فهرست مطالب

فیض - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، خرداد و تیر 1391)

مجله فیض
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 62، خرداد و تیر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • الهه مصداقی نیا، اعظم مصداقی نیا، طیبه هاشمی، زهرا سوکی، سیدغلامعباس موسوی صفحه 95
    سابقه و هدف
    شیوع زایمان زودرس 6 تا 10 درصد بوده و مسبب 80 درصد ناخوشی های نوزادی می باشد. هنوز موثرترین داروی توکولیتیک جهت تعویق زایمان زودرس شناخته نشده است. این به منظور مقایسه اثر ایندومتاسین و سولفات منیزیوم در تعویق زایمان زودرس و بررسی عوارض مادری این دو دارو صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    این کارآزمایی بالینی بر روی 60 خانم حامله با سن حاملگی 24 تا 32 هفته مراجعه کننده به زایشگاه شبیه خوانی کاشان که به علت زایمان زودرس بستری شده بودند، انجام شد. بیماران در دو گروه مساوی تحت درمان با سولفات منیزیوم داخل وریدی (گروه شاهد) یا شیاف رکتال ایندومتاسین (گروه مداخله) قرار گرفتند. سپس، مدت زمان تاخیر زایمان زودرس و عوارض مادری مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج بررسی ها نشان داد هر دو گروه تجربی و کنترل از نظر متغیرهای مامایی و جامعه شناختی تفاوت معنی دار نداشتند. مدت تاخیر زایمان در هر دو گروه مشابه بوده و هیچ موردی از زایمان زودرس در طول 48 ساعت بستری دیده نشد. متغیرهای سن مادر، تعداد حاملگی، سن و تعداد حاملگی، علایم بدو مراجعه، تعداد زایمان های زودرس قبلی و سابقه زایمان زودرس تفاوت معنی دار در دو گروه نداشتند. شایع ترین عارضه در هر دو گروه تهوع بود و هیچ موردی از الیگوهیدرآمنیوس در بیماران تحت درمان با ایندومتاسین دیده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه مدت تاخیر زایمان در هر دو گروه مشابه بوده اما مصرف سولفات منیزیوم نیاز به مراقبت پرستاری دائم دارد، به نظر می رسد می توان از ایندومتاسین به عنوان یکی از درمان های توکولیتیک اولیه در زایمان زودرس استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سولفات منیزیوم، ایندومتاسین، توکولیتیک، زایمان زودرس
  • غلامرضا بیات، سهراب حاجی زاده، محمد جوان، فاطمه صفری، مهدی گودرزوند، سعید شکری، خلیل پورخلیلی، فیروزه علویان صفحه 102
    سابقه و هدف
    استروئید های آندروژنیک آنابولیک با تحریک سنتز پروتئین سبب افزایش اندازه و عملکرد عضله می شوند. میوسیت های قلبی دارای دو نوع کانال پتاسیمی حساس به ATP در سارکولم (sarcKATP) و میتوکندری (mitoKATP) می باشند. این کانال ها با باز شدن خود به عنوان یک مکانیسم محافظت کننده قلبی در برابر آسیب های ایسکمی خون رسانی مجدد عمل می نمایند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر استفاده از ناندرولون بر بیان کانال های sarcKATP به همراه تمرین ورزشی و به تنهایی در قلب موش صحرایی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر به پنج گروه تقسیم شدند: کنترل، حامل، ناندرولون، ورزش و ورزش-ناندرولون. حیوانات در گروه های ورزش برای 5 روز در هفته به مدت ده هفته بر روی تردمیل تحت تعلیم ورزشی قرار گرفتند. ناندرولون با دوز 10mg/kg هفته ای یک بار برای مدت ده هفته در گروه های دریافت کننده به صورت عضلانی تزریق گردیدد. از روش وسترن بلات جهت بررسی میزان بیان زیرواحدهای کانال sarcKATP(Kir6.2 و SUR2) استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد تجویز ناندرولون تاثیری بر میزان بیان زیرواحدهای کانال sarcKATP در گروه ساکن نداشته و ورزش مزمن بیان آنها را افزایش می دهد (01/0=P). از طرف دیگر تجویز ناندرولون موجب کاهش بیان (001/0 =Kir6.2 (P و P= 0/05) SUR2) در حیوانات ورزش کرده می گردد.
    نتیجه گیری
    ورزش مزمن باعث افزایش بیان کانال های KATP سارکولم می شود و احتمالا یکی از مکانیسم های تاثیر ناندرولون در کاهش اثرات محافظت قلبی ناشی از ورزش، کاهش بیان این کانال ها در سارکولم می باشد.
    کلیدواژگان: ورزش، ناندرولون، کانال های پتاسیمی حساس به ATP، قلب موش صحرایی
  • حبیب الله دهقان، سیدباقر مرتضوی*، محمد جواد جعفری، محمدرضا مراثی صفحه 112
    سابقه و هدف

    کار در شرایط آب و هوایی گرم به خصوص در فصل تابستان موجب بروز استرین گرمایی در کارگران می شود. شاخص دمای ترگویسان(WBGT) به دلیل به حساب نیاوردن فاکتورهای غیرمحیطی، دارای محدودیت ذاتی در برآورد استرین گرمایی است. هدف از این مطالعه بررسی کاربرد توام شاخص WBGTو مولفه ضربان قلب شاخص استرین فیزیولوژیکی (PSIHR) در برآورد استرین گرمایی در شرایط آب و هوایی گرم بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 122 مرد در مرکز و جنوب ایران (51 نفر از کارکنان شرکت ذوب آهن اصفهان و 71 نفر از کارکنان شرکت ملی صنایع پتروشیمی عسلویه) طی ماه های تیر و شهریور سال 1389 انجام شد. شاخص WBGT، ضربان قلب و دمای داخل مجرای گوش در حالت استراحت و کار اندازه گیری شد. از آماره های توصیفی و تحلیل رگرسیون لجستیک برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل رگرسیون لجستیک نشان داد که شاخص WBGT پیش بینی کننده ضعیفی برای استرین گرمایی است؛ به طوری که میزان حساسیت و ویژگی آن به ترتیب برابر 53 و 65 درصد بود، ولی کاربرد توام شاخص های WBGT و PSIHR پیش بینی کننده بهتری برای استرین گرمایی است. میزان حساسیت و ویژگی استفاده توام از این دو شاخص به ترتیب 75 و 69 درصد بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، کاربرد توام شاخص های PSIHR و WBGT ابزار مفیدی برای برآورد بهتر استرین گرمایی در شرایط آب و هوایی گرم جنوب و مرکز ایران است.

    کلیدواژگان: شاخص WBGT، شاخص PSIHR، برآورد استرین گرمایی
  • محمد نبیونی، کاظم پریور، عادله دیوسالار، زهرا صفایی نژاد صفحه 121
    سابقه و هدف

    مطالعات اخیر تاثیر بالقوه زهر زنبور (BV) Bee Venom در درمان سرطان را اثبات می کنند. شواهد زیادی وجود دارند که تنظیم آپوپتوز فرآیند مهمی در ممانعت از پیشرفت تومور می باشد. باتوجه به اینکه مطالعات اخیر نشان می دهند BVدارای توانایی القاء آپوپتوز و در نتیجه سرکوب تومور می باشد، لذا هدف از انجام این مطالعه تعیین نوع مرگ سلولی القاء شده توسط BV در دودمان سرطانی MOLT-4 می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، ابتدا سلول های سرطانی MOLT-4 در محیط کشت RPMI-1640 درون پلیت کشت داده شدند. در ادامه، سلول ها با غلظت های مختلف BV (1، 3، 6 و μg/ml 8) در مدت زمان 24 و 48 ساعت تیمار شدند. آنالیز مورفولوژی سلول ها با استفاده از میکروسکوپ معکوس، درصد بقاء سلول ها توسط آزمون MTT و نوع مرگ سلولی القاء شده با BV توسط آزمون فلوسیتومتری بررسی شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از آزمون بقاء سلولی نشان داد که میزانCc50، BV برای این رده سلولی در مدت زمان 24 و 48 ساعت به ترتیب 3/6 و μg/ ml 0/6 می باشد. آنالیز مورفولوژیکی و نتایج حاصل از آنتی بادی Annexin V نیز نشان داد که مرگ القاء شده توسط BV از نوع آپوپتوز می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به این مطالعه، BV قادر به القاء آپوپتوز در ردهMOLT-4 است. لذا، این ترکیب می تواند نوید بخش طراحی داروهای جدید برای درمان سرطان در آینده ای نزدیک باشد.

    کلیدواژگان: زهر زنبور عسل، آپوپتوز، رده سلولی MOLT، 4
  • زهرا علی اکبرزاده آرانی، ترانه تقوی، ناهید دخت شریفی، فاطمه نوغانی، سقراط فقیه زاده، مجید خاری آرانی صفحه 128
    سابقه و هدف
    فرزندانی که از نظر ذهنی ناتوان هستند، فشارهای روانی خاصی را بر کل خانواده و به ویژه مادران تحمیل می کنند. جهت ایجاد سازگاری باید از شیوه های مقابله ای استفاده شود. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر آموزش بر سازگاری اجتماعی مادران کودکان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر بر اساس تئوری سازگاری روی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی نیمه تجربی حاضر بر روی 40 نفر از مادران کودکان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر مراجعه کننده به مدرسه استثنایی شهرستان آران و بیدگل طی سال های 89-1388 صورت پذیرفت. مداخله به شیوه حضوری و در 4 جلسه آموزشی 2 ساعته به همراه 30 دقیقه پرسش و پاسخ در طی 2 هفته انجام گرفت. محتوای آموزش شامل آموزش شیوه های سازگاری بر اساس ابعاد تئوری سازگاری روی بود. پرسشنامه سازگاری، قبل و 6 هفته بعد از پایان مداخله، مجددا توسط واحدهای مورد پژوهش تکمیل گردید.
    نتایج
    میانگین نمرات سازگاری اجتماعی مادران کودکان عقب مانده ذهنی آموزش پذیر در بعد فیزیولوژیک، درک از خود، وابستگی و استقلال، ایفای نقش و سازگاری اجتماعی کل، قبل و بعد از آموزش اختلاف معنی داری را نشان داد (001/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که آموزش بر اساس تئوری روی بر سازگاری اجتماعی مادران کودکان عقب مانده ذهنی موثر است.
    کلیدواژگان: عقب ماندگی ذهنی، مادران، سازگاری اجتماعی، تئوری سازگاری روی
  • محسن اربابی، عبدالحسین دلیمی اصل، فاطمه غفاری فر، مهدی فروزنده مقدم صفحه 135
    سابقه و هدف
    دیکروسلیازیس بیماری انگلی کبدی است که دارای اهمیت بالینی و اقتصادی برای انسان و صنعت پرورش دام است. باتوجه به اهمیت بهداشتی و اقتصادی بیماری، در این مطالعه پارامترهای مرفومتریک و مولکولی ناحیه 28S rDNA ایزوله های گوسفندی دیکروسلیوم در استان های شمالی و مرکزی ایران طی سال های 90–1389 تعیین شده است.
    مواد و روش ها
    در مجموع 200 ترماتوداز کبد گوسفندانی که به طور طبیعی در استان های آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، مازندران و تهران آلوده شده بودند، جمع آوری گردید. شاخص های مرفولوژیک کرم های بالغ بر اساس پارامترهای مرفومتریک اندازه گیری شد. از این تعداد 60 نمونه برای بررسی های مولکولی انتخاب شدند. در ابتدا DNA انگل استخراج شده، سپس واکنش PCR برای تکثیر بخشی از ناحیه 28S صورت گرفت. با تکنیک RFLP و با استفاده از آنزیم محدودالاثر Tru1I گونه ی انگل تشخیص داده شد. در انتها از محصول خالص شده PCR، تعیین توالی صورت گرفت.
    نتایج
    بر اساس شاخص قابل اعتماد مرفولوژیک موقعیت بیضه ها، تمام ایزوله ها، دارای دو بیضه پشت سرهم بودند. الکتروفورز محصول PCR در تمامی ایزوله های گوسفندی دیکروسلیوم باند bp963 نشان داد که شبیه موارد ثبت شده در بانک ژن بود. الگوی RFLP نشان دهنده ی 4 محل برش و تشکیل فراگمنت های bp116، bp145، bp 293 و bp409 بود. گرچه اختلاف شاخص های مرفومتریک در استان های مختلف معنی دار بود، ولی بررسی ژنومیک نشان دهنده ی وجود مشابهت بین توالی ها در استان های مورد برسی بود.
    نتیجه گیری
    شاخص های مرفومتریک و مولکولی نشان دادند که دیکروسلیوم دندریتیکوم، تنها گونه ی مناطق شمال و مرکز ایران می باشد.
    کلیدواژگان: دیکروسلیوم، مرفولوژی، تعیین توالی، گوسفند، 28S، rDNA، RFLP
  • اعظم باقری، نگین مسعودی علوی، فاطمه عباس زاده صفحه 146
    سابقه و هدف
    باتوجه به افزایش سزارین و برای شناسایی پدیده هایی که در این زمینه تاثیر دارند، این پژوهش با هدف بررسی دیدگاه های پزشکان متخصص و دستیاران زنان در کاشان در خصوص نوع زایمان و دلایل آمار بالای سزارین انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تحلیل محتوی، اطلاعات به صورت مصاحبه نیمه ساختاری جمع آوری گردید. در نهایت، 11 نفر پزشک و دستیار زنان در مطالعه شرکت کردند. انتخاب شرکت کننده برای متخصصین به روش مبتنی بر هدف بود. دو نفر اول از داوطلبین در دسترس و نفرات بعدی با رعایت تنوع از نظر دیدگاه و سابقه کاری و به پیشنهاد شرکت کنندگان انتخاب می شدند. تجزیه و تحلیل داده ها در این مطالعه، به روش شیواکومجرن صورت گرفت. پس از بازخوانی متن داده ها، جملات و مفاهیم کلیدی موجود در آن استخراج و طبقه بندی نهایی انجام شد.
    نتایج
    یافته های مطالعه نشان داد ترس از درد زایمان عامل مهمی در ترغیب بیمار و همراهان وی در انتخاب سزارین است. داشتن تجربه خوب از زایمان قبلی از عوامل موثر در انتخاب زایمان طبیعی ذکر شد. فاکتورهای موثر بر انتخاب نوع زایمان در چهار طبقه شامل عوامل مربوط به بیمار، شرایط زایمان، فرهنگ جامعه و پیامدهای سزارین و زایمان طبیعی قرار گرفته که برخی از آنها تسهیل کننده سزارین و برخی تسهیل کننده زایمان طبیعی بودند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج حاصل از این مطالعه بایستی توجه به عوامل مختلف موثر بر انتخاب نوع زایمان مورد تاکید قرار گیرند. توجه به ترس بیمار از درد زایمان و خوشایند سازی تجربه زایمان و فرهنگ سازی اهمیت ویژه ای دارند.
    کلیدواژگان: سزارین، زایمان طبیعی، تحقیق کیفی
  • حسن رجبی مقدم، فریبا رایگان، سید علیرضا مروجی*، فاطمه نصر اصفهانی صفحه 154
    سابقه و هدف

    باتوجه به نزدیکی سطح سرمی درمانی و توکسیک دیگوکسین، انتخاب دوز این دارو مهم است. با در نظر گرفتن تاثیر عوامل فارماکوکینتیکی متعدد بر روی سطح سرمی این دارو، بر آن شدیم تا برای اولین بار در منطقه کاشان سطح سرمی دیگوکسین و رابطه آن با دوز شروع دارو و سایر عوامل مرتبط را ارزیابی نماییم.

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 125 بیمار مراجعه کننده به کلینیک قلب که حداقل یک ماه مصرف دیگوکسین داشته اند انجام شد. معیار خروج شامل مصرف هم زمان داروهای آنتی آریتمیک و وجود بیماری تیروئیدی بود. سطح سرمی دیگوکسین برای اولین بار، کراتینین و پتاسیم سرمی و خصوصیات دموگرافیک بیماران پس از جمع آوری تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    میانگین سنی بیماران 4/13±7/63 سال بوده و 8/52 درصد افراد مذکر بودند. شایع ترین علت مصرف دارو، نارسایی سیستولی(2/63 درصد) و شایع ترین علت نارسایی سیستولی، بیماری عروق کرونر (61/56 درصد) بود. اکثر بیماران (4/70 درصد) در محدوده GFR (سرعت فیلتراسیون گلومرولی) 30 تا 90 بودند. 59 نفر (2/47 درصد) با بیشترین فراوانی در گروه درمان با 5/3 قرص در هفته بودند. اگرچه سطح سرمی دیگوکسین با جنس، سطح پتاسیم، علت مصرف دارو، EF (کسر جهشی) بطن چپ ارتباط معنی دار نداشت، ولی با سن (001/0=P) و (008/0= GFR (P ارتباط معنی دار داشت.

    نتیجه گیری

    اصلی ترین معیار دوز شروع دیگوکسین، GFR بیمار است که در برگیرنده اکثر متغیرهای فارماکوکینتیک موثر بر سطح دارو می باشد.

    کلیدواژگان: دیگوکسین، نارسایی قلبی، فیبریلاسیون دهلیزی، GFR
  • بتول پورقیصری، عفت فرخی، مجتبی ساعدی صفحه 163
    سابقه و هدف
    پلی مرفیسم های ارثی ژن های ترومبوفیلی با پاتوژنز ترومبوآمبولی وریدی و سایر پیامدهای جانبی آن ارتباط دارد. از آن جایی که اطلاعات محدودی از فراونی این پلی مرفیسم ها در جمعیت های ایرانی در دست است، هدف از مطالعه ی حاضر بررسی آنها در جمعیت سالم بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 304 فرد سالم اهداکننده خون در شهرکرد که سابقه ای از ترومبوآمبولی وریدی نداشتند، در مطالعه شرکت کردند. تعیین ژنوتیپ با خون وریدی گرفته شده با EDTA برای پلی مرفیسمهای فاکتور V لیدن، پروترومبین G20210A، MTHFR C677T و PLA2 با روش PCR-RFIP انجام شد.
    نتایج
    در بین افراد شرکت کننده 6 مورد (97/1 درصد) هتروزیگوت فاکتور V لیدن و یک نفر هموزیگوت مشاهده شد. 94 نفر (92/30 درصد) و 11 نفر (62/3 درصد) به ترتیب هتروزیگوت و هموزیگوت MTHFR C677T بودند. 2 مورد (6/0 درصد) هتروزیگوت پروترومبین G20210A بودند و موردی از هموزیگوت وجود نداشت. 28 نفر (2/9 درصد) و 2 مورد (6/0 درصد) مورد به ترتیب هتروزیگوت و هموزیگوت PLA2 بودند. 6/44 درصد افراد و با حذف MTHFR C677T، 5/14 درصد افراد مورد مطالعه حامل حداقل یکی از پلی مرفیسم های مورد بحث بودند.
    نتیجه گیری
    فراوانی این پلی مرفیسم ها متفاوت از نتایج منتشر شده قبلی در نژاد قفقازی و نیز نتایج محدود موجود از کرمانشاه است. چنین یافته هایی می تواند به تفاوت های ژنتیکی بین نژادهای مختلف و نیز نوع انتخاب نمونه نسبت داده شود.
  • عباس تقوی اردکانی، محمدرضا شریف، داود خیرخواه *، سید علیرضا مروجی، جواد وردی صفحه 169
    سابقه و هدف

    روی از عناصر کمیاب و ضروری بدن می باشد که نقش اساسی در سیستم ایمنی بدن دارد. بیان شده است که کمبود روی احتمالا در بروز، شیوع و شدت اسهال نقش داشته و سبب تاخیر رشد شود. این مطالعه با هدف بررسی سطح سرمی روی در کودکان مبتلا به اسهال انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 105 کودک مبتلا به اسهال حاد آبکی مراجعه کننده به بیمارستان شهید بهشتی کاشان انجام شد. در این مطالعه با گرفتن 5 سی سی خون از بیماران سطح سرمی روی اندازه گیری شد. هم چنین، سن، جنس، طول مدت اسهال و بستری، و تاخیر رشد نیز مورد بررسی قرار گرفت. سپس داده ها با استفاده از آزمون های مجذور کای، t وANOVA مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    نتایج

    از میان 105 کودک، 6/48 درصد آنها پسر بوده و سن نیمی از آنها بالای 12 ماه بود. نتایج مطالعه نشان دهنده کمتر بودن میانگین سطح سرمی روی در کودکان مبتلا به اسهال حاد آبکی با طول مدت بستری و طول مدت اسهال بیشتر از سه روز بود (به ترتیب 023/0=P و 004/0=P). در ضمن میانگین سطح سرمی روی در کودکان دارای تاخیر رشد کمتر از کودکان فاقد آن بود (0001/0>P).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر بیان می دارند که کودکان با سطح سرمی پایین تر روی، طول مدت اسهال و بستری طولانی تری نسبت به سایر کودکان مبتلا به اسهال آبکی داشته و میزان تاخیر در رشد نیز در این کودکان بیشتر است.

    کلیدواژگان: اسهال، روی، کودکان
  • محسن تقدسی، محمدرضا افاضل، حسین اکبری، زهرا راحمی صفحه 174
    سابقه و هدف
    افراد مبتلا به کم توانی ذهنی جسمی مشکلاتی را برای والدین و خانواده در پی دارند. لذا، این مطالعه جهت تعیین مشکلات خانواده های مرتبط با افراد دچار کم توان ذهنی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در پژوهش مقطعی حاضر با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه با والدین، 352 فرد کم توان تحت پوشش مراکز توانبخشی کاشان به صورت سرشماری افراد مراجعه کننده مورد مطالعه قرار گرفتند. مشخصات دموگرافیک، نگرش خانواده ها و مشکلات مربوط به افراد کم توان مورد بررسی قرار گرفت و به کمک شاخص های توصیفی، مشکلات و اولویت آن تعیین گردید.
    نتایج
    از 352 فرد کم توان، 6/66 درصد مذکر بودند، میانگین سن آنان 5/18±2/24 سال و بیشترین فراوانی (1/36 درصد) در محدوده سنی 19– 10 سال بود. 97 درصد مادران خانه دار، 5/52 درصد از افراد، کم توان ذهنی و 6/15 درصد کم توان جسمی و مابقی کم توان ذهنی جسمی بودند. حدود یک سوم افراد بیش تر از یک فرزند کم توان داشتند. مشکلات افراد به ترتیب وفور شامل ناآرامی، چهره ناخوشایند، تغییر شکل اندام، عدم کنترل ادرار و مدفوع، آبریزش از دهان و تشنج بود. بیش ترین وابستگی نیز در غذا خوردن، لباس پوشیدن و بازی کردن بود. هم چنین، مشکلات مربوط به نگهداری آن ها شامل مشکلات مالی، بی اختیاری در دفع ادرار و مدفوع، صحبت کردن، شناخت افراد، سازگاری با فرزندان سالم و برقراری ارتباط اجتماعی بود. ارتباط بین شدت کم توانی جسمی و جنس دیده شد (001/0=P).
    نتیجه گیری
    افراد کم توان ذهنی با توجه به داشتن مشکلات متعدد جسمی و اجتماعی نیازمند حمایت خانواده، مالی و اجتماعی می باشند.
    کلیدواژگان: کودکان ناتوان، ناتوانی، توانبخشی، حمایت اجتماعی
  • فاطمه سادات قریشی، فاطمه عصاریان، زهرا سپهرمنش، افشین احمدوند، فرناز اعتصام صفحه 182
    سابقه و هدف
    لکنت زبان اختلالی است که از نظر عاطفی بر فرد اثر گذاشته و می تواند باعث اختلال در عملکرد فرد، عدم اعتماد به نفس، افسردگی، اشکال در برقراری ارتباط و سرانجام انزوا و دوری از موقعیت های اجتماعی گردد. این مطالعه به منظور ارزیابی همبودی اختلالات روانی کودکان 3 تا 12ساله مبتلا به لکنت زبان مراجعه کننده به کلینیک گفتاردرمانی بیمارستان اخوان طی سال های 87-1386 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    برای انجام این مطالعه مقطعی، تعداد 50 نفر با استفاده از روش سرشماری انتخاب شده و با استفاده از مصاحبه ی بالینی بر اساس چک لیست DSM-IV-TR توسط روانپزشک و آزمون هوش وکسلر مورد ارزیابی قرار گرفتند. از آزمون آماری مجذور کای برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    اختلال روانی همبود در 70 درصد کودکان مبتلا به لکنت زبان وجود داشت. شایع ترین آنها اختلال بیش فعالی کمبود توجه در 18 نفر (4/51 درصد) و اختلال اضطرابی در 6 نفر (7/25 درصد) بود. در این مطالعه بین اختلال روانی همبود با سن (005/0=P) و تحصیلات کودک (003/0=P) تفاوت معناداری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه نشان دادند که اکثر کودکان دارای اختلالات روانی همبود بوده و باتوجه به پیامدهای این اختلالات، پیشنهاد می گردد متخصصین توجه بیشتری به اختلالات همبود در این بیماران داشته باشند تا برنامه های درمانی کامل تر و موثرتری را ارائه دهند.
    کلیدواژگان: لکنت زبان، اختلالات روانی، همبودی، کودکان
|
  • Elaheh Mesdaghinia, Azam Mesdaghinia, Tayyebeh Hashemi, Zahra Sooky, Sayyed Gholam Abbas Mousavi Page 95
    Background
    The prevalence of preterm labor in Iran is 6-10%, accounting for 80% of neonatal morbidity. The most effective tocolytic agents to delay the preterm labor have not yet been known. Therefore, this study aimed to compare the effects of indomethacin (ICN) and Magnesium- (Mg sulfate) in delaying preterm labor and also to assess the maternal complications associated with the two drugs.
    Materials And Methods
    This randomized clinical trial study was performed on 24-32 week pregnant women (n=60) at risk for preterm labor referred to Shabih-Khani maternity hospital in Kashan. The women were divided into two equal groups: intravenous Mg sulfate (control) or ICN rectal suppository (intervention) groups. Then, the delaying of preterm labor and also the maternal morbidity were assessed in both groups.
    Results
    No significant difference was seen in maternal and sociodemographic variables between the two groups. The delaying of preterm labor was the same for both groups and no case of preterm labor was seen in women during the first 48 hours of hospitalization. Moreover, there was no significant difference in variables (e.g. the maternal age, the number of gravida, gestational age, symptoms on admission, the number of prior preterm labors and a history of preterm labor) between the two groups. The most common complication in both groups was nausea. There was no case of oligohydramnios in the indomethacin group.
    Conclusion
    Although the delaying of preterm labor was the same in both groups, Mg sulfate administration requires permanent nursing care. It seems that ICN can be used as one of primary tocolytic treatments in preterm labor.
  • Gholam Reza Bayat, Sohrab Hajizadeh, Mohammad Javan, Fatemeh Safari, Mahdi Goodarzvand, Saeed Shokri, Khalil Pourkhalili, Firozeh Alavian Page 102
    Background
    The anabolic androgenic steroids are known to stimulate muscle protein synthesis and hypertrophy. Cardiomyocytes have two types of ATP-sensitive potassium channels in sarcolemma (sarcKATP) and in mitochondria (mitKATP). Activation of the sarcKATP channels has been proposed to protect against ischemia-reperfusion injury. This study aimed to investigate the effect of nandrolone decanoate on the expression of sarcKATP channels in the presence and absence of exercise in rat heart.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 adult male rats were divided into five groups: control, vehicle, ND, exercise and exercise-ND group. Rats in the exercise group were submitted to a running program on a treadmill, 5 days a week for 10 weeks. In addition, rats in the ND and exercise-ND groups received a weekly intramuscular injection of ND (10 mg/kg) for 10 weeks. Expression of the KATP channel subunits (Kir6.2 and SUR2) was determined using the Western blotting method.
    Results
    ND administration had no effect on the expression of sarcKATP channel subunits in the sedentary group, while the chronic exercise significantly increased the expression of KATP channel subunits (P=0.01). Moreover, the ND administration significantly decreased the Kir6.2 (P=0.001) and SUR2 (P=0.05) subunits in the exercised animals.
    Conclusion
    Chronic exercise and ND increases and decreases the expression of sarcKATP channels, respectively. The ND-induced expression decrement of channels is probably one of the mechanisms involved in the impairment of exercise-induced cardioprotection in rat heart.
  • Dehghan, Mortazavi, Jafari, Maracy Page 112
    Background

    Working under hot climatic conditions, especially in summer, has a high potential for inducing heat strain in workers. The wet-bulb globe temperature (WBGT) index has an inherent limitation to estimate the heat strain due to not taking into account the non-environmental factors. The aim of this study was to evaluate the combined application of WBGT index and a physiological strain index (PSIHR) based on heart rate in the estimation of the heat strain under hot climatic conditions.

    Materials And Methods

    This cross-sectional study was conducted on 122 men in the center and south of Iran (51 and 71 workers from Esfahan steel company and Assaluyeh national petrochemical company, respectively) between July and September 2010. The WBGT index, heart rate and the auditory canal temperature were measured at rest and during the work. Data were analyzed using descriptive statistics and logistic regression.

    Results

    Results of the logistic regression analysis revealed that the WBGT index is a poor predictor for heat strain with a sensitivity and specificity of 53% and 65%, respectively. However, the combined application of the WBGT and PSIHR indexes was a better predictor for heat strain and its sensitivity and specificity were 75% and 69%, respectively.

    Conclusion

    A combined application of the WBGT and PSIHR indexes can be a valid estimator of heat strain for hot climatic conditions in the center and south of Iran.

  • Mohammad Nabiuni, Kazem Parivar, Adeleh Divsalar, Zahra Safayinejad Page 121
    Background

    Recent studies indicate the potential role of bee venom (BV) in cancer therapy. Moreover, many evidences suggest that the regulation of apoptosis plays an important role in tumorigenesis. Considering the apoptosis-inducing and anti-tumor effect of BV, this study aimed to determine the type of the cell death induced by BV on MOLT-4 cancer cell line.

    Materials And Methods

    In this experimental study, MOLT-4 cells were first cultured in RPMI-1640 medium in plate, then the cells were treated with different concentrations (1, 3, 6 and 8 μg/ml) of BV for 24 and 48 h. Morphology of cells, cell viability and type of the cell death were induced by BV were evaluated using inverted microscopy, the MTT assay and flow cytometry, respectively.

    Results

    Cell survival findings showed the BV CC50 values of 6.3 and 0.6 μg/ ml for the cell line in 24 and 48 h, respectively. Moreover, Morphological and Annexin-V antibody analyses indicated that the BV-induced cell death might be an apoptosis.

    Conclusion

    As BV can induce the apoptosis in MOLT-4 cancer cells. Thus, it would bring hope for designing novel drugs for cancer-therapy in future.

  • Zahra Aliakbarzadeh-Arani, Taraneh Taghavi, Nahid Sharifi, Fatemeh Noghani, Soghrat Faghihzade, Majid Khari-Arani Page 128
    Background
    Mentally retarded children impose an extra stress on their parents especially on mothers. Coping skills can be used by parents to relieve stress and to improve adaptation. Therefore, the aim of this study was to assess the effect of teaching on social adaptation in mothers of educable mentally-retarded children based on Roy adaptation theory.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was carried out on 40 mothers of educable mentally retarded children referred to the exceptional school in Aran and Bidgol during 2010-11. Intervention was consisted of four two-hour sessions, supplemented by a 30-minute conversation between the interviewer and the candidate occurred within 2 weeks. Coping skills program was based on the dimensions of Roy theory. Questionnaire on adaptation was completed before and 6 weeks after the completion of intervention by the participants.
    Results
    The mean scores for social adaptation in mothers of mentally retarded children in physiological, self-concept, dependence/independence, role-playing dimensions and total social adaptation before and after the training showed a significant difference (P<0.001).
    Conclusion
    According to the results of the study, teaching based on the Roy theory has a positive effect on social adaptation in mothers of mentally retarded children.
  • Mohsen Arbabi, Abdolhosein Dalimi-Asl, Fatemeh Ghaffarifar, Mahdi Foorozandeh-Moghadam Page 135
    Background
    Dicroceliosis is a hepatic parasitic disease of clinical and financial significance for both human health and animal breeding. Considering the health and economic importance of the disease, this study aimed to determine the morphological and molecular characterization of 28S rDNA for Dicrocoelium isolated from sheep in north and center of Iran during 2010-11.
    Materials And Methods
    A total number of 200 trematodes were collected during an abattoir inspection from livers of naturally infected sheep in East Azerbaijan, Razavi Khorasan, Mazandaran and Tehran provinces in Iran. Adult worms were morphologically identified based on morphometric characterization and 60 specimens were characterized molecularly by sequencing. For molecular study, DNA was extracted and 28S rDNA region was amplified by PCR. Then, Tru1I fastdigest restriction enzyme and also RFLP technique were used to identify the parasite species. Finally, the PCR product was sequenced.
    Results
    A remarked morphological characteristic was that in all isolates, the testes were in tandem. The homological comparison of sequences showed that 28S rDNA in all isolates of Dicrocoelium had 963 bp and were similar to standard strain registrated in Genbank. RFLP pattern from D.dendriticum, which had 4 cut sites, produced 116, 145, 293 and 409 bp fragments. Although the morphological characterization in various provinces was significanly different, molecular identification showed that all specimens were identical (D.dendriticum) and there was not a significant difference between sequences of the collected parasites.
    Conclusion
    Morphological and molecular assays show that Dicrocoelium dendriticum is the only species of Dicrocoelium among sheep in north and center of Iran.
  • Azam Bagheri, Negin Masoodi- Alavi, Fatemeh Abbaszade Page 146
    Background
    Considering the increasing number of cesarean cases and to identify the effective factors in choosing such surgery, this study was performed to evaluate the attitudes of medical specialists and gynecological assistants toward the type of delivery and the reasons for increasing rates of cesarean.
    Materials And Methods
    Data were gathered through semi-structured interviews and analyzed using a content-analysis method. Finally, 11 physicians and assistants were participated in the study. The participants were selected through purposeful sampling. The first two participants were selected through accessible sampling, while the others by previous participants to consider the variety of physician's experiences and attitudes. Data were analyzed using the Cheevakumjon method. After reviewing the data, key sentences and concepts were derived and finally categorized.
    Results
    Fear of the delivery pain was one of the most important reasons that made women to select the cesarean, while having a good delivery experience was one of the most important reasons for choosing the vaginal delivery. Four categories of factors, some facilitators for choosing the cesarean and the others for vaginal delivery, affecting the choice of delivery were related to patient, culture, delivery conditions and also the outcomes.
    Conclusion
    Several factors should be considered in choosing a delivery method. Furthermore, preparing a woman for a painless and pleasant delivery and also changing the attitudes toward the type of delivery are very important.
  • Hasan Rajabi-Moghadam, Fariba Raygan, Sayyed Alireza Moravveji, Fatemeh Nasr-Esfahani Page 154
    Background

    Considering that the Digoxin's therapeutic level is very close to its toxic level, it is important to determine the digoxin dose. Digoxin serum level is affected by multiple pharmacokinetic factors. Therefore, this study aimed to evaluate the serum digoxin level and its relation with the initial dose and other related factors in patients referred to Kashan cardiovascular clinic.

    Materials And Methods

    This cross-sectional study was carried out on 125 patients for whom digoxin was prescribed for at least one month. The patients were excluded in the case of having simultaneous history of thyroid disease and other antiarrhythmic drugs. Serum digoxin, creatinine and potassium level and also the demographic characteristics of the patients for the first time were checked out.

    Results

    The mean age of patients was 63.7±13.42 years. Sixty-six (52.8%) cases were male. The most common reason for drug implication was systolic dysfunction (63.2%) and the most common cause of systolic dysfunction the coronary artery disease (56.61%). Most patients (70.4%) had a glomerular filtration rate (GFR) between 30-90 ml/min. Moreover, Fifty-nine patients (47.2%) with the highest frequency in treatment group were treated with 3.5 tablets per week. Serum digoxin level was significantly associated with the age and GFR (P=0.001 and P=0.008, respectively), but not with gender, potassium level and the reason for drug use and Left ventricular ejection fraction.

    Conclusion

    The main factor in determining the digoxin dose is the patient’s GFR that includes all pharmacokinetic variables of drug plasma level.

  • Batool Pourgheysari, Efat Farrokhi, Mojtaba Saedi Page 163
    Background
    Inherited thrombophilic gene polymorphisms have been related to the pathogenesis of venous thromboembolism and its outcomes. Considering the scarcity of data on the frequency of the thrombophilic gene polymorphisms in Iranian populations, the aim of this study was to assess such polymorphisms in healthy individuals.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed on 304 healthy blood donors with no history of venous thromboembolism in Shahrekord. Venous blood was collected in EDTA-treated tubes and then, genotyping of the factor V Leiden, prothrombin G20210A, MTHFR C677T and PLA2 polymorphisms was done using PCR – RFLP.
    Results
    Six (1.97 %) cases were heterozygous for factor V Leiden and one was homozygous. Ninty-four (30.92%) and 11 (3.62%) subjects were heterozygous and homozygous for MTHFR C677T, respectively. Two (0.6%) cases were heterozygous for prothrombin G20210A and there was no homozygous case. Twenty-eight (9.2%) and 2 (0.6%) cases were heterozygous and homozygous for PLA2, respectively. In addition, 44.6% of the study population and 14.5%, with the deletion of MTHFR C677T, carried at least one thrombophilia polymorphism.
    Conclusion
    The frequency of thrombophilia polymorphisms is different from the previously published data in Caucasians and also the limited existing data in Kermanshah (Iran). Moreover, the discrepancies may be associated with the ethnic differences and sample selection.
  • Abbas Taghavi-Ardakani, Mohammad Reza Sharif, Davood Kheirkhah, Sayyed Alireza Moravveji, Javad Verdi Page 169
    Background

    Zinc is an essential micronutrient for growth and proper immune function. Zinc deficiency may contribute to the incidence, prevalence and severity of diarrhea and can also cause failure to thrive in children. The purpose of this study was to evaluate the serum zinc level in children with diarrhea.

    Materials And Methods

    This cross-sectional study was performed on 105 children with acute watery diarrhea referred to Kashan Shahid Beheshti hospital during 2008-9. To test the serum zink level, a sample of venous blood (5-cc) was taken. In addition, the age, sex, the duration of diarrhea, the length of hospitalization and FTT were evaluated. Data were analyzed using Chi-square, T-test and ANOVA.

    Results

    Among the 105 children, 48.6% were male and half of them aged more than 12 months. The results showed that the mean serum zinc level in hospitalized children and diarrhea duration more than 3 days was lower than the other children (P=0.023 and P=0.004, respectively). Moreover, the mean serum zinc level in children with FTT was lower than the children without FTT (P<0.001).

    Conclusion

    Duration of diarrhea, the length of hospitalization and FTT in children with low serum zinc levels was more than the other children.

  • Mohsen Taghadosi, Mohammad Reza Afazel, Hosain Akbari, Zahra Rahemi Page 174
    Background
    In recent years, special emphasis has been placed on the problems of the parents with disabled children. Hence, this study aimed to evaluate the problems in the families of disabled children.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 352 disabled children residing in rehabilitation centers of Kashan during 2007-8. A census was conducted in families of the children through an interview and a questionnaire. Moreover, some demographic characteristics (e.g. family attitude, and problems related to disabilities) were evaluated and analyzed using the descriptive statistics.
    Results
    Among 352 cases, 234 (66.6%) were male and most of them (36.1%) aged 10–19 years. The mean age of children was 24.2±18.5 years. Ninety-seven percent of mothers were housewives; 52% mentally disabled; 15.6% physically disabled and the remaining both mentally and physically disabled. Almost one-third of the families had more than one disabled children. The most frequent disabilities were associated with behavioral disorders, facial paralyses, limb deformities, fecal and urinary incontinence, running off at the mouth and convulsion, respectively. Most children were dependent on their adults in feeding, dressing and playing. In addition, the most important problems of the children were fecal and urinary incontinence, impairment in social adaptation with healthy children, verbal communication, recognizing individuals and also financial problems. Moreover, a significant relationship was seen between the severity of physical disability and gender (P=0.001).
    Conclusion
    Considering that the disabled children face multiple social and physical problems, they require financial, social and familial support to have a near normal life.
  • Fatemeh Sadat Ghoreishi, Fatemeh Assarian, Zahra Sepehrmanesh, Afshin Ahmadvand, Farnaz Etesam Page 182
    Background
    Stuttering is a developmental disorder which may adversely affect the individual on many emotional levels and cause many impairments (e.g. lack of self- confidence, depression, poor communication and finally the avoidance of social situation. This study was carried out to evaluate the comorbidity of mental dis‌orders among the stuttering children in Kashan during 2007-8.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 50 children (age range, 3-12 years) referred to speech therapy department of Akhavan hospital were selected using the census sampling. The diagnosis of mental disorders was made by psychiatrists through a clinical interview based on the DSM-IV-TR checklist. In addition, the IQ of cases was measured using the Wechsler test. Data were analyzed using the Chi-square test.
    Results
    Thirty-three children (70%) had the comorbid mental disorders. The most common comorbid disorders were attention deficit hyperactivity and anxiety disorders (51.4% and 25.7%, respectively). A significant difference was found between the comorbid mental disorder and the age and also the educational level of children (P=0.005 and P=0.003, respectively).
    Conclusion
    According to the results, the majority of children had comorbid mental disorders. Considering the high rates of comorbidity among the children and also their outcomes, more careful attention should be paid to offer the effective therapeutic plans.