فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 167 (هفته سوم بهمن 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میثم خوشاوی، حسن شمیرانی، مرتضی آبدار اصفهانی، مرضیه صالحی، مجتبی اکبری، محمد کاظم علیزاده نوغانی، حمید فرزام نیا، الهه قاسمی طوسی صفحه 1
    مقدمه
    مطالعات اخیر نشان داده است که چربی اپیکارد با بیماری های قلبی ارتباط دارد. این مطالعه برای سنجش ضخامت چربی اپیکارد در بیماران دچار سندرم حاد کرونری و آنژین مزمن پایدار در مقایسه با افراد طبیعی و ارزیابی ارتباط آن با آنژیوگرافی کرونری و دیگر پارامترهای پیش گویی کننده ی بیماری قلبی طراحی شد.
    روش ها
    این مطالعه ی مقایسه ای از مهر 1389 تا اسفند ماه 1389 در دو بیمارستان دانشگاهی (نور و حضرت علی اصغر (ع) و چمران)، مراکز ارجاع دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اجرا شد. 196 نفر، در سه گروه شاهد (68 نفر)، سندرم حاد کرونر (64 نفر) و آنژین مزمن پایدار (64 نفر) در مطالعه شرکت کردند. پس از ثبت مشخصات، افراد وارد شده تحت اکوکاردیوگرافی دو بعدی برای تعیین ضخامت اپیکارد قرار گرفتند و سپس شدت درگیری عروق کرونر آن ها توسط آنژیوگرافی تعیین گردید. ضخامت چربی اپیکارد بین گروه ها مقایسه شد و رابطه ی آن با سن، جنس، سابقه ی مصرف سیگار، هیپرکلسترولمی، فشار خون، دیابت، شاخص توده ی بدنی، دور شکم و شدت درگیری عروق کرونر تعیین شد.
    یافته ها
    میانگین سن در افراد شرکت کننده 01/11 ± 54/59 سال بود. اختلاف معنی داری بین گروه ها در سن، جنس، مصرف سیگار و شدت درگیری عروق کرونر وجود داشت (به ترتیب 0001/0 > P، 003/0 >P، 004/0 > P و 0001/0 > P). میانگین ضخامت چربی اپیکارد در گروه سندرم حاد کرونر، آنژین پایدار و گروه شاهد به ترتیب 1/2 ± 7/5، 0/2 ±2/6 و 9/1 ± 6/4 میلی متر بود (001/0 > P). هیچ ارتباط مستقلی بین متغیرهای سنجیده شده (دیابت، فشار خون، هیپرکلسترولمی، مصرف سیگار) و ضخامت چربی اپیکارد وجود نداشت (05/0 < P). بین شدت درگیری کرونری و ضخامت چربی اپیکارد نیز ارتباط معنی داری دیده نشد (74/0 = P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که ضخامت چربی اپیکارد در بیماران با درگیری عروق کرونر به صورت حاد و مزمن بیشتر از افراد سالم است. مطالعات بیشتر در زمینه ی سنجش حساسیت و ویژگی این روش تشخیصی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: چربی اپیکارد، اکوکاردیوگرافی، سندرم حاد کرونر، آنژین پایدار، آنژیوگرافی کرونر
  • وحید شایگان نژاد، حمید افشار صفحه 2
    مقدمه
    بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS یا Multiple sclerosis) از جمله بیماری های دمیلینیزان است که باعث ناتوانی قابل توجه در بالغین جوان می شود. علاوه بر مشکلات جسمی با عوارض روان شناختی مهمی مانند کاهش قوای شناختی و تغییرات رفتاری و خلقی همراه است. با توجه به شیوع قابل توجه نقایص و اختلالات شناختی و اثر مهم آن در ناتوانی شغلی و اجتماعی بیماران، لزوم بررسی این اختلالات و درمان زودرس آن قابل چشم پوشی نیست. در این مطالعه، فراوانی نقایص و اختلالات شناختی در بیماران مولتیپل اسکلروزیس با ناتوانی خفیف مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، مبتلایان به MS خفیف به مدت 3 ماه بررسی شدند و پرسش نامه کوتاه وضعیت روانی (Short portable mental status)، اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه ی افسردگی Beck در مورد آن ها ثبت و نتایج آن آنالیز گردید. حجم نمونه 101 بیمار مبتلا به MS با EDSS (Expanded disability status scale)، چهار یا کمتر از آن بود.
    یافته ها
    از 101 بیمار، 7/26 درصد مرد و 3/73 درصد زن با میانگین سنی 8 ± 506/32 سال بودند که تفاوت آماری معنی داری بین زن و مرد از نظر سن وجود نداشت. 4/61 درصد مبتلایان متاهل و 6/38 درصد مجرد بودند. از نظر سطح تحصیلات 3 درصد بی سواد، 9/3 درصد سواد ابتدایی، 5/49 درصد سواد متوسطه و 7/33 درصد سواد دانشگاهی داشتند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد، 1/89 درصد بیماران فاقد اختلالات شناختی و 11 درصد دارای اختلالات شناختی بودند. بر اساس مطالعه ی حاضر از کل بیماران 5/49 درصد به افسردگی خفیف تا متوسط مبتلا بودند.
    نتیجه گیری
    شیوع MS و عوارض شناختی آن در خانم ها بیشتر است. بنابراین می توان به اهمیت بررسی وجود اختلالات شناختی در بیماران به خصوص زنان مبتلا به MS پی برد. شیوع اختلالات شناختی در بیماران با MS خفیف (11 درصد) بود (کمتر از مقادیر ذکر شده در مطالعات قبلی در مورد شیوع این اختلال بدون در نظر گرفتن EDSS بیمار). لذا به نظر می رسد با پیشرفت بیماری از لحاظ جسمی، شیوع اختلالات Cognitive به مراتب بیشتر می شود و از آن جایی که این اختلالات غیر قابل برگشت است، لازم است همزمان که به درمان اختلالات نورولوژیک و جسمی پرداخته می شود، درمان اختلالات Cognitive نیز مد نظر باشد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، اختلالات شناختی، EDSS
  • محمدرضا نصری، فرزین خوروش، محمدرضا ذوالفقاری، سینا مباشری زاده صفحه 3
    مقدمه
    کلستریدیوم دیفسیل عامل اسهال همراه با آنتی بیوتیک و کولیت با غشای کاذب می باشد. در این تحقیق فراوانی نسبی توکسین کلستریدیوم دیفسیل در مدفوع بیماران مبتلا به اسهال بستری در بیمارستان الزهرای (س) اصفهان به روش ELISA تعیین شد.
    روش ها
    در یک مطالعه ی توصیفی تحلیلی که در سال 1388 بر روی 162 بیمار بستری مبتلا به اسهال در بیمارستان الزهرای (س) اصفهان انجام گردید، نمونه ی مدفوع بیمارانی که در بیمارستان بستری بودند و به دنبال مصرف آنتی بیوتیک دچار اسهال شده بودند، جمع آوری شد و با انجام آزمایش ایمونواسی بر پایه ی واکنش آنزیمی (Enzyme-linked immunosorbent assay یا ELISA) وجود دو توکسین A و B مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات جمع آوری شده با نرم افزار SPSS و آزمون آماری 2χ مورد آنالیز قرار گرفت و 05/0 > P معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از تعداد 162 بیمار مورد بررسی، 36 مورد (2/22 درصد) توکسین کلستریدیم دیفسیل فعال شده در مدفوع داشتند. نسبت مردان مبتلا به زنان بیشتر بود (005/0 > P). همچنین اطفال زیر 4 سال، درصد قابل ملاحظه ای از بیماران آلوده به کلستریدیوم دیفسیل را تشکیل می دادند.
    نتیجه گیری
    مصرف بی رویه ی آنتی بیوتیک های وسیع الطیف، تاثیر بسزایی در افزایش شیوع این ارگانیسم داشته است. بنابراین لزوم تشکیل کمیته ی مصرف آنتی بیوتیک در مراکز درمانی به منظور کاهش و بهینه سازی مصرف آنتی بیوتیک دراین مراکز مشهود است.
    کلیدواژگان: کلستریدیوم دیفسیل، اسهال همراه با آنتی بیوتیک، توکسین A و B
  • زهرا سیاهمرد، حجتالله علایی*، پرهام رئیسی، علی اصغر پیله وریان صفحه 4

    مقدمه. بیماری آلزایمر از مهمترین بیماری های تحلیل برنده عصبی است که به دنبال تولید رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو بروز می کند. مطالعات نشان داده که ترکیبات آنتی اکسیدانی اثر فوق العاده ای در تقویت حافظه و کنترل بیماری آلزایمر دارند.همچنین اشاره شده که آب انگور قرمز حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی می باشد. لذا در این مطالعه اثرات آب انگور قرمز بر سرعت یادگیری و بهبودی حافظه در رتهای آلزایمری مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    برای ایجاد مدل آلزایمری از تزریق دو طرفه استرپتوزوسین STZ)) درون بطنهای جانبی رتهای نر استفاده شد. رتها آب انگور قرمز 10٪ را به مدت 21 روز نوشیدند. برای بررسی حافظه و یادگیری رتها از تست یادگیری اجتنابی غیر فعال استفاده شد. زمان تاخیر ورود به اتاق تاریک پارامتر اصلی برای ارزیابی حافظه اجتنابی و یادگیری می باشد.

    نتایج

    نتایج ما نشان داد که شاخصهای یادگیری و حافظه در گروه STZ در مقایسه با گروه Sham به طور قابل ملاحظه ای کاهش پیدا کرده و بر عکس مصرف آب انگور قرمز 10٪ به طور قابل ملاحظه ای باعث افزایش سرعت یادگیری و بهبودی حافظه در رتهای آلزایمری شده است.
    بحث:با توجه به نتایج به دست آمده در این تحقیق و گزارشهای قبلی مبنی بر تاثیر آب انگور قرمز بر یادگیری و حافظه، به نظر می رسد که احتمالا آنتی اکسیدانهای موجود در آب انگور قرمز می تواند اختلالات و عارضه های ایجاد شده در حافظه را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، استرپتوزوسین، آب انگور قرمز - ماز آبی موریس، یادگیری اجتنابی
  • امرالله ابراهیمی، سارا شیخ زین الدینی، محمدرضا مرآثی صفحه 5
    مقدمه
    افزایش روز افزون مراجعات به مراکز خانواده درمانی و بالا رفتن آمار طلاق نشان از یک بحران جدی در سلامت روابط خانواده ها است که تعارضات درون خانواده نمود ظاهری آن است. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین تحریف های شناختی بین فردی، نگرش های ناکارامد و باورهای غیر منطقی مختص روابط زناشویی با تعارضات زناشویی بود.
    روش ها
    نوع مطالعه، توصیفی مقطعی بود. 60 نفر از مراجعین متاهل به مراکز خانواده درمانی در شهر اصفهان در سال 1389 به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل چهار پرسش نامه ی تحریف های شناختی، باورهای غیر منطقی، نگرش های ناکارامد و تعارضات زناشویی بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 16 و با روش همبستگی Pearson و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی مردان 9 ± 6/37 و زنان 7/7 ± 6/32 سال بود. تحلیل داده ها نشان داد بین تحریف های شناختی بین فردی، باورهای غیر منطقی در روابط زناشویی و نگرش های ناکارامد با تعارضات زناشویی رابطه ی معنی دار وجود داشت (01/0 > P). تعارضات زناشویی بر مبنای نمرات تحریف های شناختی، باورهای غیر منطقی در روابط زناشویی و نگرش های ناکارامد قابل پیش بینی بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش از مدل های شناختی در تبیین آسیب شناسی روانی روابط خانواده حمایت می کند و می تواند مبنایی برای تدوین پروتکل های درمانی مبتنی بر سه مولفه ی اصلی که در این مطالعه ارتباط آن با تعارضات زناشویی به دست آمد، باشد.
    کلیدواژگان: باورهای غیر منطقی مختص روابط خانواده، تحریف های شناختی بین فردی، تعارضات زناشویی، نگرش های ناکارامد
  • اردلان شریعت، مهدی کارگرفرد، غلامرضا شریفی صفحه 6
    مقدمه
    هدف از مطالعه ی حاضر ارزیابی اثر تمرین مقاومتی سنگین بر ریتم شبانه روزی کورتیزول بزاقی در ورزشکاران مرد بدن ساز بود.
    روش ها
    این مطالعه یک طرح روایی هم عرض متعادل بود. 15 مرد تمرین کرده ی مقاومتی با 3 سال سابقه ی تمرین مقاومتی از میان ورزشکاران بدن ساز به صورت هدفمند انتخاب شدند. آزمون ها در دو مرحله اجرا گردید. در هفته ی اول از آزمودنی ها خواسته شد که در آزمون یک تکرار بیشینه برای به دست آوردن حداکثر وزنه شرکت کنند و پس از طی 2 هفته، به اجرای پروتکل تمرین مقاومتی شامل 3 دوره ی 10 تکراری با شدت 75 درصد یک تکرار بیشینه در هر تمرین پرداختند. لازم به ذکر است که هنگام جلسات تمرین مقاومتی و استراحت، نمونه ی بزاق آزمودنی ها، در طی شبانه روز، هر 2 ساعت یک بار (از 6 صبح تا 21 شب) برای اندازه گیری کورتیزول جمع آوری گردید. برای تعیین غلظت هورمون ها از روش ELISA استفاده شد. از آزمون Repeated measure ANOVA برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 20/2 ± 30/22 سال و قد و وزن آن ها به ترتیب 03/4 ± 5/178سانتی متر و 02/3 ± 9/73 کیلوگرم بود و شاخص توده ی بدنی آن ها 10/1 ± 26/23 کیلوگرم بر متر محاسبه شد. نتایج حاصل افزایش معنی داری را در غلظت ترشح هورمون کورتیزول بلافاصله پس از جلسه ی تمرین مقاومتی سنگین نشان داد (05/0 > P). همچنین، تفاوت معنی داری بین روزهای کنترل و تمرین در ریتم شبانه روزی کورتیزول وجود نداشت (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد اگر چه تمرین مقاومتی سنگین اثر معنی داری روی ترشح هورمون کورتیزول بلافاصله پس از تمرین داشت، اما در ریتم شبانه روزی کورتیزول در حالت بیداری این اثر معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، ریتم شبانه روزی، کورتیزول بزاقی
  • محمد قهری، سید حسین میرهندی، عباسعلی ایمانی فولادی، صدیقه بیرقی صفحه 7
    مقدمه
    کاندیدمی، عفونتی بسیار مهم از نظر ابتلا و مرگ و میر است که توسط گونه های متعددی از جنس کاندیدا ایجاد می شود و باید به سرعت تشخیص داده و درمان شود. با وجود این که هنوز کاندیدا آلبیکنس شایع ترین عامل کاندیدمی است ولی بروز عفونت های خونی ناشی از عوامل غیر آلبیکنس در سال های اخیر رو به فزونی گذارده است. تعیین گونه های عامل از حیث پایش مستمر تغییرات اپیدمیولوژیک بیماری و نیز از جنبه ی حساسیت یا مقاومت گونه های مختلف نسبت به داروهای ضد قارچی، ضروری است.
    روش ها
    در مطالعه ی حاضر، 48 جدایه ی مخمری که طی 15 ماه از کشت نمونه های خون 32 بیمار مبتلا به کاندیدمی واجد زمینه های ایمونولوژیک بستری در بعضی از بیمارستان های تهران به دست آمده بود، با استفاده از مجموعه ای از آزمون های PCR-RFLP (Polymerase chain reaction- restriction fragment length polymorphism) به طور دقیق تعیین گونه شدند.
    یافته ها
    بیشترین وفور گونه ای در مخمر های جدا شده از خون بیماران مربوط به کاندیدا پاراپسیلوزیس و پس از آن به ترتیب کاندیدا گلابراتا، کاندیدا آلبیکنس، کاندیدا تروپیکالیس و کاندیدا کفیر بود.
    نتیجه گیری
    طبق یافته های این پژوهش، کاندیدا پاراپسیلوزیس شایع ترین عامل کاندیدمی در بیماران مطالعه شده بود. این یافته، کمی غیر منتظره بود و باید مورد توجه قرار گیرد؛ چرا که اغلب کاندیدا آلبیکنس شایع ترین عامل نه تنها در کاندیدمی بلکه در سایر اشکال بالینی کاندیدیازیس بوده است. در حالی که در بین جدایه های این پژوهش تنها مقام سوم را از لحاظ وفور دارا بود. با توجه به تعداد کم جدایه های مورد بررسی، به نظر می رسد که مطالعه ی وسیع تری برای تایید این مساله مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: کاندیدمی، کاندیدا، شناسایی، PCR، RFLP، ایران
  • شایسته حاجی زاده، سحرناز نجات، سید رضا مجدزاده، مینو محرز، حمیدرضا ستایش، محمد مهدی گویا صفحه 8
    مقدمه
    با گسترش استفاده از داروهای آنتی رتروویرال میزان مرگ ناشی از سندرم نقص ایمنی اکتسابی (Acquired immunodeficiency sundrome یا AIDS) کاهش یافته، نیازهای بهداشت باروری در مبتلایان به عفونت HIV (Human immunodeficiency virus) تغییر کرده و اهمیت توجه به آن نیز افزایش یافته است. دسترسی به داروهای آنتی رتروویرال برای پیش گیری از انتقال عفونت از مادر به فرزند سبب شده است تا این افراد تصمیم به بارداری در آینده بگیرند. هدف از این بررسی، تعیین تمایلات باروری و عوامل موثر بر آن در افراد مبتلا به عفونت HIV مراجعه کننده به مراکز مشاوره بیماری های رفتاری دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران بود..
    روش ها
    این مطالعه یک مطالعه ی توصیفی و مقطعی بود که طی آن 400 نفر از افراد HIV مثبت بررسی شدند. نمونه گیری در هر مرکز به روش پی در پی تا رسیدن به اندازه ی نمونه مورد نظر انجام شد و پرسش نامه به روش مصاحبه تکمیل گردید.
    یافته ها
    بیشترین درصد (60 درصد) نمونه های پژوهش، مرد و 40 درصد آن ها زن بودند و بیشترین درصد (2/44 درصد) مردان و (3/51 درصد) زنان HIV مثبت در گروه سنی 34-25 سال قرار داشتند، 34 درصد از زنان و 2/44 درصد از مردان تمایل به داشتن فرزند در آینده داشتند. همزمان 4/20 درصد از زنان و 23 درصد از مردانی که از کاندوم استفاده نمی کردند، عنوان کردند که برای بارداری اقدام کرده اند و علت عدم استفاده از کاندوم را تمایل به بارداری عنوان کردند. آزمون نسبت خطر نشان داد که احتمال تمایل به داشتن فرزند با مرد بودن، همسردار بودن، نداشتن فرزند زنده و داشتن فرزند HIV مثبت ارتباط داشت (05/0 > P) و مدل رگرسیون Logistics نشان داد که تمایل به داشتن فرزند با سن پایین، همسردار بودن، نداشتن فرزند زنده و داشتن فرزند HIV مثبت ارتباط معنی داری داشت (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه، اهمیت و لزوم ادغام خدمات بهداشت باروری را در مراکز مشاوره ی بیماری های رفتاری و آموزش کارکنان بهداشتی شاغل در این مراکز در خصوص این مباحث نشان می دهد.
    کلیدواژگان: افراد HIV مثبت، تمایلات باروری، مراکز مشاوره ی بیماری های رفتاری
  • آوات فیضی، مهین هاشمی پور، سیلوا هوسپیان، زینب امیرخانی، رویا کلیشادی، کمال حیدری، علی سجادی، مسعود امینی صفحه 9
    مقدمه
    با توجه به این که تاکنون در ایران، مطالعه ای جهت بررسی روند رشد کودکان مبتلا به کم کاری مادرزادی تیرویید انجام نگرفته است، همچنین با توجه به شیوع بالای این بیماری در کودکان ایران به خصوص شهر اصفهان و اجرای چند ساله ی برنامه ی غربال گری نوزادی و درمان این بیماران پس از تشخیص، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی توصیفی روند رشد کودکان مبتلا به کم کاری مادرزادی تیرویید انجام گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه ی آینده نگر توصیفی 760 کودک (متولدین سال های 1381 تا 1388) مبتلا به کم کاری مادرزادی تیرویید مراجعه کننده به مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم اصفهان به روش نمونه گیری در دسترس و با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج، وارد مطالعه شدند. متغیرهای قد، وزن، دور سر و شاخص توده ی بدنی این کودکان مورد بررسی قرار گرفت؛ به این نحو که جهت توصیف اطلاعات موجود، صدک های 3، 15، 50، 85 و 97 به تفکیک سن و جنس و در مقاطع سنی مختلف محاسبه شد و با مقادیر مشابه کودکان سالم گزارش شده از سوی سازمان جهانی بهداشت مقایسه گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه مشاهده شد که اعداد صدک های هر یک از متغیرها، در کودکان مبتلا با کودکان طبیعی متفاوت است، اما این تفاوت در صدک های بالاتر کمتر بود. از طرفی با افزایش سن اختلاف کاهش می یافت.
    نتیجه گیری
    می توان چنین نتیجه گیری کرد که با درمان کودکان مبتلا به کم کاری تیرویید مادرزادی روند رشد این کودکان طبیعی می شود. هر چند در مورد وزن دیرتر و در مورد دور سر زودتر چنین اتفاقی می افتد.
    کلیدواژگان: کم کاری مادرزادی تیرویید، دور سر، قد، وزن، شاخص توده ی بدنی، غربال گری نوزادی، رشد
  • حمید رواقی، علی اکبری ساری*، سیما سروری، محمدرضا مبینی زاده صفحه 10
    مقدمه

    PET (Positron emission tomography) اسکن یک فناوری تصویربرداری پزشکی غیر تهاجمی پیچیده و گران قیمت است که در تشخیص و درمان بیماری های متعدد از جمله انواع سرطان کاربرد دارد. هدف این مطالعه، ارزیابی ایمنی و اثربخشی این فناوری در ایران بود.

    روش ها

    مهم ترین بانک های اطلاعاتی الکترونیکی پزشکی شامل IranMedex، Cochrane Library، Google Scholar و MEDLINE مورد جستجو قرار گرفتند. مطالعاتی مورد استفاده قرار گرفتند که در آن ها PET اسکن با یک روش استاندارد تشخیصی دیگر مقایسه و برای ارزیابی عملکرد فناوری از پیامد هایی نظیر حساسیت، ویژگی و ایمنی استفاده شده بود.

    یافته ها

    PET اسکن در مجموع یک فرایند غیر تهاجمی و بی خطر است که حساسیت و ویژگی آن برای تشخیص متاستاز ناشی از سرطان ریه نوع سلول غیر کوچک به ترتیب 74 تا 95 درصد و 81 تا 97 درصد است. این در حالی است که حساسیت سی تی اسکن بین 60 تا 67 درصد و ویژگی آن بین 73 تا 77 درصد و حساسیت مدیاستینوسکوپی 78 درصد و وی‍ژگی آن 100 درصد می باشد. در مورد لنفوما نیز ویژگی PET اسکن بالای 90 درصد و حساسیت آن نیز بین 79 تا 100 درصد گزارش شده است که از گاما اسکن بالاتر است. استفاده از این فناوری برای غربال گری و تشخیص سرطان ها مناسب نمی باشد اما در مورد سرطان ریه ی نوع سلول غیرکوچک و لنفوم می تواند کمک زیادی به درجه بندی و پی گیری بیماری نماید. این فناوری 046/0 سال (حدود 17 روز) به عمر بیمار اضافه می نماید.

    نتیجه گیری

    PET اسکن فناوری ایمنی است که عملکرد تشخیصی بهتری نسبت به فناوری های مشابه دارد. استفاده از این روش در درجه بندی و پی گیری سرطان ریه ی نوع سلول غیر کوچک و لنفوما می تواند از تعدادی اعمال جراحی غیر ضروری جلوگیری نماید و به میزان کمی نیز به طول عمر و کیفیت زندگی بیماران اضافه کند.

    کلیدواژگان: PET اسکن، سرطان ریه ی نوع سلول غیرکوچک، لنفوما، تصویربرداری
|
  • Meysam Khoshavi, Hassan Shemirani, Mortaza Abdar Esfahani, Marzieh Salehi, Mojtaba Akbari, Mohammad Kazem Alizadeh Noghani, Hamid Farzamnia, Elaheh Ghasemi Toosi Page 1
    Background
    Epicardial fat tissue is known as a risk factor in cardiovascular diseases. This study was designed to compare the epicardial fat thickness in patients with cardiovascular diseases and normal patients. It also tried to find a correlation between epicardial fat thickness and severity of coronary stenosis.
    Methods
    This study was conducted from September 2010 to April 2011 at two university hospitals (Noor and Chamran Referral centers) associated to Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran. A total number of 196 subjects were allocate to three groups of control (n = 68), acute coronary syndrome (n = 64) and chronic stable angina (n = 64). After registering demographic data, all individuals underwent echocardiography in diastolic subcostal view to determine the epicardial fat thickness. Angiography was also conducted to assess the severity of coronary stenosis. The thickness of epicardial fat was compared between groups and its correlations with age, sex, hypertension, hypercholesterolemia, diabetes, waist circumference, body mass index and severity of coronary stenosis were evaluated.
    Findings
    The mean age of participants was 59.54 ± 11.01 years. There were statistical differences between age, sex, smoking and severity of coronary stenosis (P < 0.001, P = 0.03, P = 0.04, and P < 0.001, respectively). The mean of epicardial fat thickness in acute coronary syndrome, chronic stable angina and control groups were 5.7 ± 2.1, 6.2 ± 2.0 and 4.6 ± 1.9 mm (P < 0.001). There were no independent correlation between predicting factors and epicardial fat thickness (P > 0.05).
    Conclusion
    This study indicated the thickness of epicardial fat to be more in cardiovascular diseases compared with normal persons. Future studies for evaluating the sensitivity and specificity of this diagnostic method are warranted.
  • Vahid Shaygannejad, Hamid Afshar Page 2
    Background
    Multiple sclerosis (MS) is one of the most common neurologic diseases and an important cause of disability in young adults. In addition to many neurologic and somatic signs and symptoms, MS has many neuropsychological effects. Cognitive dysfunction is very common in patients with MS and is one of the major factors of disability in these patients. The present study aimed to determine the frequency of cognitive dysfunction in MS patients with mild physical disability.
    Methods
    This study was performed on 101 patients with mild MS (EDSS score < 4) during 3 months. The collected data by short portable mental status questionnaire, Beck depression scale and a demographic questionnaire was analyzed by SPSS. Moreover, no relations were found between cognitive disorders and age and duration of the disease.
    Findings
    The mean age was 32.5 ± 8 years. Overall, 26.7% of the participants were male and 73.3% were female. Based on Beck's scale, depression was found in 49.5% of patients. In addition, 11% of patients showed cognitive disorders.
    Conclusion
    Based on our results, MS and cognitive disorders are more common in females. Although relative frequency of cognitive disorders was 11% in this study, it was reported as 54-65% in other researches. It is important to emphasize that during the progression of somatic and neurologic signs and symptoms, the frequency of cognitive disorders is also increased. Therefore, evaluating patients for cognitive disorders in the early stages of the disease seems necessary.
  • Mohammad Reza Nasri, Farzin Khorvash, Mohammad Reza Zolfaghari, Sina Mobasherizadeh Page 3
    Background
    The present study was conducted to evaluate the relative frequency of Clostridium difficile (C. difficile) in patients at a university hospital, Isfahan, Iran.
    Methods
    This descriptive, analytic study was conducted on 162 patients hospitalized in various wards of Alzahra Hospital (an 800-bed teaching hospital) of Isfahan during October 2009 to March 2010. Fecal samples of patients who suffered from diarrhea after receiving antibiotics were collected. Microbial analysis was performed to determine the existence of C. difficile. C. difficile toxins (A and B) were detected by ELISA method. The obtained data was statistically analyzed using chi-square test in SPSS at a significance level of P < 0.05.
    Findings
    C. difficile toxins were detected in 36 (22.2%) patients. The frequency of toxins occurrence was significantly higher in men (P ≤ 0.005). In addition, a large number of individuals infected by C. difficile toxins were children under 4 years of age. Ceftriaxone caused many cases of diarrhea in our studied population.
    Conclusion
    In general, based on our results, wrong prescription and antibiotics abuse can cause infection with C. difficile in patients receiving antibiotics. Therefore, the physicians must pay more attention to the recovery of patients with antibiotics.
  • Zahra Siahmard, Hojjatollah Alaei, Parham Reisi, Ali Asghar Pilehvarian Ali Asghar Pilehvarian Page 4
    Background

    Alzheimer's disease is a neurodegenerative disease caused by free radicals and oxidative stress. On the other hand, antioxidant agents can affect the consolidation of memory and thus control of Alzheimer's disease. It was indicated that red grape juice contains antioxidant agents. In this study, the effects of red grape juice on speed of learning and consolidation of memory in rats with Alzheimer's were studied.

    Methods

    Alzheimer's was induced by bilateral infusion of streptozotocin (STZ) into the lateral ventricles of brains of male rats. The rats drank 10% red grape juice during 21 days. A passive avoidance learning test was used for measuring memory and learning in rats. Delay in entering the dark room is the most important parameter in avoidance learning test for measurement of memory and learning.

    Findings

    Our results showed that memory and learning in STZ-group decreased significantly compared to the sham group. In contrast, red grape juice intake increased the speed of learning and improvement of memory in rats with Alzheimers.

    Conclusion

    Similar to other studies, our results indicated that red grape juice can reverse memory deficits caused by STZ.

  • Mrollah Ebrahimi, Sara Shaikh Zeinodini, Mohammad Reza Merasi Page 5
    Background
    The increasing number of people referring to family therapy centers and higher rate of divorce are both signs of a serious crisis in family function. The aim of this study was to determine the association between marital conflicts and interpersonal cognitive distortion, dysfunctional attitude, and relationship-specific irrational beliefs.
    Methods
    In this cross-sectional descriptive research, 60 married people, who had referred to Family therapy centers in Isfahan, Iran, during March 2010 to September 2010, were selected. Four questionnaires including relationship-specific irrational beliefs questionnaire (RSIBQ), interpersonal cognitive distortion scale (ICDS), dysfunctional attitude scale (DAS-26), marital conflicts questionnaire (MCQ) were completed. Data was analyzed by Pearson correlation and stepwise regression analysis in SPSS16.
    Findings
    The mean age of men and women were 37.6 ± 9 years and 32.6 ± 7.7, respectively. Data analysis revealed significant relationships between marital conflicts and interpersonal cognitive distortion, dysfunctional attitude, and relationship-specific irrational beliefs (P < 0.01). Linear regression analysis showed dysfunctional attitude scores, age and gender to be able to predict marital conflicts scores.
    Conclusion
    The results of this study support the cognitive model to explain psychopathology of family relationship. In addition, these findings can be an evidence for codification of treatment protocols based on three elements which were proved to be related with marital conflicts in this study.
  • Ardalan Shariat, Mehdi Kargarfard, Gholam Reza Sharifi Page 6
    Background
    The aim of the present study was to evaluate the effect of heavy resistance exercise on the circadian rhythm of salivary cortisol in male body building athletes.
    Methods
    In this balanced, crossover study, 15 healthy resistance-trained men (mean age, weight and height: 21.45 ± 1.10 years, 76.50 ± 4.20 kg, and 178.30 ± 3.60 cm, respectively) with three years of previous experience in resistance exercise were selected. At the time of study, the subjects were involved in a resistance training program of at least three sessions per week. The testing period included two test days per week, incorporating a total of two days of "rest" and two days of "exercise". Subjects were randomly selected to participate on the "rest" and "exercise" days. The heavy resistance exercise protocol consisted of three, ten-repetition sets using 75% of one repetition maximum (1RM). Saliva samples were obtained every two hours for a maximum of 16 hours during each testing day. The repeated measures analysis of variance (ANOVA) was followed by post-hoc LSD test. The significance level was considered as P ≤ 0.05.
    Findings
    There was a significant increase in the level of salivary cortisol immediately after the heavy resistance exercise session (P ≤ 0.05). There were no significant differences between the exercise and control days in circadian rhythm of salivary cortisol (P ≥ 0.05).
    Conclusion
    This study showed that heavy resistance exercise had a significant effect on cortisol release immediately post exercise, but did not significantly affect the waking circadian rhythm in male body building athletes.
  • Mohammad Ghahri, Hossein Mirhendi, Abass-Ali Imani Fooladi, Sedigheh Beyraghi Page 7
    Background
    Candidemia is a very important infection in terms of incidence and mortality. It can be caused by several species of the genus Candida and should be diagnosed and treated quickly. Although Candida albicans is still the most common causative agent of candidemia, the incidence of blood infections due to non-albicans Candida species has increased in the recent years. Species identification of the agents is necessary from the viewpoints of continuous epidemiological survey and susceptibility or resistance of different species to the antifungal drugs.
    Methods
    In this study, forty eight clinical isolates of Candida species obtained from blood specimen cultures belonging to 32 immunocompromised patients with candidemia who were hospitalized in some therapeutic centers in Tehran, Iran, were precisely identified at the species level by a set of PCR-RFLP assays.
    Findings
    C. parapsilosis was the most frequent agent of candidemia followed by C. glabrata, C. albicans, C. tropicalis and C. kefyr. These findings were unexpected and should be specifically mentioned because C. albicans is almost always the most common cause of candidemia and all other clinical forms of candidiasis, while among the isolates of the current study it only ranked third in terms of abundance.
    Conclusion
    We found that C. parapsilosis as the most common causative agent of candidemia in our samples. Considering the relatively low number of studied isolates, it seems that a larger study is needed to confirm these results.
  • Shayesteh Hajizadeh, Saharnaz Nedjat, Reza Majdzadeh, Minoo Mohraz, Hamid Reza Setayesh, Mohammad Mehdi Gooya Page 8
    Background
    Reproductive needs and preferences of HIV positive individuals are changing due to the development of antiretroviral therapy (ART) for HIV infection. As a result of improvements of symptoms and changes in quality of life, people who live with HIV infection (PLWHIV) regain their normal activities and new challenges and new opportunities are arising. Many PLWHIV continue to be sexually active and some have strong desires for biological children which entails unprotected sexual intercourse. The objective of this study was to determine fertility intentions and factors influencing them among the population living with HIV infection who referred to the behavioral clinics of universities of medical science in Tehran, Iran.
    Methods
    A cross-sectional interview-based survey on 400 people living with HIV with consequential sampling was carried out.
    Findings
    The majority of participants (60%) were male. Most men (44.2%) and women (51.3%) were in the age group of 34-25 years. In addition, 34% of female and 44.2% of male HIV positive patients desired to have children. Bivariant analysis revealed factors related with desire to have children as being male, being married, not having a living child, and having an HIV positive child (P < 0.05). Based on logistic regression model, factors strongly associated with the desire to have children included young age, being married, having an HIV positive child, and having a living child (P < 0.05).
    Conclusion
    Our results highlighted the importance of developing reproductive health service policies and interventions for women and men living with HIV. Service providers need adequate counseling training to manage issues related with reproductive health services (RHS). A better integration of HIV care programs into RHS settings is needed to improve effective service provision.
  • Awat Feizi, Mahin Hashemipour, Silva Hovsepian, Zeynab Amirkhani, Roya Kelishadi, Kamal Heydari, Ali Sajadi, Massoud Amini Page 9
    Background
    Considering the high prevalence of congenital hypothyroidism (CH) in Iran and particularly Isfahan, Iran, and according to the findings of CH screening program which was implemented during recent years and lack of studies evaluating the treatment outcome of diagnosed patients, the aim of this study was to descriptively evaluate the growth status of children with CH.
    Methods
    In this prospective cohort study, 760 CH neonates who were diagnosed and followed up during CH screening program (2002-9) in Isfahan were enrolled. They were selected by convenient sampling method. Height, weight, head circumferences and body mass index (BMI) of the studied patients were measured. In addition, the 3rd, 15th, 50th, 85th and 97th percentiles of the studied variables according to sex and age groups were determined and descriptively compared with corresponding values suggested by the World Health Organization (WHO).
    Findings
    The percentiles of weight, height and head circumferences of the studied children with CH were significantly different from the WHO values. The observed differences were less significant in higher percentiles. The differences reduced during the follow-up and they were lower in older ages.
    Conclusion
    The findings of this study indicated that proper treatment of neonates with CH would improve the growth delay of patients during follow-up. However, normal growth of head circumference would be achieved earlier than weight.
  • Hamid Ravaghi, Ali Akbari Sari, Sima Sarvari, Mohammad Reza Mobinizadeh Page 10
    Background

    Positron emission tomography (PET) scan is a non-invasive, complicated and expensive medical imaging technology used for diagnosis and treatment of various diseases including cancers. This study aimed to evaluate the safety and effectiveness of this technology.

    Methods

    The major medical electronic databases including Cochrane Library, Google Scholar, MEDLINE and IranMedex were searched. The studies that compared PET-scan with other diagnostic methods in terms of sensitivity, specificity and safety were considered in this review.

    Findings

    PET-scan has been found to be a non-invasive and safe procedure for diagnosing metastatic NSCLC with a sensitivity and specificity of 74-95% and 81-97%, respectively. On the other hand, the sensitivity and specificity of computed tomography (CT) scan have been reported as 60-67% and 73-77%, respectively. The corresponding values for mediastinoscopy have been 78% and 100%. In lymphoma, the specificity and sensitivity of PET-scan (90% and 79-100%, respectively) have been higher than those of gamma scan. Although PET-scan is not an appropriate method for screening and diagnosis of cancer, it can contribute to staging and follow-up processes in cases of NSCLC and lymphoma. This technology adds 0.046 years (about 17 days) to the patient's life.

    Conclusion

    PET-scan is a safe technology that has better diagnostic performance in comparison with similar technologies. The application of this method in staging and follow-up of NSCLC and lymphoma can prevent unnecessary surgeries and add a few years to the lives of patients.