فهرست مطالب

اقتصاد و تجارت نوین - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 16، زمستان 1387و بهار 1388)

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 16، زمستان 1387و بهار 1388)

  • 250 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/11/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جعفر قیدرخلجانی*، زهرا عباسی صفحه 1

    نظام ملی نوآوری بازرگانی به عنوان یک نظام نوآوری بخشی می تواند بر اساس مجموعه ای از اهداف، کارکردها، نهادها و سیاست ها تعریف شود. وزارت بازرگانی به عنوان متولی سیاست گذاری و تدوین راهبردهای حاکمیتی بخش بازرگانی نقش کلیدی را در این نظام برعهده دارد. در این مطالعه اهداف و سیاست های عمومی که وزارت بازرگانی می تواند برای نظام نوآوری بازرگانی تعریف نماید، احصا شده و متناسب با کارکردها و اهداف یک نظام نوآوری ارائه شده است. نتایج این مطالعه چارچوبی برای سیاست گذاری در حوزه توسعه نوآوری بازرگانی ارائه می دهد که بر اساس آن می توان راهبردها و برنامه های توسعه نوآوری بازرگانی را تعریف نمود. در این مطالعه علاوه بر استفاده از نظریه های ارائه شده در زمینه نظام های نوآوری از نظرهای خبرگان بازرگانی به صورت انجام مصاحبه و نظرسنجی پرسشنامه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: نوآروی، اهداف، کارکردها، سیاست ها، نهادها، بازرگانی
  • اصغر شاملو، بهروز زارعی، آیدین سلام زاده صفحه 25
    هم اکنون چالشی عظیم برای ایجاد مدل های کسب وکار مبتنی بر راهبرد های الکترونیکی به و جود آمده است تا سازمان های سنتی و با هم افزایی زیاد را به سازمان های پویا و با هم افزایی کم تبدیل کند. دستیابی به چنین سازمان هایی، بدون بهره مندی از طراحی مدل های موفق و شناخت استانداردهای مربوط به آن صنعت امکان پذیر نیست. در این مقاله ابتدا مروری بر ادبیات مدل کسب وکار داشته، سپس با توجه به مزیت های موجود در مدل های مبنایی کسب وکار، مدل کسب وکار شرکت مخابرات ایران (وضع موجود) تبیین می شود. در این مقاله سعی شده تا دستیابی به چند هدف میسر گردد. هدف اصلی مقاله، ایجاد درکی مشترک در فعالان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در ارتباط با شرکت مخابرات ایران است. این مطالعه از طریق بررسی مستندات، مصاحبه با خبرگان دانشگاهی، متخصصان این حوزه و نیز جلسات متعدد با مدیران سطوح مختلف شرکت جمع آوری شده اند.
    کلیدواژگان: مدل کسب و کار، مدل مبنایی کسب و کار، ICT، شرکت مخابرات ایران
  • هوشنگ اسدالله، محمدرضا حمیدی زاده، بهروز دری، محمدرضا کریمی علویجه صفحه 52
    در این مقاله تلاش می شود سازه های ارزش ویژه برند مبتنی بر مشتری و عملکرد برند در بازار را به درستی شناسایی، انتخاب و عملیاتی نموده و با بررسی چگونگی تاثیرات و ارتباط آنها با یکدیگر مدلی توسعه داده شود که ارزش ویژه برند را به عنوان نمونه در صنعت محصولات لبنی و در شهر تهران مورد بررسی و آزمون قرار دهد. بر مبنای مرور ادبیات، ویژگی صنعت لبنیات و دیدگاه های مدیران آن و پیشنهادات، مدلی ارائه شد و داده های پژوهش از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. حجم نمونه ای متشکل از 550 نفر از میان کلیه مشتریان محصولات لبنی در مناطق بیست و دوگانه شهر تهران به صورت طبقه بندی تصادفی انتخاب گردید و با استفاده از مدل معادلات ساختاری، فرضیات پژوهش مورد آزمون قرار گرفت. پس از تحلیل عاملی صورت گرفته، کلیه سازه های پیشنهادی محقق مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ارزشی ویژه برند، ارزش ویژه برند مبتنی بر مشتری، عملکرد برند در بازار، برندهای شرکت های لبنی
  • اسفندیار جهانگرد، سکینه غلامی صفحه 77
    هدف این تحقیق بررسی و تحلیل اثر اقتصادی نفوذ و گسترش ارتباطات بر رشد بهره وری بخش ها و کل اقتصاد ایران است. در این خصوص، بحث اصلی این است که آیا با گسترش و پیشرفت ارتباطات، در فعالیت های اقتصادی و کلان کشور بهبود اتفاق می افتد یا خیر؟ برای این منظور از جداول داده ستانده سال های 1367 و 1378 بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران که به قیمت ثابت سال 1376 تعدیل شده و در قالب 19 بخش همفزونی شده اند، استفاده گردیده است. برای تحقیق از چارچوب مطالعه کورا (2006) استفاده شده و نقش ارتباطات در بهره وری بخشی و کل اقتصاد ایران مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصله نشان می دهد که پیشرفت فناوری ارتباطات نه تنها در بهره وری کل اقتصاد سهم بسزایی دارد بلکه در رشد بهره وری کل تمام فعالیت ها اثرگذار است و میزان این اثر در اکثر فعالیت های خدماتی بیشتر از کل اقتصاد است..
    کلیدواژگان: بهره وری، الگوی داده ستانده، ارتباطات
  • بهروز زارعی، فاطمه ثقفی، سمیه قبادی، سعید آیت صفحه 99
    تحقیقات درحوزه پیاده سازی فناوری اطلاعات نشان می دهد 7 عامل اطلاعات، فناوری، فرآیند، ارزش ها و اهداف، ساختار و سیستم های مدیریتی، کارکنان و مهارت ها و دیگر منابع می تواند منشا مشکلات و در نتیجه شکست باشد. هدف این مقاله بیان ارتباط بین شکست پیاده سازی با آمادگی الکترونیکی است که در قالب مطالعه موردی در بانک تجارت ایران به بررسی موضوع فوق الذکر پرداخته است. نتایج نشان می دهد 7 عامل مذکور درخصوص مشکلات و همچنین انواع شکست ها در پیاده سازی پروژه های فناوری اطلاعات در بانک تجارت مصداق دارند. برای اندازه گیری آمادگی الکترونیکی به دلیل تنوع، تعدد و تغییر شاخص ها، 39 عامل مورد بررسی قرار گرفت که پس از تحلیل عاملی، 13 عامل مهم تشخیص داده نشد و بقیه عوامل در 8 گروه اصلی، آمادگی کاربران، آمادگی مدیریتی سازمانی، فواید مشهود بانکداری، کیفیت زیرساخت فنی امنیتی، کاربردی بودن خدمات بانکداری، تبلیغات، سطح مفید بودن اطلاعات و توان پشتیبانی از خدمات دسته بندی شد. با استفاده از روش تحلیل عاملی، نبود آمادگی الکترونیکی علت اصلی شکست پیاده سازی پروژه ها می باشد.
    کلیدواژگان: پیاده سازی فناوری اطلاعات، بانکداری الکترونیک، تغییر فناوری، تحلیل عاملی
  • وحید ناصحی فر، محمدرضا سعادت *، امیررضا سوری صفحه 127

    شرکت های کوچک و متوسط برای اقتصاد هر کشوری از جمله کشورهای درحال توسعه حیاتی می باشند. پدیدارشدن مدل های تجاری وب فرصت های بی شماری را برای شرکت ها به ویژه شرکت های کوچک و متوسط فراهم آورده است که براساس آن به طور همزمان محدودیت های مربوط به برآوردن انتظارات مشتری، سرعت و قابلیت مقایسه قیمت را مرتفع نمایند. هدف اصلی این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر افزایش آمادگی شرکت های کوچک و متوسط در استفاده از تجارت الکترونیکی است. در این راستا از شرکت های کوچک و متوسط فعال در صنعت موادغذایی، مبادرت به نمونه گیری و دریافت اطلاعات از طریق پرسشنامه شد. برای نیل به این هدف، براساس سوابق تحقیق مدل تحلیلی تحقیق طراحی گردید و بر مبنای آن ده فرضیه طراحی گردید. نتایج نشان می دهد؛ تنها دو فرضیه از میان فرضیات مورد آزمون مورد تایید قرار نگرفت و مابقی فرضیات تایید شد، بر این اساس می توان ادعا نمود که شرکت های کوچک و متوسط در ایران از زیرساخت های برون سازمانی لازم برای به کارگیری تجارت الکترونیکی برخوردار نبوده و همچنین شرکت ها مزبور از حمایت های دولتی لازم برای به کارگیری تجارت الکترونیکی برخوردار نمی باشند.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، آمادگی الکترونیکی، بنگاه های کوچک و متوسط، ایران
  • محمد محمودی میمند، علی شایان، نادیا کلانتری صفحه 151
    فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) به عنوان فناوری عمومی در همه کشورها دارای کاربرد گسترده-ای است و سبب تسریع رشد اقتصادی و اجتماعی در جوامع پیشرفته شده است. بنابراین، دولت ها در بسیاری از کشورها نهادها و برنامه های خاصی را در جهت ارتقای این فناوری تدوین و پیاده سازی نموده اند. با توجه به مشکلات ناشی از تعمیم راهکارهای دیگر کشورها، شناخت روش-های بومی سیاست گذاری در این حوزه، هدف این پژوهش است. این پژوهش با استفاده از نظر متخصصان کشور در حوزه فاوا که شامل خبرگان علمی و مدیران با تجربه است، با استفاده از پرسشنامه به بررسی هر یک از ابعاد شش گانه سیاست گذاری توسعه فاوا که به عنوان مدل تحقیق مطرح گردیده، پرداخته است. نتایج حاکی از نقش دولت به عنوان متولی اصلی توسعه این فناوری در کشور است و روش نوین بومی سیاست گذاری توسعه فاوا را ارائه می دهد که می تواند راهگشایی برای افزایش اثربخشی سیاست های اتخاذ شده در این حوزه باشد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • رضا سلامی، مهدی صادقی صفحه 172
    در پی اهمیت روزافزون فعالیت شرکت ها در بازار بین الملل و ابقای آنها در بازار رقابتی و استفاده از مزایای بازار بین الملل، باید به دنبال فرآیندی بود تا از آن طریق شرکت ها بتوانند به سوی بین المللی سازی پیش روند. در تحقیق حاضر فرآیندی را طراحی می کند تا از طریق آن، صنعت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران حضور بیشتری در فعالیت های بین الملل داشته باشد. بدین منظور با استفاده از مطالعه فرآیندهای بین المللی سازی، عوامل مهم را شناسایی کرده و در مرحله بعد، این عوامل توسط جامعه آماری امتیازدهی شده است. با استفاده از امتیازات جامعه آماری، مدل مفهومی مناسب جهت بین المللی سازی صنعت کشتیرانی انتخاب گردید. سپس، با استفاده از نظرات خبرگان، مدل اصلاح شد و با مقتضیات تحقیق مورد مطالعه تطبیق داده شد. در نهایت مدل به دست آمده از این روش، مدل کسب وکار جدید بین الملل است که پس از انتخاب این مدل، با نظرات خبرگان در امور کشتیرانی مورد تحلیل قرار گرفت و عوامل مهم آن در هر گام مطالعه شد. پس از اصلاح این مدل بر اساس تحلیل های مذکور و استفاده از مدل انتقال فناوری منتخب، فرآیند مناسب جهت بین المللی سازی صنعت کشتیرانی با رویکرد انتقال فناوری در این صنعت استخراج گردید.
    کلیدواژگان: بین المللی سازی، انتقال فناوری، مدل کسب و کار جدید بین الملل
  • علی بیات، غلامرضا عبدی پور، الهام بیات صفحه 195
    یک راه حل سیستمی مبتنی بر فناوری اطلاعات است که منابع سازمان را توسط یک نظام به هم پیوسته، به سرعت و با دقت و کیفیت بالا در کنترل مدیران سطوح مختلف سازمان قرار می دهد تا به طور مناسب فرآیند برنامه ریزی و عملیات سازمان را مدیریت نمایند. هدف این تحقیق، ارائه یک تکنیک برای اندازه گیری عملکرد سیستم های ERP و تعیین عوامل موثر بر آن است. بدین منظور بر اساس مطالعه ادبیات موضوع شاخص های عملکردی یک سیستم ERP استخراج شده و سپس تکنیکی پنج مرحله ای برای اندازه گیری عملکرد سیستم های ERP با منطق فازی (تکنیک پیشنهادی) ارائه می گردد. در فرآیند اندازه گیری عملکرد سیستم های ERP غالب اطلاعات در دسترس، به صورت ترم های زبانی هستند که مبهم و غیردقیق هستند. بنابراین، در بیشتر مواقع تشخیص و تعیین شاخص های عملکردی به صورت مقادیر کمی بسیار مشکل است. در این مقاله علاوه بر کمی نمودن ترم های زبانی با استفاده از خواص مجموعه های فازی، روشی برای اندازه گیری عملکرد سیستم های ERP، شناسایی و اولویت بندی فاکتورهای کلیدی و موثر در افزایش عملکرد ارائه می شود.
    کلیدواژگان: اندازه گیری عملکرد، AHP، ERP فازی، TOPSIS، فازی
  • محمدرضا حمیدی زاده، فایق مجرد صفحه 212
    امروزه وب گاه یک ابزار بازاریابی مستقیم به شمار می رود. با توجه به توسعه گردشگری الکترونیکی هتل ها به عنوان یکی از اجزای فعال در صنعت گردشگری، از این ابزار برای کسب مزیت رقابتی بهره می برند. هدف این مقاله بررسی ویژگی های بازاریابی اینترنتی وب گاه هتل ها در ایران، ترکیه و امارات متحده عربی می باشد. بدین منظور از مدل c7 بازاریابی اینترنتی در پایه ریزی مقایسه تطبیقی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه هتل های 4 و 5 ستاره دارای وب گاه در این سه کشور است که از میان آنها 178 هتل به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری غربالگری انتخاب گردید. 7 عنصر این مدل در قالب فهرستی متشکل از 63 ویژگی مورد بررسی قرار می گیرد. بر اساس نتایج به دست آمده وب گاه هتل های بررسی شده در مجموع، ویژگی های بسیار ابتدایی داشته و از تمامی امکانات و توانمندی های اینترنت و وب گاه جهت برقراری ارتباط موثر با مشتریان بهره گیری نمی کنند به گونه ای که کمتر از 50 درصد از ویژگی ها در وب گاه های بررسی شده مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: وب گاه، مدل 7C، هتل، ایران، ترکیه، امارات
|
  • Jafar Gheidar-Kheljani *, Zahra Abbasi Page 1

    The identification of main actors and recognition of interaction between them are emphasized in previous studies on Innovation Systems (IS). Nowadays, the issue of innovation system’s objectives and policies are considered as the key factors in structuring innovation systems. So, it needs to provide a framework to identify the objectives and policies of the innovation systems. In this paper, an initial framework is developed to define objectives and design policies in the Commerce Innovation System (CIS) considered as a sectorial innovation system. The objectives of the CIS are classified into three main groups: knowledge creation, knowledge diffusion and knowledge absorption. Moreover, for each function of the CIS, two types of policies are defined: major and minor policies. To identify the actors and their roles in the CIS, the institution-function matrix of the CIS is formed and discussed.

    Keywords: Innovation, Objectives, Policies, Institutions, Commerce
  • Asghar Shamloo, Behrouz Zarei, Aidin Salamzadeh Page 25
    Nowadays, a great challenge to create business models based on electronic strategies has caused the traditional brick-and-mortar enterprises to change to click-and-mortar enterprises. Without the capacity for designing successful models and knowing the standards related to a given industry, such organizations would not be viable. The present paper first begins with a literature review of business models and then considering the existing advantages provided in an anthology of business models by Osterwalder (2004), the business model of the Telecommunication Company of Iran (as is) will be defined. It has been attempted that by defining the current business model, multiple goals can be attained. The main purpose of this paper is to create a common understanding among the activists in the ICT field in connection with the Telecommunication Company of Iran. It also pursues other goals such as utilizing the aforementioned anthology for the first time in forming the company’s business model, preparing the proper context for the implementation of the future changes, bringing about technological and commercial innovations, and identifying the current challenges in the four main blocks of infrastructure management, customer interface, product, and financial aspects. It should be noted that the provided information in the paper is obtained by way of studying documents, having interviews with academic experts and professionals through holding various meetings with managers from different levels of the company. One of the main theoretical contributions of this research is the genera utilization of the business model anthology in the ICT companies based on the findings from the Telecommunication Company of Iran. Finally, a bigger picture for the business model of the Telecommunication Company of Iran (as is) will be provided in the form of an anthology of business models.
    Keywords: Business Model, Business Model Ontology, eTOM, Telecom, Telecommunication Company of Iran
  • Hooshang Asadollah, Mohammad Reza Hamidizadeh, Behrooz Dorri, Mohammad Reza Karimi Alavijeh Page 52
    Abstract Brand equity which has evolved over the past decade is suggested as a tool to measure brand power. This research attempts to properly identify, select and operationalize Customer-Based Brand Equity (CBBE) and Brand Market Performance (BMP) in the dairy products industry in Tehran and then develop a model to examine their relationships. The required data are collected using a questionnaire. A sample size of 550 dairy products customers is randomly selected which covers all 22 districts of Tehran. Structural equations model are employed to test hypotheses. In addition, factor analyses are conducted to determine the underlying factors.
    Keywords: Brand Equity, Customer, Based Brand Equity, Brand Market Performance, Dairy Industry
  • Esfandyar Jahangard, Sakineh Gholami Page 77
    The purpose of this paper is to examine the effects of the communications on the productivity growth in Iran. For this purpose, we use input-output table for the years 1988 and 1999. The input-output data are published by the Central Bank of the Islamic Republic of Iran. We aggregate these tables in the 19 sector tables and then we use a price index to deflate nominal values on constant price of 1997. The results of the paper show that the development of the communications technology has a positive and significant impact on the growth productivity of the economy. More specifically, the findings confirm that it has a positive and significant effect on the some goods and services sectors such as paper production, printing and publishing, chemical production, plastic and rubber, basic metals production, buildings, real estate transportation and warehousing, and professional services. To sum up, the communications technology has created the most influential effects on the service sector while it has created the least influential effects on the mineral sector in Iran.
    Keywords: Productivity, Input, Output Model, Communication Sector, Iran
  • Behrooz Zarei, Fatemeh Saghafi, Somayeh Ghobadi, Saeid Ayat Page 99
    Despite enormous investment in information technology, there are many failure stories. Such failures could be non-implementation, implementation by gaining desirable targets, implementation by ungaining desirable targets and in other assemblage implemented system even after its successful organizational administration. Previous research indicates that there are some factors including process, values, objectives, structure and management systems and employees that have effects on the IT project success. The purpose of this paper is to investigate the relationship between the fractions of implementation with IT readiness using a case study approach in Tejarat Bank of Iran. To measure the IT readiness, 39 factors are selected. According to the factor analysis findings, 13 factors are found unimportant and the rest are divided into 8 categories including users’ readiness, organizational - management readiness, banking perceived advantages, technical-security infrastructure’s quality, applicable banking services, advertisement, information advantageous level and support ability of services. It is found that the main reason for the failure of the IT projects implementation is the lack of IT readiness in different modes.
    Keywords: IT Implementation, e, Banking, Technological Change, IT Failure
  • Vahid Nasehifar, Mohammad Reza Saadat, Amir Reza Soori Page 127

    Small and medium enterprises (SMEs) are crucial in any national economy, especially in the developing country. Appearance of web- based trade creates significant opportunities to SMEs in which removes the limitations of customer expectation fulfillment, speed and capability of price comparison. The purpose of current study is to identify influential factors in increasing e- Readiness of the Iran’s SMEs using electronic commerce. Hence, a questionnaire method is used to collect empirical data on the food industry’s SMEs. To do this, we first develop an analytical model based on the literature and then proposed ten hypotheses. The results indicate that of 10 hypotheses, two hypotheses are rejected while the rest of which are supported. According to the findings, the Iran's SMEs have faced with a lack of sufficient infrastructures provided by the government to properly use e-Commerce.

    Keywords: e, Commerce, Readiness, Small, Medium Enterprises
  • Mohammad Mahmoudi Meimand, Ali Shayan, Nadia Kalantari Page 151
    Information and communication technology (ICT) as a generic technology has widespread application in all countries. It has become engines for social and economic growth globally. So, governments have formulated plans to use this technology in their countries. The sector is subject to a general lack of long-term policy experience due to its overall newness. This means that reliance on others’ experience should be avoided. The aim of this paper is to identify a new method for policymakers to develop ICT implementation in Iran. For this purpose, the Iranian expert's opinion related to the ICT development is considered. The experts comprise both academic and practical managers in the ICT field. A questionnaire is designed to gather information from the experts. Six dimensions of the ICT development policymaking are included in designing the questionnaire. The results of the article show that the government has an important responsibility in the development of the ICT in Iran.
    Keywords: Policy, Making, Information, Communication Technology, High, Technology, Developing Country, Diffusion, Oriented Policy
  • Reza Salami, Mahdi Sadeghi Page 172
    Nowadays, enterprises in the developing nations need to get themselves more involved in the process of internationalization in order to be more successful in the very competitive global market. This study attempts to design a framework for the process of internationalization in the shipping industry in the Islamic Republic of Iran. Moreover, this paper identifies the critical success factors for the internationalization process of this industry and then some statistical techniques are used to rank importance factors. Finally, an appropriate conceptual model is introduced for the internationalization process of the shipping industry in the country.
    Keywords: Internationalization, Technology Transfer, Shipping Industry, Islamic Republic of Iran
  • Ali Bayat, Gholamreza Abdi Poor, Elham Bayat Page 195
    Enterprise Resource Planning (ERP) is often a confusing terminology. It is a software package/solution most often used within manufacturing environment. ERP is a business tool that managers use to operate the business day-in and day-out. It usually comprises several modules such as a financial module, a distribution module or a production module. Each of which shares information that is housed within the database structures which the ERP system was coded. ERP helps to break down barriers between departments within a company. The aim of this paper is to present a new technique for ERP system performance measurement and identify effective factors. For this purpose, we present a new technique which includes five steps with fuzzy logic based on the literature review. In the process of ERP system performance measurement, the available information is often inaccurate or vague. Therefore, most of the time the identification of performance indexes in the shape of quantitative index is complex. In this paper the qualitative index is changed into quantitative index by Fuzzy collections functions.
    Keywords: Performance Measurement, ERP, Fuzzy AHP, Fuzzy TOPSIS
  • Mohammad Reza Hamidi Zadeh, Fayegh Mojarad Page 212
    Nowadays, Internet is considered as a direct marketing channel. Given the increasing importance of e-Tourism, hotels as one of the active parts of tourism industry are taking the advantage of this tool. The aim of this paper is to analyze the Internet marketing characteristics of the hotel websites in Iran, Turkey and the UAE as major tourism destinations in the Middle East using the 7Cs model. All four and five star luxury hotels which have websites are considered as a statistical population of this study. Among them, 178 hotels were chosen as a sample of the population. A checklist of 63 characteristics is used to analyze the 7Cs elements in the sample websites. Based on the findings of this paper, in general the hotels are not utilizing Internet adequately as a marketing tool to conduct effective relationships with their customers. The results also showed that their websites include very simple features and less than 50 percent of the features are included in the websites. However, the findings indicate that hotels in the UAE have more enriched websites regarding the 7Cs elements compared to Iran and Turkey.
    Keywords: Website, 7Cs Model, Hotel, Iran, Turkey, UAE