فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 37، مهر و آبان 1390)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 37، مهر و آبان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا پویا، حسنیه طباطبایی صفحه 11
    به موازات تغییردرنظریه هاوفرضیه های متفاوت علوم گوناگون، پژوهش علمی و روش های آن نیز در مسیرتکاملی خویش پیچیده تر می شود. روش تحقیق درهرپژوهشی می تواندبردستاوردهای حاصلازآن بسیارتاثیرگذارباشد. ازجمله یروش های تحقیق کیفی، که از رویکردی استقرایی به جای رویکردقیاسی بهره می گیرد، روش تحقیق نظریه ی مفهوم سازی بنیادی است. این روش ازداده های خام شروع می شود وبه سمت شکل گیری نظریه حرکت می کند. درحال حاضر، نظریه ی مفهوم سازی بنیادی ازاستقبال بسیاری، به ویژه درپژوهش های سازمانی واجتماعی، برخورداراست. بااین حال، به نظریه ی مفهوم سازی بنیادی محض به دلایلی، ازجمله پرهیزازبررسی ادبیات موضوع تاپایان پژوهش، انتقاد شده است واین مسئله را نوعی ضعف برای آن برشمرده اند. در این مقاله، ابتدا مروری جامع بر منابع مرتبط با این نظریه شده و اجزا، ویژگی ها، فرایندها و ریشه های پارادایمی آن استخراج شده است. در ادامه، با رویکردی انتقادی به این روش تحقیق، نقاط قوت و ضعف آن شناسایی شده است. سرانجام، سعی شد با ارائه ی راه کارهای مناسب، که در برخی ادبیات با عنوان نظریه ی مفهوم سازی بنیادی چندگانه شناخته می شود، اشکالات آن برطرف شود.
    کلیدواژگان: نظریه ی مفهوم سازی بنیادی، رویکرداستقرایی، کدگذاری، پارادایم ساخت گرایی، نظریه ی مفهوم سازی بنیادیچندگانه
  • علی عطافر، بیتا یزدانی صفحه 39
    در دهه ی گذشته، تلاش های زیادی صورت پذیرفت تا نشان داده شود که مدیریت نیروی انسانی بر عملکرد سازمان تاثیر مثبت می گذارد. امادر بیش تر تحقیقاتی که تاثیر سیاست های مدیریت منابع انسانی بر عملکرد سازمانی را سنجیده اند اثر نظام ها یا رویه های منفرد مدیریت منابع انسانی بر عملکرد سازمان بررسی شده است. اصولا، این تحقیقات مراحل میانه یا متغیرهای واسطه ای را که بین مدیریت منابع انسانی و عملکرد سازمان قرار دارند نادیده گرفته اند. موضوعی که لازم است در ادبیات مدیریت نیروی انسانی توضیح داده شود فرایندها و راه کار هایی است که به وسیله ی آن ها مدیر نیروی انسانی بر عملکرد سازمان تاثیر می گذارد. این فرایندها و راه کار ها عموما تحت عنوان «جعبه ی سیاه» شناخته می شود. در این مقاله، مهم ترین تحقیقات صورت گرفته درباره ی جعبه ی سیاه بررسی خواهد شد. این مقاله با استفاده از مطالعه ی منابع کتابخانه ای، از جمله کتب و مقالات، تدوین شده است. در این مقاله، جعبه ی سیاه از شش دیدگاه الگوی پرسل(2003)، دیدگاه فاصله ی خروجی ها، دیدگاه مشاغل راهبردی، انعطاف پذیری نیروی انسانی، توجه به ارزش های مشترک و جو سازمانی و انگیزه ی داخلی کارکنان بررسی شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، عملکرد سازمان، جعبه ی سیاه
  • علی محمد احمدوند، محمد علی اقبالی، مهدی باستان صفحه 67
    امروزه، مدیریت منابع انسانی از مهم ترین چالش های پیشروی سازمان هاست. از آن جا که پلیس سازمانی انسان-افزار است و نقش مهمی در سطح جامعه ایفا می کند، خصوصیات جمعیتی از جمله اندازه، ساختار سنی و جنسی، آموزش و غیره نقشی مهم درفرایند رشد سازمانی و تخصیص منابع آندارد. هدف از این مقاله تجزیه وتحلیل ساختار آموزشی افسران پلیس ناجا با استفاده از رویکرد پویایی های سیستم است؛ به طوریکه محققان، با استفاده از این رویکرد، به دنبال تحلیل تاثیرات ساختار بازخوردی بر مدیریت آموزش نیروی انسانی هستند. با توجه به این که ماهیت ساختاری سازمان های نظامی سیستمی بسته دارد و از ساختار سلسله مراتبی پیروی می کند، رویکرد پویایی های سیستم و الگوی پیشنهادی این امکان را برای مدیران و برنامه ریزان آموزشی فراهم می سازد تا بتوانند، با استفاده از این ابزار تحلیلی، سیاست های کنترلی متفاوتی را اتخاذ کنند و یا بهبود بخشند و هم چنین مولفه های موجود را برای بهبود عملکرد سازمان بیازمایند. سرانجام، اتخاذ سیاست های صحیح کنترلی مدیران را قادر به تدوین فرایند آموزشی مناسب و بهبود مستمر در راستای رشد و تعالی افسران پلیس خواهد ساخت.
    کلیدواژگان: پویایی های سیستم، فرایند آموزش، افسران پلیس، ساختار سلسله مراتبی
  • رضا اثرزاده، حسین بجانی *، عماد ملکی نیا صفحه 95

    خودکارآمدی از مفاهیم مهم در حوزه ی مدیریت و سازمان محسوب می‎شود. هدف اصلی این مقاله بررسی و شناسایی عوامل تاثیر‎گذار، مولفه ها و نتایج و پیامدهای خودکارآمدی از طریق بررسی انواع خودکارآمدی، نقش عوامل میانجی و پیامدهای این متغیر است که گاهی می‎تواند به مثابه متغیر مستقل و گاهی وابسته و میانجی عمل کند. تحقیق حاضر را به شیوه ی مطالعه ی کتابخانه‎ای و با بهره‎گیری از مبانی نظری و تجربی خودکارآمدی انجام داده ایم. در این تحقیق، ضمن شناسایی جایگاه و اهمیت خودکارآمدی در سازمان‎ها، نقش آن در عملکرد کارکنان، و به تبع آن سازمان، را بررسی کرده ایم. برای تحقق این هدف، علاوه بر تعریف و شناسایی انواع خودکارآمدی (مدیریتی، فردی، حافظه، ادراک شده، هویت- فرصت، پایدار، شغلی و جمعی)، منابع اصلی خودکارآمدی را، که عبارتاز دستاورد های عملکردی، تجربه جانشینی، ترغیب کلامی و حالت‎های کاراندام شناسانه است، بررسی کرده ایم.پیکره ی اصلی این نوشتار به بررسی مولفه های نه گانه ی خودکارآمدی پرداخته است؛ در این مقاله،ضمن شناسایی پیشایندها و پیامدهای خودکارآمدیاز طریق مطالعه ی تحقیقاتی که دانشمندان این حوزه ی مطالعاتی داشته اند، الگوی مفهومی جدیدی شامل عوامل پیشایند، مولفه ها و پیامدهای خودکارآمدی شناسایی و استخراج شده است.

    کلیدواژگان: سطوح خودکارآمدی، ابعاد خودکارآمدی، عوامل اثرگذار بر خودکارآمدی، مولفه های خودکارآمدی، انواع خودکارآمدی، پیامدهای خودکارآمدی
  • روح الله لشنی پارسا، طاهره خیرخواه صفحه 119
    خدمات اجتماعی- انتظامی، به مثابه یکی از مهم ترین وظایف پلیس، نقشی اساسی در کاهش مسائل و مشکلات مردم دارد. به دلیل گستردگی حوزه ی فعالیت ها در این بخش، شناخت میزان رضایت مردم از این خدمات نقشی اساسی در شناخت میزان رضایت کلی مردم از پلیس خواهد داشت. مقاله ی حاضر میزان رضایت مردم از این خدمات را در مراکز صدور گذرنامه، معاینه ی فنی خودرو، دفاتر خدمات انتظامی (دفاتر پلیس +10)، اماکن عمومی، صدور گواهینامه، خدمات وظیفه ی عمومی، تشخیص هویت و اداره ی اجرائیات و صدور خلافی خودرو، با هدف احصای شاخص های مناسب برای اندازه گیری میزان رضایت مردم از خدمات اجتماعی- انتظامی پلیس، بررسی کرده است. این پژوهش در نه استان کشور با استفاده از روش پیمایش و نمونه ی 3492 نفری صورت گرفته است. الگوی مفهومی و پرسش نامه ی این پژوهش دارای پنج بعد تجهیزات اداری، ویژگی های حرفه ای، ویژگی های رفتاری، نظام اداری و نظام کنترل بر مراکز است. نتایج تحقیق نشان می دهد که میزان رضایت از خدمات بر اساس متغیرهای سن، میزان درآمد و میزان تحصیلات و شغل پاسخ گویان متفاوت است. علاوه بر این، میزان رضایت مردم از تجهیزات اداری بیش از سایر ابعاد است و کم ترین رضایت در بعد نظام کنترل و نظارت بر مراکز حاصل شده است. در میان مراکز خدمات دهندگان، ادارات وظیفه ی عمومی بیش ترین رضایت و ادارات تشخیص هویت کم ترین رضایت را در بین مراجعان تامین کرده است. از بین استان های بررسی شده نیز مراکز خدمات اجتماعی- انتظامی پلیس در استان مازندران بالاترین رضایت را ایجاد کرده اند و کم ترین رضایت در استان فارس حاصل شده است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، رضایت مندی مراجعان، نیروی انتظامی، سنجش کیفیت، عوامل موثر بر رضایت
  • علی محمدرضایی، محمدصنوبری، نورمحمد رضایی صفحه 137
    طی سال های اخیر، مصرف و سوء مصرف مواد مخدر به علت پیامدهای زیان باری، هم چون تخریب منابع اجتماعی- اقتصادی، تهدید امنیت اجتماعی و بروز انواع کج روی های وابسته به آن، عواقب زیان باری را برای کشور به دنبال داشته و باعث خسارات و تلفات بسیاری برای پلیس نیز شده است. همین امر لزوم بررسی های گوناگون و، به ویژه با رویکرد پیشگیرانه، را بیش از پیش ضروری ساخته است. اصلاح نگرش افراد درباره ی اعتیاد از نگرش مثبت به نگرش منفی می تواند از گرایش و ابتلای آن ها به اعتیاد جلوگیری کند. بدین منظور در پژوهش حاضر به مثابه مقدمه ی اصلاح نگرش سعی شده است نگرش نوجوانان وجوانان شهردزفول را درباره ی آثار فیزیولوژیکی، روانی و اجتماعی مصرف مواد مخدر بررسی کنیم تا بر اساس این شناخت بتوان برای تغییر آن اقدام کرد. به منظور نیل به هدف مذکور، مقیاس نگرش سنج مواد مخدر دربین 1350 نفرازنوجوانان وجوانان شهر دزفول، که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده بودند، اجراشد. نتایج نشان داد که 54/4 درصد نگرش مثبت درباره ی آثار فیزیولوژیکی موادمخدر، 64/4 درصد نگرش مثبت درباره ی آثار روانی و 55/2 درصد نیز نگرش مثبت درباره ی آثار اجتماعی موادمخدردارند. درکل، 6/4 درصدازنوجوانان وجوانان شهردزفول نگرش مثبتی درباره ی موادمخدر داشتند.
    کلیدواژگان: نگرش، موادمخدر، نوجوانان وجوانان
  • جیمز اسپیکمن لاینته رایالز ترجمه: زهرا مهران، مهدی جواهری کامل صفحه 153
    هدف- در این مقاله ی مفهومی سعی شده است تا با استفاده پیچیدگی های اخیر و متون روان شناسی سازمانی به بررسی پدیده های تعارض و تشریح محدودیت های پارادایم پژوهش های حاکم پرداخته شود؛ این پژوهش ها پدیده های تعارض را رویدادی ترتیبی تلقی می کنند که جدای از هم پدید می آیند.
    طرح/ روش شناسی/ رویکرد- این مقاله به بررسی موضوعی قدیمی در پژوهش مدیریت تعارض می پردازد. به این معنا که موضوع نوع شناسی تعارض گیج کننده است. دیدگاه پیچیدگی این پارادایم بنیادی را به چالش می کشد که در زمینه ی پژوهش تعارض حاکمیت داشته است. پدیده های تعارض هم به ترتیب و هم به طور جداگانه رخ می دهند و مدیران نیز از رفتار حل تعارضی غالب (برای رویارویی با آن) استفاده می کنند.
    نتایج- این مقاله دو نتیجه دارد: نخست این که راهبردهای رفتاری که در مدیریت تعارض ها پذیرفته می شود بسیار پیچیده است و چند عامل موثر آن ها را مشخص می کند؛ دوم، این که این نظریه فراتر از دیدگاه دوبعدی است؛ مدیری که با این تعارض های چندگانه ی هم زمان روبه رو است باید تاثیرات احتمالی راهبردهای برگزیده و هم چنین محیط خرد متغیری که در آن فعالیت می کند را در نظر داشته باشد.
    اصالت/ ارزش- این مقاله، با فراتر رفتن از دیدگاه دوبعدی و بررسی دیدگاه اقتضایی- ترتیبی در مدیریت تعارض سازمان، برای نظریه ی تعارض ارزش افزوده داشته است. این مقاله استدلال می کند که پدیده های چندگانه ی تعارض می تواند به طور هم زمان رخ دهد و مدیران باید از رفتارهای گوناگون برای مدیریت موفق تعارض استفاده کنند.
    کلیدواژگان: مدیریت تعارض، حل تعارض، تعارض سازمانی، رفتار فرد، روابط بین فردی
|
  • Ali Reza Pooya, Hosniyeh Tabatabaee Page 11
    As theories and hypothesis of different sciences transform, scientific research and its methodologies become more complex in a developing way. The method of each research can influence its outcomes strongly. Grounded theory is one of the qualitative research methods that utilizes an inductive approach instead of deductive approach. This method starts with raw data and leads to form a theory. Today grounded theory receives a considerable attention particularly in organizational and social research. However, sheer grounded theory for reasons such as avoiding the literature review up to the end of the research, has faced some criticisms. This is considered as a weak point of this method. At present time a new approach called multi grounded theory is suggested which tries to prevent the weak points of grounded theory and reinforcesit’s strengths.
  • Ali Atta Far, Bita Yazdani Page 39
    In past decades many attempts carried out to show that human resources have positive effects on organization performance. But many researches that have measured the effects of human resource management policies on organization performance, have studied the effects of systems or individual human resource management procedures on organization performance. In principle these researches have ignored the intermediate stages or medium variables that existed between human resources management and organization performance. The issue that should be explained in human resource management literatures is processes and procedures by which human resource manager influences organization performance. These processes and procedures in general are known as black box. In this article the most important researches about black box will be reviewed. This article has been written using library resources such as books and articles. This article reviewed black box using six perspectives of Purcell (2003), output distance perspective, strategic jobs perspective, human resource flexibility perspective, attention to common values and organization climate perspective and employee internal motivation perspective.
  • Ali Mohammad Ahmadvand, Mohammad Eghbali, Mahdi Bastani Page 67
    Today human resource management is the most important challenges for organizations. Since police organization is based on human resources and human resource plays an important role in society, the population characteristics such as size, sex and age structures, training and etc…, have a very important role in organization growth process and allocation of resources. This article intends to analyze the training structure of Iran police officers using system dynamics approach as such researchers intend to analyze the feedback structure impacts on human resource training management. since the nature of military organization structure is based on a closed system and follows hierarchy structure, system dynamics approach and purposed approach provide the analysis tool for training planners and managers to be able to use this analysis tool and adopt and improve different control policies and test existent constituent to improve organization performance. Finally adopting correct controlling policies make managers able to compile suitable training process and improve consistently the growth and excellency of police officers.
  • Reza Athar Zadeh, Hossain Bejani, Emad Molki Niya Page 95

    Self efficacy is a significant concept in management and organization fields. The main purpose of this article is to study and recognize the influencing factors, constituents, results and self efficacy repercussions through study of different self efficacies, the role of intermediate factors and the repercussions of this change that sometime can be as independent variable and sometime as dependent and intermediate variable. The present research is a library research and it is carried out through self efficacy experimental and theoretical bases. In this research in addition to recognition of the place and the significance of self efficacy in organization, its role in employees and organization performance reviewed. This goal achieved by defining and recognizing different self efficacies (managerial, individual, memory, perceived, identity- opportunity, viable, professional and collective).The main sources of self efficacy reviewed which include performance achievements, vicarious experience, verbal persuasion and organological conditions. The main body of this writing deals with nine types of self efficacy. In this article in addition to recognition of forthcomings and repercussions of self efficacythrough the researches of experts of the field, new conceptual model such as forthcomings, constituents and repercussions of self efficacyrecognized and extracted.

  • Lashani Parsa, Tahereh Khair Khah Page 119
    Disciplinary –social services as one of the most important tasks of police had a critical role in reduction of people problems and difficulties. Due to widespread field of activities in this area, knowledge about people satisfaction from these services has a critical role in understanding the rate of people total satisfaction from police. Recent studies have investigated the rate of people satisfaction from these services in passport issuance centers, auto technical testing centers, police service offices (police office plus 10) public places, driving licenses issuance centers, general military services, identification centers, execution offices, auto tickets issuance so as to find suitable criteria for measuring the rate of people satisfaction from police disciplinary and social services. This research is carried out in nine provinces of the country using metric method and the samplewas 2492 people. The conceptual model and the questionnaire of this research cover five dimensions such as administrative equipments, professional characteristics, behavioral characteristics, administrative system and centers control system. The results of research indicated that the rate of service satisfaction differ based on age, level of income, level of education andjob of applicants. Furthermore the rate of people satisfaction provided by administrative equipments was more than other dimensions and the least was in centers control system. Among service providers the general military service provided the most satisfaction and the identification centers provided the least satisfaction. Among studied provinces the mazandaran province providedthe most and Fars province provided the least satisfaction.
  • Ali Mohammad Rezaee, Mohammad Sonobari, Noor Mohammad Rezaee Page 137
    In recent years the consumption and narcotic drugs abuse due to their harmful repercussions such as social -economical resource destruction, threat to social security and emergence of different deviances relatedto them, have had harmful results for country and have created many losses and casualties for police. This issue has necessitated the demand for different studies particularlya preventive attitude. Correction ofindividual attitude to addiction from positive to negative can prevent them from inclination and addiction to drugs. Therefore the present research as an introduction to attitude correction has attempted to study the attitude of Dezfool teenage and young people to social, psychological and physiological effects of narcotic drugs and using this understanding to change their attitude. To achieve this goal the scale of narcotics measurement attitude among 1350 people from Dezfool teenage and young people have been selected using multi stages clustering sampling. The results indicated that their positive attitude to physiological, psychological, and social effects of narcotic drugs were 4/54%, 4/64% and 2/55% respectively. In general 4/6% of teenage and young people ofDezfool city have positive attitude to narcotic drugs.
  • James Speakman, Lynette Ryals Page 153
    Purpose – This conceptual paper aims to draw upon recent complexity and organizationalpsychology literature to examine conflict episodes, exploring the limitations of the predominant research paradigm that treats conflict episodes as occurring in sequence, as discrete isolated incidents.Design/methodology/approach – The paper addresses a long-standing issue in conflict management research, which is that the predominant typology of conflict is confusing. The complexity perspective challenges the fundamental paradigm, which has dominated research in the conflict field, in which conflict episodes occur in sequence and in isolation, with managers using one predominant form of conflict resolution behavior.Findings – The findings are two-fold: first, the behavioral strategies adopted in the management of these conflicts will be highly complex and will be determined by a number of influencing factors; and second, this moves theory beyond the two dimensional duel concern perspective, in that the adaptablemanager dealing with these multiple, simultaneous conflicts will also need to consider the possible implications of their chosen strategy along with the changing micro environment in which they operate.Originality/value – This paper adds value to the field of conflict theory by moving beyond two dimensions and exploring a sequential contingency perspective for conflict management within the organization. It argues that multiple conflict episodes can occur simultaneously, requiring managers to use differing behaviors for successful conflict management.