فهرست مطالب
Strides in Development of Medical Education
Volume:9 Issue: 1, 2012
- تاریخ انتشار: 1391/02/18
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحه 1زمینه و هدفباتوجه به اهداف والای آموزش اخلاق پزشکی به نظرمی آیدبرنامه کنونی دوره آموزشی پزشکی توان لازم رابرای تغییرنگرش ورفتار ندارد.ازاین رو ممکن است رهیافت های دیگری در فراگیری اخلاق پزشکی در طول دوره بالینی در برنامه درسی، مورد توجه قرارگیرد. هدف اصلی این مطالعه بررسی ضرورت وامکان ارائه درس اخلاق پزشکی در طول دوره بالینی پزشکی بوده است.روش کاراین مطالعه به روش کیفی(پدیدارشناسی) با رویکردمطالعه موردی انجام شده است. شرکت کنندگان اعضای هیات علمی دانشکده پزشکی تهران بودند.نمونه گیری مبتنی برهدف بوده، داده های مطالعه ازطریق مصاحبه عمیق با اعضای هیات علمی دردفتر گروه آموزشی واز طریق بحث گروهی متمرکز با اعضای هیات علمی گروه آموزشی اخلاق پزشکی و مرکز تحقیقات اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران درسالن کنفرانس دانشکده پزشکی، جمع آوری شده اند. متن مصاحبه های استخراج شده به روش تجزیه وتحلیل محتوا، موردتحلیل قرارگرفتند. کدهای مفهومی از آن استخراج و به شش مفهوم اصلی وزیر مفهوم های مربوطه دسته بندی شدند.یافته هانتایج حاصل ازتحلیل داده هادربخش ضرورت، شامل مضمون های ضرورت ارائه درس اخلاق پزشکی درطول دوره بالینی، آشنایی عملی وکاربردی با موضوعات اخلاق پزشکی،هم زمانی آموزش وبه کارگیری مباحث اخلاق پزشکی درمواجهه بابیمار، مفیدوموثرتربودن ارائه درس اخلاق پزشکی درطول دوره بالینی،تجربه کردن موضوعات اخلاقی ورفتاراساتیددرمدت طولانی تردرمحیط بالینی،تئوری نبودن بسیاری ازمباحث اخلاق پزشکی می باشد.ودربخش چالش ها، آشنایی ناکافی مدرسین بامباحث اخلاق پزشکی وشیوه انتقال آن،مشکلات اجرایی برنامه وناملایمات ومشکلات سیستم آموزشی،تاثیرخلاء فرهنگی دربرنامه ریزی،کمبوداساتید مجرب وکارآمد و عامل به اخلاق پزشکی ودربخش امکان پذیری،امکان پذیربودن ارائه درس اخلاق پزشکی درطول دوره بالینی،آموزش اساتید به منظور آشنایی با این مباحث و شیوه انتقال آن به دانشجو،برنامه ریزی وتهیه محتوای آموزشی اخلاق پزشکی متناسب بادوره بالینی وفرهنگ، سنت ومذهب،استفاده از اساتیدبالینی متعهد به اخلاق پزشکی،استفاده ازتجربه وعدم استفاده مستقیم ازبرنامه های آماده کشورهای بیگانه می باشد.نتیجه گیریارائه درس اخلاق پزشکی در طول دوره بالینی برای دانشجویان پزشکی باتوجه به استمرار آموزشی وانتقال عملی وتجربی دربرخورد باموضوعات اخلاق پزشکی با تغییرنگرش ورفتاربرای کاهش ناسازگاری های حرفه ایی، امری ضروری بنظرمی آیدوباتوجه به ظرفیت های موجوداز جمله فرهنگ غنی اسلامی ووجوداعضای هیات علمی مجرب بالینی وآگاه وعامل به موضوعات اخلاق پزشکی ونیزتوانمندی سیستم آموزشی وامکانات موجود ارائه درس اخلاق پزشکی در طول دوره بالینی پزشکی امکان پذیرخواهدبود.
کلیدواژگان: آموزش اخلاق پزشکی، اعضای هیات علمی، دانشجویان پزشکی -
صفحه 11زمینه و هدف
از ابتکارات قابل توجه در زمینه ارتقای توانمندی نیروی انسانی در دانشگاه ها، استفاده از توانمندی ها دانشجویان سال بالایی در آموزش به دانشجویان سال پایینی در سیستم کارآمد و به روزی با نام یادگیری به کمک همتایان (PAL) Peer Assisted Learningمی باشد. در همین راستا، هدف مطالعه حاضر بررسی زیرساخت های لازم برای اجرای سیستم یادگیری به کمک همتایان، از دیدگاه اساتید و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز می باشد.
روش کارپژوهشگران با استفاده از یک بررسی متون گسترده و مصاحبه با کارشناسان مجرب آموزشی، اقدام به طراحی پرسشنامه ای در خصوص زیر ساخت های لازم برای اجرای سیستم آموزشی یادگیری به کمک همتایان پیشنهادی نمودند. سپس با استفاده از نظرات 10 نفر از صاحبنظران، روایی محتوایی پرسشنامه را بررسی و نیز با استفاده از یک مطالعه مقدماتی، پایایی پرسشنامه را مورد بررسی قرار دادند. در ادامه، تعداد 289 نفر از اساتید و دانشجویان رشته پزشکی مورد مطالعه قرار گرفتند و داده های گردآوری شده با نرم افزار SPSS.V.16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته هااز دیدگاه پاسخ دهندگان مطالعه، اجرای این سیستم نیازمند اجرای زیر ساخت های از جمله، انتخاب آموزش دهندگان مناسب، ایجاد آمادگی قابل قبول در آموزش دهندگان، انگیزش کافی در آموزش دهندگان، تغییر قوانین آموزشی و برنامه ریزی و نظارت برای اجرای موفقیت آمیز سیستم پیشنهادی خلاصه نمود.
نتیجه گیریطیف گسترده ای از زیرساخت ها برای اجرای موفقیت آمیز سیستم پیشنهادی یادگیری به کمک همتایان مورد نیاز بوده که مسئولین اجرایی برای گام نهادن در این مسیر، بایستی به آنها توجه لازم را مبذول دارند.
کلیدواژگان: یادگیری به کمک همتایان، زیرساخت ها -
صفحه 18زمینه و هدفتکنولوژی تلفن همراه فرصتی ذی قیمت را برای برنامه ریزان آموزشی دانشگاه ها، مدرسان و نیز دانشجویان فراهم کرده است تا از آن برای استمرار فرآیند های یاد دهی-یادگیری بهره گرفته شود. کتاب های الکترونیکی همراه یکی از منابع کمک آموزشی است که بر روی تلفن همراه قابل ارائه است اما هنوز در دانشگاه های علوم پزشکی ایران هیچ برنامه مشخصی برای تولید و استفاده از آنها وجود ندارد. مطالعه حاضر با هدف تولید کتب الکترونیکی همراه و ارزیابی نگرش دانشجویان نسبت به بکارگیری این مدل از ارائه محتوای یادگیری انجام شد.روش کارنخست با استفاده از زبان جاوا یک نرم افزار کتاب ساز با قابلیت های مورد نیاز ویژه تلفن همراه ساخته شد. سپس محتوای یادگیری چند رسانه ای چهار درس منتخب از دروس پایه و بالینی گروه پزشکی در قالب چهار کتاب الکترونیکی همراه آماده گردید. در مرحله ی بعد ابتدا نگرش 158دانشجو در رشته های مختلف علوم پزشکی نسبت به یادگیری از طریق تلفن همراه در قالب یک پیش آزمون بدست آمد. سپس کتب الکترونیکی مذکور بر روی تلفن های همراه 106 نفر از این دانشجویان نصب گردید و در طول ترم توسط آنان مورد استفاده قرار گرفت. در پایان نیمسال مجددا دیدگاه کلیه دانشجویان نسبت به یادگیری از طریق تلفن همراه مورد پرسش قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون آماریt زوجی و مستقلمورد بررسی قرار گرفت.یافته هانتایج پژوهش نشان داد که استفاده از کتاب های الکترونیکی همراه تاثیر کاملا معنی داری (005/0 >p)در تغییر نگرش و اشتیاق دانشجویان نسبت به یادگیری از طریق تلفن همراه و افزایش انگیزه آنان به مطالعه در زمان های مرده و پویا دارد.نتیجه گیریاین مطالعه همچنین امکانی ساده را برای طراحی و تولید کتب الکترونیکی ویژه تلفن همراه در زمینه دروس علوم پزشکی برای اولین بار در کشور ارائه نمود.
کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، تلفن همراه، کتاب الکترونیکی همراه، یادگیری با موبایل -
بررسی دید گاه های دانشجویان نسبت به حرفه پزشکی و پرستاری- اولین قدم در بررسی امکان آموزش بین رشته ایصفحه 25زمینه و هدفامروزه آموزش بین حرفه ای برای دانشجویان رشته های بهداشتی و درمانی به عنوان شیوه ای جایگزین برای روش سنتیآموزشیمطرح میباشد. استفاده از این شیوه آموزش بر فرایندیادگیری دانشجویان، نحوه عملکرد حرفه ای و مراقبت از بیمارتاثیر مثبتی داشته است.اما ارزش ها ونگرش های موجود دانشجویان به عنوان مانع مهمی بر سر راه استفاده از این شیوه آموزش عمل می کند.هدف از بررسی حاضر شناسایی دیدگاه دانشجویان پزشکی وپرستاری در مورد کلیشه های ذهنی رایج نسبت به این دو حرفه به عنوان عاملی در تحقق هدف آموزش بین رشته ایمی باشد.روش کاردر این مطالعه توصیفی–مقطعی، 415 نفر از دانشجویان پزشکی و پرستاریدانشگاه علوم پزشکی کرمان انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود. پرسشنامه حاویسوالاتیدر مورد کلیشه های ذهنی دانشجویان پزشکی و پرستاری نسبت به یک دیگر وهم چنینسوالاتی در مورد امکان سنجی استفاده از آموزش مشترک از نظر دانشجویان بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماریSPSS.V.16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته هادانشجویان پزشکی اغلب با گویه هایی که باور به برتری پزشکان در ویژگی های حرفه ای را نمایش می دهد موافقت بالاتری نسبت به دانشجویان پرستاریداشته اند و بالعکس. تمام دانشجویان با انجام این برنامه آموزش موافق بودند و بیشترین موضوعاتی که در آموزش بین رشته ای می بایست مورد توجه قرار گیرد را شامل آموزش مهارت های کلینیکی،آموزش هر نوع مهارت مشترک، اخلاق حرفه ای، تعامل با بیمارو مهارت های ارتباطی می دانستند.نتیجه گیرینتایج این بررسی نشانگر احساس نیاز دانشجویان به آموزش های بین رشته ای است که باید مد نظر برنامه ریزانآموزشی قرار گیرد.
کلیدواژگان: آموزش بین رشته ای، دانشجویان پزشکی، دانشجویان پرستاری، دید گاه -
صفحه 34زمینه و هدفیکی از روش های ارزشیابی که امروزه کاربرد زیادی دارد، استفاده از نظر دانشجویان است. در این فرایند توجه به نظرات مشتریان اصلی ارزشیابی (اساتید) مهم می باشد. هدف از این مطالعه، مرور نظام مند مطالعات با موضوع نظرات اعضای هیات علمی در مورد ارزشیابی اساتید توسط دانشجویان می باشد.روش کاردر این مطالعه 1750 خلاصه مقاله ارایه شده در سمینارهای داخلی از سال 1358 و مقالات ارایه شده در بانکهای اطلاعات علمی داخلی و خارجی (Pub med، Scopus) با استفاده از واژه های ارزشیابی اساتید، ارزشیابی دانشجو، خودارزیابی، کیفیت تدریس، دیدگاه اساتید، روند آموزش، رضایت مندی، شیوه تدریس، مسوول ارزشیابی، بازخوراند ارزشیابی، دیدگاه اساتید و علوم پزشکی مورد بررسی قرار گرفتند. در نهایت تعداد 47 مقاله پس از مرور اولیه و فراخوان از دانشگاه های مختلف انتخاب و توسط گروه محققین جداگانه بررسی و براساس معیارهای تعریف شده در جلسات مشترک گروهی نتایج آنها ادغام شدند.یافته هارضایت اساتید از نتایج ارزشیابی در مجموع 8/47% و تاثیر بازخورد نتایج ارزشیابی 2/71% گزارش شده است. بیشترین رضایت اساتید از زمان انجام ارزشیابی(با میانگین 5/65%) بوده و همچنین اکثریت آنها نیز مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی را بعنوان واحد ارزشیابی کننده، مناسب می دانستند. میانگین نمرات ارزشیابی اساتید به روش خودارزیابی از ارزشیابی توسط دانشجویان بالاتر بوده و همبستگی بین نمرات پایین گزارش شده است.نتیجه گیریعدم رضایت مناسب اساتید از این نوع ارزشیابی و ضعف های موجود در جنبه های مختلف فرایند آن، ضرورت بازنگری در روش ارزشیابی و استفاده چند روش ارزشیابی را ایجاب می نماید.
کلیدواژگان: ارزشیابی، اساتید، دیدگاه، بازخورد، مرور نظام مند -
فعالیت های لازم برای تحقق نقشه جامع علمی سلامت در حیطه آموزش در دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1389صفحه 46زمینه و هدفهرکشوری برای رسیدن به توسعه و طی مسیر قله های ترقی و پیشرفت، برنامه هایی بلندمدت را در دستور کار خود دارد. در کشور ما هم این موضوع اهمیت فوق العاده ای دارد چرا که نقطه امید تمام مسلمانان دنیاست. سند چشم انداز توسعه کشور هم در جهت رسیدن به قله های ترقی، نقطه عطفی به شمار می آید که می تواند با کمک نقشه جامع علمی کشور که توسط متخصصین حیطه های مختلف علمی تهیه و تنظیم گشته، در رسیدن به اهداف بلندمدت توسعه و پیشرفت کشور، ما را یاری بخشد. بنابراین هدف از این مطالعه، تعیین ریز فعالیت های حیطه های مختلف آموزش پزشکی در نقشه جامع علمی کشور از دیدگاه صاحبنظران دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1389 می باشد.روش کاراین مطالعه از نوع کیفی (Qualitative Study) به صورت مصاحبه گروهی (Focus Group Discussion) انجام شد. 8 نفر از اساتید عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی براساس سابقه کار در زمینه هر یک از حیطه ها انتخاب شدند. این مطالعه در 10 جلسه انجام شد. اعضای گروه فعالیت های لازم جهت تحقق نقشه جامع علمی سلامت را و ریز فعالیت های هر حیطه را به صورت راهکارهایی بیان کردند. سپس مطالب بیان شده دسته بندی و خلاصه گردید و براساس شاخص های اولویت بندی وزن دهی شد و در نهایت اولویت های هر حیطه معین گردید.یافته هابراساس دیدگاه صاحبنظران معاونت آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، فعالیت های لازم جهت تحقق نقشه جامع علمی سلامت به شرح زیر بودند: در حیطه عدالت آموزشی: نیازسنجی نیروی انسانی و بازنگری برنامه درسی، در حیطه نیازسنجی اساتید: اصلاح ساختار و چارت تشکیلاتی و توانمندسازی اساتید، در حیطه پیاده سازی نظام ارزشیابی سیستماتیک: ارزشیابی اساتید و دانشجویان براساس استانداردها، در حیطه ارتقا سطح علمی و عملکرد دانشجویان: تدوین نظام جامع تشویق و آموزش با رویکرد جامعه نگر، در حیطه توسعه همکاری های دانشگاهی و بین دانشگاهی: استقلال دانشگاه، در حیطه گسترش مرزهای دانش و فن آوری: پیاده سازی و نهادینه کردن پزشکی مبتنی بر شواهد در دانشگاه، در حیطه ارتقای کمی و کیفی نیروی انسانی غیرعضو هیئت علمی: اصلاح چارت سازمانی حوزه معاونت آموزشی، در حیطه استقرار نظام حاکمیت بالینی: تشکیل کمیته برنامه ریزی براساس اصول شش گانه حاکمیت بالینی و در حیطه جذب منابع مالی درون و برون سازمانی: اصلاح ساختار بودجه مشخص شدند.نتیجه گیریبا توجه به نظرات این صاحبنظران اولویت های هر حیطه مشخص گردید که باید با برنامه ریزی های مستمر و توجه های بیشتر مسئولین دانشگاه به اولویت های هر حیطه، برنامه های عملیاتی جهت رسیدن به این اولویت ها تنظیم گردید و براساس این برنامه ها اقدام شود.
کلیدواژگان: آموزش، آموزش پزشکی، نقشه جامع علمی کشور، اعضای هیات علمی -
صفحه 58زمینه و هدفبرای بالا بردن کیفیت آموزش بایست به امتحانات پیشرفت تحصیلی نیز توجه خاص داشت. در این تحقیق از همبستگی درونی نمرات دانشجویان به عنوان شاخصی از اعتبار نمرات امتحانات پیشرفت تحصیلی استفاده شده است.روش کارنمرات فارغ التحصیلان از دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سالهای 1387-1386 در تمام دروس از طریق آموزش کل دانشگاه دریافت و بر اساس نوع درس، و زیر گروه دانشجو معدل گیری صورت گرفت. سپس ضریب همبستگی پیرسون بین نمرات دروس و زیر گروه دروس با معدل کل محاسبه گردید.یافته هاضریب همبستگی اکثر دروس با معدل کل بین 4/0 تا 6/0 بود. کمترین ضرایب همبستگی در مورد نمرات دروس تربیت بدنی (04/0) و پایان نامه (33/0) و بیشترین همبستگی ها در دروس بیوشیمی نظری(78/0) و شیمی عملی (76/0) بدست آمد. ضریب همبستگی نمرات دانشجویان پسر 49/0 و دختر40/0 بدست آمد که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (01/0>P). در کل همبستگی در نمرات دروس پایه بیشتر از دروس تخصصی و عمومی بود. همچنین همبستگی در دروس تئوری و عملی مساوی بدست آمد.نتیجه گیریبه نظر می رسد که از این روش ساده برای بررسی همبستگی درونی نمرات امتحانی به عنوان شاخصی از اعتبار نمرات امتحانی می توان استفاده نمود. تفاوت قابل ملاحظه در ضرایب همبستگی در دروس مختلف بیانگر آن است که احتمالا باید به بعضی دروس توجه خاص نموده و اشکالات امتحانات مذکور را بررسی نمود.
کلیدواژگان: اعتبار ارزشیابی ها، امتحانات پیشرفت تحصیلی، همبستگی درونی، کیفیت آموزش، داروسازی -
صفحه 65زمینه و هدف
ارتقاء کیفیت آموزشی امروزه از ارکان یک سیستم آموزش عالی معتبر تلقی می شود و مطمئنا ارزشیابی و پایش کیفیت تدریس اساتید برای رسیدن به این هدف بسیار مهم است. اما پژوهش های مختلف نشان داده ارزشیابی اساتید یکی از جنجال برانگیز ترین مباحث آموزش پزشکی است و نیاز به تامل و تحقیق بیشتر دارد. در این میان تجربیات اساتید که هدف این ارزشیابی می باشند، بسیار سودمند است.
روش کارمطالعه حاضر بصورت کیفی، به روش فنومنولوژی انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از اساتید علاقه مند دعوت شد که در 4 گروه بحث متمرکز، 8-6 نفره شرکت کنند. سوالات به صورت باز و ساختار نیافته بود. اساتید روش های مختلف ارزشیابی را پیشنهاد کردند و در مورد مزایا و معایب هر کدام توضیح دادند. با نظر مجری گروه متمرکز مبنی بر رسیدن به اشباع اطلاعاتی،بحث پایان می یافت.
یافته هااطلاعات حاصله به روش آنالیز موضوعی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در مجموع 9 روش مختلف شامل هفت روش ذهنی (پرسش از دانشجو، رئیس دانشکده، مدیر گروه، همکار، خود ارزیابی، ارزیابی دوطرفه، ارزیابی شخص ثالث) و دو روش عینی (نمرات دانشجویان و خروجی استاد) مطرح شد و معایب و مزایای هر روش به تفصیل مورد بررسی قرار گرفت و راه های کم کردن خطا در هر روش پیشنهاد شد.
نتیجه گیریبرای ارزشیابی اساتید بهتر است ترکیب مناسبی از چند منبع اطلاعاتی با توجه به شرایط موجود و کاستی های هرکدام بکار برده شود تا نتایج عادلانه تری بدست آید.
کلیدواژگان: ارزشیابی اساتید، مطالعه کیفی، معایب، مزایا -
صفحه 77زمینه و هدفروش های مختلفی برای تعیین نمره حد نصاب قبولی آزمون ها وجود دارند اما تاکنون به ندرت برای امتحانات داخل کشور مورد استفاده قرار گرفته اند. ما در این مطالعه، حد نصاب قبولی آزمون عینی ساختارمند بالینی مقطع پیش کارورزی را به چهار روش نمره ثابت، آنگوف، رگرسیونمرزی و کوهن محاسبه کردیم.روش کاربرای تعیین استاندارد به روش نمره ثابت، نمره 60 (از 100) در نظر گرفته شد. برای روش آنگوف، بعد از طراحی سوالات، پانلی شامل 11 داور تشکیل شد که هر یک به صورت مستقل، احتمال قبولییک دانشجوی مرزی را در هر یک از ایستگاه ها برآورد کردند. میانگین احتمالات تمام داوران در تمام ایستگاه ها، استاندارد آزمون محسوب شد. به منظور اجرای روش رگرسیون مرزی برای هر ایستگاه، معادله رگرسیونی با نمره چک لیست و نمره ارزیابی کلی دانشجویان نوشته شد و استاندارد ایستگاه به ازای نمره 2 در لیکرت محاسبه شد. در روش کوهن، 60 درصد میانگین نمرات 5 درصد اول دانشجویان در کل آزمون، به عنوان استاندارد آزمون در نظر گرفته شد.یافته هااستاندارد حاصل از روش های عدد ثابت، آنگوف، رگرسیون مرزی و کوهن، به ترتیب 60، 15/49، 39/42 و 74/42 به دست آمد. میزان قبولی دانشجویان در کل آزمون به ترتیب 9/21، 6/67، 3/93 و 4/92 درصد بود.نتیجه گیریدر این مطالعه، چهار روش برای تعیین استاندارد قبولی آزمون عینی ساختارمند بالینی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت و نشان داد روش اتخاذ شده برای تعیین حد نصاب قبولی آزمون، تاثیر قابل توجهی بر نمره استاندارد تعیین شده و درصد قبولی دانشجویان دارد.
کلیدواژگان: تعیین استاندارد، آزمون عینی ساختارمند بالینی، روش رگرسیون مرزی، روش آنگوف، روش کوهن -
صفحه 85زمینه و هدفبا توجه بهگسترش دامنه علوم پایهدر سالهای اخیرو کشف تر کیبات و روش های نویندر زمینهبیوشیمی، بیولوژی سلولی - مولکولی، ضرورت بازنگری و انجام اعمال تغییرا ت سرفصل های دروس بیوشیمی پزشکی و دندانپزشکی، هماهنگ بابرنامه درسی دانشگاه های دنیا احساس می شود.لذا دانستن نظرات اعضای هیات علمی گروه های بیوشیمی دانشگاه های علوم پزشکی کشور و تجزیه و تحلیلنظرات آنان دربهینه سازی آموزش درس بیوشیمی در رشته های پزشکی ودندانپزشکی مفید خواهد بود.روش کاراین مطالعه به صورت توصیفی انجام شد. ابتدا پرسشنامه مرتبط با دروس بیوشیمی برای ارزیابی تهیه گردید. پس از آن با مدیریت گروه بیوشیمی و بیوفیزیک و دانشکده های پزشکی و دندانپزشکی دانشگاه های علو م پزشکی سراسر کشور برای اجرای پروژه هماهنگی و مکاتبات صورت گرفت. جامعه پژوهش را اساتید بیوشیمی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور ایران تشکیل داده بودند.نمونه پژوهش ازاساتید گروه بیوشیمی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور بودند که به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. روش نمونه گیری به این ترتیب بود که ابتدا دانشگاه های علوم پزشکی سراسرایران بر اساس طبقه بندی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به 3 تیپ تقسیم شدند. از هر تیپ حداقل 5 دانشگاه به صورت تصادفی انتخاب شدند و مجموعا دانشگاه علوم پزشکی در سه سطح انتخاب شدند واز هر گروه آموزشی حداقل 2 نفربصورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه شامل سرفصل دروس بیوشیمی بود. جمع آوری اطلاعات ازمهرماه سال 1388 لغایت خرداد ماه 1390 انجام شد. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از نرم افزارSPSS مدل 16 استفاده شد. یافته ها به صورت توزیع فراوانی و میانگین درصد محاسبه شد.یافته ها6/86% پرسشنامه ها تکمیل شدند. با توجه به نتایج بدست آمده معین شد، که 38/53% پاسخ دهندگان بیان داشته اند که سرفصل درس بیوشیمی نیازهای آموزشی فراگیران را فراهم نمی کند. 3/42% پاسخ دهندگان بیان داشته اند که سرفصل درس بیوشیمی نیاز به باز نگری دارد.4/42% پاسخ دهندگان بیان داشته اند که ساعات اختصاص داده شده برای تدریس درس بیوشیمی کافی نیست.نتیجه گیریسرفصل درس بیوشیمی نیازهای آموزشی فراگیران را فراهم نمی کند. سرفصل درس بیوشیمی نیاز به باز نگری و بهینه سازی دارد.
کلیدواژگان: درس بیوشیمی، سرفصل، بازنگری، اعضای هیات علمی -
صفحه 91زمینه و هدفبا توجه به جایگاه ویژه علم پزشکی و نقش حیاتی آن در سلامت جامعه،توجه به تربیت و آموزش نیروی انسانی متخصص در این رشته بسیار حائز اهمیت می باشد. محتوای دروس علوم پایه به عنوان یکی از مقاطع آموزشی دوره دکتری حرفه ای باید به گونه ای باشد که بتواند افرادی با توانایی و تبحر لازم جهت ارائه وظیفه خطیر تامین سلامت جامعه تربیت نماید. لذااین مطالعه جهت بررسی نقش علوم پایه در صلاحیت های حرفه ای از دیدگاه اساتید علوم بالینی دانشگاه علوم پزشکی کاشان انجام شد.روش کاردر این مطالعه مقطعی اطلاعات از طریق پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن تعیین شده بود جمع آوری گردید. پرسشنامه شامل موادی در رابطه با شایستگی های نه گانه پزشکی، پذیرش امتحان دستیاری و نظر کلی آنها در رابطه با علوم پایه بود که اساتید نظرات خود را به صورت رتبه ای 3 نقطه ای خوب تا ضعیف مشخص می کردند. یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS.V.13 و آزمون های آماری MannWhitney و و KruskalWallis آنالیز شد.یافته هامیزان پاسخگویی 7/95% بود. میانگین نمرات نظرات اساتید در رابطه با نقش علوم پایه در صلاحیت های حرفه ای پزشکان، 97/18 (51/3±) از 27 نمره بود. گروه گوش و حلق و بینی بیشترین نمره را به دروس علوم پایه با 25/21 (63/2±) دادند و کمترین نمره متعلق به گروه روانپزشکی با میانگین نمرات 6/10 (07/2±) بودند. بین رشته های مختلف بالینی از لحاظ میانگین نمره داده شده به علوم پایه اختلاف معنی داری مشاهده شد (01/0>P). از دیدگاه اساتید، از میان شایستگی های نه گانه، علوم پایه مراقبت های بهداشتی بیشترین تاثیر و برقراری ارتباط موثر با بیمار ضعیف ترین نقش را داشته است.نتیجه گیرییافته های حاصل از پژوهش بیانگر آن بود که از دیدگاه اساتید بالینی دانشگاه علوم پزشکی کاشان، دروس علوم پایه از نظر شکل دهی انواع شایستگی ها در دانش آموختگان پزشکی در حد متوسط به بالا است.
کلیدواژگان: علوم پایه، اساتید بالینی، صلاحیت حرفه ای، کاشان
-
Page 1Background and ObjectiveIn spite of supreme goals of Medical Ethics Education, it seems that the current Medical curriculum does not have the sufficient capability of influencing attitude and behavior. The main purpose of this study was to evaluate the necessity and possibility of including medical ethics courses in the clinical training period.MethodsThis qualitative study was performed with a case study approach. Subjects were the academic members of faculty of Medicine in Tehran University of Medical Sciences. In depth interview and focused group discussion were used fore data collection. Data analysis was performed using text analysis analytical method. Retrieved conception codes were classified as six main conceptions and related sub-conceptions.ResultsData analysis for the necessity part resulted in the necessity of including Medical Ethics in clinical training, applied familiarity with medical ethics issues, simultaneous education and clinical application of medical ethics issues, beneficial effect of including medical ethics as a course in the clinical period, long-term experience of ethics issues and teacher's behaviors in clinical setting and non-theoretical aspect of some ethics issues. Main issues in the challenges part were insufficient familiarity of teachers with ethics subjects and ways to transfer them, administrative problems of program implementation, problems of educational system, the impact of cultural shortage in programming and shortage of skilled lecturers in medical ethics. In relation to the possibility, main issues were the possibility of including medical ethics in the clinical period, training teachers for ethics subjects and presenting them to the students, programming and preparing course contents in accordance with the society’s culture, tradition and religion, using experienced and skilled teachers and avoiding direct use of programs designed in foreign countries.ConclusionIncluding medical ethics courses in the clinical training period in order to decrease professional problems seems to be necessary. Moreover, considering the potentials of our society it is possible to consider medical ethics courses in our Medical Education.
-
Page 11Background and Objectives
One of the remarkable innovations in enhancement of human forces ability especially in universities is utilization of experiments and capacities of students in the higher years of a course of study in the training of those in lower years in an updated system named Peer Assisted Learning (PAL). Current study aims to survey the perspectives of academic members and students in the Faculty of Medicine, Tabriz University of Medical Sciences about the required infrastructures for implementation of Peer Assisted Learning proposed by the research group.
MethodsFollowing a vast literature review and interviews with experienced educational experts, the researchers designed a questionnaire about the required infrastructures for the implementation of peer assisted learning. Content validity of the questionnaire was confirmed by obtaining the opinions of 10 experts and reliability was confirmed through a pilot study. A total of 289 medical students and academic members participated in the study. Data were analyzed by SPSS 16.
ResultsAccording to the obtained results, implementation of this system requires administration of abundant prerequisites and infrastructures that can be categorized into 5 topics of “selecting appropriate educators”, “preparing the educators for acting properly”, “creating adequate and effective motivation in educators”, “modifying educational frames and rules for administration of this system” and “planning and supervision to achieve a successful administration of the proposed system”.
ConclusionMost participants were in agreement with the proposed infrastructures and the obtained results were similar to those found in previous studies and similar systems. Executive leaders in this field should notice that successful implementation of the proposed system requires numerous infrastructures.
-
Designing Mobile Electronic Books as a New Model of Providing Learning Contents for Medical SciencesPage 18Background and ObjectivesMobile technology has provided valuable opportunity for educational planners, teachers and students to use it as a continuous process of teaching – learning. Mobile books are sources of educational assistance that can be installed and viewed on mobile phones; however, there has been already no plan for production and use of them in the universities of Medical Sciences in Iran. This study aimed to produce mobile books and assess student's attitudes towards this model of learning.MethodsFirst, a Java-based electronic book maker software meeting the requirements and specifications of mobile phones was designed. Then, multimedia learning contents chosen from four medical and paramedical courses were converted and prepared as four mobile books. In the next step, the attitudes of 158 medical and paramedical students toward mobile learning were collected through a pre-test. Then the mobile books were installed on mobile cell phones of 106 students to be used by them during the semester. At the end of the semester the views of all students toward mobile learning were asked again. Data were analyzed using paired and independent t-test.ResultsAccording to the results, use of mobile books significantly caused a positive attitude and enthusiasm towards e-learning (p<0.005) and significantly increased students’ motivation to study during their dead times (p<0.005).ConclusionThis investigation, as the first attempt in Iran, could provide a facility for designing and producing mobile books in the field of Medical sciences courses.
-
Page 25Background and ObjectivesInter professional Education for students are introduce as an alternative to traditional educational methods. Using this method of teaching had positive effects on student learning, professional performance and patient care. But, students" values are important obstacles in this kind of educational. The aim of the present study is to identify students stereotypes regarding practitioners and nurses, as an obstacle in Inter professional Education.MethodsIn this cross - sectional study, 415 medical and nursing students in Kerman University of Medical Sciences were selected. Data collection was based on a questionnaire. The questionnaire contains questions about medical and nursing students` stereotypes about each other and about Inter professional Education. Data were analyzed by using statistical software SPSS.V.16.ResultsMedical students believed that doctors will show the higher professional characteristics than nurses and vice versa. All students agreed with this educational program. Most issues should be considered in interdisciplinary education, including clinical skills training, education of any kind of common skills, professional ethics, communication skills and interact ion with the patients.ConclusionThe survey`s results indicate a need for interdisciplinary training of students that should be considered by educational planners.
-
Page 34Background and ObjectivesOne of the common approaches for teacher evaluation is evaluation by students and in this relation, considering the opinions of teachers as main targets of this process is important. The aim of this study was a systematic review of the researches performed about the opinions of faculty members of the country towards evaluation of teacher by students.MethodsThe abstracts of 1750 papers presented in Iran Medical Education Congresses since 1979 as well as related articles indexed in Iranian databases and International databases (PubMed & Scopus) were reviewed by using keywords such as teacher evaluation, evaluation by student, self- evaluation, quality of teaching, professors’ viewpoints, education process, satisfaction, teaching method, evaluation studies and feedback. After a primary review, 47 papers from different universities were selected and reviewed by different research groups. Finally, the obtained data were emerged based on criteria defined in groups’ common meetings.ResultsSatisfaction rate of faculty members from evaluation was 47.8% and the effect of feed backing the evaluation results was 71.2%. The highest satisfaction rate was related to the time of evaluation (mean 65.5%) and the majority of teachers believed that Education Development Center (EDC) is the best center for evaluation. Mean score of self-evaluations by professors was higher than that Was done by students and there was poor correlation between these scores.Conclusionregarding to low satisfaction rate and weaknesses in this type of evaluation, basic revisions and using multi source Fedback(MSF) for teachers are recommended.
-
Page 46Background and ObjectivesEach country needs strategies and long-term plans for achieving its objectives. This issue is of a great importance in our country (Iran) as the hope of all world Moslem population. Twenty year vision of the Islamic Republic of Iran along with comprehensive scientific map prepared by experts in different scientific fields can help our country to achieve long-term objectives of the development. The main aim of the present study was to determine sub- activities of medical education fields in health scientific map from the viewpoints of experts in Shiraz University of Medical Sciences in 2011.MethodsIn this qualitative study performed as focus group discussion, eight faculty members of Shiraz University of Medical Sciences were selected based on their professional experience in each of the domains of comprehensive scientific map in health sector. The study was performed in ten sessions in which the required activities and sub-activities in each domain were determined by participants. Then, data were summarized, classified and prioritized for each domain.ResultsBased on the experts’ viewpoints the main sub- activities in each domain were as follow: Educational equity: need assessment for human resources and curriculum review. Faculties: revising organizational chart and improving faculties capabilities. Implementing systematic evaluation: evaluation of students and professors based on standards. Improvement of students’ scientific level: implementing a comprehensive encouraging system and social-based education. Developing inter-university collaboration: university independence. Extending knowledge and technology boundaries: implementing evidence-based medicine in the university. Quantitative and qualitative improvement of staff: modifying organizational chart of Vice Chancellor for Education. Implementing clinical governance system: establishing program designing committee based on the 6-item clinical governance principles. Financial: improving budget chart.ConclusionContinuous programming by University managers is required to set operational planning based on the above mentioned priorities.
-
Page 58Background and ObjectivesIn order to improve the quality of teaching, attention to the students’ academic progress is important. In the present study the internal consistency of student's scores has been used as an index for the evaluation of the validity of course exams.MethodsAll scores of Pharmacy students graduated in 2007 and 2008 were collected from the of Kerman University of Medical Sciences. We computed the Pearson correlation coefficient (r) between course scores and grade point average (GPA). In addition, coefficients between the mean score in sub-groups of courses with GPA were computed.ResultsIn most courses, the correlation coefficient between the course score and GPA was in the range of 0.4 to 0.6. The lowest correlation coefficients belonged to sport course (0.04) and thesis (0.33), while the highest were for theoretical biochemistry (0.78) and practical chemistry (0.76). The correlation coefficient of male students’ scores was 0.49 and that of female students was 0.40 that shows significant difference (p<0.01). In whole, the scores of basic courses showed higher correlation compared to general and special courses. The correlations in theoretical and practical courses were equal.ConclusionIt seems that this convenient method for investigating the internal consistency of course scores can be used as an index for validity of corse scores. Significant difference in correlation coefficients among different courses requires special attention to some courses for investigating the probable testing errors, even though in most courses the coefficients were in the acceptable range.
-
Page 65Background and Objectives
Nowadays, improvement of teaching quality is one of the basics for a credible higher education system and without doubt evaluation and monitoring of teaching quality are important for reaching this goal. However, different studies have shown that academic evaluation is one of the most controversial topics in Medical Education and deserves more research and attention. Meanwhile, the experience of academics, as the subjects of these assessments, can be very helpful.
MethodsThe current study is a qualitative (phenomenology) study. Interested academics were invited to participate in 4 focus groups, each including 6 to 8 participants. Open, unstructured questions were asked. Participants suggested different methods of academic assessment and commented on the pros and cons of each. The focus group discussions ended when the conductors felt data saturation has been met.
ResultsData were analyzed through theme analysis method. A total of nine different data sources including seven subjective sources (asking from students, head of faculty, head of department, and colleagues as well as self-assessment, two-way assessment and assessment by a third party) and two objective ones (students’ scoring and the academics’ output) were mentioned and their pros and cons were explored thoroughly and the methods for increasing data quality from each source were also proposed.
ConclusionIn order to acquire more fair results, academic assessment should rather be done through an appropriate combination of different information sources and by considering the current situation and the shortcomings of each source.
-
Page 77Background and ObjectivesDifferent methods have been introduced to determine the cut-scores of exams. However, they have been rarely used in our country. In this study, we used four methods to set a standard for pre-internship objective structured clinical examination (OSCE) in Tehran University of Medical Sciences.MethodsA pre-fixed score of 60% was considered in the first approach. In the Angoff method, a panel including 11faculty members was invited to estimate the probability of passing each station for a borderline student and mean of all estimations was considered as the station standard. In borderline regression method, a linear regression model for each station was calculated in which the students’ checklist scores and general scores were considered as dependent and independent variables respectively. The station standard was calculated based on grade 2 in Likert scale. In Cohen’s method, we set the standard at 60% of the 95th percentile point.ResultsThe standards for the total test in the pre-fixed score, Angoff, borderline regression and Cohen’s methods were respectively 60, 49.15, 42.39 and 42.74. According to these standards, the percentages of passing students were respectively 21.9%, 67.6%, 93.3% and 92.4%.ConclusionUsing four methods to set standard of an OSCE showed that this approach for determining exam’s cut-score has significant effect on the calculated standard and the percent of students passing the exam.
-
Page 85Background and ObjectivesRecent developments in basic sciences as well as discovery of novel compounds and methods in biochemistry and cellular-molecular biology fields have necessitated revision and modification of Biochemistry syllabus for Medicine and Dentistry students in accordance with other universities around the world. Since teachers’ viewpoints on course contents can be beneficial in improving the course syllabus, this study was designed to evaluate the viewpoints of biochemistry professors in Iran about this course contents.MethodsIn this descriptive study, performed from Sep. 2010 to June 2011, Iran universities of Medical Sciences were divided into three classes based on the classification of Ministry of Health and Medical Education and from each class at least five universities were randomly selected. Then from each biochemistry department at least two faculty members were randomly selected and included in the study. A questionnaire including the current syllabus of biochemistry course was prepared for evaluation of the course content. Data were analyzed by SPSS.V.16 software and using descriptive statistics.ResultsAbout Eighty Six of Questionnaires Were Completed. According to 53.38% of the respondents, the current syllabus does not fulfill educational needs of students and 42.3% believed that the current course content needs revision and finally, 42.4% believed that the devoted hours for teaching this course is not enough.ConclusionSince the present syllabus for biochemistry cannot fulfill the educational needs of Medicine and Dentistry students, its revision is recommended.
-
Page 91Background and ObjectivesWith considering of significant role of Medical sciences in the health state of society, special attention to Medical education is an importance matter. In this line, the contents of basic sciences courses in Medicine curriculum should guarantee the professional competence of future physicians. The present study was designed to evaluate the viewpoints of Clinical Sciences professors in Kashan University of Medical Sciences about the role of basic sciences in professional competence of physicians.MethodsThis cross-sectional study was carried out using a questionnaire with confirmed validity and reliability. The questionnaire included items related to the effect of basic sciences education on 9-item medical qualifications and acceptance in residency board exams and general opinion about basic sciences. Professors were asked to score their views in a 3-point ranking. Data were analyzed through SPSS.V.13 software package and using Mann Whitney, Kolmogorov Smirnov and Kruskal Wallis tests.ResultsResponse rate was 95.7%. Mean score for the effect of basic sciences education on professional qualifications was 18.97(±3.51) from 27. The highest score 21.25(±2.63) belonged to ENT Dept. and the lowest 10.6(±2.07) belonged to the Psychiatry Dept. There was a significant difference between mean scores given by specialists in different clinical fields (p=0.02). The best effect of basic sciences education was on social aspects of health cares and the poorest effect was in Doctor – patient communication.ConclusionAccording to the clinical professor’s viewpoints in Kashan University of Medical Sciences, the efficiency of basic sciences education in professional performance of Medical doctors is moderate to above moderate.