شده است که با توجه به معیار سنجش دقت مدل ها یعنی میانگین مجذور خطا (MSE)، مدل شبکه عصبی اثربخشی و کارایی بیشتری را در مقابل با روش آریما در پیش بینی تقاضای دستگاه سی تی اسکن با توجه به داده ها و اطلاعات موجود از خود نشان داده است.
    کلیدواژگان: پیش بینی تقاضا، مدل آریما، شبکه های عصبی مصنوعی، الگوریتم ژنتیک، تجهیزات پزشکی
  • یوسف عیسی زاده روشن، کبری چراغی صفحه 199
    هدف اصلی این مقاله، بررسی رابطه علیت شکاف دیجیتالی و شکاف درآمدی بین کشورها می باشد. به عبارت دیگر، آیا شکاف دیجیتالی (نابرابری در دسترسی و استفاده از ICT) موجب افزایش نابرابری درآمد می شود یا برعکس نابرابری درآمد دلیل شکاف دیجیتالی است؟ و آیا بازخوردی بین آنها وجود دارد؟ برای این منظور از اطلاعات ضریب جینی به عنوان شاخص نابرابری درآمد و از شاخص فرصت دیجیتالی برای میزان شکاف دیجیتالی دوره زمانی (2006-2000) برای 14 کشور توسعه یافته و14 کشور در حال توسعه استخراج شده است. از طریق آزمون علیت هیسائو رابطه علیت بررسی، سپس اثر شکاف دیجیتالی بر شکاف درآمدی و اثر شکاف درآمدی بر شکاف دیجیتالی با لحاظ متغیرهای کمکی و با استفاده از روش حداقل مربعات تلفیقی برآورد شده است. نتایج نشان می دهد که اولا رابطه شکاف دیجیتالی و شکاف درآمدی دوسویه است، ثانیا در کشورهای با سطح پایین نابرابری درآمد با افزایش شکاف درآمدی فرصت دیجیتالی بیشتر (شکاف دیجیتالی کمتر) می شود و با افزایش فرصت دیجیتالی (شکاف دیجیتالی کمتر) شکاف درآمدی بیشتر می شود. در حالی که در کشورهای با سطح بالای نابرابری درآمد، با افزایش شکاف درآمدی فرصت دیجیتالی کمتر (شکاف دیجیتالی بیشتر) می شود و با افزایش فرصت دیجیتالی (شکاف دیجیتالی کمتر) شکاف درآمدی کمتر می شود.
    کلیدواژگان: شکاف درآمدی، ضریب جینی، شکاف دیجیتالی
|
  • Asghar Shahmoradi, Iman Haqiqi, Razieh Zahedi Page 5

    This paper studies the impacts of domestic energy price increase along with cash subsidy payment to households and also to production sectors. We applied the MOF_CGE (Ministry of Finance_Computable General Equilibrium Model) which considers transport and trade margins and introduces a modified Armington aggregator for foreign transactions. The data is based on the 2001 social accounting matrix which includes energy carriers. We assume two policy scenarios for price increase and two scenarios for cash subsidy payment. The energy prices increase up to FOB price in one scenario and to the 75% of FOB in another. The government pays 50% of the policy revenue to households in one scenario and 60% in another with 30% to production sectors in both. We found that increasing the household share from 50% to 60% will compensate half of welfare reduction. The results show that in short run the welfare and production decline but imports and exports increase. Comparing with those studies with no redistribution consideration, we found that the cash payment policy compensates the welfare and productivity reduction to some extent.

    Keywords: Energy Prices, Cash Payment, Computable General Equilibrium
  • Farzad Karimi, Mehdi Zahedi Keyvan Page 31
    Housing economy is one of the new branches of economics. During recent years, for reasons: development of housing market, intense fluctuations in amount of demand and supply for this good and so direct and indirect influences of housing sector upon other economy sectors led to need for accurate and suitable programming for take a decision about future investment policies in housing sector.This study want to make a mathematical model in order to enter risk conditions, uncertainty and recent fluctuations in demand and supply sector of housing. so this study want to introduce optimum modeling to investors and managers in order to feasibility and determination of investment priority for future investments and preparation of investment comprehensive map in housing sector of Iran. This study consider aims of the research in three scenarios (pessimistic, optimism and uncertainty), so this study done upon the whole of provinces and in the period of (1377-1387).The results are composed of investment index, priority rank and share of each province of the total investment in housing sectors. Furthermore the final result indicated that regarding risk and uncertainty conditions and market fluctuations, current model of investment in housing sector is not optimum and need for adjustment in quantities and percents of investment.
    Keywords: Fuzzy Logic, MultipleAttributeDecisionMaking, HousingRisk, Uncertainly, Feasibility
  • Karim Azarbayjani, Sara Taati Page 57
    Inter industry trade (IIT) is simultaneous import and export of commodity and services which have been categorized in a similar industrialized group. IIT deals two parts including horizontal and vertical IIT that are defined by trading of yields which are similar and different in qualification, respectively. Vertical IIT in Iran is about 80/92% of whole IIT, so this paper is focused on it. This study has analyzed the vertical IIT specifications by Grubel and Lloyd between Iran and several important trading partners (such as china, South korea, United arabic emirates, Japan, Turkey, Malaysia and Singapore) via panel data approach at (1997- 2004). The finding results of this paper without considering fixed effects indicates that there is positive relation between vertical IIT levels and GDP and also between the differences of per capita GDP and geographical interval between Iran and selected countries. Therefore, these three variables can be the determinant factors of vertical IIT but by considering fixed effects method, the obtained coefficient for geographical interval is inconsistent with theory which might being lead by structure of transportation network. Findings of this paper can help to shed light on Iran trading policy procedure.
    Keywords: Intra Industry, Vertical Intra Industry, Horizontal Intra Industry, Panel Data
  • Esfandiar Jahangard, Mojgan Naderi Page 83
    Productivity, illustrates the relationship between the quantity of produced goods and services, output, and the quantity of labor, capital, land, energy, and other resources that produced it, the input, is a key element in analyzing an economy, for it illustrates both the efficiency of industry and the wealth-generating capability of the economy. However, this paper computes key industries to promote overall labor productivity in Iran by xiaoming,1998 method. In this study, we use the Input-Output tables of Iran for the years1984,1988,1993,1999 and 2005.We found that paper industry and water, electricity and Gas and financial sectors are key sectors or productivity incentives sectors in Iranian economy.
    Keywords: Labour Productivity, Input, Output Model, Cost Effect Coefficient, Output Effect Coefficient
  • Alireza Amini, Shahram Mosalla Page 105
    In this study, the total factor productivity from 1994 to 1999 has been evaluated by Solo residual and Tornquist index and then the total factor productivity process in large industrial centers separated in two digit code of ISIC, have been compared. The results of productivity evaluate show that total factor productivity in investigating period time has increased an average annual 4/1%. In addition, by using internal growth index and in the field of human capital, the role of education, experience on the technical progress in the growth of total factor productivity have been investigated. The results of studies by applying the panel data technique show that human capital of education type, have positive and meaningful effect on total productivity rate. In additional, the increase of the share of employees with minimum 10 years experience has a positive meaningful effect in improvement of total factor productivity. The positive and meaningful effect of technical progress have been confirmed. Finally, improvement social capital by unemployment capacity of agencies has a positive and meaningful effect in improvement of total factor productivity.
    Keywords: Total Factor Productivity, Human Capital, Technical Progress, Experience, Research, Developm
  • Mohammad Naghshinefard, Hamid Mohamadi, Zakaria Farajzadeh, Abbas Ali Ameri Page 133
    There is a high potential for nurturing cold water fish and especially trout in Fars province. The objective of this study is to investigate the production condition of the individual trout nurturing farms in Fars province. To get the objective concepts of production function, efficiency and Total Factor Productivity (TFP) was applied. The concepts were evaluated by using data of 56 active farms during (1382-1387). The findings of the production function showed that the farms have experienced a constant return to scale during the selected period and the food has been the main production factor. Under variable return to scale, the technical, allocative and scale efficiency of the farms were obtained 0/963, 0/622 and 0/984 on average, respectively. The results showed increasing return to scale in the case of more than two-third of farms. It was also revealed that TFP of the farms has been increased by 16% during the selected period, coming from only technological progress and both part of technical efficiency including pure technical efficiency and scale efficiency has been decreased.
    Keywords: Efficiency, Total Factor Productivity, Production, Trout, Fars Province
  • Saeed Karimi Petanlar, Mohammad Babazadeh, Naeemeh Hamidi Page 157
    The purpose of the present article is to investigate the impact of fiscal corruption on government tax revenues and government expenditure in selected developing countries. To do so, by using from panel data method and statistical information of years (2000-2007) for 31 developing countries, the impact of fiscal corruption and other independent variables on government tax revenue and government expenditure have been investigated. The results show that, following the increase in fiscal corruption reduce government tax revenue relative share of gross domestic product. That means a negative impact on government tax revenues, the results also indicate that because of increase in corruption index (reduced levels of corruption), government expenditure increases as a percentage of gross domestic product.
    Keywords: Corruption Perception Index (CPI), Control of Corruption Index (CCI), Government Tax Revenue, Government Expenditure, Panel Data
  • Ahmad Jafarnejad, Mohsen Soleymani Page 171
    Health sector and its infrastructure needs in both software and hardware sector has always been emphasized. Among importance of the medical equipment and items in the health system of the country is not covered on any one. Organizations and companies active in this sector should be able to take correct decisions with regard to information in the volatile business environment today on time. Thus, estimating demand in future periods seems vital. There are various methods and tools for forecasting demand that each have advantages and disadvantage its own special. In this paper, using a multilayer neural network with two hidden layers that has been learned with genetic algorithm as the learning algorithm, the comparative system with Common method used in the prediction (Box - Jenkins Method) with model ARIMA (2,1,1) has been presented for the forecasting demand CT-Scan set, that According to the measure of the accuracy of models, the mean squared error (MSE), the neural network model shown of the more effectiveness and efficiency as compared to ARIMA method according to the data and information in forecasting demand CT-Scan set.
    Keywords: forecasting Demand, ARIMA Model, Artificial Neural Networks, Genetic Algorithm, Medical Equipment
  • Yousof Issazadeh Roshan, Kobra Cheraghi Page 199
    The main purpose of this research is to investigate causality relationship between digital divide and income divide. Between Countries does digital divide (ICT infrastructure and access) support income divide? Or there is feedback between them? We use panel data set for 28 countries an period (2000 –2006) they have been assembled to test the Hsiao Causality. In order to, first the cross-country data concerning Gini coefficient for income divide and, Digital Opportunity Index (DOI) for digital divide and apply Hsiao Causality test. So the model is estimated applying the GLS estimation method. The results indicate that there is causality relationship between digital divide and income divide an Increase in digital opportunity support increase income inequality and by increase in the income inequality digital opportunity decreases.
    Keywords: DOI, Digital Divide, Gini Coefficient, Income Divide