فهرست مطالب

اسلام و علوم اجتماعی - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1389)

دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1389)

  • 208 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/03/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مبانی ارزش شناختی جامعه شناسی اسلامی
    محمود رجبی، حسین بستان (نجفی) صفحه 7

    این مقاله با رویکردی منطقی ‐ فلسفی به بررسی سه مسئله بنیادی در موضوع جایگاه ارزش ها در علم، یعنی مسئله «است ‐ باید»، نسبیت گرایی ارزشی و بی طرفی یا جانبداری ارزشی می پردازد. روشن است که اگر جامعه شناسی اسلامی بخواهد به عنوان یک پارادایم توانمند و تاثیرگذار در عرصه علوم اجتماعی ظاهر شود، ناگزیر باید موضع خود را نسبت به این گونه مسائل پارادایمی به گونه ای مشخص کند که امکان مقایسه با پارادایم های موجود فراهم شود. محورهای اصلی مورد تاکید این مقاله عبارت است از: امکان استنتاج احکام هنجاری از گزاره های توصیفی و بالعکس، رد نسبیت گرایی ارزشی بر پایه پذیرش مبانی فطری برای ارزش های اخلاقی و حقوقی و لزوم جانبداری ارزشی در علم به عنوان یک آرمان و در عین حال، تلاش برای افزایش عینیت در مباحث توصیفی و تبیینی علم.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی اسلامی، علم و ارزش ها، مسئله است، باید، نسبیت گرایی ارزشی، بی طرفی ارزشی
  • غلامرضا جمشیدیها*، سید رضا کلوری صفحه 25

    عدالت از دیدگاه صدر، ارزشی ذاتی و نهایی دارد که برای تحقق سایر ارزش ها در جامعه به آن نیاز است؛ از مطالبات فطری انسان است و تابع قرارداد افراد جامعه نیست و به شرایط تاریخی اجتماعی ویژه ای تعلق ندارد. در نظریه صدر اصولا مفهوم تساوی از ماهیت شناسی عدالت، نفی شده، «کار» معیاری برای برخورداری های متفاوت عادلانه است. محور اصلی مسئله عدالت اجتماعی به سطح روابط انسان با انسان در توزیع منابع و منافع و به تضاد میان قوی و ضعیف ارجاع دارد؛ نزاعی که در سطحی عمیق تر به تناقضی عمده، یعنی جدل درونی میان جنبه های الهی و مادی انسان بازمی گردد و تا ابعاد الهی انسان در این جدال پیروز نشود، تضادهای اجتماعی جریان خواهد داشت. به نظر صدر شکل اسلامی عدالت اجتماعی دارای دو اصل عمومی «تکافل عمومی» و «توازن اجتماعی» است، هر یک راهکارهایی نیز دارد. از دیدگاه او، دین از دو راه، میان معیارهای فطری فردگرا (غریزه حب ذات) و جمع گرا، هماهنگی ایجاد کرده، رفاه اجتماعی و عدالت را تامین می کند:1. اعطای تفسیری دقیق و واقعی از حیات و اشاعه آن (عوامل شناختی)؛2. تربیت اخلاقی انسان، پرورش عواطف و احساس های اخلاقی (عوامل انگیزشی).

    کلیدواژگان: صدر، عدالت، جامعه، نظام
  • حسین اژدری زاده صفحه 55

    در این مقاله درصدد بررسی مبانی هستی شناسانه جامعه شناسی از دیدگاهی قرآنی هستیم. با استفاده از آیات قرآن، چهار عنصر «خدا»، «انسان»، «زمین» و «پیوند میان انسان با این عناصر و انسان های دیگر»، پایه های اصلی (و البته حداقلی)، برای تشکیل جامعه انسانی تشخیص داده شد. با محور قرار دادن دو عنصر «انسان» و «پیوند»، ماهیت هر یک را تحلیل کرده، سپس به عناصر دیگر و نحوه اثرگذاری آنها بر این دو عنصر پرداخته ایم. چنین نگاهی، جامعه شناسی موجود انسان ‐ محور را به یک جامعه شناسی خدا ‐ محور تبدیل کرده، انسان را فقط امانتدار تلقی می کند. در این نگاه قرآنی، انسان موجودی دوبعدی است: حیوانی ‐ ملکوتی؛ یعنی میلی بی نهایت، هم به پستی ها و هم به فضیلت ها دارد. همین وضعیت در جامعه انسانی که محصول گرایش ها، روحیه ها، اخلاقیات، افکار و اندیشه افراد است، نیز رخ می دهد و درجه ای از هویت پست یا متعالی را در صحنه اجتماعی از خود به نمایش می گذارد. در این رویکرد، وجود سه عنصر قدرت، معرفت و گرایش های متضاد، میدانی برای ظهور متمایزترین ویژگی انسان، یعنی اختیار دانسته شده است. این ویژگی، خود را در سطوح مختلف فردی، گروهی و اجتماعی نشان می دهد. از دیدگاه قرآنی، مشغولیت زیاد انسان و جامعه انسانی به گرایش های حیوانی و نیز امور خارج از وی (طبیعت و زمین)، از یک سو و فراموشی و بی توجهی به خود ملکوتی و نیز خداوند، از سوی دیگر، باعث بیگانگی فردی و جمعی انسان ها می شود. مهم ترین عامل برای برطرف کردن این حالت، توجه به خدا و خود واقعی است. با توجه به این رویکرد، برای اینکه تحلیل کاملی از جامعه انسانی داشته باشیم، همواره باید به دو عنصر اصلی جامعه (فرد و جمع)، توجه داشته باشیم. همچنین، توجه به نوع رابطه این دو با خداوند و هستی (طبیعت و زمین) نیز تاثیر بسزایی در فهم رفتار فردی و اجتماعی انسان دارد.

    کلیدواژگان: هستی شناسی، جامعه شناسی، انسان شناسی، اسلامی، فطرت، جامعه، انسان، اجتماع
  • الله کرم کرمی پور صفحه 85

    تحقیق حاضر، به تحلیل جامعه شناختی تغییر کیش، با تاکید بر تغییر کیش از مسیحیت به اسلام پرداخته است. تحقیقی ناظر به اینکه چه عوامل و زمینه هایی باعث تغییر کیش از مسیحیت به اسلام شده است؟ در بخش نظری تحقیق، به رویکردهای روان شناسی اجتماعی و جامعه شناسی پرداختیم. در بخش عملی کار و نیز یافتن یک چارچوب مفهومی مناسب، یک پارادایم فرایندی هفت مرحله ای (از لویس رامبو) به نام «زمینه»، «بحران»، «پرسش»، «مواجهه»، «تعامل»، «تعهد» و «پیامد» در نظر گرفته شد. این پارادایم هفت مرحله ای را در چارچوب روش تحقیق «نظریه بازکاوی» با روایت و شرح حال سی نفر از نوکیشانی که به اسلام گرویده اند، در یک مصاحبه نیمه استاندارد پیش گرفتیم. براساس مفاهیم، مقوله بندی ها و گویه های به دست آمده از روایت زندگی نوکیشان، می توان به این مولفه ها اشاره کرد: «ناسازگاری» در گرایش های پیشین و «دریافت» نگرش های نو نسبت به دین اسلام؛ «خلاهای شناختی» و نبود پاسخ های قانع کننده در دین پیشین؛ وجود «آموزه ها» و آیین ها و «کاریزما»های قانع کننده و امیدبخش در دین اسلام.

    کلیدواژگان: تغییر کیش، دین، لویس رامبو، نظریه بازکاوی، آموزه، مواجهه، تصمیم گیری
  • مجید کافی * صفحه 115

    این مقاله درصدد است تا علاوه بر بررسی آرا و اندیشه های اجتماعی سیدجمال الدین اسدآبادی، ثابت کند که وی به عنوان یکی از پیشگامان جریان روشنفکری در میان حوزویان بوده است؛ ایشان نسبت به ایدئولوژی ها، نهضت ها، مکاتب فلسفی غرب، جغرافیای جهان و دگرگونی های اجتماعی جهان معاصر خود شناخت خوبی داشته و درباره آنها از دیدگاه یک عالم اسلامی روشنفکر ابراز عقیده کرده است. پس می توان مولفه ها و شاخص های اصلی روشنفکری وی را چنین برشمرد: اصلاح گرایی در اندیشه و معرفت دینی، توجه به اجتهاد، توسعه جهانی، تقریب مذاهب اسلامی، تجدد گرایی، تکامل گرایی اجتماعی، ملی گرایی، قانون گرایی، باور به آزادی اجتماعی، نگرش انتقادی به وضع موجود و عقل گروی.

    کلیدواژگان: روشنفکر، سیدجمال الدین، روشنفکر متعهد، روشنفکر دینی، روشنفکر حوزوی، احیای دینی، مدرن گرایی، عقل گروی انتقادی، نواندیشی، نادانی ستیزی
  • امید قادر زاده*، احمد محمدپور، مریم احمدپور صفحات 131-170

    مقاله حاضر در پی بررسی درک، تجربه و تفسیر زنان شهر خرم‌آباد از حجاب است. مبنای نظری کار، طیفی از نظریه‌های مرتبط با جنسیت، مدیریت بدن و هویت است. مسئله اصلی پژوهش این است که زنان بسته به جایگاه اجتماعی‌شان، نوع و اندازه حجاب را چگونه تفسیر می‌کنند؟ مقاله حاضر به روش کیفی و با تکنیک مصاحبه نیمه‌ساخت‌یافته با 40 نفر از زنان ساکن شهر خرم‌آباد صورت پذیرفته است. برای انتخاب مشارکت‌کنندگان از روش نمونه‌گیری هدفمند استفاده شد و داده‌های گردآوری‌شده از طریق تحلیل نظری و موضوعی یا تماتیک تحلیل شده‌اند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که علی‌رغم وجود پیوندهای ظریف میان سنت و تجدد در زمینه مسئله حجاب، نوعی بازاندیشی و راززدایی از سنت به جای پیروی از آن در این زمینه روی داده است که بر این اساس سه تیپ اجتماعی سنتی، نیمه‌مدرن و مدرن از هم قابل تفکیک است.

    کلیدواژگان: حجاب، زنان، بازاندیشی، تیپ اجتماعی، روش کیفی
  • علیرضا قبادی*، فاطمه کیقبادی صفحات 171-192

    دین، نهادی تاثیرگذار بر ساختار اجتماعی و سیاسی جوامع است. تاثیرگذاری دین در جوامعی که افراد و گروه‌های اجتماعی به باورها و هنجارهای دینی گرایش دارند، گسترده‌تر است. دین از دو مقوله اساسی باورها و اعمال تشکیل شده است. باورها، مجموعه‌ای از معارف و اندیشه و اعمال، شیوه‌ای از کنش است. اعمال دینی برگرفته از باورهای دینی است و تداوم باورهای دینی به اعمال دینی و عملکرد صحیح آن بستگی دارد. با توجه به تنوع و گستردگی مناسبت‌های (مراسم) دینی در جامعه ما، مقاله حاضر تلاش می‌کند وضعیت عملکردی مراسم را با باورها و ارزش‌های دینی سنجش و ارزیابی کند. این مقاله درصدد است اولا میزان آشنایی شرکت‌کنندگان را با اهداف الگوهایی دینی، اندازه‌گیری و ثانیا آسیب‌های احتمالی عدم آشنایی شرکت‌کنندگان با اهداف الگوهای دینی را شناسایی کند. در این مقاله، از روش پیمایشی برای جمع‌آوری اطلاعات استفاده شده است. جامعه آماری، هییت‌های مذهبی عزاداری شهر تهران بوده که 74 هییت به صورت تصادفی انتخاب شده است. برخی از نتایج بیانگر این است که شناخت پاسخگویان نسبت به اهداف قیام امام حسین(ع) بیش از سایر اهداف الگوهای دینی است؛ اما شناخت آنها نسبت به اهداف ایجاد حکومت توسط حضرت علی(ع) کمتر از سایر اهداف الگوهای دینی است.

    کلیدواژگان: دین، مراسم (مناسبت) دینی، کنش احساسی، مداحی محوری، اهداف الگوهای دینی، آسیب شناسی
|
  • Foundations of Value Theory in Islamic Sociology
    Mahmood Rajabi, Hossein Bostan Najafi Page 7

    The author of the present paper views the status of values through a philosophical-logical approach from three perspectives: the question of "it is and should be", value relativism, and value neutrality or value partiality. Obviously, if Islamic sociology is seeking to act as a powerful and influential paradigm in the field of social sciences, it will have to clarify its position in relation to such paradigm issues in way that it is possible to make a comparison between them and current paradigms. Main items which have been highlighted by the author of this paper are as follows: possibility of deduction of normal rules from descriptive statement and vice versa; rejection of value relativism based on the acceptance of foundations of fitrah (fundamental nature) concerning legal and moral values; necessity of value partiality in science as an ideal; and seeking to increase objectivity of analytical and descriptive issues of sciences.

    Keywords: Islamic Sociology, Science, Values, the Question of It Is, Should Be, Value Relativism, Value Impartiality
  • GholamReza Jamshidiha *, Seyyed Reza Kelvari Page 25

    Justice, as viewed by Ayatullah Sadr, is of an inherent value and needed for realization of other values in a society. It is desired by man through his fitrah (fundamental nature). It is not subject to constitution and does not belong to certain historical and social conditions as well. In his view, the concept of equality has been negated by the quiddity of justice. He regards labor as a criterion for different fair enjoyments. Social justice is mainly concerned with the level of human relations in distribution of sources and interests while there is a conflict of interest between the strong and the weak. A conflict which, while looking deeply into it, refers us to a fundamental paradox viz. the inner quarrel between man's divine and material aspects. It will continue and not stop till the divine aspects are triumphant. To him, Islamic type of social justice consists of two general principles: general support and social balance. He also presents strategies for each of them. He holds that Islam establishes agreement between collective and individual fitri criteria and maintains social welfare and justice in two ways:1- an exact and true interpretation of life and its development (cognitive factors); 2- moral education of man (motivational factors).

    Keywords: Ayatullah Sayyid Muhammad Baqir Sadr, Justice, Society, System
  • Hossein Ajdaryzadeh Page 55

    The author of the present paper tries to view the ontological foundations of sociology from the Quranic perspective. Using the verses of the holy Quran, he considers God, man, earth, and the relationship between man and other men as four main components of a human society. Centralizing two elements, i.e. man and his relationship, he makes an analysis of either of them and then deals with two other elements and their impact on these two element. Such an approach has turned the current man-oriented sociology into a God-oriented one within which man is just a trustee. According to this view of the Quran, man is a two-dimensional being: celestial and terrestrial, i.e. he has an infinite desire both for virtues and vices. This will also occur in human society which is the product of individual's thoughts, views, moralities and tendencies. In this approach, three elements of power, cognition, and opposite tendencies pave the way for the most distinctive feature of man, i.e. man's free will. According to the Holy Quran, too much involvement of man and human society in animal tendencies and external affairs (nature and earth), on the one hand, and man's oblivion of his divine self and disobedience to God, on the other hand, will result in man's individual and collective alienation. The most important factor for removal of this stat is obedience to God and knowledge of real self. The author finally concludes that in order to have a full view of human society we should always pay due attention to two main elements of society, that is, man and community. The sort of relationship between these two elements and God and nature has an important impact on man's individual and social behavior.

    Keywords: Ontology, Sociology, Anthropology, Islamic View, Fundamental Nature, Society, Human Being, Community
  • Allahkaram Karamipur Page 85

    The present paper is concerned with sociological analysis of religious conversion with concentration in conversion from Christianity to Islam. It aims at the causes of religious conversion from Christianity to Islam. In theoretical part of this study, the author deals with psychological, social, and sociological approaches. In practical part of it, he tries to find a proper conceptual framework so he utilizes the Lewis R. Rambo's seven-stage model: context, crisis, quest, encounter, interaction, commitment, and consequences. This seven-stage model is employed within the research method framework of reanalysis theory while giving a biographical account of 30 new converts to Islam through a semi-standard interview. According to concepts, categorizations and life stories of new converts, the author concludes the following elements: incompatibility of previous predisposition; obtaining new approaches to Islam; lack of knowledge and convincing response in their previous religion; and the existence of convincing and promising teachings, rituals, and charisma in Islam.

    Keywords: Religious Conversion, Faith, Lewis R. Rambo, Reanalysis Theory, Tenets, Encounter, Decision Making
  • Majid Kafi* Page 115

    In addition to verification of Sayyid Jamal a-Din Asadabadi's social thoughts and views, the author of the present paper tries to prove that Sayyid Jamal a-Din Asadabadi has been a pioneer of intellectual movement among the Islamic seminary students. He holds that Sayyid Jamal a-Din Asadabadi had a good knowledge of ideologies, movements, philosophical school of thought in the West, world geography, and social changes of the contemporary world and viewed them from the viewpoint of an intellectual Islamic scholar. He then makes a list of Sayyid Jamal a-Din Asadabadi's intellectual elements. They are as follows: reform in religious thought, deliberation on Ijtihad, world development, approximation of Islamic sects, modernism, social developmentalism, nationalism, rule of law, belief in social freedom, critical view of current situation, and rationalism.

    Keywords: Intellectual, Sayyid Jamal a, Din Asadabadi, Committed Intellectual, Religious Intellectual, Intellectual of Islamic Seminary, Religious Revival, Modernism, Critical Rationalism, Modern Thinking, Combating Illiteracy
  • Omid Qaderzadeh*, Ahmad Mohammad Poor, Maryam Ahmad Poor Pages 131-170

    This paper concerned with the perception, experience and interpretation of Khorram Abad women about Hijab. It employs a variety of theories related to gender, body management, and identity. The main question of the paper is how these women interpret the Hijab based on their social situation. So, the semi – structured interview with 40 women was used to collect data. The purposive sampling was used to find the informants and the data analyzed through thematic analysis. The qualitative findings demonstrate that despite of a sort of relationship between tradition and modernism about Hijab, there exist a reflexivity and demystification about the issue. At end, there types of Hijab, including of Traditional, Semi – Modern, and Modern, has been distinguished.

    Keywords: Hijab, women, Reflexivity, Thematic Analysis, Khorram Abad
  • Alireza Qobadi*, Fatemeh KeyQobadi Pages 171-192

    Religion is an institution which influences the social political structure of communities. The influence of religion in communities that their social groups and individuals tend to religious norms and beliefs is much wider than other communities. Beliefs and deeds are two main components of a religion. Beliefs are consisting of all teachings, views, thoughts, and ways of action. Religious deeds are the product of religious beliefs. The continuance of religious beliefs depends on rituals and their proper performance. In the light of the variety of religious ceremonies and rituals in our country, the present paper tries to make an assessment of functional state of these ceremonies in relation to religious beliefs and values. It aims firstly at measuring the participants' awareness of the goals of religious role models (Imams) and secondly detecting the possible pathos of participants' ignorance of these goals. The data were collected using a survey method. Statistical population of the study consisted of 74 mourning groups from Tehran which were selected by the simple random method. Some results indicate that participants' awareness of the goals of Imam Hussayn, peace be upon him, was higher than those of other religious role models. It also shows that their awareness of the goals of Imam Ali, peace be upon him, was lower than those of other ones.

    Keywords: faith, Religious Ceremonies, Rituals, Emotional Action, Mourning-orientedness, Goals of Religious Role Models, Pathology