فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال یازدهم شماره 7 (پیاپی 36، بهمن 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/03
  • تعداد عناوین: 19
|
  • گلرخ مریدی، سینا ولیئی، شهناز خالدی، محمد فتحی، مجید شفیعیان، فردین غریبی صفحه 675
    مقدمه

    برای بهبود و ارتقای کیفیت آموزش بالینی، بررسی و مدیریت عوامل استرس زای آموزشی ضروری است. این پژوهش با هدف بررسی عوامل استرس زای آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان پرستاری، مامایی و اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1389 انجام شد.

    روش ها

    در یک پژوهش توصیفی، نمونه 230 نفری از دانشجویان رشته های پرستاری، مامایی و اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی کردستان به صورت سرشماری انتخاب شدند. این افراد که حداقل یک واحد کارآموزی بالینی را گذرانده بودند به پرسشنامه محقق ساخته در مورد عوامل استرس زا در آموزش بالینی پاسخ دادند. میانگین نمره هر حیطه از عوامل استرس زا(شامل حیطه های ارتباط بین فردی، تجارب تحقیرآمیز، محیط آموزشی، تجربیات بالینی، و احساسات ناخوشایند) بر مبنای 1 تا 5 محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون آنالیز واریانس و آزمون توکی) استفاده شد.

    نتایج

    بیشترین میزان استرس در حیطه های پنج گانه مربوط به دانشجویان گروه مامایی با میانگین 45/.±52/3 و بیشترین حیطه تنش زا مربوط به حیطه احساسات ناخوشایند 75/.±61/3 بود. بعد از آن در گروه پرستاری بالاترین حیطه تنش زا مربوط به حیطه محیط آموزشی با میانگین 82/.±34/3 و در گروه اتاق عمل مهم ترین حیطه تنش زا احساسات ناخوشایند 86/0±29/3 بود. نتایج مقایسه عوامل تنش زای آموزش بالینی در گروه های مورد پژوهش با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه نشانگر تفاوت معنادار در همه حیطه ها به جز حیطه تجارب تحقیرآمیز بود. به طور کلی آزمون آماری توکی تفاوت معناداری بین گروه های مامایی با اتاق عمل از نظر عوامل استرس زای بالینی را نشان داد.

    نتیجه گیری

    در فرآیندهای آموزش بالینی، دانشجویان رشته های مختلف علوم پزشکی در معرض عوامل تنش زای زیادی قرار داشته و تعیین این عوامل می تواند نقش مهمی در جهت کاهش میزان تنش آنان ایفا نماید و با توجه به آن که حیطه احساسات ناخوشایند استرس زاترین عامل تنش زا در این مطالعه بود توجه به این امر و تبیین ابعاد مختلف آن و ارائه راه کارهایی در این زمینه ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: عوامل استرس زا، آموزش بالینی، دانشجو، پرستاری، مامایی، اتاق عمل
  • مسعود بحرینی، شهلا مومنی دانایی، شهره شهامت، علیرضا خاتونی، سحر قدسی، سیدمحسن هاشمی صفحه 685
    مقدمه

    دانشجویان به عنوان مشتریان اصلی خدمات آموزشی، به منظور قضاوت در مورد کیفیت این خدمت، به مقایسه توقع خود از خدماتی که باید ارائه شود (وضع مطلوب) و ادراک خود از خدماتی که هم اکنون دریافت می کنند (وضع موجود) می پردازند. اختلاف بین این توقع و ادراک، «شکاف کیفیت» خوانده می شود. در ارتباط با خدمات آموزشی، این شکاف حاصل ناتوانی مدیران در ارزیابی و پاسخ گویی نیاز های واقعی دانشجویان است و گام اساسی برای جبران این شکاف، شناخت این ادراکات و انتظارات است. هدف این مطالعه تعیین میزان شکاف کیفیت خدمات آموزشی در دانشکده دندانپزشکی یکی از دانشگاه های علوم پزشکی کشور بود.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی، از طریق نمونه گیری سرشماری، 220 دانشجوی دندانپزشکی یکی از دانشگاه های کشور در سال 1388 مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری داده ها که به صورت خود ایفا تکمیل می گردید، مقیاس روایی و پایایی سنجش کیفیت خدمات معروف به SERVQUAL بود که در پنج بعد (قابلیت اطمینان، پاسخ گویی، تضمین، همدلی، و ملموس ها) شکاف بین ادراکات و انتظارات از کیفیت خدمات آموزشی را بر اساس مقیاس پنج گزینه ای لیکرت بررسی می نمود. داده های جمع آوری شده به کمک آمار توصیفی و آزمون های فریدمن و ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    با وجود شکاف منفی در همه ابعاد، بیشترین میزان شکاف به ترتیب در بعد ملموس خدمت (70/0-) و سپس بعد پاسخ گویی (55/0-) مشاهده گردید (000/0= P). بیشترین شکاف نیز، با میزان (93/1-) مربوط به «جذابیت ظاهری تسهیلات فیزیکی نظیر ساختمان، صندلی و محل استراحت» از بعد ملموس خدمت بود.

    نتیجه گیری

    وجود شکاف منفی در همه ابعاد خدمات آموزشی، نشان دهنده نارضایتی دانشجویان از کیفیت این خدمات است. ضروری است تا مدیران با بهره گیری از نظرات دانشجویان، نسبت به کاهش این شکاف اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: SERVQUAL، دانشجویان، دندانپزشکی، خدمات آموزشی، کیفیت
  • محبوبه سجادی هزاوه، لیلی بریم نژاد صفحه 696
  • مهدی حیدرزاده، احمد ایزدی، آزاد رحمانی، وحید زمان زاده صفحه 704
    مقدمه
    ارزش آموزش بالینی در توسعه فردی و حرفه ای و همچنین، توسعه مهارت های بالینی دانشجویان پرستاری غیرقابل انکار است، بنابراین، هرگونه ضعف در زمینه آموزش بالینی دانشجویان پرستاری موجب ضعف و کاهش کارآیی دانش آموختگان رشته پرستاری خواهد شد. یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در آموزش بالینی، مربیان بالینی و کیفیت عمل آنها است. هدف این مطالعه تبیین دیدگاه مربیان و دانشجویان پرستاری در مورد ویژگی های مربی بالینی اثربخش بود.
    روش ها
    این مطالعه با رویکرد کیفی و بر اساس تحلیل محتوا است. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه سازمان یافته، عمیق و باز به طور جداگانه با 12 مربی دارای حداقل 3 سال تجربه مربی گری و 15 دانشجوی پرستاری ترم پنجم و بالاتر جمع آوری شدند و تجزیه و تحلیل داده ها به طور همزمان با جمع آوری آنها و با روش تحلیل محتوا صورت گرفت. جهت حصول اطمینان از دقت داده ها از روش کنترل خارجی (بازبینی و تایید نتایج توسط شرکت کنندگان و همکاران) استفاده شد.
    نتایج
    مربی اثربخش از دیدگاه مربیان دارای دو درون مایه اصلی ویژگی های برون شخصی و درون شخصی و از دیدگاه دانشجویان پرستاری دارای یک درون مایه اصلی ویژگی های درون شخصی بود. ویژگی های برون شخصی شامل طبقات حمایت از مربی توسط مسوولین و سیستم تشویق مربی اثربخش، و ویژگی های درون شخصی حاصل از مصاحبه مربیان شامل ویژگی های مدیریتی، مهارت های آموزشی، ویژگی های اخلاقی، ویژگی های عاطفی هستند، همچنین ویژگی های درون شخصی از دیدگاه دانشجویان شامل ویژگی های مدیریتی، مهارت های آموزشی، ویژگی های اخلاقی، ویژگی های عاطفی، ویژگی های ظاهری و نقش های حمایتی هستند.
    نتیجه گیری
    مربیان و دانشجویان پرستاری در بسیاری از ویژگی های مربی اثربخش توافق نظر دارند اما وجه تفاوت این دو گروه اشاره مربیان به برخی ویژگی هایی بود که خارج از کنترل فرد هستند و بر توانایی های یاددهی مربیان تاثیرگذار بودند؛ از سوی دیگر دانشجویان نیز بر ویژگی های ظاهری و نقش های حمایتی اشاره داشتند. نتایج این مطالعه با شناسایی برخی از ویژگی های مربی بالینی اثربخش می تواند به عنوان راهنما در مدیریت و آمورش بالینی پرستاری مورد استفاده قرار گیرد، هر چند پیشنهاد می گردد کاربرد ویژگی های معرفی شده در هدایت آموزش و یادگیری بالینی ضمن مطالعات آتی حمایت گردد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، مربی بالینی اثربخش، مربیان پرستاری، دانشجویان پرستاری
  • معصومه همتی مسلک پاک، حمیده خلیل زاده صفحه 718
    مقدمه
    هدف آموزش بالینی اثربخش ارتقای تفکر انتقادی و افزایش اعتماد به نفس دانشجویان نسبت به توانایی هایشان در انجام مسوولیت های حرفه ای است. علی رغم انجام مطالعات کمی متعدد، هنوز هم این مفهوم به روشنی تبیین نشده است. هدف از این مطالعه تبیین درک دانشجویان پرستاری از مفهوم آموزش بالینی اثربخش است.
    روش ها
    یک پژوهش کیفی با روش تحلیل محتوای مرسوم، جهت رسیدن به هدف انجام شد. جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند و گروه های متمرکز با شرکت 23 دانشجوی پرستاری انجام گردید. نمونه گیری با روش مبتنی بر هدف از دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه، صورت پذیرفت.
    نتایج
    سه طبقه و محور مربوط به دیدگاه دانشجویان پرستاری نسبت به آموزش بالینی اثربخش از مفاهیم استخراج شد: 1- عوامل مربوط به مدرس بالینی 2- عوامل مربوط به محیط یادگیری 3- عوامل مربوط به فراگیر، که هر یک از این طبقات دارای زیرطبقاتی بودند.
    نتیجه گیری
    آموزش بالینی اثربخش، نیازمند تامین امکانات، تجهیزات محیط بالینی، به کارگیری مهارت های ارتباطی و توانایی به کارگیری دانش در عمل توسط مدرسان بالینی توانمند و مدیر برای ارتقای انگیزه و اعتماد به نفس دانشجویان پرستاری است.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی اثربخش، دانشجویان پرستاری، مطالعه کیفی
  • محسن ادیب حاج باقری، ندا میرباقر، سعیده حیدری صفحه 728
    مقدمه
    با توجه به اهمیت ارتقای آموزش پرستاری و فواید روش های نوین تدریس، به خصوص روش بحث گروهی، این تحقیق با هدف مقایسه تاثیر آموزش بالینی با دو روش آموزش بر مبنای فرایند پرستاری و بحث گروهی با روش سنتی، بر یادگیری و رضایت دانشجویان پرستاری انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی روی 28 دانشجوی پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی کاشان که در سال 1388 کارآموزی داخلی-جراحی 2 را می گذراندند، انجام شد. دانشجویان در دو گروه تجربی (آموزش بر مبنای فرایند پرستاری و بحث گروهی) و شاهد (روش سنتی) قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها دربردارنده اطلاعات فردی، یک سوال در مورد رضایت از روش تدریس و نیز یک آزمون چند گزینه ای بود که یک و سه هفته بعد از کارآموزی به عمل آمد. داده های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های t وابسته و مستقل و smirnoff kolmograph تجزیه تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین نمرات در آموزش بر مبنای فرایند پرستاری و بحث گروهی نسبت به روش سنتی افزایش بیشتری داشت (9/1±8/16 در مقابل 25/2±26/13). میانگین نمرات دو گروه در پایان هفته سوم بیش از هفته اول بود (05/0p=) و دانشجویان از آموزش بر مبنای فرایند پرستاری و بحث گروهی بیش از روش سنتی رضایت داشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه، آموزش بر مبنای فرایند پرستاری و بحث گروهی یادگیری بهتر و پایدارتری حداقل تا سه هفته بعد از آموزش بالینی به همراه دارد. بنابراین کاربرد این روش جهت فعال کردن دانشجو و پایدار کردن یادگیری او، به مربیان پرستاری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، بحث گروهی، آموزش سنتی، دانشجویان پرستاری، رضایت مندی
  • شراره خسروی، مهرنوش پازارگادی، طاهره اشک تراب صفحه 735
    مقدمه

    ارزشیابی دانشجویان یکی از مباحث مهم در آموزش بالینی پرستاری است. در بررسی مهارت های بالینی دانشجویان، مسائل گوناگونی مطرح می باشد که خود را به شکل اختلافات موجود در ارزشیابی، اعتراضات دانشجویان و ملاقات های مکرر بین دانشجویان و مربیان جهت بحث در این زمینه نشان می دهند. علی رغم برخی فعالیت های صورت گرفته، این مسائل همچنان در ارزشیابی بالینی دانشجویان پرستاری به عنوان چالش هایی جدی باقی مانده اند. در این زمینه دانشجویان پرستاری به عنوان افراد تحت ارزشیابی، منبع بسیار مهمی در شناسایی این چالش ها هستند. هدف از انجام این پژوهش تعیین چالش های موجود در ارزشیابی عملکرد بالینی از دیدگاه دانشجویان پرستاری بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی توصیفی است که در سال 1389 انجام گرفته است. جامعه مورد مطالعه، دانشجویان ترم 4 تا 8 پرستاری دانشکده های پرستاری و مامایی دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران بودند. نمونه گیری به صورت مبتنی بر هدف و تا رسیدن به اشباع اطلاعات انجام شد. گردآوری داده ها از طریق جلسات گروه متمرکز صورت گرفت که در نهایت 40 دانشجوی پرستاری در 6 گروه متمرکز در پژوهش شرکت نمودند. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای نهفته استفاده گردید.

    نتایج

    طی تجزیه و تحلیل داده ها، 4 درون مایه و 10 طبقه پدیدار شد که شامل مسائل کارگزاران ارزشیابی (ویژگی های حرفه ای مربی، خودارزیابی، ارتباط بالین و آموزش)، ملزومات ارزشیابی (کارآیی ابزار، ارزشیابی عملی)، روند ارزشیابی (ارزشیابی مبتنی بر هدف، وضوح روش ارزشیابی، زمان و نوع ارزشیابی) و جو روانی ارزشیابی (روابط، اعتماد به نفس) بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش، نشان دهنده چالش های گوناگونی است که دانشجویان پرستاری طی ارزشیابی بالینی خود با آن روبرو بوده اند. افرادی که در ارزشیابی نقش دارند، راه کارهای به کارگرفته شده در ارزشیابی، روند ارزشیابی و جو روانی حاکم بر ارزشیابی؛ موضوعاتی بودند که دانشجویان بر تاثیر آنها بر ارزشیابی بالینی خود تاکید می کردند. به نظر می رسد که فرآیند ارزشیابی بالینی دانشجویان پرستاری به منظور اطمینان از دستیابی دانشجویان به اهداف مورد نظر نیاز به بازنگری دارد. این امر پیشرفت آنها در جهت دستیابی به کارایی، تبحر و اطمینان لازم جهت مراقبت موثر از بیماران را تسهیل می نماید.

    کلیدواژگان: آموزش بالینی، ارزشیابی بالینی، دانشجوی پرستاری، مطالعه کیفی
  • زهرا کریمیان، زهرا صباغیان، بهرام صالح صدق پور، فرهاد لطفی صفحه 750
    مقدمه
    دانشگاه ها مهم ترین محل تولید علم محسوب شده و سامان دهی به تحقیقات دانشگاهی از مهم ترین راهبردهای موثر در پیشرفت جامعه است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع درون دانشگاهی تحقیقات از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام گردید.
    روش ها
    پژوهش به روش توصیفی پیمایشی در سال 1387 انجام شد و جامعه آماری آن را 550 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تشکیل می دهد. با استفاده از نمونه گیری طبقه ای به نسبت 8 دانشکده و مرکز تحقیقاتی، از 227 نفر نظرسنجی شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته در 6 حیطه موانع مالی، امکاناتی، حرفه ای، علمی، فردی، مدیریتی سازمانی و در مقیاس 4 گزینه ای لیکرت طراحی و برای تحلیل اطلاعات، از آزمون های تی تک نمونه ای، تی گروه های مستقل، تحلیل واریانس چندمتغیره MANOVA و ANOVA و آزمون تعقیبی توکی استفاده شده است.
    نتایج
    موانع درون سازمانی از دیدگاه اعضای هیات علمی به طور معناداری بیش از میانگین مورد قبول (5/62) بود و وجود کلیه موانع تایید شد (01/0>P). موانع مالی (5/162/86) بیشترین و موانع علمی (1/191/79) کمترین میانگین را داشتند. میانگین نمرات موانع امکاناتی 2/182/80، موانع حرفه ای 2/193/82، موانع فردی 6/185/81، ترفیع مدیریتی و سازمانی 2/176/82 بود. نوع نگرش اعضای هیات علمی به موانع یاد شده با میزان فعالیت های تحقیقاتی ارتباطی نداشت. بین دیدگاه اعضای هیات علمی به تفکیک جنسیت، مرتبه علمی، رشته تحصیلی و مسوولیت اجرایی تفاوت معنا دار وجود داشت (05/0>P). اما در مورد سابقه خدمت تفاوت معنا داری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه هیات علمی فعالیت های تحقیقاتی تحت تاثیر موانع متعددی قرار می گیرد. بازنگری در فرایند تصویب طرح های پژوهشی، توانمندسازی نیروی انسانی، توجه به کاربست نتایج، طراحی سیستم اطلاعاتی و ارتباطاتی نیز می تواند در رفع مشکلات و موانع پژوهش موثر باشد
    کلیدواژگان: تحقیقات، فعالیت تحقیقاتی، موانع درونی، عضو هیات علمی، دیدگاه، دانشگاه علوم پزشکی
  • کورش فتحی واجارگاه، محمد جمالی تازه کند، حامد زمانی منش، علیرضا یوزباشی صفحه 767
    مقدمه
    برنامه درسی، جوهره هر نظام آموزشی محسوب شده و کارآمدی، کیفیت و اثربخشی آن نظام را تضمین می کند. تغییر در این برنامه ها به منظور تامین نیازهای اجتماعی و انعکاس آخرین دست آوردهای علمی از جمله ضروریات محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع تغییر برنامه های درسی در دانشگاه شهید بهشتی و علوم پزشکی شهید بهشتی طراحی و اجرا گردید.
    روش ها
    پژوهش از نوع توصیفی - پیمایشی است. از بین اعضای هیات علمی رسمی دانشگاه شهید بهشتی و علوم پزشکی شهید بهشتی 130 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. گردآوری داده ها از طریق اجرای پرسشنامه محقق ساخته که شامل 30 سوال در 5 حیطه موانع حرفه ای انگیزشی، درون دانشگاهی، برون دانشگاهی و اقتصادی بوده با استفاده از مقیاس 5 ارزشی لیکرت صورت گرفت. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با نظر صاحب نظران و پایایی آن با آلفای کرونباخ 88/0 مورد تایید قرار گرفت. تحلیل آماری داده ها با استفاده از آمارتوصیفی و آمار استنباطی شامل؛ آزمون های t تک نمونه ای، آزمون رتبه بندی فریدمن، و t مستقل انجام شد.
    نتایج
    آزمون t تک گروهی نشان داد که از دیدگاه هر دو گروه تمامی گویه های طراحی شده، جزو موانع تغییر محسوب می شوند. آزمون فریدمن اولویت بندی پنج زمینه مورد بررسی را از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی به ترتیب: موانع درون دانشگاهی، موانع برون دانشگاهی، موانع اقتصادی/مالی، موانع انگیزشی/انسانی و موانع حرفه ای/شغلی؛ و از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به ترتیب: موانع درون دانشگاهی، موانع برون دانشگاهی، موانع اقتصادی/مالی، موانع حرفه ای/شغلی و موانع انگیزشی/انسانی نشان داد.
    نتیجه گیری
    با در نظرگرفتن موانع تغییر، راه کارهایی چون برگزاری کارگاه های آموزشی مناسب در مورد تغییر و بازنگری برنامه های درسی، ایجاد یک ساختار متناسب با تفویض اختیار بازنگری برنامه های درسی و نهادینه کردن آن در دانشگاه، تامین و تخصیص بودجه کافی برای پیشبرد برنامه های درسی اعضای هیات علمی در فرایند تغییر و بازنگری در برنامه های درسی دانشگاهی، جهت رفع موانع پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بازنگری برنامه درسی، تغییر برنامه درسی، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  • معصومه برخورداری صفحه 768
    مقدمه
    رشد توانایی تفکر انتقادی دانشجویان یکی از بزرگ ترین چالش های مربیان پرستاری است. شناسایی موانع تفکر انتقادی و برطرف کردن آن می تواند به توسعه آن کمک نماید. هدف از این پژوهش بررسی و مقایسه گرایش به تفکر انتقادی در سال های مختلف تحصیلی و ارتباط آن با اضطراب بود.
    روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بود که بر روی تعداد 188 نفر از دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی شهر یزد انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر سه بخش بود که بخش اول شامل مشخصات دموگرافیک، بخش دوم پرسشنامه گرایش به تفکر انتقادی کالیفرنیا و بخش سوم اضطراب اسپیلبرگر می شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی (توزیع فراوانی مطلق و نسبی) و استنباطی (ANOVA، پیرسون) استفاده گردید.
    نتایج
    تفاوت آماری معناداری بین گرایش به تفکر انتقادی بر حسب سال تحصیلی وجود نداشت. و بین گرایش به تفکر انتقادی و اضطراب ارتباط معکوس و معناداری وجود داشت (0.0001=p، 426/0-r=).
    نتیجه گیری
    دانشجویان با اضطراب کمتر از گرایش به تفکر انتقادی مطلوب تری برخوردار بودند. بنابراین، برای رشد تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری و دستیابی به اهداف آموزشی این رشته لازم است تا شرایط استرس زا در محیط های آموزش بالینی تعدیل گردد و روش های مقابله با استرس های موجود به دانشجویان آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، گرایش به تفکر انتقادی، اضطراب، دانشجویان پرستاری
  • سید اسماعیل مناقب، نجمه سادات مصلی نژاد صفحه 789
    مقدمه
    چالش اساسی در آموزش مهارت های انتقال خبر بد، انتخاب روش آموزشی مناسب است. این مطالعه به منظور مقایسه تاثیر آموزش مهارت های انتقال اخبار ناگوار به روش ایفای نقش با روش بحث گروهی بر عملکرد کارورزان در انتقال اخبار ناگوار انجام گرفته است.
    روش ها
    این مطالعه از نوع مداخله‎ای دو سو کور بود که در سال 1388 در دانشگاه علوم پزشکی جهرم بر روی 30 کارورز انجام گردید. جامعه پژوهش کارورزان دانشگاه علوم پزشکی جهرم بودند. تعیین حجم نمونه و نمونه گیری به روش سرشماری بود و به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. بنابراین هر گروه شامل 15 نفر بود. ابتدا عملکرد آنها از طریق آزمون OSLER1 ارزیابی گردید. سپس گروه اول وارد کارگاه آموزش انتقال خبر بد به روش بحث گروهی و گروه دوم وارد کارگاه آموزش انتقال خبر بد به روش ایفای نقش شدند. بعد از اتمام کارگاه مجددا عملکرد آنها از طریق آزمون OSLER2 ارزیابی گردید. اطلاعات با استفاده از آزمون های تی مستقل و تی زوج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    میانگین نمره عملکرد گروه اول (44/3 5/10) و گروه دوم (54/2 33/8) قبل از آموزش تفاوت معناداری نداشتند (42/27=p). میانگین نمره عملکرد گروه اول بعد از آموزش (44/5 8/19) با قبل از آموزش تفاوت معناداری داشت (000/0=p). میانگین نمره عملکرد گروه دوم بعد از آموزش (833/0 70/27) نیز با قبل از آموزش تفاوت معناداری داشت (000/-=p). همچنین مقایسه میانگین نمره عملکرد هر دو گروه با یکدیگر بعد از آموزش، تفاوت معناداری (000/0=P) داشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که هر دو روش آموزشی در ارتقای توانایی کارورزان در انتقال خبر بد موثر هستند، ولی روش آموزشی ایفای نقش موثرتر از روش بحث گروهی است.
    کلیدواژگان: خبر بد، آموزش، ایفای نقش، بحث گروهی، مهارت های ارتباطی
  • سیدمنصور رضوی، سهیلا شهباز قزوینی، سهیلا دبیران صفحه 798
    مقدمه
    گزارش صبحگاهی، در کنار راند های بالینی و آموزش های سرپایی از روش های رایج، مفید و ارزشمند (استاندارد طلایی) در آموزش بالینی است. این روش دارای شاخصه ها و استانداردهایی است که وقتی کامل باشد در کمک به یادگیری دانشجویان پزشکی نقش موثری را ایفا می کند. هدف از این مطالعه، بررسی برنامه گزارش های صبحگاهی در بخش های داخلی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران، و نظرات فراگیران د رمورد بهره مندی از این جلسات و عوامل مرتبط با آن است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، ساختار برنامه های گزارش صبحگاهی و میزان بهره مندی 300 نفر از کارآموزان و کارورزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران از محتوای این برنامه ها در سال 90-1389 مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها یک پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود که اعتبار آن با نظر متخصصین و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. داده ها با استفاده آزمون های مجذورکای و Students T test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین هر یک از متغیر های اصلی مورد بررسی به ترتیب زیر بود: ساعت شروع (8 صبح)، مدت (یک ساعت)، تعداد جلسات در هفته (5 بار)، تعداد بیماران در هر جلسه (3 بیمار)، و مدت معرفی هر بیمار (20 دقیقه). فرد معرفی کننده بیمار اکثرا کارورز، نوع بیماران معرفی شده بیماران مشکل و مدیر جلسه یکی از دستیاران بودند. وضعیت تهویه، گرمایش، سرمایش، نور و صدای محل برگزاری جلسات مطلوب و وضعیت محل استقرار استادان معمولا در ردیف جلو و پشت به مخاطبین بود. مخاطبین اصلی جلسه نامشخص بودند و متخصصین رشته های دیگر اکثرا در جلسات حضور نداشتند. میزان بهره مندی کلی فراگیران از جلسات: 55 نفر (3/18 درصد) زیاد، 152 نفر (7/50 درصد) متوسط و 93 نفر (31 درصد) کم بوده است. اکثر شاخص های ساختاری گزارش صبحگاهی با میزان بهره مندی مخاطبین ارتباط معناداری داشتند(05/0p<).
    نتیجه گیری
    علی رغم انطباق ساختار برنامه های گزارش صبحگاهی در بخش های داخلی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیشتر نتایج مطالعات مشابه، لازم است برای بالا بردن حد بهره مندی فراگیران از این برنامه ها تلاش بیشتری انجام شود.
    کلیدواژگان: گزارش صبحگاهی، ساختار، محتوا، بهره مندی، رضایت
  • علی مهری، زینب صدیقی صومعه کوچک صفحه 806
    مقدمه
    بعد از بیماری های قلبی، حوادث ترافیکی دومین علت مرگ و میر در کشور هستند. در حالی که استفاده از کمربند ایمنی خطر مرگ و میر را حدود 50-41 درصد کاهش می دهد، میزان استفاده از کمربند ایمنی در ایران حدود 56-3 درصد گزارش شده است. این مطالعه با هدف تعیین پیشگویی کننده های استفاده از کمربند ایمنی در رانندگان شهر سبزوار براساس الگوی اعتقاد بهداشتی و تئوری رفتار برنامه ریزی شده انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی–تحلیلی که به صورت مقطعی انجام شد تعداد 340 نفر از رانندگان شهر سبزوار به روش نمونه گیری خوشه ای(35×10) انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای استفاده شد که براساس الگوهای مورد بررسی طراحی و به صورت خود ایفا تکمیل گردید. روایی پرسشنامه از طریق پانل خبرگان و پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ تعیین شد (83-65/0). برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی و تحلیلی (ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز مسیر مبتنی بر رگرسیون و T test، ANOVA) استفاده گردید.
    نتایج
    میانگین نمره گزارش شده توسط افراد در مورد استفاده از کمربند ایمنی، معادل 63 درصد نمره حداکثر از پرسشنامه بود. اختلاف معناداری در نمره استفاده از کمربند ایمنی بر اساس سطح تحصیلات مشاهده گردید. به طوری که با بالارفتن سطح تحصیلات میزان استفاده از کمربند ایمنی افزایش می یافت. همبستگی معناداری بین متغیرهای الگوی مورد بررسی (به جز شدت درک شده) با قصد استفاده از کمربند ایمنی مشاهده گردید(01/0>P). متغیرهای تئوری رفتار برنامه ریزی شده (9/37 درصد) بهتر از متغیرهای الگوی اعتقاد بهداشتی (4/15 درصد) واریانس قصد استفاده از کمربند ایمنی را توضیح می دادند. در بین متغیرهای تئوری رفتار برنامه ریزی شده و الگوی اعتقاد بهداشتی، اثر مستقیم هنجارهای انتزاعی (313/0=β) و راهنما برای عمل (210/0= β) بیش از سایر متغیرها بود.
    نتیجه گیری
    میزان استفاده از کمربند ایمنی در جامعه مورد بررسی در حد متوسط بود که با توجه به آمار بالای مرگ و میر ناشی از وسایل نقلیه در کشور و نقش کمربند ایمنی در کاهش مرگ و میر باید میزان استفاده از آن افزایش یابد. در برنامه های آموزشی ارتقادهنده استفاده از کمربند ایمنی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده بهتر از الگوی اعتقاد بهداشتی می تواند به عنوان الگوی نظری برای پیش بینی قصد استفاده از کمربند ایمنی به کار رود.
    کلیدواژگان: کمربند ایمنی، الگوی اعتقاد بهداشتی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، آموزش بهداشت
  • رضا غفاری، ابوالقاسم امینی، شهرام یزدانی، مهستی علیزاده، فریبا سالک رنجبرزاده، سوسن حسنزاده سلماسی صفحه 819
    مقدمه

    پژوهش حاضر به مطالعه تطبیقی برنامه آموزشی دوره دکترای عمومی در ایران با برنامه آموزشی دوره پزشکی عمومی برخی از کشورهای منتخب از تمام قاره های جهان پرداخته است. هدف از این پژوهش مقایسه ساختار کلی و طول دوره، رسالت و اهداف برنامه آموزشی، محتواهای آموزشی دوره، تعداد مقاطع و نوع آنها، نقش و جایگاه دانش آموختگان، و بالاخره میزان ملحوظ کردن و پیاده سازی استراتژی های ارتقای کیفیت آموزشی پزشکی در برنامه های آموزشی مزبور است.

    روش ها

    در پژوهشی توصیفی- مقایسه ای، اجزا و پارامترهای مهم برنامه آموزشی دوره دکترای عمومی پزشکی برخی دانشکده های پزشکی معتبر و نوآور از قاره های مختلف جهان که به صورت هدف مند انتخاب شده اند مورد بررسی قرار گرفت. سپس حیطه های مورد ارزیابی با برنامه آموزشی دوره پزشکی عمومی ایران مقایسه شد. کل مطالعه در دو مرحله انجام شد که مرحله اول آن شامل مطالعه برای یافتن دانشکده های پزشکی معتبر و پیشگام در امر آموزش پزشکی از کل قاره های جهان بوده و مرحله بعدی شناسایی و بررسی اجزای مختلف برنامه آموزشی دوره دکترای عمومی پزشکی در آنها بر اساس شاخص های لودویگسان، و مقایسه آن با برنامه آموزشی مزبور در ایران را شامل می شود.

    نتایج

    در بین دانشکده های پزشکی مورد مطالعه از لحاظ در نظر گرفتن شاخص های موجود در یک برنامه آموزشی موثر و کارآمد (شاخص های لودویگسان) به ترتیب دانشکده های پزشکی مورد مطالعه از قاره های استرالیا، آمریکا، اروپا، آسیا، و آفریقا بیشترین میزان از شاخص های مذکور را در برنامه آموزشی خود لحاظ نموده اند. مطالعه حاضر نشان دهنده نارسایی برنامه پزشکی عمومی ایران در لحاظ کردن شاخص های مورد نظر برنامه آموزشی کارآمد است که لزوم بازنگری و اصلاح برنامه آموزش پزشکی عمومی کشور را نشان میدهد.

    نتیجه گیری

    شکاف بزرگی بین برنامه آموزش پزشکی ایران و دانشگاه های مورد مطالعه از نظر لحاظ کردن و پیاده سازی شاخص های آموزش اثربخش وجود دارد که لزوم بازنگری و اصلاح برنامه آموزش فعلی را بیش از پیش آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزش، پزشکی عمومی، آموزش تطبیقی، شاخص های لودویگسان
  • عباس منزوی، لیلا صدیق پور *، سجاد جعفری، نرگس صالح خرازی فرد، محمد جواد خرازی فرد صفحه 832
    مقدمه

    اگرچه نحوه ارائه سخنرانی موثر در مقالات متعددی توصیف شده است، اما اطلاعات محدودی در مورد نظر دانشجویان درباره عوامل موثر بر ارائه بهتر یک جلسه سخنرانی موجود است. هدف از این مطالعه بررسی نظر دانشجویان دندانپزشکی در مورد عوامل موثر برروی کیفیت جلسات سخنرانی است.

    روش ها

    در یک مطالعه توصیفی دو مرحله ای، ابتدا 25 دانشجوی مقطع بالینی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در یک جلسه بحث گروهی متمرکز نظرات خود را پیرامون نقاط قوت و ضعف جلسات درس نظری که در دانشکده در قالب سخنرانی، ارائه می شود را بیان کردند. پس از جمع بندی نظرات دانشجویان پرسشنامه ای طراحی شد. عوامل موثر بر ارائه بهتر جلسه سخنرانی، در پرسشنامه به 4 گروه عوامل مرتبط با استاد، عوامل مرتبط با محتوی، عوامل مرتبط با امکانات فیزیکی کلاس و عوامل مرتبط با مدیریت آموزشی کلاس تقسیم شدند و پایایی آن با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن امتحان شد. سپس این پرسشنامه با 45 پرسش در میان دانشجویان سال 4و 5و 6 که در مجموع 130 نفر بودند، توزیع گردید و میزان موافقت دانشجویان با هر یک از موارد مطرح شده در پرسشنامه در مقیاس لیکرت 5 تایی، سنجیده شد.

    نتایج

    در مجموع 97 پرسشنامه جمع آوری گردید. بیشترین امتیازات مربوط به عوامل مرتبط با استاد بود از بین این عوامل، فن بیان با میانگین 64/4، ارائه بیمار در صورتی که ارتباط درس نظری را با عملی نشان دهد (63/4) و استاد باید بتواند مطالب را به خوبی ربط دهد (55/4) امتیاز بیشتری را کسب نمودند.

    نتیجه گیری

    از نظر دانشجویان بالینی دندانپزشکی نقش کلاس های تئوری که به صورت سخنرانی ارائه می شوند مهم تلقی شد. به نظر آنان توانمندی سخنران در انسجام بخشیدن و بیان مطالب، مهمترین نقش را در ارائه یک سخنرانی موثر ایفا می کند.

    کلیدواژگان: سخنرانی، آموزش دندانپزشکی، ارزشیابی، ارائه موثر، روش تدریس
  • حسین کی نژاد، میترا دانشمند صفحه 842
    مقدمه
    برای گسترش روزافزون یادگیری الکترونیکی در فرایند یاددهی - یادگیری، نیاز به ابزارهای تولید محتوا که مطابق با استانداردهای علمی باشند بیش از پیش احساس می شود. محتوای یادگیری در علوم پزشکی غالبا در برگیرنده اجزای چندرسانه ای است، و از طرفی نیاز به بازنگری و روزآمد کردن مستمر محتوای آموزشی علوم پزشکی در فواصل زمانی اندک وجود دارد. بنابراین در اختیار داشتن ابزار تالیف محتوایی که بتواند به راحتی اجزای چندرسانه ای پوشش دهد و بازنگری محتوا را نیز به آسانی حمایت کند می تواند به گسترش یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی کمک شایانی کند. در این مقاله یک ابزار تالیف محتوای چندرسانه ای تعاملی استاندارد که به دنبال سال ها مطالعه و بررسی نویسندگان تدوین شده معرفی می گردد. ابزار تالیف های موجود تمام ویژگی های مورد نیاز محتوای یادگیری را فراهم نمی آورند و تعداد کمی از آنها به صورت متن باز (open source) ارائه می شوند. بنابراین هدف از تدوین این ابزار، فراهم نمودن موتوری برای تالیف محتوای چندرسانه ای تعاملی بوده که متن باز باشد و علاوه بر این که از آن در فرایند یادگیری الکترونیکی به طور مناسب استفاده شود، قابلیت اعمال تغییرات مورد نیاز در آن وجود داشته باشد. این موتور تولید، علاوه بر ارائه محتوای استاندارد قابلیت عرضه مدیریت دانش و توسعه آن با پیشرفت تکنولوژی را فراهم می کند. در فرایند تولید این موتور ویژگی هایی چون معماری مبتنی بر مولفه، استفاده از استانداردهای SCORM، IMS و عرضه محتوا به صورت online و offline در نظر گرفته شده است. فایل بخش هایی از محتوای تولید شده در آموزش علوم پزشکی به عنوان نمونه در اختیار خوانندگان قرار دارد.
    کلیدواژگان: ابزارهای تالیف محتوا، استانداردهای یادگیری الکترونیکی، ابرداده، دارایی، اشیای به اشتراک گذاشته شده محتوا (SCO)، انجمن جهانی IMS، مدیریت دانش در محتوا، اشیای یادگیری قابل استفاده مجدد
|
  • Golrokh Moridi, Sina Valiee, Shahnaz Khaledi, Mohammad Fathi, Majid Shafiean, Fardin Gharibi Page 675
    Introduction

    Continuous investigation of educational stressors, and managing them is essential for quality improvement of clinical education. This study investigated stressors of clinical education from the perspective of nursing, midwifery and operating room students at Kurdistan University of Medical Sciences during year 2010.

    Methods

    This descriptive study was performed on all 230 students of nursing, midwifery and operating room who had passed at least one clinical course. Data gathering tool was a researcher made questionnaire. The mean scores to each five domains of stressors (including inter-personal communication, humiliating experiences, educational environment, clinical experiences, and unpleasant emotions) were calculated (the range of scores was 1 to 5). Data was analyzed using descriptive statistics, ANOVA and Tukey post hoc.

    Results

    Among all students, midwifery students gave the highest total stress score in these 5 domains (3.52±. 45), and the highest domain score belonged to unpleasant emotions(3.61±. 75). After that, the highest tensive domain in nursing group was the educational environment (3.34±. 82). In operating room students also, the most tensive domain was unpleasant emotions again (3.29±.86). The results of comparing clinical education stressors in study groups using one-way ANOVA indicated a significant difference among all domains except humiliating experience. Tukey test showed a significant difference between clinical education stressors of midwifery and operating room groups.

    Conclusion

    Students of different fields of medical sciences are exposed to several stressors throughout the clinical education processes. Determining these factors could play an important role in reducing this stress. Considering the fact that unpleasant emotions was the most intensive stressor in this study, paying attention to this issue and exploring its dimensions to implement appropriate strategies seems to be necessary.

  • Masoud Bahreini, Shahla Momeni Danaei, Shohreh Shahamat, Alireza Khatoni, Sahar Ghodsi, Mohsen Hashemi Page 685
    Introduction

    Students as main customers of educational services judge service quality by making a comparison between their expected services and the services that they receive. Differences between expectations and perceived performance are referred to as ‘quality gap’. Regarding educational services, this gap is related to managers’ failure to recognize and respond to the students’ needs. The first step to reduce the gap is identifying students’ perceptions and expectations. The aim of this study was to determine the quality gap of educational services in the dentistry school of an Iranian university of medical sciences.

    Methods

    All 220 dentistry students of a university of medical sciences were surveyed in this cross sectional study in 2009. A self-administrated questionnaire based on the SERVQUAL questionnaire, which proved to be valid and reliable, was used for data collection. The gap between perceptions and expectations in five dimensions of educational services quality (i.e., service reliability, responsiveness, assurance, empathy, and tangibles) was assessed. Descriptive statistics and Friedman and Wilcoxon tests were applied.

    Results

    There was a negative gap in all dimensions. The maximum gaps were related to tangibles (-0.70) and responsiveness (- 0.55) dimensions of quality of educational services (p = 0.001). As for items, the maximum gap (-1.93) was related to the appeal of physical facilities such as buildings, chairs, and resting rooms in tangibles dimension.

    Conclusion

    The negative gap between all dimensions of educational services quality implies students’ dissatisfaction. So it is necessary for managers to make use of the viewpoints of the students to decrease the gap.

  • Mahbobeh Sajadi Hezaveh, Leile Boorim Nejad Page 696
  • Mehdi Heidarzadeh, Ahmad Izadi, Azad Rahmani, Vahid Zamanzadeh Page 704
    Introduction
    The importance of clinical education in personal and professional development of nursing students and their clinical skills is undeniable, so any weakness in clinical education can decrease the efficacy of nursing graduates. One of the most important factors affecting clinical education is clinical teachers and their quality of teaching. The purpose of this study was to determine the perspective of clinical teachers and nursing students on the characteristics of an efficient clinical teacher in nursing.
    Methods
    This study is a qualitative research based on content analysis. Data were separately collected by conducting semi-structured interviews with 12 nursing clinical teachers who had 3 years of clinical teaching experience, and 15 nursing students passing fifth term or more of education. Data analysis was done after each interview through content analysis. The accuracy of data collection and analysis was achieved by external check (member and peer check).
    Results
    From the viewpoint of clinical nursing teachers, efficient clinical teachers had two themes: extra-personal and personal characteristics, while nursing students opted for only one theme: personal characteristics. The extra-personal theme had two subthemes including system encouraging effective clinical teachers, and support for clinical teacher; and personal characteristics according to the teachers included management characteristics, moral characteristics, educational skills, and emotional characteristics. According to the students, personal characteristics were managemerial, mora and emotional characteristics, educational skill, appearance and their supportive role.
    Conclusion
    Clinical teachers and students had the same idea about efficient clinical teachers on most characteristics, but the main differences lay in the viewpoints of teachers on some characteristics that affect the educational process and were out of their control; and also students pointed to the teachers’ appearance and supportive role. The result of this study identifies some characteristics of efficient clinical teachers and can be used as a guideline in clinical management and education.It is also suggested that more studies be done to support the application of these characteristics in clinical education.
  • Masoumeh Hemmati Maslakpak, Hamideh Khalilzadeh Page 718
    Introduction
    The aim of effective clinical education is promoting critical thinking and increasing students’ confidence in their ability to perform professional responsibilities. Despite numerous quantitative studies, this concept still is not clearly defined. This study aimed to investigate nursing student's perception of the effective clinical education concept.
    Methods
    A qualitative research using conventional content analysis was applied. Data were collected using in-depth semi-structured interviews and focus groups with 23 nursing students. The participants were recruited by purposeful sampling of nursing students at Urmia nursing and midwifery school.
    Results
    Qualitative content analysis demonstrated three original categories from nursing student's perspective about effective clinical education: 1- factors related to clinical instructor 2- factors related to learning environment 3- factors related to the learner. Each category contained subcategories.
    Conclusion
    Effective clinical education requires provision of facilities and the necessary equipment for the clinical environment, application of communication skills, and availability of knowledgable and competentable clinical instructors with managerial skills who implement theoretical content in practice and motivate nursing students and promote their self- confidence.
  • Mohsen Adib-Hajbaghery, Neda Mirbagher, Saiedeh Heidari Page 728
    Introduction
    Considering the importance of promoting nursing education and benefits of new teaching methods, especially group discussion, this study aimed to compare the effects of group discussion combined with the nursing process and traditional method on learning and satisfaction of nursing students in clinical situations.
    Methods
    A quasi-experimental study was conducted during 2009 on 28 nursing students in Kashan's Nursing faculty who had taken their clinical course of medical surgical nursing II. The students were divided into 2 groups of intervention (teaching based on nursing process and group discussion) and control (traditional method) groups. The instrument for data gathering consisted of demographic questions, a question on the students’ satisfaction of the teaching method and a series of multiple-choice questions carried out one and three weeks after the end of clinical course. Data analysis was conducted using independent and paired t-test and Smirnov Kolmogorov through SPSS.
    Results
    The mean scores were higher in group discussion method than in the traditional method (16.8±1.9 vs. 13.26±.25). The mean scores were higher in the third week than in the first week (p=0.05). Students were more satisfied with the group discussion method.
    Conclusion
    Teaching based on nursing process and group discussion could result in a better and more durable learning at least for three weeks after the clinical courses. This method can be used by clinical nursing teachers to activate students and stabilize their learning.
  • Sharareh Khosravi, Mehrnoosh Pazargadi, Tahereh Ashktorab Page 735
    Introduction

    Student assessment in clinical settings is an important subject in nursing education. Reviewing students’ clinical skills, some problems put forward which manifest in students` complaints and frequent meetings between them and their instructors to discuss these problems. Despite some efforts in this area, it is still a major challenge for nursing students. In this regard, nursing students as evaluatees are important sources to identify these challenges. The aim of this study is to determine nursing students` viewpoints toward their clinical evaluation challenges.

    Methods

    This is a descriptive qualitative study performed in year 2010 on a population of students of 4th to 8th semesters who were selected from three major Medical Universities in Tehran. Purposeful sampling method was used for the study and focus group sessions were held for data gathering which was continued to the point of data saturation. Totally 40 students participated in 6 focus group discussions. Data was analyzed using latent content analysis.

    Results

    During analysis 4 themes and 10 subthemes were emerged including evaluation performers` issues (instructor’s professional characteristics, self evaluation, and clinic-education relationship), evaluation requisites (instrument’s efficiency, practical evaluation), evaluation process (goal-oriented evaluation, clarity of evaluation method, evaluation time and type), and emotional environment in evaluation (relationships, self esteem).

    Conclusion

    The results showed numerous challenges which nursing students are confronted while being evaluated clinically. Individuals who play role in evaluation, employed strategies, the evaluation process, and the psychological atmospehere of evaluation were issues emphasized by students as the factors affecting clinical evaluation. It seems that process of assessing nursing students to assure their achievement of clinical learning objectives needs an overall revision. This would facilitate the accomplishment of students into efficiency, skillfulness, and certainty in providing health care for patients.

  • Zahra Karimian, Zahra Sabbaghian, Bahram Saleh Sedghpour, Farhad Lotfi Page 750
    Introduction
    Universities are the most important setting for science production and organizing academic research is one of the most effective strategies in society development. The main idea of this study was identifying the internal barriers to academic research from viewpoint of faculties in Shiraz University of Medical Sciences. Main question was which obstacles affect research activity from facultie's point of view.
    Methods
    This descriptive study was conducted in 2008. Through stratified random sampling in eight college and research centers, 227 faculty members were selected, all responded to the survey. Researcher-made research tool was designed in six areas including finance, facilities, professional, research competency, individual & organization-management obstacles in the four-item Likert scale. Data analysis was done by t test, MANOVA, ANOVA and Tukey post hoc test.
    Results
    Barrier scores were significantly higher than the average (62.5). All obstacles were proved from faculties point of view (P<0.01). Financial barriers had the most average (86.216.5) and scientific barriers had the lowest average (79.119.1). Mean of facilities, professional, individual barriers, and organization-management obstacles were 80.218.2, 82.319.2, 81.518.6, 82.618.2 respectivly. However, faculties attitude about obstacles was not correlated with their research activities rate (P>0.05). In addition, a significant difference was observed among facultie's view and sex, scientific degree, discipline & having management responsibility (P<0.05), but this relationship was not observed about experience years (P>0.05).
    Conclusion
    Different barriers affect research activities based on facultie's point of view. Reviewing the approval process for research projects, empowerment of human resources, attention to research utility, designing of communication and information system can also be effective in solving problems and barriers to research.
  • Kourosh Fathi Vajargah, Mohammad Jamali Tazehkand, Hamed Zamanaimanesh, Alirezza Youzbashi Page 767
    Introduction
    Curriculum in higher education plays a key role and can affect the efficiency, quality and effectiveness of the educational system. It is important to change curricula for meeting social needs and reflecting the latest scientific achievements. The present study aims to identify barriers to change curricula in Shahid Beheshti University and Shahid Behehsti Medical University.
    Methods
    In this descriptive-survey study, a sample of 130 faculty members from the above-mentioned universities was randomly selected through multi level cluster sampling method. Data was collected by using a researcher-made questionnaire, with 30 items related to 5 areas of main obstacles in curriculum change. The validity of the questionnaire was determined by curriculum studies scholars; the reliability was calculated 0.88 by using the alpha correlation. Data was analysed using descriptive and inferential statistics including sample T-test, independent T-test and Friedman test according to the variables.
    Results
    One sample T- test showed that both groups had considered all the designed items as the barriers to curriculum change. Friedman test prioritized five areas studied from the perspective of the faculty members of Shahid Beheshti University as internal barriers, external barriers, economic & financial barriers, motivational & human barriers, and professional & career barriers; and from the view point of faculty members of Shahid Beheshti Medical University as internal barriers, external barriers, economic & financial barriers, professional & career barriers, and motivational & human barriers.
    Conclusion
    According to the barriers to change, strategies such as holding appropriate workshops and reviewing the curricula, creating a structure that will delegate reviewing the curricula and will institutionalize it in university and providing adequate funding to promote faculty members curricula in the process of change and reforming academic curricula are recommended for the elimination of the barriers.
  • Maasoumeh Barkhordary Page 768
    Introduction
    Development of student's critical thinking abilities is one of the greatest challenges for nursing educators. Identifying its barriers and resolving them can help to improve critical thinking. The aim of this research was to assess and compare Critical Thinking Disposition (CTD) and its relationship with State Anxiety (SA) in baccalaureate nursing students of Islamic Azad University of Yazd.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study performed on a census sample of 188 nursing students of Islamic Azad University of Yazd. Data was collected with questionnaire; the questionnaire consisted of three parts: demographic characteristics, the California Critical Thinking Disposition Inventory (CCTDI), and Spielberg State Anxiety Inventory. Data was analyzed by SPSS software using descriptive and inferential (ANOVA and Pearson).statistics.
    Results
    There was no significant difference in critical thinking disposition score by academic year. However results showed that critical thinking is negatively correlated with SA (r= -0.426, p=0.0001).
    Conclusion
    Students with lower anxiety had a more favorable disposition to critical thinking. Therefore, it is necessary to improve stressful environment of clinical education, and methods of coping with the stresses should be taught to students in order to develop critical thinking in nursing students and achieve educational objectives.
  • Sayed Esmaeil Managheb, Najmatolsadat Mosalanejad Page 789
    Introduction
    The Main challenge in training about breaking bad news is selection of appropriate educational method. This study was performed to assess the results of role-playing method versus group discussion in training about this skill.
    Methods
    This was an interventional double blind study, performed in 2009-2010 in Jahrom University of Medical Sciences. 30 medical students were involved in this study (15 students in each group). At first, their breaking bad news skills were evaluated with an Objective Structured Long Examination Record (OSLER1). Then the first group participated in group-discussion workshop and the second one participated in role playing workshop. Their breaking bad news skills were re-evaluated by OSLER2 after the course. The score of OSLER1 and OSLER2 of both groups were compared. Results were analyzed by T test and paired T test.
    Results
    there was no significant difference in OSLER scores between groups before intervention (p=27.42). The mean score of the first group before workshop (10.5 3.44) was significantly different from it after (19.8 5.44) training (p=.000). Also the mean score of the second group before (27.70 0/833) and after (27.70 0.833) training were significantly different (p=0.000). There was significant difference between two groups’ scores after training (p=0.000).
    Conclusion
    Our training intervention was effective in producing significant change in medical students’ breaking bad news skills, but training by Role-playing method was more effective than group discussion method.
  • Seyed Mansour Razavi, Soheyla Shahbaz Ghazvini, Soheyla Dabiran Page 798
    Introduction
    Morning report along with clinical rounds and ambulatory teaching are three common, useful and valuable methods (Gold Standards) in clinical education. This program has some characteristics and standards that, when properly applied, will play an effective role in students’ clinical learning. The main aim of this study is to determine the characteristics of morning report sessions in internal medicine wards affiliated to Tehran University of Medical Sciences, and also to assess students’ view points on the benefit and satisfaction from the content of these programs and the related factors.
    Methods
    In this cross- sectional study, the structural characteristics of morning report sessions and the students’ rate of benefit from their content were investigated in year 2010. A sample 300 internship and clerkship medical students were asked to fill out a researcher- made questionnaire. The validity and reliability were confirmed by experts and the calculation of Cronbach’s alpha respectively.
    Results
    The structural characteristics of the sessions were as follows: The average starting time of the sessions was at 8 a.m., the average duration of sessions was one hour, the average number of meetings was 5 times a week, the patient presenter in most cases was an intern, the cases presented were complicated and difficult ones, the average number of cases presented in each session was three, the average time for presenting each case was 20 minutes. Air conditioning, temperature, lighting, and sound quality were favorable. Faculty members usually sat in the front row and with their back to the audience. The main audience at the sessions were not defined and usually the experts of other fields such as pharmacists, nutritionists, pathologists or radiologists were absent. Total benefit rate according to the students was: 55 people (18.3%) high, 152 people (50.7%) moderate and 93 people (31%) low. There was a significant correlation between their benefit rate and most of the structural parameters of morning report sessions (P<0/005).
    Conclusion
    Despite the structural conformity of the morning report sessions in internal medicine wards of Tehran University of Medical Sciences with those in most similar studies, some more efforts should be spent on promoting the students’ satisfaction.
  • Ali Mehri, Zeynab Sedighi Somea Koochak Page 806
    Introduction
    After heart diseases, traffic accidents are the main leading cause of mortality in the country. This is while seat belt use can significantly decrease the risk of mortality up to 41 to 50 percent. The rate of seat belt use among Iranian drivers is reported to be 3 to 56 percent. This study aimed to determine the predictive factors of seat belt use among drivers of Sabzevar based on Health Belief Model (HBM) and Theory of Planned Behavior (TPB).
    Methods
    A clustered (10×35) sample of 340 drivers in Sabzevar town was surveyed in this descriptive analytical study. Data was collected using a self-administered questionnaire designed according to TPB and HBM. An experts panel approved its validity, and its reliability was verified by Cronbach Alpha test (α=0.65%-0.83%). Data was analyzed using Spearman coefficient, ANOVA, t test, and path analysisvia regression.
    Results
    The subjects’ self-reported mean score of seat belt use was 63% of maximum score of the scale. Significant difference was found in seat belt use among different educational levels; as the higher the educational level, the more score for seat belt use. A significant correlation was observed between variables of TPB and HBM (except perceived severity) and intention to wear sealt belt (p<0.01). The variables of TPB explained the variance of intention of seat belt use better (37.9%) than that of HBM (15.4%). Among variables of the two models, abstract norms (β=0.313) and cue to action (β=0.210) had more direct effects.
    Conclusion
    Seat belt use among the subjects was in an average level. According to the high mortality due to transporation vehicles in country and the effective preventive role of seat belt, the use of this device should be enhanced. As a theoretical framework in instructional programs which are intended to propound seat belt use, TPB could be applied better than HBM to predict the intention of seat belt use.
  • Reza Ghaffari, Abolgasem Amini, Shahram Yazdani, Mahasti Alizadeh, Fariba Salek Ranjbarzadeh, Sousan Hassanzadeh Salmasi Page 819
    Introduction

    The present research compares curricula for undergraduate medical education(UME) in Iran and in selected medical schools in terms of general structure, program length, mission and objectives, content, number and type of study stages, and finally, the extent of implementing quality improvement strategies.

    Methods

    This is a descriptive-comparative study on the important components of UME curricula in Iran and some renowned or innovative medical schools, selected purposefully from all continents. The study had two stages: first, finding medical schools offering high standard education from all continents; second, identifying and studying the different aspects of curricula in those schools as well as Iranian medical schools’ curriculum, based on Ludvigsson’s indicators.

    Results

    The results show that considering available standards in an effective educational curriculum (Ludvigsson’s indicators), medical schools of Australia, North America, Europe, Asia and Africa rank from the highest to lowest. The study reflects that UME curriculum in Iran does not fulfill the necessary standards.

    Conclusion

    There is a great gap between the quality of UME curriculum of Iran and that of other universities in terms of implementing effective educational standards, which suggests that UME program in Iran needs to be revisited and revised.

  • Abbas Monzavi, Leyla Sadighpour, Sajad Jafari, Narges Saleh, Mohammad Javad Kharazi Fard Page 832
    Introduction

    Whilst there is an extensive descriptive literature on the effective lecturing, there are few studies on student's perspective toward the attributes of effective lecture sessions. The aim of this study is to explore student's viewpoints on factors affecting the quality of lecture sessions.

    Methods

    This was a two-stage descriptive study in which 25 dentistry students at clinical stage, studying at Tehran University of Medical Sciences attended a focus group session and represented their viewpoints about weaknesses and strengths of lecture sessions of theory courses. A questionnaire was developed according to the students’ statements. Features of an effective lecture session were categorized into 4 groups of factors related to the lecturer, content, physical facilities available in class, and educational management. Reliability was assessed through Spearman correlation analysis. This questionnaire including 45 items was distributed among 130 students studying at fourth to sixth-year, in the School of Dentistry. Students’ agreement with each item in questionnaire was measured using 5-point Likert scale.

    Results

    Ninety seven questionnaires were collected. Items of factors related to the lecturer mostly regarded by students, among them were “oral presentation techniques” (mean score of 4.64), “presenting case to demonstrate the association between theory and practice” (4.63), and “the lecturer’s ability to associate the content” (4.55) which received the highest scores.

    Conclusion

    Dentistry students at clinical stage thought that the role of lecture in theoretical courses is very important. They believed that the ability of lecturer in organizing and explanation of the content plays the most important role in giving an effective lecture.

  • Hossein Keynejad, Mitra Daneshmand Page 842
    Introduction
    Using standard authoring tools is essential to promote E-Learning in teaching-learning process. Learning content in medical sciences often consists of multimedia elements. On the other hand, it is frequently required to revise and update the medical content. Hence, access to the authoring tools that can encompass multimedia elements and allow easy content revision is helpful in e-learning promotion in medical sciences. In this paper, a standard interactive multimedia content authoring tool, developed by the authors after many investigations is introduced. Current authoring tools do not meet all the content qualifications and few of them are available as open source. Therefore, we aimed to produce an interactive multimedia content authoring tool that could be open source, feasible, and able to be updated or modified. In addition to providing the standard content, this engine allows knowledge management that could be enriched as technology progresses. To develop this engine, characteristics such as “component based architecture”, “exploiting the SCORM and IMS standards”, and providing the content both in online and offline modes were considered. Some parts of the learning content created in medical sciences have been provided as a sample.