فهرست مطالب

فیض - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، فروردین و اردیبهشت 1391)

مجله فیض
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، فروردین و اردیبهشت 1391)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی اکبر اصغری، مهناز آذرنیا، سید جواد میرنجفی زاده، محمد جوان صفحه 1
    سابقه و هدف
    به دنبال دمیلیناسیون CNS، رمیلیناسیون اتفاق می افتد، اگرچه این فرآیند در آسیبهای مزمن مانند بیماری ام اس غالبا با شکست روبه رو می شود. در فرآیند رمیلیناسیون سلول های پیش ساز الیگودندروسیتی غلاف جدیدی از میلین در اطراف آکسون دمیلینه ایجاد می کنند. این تحقیق سعی در بررسی اثر آگونیست آدنوزین رسپتور A1بر دمیلیناسیون و رمیلیناسیون عصب و کیاسمای بینایی پس از تزریق با لیزولستین در موش صحرایی دارد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی لیزولستین به ناحیه کیاسمای بینایی سه گروه 6 تایی از موش های صحرایی تزریق شد. گروه کنترل در روزهای متفاوت پس از تزریق لیزولستین، ACSFدریافت کردند. دو گروه از حیوانات در روزهای 0 تا 14 و 14 تا 28 پس از آسیب، آگونیست گیرنده آدنوزینی CHA) A1) دریافت کردند. سطح رمیلیناسیون و دمیلیناسیون با استفاده از ثبت VEP (پتانسیل برانگیخته بینایی) از سطح جمجمه ارزیابی شد.
    نتایج
    بیش ترین میزان دمیلیناسیون در روز 7 پس از تزریق لیزولستین اتفاق افتاد و به تدریج تا روز 28 کاهش معنی دار یافت. تاخیر موج P (اولین جزء پایین رو) نیز در روز 7 افزایش معنی دار یافت و به تدریج طی روزهای 7-28 پس از آسیب به صورت معنی داری کاهش نشان داد. CHA در طول روزهای 0 تا 14 میزان دمیلیناسیون را کاهش داده و در فاز رمیلیناسیون روزهای 14 تا 28 CHA قادر بود سطح رمیلیناسیون را به صورت معنی دار افزایش دهد.
    نتیجه گیری
    تزریق CHA اثرات لیزولستین بر موج VEP را معکوس می کند. کاهش دمیلیناسیون و افزایش فرایند رمیلیناسیون توسط CHA ممکن است از طریق افزایش تکثیر سلول های پیش ساز الیگودندروسیت و تمایزشان به الیگودندروسیت های میلینه کننده میانجی گری شود.
    کلیدواژگان: دمیلیناسیون، رمیلیناسیون، بیماری ام اس، CHA، VEP، سلول های پیش ساز الیگودندروسیت، سلول های بنیادی عصبی، موش صحرایی
  • آزاده اسکندری، رضا حیدری، فرح فرخی، زهرا سلیمی، زهرا قاسمی صفحه 9
    سابقه و هدف

    گیاه مرغ با نام علمی Cynodon dactylon L. pers. یکی از گیاهانی است که جنبه های دارویی موثری برای آن قائل شده اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات عصاره آبی ریزوم این گیاه بر میزان فعالیت آنزیم کاتالاز بافت های کبد وکلیه و نیز تغییرات بافتی بیضه در موش های دیابتی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 30 سر موش صحرائی نر بالغ در 5 گروه 6 تایی قرار گرفتند. به موش های گروه شاهد سرم فیزیولوژی تزریق شد. بقیه حیوانات با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین با دوز mg/kg 70دیابتی شدند. به موش های دیابتی گروه سوم تا پنجم، عصاره آبی ریزوم مرغ به ترتیب با دوزهای 50، 250 و mg/kg500 به مدت 4 هفته خورانده شد. بعد از پایان دوره تیمار، فعالیت آنزیم کاتالاز در بافت های کبد و کلیه به روش Aebi اندازه گیری شد. برش های بیضه نیز رنگ آمیزی شده و مورد بررسی میکروسکوپی قرار گرفتند.

    نتایج

    میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در بافت های کبد و کلیه موش های دیابتی درمان شده با عصاره در دوز mg/kg 500 افزایش معنی داری نسبت به گروه دیابتی کنترل نشان داد (05/0>P). در گروه دیابتی کنترل چروکیده شدن توبول ها و افزایش فضای بینابینی لوبول ها در بیضه قابل مشاهده بود. علائم مذکور در گروه های تحت تیمار با عصاره در مقایسه با گروه دیابتی کاهش چشمگیری نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که عصاره آبی مرغ اثرات مطلوبی بر میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و تغییرات بافتی بیضه در جریان بیماری دیابت دارد.

    کلیدواژگان: دیابت شیرین، مرغ (، cynodon dactylon l)، استرس اکسیداتیو، کاتالاز، بیضه
  • حسین غنی، مهرداد حسین پور، اسماعیل عبدالرحیم کاشی، مجتبی صحت، ابوالفضل برآبادی * صفحه 17
    سابقه و هدف

    روش های متفاوتی برای انجام عمل ختنه استفاده می شود که در بین آنها روش کلاسیک از شیوع بیشتری برخوردار است. از آنجا که عوارض و طول مدت عمل و هم چنین درد در روش کلاسیک تا حدی زیاد است، در این مطالعه عوارض و مدت انجام عمل کلاسیک با روش Gomco مقایسه شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه مورد شاهدی حاضر بر روی 80 نوزاد و شیرخوار مراجعه کننده به اتاق عمل سرپایی بیمارستان شهید بهشتی کاشان جهت انجام عمل ختنه در سال 1390 و در دو گروه 40 نفره روش کلاسیک و Gomco انجام شد. عوارض در دو مرحله ی حین عمل با کمک شمارش تعداد گازهای خونی و نیز ویزیت یک هفته بعد با روش مشاهده ای بررسی و تحلیل آماری شدند.

    نتایج

    میانگین سنی افراد 37/12±8/24 روز بود که اختلاف معنی داری نداشت. میانگین مدت عمل در گروه کلاسیک (5/2±3/24 دقیقه) نسبت به روش Gomco (3/2±3/13 دقیقه) نزدیک به دو برابر بیشتر بود. میزان خونریزی در روش کلاسیک با 6/0±1/4 سی سی، بیش از سه برابر روش Gomco با 7/0±3/1 سی سی بود. عفونت بعد از عمل در نوزادان موجود در دو گروه گزارش نشد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که روش Gomco در مقایسه با روش کلاسیک زمان انجام، درد و عوارض کمتری دارد و می تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای روش کلاسیک باشد.

    کلیدواژگان: ختنه، روش کلاسیک، روش Gomco، عوارض جراحی
  • محسن اکبرپوربنی، خلیل علوی صفحه 24
    سابقه و هدف
    نارسایی تغذیه ای، عدم تحرک جسمانی، افزایش میزان چربی بدن و شیوع بیمارهای خاص که همراه با افزایش سن رخ می دهد، ممکن است به طور غیرمستقیم بر عملکرد ایمنی تاثیر بگذارد. هدف از این پژوهش، مطالعه تاثیر 6 ماه تمرین هوازی با شدت متوسط بر گیرنده اینترلوکین 2 (تعداد سلول های CD25)، سطح IL 2 و غلظت IgA بزاقی مردان سالمند بود.
    مواد و روش ها
    40 نفر از مردان سالمند سالم و غیر ورزشکار با میانگین سنی 2±65 سال به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی قرار گرفتند. گروه تجربی پروتکل تمرین هوازی را سه جلسه در هفته به مدت 6 ماه اجرا کردند، در حالی که گروه کنترل هیج برنامه تمرینی منظمی را در این مدت اجرا نکرد. در پایان تعداد سلول های CD25)، سطح IL2، و غلظت IgA بزاقی و نیز VO2max افراد مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که تمرین هوازی موجب افزایش VO2max، تعداد سلول های CD25، غلظت اینترلوکین2 و IgA بزاقی در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل گردید.
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان گفت 6 ماه تمرینات هوازی با شدت متوسط می تواند در به تاخیر افتادن پیری سیستم ایمنی نقش بسیار موثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، گیرنده اینترلوکین2، اینترلوکین2، ایمنوگلوبولینA
  • محمدباقر میران زاده، داورخواه ربانی، سیمین ناصری، رامین نبی زاد، سید غلامعباس موسوی، فائزه قدمی صفحه 31
    سابقه و هدف

    اگرچه نقره در گندزدایی آب موثر است، ولی از معایب آن می توان به تیره کردن پوست و غشا مخاطی در نتیجه تماس طولانی با غلظت های زیاد و نیز هزینه بالای آن نام برد. انتظار می رود با کاربرد مقادیر کمتر این فلز در نتیجه استفاده از نانوفناوری معایب مذکور برطرف شود. هدف از این تحقیق ارزیابی اثر نانونقره بر حذف باکتری های کلیفرم از آب آلوده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی در سیستم بسته و در مقیاس آزمایشگاهی بر روی آب آلوده دست سازی که با اضافه کردن 5 میلی لیتر پسآب به60 لیتر آب شبکه شهری ساخته شده بود، انجام گرفت. هربار، به 6 ظرف (500 میلی لیتری) از آب آلوده، نانونقره خالص با مقادیر gL-1μ 180-30 افزوده شد و در طول 100 دقیقه هر 20 دقیقه یک بار یک نمونه برداشت شده و مطابق کتاب استاندارد متود، آزمایش شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد افزایش زمان تماس با نانونقره، باعث حذف بیشتر کلیفرم ها است (001/0=P)، اما رابطه معنی داری بین مقدار نانونقره و حذف کلیفرم ها دیده نشد (6/0=P). حداکثر حذف (41/92 درصد) در زمان تماس 100 دقیقه و برای gL-1μ 60 نانونقره به دست آمد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این تحقیق، می توان نتیجه گرفت که نانونقره برای حذف کلیفرم ها از آب آلوده موثر است، اما برای گندزدایی آب آشامیدنی نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه است.

    کلیدواژگان: آب، گندزدایی، نانونقره، باکتری های کلیفرم
  • محمد جواد پوروقار، علیرضا شهسوار صفحه 36
    سابقه و هدف
    کاتکولامین ها در بسیاری از اعمال حیاتی بدن هم چون متابولیسم کربوهیدرات ها و چربی ها مشارکت دارند. هدف از این تحقیق بررسی تغییرات کاتکولامین ها در یک فعالیت بدنی شدید و خسته کننده است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر 14 مرد جوان سالم شرکت کردند. شرکت کنندگان آزمون بروس را تا سرحد خستگی و با میانگین زمان 05/16 دقیقه بر روی تردمیل دویدند. از شرکت کنندگان چهار مرتبه نمونه خون گرفته شد. مرتبه اول پیش از آزمون، مرتبه دوم پس از انجام تست بروس، و مرتبه سوم و چهارم بلافاصله یک و دو روز بعد از اجرای آزمون بود. با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه های تکراری، نتایج اپی نفرین و نور اپی نفرین سرم تحلیل آماری شدند.
    نتایج
    اطلاعات به دست آمده نشان داد که فعالیت هوازی شدید و تا سرحد خستگی موجب افزایش معنی دار اپی نفرین (001/0>P) و نوراپی نفرین (01/0>P) می شود. این تغییرات در مورد نوراپی نفرین تا دو روز بعد از فعالیت بدنی هوزای ادامه یافت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد پاسخ کاتکولامین ها به یک فعالیت بدنی یکسان نبوده و احتمالا تابع تغییرات وضعیت فرد قبل از فعالیت بدنی و نیز مدت و شدت تمرین باشد. میانگین زمان اجرای فعالیت بدنی شدید 05/16 دقیقه و با حداکثر اکسیژن مصرفی 83/54 میلی لیتر در کیلوگرم در دقیقه، می تواند تغییرات زیادی در متغیرهای تحقیق به وجود آورد.
    کلیدواژگان: اپی نفرین، نوراپی نفرین، فعالیت بدنی
  • علی اکبر طاهریان، پاتریک کرون، نیک آوسنک صفحه 42
    سابقه و هدف

    کمپلکس پروتئین حرارتی 90 (HSP90) در فرآیند تولید ساختمان نهایی از قبیل چین خوردگی و فعال شدن پروتئین های بسیاری شرکت دارد. دو پروتئین هومولوگHSP90α، HSP90βدر مهره داران وجود دارند. نحوه بیان آنها در شرایط نرمال و شرایط استرس با یکدیگر فرق می کند، اما در مورد تمایز عملکرد آنها هنوز کار زیادی انجام نگرفته است. در این کار تفاوت بین ایزوفرم های HSP90 در رابطه با کمپلکس چپرونی مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    پروتین علامت دار حرارتی 90 آلفا و پروتئین حرارتی90 بتا در سلول های پستانداران و یا ااسیت Xenopus بیان گردید. به کمک تکنیک رسوب ایمنی (1mmnoprecipitaion) هر یک از کوچپرون ها را رسوب داده و رسوب هر یک از پروتئین های حرارتی 90 آلفا و یا بتا به همراه چپرون های مربوطه با یکدیگر مقایسه گردیدند.

    نتایج

    نتایج مطالعه نشان داد که هر دو پروتئین حرارتی 90 آلفا و پروتئین حرارتی بتا به طور مساوی در کمپلکس چپرونی پروتئین حرارتی 90 شرکت می کنند. سوبستراهای PAf-1، HSF-1،MEK1، Cdc37 با هر دو پروتئین حرارتی 90 آلفا و بتا واکنش داده و شوک حرارتی تاثیری بر این واکنش نداشت. سوبستراهای کیناز CKIIB، c-Src، A-Raf، و Erk با هر دوی پروتئین ها واکنش داده، ولی پس از استرس حرارتی واکنش قوی تری را با پروتئین حرارتی 90 آلفا نشان دادند.

    نتیجه گیری

    این نتایج نشان می دهد که اگرچه دو ایزوفرم مورد بررسی واکنش مشابهی با کوچپرون ها دارند، اما واکنش آنها با سوبستراها تحت تاثیر شوک حرارتی می باشد.

    کلیدواژگان: پروتئین حرارتی 90 آلفا، پروتئین حرارتی 90 بتا، شوک حرارتی، چپرون
  • مجید پیرستانی، جاوید صدرایی، مهدی فروزنده صفحه 51
    سابقه و هدف
    عفونت های میکروسپوریدیایی در تمام میزبانان مهره دار و بی مهره رخ می دهد. شایع ترین میکروسپوریدیای آلوده کننده انسان و حیوانات انتروسایتوزون بینئوسی است. هدف از این مطالعه شناسایی ایزوله های زئونوز انتروسایتوزون بینئوسی در گاوهای کشتار شده تهران به روش مولکولی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی 126 نمونه مدفوع از گاوهای کشتار شده تهران جهت وجود انتروسایتوزون بینئوسی بررسی شدند. یک قطعه 500 جفت بازی ژن RNA ریبوزومی شامل ناحیه ITS انتروسایتوزون بینئوسی با استفاده از تکنیک nested-PCR تکثیر یافت. جهت تعیین ژنوتیپ، نمونه ها تعیین توالی شده و برای تعیین رابطه فیلوژنتیکی ایزوله های این مطالعه با ایزوله های انسانی، حیوانی و زئونوتیک، درخت فیلوژنی رسم شد.
    نتایج
    از 126 نمونه، 19 نمونه (1/15 درصد) از نظر PCR مثبت و تعیین توالی شد. توالی ها دارای درجه بالایی از پلی مورفیسم ژنتیکی بوده و در 4 ژنوتیپ IREb4، IREb5، D و M قرار داشتند. ژنوتیپ D با 8/36 درصد شایع ترین ژنوتیپ، M و IREb4 هریک با 3/26 درصد و IREb5 با 5/10 درصد در جایگاه بعدی قرار گرفتند. در آنالیز فیلوژنتیک، 5/89 درصد ژنوتیپ های شناسایی شده (D، IREb4 و IREB5) تشکیل شاخه ای مجزا را داده و در زمره ژنوتیپ های جدا شده از انسان و حیوانات اهلی قرار گرفته، ولیکن یک ژنوتیپ (M) در زمره ژنوتیپ های جدا شده از گاو و خوک در یک شاخه قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    تنها برخی از ایزوله های گاوی (ژنوتیپ D) انتروسایتوزون بینئوسی زئونوز بوده و دارای اهمیت بهداشتی هستند. با این وجود بایستی بررسی های بیش تری روی گاو و میزبانان دیگر صورت پذیرفته تا نقش حیوانات در انتقال این عفونت به انسان مشخص شود.
    کلیدواژگان: انتروسایتوزون بینئوسی، RNA ریبوزومی، ژنوتیپ، زئونوز، درخت فیلوژنتیک
  • سید صدرالدین شجاع الدین، منصور سیاح، حسین مهرابیان*، جمشید شیخ اویسی، امیر حسین براتی، محمد رازی صفحه 58
    سابقه و هدف

    هدف از این مطالعه، مقایسه درجه استئوآرتریت رادیوگرافیک و درد زانو، میزان علائم، مشکلات عملکرد حرکتی در فعالیت های روزانه، ورزشی، تفریحی و کیفیت زندگی در ورزشکاران نخبه بازنشسته دو و میدانی و افراد غیر ورزشکار بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 30 ورزشکار مرد نخبه بازنشسته دو و میدانی و غیر ورزشکار به عنوان آزمودنی به صورت هدفمند انتخاب شده و به دو گروه مساوی 15 نفره تقسیم شدند. تشخیص بیماری با تایید علایم بالینی و رادیولوژیکی Kellgren-Lawrence توسط پزشک ارتوپد انجام شده و از پرسش نامه جهانی و بومی سازی شده پیامد صدمات زانو و استئوآرتریت (KOOS; Knee injury and Osteoarthritis Outcome Score) استفاده شد.

    نتایج

    پایین تر بودن میانگین مشکلات عملکرد حرکتی در فعالیت های ورزشی و تفریحی در گروه ورزشکار نسبت به غیر ورزشکار، تفاوت معنی داری را نشان می دهد (02/0=P). هم چنین، علی رغم 30 درصد اختلاف، بالاتر بودن میانگین درجه استئوآرتریت رادیوگرافیک زانو در گروه ورزشکار نسبت به غیر ورزشکار، تفاوت معناداری را نشان نمی دهد (90/0=P). علاوه بر این، پایین تر بودن میانگین میزان شدت درد با 10 درصد (27/0=P)، علائم بیماری با 10 درصد (09/0=P)، عملکرد حرکتی در فعالیت های روزانه با 12 درصد (13/0=P) و کیفیت زندگی با 4 درصد (90/0=P)، اختلاف در گروه ورزشکار نسبت به غیر ورزشکار، تفاوت معناداری را نشان نمی دهد.

    نتیجه گیری

    ورزش دو و میدانی به صورت حرفه ای و در سطح قهرمانی، عملکرد حرکتی در فعالیت های ورزشی و تفریحی را در ورزشکاران نخبه بازنشسته تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: استئوآرتریت زا نو، دو و میدانی، بازنشستگی، کیفیت زندگی
  • فریبا بهنام فر، منصوره صمیمی، فرشته رحیمی، فرزانه صابری، سید غلامعباس موسوی صفحه 65
    سابقه و هدف
    از آنجا که توافق کلی درباره بهترین روش ارزیابی ختم حاملگی در سه ماهه اول با میزوپروستول وجود ندارد، مطالعه حاضر به منظور مقایسه سونوگرافی و β hCG در ارزیابی کامل بودن سقط در بیماران بستری شده در بیمارستان شبیه خوانی کاشان در سال 1389 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 133 بیمار که سقط فراموش شده داشته یا تخمک پوچ آنها با استفاده از سونوگرافی تایید گردیده و ساک حاملگی آنان حداکثر تا 12 هفته بود، وارد مطالعه شده و β hCGسرم در همه آنان اندازه گیری شد. بیماران بعد از گرفتن یک یا دو دوز شیاف میزوپروستول، از نظر دفع نسج مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای بیمارانی که دفع نسج در آنان تایید شده بود، قرص ترکیبی جلوگیری از حاملگی تجویز شد و ارزیابی در هفته دوم و چهارم با انجام سونوگرافی واژینال و اندازه گیری β hCG سرم انجام شد.
    نتایج
    از 133 بیمار مورد مطالعه، در 116 نفر (2/87 درصد) بر اساس معیار β hCG و 80 نفر (15/60 درصد) بر اساس سونوگرافی در هفته دوم سقط کامل تشخیص داده شد. در بقیه موارد با استفاده از هر دو روش در هفته چهارم سقط کامل تشخیص داده شد. بدین ترتیب موفقیت β hCG نسبت به سونوگرافی در تشخیص سقط کامل در هفته دوم 75/98 درصد بود. توافق بین دو روش در پایان هفته دوم 327/0 بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، β hCGبه اندازه سونوگرافی در تشخیص کامل بودن سقط موثر است. بنابراین برای تشخیص کامل بودن سقط طبی، معاینات کلینیکی به همراه اندازه گیری سطحβ hCG توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سقط، سونوگرافی واژینال، β hCG، تخمک پوچ، سقط فراموش شده، میزوپروستول
  • غلامرضا مصطفایی، روح الله دهقانی، مجتبی حسن زاده، سید غلامعباس موسوی صفحه 71
    سابقه و هدف
    شیرابه زباله، فاضلابی با غلظت بالا از ترکیبات آلی و معدنی است. اطلاعات کمی در مورد تاثیر اکسیداسیون پیشرفته در تصفیه شیرابه زباله وجود دارد. برای بررسی امکان استفاده از اکسیداسیون پیشرفته به عنوان پیش تصفیه برای تصفیه بیولوژیکی، این تحقیق انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی روی شیرابه زباله محل دفن کهریزک تهران در مقیاس آزمایشگاهی در سیستم بسته انجام شد. ابتدا شرایط بهینه برای روش های O3/UV و H2O2/UV به دست آمد. سپس، تاثیر هر روش بر روی 20 نمونه و برای هر نمونه 4 زمان واکنش مختلف در حذف BOD5، COD، TS و رنگ بررسی شد و نتایج با روش Mixed design ANOVA model مقایسه شد.
    نتایج
    BOD5، COD و TS در شیرابه خام به ترتیب 2500، 21910 و 29347 میلی گرم در لیتر بود. روش های O3/UV و H2O2/UV در زمان 60 دقیقه به ترتیب 87 و 73 درصد COD را حذف کردند. نسبت BOD5/COD در روش O3/UV از 11/0 به 33/0 و در روش H2O2/UV از 11/0 به 12/0 افزایش یافت. رنگ نیز در روش O3/UV از شدت 82 به 25/67 درصد و در روش H2O2/UV به 65/81 درصد کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    روش O3/UV می تواند به عنوان پیش تصفیه برای تصفیه بیولوژیکی شیرابه استفاده شود. pH بهینه برای این روش 5/8 و بهترین غلظت ازن 1/60 گرم به ازای هر کیلوگرم کاهش COD و بهترین زمان واکنش که هم نسبت BOD5/COD را به بالاتر از 25/0 افزایش می دهد و هم هزینه کم تری نسبت به سایر زمان ها دارد، 10 دقیقه می باشد.
    کلیدواژگان: شیرابه زباله، اکسیداسیون پیشرفته، پیش تصفیه، نسبت BOD5، COD
  • سمانه دهقان، محمد باقر میران زاده، داورخواه ربانی صفحه 79
    سابقه و هدف
    ترکیبات فسفر از جمله آلاینده های بالقوه منابع آب می باشند که از طریق راه های مختلف از جمله تخلیه فاضلاب وارد منابع آب می شوند. اگرچه فرآیندهای مختلف فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک جهت زدایش فسفر آلی از فاضلاب وجود دارد، لیکن امروزه استفاده از فرآیند الکتروشیمیایی توجه بیشتری را به خود معطوف داشته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی بر روی نمونه های فاضلاب دست ساز حاوی فسفر آلی و در مقیاس آزمایشگاهی در سیستم بسته انجام شد. تاثیر زمان واکنش و غلظت اولیه فسفر آلی بر روی فرآیند الکتروشیمیایی جهت زدایش فسفر آلی مورد بررسی قرار گرفت. الکترودهایی از جنس فولاد و جریان الکتریکی ثابت 6/0 آمپر و زمان واکنش بین 10 تا 60 دقیقه و غلظت اولیه فسفر آلی 2 تا 32 میلی گرم در لیتر مورد تحقیق واقع شد.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد که در زمان واکنش50 دقیقه در تمامی غلظت های اولیه میزان فسفر آلی باقیمانده بعد از فرآیند الکتروشیمیایی به کمتر از 1 میلی گرم در لیتر (استاندارد تخلیه پساب به آب های پذیرنده در ایران) کاهش یافته است. هم چنین، درصد حذف فسفر آلی در زمان واکنش 60 دقیقه و غلظت های اولیه متفاوت، بین 73/93 تا 72/98 درصد بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق می توان نتیجه گیری نمود که فرآیند الکتروشیمیایی در جریان الکتریکی ثابت 6/0 آمپر و با استفاده از الکترودهای فولادی قابلیت رساندن غلظت فسفر آلی به کمتر از 1 میلی گرم در لیتر را دارا می باشد. هم چنین، زمان بهینه واکنش برای زدایش فسفر آلی 50 دقیقه است.
    کلیدواژگان: فرآیند الکتروشیمیایی، فسفر آلی، فاضلاب
  • محمدحسین زیلوچی، ابوالقاسم پوررضا، فیض الله اکبری، عباس رحیمی فروشانی صفحه 86
    سابقه و هدف

    هزینه های بیمارستانی جمعیت رو به رشد سالمند، سهم قابل توجهی از هزینه های نظام سلامت را به خود اختصاص داده است. هدف از این مطالعه بررسی الگوی هزینه خدمات بستری سالمندان در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کاشان می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 2067 نمونه از بین بیماران 60 ساله و بالاتر که طی دوره یک ساله منتهی به مهرماه 1389 در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کاشان بستری شده بودند، به روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی انتخاب شدند. داده های مربوط به هزینه های بستری نمونه ها از پرونده های آنان گردآوری شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین هزینه هر مورد بستری 5533529 ریال بود. بیشترین سهم صورت حساب مربوط به هزینه تخت روز (4/26 درصد) بود. از نظر متوسط هزینه هر مورد بستری در بیماری های مختلف، بیشترین هزینه به سالمندان مبتلا به بیماری های گوارشی، تنفسی و سرطان ها مربوط بود، اما از مجموع هزینه ها، بیماری های چشم و گردش خون بیش ترین سهم از کل هزینه های بستری را داشتند. از لحاظ بخش، بخش های مراقبت ویژه بالاترین هزینه هر مورد بستری را داشتند، اما از نظر مجموع هزینه ها، بخش های داخلی بیشترین سهم را دارا بودند. هزینه بستری سالمندان با نوع بخش بستری و نوع بیماری (001/0>P) و نیز با تعداد بیماری های هم زمان سالمندان (001/0=P) رابطه معنی داری نشان داد.

    نتیجه گیری

    برای کاهش هزینه های بیمارستانی، توجه به بیماری هایی که بیش ترین سهم را در هزینه های بیمارستانی داشته اند، ضروری است. در این راستا ضمن گسترش برنامه های پیشگیری از این بیماری ها، استفاده از روش های جایگزین کم هزینه تر ازجمله مراقبت در منزل و توسعه مراکز مراقبت درازمدت پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سالمند، هزینه، بستری، بیمارستان
|
  • Ali Akbar Asghari, Mahnaz Azarnia, Sayyed Javad Mirnajafi-Zadeh, Mohammd Javan Page 1
    Background
    Demyelination in central nervous system is usually followed by remyelination; however, chronic lesions with subsequent functional impairment result from the eventual failure of remyelination process, as seen in multiple sclerosis. Remyelination is the process through which oligodendrocyte-progenitor cells (OPCs) restore new myelin sheathes around demyelinated axons. This study aimed to investigate the effect of A1 receptor agonist, N6-cyclohexyladenosine (CHA), on the demyelination and remyelination processes in rat optic chiasm following lysophosphatidylcholine (LPC)-induced demylination.
    Materials And Methods
    In this experimental study, LPC was injected into the optic chiasm of three groups of rats (n=6). Control group received aCSF on different days following LPC injection. Two groups of animals received CHA on days 0-14 or 14-28 post-lesion. Demyelination and remyelination levels were evaluated by recording visual evoked potential (VEP) from the scalp.
    Results
    The highest level of demyelination was occurred on day 7 post-lesion LPC injection and gradually reduced during the days 7-28. The P-wave latency was significantly increased on day 7 and then partially restored during the days 7-28 post-lesion. CHA administration during the days 0-14 attenuated demyelination process. In addition, CHA administration in remyelination phase (days 14-28) was able to potentiate the endogenous myelin repair.
    Conclusion
    Injection of CHA could prevent the lysolecithin-induced variations in VEP. The effects of CHA may be mediated through increment of OPCs proliferation and their differentiation into myelinating oligodendrocytes.
  • Azadeh Eskandari, Reza Heidari, Farah Farokhi, Zahra Salimi, Zahra Ghasemi Page 9
    Background

    Cynodon dactylon L. pers is one of the plants with applied medicinal value. This study aimed to examine the effect of C. dactylon (L.) aqueous extract on catalase enzymatic activity in kidney and liver tissues as well as the changes in testicular tissues of diabetic rats.

    Materials And Methods

    In this experimental study, 30 adult male rats were divided into five groups (n=6). Control rats were injected with physiological saline and the others were made diabetic by the injection of streptozotocin (STZ; 70 mg/kg, i.p.). The third, fourth and fifth diabetic groups were given the oral aqueous extract of C. dactylon at different doses (50, 250 and 500 mg/kg), respectively for 4 weeks. The catalase enzymatic activity in kidney and liver tissues were measured using Aebi method at the end of the treatment. Then the testis slices were stained and examined by electron microscopy.

    Results

    The activity of catalase enzyme in kidney and liver of diabetic rats treated with the 500 mg/kg extract was increased significantly compared to the untreated diabetic rats (P<0.05). In the untreated diabetic group, coiled seminiferous tubules and the increased interstitial space of lubules were observable in testis. The aqueous extract-treated group, compared to the diabetic one, showed a significant recovery in the tissue parameters.

    Conclusion

    Aqueous extract of C. dactylon (L.) have beneficial effects on the activity of anti-oxidant enzymes and changes in testicular tissue during the course of diabetes.

  • Hosain Ghani, Mehrdad Hossein-Pour, Esmaeil Abdolrahim-Kashi, Mojtaba Sehat, Abolfazl Barabadi Page 17
    Background

    There are different surgical procedures for circumcision. Although the classic method is the most common one, it takes more time and causes more pain and complications compared to other methods. The purpose of this study was to compare the complications and the time taken for performing the surgery for Gomco and classic methods of circumcision.

    Materials And Methods

    This case-control study was performed on 80 neonates referred to the outpatient operating room in Shahid Beheshti hospital for circumcision in 2011 and were divided into two equal groups: one group underwent the classic method and another, the Gomco method. The complications were assessed in two phases: during the surgery by counting bloody gauze pads and one week thereafter using the objective methods, then they were analyzed statistically.

    Results

    The mean age of neonates was 24.8±12.37 days and no significant difference was seen between two groups. The mean operation duration in the classic method (24.3±2.5 min) was approximately two times greater than that of the Gomco method (13.3±2.3 min). Moreover, the amount of bleeding in the classic method (4.1±0.6 cc) was over three times greater than that of the Gomco one (1.3±0.7 cc). No cases of infection were seen in both groups.

    Conclusion

    Results show that the Gomco method takes less time and causes less pain and fewer complications compared to the classic method and may also be a suitable alternative to the classic method.

  • Mohsen Akbarpour-Beni, Khalil Alavi Page 24
    Background
    Some common complications of aging such as nutritional deficiency, lack of physical activity, the increase in body fat percentage and the prevalence of specific diseases may indirectly affect the immune system function. Thus, this study aimed to determine the effect of a 6-month moderate aerobic training program on interleukin-2 (IL-2) receptor (CD25 cells), IL-2 and salivary immunoglobulin A (sIgA) levels in elderly men.
    Materials And Methods
    Forty sedentary and healthy aged men (mean age, 65 ± 2 years) were randomly divided into experimental (n=20) and control (n=20) groups. The experimental group performed moderate aerobic training three times a week for 6 months, while the control group did not perform any regular training. Then CD25 cells, the level of IL-2, sIgA and VO2max were determined for each participant.
    Results
    The results showed that aerobic training significantly increased VO2max, CD25 cells, the level of IL-2 and sIgA in the experimental group.
    Conclusion
    It seems that the moderate aerobic training for 6 months can be very effective to delay the process of immune system aging.
  • Mohammad Bagher Miranzadeh, Davarhkah Rabbani, Simin Naseri, Ramin Nabizadeh, Sayyed Gholam Abbas Mousavi, Faezeh Ghadami Page 31
    Background

    Although silver can be used as an effective water disinfectant, it has some disadvantages such as its high costs and darkening of the skin and mucous membrane due to long-term exposure to high silver concentrations. Nanotechnology can solve such problems through reduction of silver content. The aim of this study was to evaluate the effect of nanosilver on removing the coliform bacteria from contaminated water.

    Materials And Methods

    This bench-scale experimental study was carried out in a batch system on artificially contaminated water samples prepared by adding 5 ml effluent to 60 liters of tap water. In each run, the nanosilver suspension (30-180 µgL-1) was added to 6 containers (500 ml) of contaminated water and then a sample was taken every 20 minutes for a 100-minute period and tested for coliform according to the standard methods book.

    Results

    Results revealed that the coliform bacteria removal significantly increased with increasing the contact time of nonosilver (P=0.001), but there was no significant correlation between the nanosilver concentrations and coliform removal (P=0.6). The maximum coliform removal (92.41%) was achieved within 100 minutes contact time for 60 µgL-1 of silver.

    Conclusion

    Although nanosilver treatment is effective in removing coliform from contaminated water, further researches are required to study the efficacy of drinking water disinfection.

  • Mohammad Javad Pourvaghar, Alireza Shahsavar Page 36
    Background
    Catecholamines play an important role in many vital body functions such as the metabolism of carbohydrates and lipids. This research was designed to examine the changes in catecholamines during an intense and exhausting aerobic exercise.
    Materials And Methods
    In this study, fourteen healthy young men were taken a Bruce treadmill test with a mean time of 16.05 minutes and were totally exhausted. The blood samples of the participants were taken in four stages: before and after performing Bruce test and at third and fourth stages, one and two days immediately following the completion of test, respectively. The serum epinephrine and norepinephrine levels were analyzed using repeated measures ANOVA.
    Results
    Results showed that an intense and exhausting aerobic exercise significantly increased epinephrine (P>0.001) and norepinephrine (P>0.01) levels. Moreover, the norepinephrine level continued to increase two days after the aerobic exercise.
    Conclusion
    It seems that catecholamines respond differently to the same exercise. The changes observed probably depend on the pre-exercise athlete condition as well as the intensity and duration of activity. Moreover, a mean time of 16.05 minutes for the performance of an intense physical activity with maximum oxygen consumption (54.83 ml/kg/min) can cause considerable changes in research variables.
  • Ali Akbar Taherian, Patrik Krone, Nik Ovsenek Page 42
    Background

    The Hsp90 chaperone complex functions in assembly, folding and activation of numerous substrates. The two vertebrate homologues encoded by hsp90 and hsp90 genes are differentially expressed in embryonic and adult tissues and during stress, however, it is not known if they possess identical functional activities in chaperone complexes. This question was addressed by examining potential differences between the Hsp90 isoforms with respect to both co-chaperone and substrate interactions.

    Materials And Methods

    Epitope-tagged proteins were expressed in mammalian cells or Xenopus oocytes and subjected to immunoprecipitation with an array of co-chaperones.

    Results

    Both isoforms were shown to participate equally in multi-chaperone complexes and no significant difference in co-chaperone distribution was observed. The substrates Raf-1, HSF1, Cdc37 and Mek interacted with both Hsp90 and Hsp90, and the relative patterns of these interactions were not affected by heat shock. The substrates kinases c-Src, CKIIB, A-raf, and Erk interacted with both isoforms, however, significantly more Hsp90 was recovered after heat shock.

    Conclusion

    The results demonstrate that the Hsp90 and Hsp90 exhibit similar interactions with co-chaperones, but significantly different behaviors with respect to substrate interactions under stress conditions.

  • Majid Pirestani, Javid Sadraei, Mahdi Forouzandeh Page 51
    Background
    Microsporidia infections occur in all invertebrate and vertebrate hosts. The most common microsporidia infecting humans and animals are Enterocytozoon bieneusi. This study aimed to characterize the zoonotic isolates of E. bieneusi using a molecular method among the slaughtered cattle in Tehran.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 126 fecal samples from slaughtered cattle in Tehran were analyzed for Enterocytozoon bieneusi. A transcribed spacer region (500 bp) for rRNA gene of E. bieneusi was amplified using a nested PCR technique. For genotyping, positive samples were sequenced and the phylogenetic tree was reconstructed to determine the relationship between the isolates from human, animal and zoonotic isolates.
    Results
    Nineteen out of 126 E. bieneusi PCR-positive samples were sequenced. A high degree of genetic polymorphism, represented by four genotypes (IREb4, IREb5, D, M), was found among the E. bieneusi isolated from cattle. In this study, the most common genotypes were D (38. 6%), M and IREb4 (26. 3%), respectively followed by IREb5 (10. 5%) in the next stage. In phylogenetic analysis, 89. 5 percent of the isolates (D، IREb4 و IREB5) formed a distinct cluster consisting of genotypes from humans and other domestic animals, but one genotype clustered as E. bieneusi genotypes taken from cattle and pig.
    Conclusion
    Only some E. bieneusi isolates taken from cattle may be of public health importance. However, further studies should be conducted on cattle and other hosts to determine the role of animals in the transmission of infection to human.
  • Sayyed Sadredin Shojaedin, Mansor Sayyah, Hosain Mehrabian, Jamshid Sheikh Oveisi, Amir Hosain Barati, Mohammad Razi Page 58
    Background

    The purpose of this study was to compare the radiographic grading scales osteoarthritis, knee pain, signs and movement dysfunctions related to osteoarthritis in daily, sport and recreational activities and also the quality of life between ex-elite track and field athletes and the non-athletes.

    Materials And Methods

    Thirty ex-elite male track and field athletes were purposefully selected and divided into two equal groups (n=15). The clinical and radiological methods (Kellgren-Lawrence) and a global and domestic questionnaire of the knee injury and osteoarthritis outcome score (KOOS) were used to diagnose the disease.

    Results

    Results showed a significant lower mean for movement dysfunctions in sport and recreational activities between athletes and non-athletes (P=0.02). Despite a 30% difference in the mean radiographic grading for osteoarthritis in athletes compared to the non-athletes, the difference was not statistically significant (P=0.90). Moreover, the lower mean values for knee pain, signs, movement dysfunctions in daily activities and the quality of life in athletes were 10% (P=0.27), 10% (P=0.09), 12% (P=0.13) and 4% (P=0.90), respectively compared to non-athletes, however, the difference was not statistically significant.

    Conclusion

    Participating in track and field competitions at the professional level may improve the movement function of ex-elite athletes.

  • Fariba Behnamfar, Mansoreh Samimi, Fereshteh Rahimi, Farzaneh Saberi, Sayyed Gholam Abbas Mousavi Page 65
    Background
    Considering that there is no general agreement on use of misoprostol as the best method for the termination of pregnancy in first trimester, this study aimed to compare the vaginal ultrasonography and serum β-hCG in the confirming of a complete abortion.
    Materials And Methods
    This study was performed on 133 patients with a missed abortion or the blighted ovum diagnosed by vaginal ultrasonography, and a 12 week gestational sac admitted to Shabih-Khani hospital of Kashan in 2010. The patient's serum β-hCG levels were measured. They were assessed for the tissue discharge (abortion) after taking one or two doses of vaginal misoprostol suppositories and the oral contraceptive pills prescribed after confirming the abortion. Then vaginal ultrasonography and the serum β-hCG measurement were performed to diagnose the complete abortion in the second and fourth weeks of pregnancy.
    Results
    Among 133 patients, a complete abortion was diagnosed for 116 (87.2%) and 80 cases (60.15%) based on β-hCG level and vaginal ultrasonography, respectively in the second week of pregnancy. In other cases, a complete abortion was diagnosed using both β-hCG level and vaginal ultrasonography in the fourth week. Therefore, β-hCG level was more effective (98.75%) than the vaginal ultrasonography to diagnose a complete abortion in the second week of pregnancy. The accordance between the two methods was 0.327 at the end of the second week of pregnancy.
    Conclusion
    The measurement of β-hCG level and vaginal ultrasonography are equally effective to confirm a complete abortion. Hence, to diagnose the complete abortion, determining the β-hCG level followed by clinical examination is recommended.
  • Gholam Reza Mostafaii, Rohollah Dehghani, Mojtaba Hasanzadeh, Sayyed Gholam Abbas Mousavi Page 71
    Background
    The solid-waste leachate is a type of wastewater with high concentration of mineral and organic compounds. There is little information about the effect of the advanced oxidation processes for the treatment of municipal solid-waste leachate. Thus, this study aimed to evaluate the effectiveness of processing advanced oxidation method as a biological pre-treatment for municipal solid waste.
    Materials And Methods
    This bench-scale experimental study was conducted in a closed batch system on leachate samples of Kahrizak landfill (Tehran). After obtaining the optimal conditions for the O3/UV and H2O2/UV processes, the effect of each process on 20 leachate samples was assessed and for each sample, 4 different reaction times were studied for the removal of BOD5, COD, TS and color. The results were compared using the mixed-design ANOVA model.
    Results
    The BOD5, COD and TS in raw leachate were 2500, 21910 and 29347 mg/l, respectively. The O3/UV and H2O2/UV processes removed 87% and 73% of COD, respectively. The BOD5/COD ratio in the O3/UV and H2O2/UV processes increased from 0.11 to 0.33 and 0.11 to 0.12, respectively. Moreover, the color in the O3/UV and H2O2/UV processes decreased from 82 to 67.25% and 81.65%, respectively.
    Conclusion
    The O3/UV process can be used as a biological pre-treatment. The optimum pH for this process is 8.5, the optimum ozone concentration is 60.1 g/kg of decreased COD and the best reaction time which increases the BOD5/COD ratio more than 0.25 and less expensive than other reaction times, is 10 minutes.
  • Samaneh Dehqan, Mommad Bagher Miranzadeh, Davarhkah Rabbani Page 79
    Background
    Phosphorus compounds are among the potential water pollutants which enter the water resources through different ways such as wastewater discharge. Although there are physical, chemical and biological treatment methods for phosphorus removal from the wastewater, much attention has been focused on the use of electrochemical process.
    Materials And Methods
    This bench-scale study was conducted on synthetic wastewater samples containing organic phosphorus using a closed batch system. The effects of reaction time and initial concentration of organic phosphorus on the electrochemical process of phosphorus removal were studied. In this study, the effect of steel electrodes, an electric current of 0.6 A, a reaction time of 10-60 minutes and also the initial phosphorus concentrations (2 to 32 mg/l) were investigated.
    Results
    The results of this study showed that the concentration of residual organic phosphorus after the electrochemical process at different initial concentrations was reduced to less than 1 mg/l (equivalent to the effluent discharge standard to receptive water in Iran) at a reaction time of 50 minutes. Moreover, the phosphorus removal efficiency was between 93.73-98.72% at different initial concentrations and a reaction time of 60 minutes.
    Conclusion
    The electrochemical process, using the steel electrodes at an electric current of 0.6 A, can reduce the phosphorus concentration to less than 1 mg/l. Moreover, the optimum reaction time for the removal of organic phosphorus is 50 minutes.
  • Mohammad Hosain Ziloochi, Abolghasem Pourreza, Feyzollah Akbari, Abbas Rahimi, Foroshani Page 86
    Background

    Considering that hospital costs of the growing elderly population account for a significant share of the health care costs, this study aimed to investigate the elderly hospitalization cost in teaching hospitals of Kashan university of medical sciences.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study, 2067 patients (age≥60) admitted to teaching hospitals of Kashan university of medical sciences during a one-year period (Sep. 2009–Sep. 2010) were randomly selected using stratified random sampling. Data related to hospitalization charges of cases were obtained from medical records and analyzed.

    Results

    The mean hospitalization charge was 5533529 Rials. The highest cost share was for "bed-day" (26.4%). The highest average hospitalization cost for different diseases were for digestive, neoplastic and respiratory system, respectively. However, diseases of the eye and circulatory system accounted for the largest share of total hospital costs. Regarding the ward, the highest charges were paid for the elderly patients in ICU and CCU, but internal wards had the largest share of total hospital costs. In addition, a significant relation was seen between the cost for each elderly hospitalized and the ward/disease condition (P<0.001), and the comorbidities (P=0.001).

    Conclusion

    To reduce the hospital costs, careful attention should be paid to disease services with the highest costs. Moreover, the preventive measures as well as alternative low-cost services (e.g. home care) and developing long-term care should be provided.