فهرست مطالب

زمین شناسی اقتصادی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1390)

فصلنامه زمین شناسی اقتصادی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرید مر، صالح دیمر، بتول تقی پور صفحه 97
    بیشتر ذخایر اسکارنی دارای ارتباط مستقیم با فعالیت ماگمایی هستند و همبستگی معناداری میان ترکیب شیمیایی پلوتون مادر و ‫محتوای فلزی اسکارن مرتبط با آن وجود دارد. کانسار دره زرشک در جنوب غرب یزد واقع شده است. مطالعات سنگ شناختی و‬ ‫زمین شیمیایی توده گرانیتوئیدی دره زرشک نشان می دهد که ترکیب سنگ شناختی از گرانیت تا کوارتز دیوریت تغییر می کند و مانند‬ ‫بسیاری از گرانیتوئیدهای اسکارنی دیگر جهان دارای ماهیت کم قلیایی، کلسیمی- قلیایی و کم آلومینیم تا آلومینیم بالاست. این‬ ‫پژوهش نشان می دهد که ویژگی های زمین شیمیایی سنگهای گرانیتوئیدی دره زرشک مشابه گرانیتوئیدهای ذخایر اسکارن ‪Cu-Fe‬‬ ‫میلستریم کانادا، اسکارن Fe‬بریتیش کلمبیا و اسکارنهای ‪Cu-Au‬کمربند طلای ریونارسیا در اسپانیاست. شباهت الگوی رفتاری ‫عناصر REE‬بین توده نفوذی و اسکارنهای دره زرشک نیز موید رابطه زایشی قوی میان فرآیندهای ماگمایی و اسکارنزایی می باشد.‬
  • رضا شمسی پور دهکردی، مریم صادقی، زهره غلامی فشارکی * صفحه 111

    افیولیت ملانژ نائین در 140 کیلومتری شرق اصفهان واقع است. از نظر مطالعات زمین شناسی، افیولیت این منطقه یکی از افیولیت های مزوزئیک مربوط به میکروپلیت غرب ایران مرکزی در پهنه ارومیه - دختر محسوب می گردد. سنگ حاکم منطقه پریدوتیت و پریدوتیت سرپانتینی شده است. این پریدوتیت ها از لرزولیت، هارزبورژیت و دونیت های جایگزینی تشکیل شده و متعلق به رخساره اسپنیل پریدوتیت می باشند. پاراژنز کانه ها در پریدوتیت کرومیت، ایرارسیت، مگنتیت، هماتیت، پنتلاندیت، میلریت، کالکوپیریت، پیریت و کوولین می باشند. شواهد ژئوشیمی سنگ میزبان و کرومیت نشان دهنده سری ماگمائی تولئیتی می باشد و تیپ این کرومیت آلپی است. عناصر گروه پلاتین (Ir،Pt،Pd،Os)در کرومیت غنی شدگی دارند. الگوی نمودار عنکبوتی REE تاییدی دیگر بر فرآیند ذوب بخشی و وجود سری بونینیتی می باشد.

  • مهرداد مرادی، محمدحسن کریم پور، ج لنگ فارمر، چالرز استرن صفحه 127
    منطقه مورد مطالعه در شرق ایران و جنوب شهر گناباد قرار گرفته است. این منطقه در شمال پهنه برشی گسل دشت بیاض و نواحی جنوبی گسل درونه واقع شده است. حرکات این دو گسل موجب جابه جایی و تغییر مکان نسبتا زیاد این بلوک شده است. باتولیت گرانودیوریتی- گرانیتی نجم آباد با روند شرقی- غربی دارای رخنمونی در حدود 8×2 کیلومتر است. کانی سازی منطقه در ارتباط با توده های گرانیتی و مونزونیتی می باشد. آلتراسیون در این توده ها شامل پروپلیتیک، سرسیتی، آرژیلیک و سیلیسی می باشد. باتولیت گرانیت- گرانودیوریت نجم آباد به لحاظ شاخص آلومینیوم، از نوع متاآلومینوس است. نمودار عنکبوتی نرمالیزه شده نسبت به بخش تحتانی پوسته قاره ای غنی شدگی عناصر لیتوفیل با شعاع یونی بزرگ (LILE) مانندRb، Cs، K و عناصر خاکی کمیاب سبک (LREE) (La و Ce) و کاهیدگی عناصر Ba، Nb، Ta، Sr، Ti به خوبی دیده می شود. بر پایه پذیرفتاری مغناطیسی پایین (5 to 11× 10-5 SI units)، گرانیت و گرانودیوریت متعلق به سری ایلمنیت هستند. سن باتولیت براساس روش U-Pb در کانی زیرکن 85/161میلیون سال (ژوراسیک میانی کالووین) تعیین شد. براساس مقادیر ایزوتوپ اولیهNd = -6.51ε، نسبت ایزوتوپ 87Sr/86Sr اولیه 709131/0 و نسبت ایزوتوپ 143Nd/144Nd اولیه به میزان 512095/0، ماگمای گرانیت – گرانودیوریت نجم آباد از پوسته قاره ای منشا گرفته است. در محدوده زمانی ژوراسیک میانی (قبل از کالووین) به دلیل تصادم و در نتیجه کوه زایی سنگهای تریاس فوقانی- ژوراسیک تحتانی تحت تاثیر دگرگونی ناحیه ای واقع شده اند. همزمان با کوهزایی ژوراسیک میانی (164-162 میلیون سال قبل) گرانیتوئیدهای احیایی (سری ایلمنیت ذوب پوسته قاره ای) در منطقه نجم آباد، شاه کوه و سرخ کوه تشکیل و در سنگ های دگرگونی ناحیه ای این مناطق نفوذ نموده اند.
  • مصطفی اسماعیلی وردنجانی، رضا شمسی پور دهکردی، کاوه پازند، داوود رهی صفحه 147
    هیدروشیمی آبهای زیرزمینی مناطق آیرکان و چشمه شتری و ژئوشیمی عناصر نادر خاکی، آلکالی گرانیت آیرکان را به عنوان منشا اورانیوم و سایر عناصر محلول در آبهای زیرزمینی این مناطق نشان می دهد. بررسی های ژئوشیمیایی و هیدروژئوشیمیایی و روند انتقال و تحرک اورانیوم و توریم در محیطهای آبی این مناطق، اشاره به جذب سطحی اورانیوم توسط هیدروکسید های آهن (گوتیت) به عنوان عاملی بازدارنده در برابر انتقال و حمل اورانیوم از اعماق به سطح دارند. طیف سنجی پرتو گاما در رسوبات منطقه چشمه شتری توسط آشکار ساز HPGe، نشان دهنده حضور 226Ra به میزان بسیار زیاد و به عنوان هسته پرتوزا می باشد که دلیل اکتیویته بسیار بالای این رسوبات نیز هست. تولید 226Ra از واپاشی 238U، نیمه عمر کوتاه 226Ra نسبت به 238U، انتقال رادیوم توسط آبهای زیرزمینی از اعماق به سطح و شواهد (هیدرو)ژئوشیمیایی، همگی بیانگر احتمال حضور کانسار مخفی اورانیوم و کانه زایی اورانیوم در عمق و در حدفاصل گرانیت آیرکان و منطقه چشمه شتری است.
  • علی عابدینی، رحیم معصومی، علی اصغر کلاگری صفحه 165
    ذخیره کائولن کجل، در 20 کیلومتری شمال غرب هشتجین، جنوب غرب استان اردبیل واقع گردیده است. شواهد صحرایی و بررسی های آزمایشگاهی نشان می دهند که این ذخیره محصول دگرسانی ایگنمبرایت ها، توف ها و تراکی آندزیت های ائوسن می باشد. بر اساس یافته های کانی شناسی، کانی های سنگ ساز اصلی این ذخیره شامل کائولینیت، مونت موریلونیت، پالی گورسکیت، ارتوکلاز، زئولیت (استیلبیت)، کوارتز و کلسدونی هستند. محاسبات تغییرات جرم عناصر با فرض Ti به عنوان عنصر مانیتور بی تحرک نشان می دهد که شست وشو و تثبیت، دو تنظیم کننده عمده برای تمرکز عناصر اصلی، فرعی، جزئی و نادر خاکی در این ذخیره می باشند. الگوی توزیع REEبه هنجار شده به ایگنمبرایت در نمونه های کائولن، بیان کننده تفریق ضعیف LREEها از HREEها همراه با رخداد آنومالی-های منفی شدید Eu در طی تکوین ذخیره می باشند. محاسبه ضرایب همبستگی بین عناصر نشان می دهند که همبستگی درونی بالایی بین HREEها در بین نمونه های مورد مطالعه وجود دارد. با توجه به شاخصهای زمین شیمیایی می توان استدلال کرد که دگرسانی های هیپوژن توسط دگرسانی های سوپرژن در طی توسعه این ذخیره همپوشانی شده اند. با توجه به نحوه توزیع عناصر در ذخیره، به نظر می رسد که رفتار عناصر در طی کائولینیتی شدن ایگنمبرایت ها، تحت تاثیر عواملی چون pH، پتانسیل احیاء، تغییرات دمایی، نسبت بالای فلوئید به سنگ، جذب سطحی و ترجیحی توسط رسها و اکسیدهای آهن، اختلاف در میزان پایداری کانی ها، فراوانی یونهای کمپلکس ساز (CO32-، Fˉ، Clˉ، PO34- و SO42-) و جانشینی ایزومورفی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده حکایت از آن دارند که محلولهای اسید سولفاتی وراگرمایی همراه با محلولهای اسیدی سوپرژن نشات گرفته از اکسیداسیون پیریت-های هیپوژن نقش ارزنده ای در توسعه این ذخیره ایفا نموده اند. ملاحظات زمین شیمیایی بیشتر نشان می دهند که کانی های رسی همراه با فسفات های ثانویه ای نظیر مونازیت، رابدوفان، و زینوتایم میزبانان احتمالی برای عناصر نادر خاکی در این ذخیره به شمار می روند.
  • علی امامعلی پور، جعفر عبدالهی شریف صفحه 183
    در ناحیه طوره واقع در شمال غرب شهرستان خوی، کانی سازی جیوه در ارتباط با یک سیستم دگرسانی گرمابی نوع لیستونیتی روی داده است. زون دگرسانی جیوه دار در یکی از سرشاخه های رودخانه الند قرار گرفته و حدود 4/0 کیلومترمربع گسترش دارد. تنها ترکیب یافت شده از جیوه در این منطقه، سولفید جیوه (سینابر) است که به فرم رگه- رگ چه ای نهشته شده است. بررسی ژئوشیمیایی نشان می دهد که توزیع جیوه در زون دگرسانی تغییرپذیری زیادی دارد و مقادیر آن در دامنه 36/0 تا 10500 گرم در تن در نوسان است. میانگین عیار جیوه در زون دگرسانی ppm300 است، اگرچه در رگه های کانه دار میانگین آن به 35/0 درصد می رسد. با توجه به کلارک جیوه در پوسته زمین، این عنصر به میزان بیش از 3750 برابر در کل زون دگرسانی و به میزان بیش از 46000 برابر در رگه های کانه دار غنی شدگی و تمرکز پیدا کرده است. بر اساس ژئوشیمی کانی های سنگین رسوبات آب راهه ای، پراکندگی کانه سینابر تحت فرآیندهای هوازدگی فیزیکی و انتقال تا فاصله دست کم 7 کیلومتری از زون دگرسانی در آبراهه پایین دستی آن روی داده است. غلظت جیوه در نمونه های گرفته شده از آبهای سطحی و زیرزمینی کمتر از g/lμ 1/0است. در مقایسه با داده های موجود از غلظتهای جیوه در مناطق معدنی دیگر دنیا و با در نظر گرفتن حد مجاز آلودگی آبهای آشامیدنی، می توان گفت که آبهای این منطقه از نظر جیوه آلودگی پیدا نکرده اند. بنابراین، با وجود گستردگی زون ناهنجار در ناحیه طوره، این زون نتوانسته است به عنوان یک منبع آلوده کننده محیط زیست از نظر جیوه عمل کند. به نظر می رسد که به دلیل حضور جیوه در ترکیب پایدار سولفید جیوه، امکان خروج جیوه در نتیجه تخریب این کانی فراهم نشده است.
  • محمدحسن کریم پور، آزاده ملک زاده شفارودی، اکبر اسفندیارپور، حسن محمدنژاد صفحه 193
    معدن فیروزه نیشابور در شمال غرب نیشابور و در کمربند آتشفشانی جنوب قوچان واقع شده است. مهمترین واحدهای سنگی منطقه شامل گدازه و پیروکلاستیک های آندزیتی - داسیتی با سن ائوسن هستند. توده های نفوذی نیمه عمیق با ترکیب دیوریت پورفیری تا سینیت پورفیری (گرانیتوئیدهای سری مگنتیت) در آن نفوذ کرده اند. آلتراسیون وسیعی واحدهای آتشفشانی و نفوذی منطقه را تحت تاثیر قرار داده است که شامل چهار زون اصلی سیلیسی، آرژیلیک، کربناتی و پروپلیتیک می باشد. زون سیلیسی و بعد آرژیلیک، آلتراسیون های اصلی منطقه هستند. کانی سازی به شکلهای افشان، استوک ورک و برش هیدروترمالی دیده می شود. کانه های اولیه شامل پیریت، مگنتیت، اسپکیولاریت، کالکوپیریت و بورنیت است. کانه های ثانویه شامل فیروزه، کالکوزیت، کوولیت و اکسیدهای آهن است. زون گوسان وسیعی در منطقه دیده می شود که نشان دهنده اکسیداسیون شدید کانی های سولفیدی است. ضخامت زون اکسیدان بیش از 80 متر است. بررسی های ژئوشیمیایی، ناهنجاری های عناصر مس، طلا، روی، آرسنیک، مولیبدن، کبالت، اورانیم، عناصر نادر خاکی سبک، نیوبیم و توریم را نشان می دهد. نتایج مطالعات ژئوفیزیک هوایی نیز ناهنجاری بالای مغناطیسی و رادیومتری (اورانیم و توریم) را در کمربند آتشفشانی ائوسن میزبان معدن مشخص کرده است. براساس ویژگی های زمین شناسی، آلتراسیون، کانی-سازی، ژئوشیمی و ژئوفیزیک، معدن فیروزه نیشابور یک کانی سازی بزرگ مس- طلا- اورانیم- عناصر نادر خاکی سبک نوع IOCG است. مقایسه ویژگی های این معدن با معادن بزرگ IOCG دنیا نشان می دهد که این معدن شبیه دو معدن المپیک دم استرالیا و کاندلاریای شیلی است. همچنین مقایسه آن با دو کانسار IOCGقلعه زری و کوه زر نشان می دهد که معدن فیروزه نیشابور نخستین کانی سازی IOCG چندفلزی است که در ایران معرفی می شود.
  • محمد علی رجب زاده، صغری راستی صفحه 217
    کانسار مگنتیت دهبید در شمال شرق استان فارس در حاشیه جنوبی زون دگرگونی سنندج- سیرجان واقع شده است. کانه زایی در شکلهای رگه ای و عدسی در امتداد گسلهایNW-SEدر درون دولومیت سیلیسی شده با سن تریاس رخ داده است. بر اساس داده های کانی شناسی، مگنتیت و به مقدار کمتر هماتیت با بافت توده ای تشکیل دهنده کانسار آهن می باشند که به صورت سیمانی قطعات زاویه دار سنگ میزبان را در بر می گیرند. داده های ژئوشیمیایی کانسنگ نشانگر تغییرات وسیع آهن از 34 تا 75 درصد وزنی است. مقادیر عناصر فسفر، تیتانیوم، کروم و وانادیوم بسیار پایین بوده و نسبتهای Ni/Co،Cr/V در کنار بی هنجاری مثبت Eu، بی هنجاری منفی Ce،1Eu/Sm = < و 1La/Lu = > و غنی شدگی شدید از عناصر LREE نسبت به عناصر HREE، داده های صحرایی و بافتی نشانگر منشا گرمابی ذخیره آهن و تشکیل آن از طریق فرآیند پر کردن فضای خالی است. توده های آذرین پراکنده با ماهیت ریولیتی و بازالتی در محدوده مورد مطالعه به عنوان منشا آهن و موتور گرمایی در سیستم گرمابی عمل کرده اند و کاهش ناگهانی دما و احتمالا فشار در اثر اختلاط سیالات عوامل اصلی نهشته شدن اکسید آهن از سیال کانه دار محسوب می شوند.
  • وحیده علیپور، علی عابدینی صفحه 231
    کانسار کائولن زنوز، در 15 کیلومتری شمال شرق مرند، استان آذربایجان شرقی واقع می باشد. بر اساس سیماهای فیزیکی در بررسی-های صحرایی، نظیر رنگ، 5 نوع مشخص از کائولن، شامل (1) سفید، (2) لیمویی، (3) خاکستری، (4) قهوه ای و (5) زرد در این کانسار تشخیص داده شد. شواهد صحرایی و مطالعات سنگ نگاری نشان می دهندکه این کانسار از نظر ژنتیکی در ارتباط با سنگهای تراکی آندزیتی است. با توجه به یافته های کانی شناسی، این کانسار شامل کانی های کوارتز، کائولینیت، مونت موریلونیت، کلسیت، پیروفیلیت، کلریت، موسکویت- ایلیت، دولومیت، هماتیت و آناتاز است. یافته های زمین شیمیایی نشان می دهند که عملکرد فرایندهای دگرسانی روی سنگهای تراکی آندزیتی در طی توسعه کانسار کائولن زنوز با شست وشوی عناصری نظیر Al، Na، K، Rb، Ba، V، Hf، Cu، Zr، Tm، Yb و Lu، غنی شدگی عناصری نظیر U، Nb و Ta و شست وشو تثبیت عناصری چون Si، Fe، Ca، Mg، Ti، Mn، P، Cs، Sr، Th، Co، Cr، Ni، Y، Ga، LREE، Tb، Dy، Ho و Er همراه بوده است. تلفیق نتایج به دست آمده از مطالعات کانی شناسی و زمین شیمیایی حکایت از آن دارند که شرایط فیزیکوشیمیایی محیط دگرسانی، پایداری نسبی کانی های اولیه، جذب سطحی، جذب ترجیحی توسط اکسیدهای فلزی، وجود مواد ارگانیکی، فرآیندهای روبش و تمرکز، تثبیت در فازهای کانیایی نئومورف نقش مهمی در توزیع عناصر در این کانسار ایفا نموده اند. مطالعات زمین شیمیایی نشان می دهند که توسعه این کانسار در ارتباط با دو تیپ فرآیند، (1) هیپوژن و (2) سوپرژن می باشد. الگوی توزیعREEها نشان می دهد که درجه تفریق LREEها از HREEها در کائولن های سوپرژن بیشتر از کائولن های هیپوژن است. مطالعات زمین شیمیایی نشان می دهند که اکسیدهای منگنز، زیرکن، آناتاز، هماتیت، سریانیت و فسفات های ثانویه (مونازیت، رابدوفان، چورچیت و زینوتایم) میزبان عناصر نادر خاکی در این کانسار می باشند.
|
  • Farid Moore, Saleh Deymar, Batoul Taghipour Page 97
    Most skarn deposits are directly related to magmatic activity، and there is a systematic correlation between composition of causative plutons and the metal contents of the related skarns. Darreh Zerreshk deposit is located in southwest of Yazd. Petrological and geochemical studies show that Darreh Zerreshk granitoid ranges in composition from granite through quartz monzodiorite and has subalkaline، calc-alkaline and metaluminous to prealuminous characteristics like most worldwide skarn granitoids. This study shows that geochemical characteristics of the Darreh Zerreshk granotoid rocks are similar to granitoids of Millstream Cu-Fe skarn deposit in Canada، Fe skarns in British Columbia and Au-Cu skarns in the RioNarcea gold belt in Spain. The similarity between REE patterns in Darreh Zerreshk intrusion and skarns also confirms the strong petrogenetic relationship between magmatic and skarnization processes.
  • Reza Shamsipour Dehkordi, Maryam Sadeghi, Zohre Gholami Fesharaki Page 111

    Nain ophiolite melange is located 140 Km east of Isfahan. Based on the geological studies، this area belongs to Mesozoic ophiolite of Urumieh – Dokhtar zone، west of central Iran. Country rocks are pridotite and serpentinized pridotite. The pridotite rocks are composed of Harzburgite، Lherzolite and replacement Dunite which is belong to spinel pridotite facies. Paragenesis of ore minerals are Chromite، Irarsite، Magnetite، Hematite، Pentlandite، Millerite، Chalcopyrite، Pyrite، and Covelline. Geochemical surveys of host rock and chromite show tholeiite series of magma and alpine type chromite. PGE (Ir، Pt، Pd، and Os) are enriched in chromite. REE spider diagram pattern show the processes of boninitic magma and partial melting.

  • Mehrab Moradi, Mohammad Hasan Karimpour, J. Eleng Farmer, Charlz Stern Page 127
    The study area is located south of Ghonabad in Eastern Iran. This area is situated between two major faults، Darouneh to the north and Dashtbyaz to the south. The movements of these faults cased major dislocation of this block. Najmabad granodiorite to granite batholith is elongated trending east-west 2×8 Km2. Mineralization is associated with granite and monzonite. Alteration zones are: propylitic، sericitic، argillic and silicification. Chemically، granite-granodiorite is met-aluminous،، spider diagram normalized to lower continental crust show enrichment of LILE such as Rb، Cs، K and LREE (La، Ce)، depletion of Ti، Sr، Ta، Nb، Ba، Cs. Based on low values of magnetic susceptibility [(5 to 11) × 10-5 SI]، therefore it is classified as belonging to the ilmenite-series (reduced type). The result of U-Pb zircon age dating of granodiorite is 161. 85 Ma (Middle Jurassic، Callovian time). Based on Initial εNd isotope values for granodiorite is -6. 51، initial 87Sr/86Sr and 143Nd/144Nd ratios for granodiorite is (0. 70913 and 0. 512095)، the magma for granite and granodiorite originated from the continental crust. During Middle Jurassic (Callovian) due to continental collision، Upper Triassic to Lower Jurassic rocks is regionally metamorphosed. During the continental collision، Middle Jurassic (164-162Ma) reduced type granitoid magma (Ilmenite series، continental crust melting) formed and intruded these regional metamorphosed rock in Najmabad، Shah Kuh and Sorkh Kuh area.
  • Mostafa Esmaeili Vardanjani, Reza Shamsipour Dehkordi, Kaveh Pazand, Davoud Rahi Page 147
    Groundwaters hydrochemistry of Ayrakan and Cheshmeh Shotori areas and geochemistry of rare earth elements، indicate Ayrakan alkali granite as the origin of uranium and other dissolved elements in groundwaters of these areas. Geochemical and hydrogeochemical studies as well as the trend of uranium and thorium transition and mobility in aqueous environments of these areas indicate uranium adsorption by iron hydroxide (goethite) as the deterrent agent against uranium transition and mobility from depth to surface. Gamma-ray spectroscopic study of sediments from Cheshmeh Shotori area by HPGe detector indicates the presence of 226Ra in high contents and as the radioactive nuclide that is the reason for high activity of these sediments. Production of 226Ra from 238U decay، shorter half-life of 226Ra compared to 238U، radium transition by groundwaters from depth to surface as well as hydrogeochemical evidences، all suggest the possibility of existence of hidden uranium deposit and uranium mineralization in depth and the distance between Ayrakan and Cheshmeh Shotori areas.
  • Ali Abedini, Rahim Masumi, Ali Asghar Calagari Page 165
    Kajal kaolin deposit is located ~20 km northwest of Hashtjin، Ardebil province. Field evidence and laboratory investigations show that the deposit is an alteration product of ignimbrites، tuffs، and trachy-andesites of Eocene age. According to mineralogical data، the major rock-forming minerals include kaolinite، montmorillonite، polygorskite، orthoclase، zeolite (stilbite)، quartz، and chalcedony. Mass change calculations of elements، with assumption of Ti as immobile monitor element، indicate that leaching and fixation are two prominent regulators for concentration of major، minor، trace، and rare earth elements in the deposit. The distribution pattern of REEs، normalized to ignimbrite، in kaolin samples illustrates a weak fractionation of LREEs from HREEs coupled with strong negative Eu anomaly during the evolution of the deposit. Calculations of correlation coefficients among elements show that there is a high intrinsic correlation between HREEs in the studied samples. According to geochemical indices، it can be inferred that the hypogene alterations are superimposed by supergene ones in the course of evolution of the deposit. In accordance with the mode of distribution of elements in the deposit، it appears that the behavior of elements during kaolinization of ignimbrites was affected by the function of factors such as pH، redox potential، temperature variations، high fluid to rock ratio، preferential adsorption by clays and iron oxides، discrepancies in the stability rate of minerals، abundance of complex-forming ions (CO32-، F־، Cl־، PO43-، and SO42-)، and isomorphic substitution. The obtained results indicate that epithermal acid-sulfate solutions along with acidic supergene solutions originated from oxidation of hypogene pyrites played an important role in development of the deposit. Further geochemical considerations show that clay minerals along with secondary phosphates like monazite، rabdophane، and xenotime are the potential hosts for REEs in the deposit.
  • Ali Imamalipour, Jafar Abdolahisharif Page 183
    Mercury mineralization has occurred in relation with a listwaenitic type hydrothermal alteration system in Tavreh area located northwest of Khoy. Mercury-bearing alteration zone which has an area about 0. 4 km2 is situated in one of Aland river upstreams. The only mercury compound found in this district is mercury sulfide (cinnabar) deposited as vein and veinlet forms. Geochemical investigations indicate that mercury distribution has variable values which vary between 0. 36-10500 ppm. Its average in alteration zone is 300 ppm، although its average reaches to 0. 35 percent in the mineralized veins. Considering the Clarke amount of mercury، it has increased more than 3750 times in overall alteration zone and more than 46000 times in mineralized veins. Based on the stream sediment heavy mineral geochemistry، distribution of cinnabar under physical weathering and transportation processes has occurred at least 7 km far away from the altered zone in downstream sediments. Mercury concentrations in samples taken from surface and underground waters are less than 0. 1µg/L. In comparison with mercury concentrations، data obtained from other world’s ore fields and considering the maximum permissible contaminant level in drinking waters، it can be concluded that the waters of this region have not been contaminated in mercury. Therefore، despite the extent of anomalous zone in Tavreh region، this zone cannot play a role as the contaminant source of environment. It is seemed that due to presence of mercury as stable mercury sulfide compound، the possibility of its leakage could not been obtained due to decomposition of this mineral.
  • Mohammad Hasan Karimpour, Azade Malekzadeh Shafaroudi, Akbar Esfandiarpour, Hasan Mohammad Nejad Page 193
    Neyshabour turquoise mine is located in northwest of Neyshabour، southern Quchan volcanic belt. Eocene andesite and dacite forming as lava and pyroclastic rocks cover most of the area. Subvolcanic diorite to syenite porphyry (granitoids of magnetite series) intruded the volcanic rocks. Both volcanic and subvolcanic rocks are highly altered. Four types of alteration are recognized including: silicification، argillic، calcification and propylitic. Silicification is dominant followed by argillic alteration. Mineralization is present as stockwork، disseminated and hydrothermal breccia. Hypogene minerals are pyrite، magnetite، specularite، chalcopyrite، and bornite. Secondary minerals are turquoise، chalcocite، covellite، and iron oxides. A broad zone of gossan has developed in the area. Oxidized zone has a thickness of about 80 m. Mineralized samples show high anomalies of Cu، Au، Zn، As، Mo، Co، U، LREE، Nb، and Th. Both aeromagnetic and radiometric (U and Th) maps show very strong anomalies (10 × 5km) within the mineralized area. Based on geology، alteration، mineralization، geochemistry، and geophysics، Neyshabour turquoise mine is a large Iron oxide Cu-Au-U-LREE (IOCG) mineralized system. In comparison with other IOCG deposits، it has some similarities with Olympic Dam (Australia) and Candelaria (Chile). In comparison with Qaleh Zari and Kuh Zar mines، Neyshabour turquoise mine is the first Iron oxide Cu-Au-U-LREE (IOCG) mineralized system discovered in Iran
  • Mohammad Ali Rajabzadeh, Soghra Rasti Page 217
    The Dehbid magnetite deposit is located in northeastern part of Fars province، in the southern border of Sanandaj-Sirjan metamorphic zone. The mineralization occurred as veins and lenses along NW-SE faults. The ores are mainly hosted in silicified dolomite of early Mesozoic (Triassic). Mineralogical studies show that the ores are dominated by magnetite and minor hematite with massive texture occurring as cement of angular remnants of silicified host dolomite. According to geochemical data، Fe2O3 content in the mineralized zones show extensive variation between 34 to 75 wt %. The P، Ti، Cr and V contents of the iron ores are remarkably low and Co/Ni، Cr/V and LREE/HREE ratios، positive Eu anomalies، negative Ce anomalies، Eu/Sm = 1، along with field and textural observations of Dehbid ores indicate that the deposit belongs to the class of hydrothermal iron ores. At Dehbid، the magnetite ores are formed as open space fillings. The sparse rhyolites and basalts in the area may be regarded as the origin of iron and heat in the hydrothermal system. A decrease in temperature and likely pressure due to fluid mixing are the major causes of iron oxide deposition.
  • Vahideh Alipour, Ali Abedini Page 231
    The Zonouz kaolin deposit is located ~15 km northeast of Marand، East-Azarbaidjan province. Based on physical features in field investigations، such as color، five distinct kaolin types including (1) white، (2) lemon، (3) gray، (4) brown، and (5) yellow are distinguished in the deposit. Field evidence and petrographic studies indicate that the deposit is genetically close to trachy-andesite rocks. According to mineralogical data، the deposit contains quartz، kaolinite، montmorillonite، calcite، pyrophyllite، chlorite، muscovite-illite، dolomite، hematite، and anatase minerals. Geochemical data indicate that function of alteration processes on trachy-andesite rocks during development of Zonouz ore deposit was accompanied by leaching of elements such as Al، Na، K، Rb، Ba، V، Hf، Cu، Zr، Tm، Yb، and Lu، enrichment of elements such as U، Nb، and Ta، and leaching-fixation of elements such as Si، Fe، Ca، Mg، Ti، Mn، P، Cs، Sr، Th، Co، Cr، Ni، Y، Ga، LREE، Tb، Dy، Ho، and Er. Incorporation of obtained results from mineralogical and geochemical studies show that physico-chemical conditions of alteration environment، the relative stability of primary minerals، surface adsorption، preferential sorption by metallic oxides، existing of organic matters، scavenging and concentration processes، and fixation in neomorphic mineralogical phases played important role in distribution of elements in the deposit. Geochemical studies show that development of the deposit is relative to two types of processes، (1) hypogene and (2) supergene. The distribution pattern of REEs indicates that differentiation degree of LREEs from HREEs in supergene kaolins is more than hypogene kaolins. Geochemical studies indicate that minerals such as Mn-oxides، zircon، anatase، hematite، cerianite، and secondary phosphates (monazite، rhabdophane، churchite، and zenotime) are the potential hosts for rare earth elements in this deposit.