فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احسان حکمتیان، الهام شادمهر، غلامرضا اصغری صفحه 235
    مقدمه
    بسیاری از اعمال دندان پزشکی باعث تحریک رفلکس تهوع می شوند. اکثر راهکارهای موجود برای کاهش یا حذف این مشکل دارای فرآیندی وقت گیر و یا کم اثر بوده اند. پوسته انار، حاوی اسید تانیک می باشد که دارای خاصیت بی حس کنندگی است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر عصاره تام پوسته انار به فرم قرص مکیدنی (lozenge) در کاهش رفلکس تهوع بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی به شیوه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور انجام گرفت. نمونه گیری به شیوه غیر احتمالی آسان بود و نمونه ها از بین بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندان پزشکی اصفهان انتخاب شدند. 84 بیمار به تعداد مساوی در دو گروه شاهد و گروه مورد قرار گرفتند. عصاره گیاه با غلظت 80 درصد و نیز دارونما به شکل دارویی قرص مکیدنی تهیه گردید و در اختیار بیماران قرارداده شد. وجود یا عدم وجود رفلکس تهوع برای هر بیمار در ناحیه کام نرم و لوزه به کمک تحریک با، آبسلانگ در دو مرحله قبل و پس از مداخله اندازه گیری و ثبت شد. داده ها با کمک نرم افزار 11 SPSSو توسط آزمون های آماری Mcnemar و Chi-square مورد آنالیز آماری قرار گرفتند (05/0 = α).
    یافته ها
    پس از انجام مداخله در گروه مورد، کاهش قابل توجه در رفلکس تهوع در هر دو ناحیه کام نرم (در 5/88 درصد موارد با 001/0 p value <) و لوزه ها (در 5/92 درصد موارد با 001/0 p value <) مشاهده شد. در گروه شاهد، کاهش رفلکس تهوع در هیچ یک از نواحی کام نرم و لوزه ها معنی دار نبود (9/0 = p value). کاهش رفلکس تهوع در دو ناحیه کام نرم و لوزه ها بین دو گروه شاهد و مورد، تفاوت معنی دار آماری نشان داد(001/0 p value <).
    نتیجه گیری
    عصاره پوسته انار به طور چشمگیری باعث کاهش رفلکس تهوع در بیماران می شود. مطالعات بالینی گسترده تری توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: رفلکس تهوع، قرص مکیدنی، انار، عصاره، دندان پزشکی بالینی
  • جابر یقینی، احمد مقاره عابد*، مائده کاوه، محمد صادق عالم رجبی صفحه 242
    مقدمه

    مسواک زدن همراه با خمیردندان رایج ترین و مهم ترین روش حفظ بهداشت دهان و دندان به شمار می رود. با این وجود استفاده از این محصولات مضرات و عوارضی از جمله سایش بافت های دندانی را به دنبال دارد. هدف از این پژوهش، بررسی و مقایسه سایش مینایی سه نوع خمیردندان ایرانی و یک نوع خمیردندان مشابه خارجی بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع تجربی- آزمایشگاهی بر روی چهار گروه 6تایی از نمونه های مینایی به ابعاد 5×5×3 میلی متر به دست آمده از 24 دندان قدامی سالم کشیده شده انسان انجام شد. پروفایل سطحی اولیه نمونه ها با دستگاه پروفیلومتر اندازه گیری شد و سپس نمونه ها در دستگاه سایش V8 cross brushing قرار گرفته و با مسواک ها و محلول خمیردندان، تحت سایش قرار گرفتند. بعد از خشک کردن نمونه ها، پروفایل سطحی ثانویه آن ها با دستگاه پروفیلومتر اندازه گیری شد. اختلاف اعداد به دست آمده قبل و بعد از عملیات سایش، به عنوان میزان سایش نمونه ها اندازه گیری شد. نتایج با کمک نرم افزار SPSS و آزمون های One-way ANOVA و Repeated measure ANOVA مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت (05/0 = a).

    یافته ها

    بین میانگین های میزان سایش قبل و بعد از عملیات سایش در هر گروه، تفاوت معنی داری وجود داشت(001/0 p value <). اما اثر نوع خمیر دندان بر میزان سایش، معنی دار نبود (991/0 p value =) و در مقایسه میانگین اختلاف قبل و بعد از عملیات سایش بین 4 گروه با یکدیگر تفاوت معنی داری وجود نداشت (883/0 = p value).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه حاضر، تفاوت معنی داری میان سایش مینایی خمیر دندان های ایرانی با خمیر دندان مشابه خارجی مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: خمیر دندان، مینای دندان، مواد ساینده، پروفیلومتری
  • رامین مشرف، سعید نصوحیان، معصومه صالحی صفحه 252
    مقدمه
    در برخی موارد به دلیل عدم دسترسی سریع به لابراتوار جهت ریختن قالب، لازم است از مواد قالب گیری استفاده شود که بتوانند ثبات ابعادی خود را در طول زمان حفظ کنند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر زمان نگهداری قالب های آلژیناتی بر دقت کست های حاصل بود.
    مواد و روش ها
    در این بررسی تجربی– آزمایشگاهی با استفاده از یک مدل فلزی (شامل دو دای استوانه ای) و تری های اختصاصی اکریلی برای هر وقفه زمانی، پنج قالب از سه نوع آلژینات جدید[Hydrogum 5 (Zhermack)، Elastic Cromo (Spofadental)، Alginmax (Major)] تهیه شد و قالب ها به مدت 0، 24، 48، 72، 120 ساعت در محیط مرطوب، نگهداری و سپس با گچ استون نوع سه ریخته شدند. در هر کست پنج بعد با کولیس دیجیتالی با دقت 01/0 میلی متری اندازه گیری شد: ED(فاصله بین دو دای)، h1 (ارتفاع دای کوچک)، h2 (ارتفاع دای بزرگ)، D1 (قطر دای کوچک) و D2 (قطر دای بزرگ). نتایج با آزمون های آنالیز واریانس دوطرفه و Tukey ارزیابی شدند (05/0 = α).
    یافته ها
    ثبات ابعادی قالب های آلژیناتی هم به مواد و هم به زمان وابسته بود (05/0p value <) اما اثر متقابل هر دو با هم معنی دار نبود (05/0p value >). بعد از 24 ساعت از زمان نگهداری، تنها آلژیناتElastic cromo کاملا در تمام ابعاد با مدل اصلی اختلاف معنی داری نداشت (05/0p value >). بعد از 48 و72 ساعت تنها آلژینات Hydrogam5 کاملا در تمام ابعاد با مدل اصلی اختلاف معنی داری نداشت (05/0p value >). بعد از 120 ساعت در آلژیناتHydrogam5 تنها در ارتفاع دای بزرگ، اختلاف با مدل اصلی معنی دار بود (05/0p value <).
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد که قالب های آلژینات Alginmax باید هر چه سریع تر ریخته شوند. قالب های آلژینات Elastic cromo می توانند بعد از 24 ساعت ریخته شوند. بنابراین قالب هر سه نوع ماده قالب گیری قبل از 120 ساعت تغییرات ابعادی قابل توجهی نداشتند، اما به عنوان استفاده 5 روزه قابل اعتماد نیستند.
    کلیدواژگان: ثبات ابعادی، زمان نگهداری، قالب، هیدروکلوئید برگشت ناپذیر
  • آرش عزیزی، اردشیر رنجبری، محمد علی غفاری، فاطمه جهن صفحه 271
    مقدمه
    بیماری پریودنتال یک بیماری عفونی، مزمن و چند فاکتوری است که با تخریب غیرقابل برگشت رشته های کلاژن و دیگر اجزای سازنده لثه و لیگامان پریودنتال و تحلیل استخوان آلوئول اطراف دندان و ایجاد پاکت پریودنتال مشخص می شود. پاسخ میزبان، به بیماری پریودنتال شامل تولید آنزیم های مختلف است که در اثر آسیب و مرگ سلول های استرومال، اپیتلیال و یا سلول های التهابی آزاد می شوند. هدف از این پژوهش، مقایسه غلظت آنزیم های بزاقی در بیماران مبتلا به پریودنتیت مهاجم منتشر و پریودنتیت مزمن خفیف تا متوسط، با افراد دارای پریودنشیم سالم بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی، بزاق غیرتحریکی 25 نفر از بیماران مبتلا به پریودنتیت خفیف تا متوسط، و 15 فرد مبتلا به پریودنتیت مهاجم منتشر و 25 نفر از افراد با لثه سالم جمع آوری شد. میانگین میزان آنزیم های بزاقی لاکتات دهیدروژناز و آسپارتات آمینو ترانسفراز با استفاده از دستگاه اتو آنالیزر RA-ST اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه ANOVA وTUKEY در سطح معنی داری 95 درصد تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سطح آنزیم بزاقی لاکتات دهیدروژناز در گروه های پریودنتیت مهاجم منتشر و پریودنتیت مزمن خفیف تا متوسط، و کنترل، به ترتیب 4/88 ± 1713، 65 ± 1492، 34 ± 1108 میکروگرم بر لیتر بود و اختلاف معنی دار بین آن ها وجود داشت (05/0p value <). همچنین میانگین آنزیم بزاقی آسپارتات آمینو ترانسفراز در گروه های پریودنتیت مهاجم منتشر و پریودنتیت مزمن خفیف تا متوسط و کنترل، به ترتیب 6/5 ± 46/55،03/3 ± 04/47 و 03/2 ± 04/32 میکروگرم بر لیتر بود که اختلاف معنی دار بین آن ها وجود داشت (05/0p value <).
    نتیجه گیری
    غلظت آنزیم های لاکتات دهیدروژناز و آسپارتات آمینو ترانسفراز در بیماران مبتلا به بیماری پریودنتال، بیشتر از افراد سالم است. ارزیابی این آنزیم ها می تواند برای تعیین میزان تخریب بافت های پریودنتال مفید باشد.
    کلیدواژگان: آنزیم لاکتات دهیدروژناز، آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز، بزاق، بیماری پریودنتال
  • نجمه اخلاقی، احسان حکمتیان صفحه 278
    مقدمه
    تیروئید، یکی از ارگان های حساس به اشعه x در نا حیه سر و گردن می باشد. هدف از این پژوهش، مقایسه میزان اشعه جذبی پوست، در ناحیه تیروئید در توموگرافی اسپیرال فکین و رادیوگرافی پانورامیک، با استفاده از دوزیمتری ترمولومینسانس بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تجربی آزمایشگاهی، تعداد 36 دوزیمتر لیتیوم فلوراید (قرص TLD-100) استفاده شد، به این صورت که در هر گرافی، یک قرص TLD در تیروئید راست (سمت تیوب اشعه) و دیگری در سمت چپ (تیروئید سمت مخالف تیوب) فانتوم سر و گردن آناتومیک برش داده شده (Sliced anatomic Alderson) قرار داده شد و در هر مرتبه، معاینات توموگرافی و نیز رادیوگرافی پانورامیک به عمل آمد. هر دوزیمتر توسط دستگاه خواننده Solaro 2A دو مرتبه خوانده شد. پس از اعمال ضرایب مورد نظر، دوز مربوط به هر TLD مشخص و نتایج با آزمون آماریWilcoxon و با ضریب اطمینان 95 درصد آنالیز گردید.
    یافته ها
    میانگین دوز رادیوگرافی پانورامیک در تیروئید سمت چپ، 34 میکروگری و در تیروئید سمت راست، 39 میکروگری به دست آمد. در توموگرافی اسپیرال قدامی و خلفی فکین، میانگین دوز 71-30 میکروگری بود. تفاوت معنی دار بین میانگین دوز جذبی پوست در ناحیه تیروئید، در توموگرافی اسپیرال قدامی و خلفی فکین و رادیوگرافی پانورامیک مشاهده نشد (05/0

    نتیجه گیری
    دوز جذبی پوست در ناحیه تیروئید، در یک تصویر توموگرافی که شامل چهار برش با ضخامت مشخص است، قابل مقایسه با یک تصویر پانورامیک می باشد.
    کلیدواژگان: دوز جذبی، توموگرافی اسپیرال، رادیوگرافی پانورامیک
  • مریم قاسم پور، کریم الله حاجیان، زلیخا معززی، مریم زوار صفحه 286
    مقدمه
    پوسیدگی های درمان نشده پیشرفته، می توانند سبب درد و ناراحتی کودک شده و بر روند تغذیه و در نتیجه رشد کودک تاثیر بگذارند. هدف از این پژوهش تعیین وضعیت سلامت دندانی (dft) و شاخص توده بدنی (BMI) و تعیین رابطه بین آن ها در کودکان پیش دبستانی بابل بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی می باشد که بر روی 600 کودک 6-3 ساله که بیماری سیستمیک نداشتند، انجام شد. بعد از اندازه گیری وزن با ترازوی کفه ای استاندارد و اندازه گیری قد با خط کش مدرج استاندارد، BMI تعیین و وارد منحنی استاندارد برای تعیین صدک شد. dft نیز طبق تعریف WHO تعیین گردید. افراد مبتلا به بیماری سیستمیک شناخته شده از پژوهش حذف شدند. سپس آنالیزهای آماری χ2 و آنالیز واریانس انجام شد.
    یافته ها
    از میان 600 کودک مورد مطالعه، 206 نفر از آن ها (3/34 درصد) عاری از پوسیدگی دندان بودند. در محاسبهBMI، 62 درصد از کودکان، وزن نرمال، 3/15 درصد در محدوده اضافه وزن و در خطر اضافه وزن و 7/22 درصد کم وزن بودند. میانگین BMI بر اساس میزان f و d معنی دار نبود اما با افزایش وزن، تعداد پوسیدگی دندان ها نیز اضافه شد (002/0 = p value) درحالی که رابطه معنی داری بین وزن و تعداد دندان ترمیم شده وجود نداشت (08/0 = p value).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، کمترین میزان پوسیدگی و پرکردگی، در کودکان کم وزن و بیشترین میزان آن در کودکان در خطر اضافه وزن مشاهده شد. با افزایش میانگین وزن، میزان پوسیدگی به طور معنی داری افزایش یافت.
    کلیدواژگان: BMI، شاخص، پوسیدگی دندانی، کودک، پیش دبستانی
  • احمد مقاره عابد، جابر یقینی، نرگس مظاهری تهرانی صفحه 294
    مقدمه
    در اکثر موارد پس از انجام جراحی پریودنتال، ناحیه جراحی توسط پک جراحی پوشانده می شود. مطالعات جدید پیشنهاد می کنند که کاربرد پک پریودنتال پس از جراحی فلپ پریودنتال غیر ضروری است و حتی ممکن است برای عده ای از بیماران آزار دهنده باشد. هدف از این پژوهش تعیین آلودگی میکروبی پک های پریودنتال از طریق شمارش کلنی های میکروبی نخ های بخیه به دنبال جراحیModified Widman Flap بود.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، 32 نفر از بیمارانی که نیاز به جراحی پریودنتالModified Widman Flap حداقل در دو نیم فک داشتند، انتخاب گردیدند. در یک نیم فک به طور تصادفی بعد از جراحی، محل جراحی با پک پریودنتال پوشانده شد و نیم فک دیگر بدون پانسمان رها گردید. یک هفته بعد از جراحی، بخیه ها کشیده شد و جهت شمارش کلنی های باکتریایی، تحت بررسی قرار گرفت. در نهایت شمارش کلنی های میکروبی در دو گروه انجام گرفت و با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری Sample paired test با یکدیگر مقایسه شد (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین کلنی های میکروبی شمارش شده با استفاده از پک پریودنتال (2900 ± 10187) و بدون استفاده از آن (3042 ± 9812) بود. دو گروه با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشتند (602/0 = p value).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که نخ های بخیه در صورت استفاده یا عدم استفاده از پک پریودنتال (Coe-pak) دارای آلودگی میکروبی بوده و وجود پک پریودنتال اثری در میزان این آلودگی ندارد.
    کلیدواژگان: کلنی های میکروبی، پک پریودنتال(Coe، pak)، جراحی Modified Widman Flap
  • مژده مهدیزاده، معین حسینی شیرازی، فروزان فرهبد صفحه 300
    مقدمه
    در سال های اخیر، سی تی اسکن به عنوان جایگزینی برای رادیوگرافی های معمولی معرفی شده است، اما نقش اولتراسونوگرافی در تشخیص شکستگی قوس زایگوما به ندرت مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش، بررسی دقت اولتراسونوگرافی در تشخیص شکستگی های قوس زایگوما بود.
    مواد و روش ها
    در این پووهش توصیفی، 15 بیمار شامل 9 مرد و 6 زن، با علایم کلینیکی شکستگی میانی صورت که نمای سی تی اسکن آن ها، شکستگی یک طرفه قوس زایگوما را نشان می داد، وارد مطالعه شدند. برای همه بیماران معاینات اولتراسونوگرافی به صورت دو طرفه انجام شد. تمام سونوگرام ها توسط یک سونولوژیست که از نتایج سی تی اسکن بی اطلاع بود تهیه و گزارش شدند. سپس داده های به دست آمده با کمک نرم افزار SPSS و با محاسبه حساسیت و ویژگی در سطح معنی داری 95/0 مورد تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    اولتراسونوگرافی توانست قوس های شکسته را با حساسیت100 درصد (بدون منفی کاذب) و قوس های سالم را با ویژگی 100 درصد (بدون مثبت کاذب) تشخیص دهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش اولتراسوند، ابزار سودمندی برای معاینات اولیه شکستگی قوس زایگوما می باشد که می تواند باعث کاهش تعداد رادیوگرافی های تشخیصی و میزان اکسپوژر کلی بیمار شود.
    کلیدواژگان: اولتراسونوگرافی، قوس زایگوما، شکستگی، تشخیص
  • مقاله های مروری
  • پرویز دیهیمی، مهدی صباغیان، فازه آزموده، علی توکلی حسینی صفحه 307
    حفره دهانی به سبب موقعیت آناتومیک ویژه و اعمال مختلف خود، مانند جویدن، به طور مداوم در معرض تحریکات مزمن و مستمر گوناگون است. به همین دلیل، ضایعات بسیاری در دهان به نام ضایعات واکنشی یا تحریکی (Reactive) یا شبه تومورال در واکنش به این تحریکات مزمن و مستمر ایجاد می شوند. عوامل محرک مزمن حفره دهان شامل عوامل میکروبی، عوامل شیمیایی و دارویی، عوامل تروماتیک مکانیکی و عوامل اندوکرینی و هورمونال هستند. با توجه به نقش عوامل محرک موضعی مانند جرم، پلاک دندانی و ترومای موضعی در پیدایش این ضایعات، حذف این عوامل جهت جلوگیری از ایجاد یا عود ضایعات بر عهده دندان پزشکان می باشد. به علاوه، درمان این ضایعات در بسیاری موارد توسط دندان پزشکان امکان پذیر است. آگاهی از تشخیص افتراقی این ضایعات و نحوه درمان و پیش آگهی آن ها برای دندان پزشکان الزامی است.
    کلیدواژگان: ضایعات واکنشی، خصوصیات کلینیکی، خصوصیات رادیوگرافی، خصوصیات هیستوپاتولوژی، تشخیص افتراقی، درمان
  • حمید مقدس، وحید اصفهانیان، امید مقدس صفحه 337
    هدف از این مطالعه مروری، بررسی کارآیی روش پیوند بافت همبند تحت اپی تلیایی در مقایسه با سایر تکنیک های مطرح در پوشش سطوح ریشه ای عریان بود. این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی تصادفی و کنترل شده با دوره پی گیری حداقل شش ماهه که روش پیوند بافت همبند تحت اپی تلیایی (Subepithelial connective tissue graft) را با سایر روش ها در درمان تحلیل های لثه ای مقایسه کردند صورت گرفت. شاخص های مورد قبول برای این بررسی مروری عبارت بودند از: 1- تحلیل کلاس 1 یا 2 میلر با حداقل عمق 2 میلی متر 2- دندان های مورد بررسی، پوسیدگی یا ترمیم نداشته باشند 3- در هر گروه حداقل 10 بیمار مورد ارزیابی قرار گرفته باشند. نتایج نشان داد که کاهش عمق تحلیل به دنبال روش پیوند بافت همبند تحت اپی تلیایی به طور معنی داری در مقایسه با بازسازی هدایت شده بافتی (Guided tissue regeneration) و کاربرد پیوند های آسلولار پوستی بیشتر بود. در مورد تغییرات حد چسبندگی تفاوت معنی داری بین گروه ها وجود نداشت. در تغییرات ایجاد شده در بافت کراتینیزه، در گروه پیوند بافت همبند تحت اپی تلیایی افزایش عرض بافت کراتینیزه در مقایسه با بازسازی هدایت شده بافتی به طور معنی داری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که پیوند بافت همبند تحت اپی تلیایی به طور معنی داری باعث پوشش سطح ریشه، افزایش حد چسبندگی و عرض بافت کراتینیزه می شود.
    کلیدواژگان: بافت همبند، ریشه دندان، تحلیل لثه، مطالعات با دوره پی گیری
  • جمیله رمضانی، مهکامه میرکریمی * صفحه 354
    هدف

    از آن جا که انتخاب درمان برای دندان های دچار هیپوپلازی مولر انسیزور دشوار بوده و ملاحظات خاصی را می طلبد؛ هدف از این مطالعه مروری، بررسی علل ایجاد کننده و معرفی راه های درمانی ممکن در مواجهه با این موارد می باشد.
    بحث: هیپومینرالیزاسیون دندان های مولر و انسیزور به معنای درگیری یک یا تعداد بیشتری مولر اول دایمی و اغلب حداقل یک دندان انسیزور است و دارای ماهیت جداگانه ای نسبت به سایر اختلالات می باشد. فاکتورهای مختلفی از قبیل آلوده کننده های محیطی، عوامل ژنتیک و مشکلات پزشکی می توانند موجب بروز این حالت گردند. درمان این اختلال طیف وسیعی از درمان ها از درمان های پیش گیری از پوسیدگی تا روکش ها را در بر می گیرد.

    نتیجه گیری

    از آن جایی که هیپوپلازی مولر انسیزور یک وضعیت مشخص و شایع کلینیکی است، کودکانی که با توجه به علت های احتمالی و بیماری های مکرر در طی سال های اول زندگی در معرض خطر این ضایعات هستند و یا کودکانی که اپاسیته هایی روی مولرهای در حال رویش و انسیزور ها دارند، باید به دقت ارزیابی شده و تحت مراقبت های منظم دندان پزشکی قرار گیرند. بنابراین به نظر می رسد آگاهی کامل از علل ایجاد کننده و راه های درمانی مناسب برای دندان پزشکان ضروری باشد.

    کلیدواژگان: مولر، انسیزور، هیپوپلازی، انسیزور هیپومینرالیزاسیون
|
  • Ehsan Hekmatian, Elham Shadmehr, Ghlemreza Asghari Page 235
    Introduction
    Some dental procedures stimulate gag reflex. The majority of techniques to reduce the intensity or eliminate this problem have proved ineffective or time-consuming. Pomegranate (Punica granatum) peel contains tannic acid which has anesthetic effects. The aim of this study was to evaluate the use of pomegranate peel extract lozenges in controlling gag reflex during dental procedures.
    Materials And Methods
    This study was a randomized double-blind controlled trial with convenient sampling procedure on 84 patients in the Faculty of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences. The subjects were equally and randomly divided into two case and control groups. Pomegranate peel extract (80% concentration) and placebo lozenges were provided. Gag reflex was evaluated before and after intervention by stimulation of soft palate and tonsils with a piece of tongue depressor. Data was analyzed and compared with SPSS 11 software using chi-squared and McNemar’s tests (α=0.05).
    Results
    Gag reflex significantly decreased in the case group in soft palate region (88.5%) (p value < 0.001) and tonsils (92.5%) (p value < 0.001). In the placebo group gag reflex decrease was not significant in the soft palate and tonsil areas (p value = 0.9). Gag reflex decreases exhibited statistically significant differences between the case and placebo groups (p value < 0.01).
    Conclusion
    The results of this study showed that indicate pomegranate peel extract is effective in controlling gag reflex during dental treatment; however, more extensive clinical studies are necessary on the subject.
  • Jaber Yaghini, Ahmad Moghareh Abed, Maedeh Kaveh, Mohammad Sadegh Alem-Rajabi Page 242
    Introduction

    Tooth brushing with a toothpaste is the most frequent and important method to maintain oral hygiene. However, using such products has its side effects, including tooth abrasion. The aim of this study was to compare abrasiveness of aforeign whitening toothpaste and three similar Iranian brands.

    Materials And Methods

    In this in vitro experimental study four groups of enamel samples, each consisting of 6 samples, were prepared and embedded in acrylic blocks. The samples were 5×5×5 mm and were prepared from 24 sound extracted human anterior teeth. The initial surface profile for each specimen was calculated using a profilometer. The samples underwent a wear test in a V8 Cross Brushing machine using toothbrushes and a toothpaste solution. The samples were then dried and the surface profile was again calculated. The difference between the first and second profilometer calculations demonstrated wear for each specimen. Data was analyzed using the SPSS program by means of one-way ANOVA and repeated measures ANOVA (α=0.05).

    Results

    According to repeated measures ANOVA, there were significant differences between means of profilometry before and after of abrasion (p value < 0.0001). However, this effect was not significant for toothpaste type (p value = 0.991). One-way ANOVA did not reveal any significant differences between means of differences before and after abrasion among the four groups.

    Conclusion

    According to the results there were no significant differences between enamel abrasion by Iranian toothpastes and a foreign one.

  • Ramin Mosharraf, Saeid Nosouhian, Masoomeh Salehi Page 252
    Introduction
    When there is no immediate access to dental laboratory for pouring dental impressions, impression materials with dimensional stability over time should be used. The aim of this study was to evaluate the effect of storage time on dimensional stability of casts poured from alginate impressions.
    Materials And Methods
    In this experimental-laboratory study, a metal model containing two dies and acrylic impression trays were used to make five alginate impressions at each time interval using three different alginate brands [Hydrogum5 (Zhermack), Elastic Cromo (Spofadental), and Alginmax (Major)]. The impressions were kept in a humid environment for 0, 24, 48, 72, and 120 hours and then poured with Type III dental stone. Five dimensions were measured in each cast with a digital caliper: ED (distance between the two dies), H1 (height of the smaller die), H2 (height of the larger die), D1 (diameter of the smaller die), D2 (diameter of the larger die). The results were compared among groups with two-way ANOVA and a post hoc Tukey test (α=0.05).
    Results
    Dimensional stability of alginate impressions was dependent on both the material and time (p value < 0.05); however, their reciprocal interaction did not exhibit any significant relationship at the same interval (p value > 0.05). After 24 hours, dimensions of Elastic Cromo alginate only did not exhibit any statistically significant differences with the model (p value > 0.05). After 48 and 72 hours Hydrogum5 alginate only did not demonstrate any significant dimensional differences with the model (p value > 0.05). After 120 hours, Hydrogum5 alginate exhibited a significant difference with the model in H2 dimension.
    Conclusion
    The results showed that Alginmax impressions must be poured immediately. Elastic Cromo impressions can be poured after 24 hours. The impression of these three kinds of impression materials did not exhibit any significant dimensional differences before 120 hours; however, they are not reliable for five-day usage.
  • Arash Azizi, Ardeshir Ranjbari, Mohammad Ali Ghafari, Fatemeh Jahan Page 271
    Introduction
    Periodontitis is a chronic multi-factorial infectious disease characterized by irreversible destruction of collagen fibers and other matrix constituents of the gingival tissues and periodontal ligament, and resorption of alveolar bone around the teeth with periodontal pocket formation. Host response to periodontal disease includes production of different enzymes that are released by stromal, epithelial or inflammatory cells associated with cell injury and cell death, including aspartate aminotransferase and lactate dehydrogenase. The aim of this study was to compare aspartate aminotransferase and lactate dehydrogenase salivary levels in patients with generalized aggressive periodontitis and chronic mild-to-moderate periodontitis and healthy subjects with normal periodontium.
    Materials And Methods
    In this experimental study, unstimulated saliva of 25 patients with mild-to-moderate periodontitis, 15 patients with aggressive periodontitis, and 25 subjects with healthy gingiva were collected. The mean aspartate aminotransferase and lactate dehydrogenase salivary levels were measured by RA-ST autoanalyzer system. Data were analyzed by ANOVA and Tukey test.
    Results
    The mean levels and standard deviations of lactate dehydrogenase salivary enzyme in generalized aggressive periodontitis, chronic mild-to-moderate periodontitis and control groups were 1713±88.4, 1492±65.4, 1108±34.5, respectively, with significant differences between the groups (p value < 0.05) The mean levels and standard deviations of aspartate aminotransferase salivary enzyme in generalized aggressive periodontitis, chronic mild-to-moderate periodontitis and control groups were 55.46±5.6, 47.04±3.3 and 32.04±2.3, respectively, with significant differences (p value < 0.05).
    Conclusion
    Mean levels of aspartate aminotransferase and lactate dehydrogenase salivary enzymes in periodontal patients were higher than those in healthy subjects and these enzymes can be good markers for determining amount of destruction of periodontal tissues.
  • Najmeh Akhlaghi, Ehsan Hekmatian Page 278
    Introduction
    Thyroid gland is one of the critical organs during radiation in the head and neck region. The aim of this study was to compare absorbed radiation dose by skin in the thyroid area during spiral tomography and panoramic radiography by means of thermoluminance dosimetry (TLD).
    Materials And Methods
    Thirty-six LiF (TLD-100) thermoluminescence dosimetry chips were utilized in this experimental in vitro study. One TLD chip was placed on the tube side and another was placed on the opposite side of the thyroid gland of a sliced anatomic Alderson head and neck phantom during panoramic radiography and spiral tomography. The dosimeters were read by a SOLARO 2A TLD reader twice followed by calculation of the absorbed dose. The results were analyzed by Wilcoxon’s test at a confidence interval of 95%.
    Results
    The mean dose for screen-film panoramic radiographs was 34 µGy in the left thyroid and 39 on the right side. With spiral tomography the thyroid gland received a mean dose of 30‒71 µGy. There were no statistically significant differences in the mean thyroid doses between anterior and posterior spiral tomography and panoramic examination (p value > 0.05).
    Conclusion
    Skin absorbed radiation dose of a tomographic examination, which includes four sections with a specific thickness, are almost comparable to that with a panoramic radiographic technique.
  • Maryam Ghasempour, Karimollah Hajian, Zoleikha Moazzezi, Maryam Zovvar Page 286
    Introduction
    Advanced untreated dental caries can cause pain and discomfort and influence nutrition and growth in children. The aim of this study was to evaluate dental caries status (dft) and body mass index (BMI) and their relationship in preschool children in Babol.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical, cross-sectional study was carried out on 600 healthy preschool children aged 3‒6 years in kindergartens of Babol. After measuring weight with a standard weighing machine (SECA) and height with a standard graduated ruler, BMI was calculated and entered in the curve of standards to determine percentages. In addition, dft was determined according to WHO criteria. Children with known systemic diseases were excluded from the study. Data was analyzed by qui-squared test and ANOVA.
    Results
    Of 600 children, 206 (34.3%) children were caries-free. Regarding BMI percentages, 62% of children were normal, 15.3% were overweight and at risk of being overweight, and 22.7% were underweight. The relationship between mean of BMI according to d and f was not significant but there was an increase in dental caries with an increase in body weight (p value = 0.002); however, there was no significant relationship between weight and the number of fillings (p value = 0.08).
    Conclusion
    Under the limitations of this study, the least and highest number of decay processes and fillings were found in “underweight” and “at risk of overweight” children, respectively. There was a significant increase in caries rate with an increase in the mean of body weight.
  • Ahmad Moghareh Abed, Jaber Yaghini, Narges Mazaheri Tehrani Page 294
    Introduction
    In most cases after periodontal surgery, the surgical area is covered with surgical packs. Recent studies suggest that use of periodontal packs after periodontal flap surgery is not necessary and some patients may be irritated by them. The aim of this study was to determine microbiological contamination of a periodontal pack (Coe-pak) by determining microbial colony counts of surgical sutures after modified Widman flap surgery.
    Materials And Methods
    In this clinical trial, thirty-two patients needing periodontal surgeries at least in two quadrants of jaws were selected. In one quadrant, after surgery the surgical area was covered with periodontal pack randomly and the other quadrant was left without any dressing. After a week the sutures were removed and microbiological colony counts were determined. Finally microbial colony counts in the two groups were compared between the two groups by paired sample test using SPSS software (α=0.05).
    Results
    The mean colony counts with and without periodontal pack were 10187±2900 and 9812±3042, respectively, with no statistically significant differences between the two groups (p value = 0.602).
    Conclusion
    The results of this research showed that sutures have microbial contamination with or without use of periodontal packs and these materials have no effect on microbial contamination.
  • Mozhdeh Mehdizadeh, Moein Hoseini-Shirazi, Forouzan Farahbod Page 300
    Introduction
    In recent years, computed tomography (CT) scan has become an alternative to conventional radiography; however, the use of ultrasound in detecting zygomatic arch fractures has been rarely evaluated. The aim of this study was to evaluate accuracy of ultrasonography in the diagnosis of zygomatic arch fractures.
    Materials And Methods
    Fifteen patients (9 men and 6 women) with clinical signs of midfacial fractures, whose CT scan findings showed unilateral zygomatic arch fracture, were selected. All the patients underwent bilateral ultrasound examinations. All the sonographic techniques were carried out and interpreted by the same sonologist who was not aware of the CT results. Data were analyzed to determine sensitivity and specificity of ultrasonography in the diagnosis of zygomatic arch fractures.
    Results
    Ultrasound assessed the fractured arches with a sensitivity of 100% (15 of 15 patients, with no false negatives) and the un-fractured arches with a specificity of 100% (no false positives).
    Conclusion
    Based on the results of the present study ultrasound is a useful diagnostic tool for zygomatic arch fractures in initial investigations, and can help reduce the total number of diagnostic radiographic procedures and overall radiation exposure.
  • Parviz Deyhimi, Mahdi Sabaghian, Faezeh Azmoodeh, Ali Tavakoli Hoseini Page 307
    The oral cavity is always exposed to variable chronic and persistent irritations because of its special anatomic location and its various functions, such as chewing. Therefore, many lesions, referred to as reactive or tumor-like lesions, occur in the mouth as a result of these chronic and persistent irritations. Chronic irritating factors of the oral cavity include microbial, chemical and pharmaceutical agents, mechanical traumas, and endocrinal and hormonal factors. Given the role of local irritating factors, such as calculus, dental plaque and local traumas in inducing these lesions, elimination of these factors and agents should be undertaken by dental practitioners to prevent incidence or recurrence of such lesions. In addition, treatment of these lesions is possible by dental practitioners in many cases. Therefore, knowledge about differential diagnosis, treatment plan and prognosis of these lesions is mandatory for dental practitioners.Key words:
  • Hamid Moghaddas, Vahid Esfahanian, Omid Moghaddas Page 337
    Introduction
    The aim of this literature review was to evaluate the efficacy of subepithelial connective tissue grafts (SCTG) in comparison with other commonly used techniques for the coverage of denuded root surfaces.
    Materials And Methods
    An electronic search was carried out in Medline and Pubmed for randomized controlled clinical trials with at least 6-month follow-ups comparing SCTG with other techniques for the treatment of gingival recession from 1994 up to August 2010. The studies eligible to be included in this review had the following criteria: (a) Miller’s Class I or Class II recession with a depth of at least 2 mm; (b) recession areas containing teeth with no caries or restorations; and (c) at least 10 participants per group at final examination. Of all the studies evaluated, 36 studies were considered relevant. The results showed that decreases in recession depth subsequent to SCTG were significantly greater compared to those with acellular dermal matrix grafts and guided tissue regeneration. Regarding clinical attachment level changes, differences between the groups were not significant. In relation to changes in the keratinized tissue (KT), the results showed a significantly higher gain in the width of KT with SCTG compared to GTR.
    Conclusion
    The results of this review showed that subepithelial connective tissue grafts provide significantly better root coverage, higher clinical attachment gain and greater keratinized tissue width.
  • Jamileh Ramezani, Mahkameh Mirkarimi Page 354
    Introduction

    Since it is difficult to choose the best treatment plan for molar-incisor hypomineralization (MIH), which involves special considerations, the aim of this study was to evaluate MIH etiology and introduce the best treatment plan.Review report: PubMed, Scopus, Google Scholar, and Iran Medex searches were run for the published data from 1970 to 2010 with mesh terms of molar, incisor, and molar-incisor hypomineralization to collect relevant data.

    Results

    MIH is a term to describe a condition in which one or more of the first permanent molars and often at least one incisor are involved, which is distinct from other disorders. Several factors have been implicated in its etiology, which include environmental contaminants, medical problems (prenatal, perinatal, postnatal) and genetic factors. Treatment entails a wide range of modalities from preventive measures to full crowns.

    Conclusion

    Since MIH is a well recognized and prevalent clinical condition, children at risk as a result of repeated episodes of disease during the first year of life or children with opacities on erupting molars and incisors should be monitored carefully and should undergo regular dental visits and care. It appears it is necessary for dental practitioners to have a sound knowledge about the etiology and proper treatment plans for the condition.