فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 30 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • دبیر زهره همدانی، فریبا حقانی، محمد جواد لیاقتدار صفحه 3
    این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر یادگیری از طریق همیاری با روش تلفیق سخنرانی کوتاه و پرسش و پاسخ در پیشرفت تحصیلی درس زیست شناسی انجام گرفته است. روش تحقیق شبه تجربی و جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر پایه سوم رشته علوم تجربی دوره متوسطه نظری شهر اصفهان در سال تحصیلی 88 1387 بوده است. حجم نمونه تحقیق 68 نفر بود که 30 نفر در گروه آزمایش و 38 نفر در گروه گواه قرار گرفتند. در گروه آزمایش تدریس به روش همیاری انجام شد و در گروه گواه، تدریس معمول در کلاس های درس (تلفیقی از روش سخنرانی کوتاه و پرسش و پاسخ) انجام گردید. ابزارهای تحقیق شامل متن درسی و آزمون های پیشرفت تحصیلی محقق ساخته بود که کلیه آزمون ها از نظر روایی صوری و محتوایی بررسی و مورد تایید قرار گرفتند. پایایی آزمون ها نیز با استفاده از روش دو نیمه کردن و تعیین ضرایب همبستگی و ضریب پایایی پیرسون تعیین گردید. نتایج نشان داد که در سطح 05/0 P £ میانگین تفاوت پیش آزمون ها و پس آزمون ها در گروه شاهد که تدریس با روش تلفیقی انجام شده بیشتر از گروه تجربی بود. به عبارتی، تدریس با روش تلفیقی در مقایسه با روش همیاری در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان موثرتر بوده است.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، روش یاددهی، یادگیری، زیست شناسی، یادگیری از طریق همیاری، همیاری
  • شهرام رنجدوست صفحه 11
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان کاربرد نظریه ساخت و سازگرایی، روش حل مساله و مهارت های تفکر در تدوین کتاب های علوم تجربی دوره راهنمایی از دیدگاه کارشناسان، سرگروه های آموزشی و معلمان شهر تهران بود. روش این تحقیق از نوع تحقیقات زمینه ای و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن را صاحبنظران مورد تایید قرار دادند و اعتبار آن نیز با استفاده از روش آلفای کرانباخ (85/0) محاسبه شد. نمونه پژوهش شامل معلمان (300 نفر)، سرگروه های آموزشی (19نفر) و کارشناسان (25نفر)، در سال 89 88 بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و جدول مورگان انجام شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی از جمله آزمون خی دو به منظور بررسی رابطه احتمالی وجود رابطه بین پاسخ های کارشناسان، معلمان و سرگروه های آموزشی استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که:کارشناسان، سرگروه های آموزشی و معلمان میزان توجه و کاربرد نظریه ساخت و سازگرایی و روش حل مساله را در طرح ریزی کتاب های علوم تجربی دوره راهنمایی در حد کم و خیلی کم ارزیابی می کنند و بین نظریه های این سه گروه تفاوت معناداری وجود ندارد.
    بین نظریه های کارشناسان، سرگروه های آموزشی و معلمان در خصوص مشکلات اجرایی و موانع کاربرد و طرح ریزی مبتنی بر نظریه ساخت و سازگرایی و روش حل مساله در کتاب های علوم تجربی تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ساخت و سازگرایی، روش حل مساله، برنامه درسی علوم تجربی، دوره راهنمایی
  • الهه حجازی، مسعود لواسانی، ابوالفضل بابایی صفحه 28
    هدف مطالعه حاضر تعیین رابطه ادراک از ساختار هدفی کلاس، سبک های تفکر، رویکردهای یادگیری با پیشرفت تحصیلی دانشجویان است. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای، 311 دانشجوی پسر مقطع کارشناسی شاغل به تحصیل در دانشگاه آزاد ابهر انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور ارزیابی متغیرهای پژوهش از پرسشنامه مقیاس ادراک از ساختار هدفی کلاس (PALS) پرسشنامه سبک های تفکر و پرسشنامه رویکردهای یادگیری (SPQ) استفاده شد.در این مطالعه معدل دروس تخصصی دانشجویان در نیمسال اول به عنوان شاخصی از پیشرفت تحصیلی در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از رگرسیون سلسله مراتبی تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها نشان داد که بین متغیرهای ساختار هدفی تبحری، سبک تفکر نوع 1 و رویکردهای یادگیری عمیق با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معنادار و بین سبک تفکر نوع 2 و پیشرفت تحصیلی رابطه منفی و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: ادراک از ساختار هدفی کلاس، سبک های تفکر، رویکردهای یادگیری، پیشرفت تحصیلی
  • نازفر مقتدری، ژاله رفاهی صفحه 39
    هدف این پژوهش تبیین اثربخشی آموزش ارزش های زندگی در رشد اجتماعی کودکان پیش دبستانی و خودکارآمدی والدین آنها بود. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری همه کودکان پیش دبستانی بودند که در سال 1389 در مهدکودک های تحت پوشش سازمان بهزیستی شهر شیراز مشغول بودند. با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تعداد 351 کودک انتخاب، و پرسشنامه رشد اجتماعی واینلند برای کودکان و پرسشنامه خودکارآمدی شرر و آدامز برای والدین آنان اجرا گردید. بعد از تکمیل پرسشنامه ها، 30 نفر از افرادی که از حد نصاب نمره پایین تر بودند، به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 2 ساعته تحت آموزش ارزش های زندگی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که تفاوت در دو گروه آزمایش و گواه از نظر میزان رشد اجتماعی کودکان (002/0 P ≤) و خودکارآمدی والدین آنها (02/0 P ≤) به سطح معنادار رسیده است. اثر آموزش به ترتیب 30 و 18 درصد بوده است.
    کلیدواژگان: ارزش های زندگی، رشد اجتماعی، خودکارآمدی، کودکان
  • طلعت دیبا واجاری، محمد یمنی دوزی سرخابی، محبوبه عارفی، هاشم فردانش صفحه 48
    برنامه درسی واژه ای است که در متون آموزش عالی کشورهای مختلف جهان چندان متداول نیست. مجموعه آثار منتشر شده در حوزه برنامه درسی آموزش عالی در قالب کتب و منابع جامع از تعداد انگشتان دست تجاوز نمی کند. این وضعیت در حوزه برنامه ریزی درسی در آموزش عالی ایران نیز روند مشابهی دارد.
    در این مقاله آنچه که مورد توجه است ریشه یابی، طبقه بندی و به نظم کشیدن پژوهش ها، مطالعات و گزارش هایی است که در طول زمان جدا از حیطه مطالعات برنامه ریزی درسی اگرچه متاثر از آن در محیط دانشگاه ها برای برنامه ریزی درسی در آموزش عالی شکل گرفته توسعه یافته است و در حوزه های به ویژه علوم انسانی کاربرد دارد.
    بر این اساس برنامه ریزی درسی در آموزش عالی در قالب الگوهای مختلفی صورت می پذیرد. در این مقاله ضمن بررسی تجربیات و دیدگاه های عرضه شده در زمینه برنامه ریزی درسی آموزش عالی، نویسندگان تلاش کرده اند تا الگوهای ارائه شده را در قالب یکی از دسته الگوهای تجویزی یا هنجاری، الگوهای توصیفی، الگوهای مفهومی و الگوهای راهبردی برنامه ریزی درسی در آموزش عالی طبقه بندی نمایند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش عالی، برنامه ریزی درسی در آموزش عالی، الگو های برنامه ریزی درسی
  • سیداحمد هاشمی، احمد صادقی فرد، ابوذر همتی صفحه 63
    هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط بین انواع سبک تفکر و خلاقیت و نوآوری مدیران مدارس است. روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی و جامعه آماری آن همه مدیران (110 نفر) مدارس شهرستان لامرد در سال تحصیلی 88 87 است. با به کارگیری روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 90 مدیر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در این تحقیق از دو ابزار اندازه گیری، پرسشنامه سبک تفکر (InQ، هریسون و برامسون، 1997) و پرسشنامه مقیاس نوآوری سازمانی (زارعی، 1385) استفاده شد. ضریب پایایی آنها با استفاده از روش بازآزمایی با فاصله زمانی دو هفته، به ترتیب برابر 73/0 و 67/0 به دست آمد که در سطح 01/0 کاملا معنادار بود. داده های به دست آمده، با نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از روش های آمار توصیفی (فراوانی و درصد فراوانی) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و آزمون t مستقل) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افراد نمونه، بیشتر سبک های تفکر تحلیل گرا و آرمان گرا را ترجیح داده و کمتر از سایر سبک ها استفاده کرده اند. همچنین بین سبک تفکر مدیران مدارس با نوآوری رابطه معناداری وجود دارد و سبک تفکر عمل گرا بیشترین پیش بینی کننده نوآوری سازمانی است (45/0= β، 05/0 >P-Value). اگرچه میزان نوآوری سازمانی مدیران زن و مرد نسبتا بالاست و تفاوت معناداری میان آنها وجود ندارد (05/0 < 38/0= P-Value)، اما نتایج حاصل نشان می دهدکه تفاوت معناداری بین مدیران زن و مرد در دو بعد از ابعاد نوآوری سازمانی یعنی بعد ساختاری (01/0 > 003/0= P-Value) و فرهنگی (01/0 > 02/0= P-Value) وجود دارد، بدین صورت که میانگین نمرات بعد فرهنگی مردان بیشتر از زنان است. و در بعد ساختاری میانگین زنان بیشتر از مردان است
    کلیدواژگان: سبک تفکر، خلاقیت، نوآوری سازمانی، مدیران، آموزش و پرورش
  • اصغر سلطانی، عزیزالله اربابی سرجو، عظم دهقانی خوزانی، مریم رضایی صفحه 73
    هدف این پژوهش، بررسی نگرش نسبت به علم و فناوری، علوم مدرسه ای و محیط زیست در بین دانش آموزان دوره راهنمایی با استفاده از روش پژوهش توصیفی پیمایشی بوده است. بر این اساس از جامعه آماری که شامل کلیه دانش آموزان سال سوم دوره راهنمایی شهر اصفهان می شد، حجم نمونه 250 دانش آموز (120 دختر و 130 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. کفایت حجم نمونه از طریق فرمول کوکران برای تعیین حجم نمونه و همچنین جدول مورگان مورد تایید قرار گرفت. ابزار پژوهش، ترجمه فارسی پرسشنامه ارتباط آموزش علوم (ROSE) سال 2010 بود. ضریب پایایی آلفای کرونباخ برای این مقیاس 94/0 محاسبه شد. یافته ها نشان دادند که در مجموع در هر سه مولفه نگرش نسبت به علم و فناوری، نگرش نسبت به علوم مدرسه ای و نگرش نسبت به مسائل محیط زیست، نگرش مثبتی در بین دانش آموزان وجود دارد. با این حال نگرش مثبتی نسبت به برخی گویه های مربوط به این مولفه ها وجود ندارد. نتایج این پژوهش ممکن است به منظور آگاهی بخشی به برنامه ریزان درسی حوزه آموزش علوم راهگشا باشد. براساس یافته های مربوط به این پژوهش، وجود نگرش مثبت به علم و فناوری زمینه مناسبی را برای آموزش بهتر آن در مدارس فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: علم و فناوری، علوم مدرسه ای، محیط زیست، نگرش، آموزش علوم، آموزش دوره راهنمایی
  • محمدحسین محبی نورالدین وند، سعید مشتاقی، مسعود شهبازی صفحه 84
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین جو عاطفی خانواده با رشد مهارت های اجتماعی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پسر و دختر پایه های چهارم و پنجم ابتدایی شهرستان مسجد سلیمان بود. آزمودنی ها 289 دانش آموزان (147پسر و 142دختر) بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری این پژوهش عبارت از مقیاس روابط عاطفی اعضای خانواده «هیل برن» (1964)؛ آزمون رشد مهارت های اجتماعی «کرامتی» (1386)؛ و میانگین نمرات دانش آموزان بود. نتایج نشان داد که بین جو عاطفی اعضای خانواده با رشد مهارت های اجتماعی دانش آموزان پسر (05/0 P <) و دختر (01/0 P <) همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه از بین حیطه های هشتگانه جو عاطفی خانواده، بهترین پیش بینی کننده های رشد مهارت های اجتماعی دانش آموزان پسر را وجود احساس امنیت در خانواده و در مورد دانش آموزان دختر، محبت کردن و تجارب مشترک با والدین نشان داد.
    کلیدواژگان: جو عاطفی خانواده، روابط والد، فرزندی، رشد مهارت های اجتماعی، پیشرفت تحصیلی
  • فاخته ماهینی صفحه 94
|
  • Page 3
    The purpose of this study has been comparison of influence of cooperative learning method with mixed teaching method of short lecture and question & answer in biology achievement. Method of this study was quasi-experimental. The statistics population was third girl students in Isfahan high school in schooling year 2008– 2009. Sample volume was 68 which 30 person in experimental group and 38 person in control group. Sampling method was simple random. Cooperative learning was used in experimental group and was done common teaching in classrooms, compilation of short lecture and question & answer method, in control group. The study instruments was inclusive of text and made-researcher achievement tests whose validity and reliability had been confirmed before implementation by relative experts. The reliability tests was determined with implementation in sample group and then with using of split-halves method. The results were analyzed by descriptive statistics (including mean and SD) and by inferential statistics (as χ2 and independent t-test). The results indicated difference mean of pre-tests and post-tests within control group (P £ 0.05) that teaching with compilation of short lecture and question & answer method has been more than experimental group.
  • Page 11
    The Purpose of this study was to investigate the utilization of constructivism theory and problem solving method in the development of middle school science text books. Survey research method was incorporated to conduct this study. The goal was to study the view points of science book specialists, instructional group leaders, and teachers of Tehran. The instrument consisted of a questionnaire designed on 3 point Likert scale. Sample included 300 teachers, 19 instructional group leaders, and 25 science book specialists. Statistical analysis was done by descriptive and inferential statistics. The result indicated the following: - Specialists, instructional group leaders, and teachers had rated the utilization of constructivism and problem solving method as low and very low. There was no significant difference between this three group. - There was no significant difference between the view points of specialists, teachers, and instructional group leaders (P> 0.05) on the limitation of utilization and planning of constructivism theory and problem solving method. - There was no significant difference between the view points of specialists, teachers, and instructional group leaders (P>0.05) on the difficulties of performance of constructivism theory and problem solving method.
  • Dr Elahe Hejazi, Dr Masoud Lavasani, Abolfazl Babaei Page 28
    The aim of this study to investigate the relationship between perceptions of classroom goal structure, thinking styles, approaches to learning and academic achievement. For this purpose, in correlational research design, 311 boy students were selected from under graduated students of Abhar Azad University through stratified sampling. Three questionnaires were used: Perception of classroom goal structure scale (PALS), Thinking styles inventory and Study Process Questionnaire. academic achievement of students was assessed through their fall semester average grades. The result indicate that there is a significant positive relationship between academic achievement, mastery goal structure, thinking styles of type 1 and deep approaches to learning. There is no significant relationship between academic achievement, performance -approaches goal structure and goal structure performance-avoid. Also there is a significant negative relationship between academic achievement, thinking styles of type 2.
  • Nazfar Moghtaderi, Zhale Refahi Page 39
    The purpose of this study was to specify the effectiveness of teaching life values to preschool children on their social growth and efficacy of their parents. This research was a Quasi-experimental study with design the pretest – posttest with control group. The statistical population of this study consists of all preschool children who were in kindergartens under welfare organization in the Shiraz city in 1389, from whom 351 children were selected with using multi stage cluster sampling, and was performed to them Winelend social growth questionnaire and Adams and sharer’s self-efficacy assessment to their parents. After completing the questionnaire, 30 numbers of people who had score lower than a quorum, were randomly selected and divided into two experimental and control groups. Experimental group trained 10 sessions of 2 hours of life values. The gathering data was analyses with using software SPSS and Covariance test. Research findings showed that, differences in two experimental and control groups in terms of children social growth (P>0.002) and efficacy of their parents (P>0.02) has reached a significant level. Size of training effect is respectively 30 and 18 percent.
  • Page 48
    Curriculum development in higher education is one of the modern domains of curriculum field and also it has been a missing element in higher education studies as well, because the curriculum has not seriously been engaged within higher education debate and policy formation and even in its practice. Curriculum design process in not yet properly reflective practice and then it is critical to conceptualize different attempts have been made to explore this process as a deliberative enterprise. This paper tries to conceptualize the different curriculum development models in higher education by using four approaches, i.e. the prescriptive approach, the descriptive approach conceptual and strategic approach models. To analyze the nature of different approaches, it attempts to clarify theoretical perspectives and the main characteristics of each approach and classifies curriculum development models which are under each approach. Then the relationship between prescriptive, the descriptive, conceptual and strategic approaches are illustrated. It is argued that these models reflects a historical evolution of dealing with curriculum in higher education settings, started from curriculum making and moving more and more on curriculum understanding.
  • Page 63
    The goal of this research is the survey of connection between kinds of thinking style with creativity and innovation of school chiefs in lamerd. Research method is descriptive– correlation and its statistical society are 110 lamerd school chiefs in 1388-1387. By the use random sampling method 90 school chief were selected. In this research two measurement methods were used, namely thinking style questionnaire and organizational innovation scale and its coefficient were obtained by reevaluation and 0.73 and 0.67 were obtained that is completely meaningful. Obtained data were evaluated by SPSS soft ware and descriptive statistics. The results showed that the selected sample mainly used realism oriented methods and they rarely have used mixed and action oriented methods. Also, there is a meaningful connection between the style of chiefs thinking and innovation dimension and action oriented thinking style is the most important prediction factor in the innovation of said organization (P-value < 0.05, β = 0.45). Meanwhile, the amount of organizational innovation of mean and women chiefs was high and meaningful difference were not observed (P-Value=0.38> 0.05).
  • Page 73
    This study has examined attitudes toward science and technology, environmental sciences and the school science among middle school students. The descriptive- survey method was used as research method. Accordingly, the population includes all 3rd grade middle school students of Isfahan city. A sample size of 250 people (120 female and 130 male) were selected by stratified random sampling method. Research instrument was the Persian translation of the relevance of science education (ROSE) questionnaire. After implementation of questionnaire, data analyzed by the seventeen version SPSS software. Cronbach's alpha reliability coefficient for this scale, estimated to be. 94. For data analysis, descriptive statistics and one-sample t-test and independent t-test were used. Results indicated that in general, there is a positive attitude among students towards science and technology, school science and environmental issues. However, there is not a positive attitude towards some of items of these components. Findings showed that male students have a more positive attitude toward science than female students. The results of this research could provide suitable information for science curriculum planners. According the results of this study, a positive attitude toward science and technology provides a proper ground for better education in schools.
  • Page 84
    The purpose of this research is to study the relationship between the family ’ s affective atmosphere and development of social skills along with academic achievement of male and female students of fourth and fifth grades in the elementary schools of Masjed-Soleiman. The subjects were 289 (147 boys and 142 girls) students, selected randomly using multi-stage sampling. Measurement tools in this study were Heilburn's family members of affective relations inventory, Keramati's test of social skills development and scholastic average to measure the achievement performance. The results indicated that there is a positive and significant relationship between the affective atmosphere of family and social skills development of boy and girl students. Also the results of analyzing multiple regressions showed that from among the domains of affective atmosphere of family, the sense of security in boy and the affection and having common experiences with parents in girl students are the best predictors of social skills development. There is a positive and significant relationship between the affective atmosphere of family and academic achievement of boy and girl students as well.