فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی بیرجند - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1390)

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 47، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرضیه بیگم خضری، سعید جلیلی، سعید آصف زاده، حمید کیالها صفحه 68
    زمینه و هدف
    پاسخ های راه هوایی موقع خارج کردن لوله تراشه می تواند منجر به سرفه، لارنگواسپاسم و افزایش فشار خون شود. این مطالعه به منظور مقایسه اثر لیدوکائین وریدی و داخل تراشه بر روی پاسخ های راه هوایی و قلبی- عروقی بیماران هنگام خروج لوله تراشه انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 60 بیمار 15-60 ساله کاندید جراحی عمومی یا زنان که بر اساس طبقه بندی انجمن بیهوشی آمریکا در کلاس یک و دو بودند، انجام شد. سه دقیقه قبل از اتمام جراحی و هم زمان با قطع گازهای بیهوشی، لیدوکائین به مقدار 5/1 mg/kg به صورت وریدی یا داخل لوله تراشه تجویز شد. تعداد زور زدن و سرفه تا زمان خروج لوله، تعداد سرفه تا 30 دقیقه پس از خارج کردن لوله تراشه، فاصله زمانی بین قطع گازهای بیهوشی و خروج لوله و نیز تعداد ضربان قلب و فشار خون قبل و بعد از خارج کردن لوله تراشه ثبت گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 16) و آزمون های کای دو و تی در سطح معنی داری 05/0>P تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین زمان خروج لوله در گروه لیدوکائین وریدی و گروه داخل تراشه به ترتیب 6/3±3/11 و 4±7/11 دقیقه بود (71/0=P). اختلاف معنی داری بین دو گروه از نظر تعداد زور زدن (19/0=P) و تعداد سرفه (97/0=P) وجود نداشت. تفاوت معنی داری در متغیرهای قلبی- عروقی بین 2 گروه دیده نشد.
    نتیجه گیری
    اثر تجویز لیدوکائین وریدی یا داخل تراشه بر میزان زور زدن و سرفه و نیز زمان خروج لوله طی مرحله بازگشت از بیهوشی تقریبا یکسان است.
    کلیدواژگان: لیدوکائین، سرفه، زور زدن، بیهوشی عمومی، لوله تراشه
  • محمداسماعیل افضل پور، محبوبه افضل پور، اصغر زربان صفحه 76
    زمینه و هدف

    اهدای خون سبب ایجاد تغییراتی در شرایط فیزیولوژی و جسمانی می شود. این تحقیق با هدف ارزیابی تاثیر اهدای خون بر عملکرد ورزشی و شاخص های خونی زنان فعال و غیرفعال از نظر بدنی انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 14 زن فعال با بیش از شش ماه تمرین بدنی و 16 زن غیرفعال در دامنه سنی 20 تا 30 سال، به طور داوطلبانه شرکت کردند. 24 ساعت قبل، 2 روز و 4 هفته بعد از اهدای خون، سطح هموگلوبین، هماتوکریت، آهن سرم و شاخص های عملکرد ورزشی (حداکثر اکسیژن مصرفی و توان بی هوازی) اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 16 در سطح معنی داری 05/0>P تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    هماتوکریت و هموگلوبین سرم، در هر دو گروه، 2 روز بعد نسبت به روز قبل و 4 هفته بعد نسبت به روز قبل از اهدا خون کاهشی معنی دار (001/0>P) و 4 هفته بعد نسبت به 2 روز بعد از اهدای خون افزایشی معنی دار (001/0>P) داشت. میزان حداکثر اکسیژن مصرفی، فقط در زنان غیرفعال، 4 هفته بعد در مقایسه با روز قبل و 2 روز بعد از اهدای خون افزایش معنی داری داشت (001/0>P برای هر دو). اوج توان بی هوازی فقط در زنان فعال، 4 هفته بعد نسبت به روز قبل از اهدای خون (03/0=P) به صورت معنی داری افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    هرچند عوامل جبرانی برای هماتوکریت و هموگلوبین در اهداکنندگان فعال و غیرفعال مشابه می باشد، اما در مورد حداکثر اکسیژن مصرفی و اوج توان بی هوازی متفاوت است و مستقل از سطح هموگلوبین و هماتوکریت خون، پاسخ می دهد.

    کلیدواژگان: اهدای خون، فعالیت بدنی، شاخص های خونی
  • سیروس نعیمی، نصرالله عرفانی صفحه 86
    زمینه و هدف
    بیماری تروفوبلاستیک حاملگی یکی از عوارض دوران بارداری است که دارای زیرگروه های مختلف شامل مول کامل، مول ناقص و کوریوکارسینوما می باشد. عامل مشتق شده از ماکروفاژها یا CCL22، جزء خانواده کموکاین ها می باشد که توسط ماکروفاژها، سلول های دندریتیکی و سلول های توموری تولید شده و نقش مهمی در فراخوانی لنفوسیت های T تنظیمی و لنفوسیت های T helper2 به محل تومور دارد. ژن این کموکاین دارای چندین پلی مورفیسم است که مهمترین آن در موقعیت 16C/A می باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی پلی مورفیسم ژن مذکور و ارتباط آن با بیماری تروفوبلاستیک حاملگی انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه مورد-شاهدی، خون محیطی 110 بیمار مبتلا به تروفوبلاستیک حاملگی و 120 خانم باردار سالم به منظور استخراج DNA مورد استفاده قرار گرفت. تغییرات ژنتیکی مولکول CCL22 با روش Polymerase Chain Reaction- Restriction Fragment Length Polymorphism بررسی و با استفاده از نرم افزار Epi Info 2000 و SPSS ویرایش 5/11، در سطح معنی داری 05/0>P تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین پلی مورفیسم ژن CCL22 (شامل ژنوتیپ های CC، CA و AA) و میزان فراوانی آلل های این ژن بین گروه مورد و شاهد مشاهده نشد. همچنین ارتباط معنی داری بین پلی مورفیسم ژن CCL22 و زیرگروه های بیماری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تغییرات ژنتیکی مولکول CCL22 در ارتباط با بیماری ترفوبلاستیک حاملگی نبوده؛ بنابراین پیشنهاد می شود در مطالعات آینده نقش سایر کموکاین های درگیر در این بیماری بررسی شود.
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، بیماری تروفوبلاستیک حاملگی، کموکاین، CCL22
  • طیبه خزاعی، محمد دهقانی فیروزآبادی، غلامرضا شریف زاده صفحه 94
    زمینه و هدف

    سردردهای میگرنی از سنین نوجوانی شروع شده و اغلب شدید و منجر به اختلال عملکرد بیماران می شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع میگرن و ارتباط آن با افت عملکرد تحصیلی در نوجوانان شهر بیرجند در سال 1389 انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 723 نوجوان به روش نمونه گیری خوشه ایو با معیار بین المللی سردرد از نظر میگرن نوع شایع بررسی شدند؛ افت عملکرد تحصیلی با استفاده از ویرایش پنجم پرسشنامه بررسی اختلال عملکرد (Migraine Disability Assessment Questionnaire) تعیین گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 15) و آزمون های آماری من ویتنی، کای دو، فیشر و ضریب همبستگی در سطح معنی داری 05/0>P تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 02/1±81/15 سال و شیوع سردرد 5/68% بود. شیوع میگرن در پسران 4/6% و در دختران 6/7% بود. میانگین طول حملات سردرد 97/4±15/8 ساعت، تعداد حملات سه ماه گذشته 69/6±1/7 دفعه و فواصل حملات 03/8±11/14 روز بود. میانگین نمره ناتوانی ناشی از میگرن 71/13±59/11 (افت عملکرد متوسط) و نمره سردرد 77/2±93/4 (سردرد متوسط) بود. میزان افت عملکرد تحصیلی با شدت، تعداد و فواصل حملات سردرد، ارتباط معنی داری داشت (001/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای سردرد و عوارض متعدد، توصیه می شود دانش آموزان مبتلا شناسایی و به مراکز تخصصی معرفی شوند تا با تعیین عوامل مساعدکننده حملات و آموزش خانواده و معلمان، اقدامات پیشگیری کننده برای کاهش حملات و ارتقای کارایی افراد انجام شود.

    کلیدواژگان: میگرن، نوجوانان، اختلال عملکرد، شیوع، افت تحصیلی
  • طیبه چهکندی، محمدرضا مفتح، غلامرضا شریف زاده، زهره آذرکار صفحه 102
    زمینه و هدف

    بتا تالاسمی ماژور شایع ترین کم خونی ارثی است که در کشور ما و بویژه در مناطق سواحل دریای خزر، عمان و خلیج فارس شیوع بالایی دارد. یکی از عوارض این بیماری اختلال شنوایی می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اختلالات شنوایی در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور در استان خراسان جنوبی انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی بر روی 32 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور استان خراسان جنوبی در سال 1386 انجام شد. اطلاعات فردی و بالینی بیماران بر اساس اطلاعات موجود در پرونده بیماران در بخش بیماری های خاص بیمارستان ولی عصر(عج) تکمیل گردید. وضعیت شنوایی بیماران با معاینه بالینی و آزمون های شنوایی، توسط کارشناس شنوایی سنجی و پزشک متخصص گوش و حلق و بینی بررسی گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 15) و آزمون آماری تی مستقل در سطح معنی داری 05/0>P تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران 4/1±3/9 سال (حداقل 2 و حداکثر 5/17 سال) بود. 14 نفر از بیماران مونث بودند. اودیوگرام غیرطبیعی در 9/10%، تمپانوگرام غیرطبیعی در 2/31% و اتوسکوپی غیرطبیعی در 7/18% گوش‎ها مشاهد شد. وضعیت شنوایی طبیعی در 2/81%، کاهش شنوایی حسی- عصبی در 4/9% و کاهش شنوایی انتقالی در 4/9% از بیماران مشاهده شد. در مجموع، شیوع اختلال شنوایی در این مطالعه نزدیک به 20% بود.

    نتیجه گیری

    به منظور پیشگیری و درمان زودرس عوارض شنوایی ناشی از تالاسمی و درمان با دسفرال، غربالگری منظم و دوره ای تمام بیماران تالاسمی از نظر عملکرد شنوایی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، کاهش شنوایی، دسفرال، عوارض دارویی
  • محمد مهدی حسن زاده طاهری، مرضیه مقرب، سید هادی اخباری، محمدرضا رئیسون، عمادالدین حسن زاده طاهری صفحه 109
    زمینه و هدف

    افسردگی از شایع ترین پدیده های هیجانی قرن حاضر است که در بین دانشجویان از 20% تا 61% شیوع دارد. شروع تحصیل در دانشگاه از مراحل بسیار حساس زندگی هر دانشجو می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع افسردگی در دانشجویان جدیدالورود دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی، تمامی دانشجویان پذیرفته شده و ثبت نام کرده در سال تحصیلی 89-1388 به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه دو بخشی جمع آوری گردید. قسمت اول حاوی سوالات جمعیت شناختی بود و در قسمت دوم، دانشجویان به آزمون افسردگی 21 سوالی بک (Beck) پاسخ می دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 5/11) در سطح معنی داری 05/0>P تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در مجموع 231 پرسشنامه تکمیل و بررسی شد. 28 نفر (1/12%) از دانشجویان دچار درجاتی از افسردگی بودند که در 23 نفر (10%) خفیف و در 5 نفر (1/2%) متوسط بود. هیچ موردی از افسردگی شدید مشاهده نگردید. بین شیوع افسردگی در بین دانشجویان و سطح درآمد خانواده (02/0=P) و شغل مادر (03/0=P) ارتباط آماری معنی داری مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    با وجود پایین بودن شیوع افسردگی در دانشجویان جدیدالورود دانشگاه علوم پزشکی بیرجند و مشاهده افسردگی در دانشجویان با درآمد کم خانواده، شاید بتوان با کاهش مشکلات اقتصادی و مشاوره از پیشرفت احتمالی افسردگی در دانشجویان در طول تحصیل جلوگیری نمود.

    کلیدواژگان: دانشجویان، جدید الورود، افسردگی، شیوع، آزمون بک
  • رقیه اسکروچی، حسین بیدختی، محمدرضا علی بیگ، فاطمه حسینی صفحه 117
    زمینه و هدف

    پزشکی مبتنی بر شواهد بر استفاده صحیح از نتایج تحقیقات علمی بر بالین بیمار تاکید دارد. در این مطالعه به ارزیابی سطوح شواهد بالینی مقالات منتشرشده در مجلات علمی- پژوهشی علوم پزشکی ایران در یک دوره پانزده ساله (1387-1373) پرداخته شده است.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی، با روش نمونه گیری تصادفی منظم، سال های 1376، 1381 و 1386 به عنوان نمونه انتخاب و مقالات بالینی منتشرشده در شماره های فرد مجلات علمی- پژوهشی علوم پزشکی کشور در آن سال ها استخراج شدند. این مقالات بر اساس جدول سطوح شواهد بالینی آکسفورد، از سطح یک (بالاترین) تا سطح چهار (پایین ترین)، رتبه بندی شدند. برای تحلیل و مقایسه روند انتشار مقالات، از نرم افزار SPSS (ویرایش 5/11) و آزمون مجذور کای در سطح معنی داری 05/0>P استفاده شد.

    یافته ها

    از 4497 مقاله منتشرشده در سه سال منتخب، تعداد 2860 مقاله بالینی استخراج و سطوح شواهد آنها تعیین شد. مجموع مقالات سطوح یک تا سه از 9/19% در سال 1376 به 1/30% در سال 1386 افزایش داشته است که روند رو به رشد شواهد بالینی را در طی زمان نشان می دهد (001/0=P). میانه سطوح شواهد در دوره مطالعه از سطح سه به سطح دو تغییر یافته است. بیشتر مقالات بالینی (7/59%) در هیچ یک از چهار سطح درجه بندی شواهد طبقه بندی نشدند.

    نتیجه گیری

    سطح شواهد مقالات بالینی مجلات علمی- پژوهشی علوم پزشکی ایران در طی دوره مطالعه به طور معنی داری افزایش داشته است؛ بنابراین به نظر می رسد کیفیت تحقیقات بالینی در ایران بر اساس استاندارد پزشکی مبتنی بر شواهد، روند رو به رشدی را پیموده است.

    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، سطوح شواهد، نشریات علوم پزشکی، کیفیت مقالات
  • رضا دستجردی، ولی الله فرزاد، پروین کدیور صفحه 126
    زمینه و هدف

    بهزیستی روانشناختی به عنوان رشد استعدادهای واقعی هر فرد تعریف می شود. صفات شخصیتی از جمله متغیرهای مهم در تبیین رفتار در نظر گرفته می شوند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی نقش پنج عامل بز ر گ شخصیت (سازگاری، وظیفه شناسی، روان رنجورخویی، پذیرش و برون گرایی)، در پیش بینی مولفه های بهزیستی روانشناختی (پذیرش خود، تسلط محیطی، روابط مثبت با دیگران، هدفمندی در زندگی، رشد فردی و استقلال) انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی، 436 نفر (232 دختر و 204 پسر) بر اساس روش نمونه گیری خوشه ایاز کل دانش آموزان دبیرستانی شهر بیرجند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت و مقیاس بهزیستی روانشناختی جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 15) و روش رگرسیون همزمان در سطح معنی داری 05/0>P تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    صفت سازگاری، مولفه روابط مثبت با دیگران و پذیرش خود را پیش بینی نمود. صفت وظیفه شناسی، مولفه استقلال را پیش بینی نمود. صفت روان رنجورخویی، مولفه های استقلال، روابط مثبت با دیگران، رشد فردی و هدفمندی در زندگی را پیش بینی نمود. صفت پذیرش، مولفه های تسلط محیطی، استقلال، رشد فردی، هدفمندی در زندگی و پذیرش خود را پیش بینی نمود. ضرایب بتا نشان دهنده قدرت پیش بینی هر شش مولفه بهزیستی توسط برون گرایی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش با اهمیت صفات شخصیتی در پیش بینی مولفه های بهزیستی روانشناختی، توجه بیشتر به نقش جایگاه های تربیتی در پرورش شخصیت ضروری است.

    کلیدواژگان: شخصیت، بهزیستی روانشناختی، دانش آموزان
  • علی هاشم زهی، مهدی ایران نژاد پاریزی، سید جمال الدین طبیبی، مراد هاشم زهی صفحه 134
    زمینه و هدف
    سنجش عملکرد به عنوان یکی از زیر نظام های مهم مدیریت محسوب می شود. در بخش بهداشت و درمان، با توجه به ضرورت بهره وری منابع و امکانات، ارزیابی بیمارستان ها اجتناب ناپذیر می باشد. پژوهش حاضر، با هدف تعیین عوامل مرتبط با اثربخشی نظام های سنجش عملکرد در بیمارستان های آموزشی و تلاش برای ارائه الگویی جهت بهینه سازی و پیش بینی اثربخشی انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی که در هشت ماه نخست سال 1389 انجام شد، برای 32 بیمارستان از بیمارستان های آموزشی شهر تهران که به روش سرشماری انتخاب شده بودند، 60 پرسشنامه ارسال شد. متغیرهای طراحی، پیاده سازی و کاربرد به عنوان متغیرهای مستقل و رابطه آنها با اثربخشی (متغیر وابسته) بررسی گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 18) و روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی در سطح معنی داری 05/0>P تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    الگوهای تعالی سازمانی، ایزو و روش امتیازی متوازن به عنوان پرکاربردترین نظام های سنجش عملکرد بودند. متغیرهای مستقل پژوهش به میزان کمی مورد توجه قرار گرفته بودند. روابط معنی داری میان مولفه ها با اثر بخشی مشاهده گردید. در همین راستا آزمون رگرسیون خطی دلالت بر اهمیت راهبرد (استراتژی)، کاربران و کاربردهای نظام سنجش عملکرد دارد.
    نتیجه گیری
    طراحی و کاربرد به عنوان دو گام اساسی اثر بخشی نظام های سنجش عملکرد هستند؛ برنامه ریزی راهبردی (استراتژیک)، کاربران و چگونگی استفاده از نتایج در اثر بخشی نظام های سنجش عملکرد، نقش دارند.
    کلیدواژگان: بیمارستان، سنجش عملکرد، اثربخشی، روش امتیازی متوازن، تعالی سازمانی
  • عبدالرضا ملک، نرگس افضلی صفحه 145
    آنتامبا هیستولیتیکا یک عفونت انگلی شایع در کودکان است که عامل ایجاد کولیت آمیبی می باشد. این عفونت در نواحی گرمسیری با سطح اقتصادی- اجتماعی پایین شایع تر است. ابتلا به عوارض خارج روده ای به صورت آبسه های کبدی در کودکان، کشنده می باشد. بروز این بیماری در دوره نوزادی، بندرت گزارش شده است. در این مقاله، نوزاد 25 روزه مبتلا به دیسانتری آمیبی گزارش شده است. عوامل مستعدساز شناخته شده به این بیماری در این نوزاد وجود نداشت. بیمار با موفقیت تحت درمان با مترونیدازول قرار گرفت و در پیگیری های بعدی بالینی و آزمایشگاهی، یافته غیر طبیعی مشاهده نشد. شیرخوار رشد و نمو کاملا طبیعی داشت.
    کلیدواژگان: آمیبیازیس، اسهال خونی، انتامبا هیستولیتیکا، نوزاد
|
  • M-B Khezri, S. Jalili, S. Asefzade, H. Kayalha Page 68
    Background And Aim
    Airways responses during extubation can lead to coughing, laryngospasm and hypertension. The aim of this study was to compare the effects of intratracheal and intravenous lidocaine on airway responses and cardiovascular effects during extubation.
    Materials And Methods
    This clinical trail was preformed on sixty 15-60 year old patients undergoing general or gynecological surgery, who were class I and II based on the classification of the American Society of Anesthesiology. Three minutes before the end of surgery and at the same time stopping the anesthetic gases, lidocaine was administered 1.5mg/kg intravenous or intratracheal. The number of bucking and coughs till extubation, number of cough till 30 minuets after extubation, the interval between stopping the anesthetic gases and extubation and also heart rate and blood pressures were recorded. Data were analyzed by SPSS version 16 using chi-square and t-tests at the significant level of P<0.05.
    Results
    The mean times for extubation in intravenous and intratracheal lidocaine group were 11.3±3.6 and 11.7±4 minuets, respectively (P=0.71). There were no significant differences in numbers of bucking (P=0.19) and numbers of cough (P=0.97) between the two groups. No significant differences were observed in cardiovascular variables between the two groups.
    Conclusion
    The effects of intravenous or intratracheal administration of lidocaine on the rate of bucking, cough and the time for extubation at the end of general anesthesia were similar.
  • M.E. Afzalpour, M. Afzalpour, A. Zarban Page 76
    Background And Aim

    Blood donation causes changes in physical and physiological characteristics. The purpose of this study was to investigate the effects of blood donation on the exercise performance and some of hematologic parameters in physically active and non-active women.

    Materials And Methods

    In this experimental study, 14 active women with history of physical exercises more than 6 months and 16 non-active women, ranging form 20 to 30 years old, were participated voluntarily. Hemoglobin, hematocrit, serum iron and exercise performance parameters (including maximal oxygen uptake and anaerobic power) were measured 24 hours before, 2 days and 4 weeks after blood donation. Data were analyzed by means of SPSS (version 16) at the significant level of P<0.05.

    Results

    Serum hematocrit and hemoglobin in both groups were significantly decreased 2 days and 4 weeks after blood donation (P<0.001 vs the day before donation) and were significantly increased 4 weeks comparing 2 days after blood donation (P<0.001). Maximal oxygen uptake was increased significantly only in non-active women, 4 weeks after donation comparing with 2 day after and the day before donation (P<0.001 for both). Peak anaerobic power was increased significantly only in active women, 4 weeks after compared to the day before donation (P=0.03).

    Conclusion

    Although compensation mechanisms for hematocrit and hemoglobin are similar in both active and non-active donors, they are different for maximal oxygen uptake and anaerobic peak power and may response independent of hematocrit and hemoglobin levels.

  • S. Naeimi, N. Erfani Page 86
    Background And Aim
    Gestational trophoblastic disease (GTD) is one of complications of pregnancy and has different subtypes (complete mole, partial mole and choriocarcinoma). Macrophage derived factor or CCL22 is a member of chemokines that produced by macrophages, dendritic cells and tumors cells. It has an important role in the recruitment of T regulatory cells and T helper2 lymphocytes to the site of tumor. This chemokine has several polymorphisms which the most important is at position 16C/A. This study was aimed to evaluate the polymorphism of this gene and its relationship with GTD.
    Materials And Methods
    In this case-control study, the peripheral blood of 110 patients with GTD and 120 healthy pregnant women were used for DNA extraction. The polymorphism of the CCL22 gene was investigated with Polymerase Chain Reaction-Restriction Fragment Length Polymorphism (PCR-RFLP) method and analyzed by means of Epi Info 2000 and SPSS (version 11.5) at the significant level of P<0.05.
    Results
    No significant difference was observed in the polymorphism of CCL22 (including genotypes CC, CA and AA) and the frequency of its alleles between the case and control groups. Moreover, there was not a significant association between CCL22 polymorphism and subtypes of GTD.
    Conclusion
    It seems that genetic alteration of CCL22 is not associated with GTD,therefor, investigation of other chemokines gene polymorphisms is suggested in future studies.
  • T. Khazaie, M. Dehghani Firoozabadi, Gh.R. Sharifzadeh Page 94
    Background And Aim

    Migraine headaches, start since adolescence, are often severe and lead to dysfunction in patients. This study was performed to determine the prevalence of migraine and its relationship with educational disability in adolescents of Birjand city in 2010.

    Materials And Methods

    In this descriptive- analytical study, 723 adolescents were selected by cluster sampling method and have been investigated by headache international criteria for diagnosing common migraine; the degree of educational disability has been determined by the fifth version of Migraine Disability Assessment Questionnaire. Data analysis was performed by SPSS (version 15)using statistical tests of Mann Whitney, Chi square, Fisher and correlation coefficient at the significant level of P<0.05.

    Results

    The mean age of studied subjects was 15.8±1.02 years and the prevalence of headache was 68.5%. Prevalence of migraine was 6.4% in boys and 7.6% in girls. The mean length of headache attacks was 8.15±4.97 hours, the number of attacks during the last 3 months was 7.1±6.69 and attacks interval was 14.11±8.03 days. The average score of migraine derived disability was 11.59±13.71 (average disability) and headache score was 4.93±2.77 (average headache). The educational disability was significantly associated with intensity, frequency and interval of headache attacks (P<0.001).

    Conclusion

    Regarding to the high prevalence of headache and various complications, it is recommended to identify the affected students and introduce them to the specialized centers for identifying the precipitating factors, instructing the families and teachers and preventive measures to reduce the attacks and improving the efficacy of people.

  • T. Chahkandi, Mofatteh M.R., Gh.R. Sharifzadeh, Z. Azarkar Page 102
    Background And Aim

    Major beta thalassemia is the most common hereditary anemia in our country, especially in the shores of Caspian Sea, Oman and the Persian Gulf. Hearing impairment is one of its complications. This study was aimed to evaluate the hearing impairment in thalassemic patients in South Khorasan province.

    Materials And Methods

    This descriptive-analytic and cross sectional study was performed on the 32 major thalassemic patients in South Khorasan province in year 2007. Personal and clinical data were collected from the patient's file in the certain disease department of Valiasser Hospital. Clinical examination and hearing tests were done by an odiometrist and ENT specialist to evaluate the hearing status of the patients. Data were analyzed by means of SSPS (version 15)using independent Student-t test at the significant level of P<0.05.

    Results

    The mean age of the studied patients was 9.3±1.4 years (range: 2-17.5 years). Fourteen patients were female. Abnormal audiogram, tympanogram and otoscopy were observed in 10.9%, 31.2% and 18.7% of the examined ears, respectively. Normal hearing, sensory neural hearing loss and conductive hearing loss were observed in 81.2%, 9.4% and 9.4% of patients, respectively. Overall, the prevalence of hearing impairment in this study was approximately 20%.

    Conclusion

    In order to prevent and to treat the hearing complications of thalassemia earlier regular and periodical monitoring of auditory function in all thalassemic patients is recommended.

  • M.M. Hasanzadeh Taheri, M. Mogharab, S.H. Akhbari, M.R. Raeisoon, E. Hasanzadeh Taheri Page 109
    Background And Aim

    Depression is one of the most common emotional phenomenon in the current century and its prevalence among the students is 20-61%. Initiation of education in university is a critical period of every student's life. The aim of this study was to determine the prevalence of depression among new admitted students in Birjand University of Medical Sciences.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional descriptive-analytic study, all of the students that were admitted and registered in the academic year in 2009-2010, were enrolled with census method. Data were collected by a questionnaire with two parts. Demographic information was recorded in the first part and the students responded the 21 questions of depression Beck test in the second part. Data were analyzed by means of SPSS version 11.5 at the significant level of P<0.05.

    Results

    Totally, 231 questionnaires were completed. Twenty eight students (12.1%) had experienced some degree of depression. Of these, 23 people (10%) had mild and 5 students (2.1%) had moderate depression. No case of severe depression was found. A significant correlation was observed between the prevalence of depression among students and the level of family income (P=0.02) and jobs of mothers (P=0.03).

    Conclusion

    In spite of the low prevalence of depression among the new registered students in Birjand University of Medical Sciences, and the observed depression in students of families with low incomes, decreasing economic problems and counseling may prevent possible progress of depression during the education period.

  • R. Eskrootchi, H. Beydokhti, M. Ali Bayge, F. Hosseini Page 117
    Background And Aim

    Evidence Based Medicine (EBM) emphasizes on proper usage of the results of scientific research in the bedside for patients. This study evaluated the levels of clinical evidence in published articles in Iranian scientific medical journals over a fifteen-year period (1994-2008).

    Materials And Methods

    In this descriptive study, the years 1997, 2002 and 2007 were selected using systematic random sampling method and all of the clinical articles published in odd numbers of Iranian medical journals in these 3-year were analyzed. These articles were categorized according to the Oxford Centre for EBM from level I (highest) to IV (the lowest). Data were analyzed by means of SPSS (version 11.5), using chi-square test at the significant level of P<0.05.

    Results

    Out of 4497 published articles in the selected 3-year, 2860 clinical articles were determined and evaluated. The total number of articles with levels I- III increased from 19.9% in year 1997 to 30.1% in year 2002 which indicate a significant growing of clinical evidence over the time (P=0.001). The median level of clinical evidence rating improved from 3 to 2 during the study period. The majority of clinical articles (59.7%) were classified as non-evidence.

    Conclusion

    The level of evidence of clinical articles in Iranian scientific medical journals has improved significantly during the studied period. Therefore, it seems the quality of clinical research in Iran has been improved according to standards of EBM.

  • R. Dastjerdi, V. Farzad, P. Kadivar Page 126
    Background And Aim

    Psychological well-being is defined as the development of real talents of each individual. Personality traits are considered as important variables for explanation of behavior. This study was aimed to investigate the role of five big personality factors (adaptability, loyalty, neuroticism, acceptation and extraversion) in predicting components of psychological well-being (self-acceptance, environmental mastery, positive relations with other purpose in life, personal growth and autonomy).

    Materials And Methods

    In this correlational-descriptive study, 436 students (232 female and 204 male) were selected based on cluster sampling method from all Birjand's high schools. Data were collected by means of the five big personality factors and the psychological well-being scales. Data were analyzed by SPSS (version 15) using Linear Regression at the significant level of P<0.05.

    Results

    Adoptability trait predicted the positive relationships with others and self-acceptance. Loyalty trait predicted autonomy. Neuroticism trait, predicted autonomy, positive relationships with others, personal growth and purpose in life. Acceptation trait predicted environmental mastery, autonomy, personal growth, purpose in life and self-acceptance. Beta coefficient showed that six components of psychological well-being can be predicted by extraversion trait.

    Conclusion

    Regarding the important role of personality traits in predicting components of psychological well-being, more attention to the role of educational statues in development of personality is essential.

  • A. Hashemzehi, M. Iran Nejad Pazrizi, S.J. Tabibi, M. Hashemzehi Page 134
    Background And Aim
    Performance measurement is one of the important issues in management. In the health sector, evaluation of productivity; using resources and facilities, of hospitals is inevitable. This study was aimed to determine the related factors of effectiveness of Performance Measurement System (PMS) in teaching hospitals and to provide a model to optimize and predict the effectiveness.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, which was done in the first 8 months of 2010, 32 teaching hospitals of Tehran were selected by means of census method and 60 questionnaires were sent. Independent variables including design, implementation and applications and their relation with effectiveness as dependent variable were investigated. Data were analyzed by SPSS (version 18) using descriptive statistic tests, Pearson correlation and linear regression at the significant level of P<0.05.
    Results
    The models of quality management, international organization for standardization (ISO) and balance scored card were the models with the highest usage in performance management. The studied independent variables were moderately considered. Significant relationships were observed between the components and the effectiveness. Linear regression test indicated the importance of strategy, users and the applications of performance measurement systems.
    Conclusion
    The design and application are two basic steps in effectiveness of the PMS. Moreover, strategic planning, the users and the manner of using the results, have role in effectiveness of PMS.
  • A. Malek, A. Afzali Page 145
    Entamoeba histolytica is a common parasitic infection in children that causes ameboebic colitis. This infection is more common in the tropical areas with low socioeconomic levels. Extra intestinal complications such as liver abscess are fatal in children. It is very rarely reported in the neonatal period. In this report, a 25-day-old newborn suffering from amoebic dysentery is presented without known predisposing factors. The patient was successfully treated with Metronidazol. Physical examination and laboratory tests revealed no abnormal finding in later follow up and the infant had normal growth and development.